Viyana Satım Antlaşması (CISG)
Viyana Satım Antlaşması (CISG)
Şebnem AKİPEK ÖCAL
ÖNSÖZ
Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması (United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods-CISG) 1980 tarihli olup, 1 Ağustos 2011 tarihi itibarıyla Türkiye’de de yürürlüğe girmiştir[1]. Dünyada uluslararası ticaret alanında taşınır mallara ilişkin satım sözleşmesini ana hatlarıyla düzenleyen ve çok taraflı uluslararası antlaşma niteliği taşıyan CISG, halen 92 ülkenin taraf olduğu, alanında katılımın en yüksek düzeyde görüldüğü bir uzlaşı metni olarak nitelenebilir. 1980 yılında Viyana’da kabul edilerek imzaya açıldığı için, uygulamada “Viyana Satım Sözleşmesi” veya “Viyana Satım Antlaşması” olarak da bilinmekte ve adlandırılmaktadır.
Ülkemizde iç hukukun bir parçası olan CISG, Türk Borçlar Kanunu ile birlikte uygulanma imkânına sahiptir. Esasen CISG’nin uygulanması bakımından uluslararası satış sözleşmeleri esas alınmıştır. Bir sözleşmenin uluslararası nitelik taşıyıp taşımadığının tespiti için Viyana Satım Antlaşması ile getirilen kıstas, sözleşmenin kurulduğu anda taraf iş yerlerinin farklı üye devletlerde olmasıdır. Gerçekten de örneğin Türkiye’de iş yeri olan bir kişi, 91 âkit ülkede iş yeri olan başka bir kişi ile bir satım sözleşmesi yaptığında, konu yönünden de uygun olmak ve taraflarca aksi kararlaştırılmamak koşuluyla, bu sözleşmeye doğrudan CISG hükümleri uygulanacaktır. Hatta Türkiye’de iş yeri bulunan bir kişinin, âkit olmayan bir ülkede iş yeri bulunan başka bir kişi ile satım sözleşmesi yapması hâlinde kanunlar ihtilafı kuralları gereği Türk hukukunun veya başka bir âkit ülke hukukunun uygulanması durumunda yine CISG uygulama alanı bulacaktır. Bu durum aslında CISG’nin de oldukça geniş bir uygulama alanının olduğunu açıkça ortaya koymaktadır. Ancak ne yazık ki ülkemizde halen birçok hukukçu bu uluslararası antlaşmanın farkında bile değildir. Oysa Dünyada bu konu hakkında sayısız konferans, panel ve sempozyumlar düzenlenmekte, hatta bu Antlaşmanın uygulanmasını geliştirmek için 25 yıldır aralıksız uluslararası bir kurgusal duruşma yarışması yapılmaktadır. Willem C. Vis Uluslararası Kurgusal Duruşma yarışması yaklaşık 380 üniversitenin katıldığı ve 2000’e yakın bu alanda çalışan akademisyen, hâkim ve avukatın hakem olarak görev yaptığı büyük bir organizasyondur. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde yaklaşık 20 yıl önce takım çalıştırıcısı olarak henüz daha ülkemiz taraf olmadan CISG ile tanıştım ve çok ilgimi çeken bu konu önemli bir çalışma alanım hâlini aldı. Günümüze değin on iki kere farklı yıllarda çalıştırdığım Üniversite takımını kurgusal duruşma yarışmasına götürdüm. Son sekiz yıldır da bu yarışmada hakem olarak görev yapıyorum.
Viyana Satım Antlaşmasını tanıtmak ve önemini kavratarak uygulanmasını sağlamak amacıyla, ülkemizin Antlaşmayı kabul ettiği yıl olan 2010 yılından 2018 yılına kadar, bu konuya ilişkin olarak Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde, Özel Hukuk Anabilim Dalında bir doktora dersi verdim. Karşılaştırmalı olarak yapılan bu derste CISG hükümleri, Türk Borçlar Kanunu satış sözleşmesi hükümleri ile karşılaştırmalı olarak incelenmiş ve farklı uygulama örnekleri ayrıntılı olarak derste tartışılmıştır. Farklı konular öğrenciler tarafından ödev olarak hazırlanıp sunulmakla birlikte, her konu için ayrıca öğrenciler arasından bir tartışmacı seçilip hazırlanan yazılı ödevin ve sunumun tartışmacı tarafından değerlendirmesi yapılarak, gerekli görülen konulara ilişkin farklı görüş ve kararlar getirilmiş, dersin sonunda tüm sınıfın hazırlanarak katıldığı, keyifli ama öğretici bir tartışma ortamı yaratılmıştır. Derslerde sadece satış sözleşmesi ile de sınırlı kalınmayarak borçlar hukukunun genel hükümleri de dâhil birçok konusu değerlendirilmiş ve özellikle Alman hukukundaki son gelişmeler ile Anglo-Sakson hukukunun ilgili bazı konuları incelenmiştir. Her yıl bir dönem olarak verilen ders, başta medeni hukukçular olmak üzere, özel hukuk alanında doktora yapan birçok öğrencinin ilgisini çekmiş ve bazen ders süresini aşan, saatlerce süren tartışmaların olduğu, akademik bir ortama dönüşmüştür.
Akademik hayatta 30 yılını doldurmuş bir hoca olarak kuşkusuz en mutlu olduğunuz anlar, öğrencilerinizin istekle ve hevesle çalışıp ürettiği anlardır. Bu ders, bana devam ettiği her dönem belirttiğim mutluluğu yaşatmış ve öğrencilerimin istekle kendilerini geliştirdiklerini, hevesle çalıştıklarını görme imkânı vermiştir. Dersi alıp başarı ile tamamlayan tüm doktora öğrencilerime bu vesile ile teşekkürü bir borç bilirim.
2017-2018 öğretim yılı bahar döneminde dersi emekli olmadan önce son kez açtığımda ise, önceki senelerden de meraklı ve büyük bir azimle çalışan öğrencilerimle tanıştım. Hemen hemen tüm sınıf aynı heyecan ile derse başladı ve yapılan tüm çalışmalar birbirinden daha özenli oldu. Her anını keyifle ve akademik merakla geçirdiğim derste, çok güzel fikirler ileri sürülüp, yeni görüşler geliştirildi. Ders yılı sonunda herkesin Viyana Satım Antlaşmasının farklı konularında hazırlanmış, zengin kaynakların kullanıldığı ve orijinal fikirlerin ileri sürüldüğü yazılı ödevleri oluşmuştu.
Aradan bir süre geçtikten sonra buluştuğum bazı öğrencilerimle birlikte aklımıza bu çalışmaları bir yayına dönüştürmek fikri geldi ve bu fikir, elimizdeki kitabın başlangıç noktası oldu. Bu fikri geliştirmede ve tüm arkadaşlarını teşvik etmede özellikle iki öğrencimin/meslektaşımın büyük katkısını belirtmem gerekir. Arş. Gör. Furkan Güven Taştan ve Av. Utku Saruhan hem beni hem arkadaşlarını bu kitabın ortaya çıkması konusunda yüreklendirmiş ve özellikle kitabın editörlüğünün en meşakkatli kısmını hiç şikâyet etmeden ve büyük özveri ile Arş. Gör. Furkan Güven Taştan üstlenmiştir. Katkıda bulunan tüm öğrencilerime, ama özellikle Furkan ve Utku’ya yürekten teşekkürler.
Öğrencilerimin tüm çalışmalarını bir araya getirdikten sonra, o yıl yapılmamış ancak önceki yılda çalışılmış önemli bir konunun eksik kaldığını görünce, önceki dönemden o konuyu hazırlayan Muzaffer Lekesiz’den bu kitaba katkı sunmasını rica ettik ve o da hevesle katılınca, CISG’nin hemen hemen tüm temel konularının incelendiği bu kitap ortaya çıktı.
Ar. Gör Furkan Güven Taştan tarafından kaleme alınan Viyana Satım Antlaşmasının Tarihi Temelleri ile başlayarak, Uygulama Alanı, Kapsamı ve Yorumu ile devam eden kitapta, CISG’nin anlaşılması oldukça karmaşık olan uygulama alanı ve kapsamı sade bir dille ve çok açık şekilde Arş. Gör. Oğuzhan Kanyış tarafından anlatılmıştır. Arş. Gör. Zeynep Naz Güneş, bir sözleşmenin kurulmasında ilk açıklanan irade açıklaması olan “öneri”yi CISG kapsamında başarı ile incelerken, “kabul” ve buna bağlı olarak sözleşmenin kurulması çok kapsamlı olarak Arş. Gör. Hayrunnisa Altın tarafından yazılmıştır.
Viyana Satım Antlaşmasında “mal” kavramı çok önemli olup, hangi malların kapsama girdiğinin belirlenmesi, bu Antlaşmanın somut olaya uygulanıp uygulanmayacağının saptanması bakımından zorunludur. Arş. Gör. Musa Furkan Şahin, tam da bu konuyu ele alarak değerlendirmiştir.
Türk-İsviçre borçlar hukuku, yarar ve hasarın satış sözleşmesinde intikali konusunu, diğer hukuk sistemlerinden çok farklı ele almıştır. Bu kapsamda, ülkemizde yeni Türk Borçlar Kanunu yürürlüğe girinceye kadar (01.07.2012), satış sözleşmesinin akdedilmesi ile birlikte yarar ve hasarın alıcıya geçmesi söz konusu idi. Oysa yeni Türk Borçlar Kanunu hazırlanırken, bu esastan vazgeçilerek CISG hükümlerinin de göz önünde bulundurulmasıyla, yarar ve hasarın taşınır satımlarında alıcıya geçişi zilyetliğin devrine bağlanmıştır. Bu sebeple büyük önem taşıyan CISG hükümlerine göre hasarın geçişi konusu Muzaffer Lekesiz tarafından açıklanmıştır.
Yine çok önemli başlıklardan biri olan satıcının ayıptan sorumluluğu ayrıntılı bir şekilde Arş. Gör. Duygu Dağlıoğlu tarafından incelenmiş, zapttan sorumluluk hakkında da Hâkim İlhan Gülel son derece kapsamlı açıklamalar getirmiştir.
Viyana Satım Antlaşması’nın ilginç konularından biri olan “esaslı ihlal” konusunu Mehmet Mücahit Arvas, başarılı bir şekilde kaleme almış, satıcının temerrüdü ise ayrıca Av. Başak Başar tarafından karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir.
Satım sözleşmesinde ifa yardımcısının kullanılması hâlinde, ifa yardımcısının fiilinden sorumluluk önemli bir konu oluşturduğundan, bu konu da Arş. Gör. Esma Kıraç Adır tarafından açıklanmaktadır.
CISG’de Türk Borçlar Kanunu ile ciddi farklılık teşkil eden bir konu da ifa engelleri konusudur. Bu nedenle üzerinde özellikle durulup tartışılan bu konu Viyana Satım Antlaşması’nda İfa Engelleri Neticesinde Sorumluluktan Kurtulma başlığı altında Av. Utku Saruhan’ın akıcı anlatımıyla kitapta yer almaktadır.
Kitapta yer alan son konu Arş. Gör. Derya G. Bütün Yılmaz’ın ayrıntılı olarak işlediği sözleşmeden dönme konusudur. Böylece CISG temel konuları itibarıyla kitabımızda ele alınmaktadır.
Her bir yazar kendi bölümünü yazmakla birlikte, tüm sınıfın dersler sırasında getirdiği eleştiri ve katkılarla her bir bölüm yeniden kaleme alınmıştır, başka bir ifade ile sadece ödevler birleştirilmemiş, her yazar kendi bölümünü kitap formatına uygun olarak ve yapılan katkı ile eleştirileri de dikkate alarak yeniden yazmıştır. Kitap formatının verilmesinde kuşkusuz en büyük çaba ve katkı Arş. Gör. Furkan Güven Taştan’a aittir. Her bölümün sonuna ayrı bir kaynakça eklenmek suretiyle o konu ile ilgilenenlere de kolaylık sağlanmak istenmiştir.
Bana öğrencilerimin çok değerli bir hediyesi olduğunu düşündüğüm bu kitap için emeği geçen herkese, özellikle hem ders döneminde hem sonrasında yaptıkları çalışmaları ile beni gururlandıran ve akademisyen olmanın en büyük mutluluğunu tattıran çok sevgili öğrencilerime/meslektaşlarıma sonsuz teşekkürler.
Son olarak kitabın basımını üstlenen Yetkin Yayınevi’nden Muharrem Başer’e ve tashihleri gerçekleştiren Nilüfer Aydın Erdoğan’a teşekkür ederim. Bu güzel çalışmaların artması ve hukuk hayatına katkı vermesi dilekleri ile…
[1] Antlaşma, 07.04.2010 tarih ve 27545 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan uygun bulma Kanunu ile uygun bulunmuş, ancak Antlaşmada yer alan düzenleme gereği 1 Ağustos 2011 tarihinden itibaren ülkemizde yürürlüğe girmiştir.
İÇİNDEKİLER
ÖNSÖZ5
İÇİNDEKİLER9
KISALTMALAR CETVELİ23
VİYANA SATIM ANTLAŞMASI’NIN TARİHİ TEMELLERİ27
Arş. Gör. Furkan Güven TAŞTAN
I.GİRİŞ28
II.ERNST RABEL'İN FİKRİ VE UNIDROIT DÖNEMİ29
III.HOLLANDA'NIN GİRİŞİMİ VE LAHEY ANTLAŞMALARI30
IV.UNCITRAL DÖNEMİ ve VİYANA SATIM ANTLAŞMASI’NIN
KABULÜ32
V.KAYNAKÇA35
VİYANA SATIM ANTLAŞMASI’NIN UYGULAMA ALANI, KAPSAMI VE YORUMU37
Arş. Gör. Oğuzhan KANYIŞ
I.GİRİŞ38
II.UYGULAMA ALANI VE KAPSAMI39
1.Uygulama Alanı39
A.Genel Olarak39
B.CISG’nin Yer Bakımından Uygulama Alanı41
a.Uluslararası Sözleşme Kavramı41
b.CISG’nin Doğrudan Uygulama Alanı44
c.CISG’nin Dolaylı Uygulama Alanı46
C.CISG’nin Zaman Bakımından Uygulama Alanı49
D.CISG’nin Kişi Bakımından Uygulama Alanı50
2.Kapsamı51
A.Satış Sözleşmesi Kavramı51
B.Sözleşmenin Konusu55
C.CISG Kapsamı Dışında Kalan Satış Sözleşmeleri57
a.Kişisel veya Ailevi İhtiyaç veya Ev İhtiyacı için Mal Alınması57
b.Açık Arttırma Yolu ile Yapılan Satış Sözleşmeleri58
c.Cebri İcra ve Diğer Kanun Gereği Yapılan Satış Sözleşmeleri59
d.Menkul Kıymet, Kambiyo Senedi ve Para Satımı59
e.Gemi, Tekne, Hava Yastıklı Taşıt veya Hava Taşıtı
Satışı60
f.Elektrik Satışı60
III.GENEL HÜKÜMLER61
1.Antlaşma’nın Yorumlanması61
A.Antlaşma’nın Milletlerarası Niteliği62
B.Antlaşma’nın Yeknesak Uygulanmasının Teşviki63
C.Milletlerarası Ticaretteki Dürüstlük Kuralı İlkesi64
2.Boşluk Doldurma65
3.Taraf İradelerinin Etkisi ve Yorumu67
IV.SONUÇ69
V.KAYNAKÇA72
VİYANA SATIM ANTLAŞMASI’NDA ÖNERİ77
Arş. Gör. Zeynep Naz GÜNEŞ
I.GİRİŞ78
II.ÖNERİ KAVRAMI79
1.Tanımı79
2.Önerinin Unsurları81
A.İrade Beyanının Bir ya da Birden Çok Belirli Kişiye Açıklanması81
B.İrade Beyanının Kesin Olması83
a.Mal Bakımından Kesinlik84
b.Miktar Bakımından Kesinlik85
c.Semen Bakımından Kesinlik85
C.İrade Beyanının Bağlanma İradesi Taşıması88
III.ÖNERİNİN HÜKÜM VE SONUÇLARI89
IV.ÖNERİNİN GERİ ALINMASI91
1.Antlaşma uyarınca “Geri Alma” Kavramı91
2.Antlaşma md. 15 Uyarınca Önerinin Geri Alınması94
3.Antlaşma md. 16 Uyarınca Önerinin Geri Alınması96
V.ÖNERİNİN HÜKÜMSÜZ KILINMASI98
1.Önerinin Reddi98
2.Kabul İçin Verilen Sürelerin Aşılması99
VI.SONUÇ99
VII.KAYNAKÇA102
VİYANA SATIM ANTLAŞMASI’NDA KABUL VE SÖZLEŞMENİN KURULMASI107
Arş. Gör. Hayrunnisa ALTIN
I.GİRİŞ108
II.KABUL KAVRAMI108
1.Kabulün Tanımı108
2.Kabulün Türleri110
A.Açık Bir Kabul Beyanı111
B.Kabul Yerine Geçen Davranışlar111
C.Susma ve Eylemsizlik112
III.KABULÜN HÜKÜM DOĞURMASI113
1.Kabul Beyanının Varmasının Gerekliliği113
A.Kural: Varması Gerekli Kabul Beyanı Açısından113
B.İstisna: Önerene Varması Gerekmeyen Kabul Beyanı Açısından113
2.Kabul Beyanının Süresinde Yapılması114
A.Kabul Süresi Kavramı114
a.Genel Olarak114
b.Türk Hukukunda Kabul Süresi115
B.Kabul Süresinin Hesaplanması116
a.Sürenin Başlangıcı116
b.Sürenin Bitimi117
C.Gecikmiş Kabul Beyanı117
3.Kabul Beyanının Geri Alınması119
IV.ÖNERİ VE KABUL ARASINDAKİ UYUMSUZLUKLAR120
1.Kabulün Ekleme, Sınırlama veya Değişiklik İçermesi120
A.Genel Olarak120
B.Sözleşmenin Esaslı Olmayan Unsurları Bakımından
Öneri ile Kabul Arasındaki Uyumsuzluk121
C.Sözleşmenin Esaslı Unsurları Bakımından Öneri ile
Kabul Arasındaki Uyumsuzluk123
2.Tarafların Genel İşlem Şartları Arasındaki Uyumsuzluk125
A.Genel Olarak125
B.Son Vuruş (Last - Shot) Kuralı127
C.Nakavt (Knock - out) Kuralı129
D.Diğer Teoriler130
V.SÖZLEŞMENİN KURULMASI131
1.Viyana Satım Antlaşması’na Göre Sözleşmenin Kurulma ve Hüküm Doğurma Anı131
A.Sözleşmenin Kurulma Anı131
B.Sözleşmenin Hüküm Doğurma Anı132
2.Türk Hukukuna Göre Sözleşmenin Kurulma ve
Hüküm Doğurma Anı132
VI.SONUÇ133
VII.KAYNAKÇA136
VİYANA SATIM ANTLAŞMASI’NDA MALLARIN SÖZLEŞMEYE UYGUNLUĞU141
Arş. Gör. Musa Furkan ŞAHİN
I.GİRİŞ142
II.MALLARIN SÖZLEŞMEYE UYGUNLUĞUNUN
BELİRLENMESİ143
1.Malların Sözleşmeye Uygunluğu Kavramı143
2.Mallara İlişkin Kriterlerin Sözleşmede Kararlaştırılması145
A.Genel Olarak145
B.Sözleşme Konusu Malların Miktarı147
C.Sözleşme Konusu Malların Kalitesi148
D.Sözleşme Konusu Malların Türü150
E.Sözleşme Konusu Malların Paketlenmesi veya
Muhafazası152
3.Mallara İlişkin Kriterlerin Sözleşmede Kararlaştırılmaması153
A.Genel Olarak153
B.Mutat Kullanım Amacına Uygunluk154
C.Özel Kullanım Amacına Uygunluk159
D.Örnek Veya Model Olarak Sunulan Mallara Uygunluk162
E.Paketlemenin Uygunluğu165
4.Önemsiz Aykırılıklar167
III.SATICININ SORUMLU OLMAMASI168
1.Genel Olarak168
2.Alıcının Sözleşmeye Aykırılığı Bilmesi Veya Bilmemesinin Mümkün Olmamasının İspatı170
3.Malların Sözleşme Kurulmadan İncelenmesi171
4.Özel Durumlar172
5.Türk Hukuku’ndaki Durum172
IV.SÖZLEŞMEYE UYGUNLUĞUN BELİRLENME ANI173
1.Genel Olarak173
2.Sözleşmeye Aykırılığın Hasarın Geçtiği Anda Mevcut Olması173
3.Sözleşmeye Aykırılığın Hasarın Geçtiği Andan Sonra Ortaya Çıkması175
A.Genel Olarak175
B.Satıcının Garanti Vermesi176
V.SONUÇ177
VI.KAYNAKÇA179
VİYANA SATIM ANTLAŞMASI HÜKÜMLERİNE GÖRE
HASARIN İNTİKALİ183
Muzaffer Lekesiz
I.GİRİŞ184
II.HASAR KAVRAMI185
1.Genel Olarak185
2.Hasarın Kapsamı186
III.ANTLAŞMA’YA GÖRE HASARIN İNTİKALİ188
1.Genel Olarak188
2.Gönderme Satımlarında Hasarın İntikali191
A.Genel Olarak191
B.Gönderme Borcu Doğuran Sözleşme192
C.İlk Taşıyıcıya Tevdî Etme194
D.Malların Tevdî Edilmesi195
E.Malları Taşıyıcıya Belirli Bir Yerde Tevdî Etme196
F.Satıcının Malları Temsil Eden Belgeleri Alıkoyması197
G.Malların Tanımlanması ve Özgülenmesi197
H.Hasarın Paylaşımı ve İspat Yükü198
3.Taşıma Hâlindeyken Satılan Mallarda Hasarın İntikali199
A.Genel Olarak199
B.Hasarın Sözleşmenin Kurulması ile İntikali ve Paylaşımı200
C.Hasarın Geçmişe Etkili Olarak İntikali201
D.Satıcının Kötü Niyetli Olması202
E.Malların Tanımlanması ve Özgülenmesi203
F.İspat Yükü203
4.Aranılacak ve Götürülecek Borçlarda Hasarın İntikali204
A.Genel Olarak204
B.Alıcının Malları Satıcının İş Yerinden Teslim Alması204
C.Alıcının Malları Satıcının İş Yerinden Farklı Bir Yerde
Teslim Alması205
D.Malların Tanımlanması ve Sözleşmeye Özgülenmesi205
E.İspat Yükü206
5.Sözleşmenin Esaslı İhlâlinin Hasarın İntikaline Etkisi206
A.Sözleşmenin Esaslı İhlâli207
B.Sözleşmenin Esaslı İhlâlinde Alıcının Sâhip Olduğu
Hukukî İmkânlar207
IV.SONUÇ208
V.KAYNAKÇA210
VİYANA SATIM ANTLAŞMASI KAPSAMINDA SATICININ AYIPTAN SORUMLULUĞU215
Arş. Gör. Duygu DAĞLIOĞLU
I.GİRİŞ216
II.AYIP KAVRAMI216
1.Genel Olarak216
2.Ayıp Türleri218
A.Subjektif - Objektif Ayıp Ayrımı218
a.Subjektif Ayıp218
b.Objektif Ayıp219
B.Maddi Ayıp-Hukuki Ayıp Ayrımı221
3.Aliud Kavramı222
4.Sözleşmenin Esaslı İhlali ve Ayıp223
III.SATICININ AYIPTAN SORUMLULUĞUN KOŞULLARI223
1.Hasarın Geçişi Anında Malın Ayıplı Olması224
2.Alıcının Malı Gözden Geçirmesi225
3.Alıcının Ayıbı Bildirmesi226
4.Alıcının Ayıplı Malı Kabul Etmemesi227
IV.SATICININ AYIPTAN SORUMLULUĞUNUN HÜKÜMLERİ227
1.Genel Olarak227
2.Alıcının Sahip Olduğu Haklar228
A.İkame Mal Teslimi228
B.Sözleşmeye Aykırılığın Onarım Yoluyla Giderilmesi229
C.Satım Bedelinin İndirilmesi229
D.Sözleşmeden Dönme231
E.Tazminat232
V.ZAMANAŞIMI233
VI.SONUÇ234
VII.KAYNAKÇA236
VİYANA SATIM ANTLAŞMASI KAPSAMINDA SATICININ ZAPTTAN SORUMLULUĞU239
Hâkim İlhan GÜLEL
I.GİRİŞ240
II.ZAPT KAVRAMI241
1.Genel Olarak241
2.Türk Hukukunda242
A.Niteliği242
B.Düzenleme Yeri242
C.Üçüncü Kişiye Ait Üstün Haklar243
D.Üçüncü Kişiye Ait Üstün Hakların Var Olması Gereken Zaman243
3.Karşılaştırmalı Hukukta244
A.Roma Hukuku ve Alman Hukukunda244
B.İngiliz İçtihat Hukukunda244
C.İsviçre - Türk Hukukunda246
a.Genel Olarak246
b.Tam Zapt Nedeniyle Sözleşmenin ipso iure
Sona Ermesi246
c.Kısmi Zapt Nedeniyle Sözleşmenin Hâkim Kararıyla
Sona Ermesi247
d.Mahkeme Kararı Olmaksızın Malın Geri Verilmesi247
4.“Zapt” Kavramı İle “Hukuki Ayıp” Kavramının
Karşılaştırılması248
III.ZAPTA İLİŞKİN CISG’DEKİ DÜZENLEMELER249
1.Zapta İlişkin CISG Hükümlerinin Türk Hukukunda Uygulama Alanı Bulması249
A.Kişi ve Yer Bakımından Uygulama249
B.Tarafların Anlaşması veya Kanunlar İhtilafı Kuralları Uyarınca Uygulama251
2.Zapta İlişkin Düzenlemelerin CISG Sistemi İçerisindeki Yeri251
3.Satıcının Üçüncü Kişilerin Her Türlü Hak ve Taleplerinden Ari Mal Teslim Etme Yükümlülüğünü İhlali (CISG m. 41)252
A.Üçüncü Kişiye Ait Hak ve Taleplerin Niteliği ve Sınırları252
a.Hukuki Ayıptan Farkı252
b.Hak ve Taleplerin Kapsamı253
c.Hak ve Taleplerin Belirleneceği Hukuk253
d.Kabul Edilebilecek Haklar254
B.Hak veya Taleplerin Mevcudiyeti ve İleri Sürülmesi254