Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (38)      Nisan (73)      Mart (139)      Åžubat (116)

Vergi Yargılama Hukukunda Görev Ve Yetki

Vergi Yargılama Hukukunda Görev Ve Yetki



Sayfa Sayısı
:  
126
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2010
ISBN NO
:  
9786055865764

800,00 TL









GÄ°RÄ°Åž




AraÅŸtırmamda Türk Yargılama Hukuku\′nun 4 ana bölümünden biri olan (Adli, Ä°dari, Askeri, Anayasa yargı yolları ayrımında) idari yargılama hukuku içinde düzenlenmiÅŸ olan vergi yargılama hukukunun görev ve yetki sınırları ortaya konulmaya, bu yargılama hukukunun sorunlarına ve özelliklerine deÄŸinilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda öncelikle Türk Yargılama Hukuku\′ndaki yargı kollarının görev ve yetki sınırları belirtildikten sonra asıl olarak uygulamada iki yargı kolu olarak ÅŸekillenen adli ve idari yargı kolu arasındaki görev ve yetki kavramlarının farklılıkları belirtilmeye çalışılmıştır. Devamında ise vergi yargılama hukukunda görev ve yetki kavramları vergi yargılama hukukundaki görev ve yetkideki özel durumlarda göz önüne alınarak mahkeme kararlarıyla birlikte belirtilmiÅŸtir.

UyuÅŸmazlıkların çözümü yolunda davanın taraflarına göre yapılan özel kiÅŸiler arasındaki veya özel kiÅŸi ile Devlet arasındaki ihtilafta; özel ve kamu hukuku olarak ÅŸekillenen yargılama hukuku ayrımında somutta uyuÅŸmazlıklar adli ve idari yargı kolu olarak ayrılmaktadır. GeliÅŸen ve deÄŸiÅŸen toplum yapısı ve hukuk sistemiyle Avrupa BirliÄŸine aday üye olarak Türkiye\′nin Avrupa BirliÄŸi müktesebatına uyumu çerçevesinde yapılan deÄŸiÅŸiklik olarak adli yargı düzeninde üç dereceli yargı sistemi getirilmesi bunun dışında idari yargı içinde iki dereceli yargı sisteminin muhafaza edilmesinin sonucu yaratılan yargı sistemi içindeki farklılığın tartışmalara gebe olduÄŸu açıktır. Bu tartışmalar dışında vergi yargılama hukukunun içinde öncesinde dahi mevcut olan vergi yargılama hukukunun düzenlenme yerinin adli yargı mı, idari yargı mı veya bağımsız bir yargı kolu olarak mı düzenlenmesi gerektiÄŸi kapsamındaki tartışmalara eklenmesi, vergi yargılama hukukundaki görev ve yetki sınırlarının tanımlanarak açıklığa kavuÅŸturulmasını gerektirmektedir. Ãœlkemizde vergi yargılama hukukunun idari yargı kolu içinde düzenlenmesinin isabetli olup olmadığında da vergi yargılama hukukunun görev ve yetki sınırlarının tespit edilmesi ve açıklığa kavuÅŸturulması önem arz etmektedir.

1982 yılında yeni bir yapıya kavuşturulan idari yargılama hukuku adli yargıya nazaran çerçevesi mevzuatça ayrıntılı tanımlanmamış açıklığa kavuşturulması mahkeme içtihatlarına bırakılmış bir alanken, vergi yargılama hukukun bu yargı kolu içinde düzenlenmiş olması vergi yargılama hukukunun daha çok gölgede kalmasına neden olmuştur. Bu nedenle idari yargılama hukukundan daha çok gün ışığına çıkartılması, açıklanması, tartışılması gereken vergi yargılama hukukunun görev ve yetki sınırları açıklanarak soru işaretleri ortadan kaldırılabilme imkanı doğmaktadır.