Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (73)      Mart (140)      Åžubat (116)      Ocak (138)

Uzayın ve Uzay Faaliyetlerinin Hukuki Rejimi

Uzayın ve Uzay Faaliyetlerinin Hukuki Rejimi



Sayfa Sayısı
:  
252
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2014
ISBN NO
:  
9786054974061

115,00 TL









 

ÖNSÖZ

 

Uzayın ve uzay faaliyetlerinin hukuki rejimini inceleyen bir ça­lışma yapma fikri henüz Lisans yıllarında kafamda olan bir konuydu. 2009 yılında Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Yüksek Lisans Programına kabul edilmem sayesinde iÅŸbu çalışmayı yapma olanağı bulmuÅŸ oldum ve deÄŸerli hocam Yrd. Doç. Dr. Cavid ABDULLAHZADE'nin danışmanlığında hazırladığım "Uzaya Ä°liÅŸkin BirleÅŸmiÅŸ Milletler AntlaÅŸmaları Ä°le Öngörülen Reji­min Uluslararası Hukuk Açısından DeÄŸerlendirilmesi" baÅŸlıklı yüksek lisans tezim böylelikle ortaya çıktı.

 

Prof. Dr. Serap AKÄ°PEK, Doç. Dr. Funda KESKÄ°N ve Yrd. Doç. Dr. Cavid ABDULLAHZADE'den oluÅŸan jüri önünde savunulan ve oybirliÄŸi ile kabul edilen yüksek lisans tezi, elinizdeki iÅŸbu çalış­manın ilk halini teÅŸkil etmektedir. 2011 Aralık ayında yapılan savun­madan sonra, tarafımca yapılan güncellemeler ve eklemelerle birlikte kitabın son hali oluÅŸmuÅŸtur.

  Gerek tez yazma dönemimde gerek kitabı baskıya hazırlama dö­neminde bana verdikleri destek için teÅŸekkür etmem gereken pek çok isim mevcut. Bu isimlerin başında danışman hocam Yrd. Doç. Dr. Cavid ABDULLAHZADE ve danışmanım kadar teze katkı saÄŸlayan hocam Yrd. Doç. Dr. Ülkü HALATÇI ULUSOY geliyor. Çalışmama olan katkıları nedeniyle iki hocama da ÅŸükranlarımı sunarım. Tezimde yer verdiÄŸim ancak çalışma alanımın dışında kalan konularda yardı­mını esirgemeyen Prof. Dr. Fügen SARGIN'a, çalışmama olan katkısı için ayrıca teÅŸekkür ederim. Yine aynı ÅŸekilde çalışmama katkı saÄŸla­yan deÄŸerli meslektaşım ve arkadaşım Ar. Gör. Meliha Sermin PAK-SOY'a da teÅŸekkürü bir borç bilirim. Anneme ve babama, yakın arka­daÅŸlarım Sema UZ'a ve Hakan HASIRCI'ya, kürsü arkadaşım Ar. Gör. Nasıh Sarp ERGÜVEN'e, Ar. Gör. Burcu YÜKSEL'e manevi destekleri için çok teÅŸekkür ederim. Son olarak kapak tasarımında baÅŸarılı iÅŸ çıkaran ÇaÄŸrı Biber ve Yalım KARTAL'm katkılarına olan minnetimi de belirtmek isterim.  

Merve ERDEM Ankara 2014


                                                                GÄ°RÄ°Åž

  Uzaya ve uzay faaliyetlerine iliÅŸkin hukuki rejimin tartışılması XX. yüzyılın ortalarında baÅŸlasa da, insanoÄŸlunun uzaya ilgisinin kökeni XVII. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Eski Yunan efsanelerini bir tarafa bırakırsak uzaya ulaÅŸma yönündeki ilk fikirler gökbilimci Kep­ler tarafından ortaya atılmıştır.1 Bunun yanında Neıvton yapma bir uyduyu yörüngeye nasıl yerleÅŸtirilebileceÄŸi hususunda çalışmış (1640); VVilkins, Cyrano, De Bergerac, Jules Verne, E. Hail ve H.G. Wells gibi yazarlar da romanlarında uzayı ve uzay yolcuÄŸunu iÅŸlemiÅŸlerdir. XIX. yüzyılın sonlarında ise Rus matematikçisi Konstantin Ziolkovski füzeli araçlarla uzayda yolculuk konusunda bilimsel yayınlar yap­maya baÅŸlamıştır. ABD'li fizikçi Robert H. Goddard, 1914 yılından II. Dünya Savaşı'na kadar geçen zaman diliminde, füzelerle atmosferin yukarı tabakaları hakkında ilk araÅŸtırma denemelerine giriÅŸmiÅŸ ve 1926 yılında ilk akaryakıtlı füzesini fırlatmıştır. Avrupa'da da uzaya iliÅŸkin çalışmalar baÅŸlamış; XX. yüzyılın ilk çeyreÄŸinde Alman mate­matikçisi HermannOberth füzelerin uzaya ulaÅŸabilmesine iliÅŸkin kitap yayınlamıştır.- XX. yüzyılda 4 Ekim 1957 tarihinde Sovyetler Birli-ÄŸi'nin Spütnikl'i fırlatmasıyla baÅŸlayan atmosfere uydu gönderme ve hatta Ay'a kadar ulaÅŸma geliÅŸmeleriyle, büyük bir teknolojik atılım gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. XXI. yüzyıla gelindiÄŸinde ise, yörüngeye uydu yerleÅŸtirmenin ötesinde, insanların artık turistik amaçla uzaya gide­bilmelerini ve hatta konaklamalarını saÄŸlayacak teknolojiler üzerinde çalışılmaktadır.   Uzaya ilginin teorik olarak baÅŸlamasını takiben teknolojik ge­liÅŸmelerin yaÅŸanması, söz konusu alanın hukuken de düzenlenmesi ihtiyacını otaya çıkarmıştır. Nitekim teknolojik geliÅŸmelerle birlikte uzaya ve uzay faaliyetlerine iliÅŸkin hukuki düzen, BirleÅŸmiÅŸ Milletler nezdinde tartışmaya açılmışür. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Kurulu bünyesinde hem uzaya ve uzay faaliyetlerine iliÅŸkin temel ilkeleri ortaya koyan kararlar alınmış hem de bu çalışmanın temel eksenini oluÅŸturan antlaÅŸmalar kabul edilmiÅŸtir. Böylece uzayın ve uzay faali­yetlerinin hukuki rejimini düzenleyen Uzay Hukuku, Uluslararası Kamu Hukuku'nun bir inceleme alanı olarak ortaya çıkmıştır.  

Uzay faaliyetlerinin çeÅŸitlenmesiyle birlikte, bazı faaliyetler farklı örgütlere özgülenmiÅŸtir. Bu nedenle Uzay Hukuku, her biri ayrıçalışmayı gerektirecek farklı dallar altında incelenmeye baÅŸlamış­tır. Ayrıca uzay faaliyetlerinin devletlerin tekelinden çıkmasıyla ve uzay faaliyetlerinin küreselleÅŸme, bölgeselleÅŸme ve özelleÅŸtirmeden etkilenmesiyle birlikte, uzay faaliyetlerinde yeni aktörler devreye girmiÅŸtir. Bu yeni aktörler özel hukuk kiÅŸileri olarak karşımıza çık­maktadır. Doktrinde bazı yazarlar, özel hukuk kiÅŸilerinin de devreye girmesiyle, Uzay Hukuku'nu artık kamu hukuku ve özel hukuk ay­rımına tabi tutmaya baÅŸlamıştır. Yapılan ayrıma göre, Uzay Kamu Hukuku, Uzay Hukuku'nun baÅŸlangıç aÅŸamasını oluÅŸturmakta; uza­yın ve uzay faaliyetlerinin temel rejimini ortaya koymaktadır. Uzay özel hukuku ise uzayın ve uzay faaliyetlerinde yer alan devlet dışı aktörlerin özellikle fırlatma, yörüngeye yerleÅŸtirme sırasında oluÅŸabi­lecek zarardan sorumluluÄŸu ve zararın tazmini, sigorta, fikri mülki­yet vs. gibi hukuki meseleleri muhteva etmektedir.   Gelinen noktada uzaya ve uzay faaliyetlerine iliÅŸkin yapılan uluslararası antlaÅŸmalar; uzay teknolojisinin geliÅŸim hızı nedeniyle bazı hususları düzenlemek ya da bunlara açıklık getirmek bakımın­dan eksik, yetersiz veya yoruma ihtiyaç duyar hale gelmiÅŸtir. Söz konusu eksiklikleri gidermek amacıyla BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Ku-rulu'nda uzaya ve uzay faaliyetlerine iliÅŸkin birtakım ilkeler kabul edilmiÅŸ, ancak ilkelerin uluslararası antlaÅŸmalar gibi baÄŸlayıcı olma­ması nedeniyle sorun yine çözülememiÅŸtir.  
Çalışmamızın ana eksenini Uzay Kamu Hukuku oluÅŸturacaktır. Bu baÄŸlamda uzaya ve uzay faaliyetlerine iliÅŸkin temel antlaÅŸmalar incelenerek, gerek antlaÅŸmanın yorumlanmasından kaynaklanan ge­rek teknolojinin ilerlemesi neticesinde uzay faaliyetlerinin çeÅŸitlen-mesiyle ortaya çıkan sorunlar karşısında antlaÅŸmaların durumu de­ÄŸerlendirilecektir. Konuya iliÅŸkin olarak hem doktrinde yer alan tar­tışmalar hem de uluslar arası örgütlerin özellikle BirleÅŸmiÅŸ Millet- ler'in- ve devletlerin tutumu mercek altına alınacaktır. Sonuç olarak uzayın ve uzay faaliyetlerine iliÅŸkin de lege lata ayrıntılı olarak incele­nip; delege feranda ortaya konulmaya çalışılacaktır.  

Birinci bölümde; Uzay Hukuku'nun baÅŸta BirleÅŸmiÅŸ Milletler olmak üzere uluslararası örgütler nezdinde ortaya çıkışı ve doktrinin o dönemdeki geliÅŸmelere katkısı incelenecektir. Uzaya ve uzay faali­yetlerine iliÅŸkin temel BirleÅŸmiÅŸ Milletler AntlaÅŸmaları ayrıntılı olarak ele alınacak, söz konusu AntlaÅŸmalarla birlikte getirilen hukuki rejim anlatılacaktır. Bunun yanında BirleÅŸmiÅŸ Milletler Genel Kurulu'nun almış olduÄŸu bazı ilkesel kararlara yer verilerek, kararların antlaÅŸma­lara etkisi incelenecektir. Ayrıca uzaya iliÅŸkin BirleÅŸmiÅŸ Milletler Ant-laÅŸmaları'nın, AntlaÅŸmalar'a taraf olmayan devletler bakımından du­rumu da deÄŸerlendirilecektir.

 

Ä°kinci bölümde ise, uzayın rejimine iliÅŸkin hem hava sahası ile uzay arasındaki sınır meselesi hem de uzayda ve gök cisimleri üze­rinde egemenlik ve mülkiyet hakları meselesi tartışılacaktır. Ä°lgili konuda AntlaÅŸmalar' in getirdiÄŸi temel rejim ve doktrinde yapılan tartışmalar ortaya konulup deÄŸerlendirilecektir. Uzay ve gök cisimle­rinin hukuki rejimine iliÅŸkin temel sorunların tartışılıp AntlaÅŸmalar ile birlikte incelenmesinin ardından, uzay faaliyetlerine iliÅŸkin temel hukuki sorunlar ele alınacaktır. Uzay faaliyetlerinin çok çeÅŸitli olması sebebiyle, günümüzde uzay faaliyetlerinin neler olduÄŸu kısaca anlatı­lıp uzay faaliyetleri baÅŸlığı altında genel sorunlar uzaya iliÅŸkin Bir­leÅŸmiÅŸ Milletler AntlaÅŸmaları çerçevesinde incelenecektir. Son olarak da, uzay faaliyetlerinin gerçekleÅŸtirilmesi sonucu ortaya çıkacak za­rardan sorumluluk meselesi ele alınacaktır.

    Ä°ÇÄ°NDEKÄ°LER

 
BÄ°RÄ°NCÄ° BÖLÜM    
UZAY HUKUKU’NUN GELİŞİMÄ° VE BÄ°RLEÅžMÄ°Åž
MÄ°LLETLER NEZDÄ°NDE YAPILAN ANTLAÅžMALAR
   
I. UZAY HUKUKU’NUN ORTAYA ÇIKIÅžI VE GELİŞİMÄ°............... 5
A. Genel Olarak ................................................................................. 5
B. Uzay Hukuku ve Doktrin ........................................................... 7
C. Uzay Hukuku ve Uluslararası Örgütler ................................... 9
1. Uzay Hukuku ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler ................................. 9
a. Genel Olarak .................................................................. 9
b. BirleÅŸmiÅŸ Milletler Uzayın Barışçıl Amaçlarla
Kullanılması Komitesi ................................................ 12
c. Birleşmiş Milletler Uzmanlık Kuruluşları ............... 16
2. Uzay Hukuku ve Birleşmiş Milletler Dışındaki
Uluslararası ve Hükümet-dışı Örgütler .......................... 17
D. Uzay Hukuku ve Uluslararası Hukuk İlişkisi ........................ 20
II. BÄ°RLEÅžMÄ°Åž MÄ°LLETLER ANTLAÅžMALARI’NDA UZAYA VE
UZAY FAALÄ°YETLERÄ°NE Ä°LÄ°ÅžKÄ°N ÖNGÖRÜLEN DÜZEN .... 22
A. Genel Olarak ............................................................................... 22
B. Uzaya İlişkin Birleşmiş Milletler Antlaşmaları ...................... 24
1. 1967 Ay ve DiÄŸer Gök Cisimleri Dahil, Uzayın
Araştırılması ve Kullanılmasında Devletlerin
Faaliyetlerini Yöneten Ä°lkeler Hakkında AntlaÅŸma ....... 24
a. Genel Olarak ................................................................ 24
IX
b. AntlaÅŸma’nın GetirdiÄŸi Düzenlemeler .................... 29
c. AntlaÅŸma’nın Sonuç Hükümleri ............................... 35
2. 1968 Astronotların Kurtarılması, Astronotların ve
Uzaya Fırlatılmış Olan Araçların Geri Verilmeleri
Hakkında Anlaşma ............................................................ 35
a. Genel Olarak ................................................................ 35
b. AnlaÅŸma’nın GetirdiÄŸi Düzenlemeler ...................... 38
c. AnlaÅŸma’nın Sonuç Hükümleri ................................ 40
3. 1972 Uzay Araçları Tarafından Verilen Zararlardan
Dolayı Uluslararası Sorumluluk Hakkında SözleÅŸme .. 41
a. Genel Olarak ................................................................ 41
b. SözleÅŸme’de Öngörülen Sorumluluk ....................... 45
c. SözleÅŸme’de Öngörülen Zararın Tazmini ............... 49
d. SözleÅŸme’nin Sonuç Hükümleri ............................... 53
4. 1975 Uzaya Fırlatılan Araçların Tescilleri
Hakkında SözleÅŸme ............................................................ 54
a. Genel Olarak ................................................................ 54
b. SözleÅŸme ile Öngörülen Tescil Sistemi .................... 55
c. SözleÅŸme’nin Sonuç Hükümleri ............................... 58
5. 1979 Ay ve DiÄŸer Gök Cisimleri Üzerinde Devletlerin
Faaliyetlerini Düzenleyen AnlaÅŸma ................................. 59
a. Genel Olarak ................................................................ 59
b. AnlaÅŸma’nın GetirdiÄŸi Düzenlemeler ...................... 61
c. AnlaÅŸma’nın Sonuç Hükümleri ................................ 68
6. Antlaşmaların Taraf Olmayan Devletler
Bakımından Durumu ......................................................... 69
C. Birleşmiş Milletler Genel Kurul Kararları İle Uzay
Konusunda Kabul Edilen Ä°lkeler .............................................. 76
1. Devletlerin Uzayın Araştırılması ve Kullanılması
Faaliyetlerini Düzenleyen Hukuki Ä°lkeler Bildirgesi..... 76
2. Devletlerin Uluslararası Televizyon Yayını Uydularının
Kullanımını Düzenleyen Ä°lkeler ....................................... 77
3. Dünyayı Uzaktan Algılamaya Ä°liÅŸkin Ä°lkeler .................. 78
X
4. Nükleer Enerji Kaynaklarının Uzayda Kullanımına
Ä°liÅŸkin Ä°lkeler ........................................................................ 80
5. Uzayın Tüm Devletlerin, Özellikle GeliÅŸmekte
Olan Devletlerin Menfaati ve Yararına Araştırılması
ve Kullanılmasına İlişkin Uluslararası
Ä°ÅŸbirliÄŸi Bildirgesi ............................................................... 81
6. Kararların Uzaya İlişkin Birleşmiş Milletler
Antlaşmaları ile İlişkisi ...................................................... 83
      Ä°KÄ°NCÄ° BÖLÜM  
BÄ°RLEÅžMÄ°Åž MÄ°LLETLER ANTLAÅžMALARI’NIN
UZAYA VE UZAY FAALÄ°YETLERÄ°NE Ä°LÄ°ÅžKÄ°N
GENEL HUKUKÄ° SORUNLAR AÇISINDAN
DEÄžERLENDÄ°RÄ°LMESÄ°
   
I. UZAYIN HUKUKÄ° REJÄ°MÄ°NE Ä°LÄ°ÅžKÄ°N SORUNLAR .................. 89
A. Genel Olarak ............................................................................... 89
B. Uzayda ve Uzaydaki Gök Cisimleri Üzerinde Egemenlik ... 90
1. Uzayın Hukuki Rejimine İlişkin
Doktrindeki Tartışmalar .................................................... 90
2. Birleşmiş Milletler Antlaşmaları ile Getirilen Rejim ...... 94
3. 1976 Bogota Bildirisi ve Günümüze Etkileri ................. 101
4. Uzayda Egemenlik ve Mülkiyet Hakları Ä°liÅŸkisi .......... 105
C. Hava Sahası ile Uzay Arasındaki Sınır Sorunu ................... 116
1. Sınıra Ä°liÅŸkin Tartışmalar ve Getirilen Öneriler ............ 116
2. Devletlerin Sınıra İlişkin Yaklaşımları........................... 124
3. Hava Sahası ile Uzay Arasında Sınır
Çizilmesinin Önemi ......................................................... 132
II. UZAY FAALÄ°YETLERÄ°NÄ°N HUKUKÄ° REJÄ°MÄ°NE Ä°LÄ°ÅžKÄ°N
SORUNLAR ...................................................................................... 135
A. Uzay Faaliyetlerinin Kapsamı ve Ortaya Çıkan
Yeni Aktörler............................................................................. 135
1. Genel Olarak ..................................................................... 135
XI
2. Uzay Faaliyetlerinde Ortaya Çıkan Yeni Aktörler ...... 139
3. Yeni Aktörlerin Faaliyetlerinin Uzay
Hukuku’na Etkisi.............................................................. 140
B. Uzayın Barışçıl Amaçlarla Kullanılması Sorunu ................. 142
1. Genel Olarak ..................................................................... 142
2. Barışçıl Amaç Kavramı .................................................... 142
3. Uzayda Silahsızlanma ...................................................... 147
C. Kurtarma, Tescil ve Uzay TrafiÄŸi’ne Ä°liÅŸkin Sorunlar ......... 154
1. Kurtarma ............................................................................ 154
2. Tescil ................................................................................... 157
3. Uzay TrafiÄŸi ....................................................................... 160
D. Uzay Çevresinin Korunması ve Uzay Çöpü
(Space Debris) Sorunu ............................................................. 162
E. EÅŸitlik Ä°lkesi ve Üçüncü Dünya Ülkeleri ............................... 167
F. Uzay Turizmi ............................................................................ 170
III. UZAY FAALÄ°YETLERÄ° NEDENÄ°YLE DOÄžAN
ZARARDAN SORUMLULUK ....................................................... 174
A. Genel Olarak ............................................................................. 174
B. Devletlerin Uzay Faaliyetleri Nedeniyle DoÄŸan
Zarardan SorumluluÄŸu............................................................ 177
C. Yeni Aktörlerin Uzay Faaliyetleri Nedeniyle DoÄŸan
Zarardan SorumluluÄŸu............................................................ 195
 
SONUÇ ..................................................................................................... 199  
KAYNAKÇA ............................................................................................ 207  
EKLER ....................................................................................................... 229
EK – I .................................................................................................. 229
EK – II ................................................................................................ 231
EK – III ............................................................................................... 235
EK – IV ............................................................................................... 239
EK – V ................................................................................................ 248
ÖZET ......................................................................................................... 251
ABSTRACT .............................................................................................. 252