Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mart (135)      Åžubat (116)      Ocak (139)      Aralık (134)

Türkiye,Avrupa Birliği Ve ABD de Sigorta Uygulamaları Muhasebesi Ve Yükümlülük Karşılama Yeterliliği

Türkiye,Avrupa Birliği Ve ABD de Sigorta Uygulamaları Muhasebesi Ve Yükümlülük Karşılama Yeterliliği



Sayfa Sayısı
:  
224
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2004
ISBN NO
:  
9756392355

80,00 TL









GÄ°RÄ°Åž



Finans literatüründe risk tanımına ilişkin farklı görüşler yer almaktadır. Bir görüşe göre risk, \\\"varlıkların değerlerinde meydana gelebilecek kayıp tehlikesidir.\\\" Diğer bir görüş ise riski, \\\"her türlü ekonomik faaliyetlerin tabi olduğu ve işletmelerin planlanan faaliyetlerini tehdit eden tehlikeler\\\" olarak tanımlamaktadır. Sigorta ise, bireylerin tek başına taşıyamadıkları riskleri topluma yayma işi olarak tanımlanabilir. Günlük hayatta yaşadığımız olaylar her zaman planlandığı gibi yürümeyebilir; dolayısıyla, bireylerin karşılaşabilecekleri tehlike ya da katlanmak zorunda olacakları muhtemel zararları aralarında bölüşmeleri sigorta kavramının temelini oluşturmaktadır.

Sigorta sayesinde ülkede yaratılmış olan maddi birikimler koruma altına alınmakta, bu sayede de oluşan fonlar, ekonomi için çok önemli bir finans kaynağı görevi üstlenmektedir. Ayrıca; toplumu ve fertleri tehdit eden risklere karşı koruma sağladığı için, ülkelerin ekonomilerinde, beklenmedik kayıplarda oluşabilecek dengesizliklerin engellenmesi için de emniyet görevi görmektedir. Bir anlamda sigortacılık kurumu, ekonominin garantisi ve gelişiminde önemli bir unsurunu oluşturmaktadır.

Bilindiği üzere artık global dünyada bireyler ve işletmeler bir grubun üyesi olma ve dayanışma ihtiyacı duymakta, bu dayanışma ihtiyacının sonuçlarından biri olarak sigortacılık kavramı ortaya çıkmaktadır. Bireyler ve işletmeler gibi ülkeler de bir grubun üyesi olma ve dayanışma ihtiyaçları doğrultusunda farklı gruplar oluşturmaktadır ki; bunun en yakın ve ülkemiz için en popüler olanı Avrupa Birliğidir. Esasen küresel dünyayı oluşturan tüm ülkeler bir bütünün birbirine girmiş ve birbirinden soyutlanamaz parçalarını oluşturup, birlikte yaşamayı kolaylaştıracak çözümler aramaktadırlar. Bunun mesleğimizle ilgili en yakın örneği ise \\\"Uluslurarası Muhasebe Standartları\\\"dır. Dolayısıyla da tüm ülkelerin bir şekilde Uluslararası Muhasebe Standartlarına uyumlu düzenlemeler yapmak zorunda kalacağını söylemek yanlış olmayacaktır.


Ekonomilerde yaÅŸanan krizler, ÅŸirketlerin mali yetersizlik problemlerini daha belirgin olarak ortaya çıkarmaktadır. Ãœlkemizde AÄŸustos 2001\\\′de yaÅŸanan, özellikle bankacılık sektörünü etkileyen ekonomik kriz nedeniyle bankaların yan kuruluÅŸu olarak hizmet veren sigorta ÅŸirketlerinden bir kaçının iflas ettiÄŸi ve prim üretimi düşük olan diÄŸer ÅŸirketlerinin ise oluÅŸan kayıpları karşılama da sıkıntı



çektikleri görülmektedir. Sigorta sektörünün ve sigorta şirketlerinin bu tür krizlere karşı her zaman hazır ve olası sorunları karşılama konusunda yeterli mali güce sahip olmaları gerekmektedir. Aksi takdirde, sigorta şirketlerinin hazine de tutulan teminat miktarları iflas eden sigorta şirketinin yükümlülüklerini karşılamaya yeterli olmayabilir ve devlet düzenlemeleri de büyük sorunlarla başa çıkabilecek düzeyde olmayabilir. Ekonomik kriz ortamında yükümlülüklerini yerine getirebilecek sigorta şirketlerinin var olması bu ortamın aşılmasında önem taşımaktadır.

ÖrneÄŸin, ABD\\\′de 1990 yılından günümüze kadar 2600 hayat sigorta ÅŸirketinden 105\\\′i, 3800 hayat dışı sigorta ÅŸirketinden 74\\\′ü ciddi mali sorunlarla ve iflaslarla karşılaÅŸmıştır. Ãœlkede Her yıl sigorta ÅŸirketlerinin %05 ile %1,5 arasındaki kısmı mali yetersizlik durumuna düşmektedir. Dolayısıyla sigorta ÅŸirketlerinin mali yükümlülüklerini karşılayıp karşılayamayacakları devamlı takip ve denetim altında tutulmalıdır.

Sigorta ÅŸirketlerinde mali yeterliliklerin takibi ve önceden tespiti amacıyla \\\"Erken Uyarı Sistemleri\\\" geliÅŸtirilmiÅŸtir. Bu uygulamalar ile sigorta ÅŸirketlerinin mali yetersizlik durumları önceden tahmin edilmeye çalışılmaktadır. Erken uyarı sistemleri kapsamında sigorta ÅŸirketlerinin mali yeterlilik analizinde \\\"statik mali analiz\\\" teknikleri ile birlikte ABD\\\′de uygulanmakta olan \\\"mali yeterlilik analizi\\\" uygulamaları üzerinde durulması gereken konulardır.

Bu çalışmanın amacı, diğer ülkeler ile yoğun ekonomik ilişkiler içerisinde bulunan Türk sigortacılık sektörünün, yasal düzenlemeler, genel uygulamalar ve özellikle muhasebe düzeni ile yükümlülük karşılama gücünün takibi ve yükümlülük karşılayamamanın yaptırımları bakımlarından, Avrupa Birliği ve ABD ile karşılaştırılarak durumunu incelemek, farklılık arz eden hususları ortaya koymaktır.

Bu amaç çerçevesinde, sigortacılığın genel kavramlarına kısaca deÄŸindikten sonra, Türkiye\\\′de sigorta sektöründeki; uygulamaları, yasal düzenlemeleri, kullanılan hesapları, bilançoları, gelir tablolarını, yükümlülük karşılama gücünü, yükümlülüğü karşılayamamanın yaptırımlarını ve Uluslararası Muhasebe Standartları ile Türk Muhasebe Standartlarının karşılaÅŸtırmasını, aynı konularda Avrupa BirliÄŸi ve ABD ile birlikte ele almaya çalıştık.

GiriÅŸ ve sonuç bölümleri dışında sekiz bölümden oluÅŸan çalışmanın birinci bölümü olan \\\"Temel Sigortacılık Bilgisi\\\"nde, sigortacılıkta risk tanımı ve risk kaynakları ile sigorta\\\′nın tanımı ve unsurlarına yer verilmiÅŸtir.

Ä°kinci bölüm olan \\\"Türkiye\\\′de Sigortacılık\\\"da, Türkiye\\\′de sigortacılık konusundaki yasal düzenlemeler, sigortacılık sektörünün mali büyüklüğü, istihdam yapısından ÅŸirket sayısına kadar çalışma büyüklüğü ve yapısı, ülkede genel olarak muhasebe sistemi, sigorta ÅŸirketleri\\\′nin kullandığı hesaplar ile kullanılan mali tablolar (bilanço ve gelir tabloları) incelenmiÅŸtir.





Üçüncü bölüm olan \\\"Avrupa BirliÄŸinde Sigortacılık\\\"da, Avrupa BirliÄŸi\\\′nde sigortacılık konusundaki düzenlemeler, muhasebe düzeni, sigorta ÅŸirketleri tarafından kullanılan hesaplar, bilanço ve gelir tabloları incelenmiÅŸtir.

Dördüncü bölüm olan \\\"ABD\\\′de Sigortacılık\\\" baÅŸlığı altında, ABD\\\′de sigortacılık konusundaki yasal düzenlemeler, muhasebe düzeni, sigorta ÅŸirketleri tarafından kullanılan hesaplar, bilanço ve gelir tabloları incelenmiÅŸtir.

BeÅŸinci bölüm olan \\\"Türkiye\\\′de Kullanılan Bilanço ve Gelir Tablolarının, AB ve ABD\\\′de Kullanılan Bilanço ve Gelir Tabloları ile KarşılaÅŸtırılması\\\" baÅŸlığı altında, Türkiye\\\′de kullanılan söz konusu mali tablolar ile Avrupa BirliÄŸi ve ABD\\\′de kullanılan bu mali tabloların ÅŸekilleri ve yer alan hesaplara örnekler verilerek, karşılaÅŸtırması yapılmış ve farklılıklar ortaya konulmuÅŸtur.

Altıncı bölüm olan \\\"Uluslararası Muhasebe Standartları, Türk Muhasebe Standartları, Avrupa BirliÄŸi Yönergeleri ve ABD\\\′de Muhasebe Standartları 01uÅŸumu\\\"nda, standart ve yönergeleri inceledikten sonra, Uluslararası Muhasebe Standartları ile karşılaÅŸtırılmasına yer verilmiÅŸtir.

Yedinci bölüm olan \\\"Sigorta Åžirketlerinde Yükümlülük Karşılama YeterliliÄŸi\\\"nde ve Sekizinci bölüm olan \\\"Mali Tablolar Analizi\\\"nde, sırasıyla Türkiye, Avrupa BirliÄŸi ve ABD\\\′de, mali yeterlilik analiz yöntemleri, mali yetersizlik hallerindeki yaptırımlar ve mali analiz tekniklerine yer verilmiÅŸtir.




ÖNSÖZ



Hayatta hiçbir insanın yaÅŸamını tek başına sürdüremediÄŸi gibi, hiçbir ülke de diÄŸer ülkelerle iliÅŸki içinde olmadan yaÅŸamını sürdürememekte, iliÅŸkiler ise hem insanların hemde ülkelerin geliÅŸiminde büyük rol oynamaktadır. Birlikte yaÅŸam bir takım kuralları ve uyum içinde olma zorunluluÄŸunu beraberinde getirmektedir. Özellikle Avrupa BirliÄŸi\\\′ne üye olmanın eÅŸiÄŸinde olan Türkiye\\\′dede, sigortacılık sektörü benzer bir geliÅŸime adaydır. Bu çalışmada Türk sigortacılık sektörünün, yasal düzenlemeler, genel uygulamalar ve özellikle muhasebe düzeni ile yükümlülük karşılama gücünün takibi ve yükümlülük karşılayamamanın yaptırımları bakımlarından, Avrupa BirliÄŸi sigorta sektörü ve ABD sigorta sektörü ile karşılaÅŸtırılarak durumunun incelemesi, farklılık arz eden hususların ortaya konulması amaçlanmıştır.

Tüm çabalarımıza rağmen, kitapta olabilecek eksiklik ve hatalar nedeniyle okuyucularımızın hoşgörüsüne sığınır, eleştirileri ile katkıda bulunanlara şimdiden şükranlarımızı bildiririz. Dileriz bu kitap konuyla ilgilenen tüm okuyuculara yararlı bir kaynak olur.

Her zaman emeÄŸini esirgemeyen sayın hocalarımız Prof. Dr. Osman ALTUÄž ve Prof. Dr. Münir ÅžAKRAK\\\′a sonsuz sevgi ve saygılarımızla teÅŸekkürlerimizi sunuyoruz.

Kitabın yayımlanmasını saÄŸlayan Türkmen Kitabevi\\\′nin tüm çalışanlarına teÅŸekkür ediyoruz.


Yrd. Doç. Dr. Sezayı DUMANOĞLU

Hacer GEDÄ°KOÄžLU






İÇİNDEKİLER


GiriÅŸ.


1. TEMEL SÄ°GORTACILIK BÄ°LGÄ°SÄ°
1.1. SÄ°GORTACILIKTA RÄ°SK TANIMI VE KAYNAKLARI....
1.1.1. Riskin Tanımı
1.1.2. Riskin Kaynakları
1.1.2.1. Sosyal Riskler
1.1.2.2. Fiziki Riskler
1.1.2.3. Ekonomik Riskler
1.2. SÄ°GORTANIN TANIMI VE UNSURLARI
1.2.1. Sigortanın Tanımı
1.2.2. Sigortanın Unsurları
1.2.2.1. Hasarın Tesadüfi Olarak Meydana Gelmesi....
1.2.2.2. Probabilite ve Büyük Sayılar Kanunu
1.2.2.3. Hasar Olaylarının Para ile Ölçülebilir Olması
1.2.2.4. Risikonun İstatistiki Olarak Kavranması
2. TÃœRKÄ°YE\\\′DE SÄ°GORTACILIK
2.1. TÃœRKÄ°YEDE SÄ°GORTACILIK DÃœZENLEMELERÄ°
2.1.1. Türk Ticaret Kanunu
.2. Sigorta Murakabe Kanunu
.3. Bireysel Emeklilik Kanunu
.4. Vergi Mevzuatı
.5. Zorunlu Deprem Sigortası
.6. DiÄŸer Kanunlar
.7. Sigorta Şirketlerinin Bağımsız Denetimine ilişkin Düzenlemeler
2.2.1. Türkiye\\\′de Sigorta Sektörünün Genel Yapısı 11
2.2.2. Kuruluş ve Faaliyet Düzenlemeleri 13
2.2.3. Fiyat Düzenlemeleri 14
2.2.4. Mali Bünye Düzenlemeleri 14
2.3. TÃœRKÄ°YE\\\′DE SÄ°GORTA MUHASEBESÄ° 15
2.3.1. Muhasebe Usul ve Esasları 17
2.3.2. Muhasebe Politikalarının Açıklanması 19
2.3.3. Türkiye\\\′de Sigorta Åžirketleri Tarafından Kullanılan Hesaplar .... 20
2.3.4. Türkiye\\\′de Sigorta Åžirketleri Tarafından Kullanılan Bilançolar.. 31
2.3.5. Türkiye\\\′de Sigorta Åžirketleri Tarafından Kullanılan Bilançoların
Karşılaştırılması 34
2.3.6. Türkiye\\\′de Sigorta Åžirketleri Tarafından Kullanılan Gelir
Tabloları 35
3. AVRUPA BÄ°RLİĞİ\\\′NDE SÄ°GORTACILIK 39
3.1. AVRUPA BÄ°RLİĞİN\\\′DE SÄ°GORTACILIK UYGULAMALARI 39
3.1.1. Kuruluş Düzenlemeleri 41
3.1.2. Fiyat Düzenlemeleri 41
3.1.3. Mali Bünye Düzenlemeleri 41
3.2. AVRUPA BÄ°RLİĞİN\\\′DE SÄ°GORTA MUHASEBESÄ° 42
3.2.1. Avrupa Birliğinde Sigorta Şirketleri Tarafından Kullanılan
Bilançolar 42
3.2.2. Avrupa Birliğinde Sigorta Şirketleri Tarafından Kullanılan
Hesaplar 45
3.2.3. Avrupa Birliğinde Sigorta Şirketleri Tarafından Kullanılan Gelir
Gider Hesapları 52
4. ABD\\\′DE SÄ°GORTACILIK 57
4.1. ABD\\\′DE SÄ°GORTACILIK UYGULAMALARI 57
4.1.1. Kuruluş ve Düzenlemeleri 57
4.1.2. Fiyat Düzenlemeleri 58
4.1.3. Mali Bünye Düzenlemeleri 58
4.2. ABD\\\′DE SÄ°GORTA MUHASEBESÄ° 59
4.2.1. ABD\\\′de Sigorta Åžirketleri Tarafından Kullanılan Bilançolar 59
4.2.2. ABD\\\′de Sigorta Åžirketleri Tarafından Kullanılan Bilançoların
Karşılaştırılması 60
4.2.3. ABD\\\′de Sigorta Åžirketleri Tarafından Kullanılan Hesaplar 61
4.2.4. ABD\\\′de Sigorta Åžirketleri Tarafından Kullanılan Gelir Tabloları 66
5. TÜRKİYEDE KULLANILAN BİLANÇO VE GELİR TABLOLARININ,
AB VE ABD\\\′DE KULLANILAN BÄ°LANÇO VE GELÄ°R TABLOLARI
Ä°LE KARÅžILAÅžTIRILMASI 71
5.1. TÃœRKÄ°YE VE AB\\\′DE KULLANILAN BÄ°LANÇO ÅžEKLÄ°NÄ°N
KARÅžILAÅžTIRILMASI 72
5.2. TÃœRKÄ°YE VE AB\\\′DE KULLANILAN GELÄ°R TABLOSU ÅžEKLÄ°NÄ°N
KARÅžILAÅžTIRILMASI 73
5.3. TÃœRKÄ°YE VE ABD\\\′DE KULLANILAN BÄ°LANÇO ÅžEKLÄ°NÄ°N
KARÅžILAÅžTIRILMASI 74
5.4. TÃœRKÄ°YE, AB VE ABD\\\′DE KULLANILAN BÄ°LANÇO ÅžEKÄ°LLERÄ° 76
5.5. TÃœRKÄ°YE, AB VE ABD\\\′DE KULLANILAN GELÄ°R TABLOSU
ÅžEKÄ°LLERÄ° 79
6. UMS, TMS, AVRUPA YÖNERGELERÄ° VE ABD\\\′DE MUHASEBE
STANDARTLARI OLUÅžUMU 81
6.1. ULUSLARARASI MUHASEBE STANDARTLARI 81
6.2. TÃœRK MUHASEBE STANDARTLARI 84
6.3. A.B. YÖNERGELERİ 87
6.4. ABD\\\′DE MUHASEBE STANDARTLARI OLUÅžUMU 88
6.5. TMS Ä°LE UMS KARÅžILAÅžTIRMASI 89
6.6. ABD MEVZUATI Ä°LE UMS KARÅžILAÅžTIRMASI 107
7. SİGORTA ŞİRKETLERİNDE YÜKÜMLÜLÜK KARŞILAMA
YETERLİLİĞİ 109
7.1. TÃœRKÄ°YE, AVRUPA BÄ°RLİĞİ VE ABD\\\′DE YÃœKÃœMLÃœLÃœK
KARŞILAMA YETERLİLİĞİ , 110
7.1.1. Türkiye\\\′de Faaliyet Gösteren Sigorta Åžirketlerinde
Yükümlülük Karşılama Yeterliliği 111
7.1.2. Avrupa BirliÄŸin\\\′de Faaliyet Gösteren Sigorta
Şirketlerinde Yükümlülük Karşılama Yeterliliği 112
7.1.3. ABD\\\′de Faaliyet Gösteren Sigorta Åžirketlerinde
Yükümlülük Karşılama Yeterliliği 115
7.2. TÃœRKÄ°YE, AVRUPA BÄ°RLİĞİ VE ABD\\\′DE YÃœKÃœMLÃœLÃœK
KARÅžILAYAMAMANIN YAPTIRIMLARI 120
7.2.1. Türkiye\\\′de Sigorta Sektöründe Yükümlülüğü
Karşılayamamanın Yaptırımları 120
7.2.2. Avrupa BirliÄŸi\\\′nde Sigorta Sektöründe Yükümlülüğü
Karşılayamamanın Yaptırımları 121
7.2.3. ABD\\\′de Sigorta Sektöründe Yükümlülüğü
Karşıl ayamamanın Yaptırımları 12
8. MALÄ° TABLOLAR ANALÄ°ZÄ° 12
8.1. MALÄ° ANALÄ°Z TEKNÄ°KLERÄ° 12!
8.1.1. Dikey Yüzde Analizi 12:
8.1.2. KarşılaÅŸtırmalı(Yatay) Analiz 12\\\′
8.1.3. Rasyo (Oran) Analizi 12\\\′
8.1.3.1 .Sigorta Åžirketlerinde, Mali Analizde Kullanılan Oranlar. 12\\\′.
8.1.3.1.1.Karlılık Oranları 12i
8.1.3.1.2.Likidite Oranları 12i
8.1.3.1.3.Teknik Oranlar 12?
8.1.3.1.4.Finansal Yapı Oranlan 12<
8.1.3.1.5.Tahsilat Oranları 131

9. SONUÇ


KAYNAKÇA

EKLER