Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (0)      Nisan (73)      Mart (140)      Şubat (116)

Türk Vergi Hukukunda Eğitimin Vergilendirimesi

Türk Vergi Hukukunda Eğitimin Vergilendirimesi



Sayfa Sayısı
:  
280
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2009
ISBN NO
:  
9786055929206

1.200,00 TL









Ahmet OZANSOY


1973 yılında Çankırı′da doğdu. İlk ve orta öğrenimini Çankırı′da tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünden mezun oldu. Açılmış olan sınavı kazanarak 1998 yılında Maliye Müfettiş Yardımcılığına, 2001 yılında Maliye Müfettişliğine atandı. 2006 yılında Amerika Birleşik Devletleri′nde Amerikan Devlet Mallarının Yönetimi" konusunda inceleme ve araştırmalarda bulundu. 2007 yılında Sermaye Piyasası Kurulu′nda Daire Başkanlığına
atandı. Gazi üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye Anabilim Dali′nda yüksek lisansını tamamlayıp , aynı yerde doktoraya başladı. Halen Maliye başmüfettişi olarak görev yapmaktadır. Mali mevzuat ve vergi hukuku

alanında çeşitli dergilerde yayımlanmış çok sayıda makaleleri bulunmaktadır.




SUNUŞ

Günümüzde bir çok kişi, elde ettiği olanakları ve başarıyı, eğitime borçludur.

Eğitim insanın bilerek düşünce üretmesine ve yaratıcılığa yönelmesine olanak sağlar. Yalnızca bununla da sınırlı kalmaz, insanın kafasındaki kalıpları kırmasını ve dünyaya daha esnek ve geniş açıdan bakmasını sağlar.

İyi bir eğitim, kişinin yaşam standardını yükselttiği gibi, çeşitli olaylar arasındaki gerçekleri, bağlantıları ve ilkeleri görmek ve anlamak becerisini kazandırır. Eğitimli birinin yalnızca kendisine değil, ülkesine de büyük katkıları olacağı kuşkusuzdur.

Önümüzdeki döneme yani rekabete dayalı yeni dünya düzenine baktığımızda, eğitime en fazla yatırım yapan ve eğitilmiş insan gücüne sahip olan ülkelerin avantaj sağlayacağı gerçeği ile karış karşıya kalmaktayız.

Yukarıdaki nedenlerle, eğitim olayı ile ilgili gerçekler fark edilmiş ve bu yönde bazı düzenlemeler yapılmıştır. Eğitime yönelik bazı teşviklerin getirilmesi ve eğitimle ilgili faaliyetlerin korunması, öncelikle ülke lehine sonuçlar vermektedir.

Bir çok ülkede olduğu gibi, Türkiye′de de eğitim faaliyetleri, öteden beri desteklenmekte ve bazı "özel kolaylıklar" sağlanmakta "Ar-Ge" faaliyetleri teşvik edilmektedir.

Çok kişinin de bildiği gibi, Türkiye′de eğitim faaliyetlerine, araştırmalar, yatırımlar ve eğitime yönelik bağış ve yardımlara; Gelir ve Kurumlar Vergileri ile Katma Değer Vergisi başta olmak üzere, çeşitli vergiler açısından önemli avantajlar sağlanmıştır.

Çok sayıda yasa ve yönetmelikte yer alan ve bütünüyle, neredeyse kimse tarafından bilinmeyen avantajlardan biri de "vergilendirme" konusundadır.

Maliye başmüfettişi Ahmet OZANSOY, bu boşluğu görmüş ve kapsamlı bir çalışma yapmak suretiyle, aynı zamanda "rehber bir kitap" olacak, güzel bir çalışma yapmış.

Türk Vergi hukukunda önemli bir boşluğu dolduran elinizdeki kitap nedeniyle, Ahmet OZANSOY′u kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.

Prof. Dr. Şükrü KIZILOT
Gazi Üniversitesi, İİBF, Maliye Bölümü Başkanı

öNSöZ

Bu çalışma büyük Ölçüde Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Maliye bölümünde yapmış olduğum yüksek lisans eğitimi nedeniyle yazılmış "Türk Vergi Hukukunda Eğitimin Vergilendirilmesi" konulu yüksek lisans tezinin kitaplaştırılmasından oluşmaktadır. Ancak akademik düzeydeki çalışmaların yanında, konuyla ilgilenebileceği düşünülen şirket ortaklan, gelir vergisi mükellefleri, öğrenciler, öğrenci velileri vb. diğer insanların kitabı daha rahat kullanabilmelerine yönelik olarak spesifik konu başlıkları seçilerek bunların ayrıca açıklanması yapılmıştır. Ayrıca konuyla ilgili olan bazı yasalar, yönetmelikler, tebliğler, iç genelgeler, sirküler ve özelgeler′ de kitabın sonuna eklenmiştir.

Eğitimin vergilendirilmesi ve eğitime sağlanan vergisel avantajlar günümüzün önemli bir gündem maddesidir. İçinde bulunduğumuz yüzyılda en büyük yatırımın "insan"a yapılan eğitim yatırımı olduğu ekonomistler tarafından ifade edilmektedir. Buna paralel olarak hükümetler, kendi toplumlarının "bilgi çağı" diye adlandırılan çağımıza uyum sağlayabilmesi ve uluslararası alanda gelişmiş toplumlar arasında yer alabilmesi için vatandaşlarının bireysel eğitimlerine büyük önem vermekte ve eğitim sektörüne yönelik pek çok vergisel avantajlar tanımaktadırlar. Bu çalışmanın amacı da; günümüz dünyasında bireysel ve toplumsal gelişimin en önemli öğesi olan eğitim hizmetlerinin vergilendirilmesi ya da eğitimden faydalananlara sağlanan vergisel avantajların ülkemiz açısından incelenmesi ve konuyla ilgili fikir verebilecek düzeyde uluslararası karşılaştırmaların yapılmasıdır.

Çalışma yapılırken karşılaşılan 2 temel güçlük olmuştur. Bunlardan birincisi, Yükseköğretim Kurulu internet sayfasında belirtilen tez liste-

1 Mükelleflerin, Vergi Usul Kanunu′nun 413. maddesine istinaden vergi durumları ve vergi uygulamaları bakımından müphem ve tereddüdü mucip gördükleri hususlar hakkında Maliye Bakanlığı′ndan aldıkları görüşlere uygulamada "mukteza" ya da "özelge" denilmektedir.




lerine göre; bu konuyla doğrudan ilgili olarak yazılmış herhangi bir yüksek lisans yada doktora tezine rastlanılamaması nedeniyle konunun kapsam ve sınırları konusunda fikir edinebilmek açısından karşılaşılan güçlüktür. İkincisi, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yükseköğretim Kurulu gibi konuyla ilgili olabilecek kurumlarda; eğitim işletmelerinin ödedikleri vergi, sağlanan vergi avantajları nedeniyle ödenmeyen vergi (vergi harcamaları) ve sağlanan vergi avantajlarının eğitim işletmelerinin sayı ve kalitesine olan katkısı vb. konularında hiçbir istatistik! bilginin bulunmamasıdır.

Bu zorluklara rağmen, çalışmalarım sırasında ihtiyaç duyduğum her anda değerli vakitlerini ayırarak beni yönlendiren, çalışmanın kuramsal çerçevesi, anlatımı, başhklandırması ve analizleri hakkında değerli katkılarını esirgemeyen Gazi Üniversitesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Maliye Bölüm Başkanı Sayın Hocam Prof. Dr. Şükrü KIZILOTa; çalışmalarım sırasında büyük fedakârlık göstererek destek ve sabrını esirgemeyen sevgili eşim Fatma OZANSOY′a; kitabın basım işlerini büyük bir titizlikle yürüten Sayın Ekrem SARÎSU ve Yaklaşım çalışanlarına teşekkürlerimi sunarım.

Ahmet OZANSOY

GİRiŞ





Eğitim, insanlığın tarihi kadar eski bir olgu olup, gerek birey olarak gerekse toplum olarak hayatı sürdürebilmenin neredeyse ilk şartıdır. Eğitim olgusu ilk insanla birlikte ortaya çıkmıştır ve insan açısından nefes alma. yeme, içme gibi hayati bir ihtiyaç durumundadır. Eğitimin yöntem ve tekniği, araçları, niteliği, zamandan zamana, toplumdan topluma değişebilir ancak eğitimde değişmeyen unsur nihai amaçlardır. Bu da insanoğlunun mutluluğudur.

Klasik anlayışta eğitim, Devletin asli görevlerinden birisi olarak görülmüştür. Bu inanışın temelinde, eğitimde fırsat eşitliğinin ancak Devlet okullarında herkese parasız eğitim imkânı verilmesi ile sağlanabileceği düşüncesi yatmaktadır. Oysa 21. yüzyılının dünyamıza getirdikleri, eğitimin devletin asli görevlerinden biri olmakla birlikte yalnızca devlet tarafından yerine getirilebilecek bir hizmet olmadığını, özel sektörün de eğitim hizmeti verebileceğini göstermiştir. Özel sektörün eğitim alanında faaliyet göstermeye başlamasıyla birlikte, bu faaliyetlerin vergilendirilmesi sorunu gündeme gelmiştir.

Sorunun kaynağında, eğitim sektörünün diğer sektörler gibi genel esaslara göre vergilendirilmesinin, ülkenin uzun dönemli çıkarları açısından doğru olup olmadığı tartışmaları yatmaktadır.

Günümüzde toplumların gelişmişlik düzeylerini belirleyen en temel öke,\\ ekonomik ve sosyal yapıdır. Bir ülkenin ekonomik kalkınmasının da, o ülke halkının, kişisel ve toplumsal gelişmesine bağlı olduğu söylenebilir. Bu gelişimi sağlayacak olan yegane etmen ise eğitimdir. Bu nedenle devletlerin uluslararası arenada rekabet edebilmeleri esasında eğitimde rekabet edebilmelerine bağlıdır.
Eğitimin öneminin bu denli iyi anlaşılmasına paralel olarak doğan iki temel sonuç olmuştur. Birincisi, yalnızca kamu kaynaklarından ayrılabilen tutarlarla toplumun eğitilmeye çalışılması yerine özel sektö-


rün de bu alana kaynak aktarmasına izin verilmesidir. İkincisi de eğitim alanına yatırım yapan özel sektöre vergisel avantajların sağlanması yoluyla daha çok kaynak aktarımının teşvik edilmesidir. Bu anlayış gereği hemen bütün dünyada eğitim işletmelerinin vergilendirilmesi ve eğitim için yapılan giderlerin vergi matrahından indirim konusu yapılması konusunda özel düzenlemelere gidilmiştir.

Dünyadaki gelişmelere koşut olarak ülkemizde de eğitim sektörünün vergilendirilmesiyle ilgili olarak pek çok özel düzenleme yapılmıştır. Çalışmamızda bu düzenlemeler ayrıntılı olarak ele alınacaktır.

Çalışmanın birinci bölümünde eğitim ve vergilendirilmesi ile ilgili genel açıklamalar yapılacaktır. Öncelikle eğitim kavramının tanımları üzerinde durulacak, eğitimin önemi ve yöntemleri anlatıldıktan sonra eğitime vergi kolaylıkları sağlanmasının nedenleri ve yararları etraflı bir şekilde analiz edilecektir. Ayrıca, bu bölümde Türkiye′de eğitim faaliyetlerinin genel yapısına yer verilecek ve eğitimin vergilendirilmesi ve sağlanan avantajlarla ilgili olarak uluslararası uygulamalardan örnekler verilecektir. İkinci bölümde Türk vergi hukukunda eğitimin vergilendirilmesi konusu ele alınacaktır. Konu anlatılırken gelir vergisi, kurumlar vergisi, katma değer vergisi, damga vergisi, emlak vergisi vb. gibi her bir vergi türü ile ilgili olarak eğitim konusunda getirilen düzenlemeler ve sağlanan teşvik ve avantajlar ayrıntılı şekilde açıklanacaktır. Üçüncü bölümde Türk vergi hukukunda eğitimin vergilendi-rilmesiyle ilgili sorunlar etraflıca ele alınacak ve bu sorunların çözüm yollarıyla ilgili öneriler getirilecektir.

Yaşadığımız çağa adını veren "bilgp′ye, metodolojik olarak ulaşıp, onu hem birey hem de toplum için faydalanılabilir kılmanın yolu olan eğitim, gelecek yüzyıla da damgasını vuracak bir olgu olarak her türlü ilgiyi hak etmektedir. Bu ilgiyi, hem devlet hem de toplum olarak en üst seviyede gösterenler gelecek çağın sahibi olacaktır. Ülkemiz de bu gerçeğin farkındadır.


İÇİNDEKİLER

ÖNSÖZ 5
II. ÖNSÖZ 7
SİMGELER VE KISALTMALAR 9
TABLOLAR/ŞEKİLLER DİZİNİ 10
İÇİNDEKİLER 11
GİRİŞ 17

BİRİNCİ BÖLÜM
€ĞİTİM V€ V€RGİL€NDİRİLM€Sİ İL€ İLGİLİ G€N€L AÇIKLAMALAR

I- EĞİTİM KAVRAMI, TANIMI VE ÖNEMİ 19
A- EĞİTİM KAVRAMI VE TANIMI 19
B- EĞİTİMİN ÖNEMİ 20
C- EĞİTİM YÖNTEMLERİ 23
1- Örgün Eğitim 24
2- Yaygın Eğitim 24
3- Halk Eğitimi 25
4- Hizmetiçi Eğitim , 25
li- EĞİTİME VERGİ KOLAYLIKLARI SAĞLANMASININ NEDENLERİ, YÖN
TEMLERİ VE YARARLARI 26
A- EĞİTİME VERGİ KOLAYLIKLARI SAĞLANMASININ NEDENLERİ 26
B- EĞİTİME VERGİ KOLAYLIKLARI SAĞLANMASININ YÖNTEMLERİ 28
C- EĞİTİME VERGİ KOLAYLIKLARI SAĞLANMASININ YARARLARI 29
III- EĞİTİMİN VERGİLENDİRİLMESİNE İLİŞKİN TEŞVİKLER 30
A- GELİR ÜZERİNDEN ALINAN VERGİLERDE TEŞVİKLER 31
B- DOLAYLI VERGİLERDE TEŞVİKLER 30
IV- TÜRKİYE′DE EĞİTİMİN GENEL GÖRÜNÜŞÜ 33
A- OKULLAŞMA ORANI 33
B- ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN KAPASİTESİ 34
C- EĞİTİM BÜTÇESİ 36
D- TÜRKİYE′DE EĞİTİM POLİTİKALARININ GENEL GÖRÜNÜMÜ 39
V- BAZI YABANCI ÜLKELERDE EĞİTİMİN VERGİLENDİRİLMESİ 40
A- GELİR VE KURUMLAR VERGİLERİ YÖNÜNDEN 40
1- İtalya 41
2- Almanya 41
3- Yunanistan 42
4- Portekiz 42

12

İÇİNDEKİLER



5- Hollanda 43
6- İspanya 43
7- İngiltere 43
8- Danimarka , 43
9- Finlandiya 44
10-Belçika 44
11- Fransa 44
12- Amerika Birleşik Devletleri 44
B- KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN 45
C- DİĞER VERGİLER YÖNÜNDEN 48

İKİNCİ BÖLÜM
TÜRK V€RGİ HUKUKUNDfl €ĞİTİMİN V€RGİI€NDİRİIM€Sİ

I- TÜRKİYE′DE ÖZEL OKULLARIN TARİHÇESİ VE TÜRK VERGİ HUKUKUN
DA EĞİTİMİN VERGİLENDİRİLMESİNİN GEÇİRDİĞİ AŞAMALAR 51
A- TÜRKİYE′DE ÖZEL OKULLARIN TARİHÇESİ 51
B- TÜRK VERGİ HUKUKUNDA EĞİTİMİN VERGİLENDİRİLMESİNİN GEÇİR
DİĞİ AŞAMALAR 53
II- EĞİTİMİN VERGİLENDİRİLMESİ 54
A- GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ DÜZENLEMELERİ 54
1- Genel Düzenlemeler 54
a- Gelir Vergisi Açısından Eğitim İşletmeleri 55
b- Kurumlar Vergisi Açısından Eğitim İşletmeleri 56
2- Özel Düzenlemeler 57
a- Özel Öğretim Kurumları Kanunu′nda Yer Alan Muafiyet 57
b- Eğitim ve Öğretim İşletmelerinde Kazanç İstisnası 58
ba- istisnadan Yararlanabilecekler 60
bb- istisna Kapsamındaki Kazançlar 61
be- istisnadan Faydalanma Şartları 62
bd- istisnadan Faydalanma Süresi 62
be- istisnanın Uygulanmasında Özel Durumlar 63
c- Kamu İdare ve Müesseseleri Tarafından İşletilen Eğitim Kurum
larına Tanınan Muafiyet , 64
d- Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Faaliyetleri Muafiyeti 66
e- Eğitim Giderlerinin Matrahtan İndirimi 67
ea- indirimden Faydalanabilecekler 67
eb- indirime Konu Olabilecek Giderler 69

İÇİNDEKİLER

13



ec- indirimden Faydalanma Şartlan 71
ed- indirimin Beyannamede Gösterilmesi ve Uygulanması 73
f- Eğitim Kurumlarına Yapılan Bağış ve Yardımların Matrahtan İn
dirilmesi 73
fa- indirim Kapsamında Bağış Yapılabilecek Kurumlar 74
fb- indirim Kapsamına Dahil Olan Bağış ve Yardımlar 75
fc- indirim Kapsamı Dışında Kalan Bağış ve Yardımlar 76
fd- Bağış ve Yardımın indirim Konusu Yapılacağı Dönem 76
fe- Zarar Beyanında Bağış ve Yardımların Durumu 77
fq- ilköğretim ve Eğitim Kanunu′na Göre Yapılan Bağış ve Yardımlar 77
fh- Yüksek Öğretim Kanunu′na Göre Yapılan Bağış ve Yardımlar 77
g- Özel Okul Öğretmenlerinin Ücret İstisnası 78
ga- istisnadan Faydalanma Şartlan 78
gb- istisnaya Tabi Ücret Unsurları 80
h- Telif Kazançları İstisnası 81
ha- istisnanın Kapsamı 81
hb- istisnanın Şarttan , 84
hc- istisnanın Sınırı 85
i- Tahsil ve Staj Ödemeleri İstisnası 85
j- Çıraklara Verilen Ücretler 86
KATMA DEĞER VERGİSİ DÜZENLEMELERİ 87
1- Genel Düzenlemeler 87
a- Verginin Konusu ve Mükellefi. 87
b- Vergiyi Doğuran Olay ve Vergilendirme Dönemi , 88
2- Özel Düzeniemeler 89
a- Eğitim Öğretim Hizmetlerinde Vergiyi Doğuran Olay 89
b- Eğitim Öğretim Hizmetinin Kapsamı 92
c- Eğitim Öğretim Hizmetlerinde Katma Değer Vergisi Oranı 95
ca- Devlet Okullarında KDV Oranı 96
cb- Özel Öğretim Kurumlarında KDV Oranı 96
cc- Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Kanunu Kapsamındaki Kuruluşlar Tarafından Verilen Eğitim Hizmetlerinde
KDV Oranı 97
cd- Özel Eğitim Kurumlarında KDV Oranı 97
ce- Öğrenci Taşıma Servisi Hizmetlerinde KDV Oranı 98
cf- Öğrenci Yurtlarında KDV Oranı 98
d- İlim, Fen ve Güzel Sanatları Yayma, Kültür ve Eğitim Faaliyetle
rinde KDV İstisnası 98









e- Dernek, Vakıf ve Cemaatlere Ait Okullarda Verilen Eğitim-
Öğretim Hizmetlerinde KDV 101
f- Ücretsiz Okutulan Öğrenci İstisnası 702
g- Ayni Olarak Yapılan Bağışlarda KDV İstisnası 103
h- Milli Eğitim Bakanlığı′na Yapılan Bazı Bağışlarda KDV istisnası 103
i- Telif Faaliyetlerinde KDV. 104
j- Personel Eğitimi İçin Yapılan Giderlerin indirimi 105
C- DAMGA VERGİSİ DÜZENLEMELERİ 105
1- Genel Düzenlemeler 105
2- Özel Düzenlemeler 106
a- Damga Vergisi Kanunu′ndaki Düzenlemeler. 106
b- 5102 Sayılı Kanun′daki Düzenlemeler 106
c- Yükseköğretim Kanunu′ndaki Düzenlemeler 107
D- HARÇ DÜZENLEMELERİ 107
1- Genel Düzenlemeler 107
2- Özel Düzenlemeler 108
a- Harçlar Kanunu′ndaki Düzenlemeler 108
b- 5102 Sayılı Kanun′daki Düzenlemeler 108
c- Yüksek Öğretim Kanunu′ndaki Düzenlemeler 705
E- EMLAK VERGİSİ DÜZENLEMELERİ 108
1- Genel Düzenlemeler 108
2- Özel Düzenlemeler 109
a- Emlak Vergisi Kanunu′ndaki Düzenlemeler 109
b- Yükseköğretim Kanunu′ndaki Düzenlemeler 109
F- BELEDİYE GELİRLERİ KANUNU DÜZENLEMELERİ 110
1- Çevre Temizlik Vergisi Muafiyeti 110
2- İlan ve Reklam Vergisi Muafiyeti 110
3- Eğlence Vergisi Muafiyeti 110
4- Haberleşme Vergisi Muafiyeti 111
5- Bina inşaat Harcı İstisnası 111
G- GÜMRÜK VERGİSİ DÜZENLEMELERİ 111
1- Gümrük Kanunu′ndaki Düzenlemeler 111
2- Yükseköğretim Kanunu′ndaki Düzenlemeler 112
H- VERGİ USUL KANUNU DÜZENLEMELERİ 112
1- Defter Tutma Mükellefiyeti 112
a- Defter Tutma Amacı ve Defter Tutacaklar 112
b- Tutulması Gereken Defterler. 113
ba- Bilanço Esasına Göre Tutulması Gereken Defterler 114

İÇİNDEKİLER

15



bb- işletme Hesabı Esasına Göre Tutulması Gereken Defterler.
2- Belge Düzenleme Mükellefiyeti
a- Fatura Düzenleme Mükellefiyeti
b- Perakende Satış Vesikaları Düzenleme Mükellefiyeti
c- Gider Pusulası Düzenleme Mükellefiyeti
d- Müstahsil Makbuzu Düzenleme Mükellefiyeti
3- Defter ve Belgeleri Muhafaza ve İbraz Mükellefiyeti

. 115 ,115 .115 .116 .117 .118 ,118




ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
EĞİTİMİN V€RGİL€NDİRİLMESİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLARI V€ ÇÖZÜM VOLLRRI


EĞİTİMİN VERGİLENDİRİLMESİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR
A- SÜRELİ MUAFİYET UYGULAMASI
B- EĞİTİM ÖĞRETİM İŞLETMELERİNE TANINAN SÜRELİ GELİR İSTİSNA
SINDA KAPSAM DARLIĞI SORUNU
C- EĞİTİM GİDERLERİNİN İNDİRİMİNDEKİ SORUNLAR
D- DEVLET YA DA VAKIF ÜNİVERSİTELERİNE ÖDENEN EĞİTİM GİDER
LERİNİN İNDİRİLEMEMESİ
E- GELİR VERGİSİ KANUNU′NUN 28. MADDESİ KAPSAMINDA ÖDENEN
BURSLARIN İNDİRİM KONUSU YAPILIP YAPILAMAYACAĞI
F- YÜKSEK ÖĞRETİM KANUNU′NA GÖRE YAPILAN BAĞIŞ VE YARDIM
LARDA SORUNLAR
G- BİLİMSEL FAALİYETLERDEN ELDE EDİLEN KAZANÇLARDA SORUN
LAR
H- ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİNİN ÜCRET İSTİSNASINDA SORUNLAR...
i- YATIRIM İNDİRİMİNİN KALDIRILMASI
J- KDV AÇISINDAN EĞİTİM HİZMETİNİN KAPSAM SORUNU
K- İLİM, FEN VE GÜZEL SANATLARI YAYMA, KÜLTÜR VE EĞİTİM FAALİ
YETLERİNDE KDV İSTİSNASINDA SORUNLAR
L- TELİF KAZANÇLARININ KDV′SİNDE DEVAMLILIK SORUNU
M- BELİRLENEN KAPASİTENİN ÜZERİNDE OKUTULAN BEDAVA ÖĞREN
CİNİN KDV′SİNİN ÖDENMESİ
KARŞILAŞILAN SORUNLARIN ÇÖZÜM YOLLARI
A- DÜŞÜK ORANLI VERGİLEME UYGULAMASI
B- MUAFİYET KAPSAMININ GENİŞLETİLMESİ
C- EĞİTİM GİDERLERİ İNDİRİMİ ORANININ YÜKSELTİLMESİ VE İNDİREBİ
LECEKLER AÇISINDAN KAPSAMININ GENİŞLETİLMESİ .,

.120
,120
.121 .122
,122 .123 .125
.126 .127 .128 .130
.131 ,131
,132 ,133
,133 134
135

16

İÇİNDEKİLER

D- VAKIF ÜNİVERSİTELERİNE ÖDENEN EĞİTİM GİDERLERİNİN İNDİRİM
KONUSU YAPILABİLMESİ 135
E- BURSLARIN İNDİRİM KONUSU OLMASI 136
F- YÜKSEK ÖĞRETİM KANUNU′NA GÖRE YAPILAN BAĞIŞ VE YARDIM
LARIN KAPSAMININ VE NİTELİĞİNİN GENİŞLEMESİ 137
G- AR-GE FAALİYETİ GİDERLERİNİN TAMAMININ İNDİRİM KONUSU YA
PILMASI 137
H- DERSHANE VE KURSLARDA ÇALIŞAN ÖĞRETMENLERİNİN ÜCRET İS
TİSNASI KAPSAMINA ALINMASI 139
i- EĞİTİM ALANINDA YATIRIM İNDİRİMİ UYGULAMASI 140
J- KDV AÇISINDAN EĞİTİM HİZMETİNİN KAPSAMININ GENİŞLETİLMESİ 141
K- ÖZEL OKULLAR VE VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİN KDV İSTİSNASI KAP
SAMINA ALINMASI 142
L- TELİF KAZANÇLARI İSTİSNASINDA DEVAMLILIK UNSURUNUN TAYİNİ
VE STOPAJ UYGULAMASININ KALDIRILMASI 143
M- BELİRLENEN KAPASİTENİN ÜZERİNDE OKUTULAN BEDAVA ÖĞRENCİ
İÇİN KDV İSTENMEMESİ 144
III- SONUÇ 145
€KL€R
ŞİRKET ORTAKLAR! YA DA GELİR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ BURS VEREBİ
LİRLER Mİ? 149
İNDİRİM KONUSU YAPILABİLEN EĞİTİM AMAÇLI BAĞIŞ VE YARDIMLAR 153
ŞİRKETLER YA DA GELİR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ ÇOCUKLARININ EĞİTİM
GİDERLERİNİ MATRAHLARINDAN İNDİREBİLİR Mİ? 161
ÖZEL ÖĞRETİM KURUMLARI KANUNU 170
MİLLÎ EĞİTİM TEMEL KANUNU 181
SOSYAL HİZMETLER VE ÇOCUK ESİRGEME KURUMU KANUNU 187
İLKÖĞRETİM VE EĞİTİM KANUNU 193
ÖZEL EĞİTİM HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 196
YÜKSEK ÖĞRENİM ÖĞRENCİLERİNE BURS, KREDİ VERİLMESİNE İLİŞKİN KANUN 204
YÜKSEKÖĞRETİM KANUNU 207
ÖZEL ÖĞRENCİ YURTLARİ YÖNETMELİĞİ 213
OKUL SERVİS ARAÇLARI HİZMET YÖNETMELİĞİ 218
254 SERİ NO′LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ 225
GELİR VERGİSİ SİRKÜLERİ/21 257

94 SERİ NO′LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ 261

KAYNAKÇA 275