Türk Ticaret Kanunu Tasarısına Göre Anonim Ortaklıkların Bölünmesi
Türk Ticaret Kanunu Tasarısına Göre Anonim Ortaklıkların Bölünmesi
Hakan ÇEBİ
Sayfa Sayısı
:
301
Kitap Ölçüleri
:
16x23 cm
Basım Yılı
:
2010
ISBN NO
:
9786054396047
Bu ürün şu anda stoklarımızda yok!
Yazarın diğer ürünlerine gözatmanızı tavsiye ederiz...
Yazarın diğer ürünlerine gözatmanızı tavsiye ederiz...
GÄ°RÄ°Åž
I. SunuÅŸ
Sanayi devriminden sonra iç ve dış piyasaların genişlemesi, uluslararası mal ve hizmet hareketlerinin artması, özel ekonomik gücün belirli merkezler etrafında toplanması ve işletmeler arası ilişkilerin kuvvetlenmesi sonucunu doğurmuştur. Özel ekonomik gücün merkezileşmesinin başlıca görünümlerinden biri de işletmelerin birleşmesidir. Gittikçe büyüyen iç ve dış piyasalarda varlık gösterebilmek, büyük tekeller ve çok uluslu şirketlerle rekabet edebilmek için işletmeler birleşme yoluna gitmişlerdir. Bu nedenle, yeniden yapılanma modellerine ilişkin ilk kanuni düzenlemeler de birleşmeyle ilgili olmuştur.
Bununla birlikte, son zamanlarda işletmeler çeşitli nedenlerle bölünerek yeniden yapılanma yoluna gitmektedirler. İşletme birimleri ne kadar büyük ve ürün çeşitliliği ne kadar fazlaysa, işletme yönetiminin üretim ve yönetim aşamalarını koordine etmesi ve bölümler arasındaki ilişkiyi sağlaması o kadar zordur. Geniş ürün çeşitliliği ve farklı işletme yerleriyle, işletmeler açısından klasik örgütlenme yapısı büyük koordinasyon ve kontrol zorluklan teşkil ettiği için, işletme ekonomisi öğretisinde uzun zamandan beri bölünmüş örgütlenme modeli tartışılmakta ve bu model uygulamada da hayata geçirilmektedir. İşletmeler özel ürünlerle, pazarlarla veya bölgelerle ilgilenen ve bu konularda geniş yetkilere sahip olan işletme alanlarına bölünmektedirler.
Bu gelişmeye paralel olarak bölünmeyle ilgili yasal düzenlemeler de yapılmaktadır. Kanun koyucular işletmelerin varlıklarını devam ettirebilmek için bölünerek yeniden yapılanmalarınıkolaylaştırmaktadır. Önceden bölünme ile amaçlanan sonuca iki aşamalı bir usulle varılabilirdi. İlk aşamada bölünen ortaklık, ilgili malvarlığı kısmını bir veya birden çok ortaklığa malvarlığı devrine ilişkin hükümlere göre devrederdi. Devredilen malvarlığı bölümü karşılığında, devralan ortaklıkların payları doğrudan devreden ortaklığa geçerdi. İkinci aşamada bölünen ortaklık, malvarlığının devri karşılığında devralan ortaklıktan elde ettiği payları ortaklarına dağıtırdı. Bu dağıtım, kurucu sermaye azaltımı kapsamında sermaye iadesi veya ayni kar payı olarak yapılırdı. Bölünen ortaklığın tasfiyesi halinde de tasfiye payı olarak bir dağıtım sözkonusu olurdu. Bu işlemler uzun ve masraflı olduğundan şirketler için bazı sakıncalar ortaya çıkarmaktaydı. Bölünmenin yasal olarak düzenlenmesiyle bu sakıncalar ortadan kalkmıştır.
Bölünme müessesesi, Kara Avrupası hukuk sistemlerinde çok önceden düzenlenmiÅŸtir. Türk hukukunda da Ticaret Kanunu Tasarısı ile düzenlenmektedir. Ãœlkemizde bölünmenin vergi hukuku boyutu ise Kurumlar Vergisi Kanunu\\\′nda yapılan deÄŸiÅŸiklikle düzenlenerek, iÅŸletmelerin yeniden yapılanmaları yolundaki vergi engeli kaldırılmıştır.
II. Çalışmanın Amacı ve Sınırlandırılması
Bölünme pay sahiplerini, alacaklıları ve çalışanları yakından ilgilendirmektedir. Bu nedenle bölünme müessesenin ayrıntılı bir şekilde incelenerek, bölünme usulünün, malvarlığının intikalinin ve ilgililerin durumlarının açıklanması ve değerlendirilmesi gereklidir. Bölünme müessesesi, Alman ve İsviçre hukuk literatüründe ayrıntılı olarak incelenmesine karşılık, Türk hukuku için yeni bir müessesedir ve öğretide henüz yeterince ele alınmamıştır. Uygulamada bölünme yoluna daha çok anonim ortaklıklar başvurmaktadılar. Zira bölünme, çoğunlukla belirli bir büyüklüğe sahip ortaklıkların gerek duyduğu bir yeniden yapılanma modelidir. Bütün bu nedenlerle biz de, anonim ortaklıkların bölünmesini doktora tez konusu olarak seçmiş bulunmaktayız.
İnceleme konusu esas itibariyle anonim ortaklıklıkların yine ayni hukuki şekle sahip ortaklıklara yani, anonim ortaklıklara bölünmesidir.
Buna göre çalışma, hem devreden tarafta hem de devralan veya yeni kurulan tarafta anonim ortaklıkların bulunduÄŸu bölünme haliyle sınırlıdır. Anonim ortaklıkların ve geniÅŸ anlamda ticaret ortaklıklarının bölünmesi, ortaklıklar hukuku, vergi hukuku ve rekabet hukuku gibi farklı hukuk alanlarını ilgilendiren bir konudur. Bunların herbirinin ayrı bir çalışma konusu olacak kadar geniÅŸ kapsamlı olması nedeniyle de, çalışmamız konunun ortaklıklar hukuku boyutuyla sınırlanmıştır. Ä°nceleme, devralma ve yeni kuruluÅŸ yoluyla tam bölünme, kısmi bölünme ve ayırmayı kapsamaktadır. Çalışmada, Türk Ticaret Kanunu Tasarısı\\\′nda yapılan düzenlemeler ve bu Tasarı\\\′nın bölünmeye iliÅŸkin hükümlerine kaynak teÅŸkil eden Anonim Ortaklıkların Bölünmesine Ä°liÅŸkin Avrupa BirliÄŸi\\\′nin 6. Konsey Yönergesi ile Ä°sviçre BirleÅŸme Kanunu (Fusionsgesetz) ve Alman Nev\\\′i DeÄŸiÅŸtirme Kanunu (Umwandlungsgesetz) incelenmiÅŸtir.
III.İnceleme Planı
Doktora tez çalışmamız, bu girişi takip eden altı bölümden ve sonuç kısmından oluşmaktadır.
Çalışmanın birinci bölümünde ilk olarak, ekonomide merkezileşme ve bölünme olgusu ve bunun nedenleri açıklanmıştır. Daha sonra bölünme kavramı ele alınmış, bu bağlamda bölünmeye ilişkin genel açıklamalara ve Türk hukukundaki ve yabancı hukuklardaki hukuki tanımlara yer verilmiştir. Bu hukuki tanımlar ışığında da, bölünmenin kavramsal öğeleri tespit edilmiş ve bölünme tanımlanmıştır. Bunu takiben bölünme türleri açıklanmış ve bölünmenin benzer müesseselerden farklı tarafları ortaya konulmuştur. Birinci bölümde son olarak, Türk hukukunda ve yabancı hukuklarda bölünme müessesesine ilişkin düzenlemeler ele alınmıştır.
İkinci bölümde, devralma yoluyla bölünmede bölünme usulü ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bu kapsamda ilk olarak bölünme sözleşmesi ele alınmış, sözleşmenin hukuki niteliği, içeriği, şekli, değiştirilmesi ve sona erme halleri açıklanmıştır. İkinci bölümde daha sonra, bölünmeye katılan ortaklıkların yönetim kurulları tarafından hazırlanması gereken bölünme raporuna ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. Bölünme raporunun içeriği, ortak rapor hazırlanması, rapor hazırlanmasından vazgeçilmesi konulanayrıntılı olarak ele alınmıştır. Bu bölümde daha sonra bölünmenin denetimi konusu açıklanmıştır. Denetimin konusu ve kapsamı tespit edilmiş, denetçinin bağımsızlığı, atanması, hak ve yükümlülükleri, denetim raporu incelenmiş, bu bağlamda şirket değerlemesine ilişkin açıklamalara da yer verilmiştir.
Üçüncü bölümde, yeni kuruluş yolu ile bölünme usulü incelenmiştir. Ancak, burada sadece özellikler belirtilmiştir. Zira, yeni kuruluş yoluyla bölünmede durum, çoğunlukla devralma yoluyla bölünmedekinin aynıdır.
Dördüncü bölümde, bölünmenin sonuçları ele alınmıştır. Bu bö-•Jümde, bölünmede geçerli olan kısmi külli halefiyet ilkesi, uygulanması, hakların ve sözleşme ilişkilerinin devralan veya yeni kurulan ortaklıklara intikali ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Yine bu bölümde, sözleşme ilişkilerinin bölünmesi, tam bölünmede bölünen ortaklığın sona ermesi, sakatlıkların ıslahı ve devreden ortaklığın pay sahiplerinin devralan ortaklıklarda pay sahipliğini kazanmaları konularına yer verilmiştir.
Beşinci bölümde, alacaklıların ve özel hak sahiplerinin korunması incelenmektedir. Bu bölümde öncelikle alacaklıların korunmasına ilişkin düzenlemeler incelenmiş bu kapsamda, alacaklıların teminat isteme hakkı, teminat korumasının kapsamı, teminatın verilmesi ve bölünmeye katılan ortaklıkların müteselsil sorumluluğu ele alınmıştır. Beşinci bölümde daha sonra, özel hak sahiplerinin korunmasına ilişkin olarak öngörülen koruma sistemi açıklanmıştır.
Altıncı bölümde, bölünmede pay sahiplerinin hakları ve korunması konuları incelenmiştir. Bu incelemede ilk olarak, pay sahiplerinin bilgi alma hakkı, ayrılma hakkı ve denkleştirme tazminatıyla pay değişim oranının düzeltilmesini talep etme hakkı ele alınmıştır. Pay sahiplerinin haklarına ilişkin bu açıklamalardan sonra, pay sahiplerinin haklarının korunması olasılıklarına yer verilmiştir.
Sonuç bölümünde ise, çalışma kapsamında tespit edilen önemli noktalar ve varılan sonuçlar özetlenmektedir.
İÇİNDEKİLER
ÖNSÖZ vii
İÇİNDEKİLER ix
KISALTMALAR xxiii
BİBLİYOGRAFYA xxviı
GÄ°RÄ°Åž
I. SunuÅŸ 1
II. Çalışmanın Amacı ve Sınırlandırılması 2
III. İnceleme Planı 3
Birinci Bölüm
EKONOMİDE MERKEZİLEŞME VE BÖLÜNME
§ l.Özel Ekonomik Gücün Merkezileşmesi ve Bölünmesi 5
I. Genel Olarak 5
II. Merkezileşme Kavramı 6
III. Merkezileşme Oranı 7
IV. MerkezileÅŸme Åžekilleri 8
V. Merkezileşme ve Bölünme Nedenleri 8
1. Genel Olarak 8
2. Üretim Alanındaki Nedenler 9
3. Pazar Politikasına ve Pazarlama Ekonomisine İlişkin
Nedenler 10
4. Yönetim ve Personel Alanındaki Nedenler 11
5. Rekabet Hukukuna İlişkin Düzenlemelerin Etkisi 11
6. DiÄŸer Nedenler 12
§ 2.Bölünme Kavramı 13
I. Genel Olarak 13
II. Hukuki Tanımlar 15
1. Türk Hukukunda 15
2. Avrupa BirliÄŸi Sisteminde 16
3. Alman Hukukunda 17
4. İsviçre Hukukunda 22
III. Bölünmenin Kavramsal Öğeleri 23
1. Kısmi Külli Halefiyet 23
2. Pay Sahipliğinin Devamı 25
3. Devredilen Bölümün Bir Bütün Oluşturması 26
IV. Bölünmenin Tanımlanması 26
V. Bölünme Türleri 27
1. Yatay Bölünme Türleri 27
a. Tam ve Kısmi Bölünme 27
b. Devralma ve Yeni Kuruluş Yoluyla Bölünme 27
c. Simetrik ve Asimetrik Bölünme 28
2. Dikey Bölünme Türleri 29
a. Ayırma 29
b. İşletme Bölünmesi 30
VI. Bölünmenin Benzer Hukuki Müesseselerden Ayırdedilmesi 30
1. İşletme Bölünmesi 30
2. BirleÅŸme 31
3. Malvarlığı Devri 32
§ 3.Türk Hukukunda Bölünme Müessesesi 34
I. Bölünmenin Yasal Olarak Düzenlenmesi İhtiyacı 34
II. Mevcut Hukuki Durum 35
1. Sermaye Piyasası Mevzuatı Kapsamında Yapılan
Düzenlemeler 37
2. Kurumlar Vergisi Kanunu\\\′nda Yapılan Düzenleme 38
3. Anonim ve Limited Şirketlerin Kısmi Bölünme
İşlemlerinin Usul ve Esaslarının Düzenlenmesi
Hakkında Tebliğ 40
§ 4. Bölünmeye İlişkin Yasal Düzenlemeler 40
I. Alman Hukukunda 40
II. İsviçre Hukukunda 43
III. Fransız Hukukunda 44
IV. Amerikan Hukukunda 45
İkinci Bölüm
DEVRALMA YOLUYLA BÖLÜNME
§ 1. Bölünme Sözleşmesi 47
I. Genel Olarak 47
II. Sözleşmenin Hukuki Niteliği 48
III. Bölünme Sözleşmesini Yapma Yetkisi 49
IV. Bölünme Sözleşmesinin İçeriği 50
1. Asgari İçerik 50
a. Bölünmeye Katılan Ortaklıkların Ticaret
Unvanları, Merkezleri ve Türleri 51
b. Aktif ve Pasif Malvarlığı Değerlerinin
Tanımlanması ve Bölünmesi 51
c. Pay Sahipleri Dışında Kalan Hak Sahiplerinin
Haklarının Verilmesi 55
d. Pay Değişim Oranı 56
e. Ortaklık Paylarının Değişim Tarzları 58
f. Bilanço Karına Katılma Tarihi 59
g. Bölünme Tarihi 60
h. Özel Menfaatlerin Verilmesi 61
i. Bölünme Sonucu Devralan Ortaklıklara Geçen İş
Ä°liÅŸkileri 61
j. Devralan Ortaklıkların Paylarının Bölünmesi ve
Bölme Ölçütü 62
2. Bölünme Sözleşmesinde Yapılabilecek Diğer
Düzenlemeler 64
a. Esas Sözleşme Değişiklikleri 64
b. Organ Ataması 65
c. Bölünmenin İcrası İçin Gerekli Şartlar 65
d. Garantiler 66
e. Tamamlayıcı Düzenlemeler 66
f. Şartlarve Süreler 66
g. Masraflara İlişkin Düzenlemeler 67
V. Bölünme Sözleşmesinin Şekli 67
VI. Bölünme Sözleşmesinin Hüküm İfade Etmesi 68
VII. Sözleşmedeki Sakatlıklar 69
VIII. Bölünme Sözleşmesinin Değiştirilmesi ve Sona Ermesi 70
1. Sözleşmenin Değiştirilmesi 70
2. Sözleşmenin Sona Ermesi 70
a. Alman Nev\\\′i DeÄŸiÅŸtirme Kanunu\\\′nun 7. Maddesine
Göre Fesih Hakkı 70
b. DiÄŸer Sona Erme Halleri 71
2.Yönetim Kurulunun Bölünme Raporu 73
I. Bölünme Raporunun Anlam ve Amacı 74
II. Bölünme Raporunun İçeriği ve Kapsamı 74
1. Genel Olarak 74
2. Alman Hukukunda Bölünme Raporunun İçerik
Gereklerinin Tespiti 75
3. Birleşme Kanunu ve Ticaret Kanunu Tasarısına Göre
Bölünme Raporunun İçeriği 79
a. Bölünmenin Amacı ve Sonuçlan 79
b. Bölünme Sözleşmesi 80
c. Pay Değişim Oranı ve Denkleştirme Tazminatı 80
d. Payların Değerlendirilmesine İlişkin Özellikler 82
e. Bölünme Nedeniyle Ortaklar İçin Doğacak Ek
Yükümler 85
f. Devralan Ortaklığın Farklı Nev\\\′iden Olması
Nedeniyle Doğan Yükümler 85
g. Bölünmenin Alacaklılar ve İşçiler Üzerindeki
Etkileri \\\′ 85
III. Alman Hukukunda Yönetim Kurulunun Bilgi Vermekten
Kaçınma Hakkı 86
IV. Ortak Bölünme Raporu 89
V. Ortak Bölünme Raporunun Bölünme Yönergesiyle
Bağdaştınlabilirliği 91
VI. Bölünme Raporu Hazırlanmasından Vazgeçilmesi 92
§ 3. Bölünme Denetimi 94
I. Bölünme Denetiminin Anlam ve Amacı 95
II. Bölünme Denetiminin Konusu ve Kapsamı 95
1. Bölünme Denetiminin Konusu 95
2. Bölünme Denetiminin Kapsamı 97
III. Pay Değişim Oranının Uygunluğunun Denetlenmesi 98
1. Şirket Değerleme Yöntemleri 99
a. Net Aktif Değer Yöntemi 99
b. Klasik Gelir Değeri Yöntemi 100
c. İskonto Edilmiş Nakit Akım Yöntemi (Discounted
- Cash - flow) 101
d. Ortalama değer Yöntemi 101
2. Şirket Bölümlerinin Değerlemesi 102
a. Borsaya Kote Edilen Paylar 102
b. Borsaya Kote Edilmeyen Paylar
aa. Doğrudan Yöntem
bb. Dolaylı Yöntem
3. Sonuç
IV. Bölünme Sözleşmesinin Bütünlüğünün Denetlenmesi..
V. Bölünme Sözleşmesinin Doğruluğunun Denetlenmesi..
VI. Bölünme Raporunun Doğruluğunun Denetlenmesi
VII. Bölünme Denetiminden Vazgeçme
VIII. Bölünme Denetçisi
1. Bölünme Denetimi İçin Yetkili Kişiler
2. Bölünme Denetçisinin Bağımsızlığı
3. Bölünme Denetçisinin Atanması
4. Bölünme Denetçisinin Hakları ve Yükümlülükleri..
a. Bölünme Denetçisinin Hakları
b. Bölünme Denetçisinin Yükümlülükleri
IX. Denetimin Sonucu
1. Denetim Raporu
a. Denetim Raporunun Anlam ve Amacı
b. Denetim Raporunun İçeriği ve Kapsamı
2. Bölünme Denetçisinin Bilgi Vermekten Kaçınma
Hakkı
3. Denetim Raporu Düzenlenmesinden Vazgeçilmesi.
§ 4. Genel Kurulun Bölünme Kararı
I. Genel Kurul Toplantısının Hazırlığı ve Yapılması
II. Ayırma Halinde Ayırma Kararı
III. Karar Alınması
1. Bölünme Kararının Konusu
2. Karar Nisabı
3. Bölünme denetiminin Sonucuna Bağlı Olmama
IV. Özel Onay Gereklilikleri
1. İmtiyazlı Pay Sahiplerinin Onama Kararları
2. Özel Hak Sahiplerinin Onayı 141
V. İsviçre ve Alman Hukukunda Şekil Şartı 142
VI. Bağlayıcı Etki 144
VII. Bölünme Kararının Maddi Denetimi 146
§ 5. Bölünmede Sermaye Artırımı 151
I. Sermaye Artırımsız Bölünme 151
1. Genel Olarak 151
2. Sermaye Artırımı Bakımından Seçim Hakkı 152
3. Sermaye Artırımı Yasağı 153
a. Yasak Haller 153
b. Sermaye Artırımı Yasağını ihlalin Hukuki Sonuçları.... 154
II. Denkleştirme Tazminatı 155
III. Sermaye Artırımlı Bölünme 156
1. Genel Olarak 156
2. Kolaylaştırılmış Sermaye Artırımı 156
3. Ayni Sermaye Karşılığında Sermaye Artırımı 159
a. Yönetim Kurulu Tarafından Artırıma İlişkin
Değişik Esas Sözleşme Metninin Hazırlanması 162
b. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İzni 163
c. Genel Kurul Kararı 163
d. İmtiyazlı Paysahipleri Özel Kurulu Kararı 164
e. Sermaye Artırımı ve Bölünme Kararı 166
4. Ayni Sermaye Denetimi 166
5. Tescil Talebi 167
6. Tescil ve Ä°lan 168
IV. Sermaye Artırımının Geçerli Olması 168
V. Kayıtlı Sermaye Sistemi 169
VI. Şartlı Sermaye Artırımı 170
§ 6.Kısmi Bölünme Çerçevesinde Sermaye Azaltımı 171
I. Nev\\\′i DeÄŸiÅŸtirme Kanunu\\\′na Göre Gereklilik Åžartı 172
II. Basit Sermaye Azaltımı 173
III. Azaltım Usulü 175
1. Yönetim Kurulu Tarafından Azaltima İlişkin Değişik
Esas Sözleşme Metninin Hazırlanması 175
2. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İzni 175
3. Genel Kurul Kararı 175
4. Kararın Uygulanması 176
5. Tescil ve Ä°lan 176
§ 7. Pay Değişim Usulü 176
I. Yedieminin Atanması 177
II. Payların ve Denkleştirme Tazminatının Yediemine Teslimi 178
III. Yedieminin Haklan ve Görevleri 179
IV. Pay Değişimi ve Denkleştirme Tazminatının Teslimi 180
1. Genel Olarak 180
2. Basit DeÄŸiÅŸim 180
3. BirleÅŸtirme 181
§ 8.Bölünmenin Ticaret Siciline Tescili 182
I. Tescil Talebi 182
II. Bildirimin İçeriği 183
III. Eklenmesi Gereken Belgeler 184
1. Devreden Ortaklığın Nihai Bilançosu 185
2. Nev\\\′i DeÄŸiÅŸtirme Kanunu\\\′na Göre Olumsuz Beyan 186
a. Genel Olarak 186
b. De Lege Ferenda Öneriler 191
c. İhtirazi Kayıtla Tescil Görüşü 192
aa. Eski Hale Ä°ade Meselesi 192
bb. Menfaatlerin DeÄŸerlendirilmesi 193
d. Yeni Alman Nev\\\′i DeÄŸiÅŸtirme Kanunu\\\′nun
Düzenleme Şekli 194
IV. Bölünmenin Tescili 196
V Ä°lan 197
Üçüncü Bölüm
YENİ KURULUŞ YOLUYLA BÖLÜNME
§ 1. Bölünme Planı 199
I. Hukuki NiteliÄŸi 199
II. Bölünme Planının Hazırlanması ve Planın İçeriği 200
§ 2.Yeni Ortaklıkların Kurulması 201
I. Esas Sözleşmenin Tespiti 202
II. Nev\\\′i DeÄŸiÅŸtirme Kanunu\\\′na Göre Ä°lk Gözetim Kurulunun
ve İlk Denetçinin Atanması 204
III. İlk Yönetim Kurulunun Atanması 204
IV. Kuruluş Beyanı ?. 205
V. KuruluÅŸ Denetimi 205
§ 3. Bölünme Denetimi 206
§ 4. Genel Kurulun Bölünme Kararı 207
I. Bölünme Planı Hakkında Karar Alınması 208
II. Yeni Ortaklıkların Esas Sözleşmelerinin Onaylanması 209
III. NevDK\\\′ya Göre Ä°lk Gözetim Kurulu Atamasının
Onaylanması 209
5 5. Yeni Ortaklıkların Tescili 210
I. TescilTalebi 210
II. Eklenmesi Gereken Belgeler 210
III. Yem Ortaklıkların Tescili 211
IV. Tescilin İlanı 211
§ 6. Bölünmenin Ticaret Siciline Tescili 212
I. TescilTalebi 212
II. Eklenmesi Gereken Belgeler 212
III. Bölünmenin Tescili 213
IV Tescilin İlanı 214
Dördüncü Bölüm
BÖLÜNMENİN HÜKÜM VE SONUÇLARI
§ 1.Malvarlığının İntikali 215
I. Kısmi Külli Halefiyet 215
1. Genel Olarak 215
2. Külli Halefiyet İlkesinin Uygulanması 216
II. Aktif Malvarlığı Değerlerinin İntikali 219
1. Ayni Haklar 219
2. Fikri ve Sınai Haklar 222
3. Kamusal İzinler ve Ayrıcalıklar 222
4. Sicillerin Düzeltilmesi 223
5. Alacaklar 224
6. Ticaret Unvanı 225
7. Ä°ÅŸtirakler 226
III. Borçların İntikali 228
1. Genel Olarak 228
2. Tahviller ve Ä°ntifa Senetleri 229
IV. Sözleşme İlişkileri 230
1. Genel Olarak 230
2. Özel Sözleşme Türleri 231
a. Temlik Sözleşmeleri 231
b. Kullandırma Sözleşmeleri 232
aa. Kira Sözleşmeleri 232
bb. Lisans Sözleşmeleri 232
cc. Ödünç ve Kredi Sözleşmeleri 233
c. İşgörme Sözleşmeleri 233
aa. Hizmet veya İş Sözleşmesi 233
bb. Vekalet ve Diğer İşgörme Sözleşmeleri 236
d. Teminat Sözleşmeleri 237
e. Sigorta Sözleşmeleri 238
f. Rekabet Yasağı 238
g. Yönetim Kurulu Üyelerinin Durumu 239
3. Karşılıklı Sözleşmelerde Uyarlama 240
V. Sözleşme İlişkilerinin ve Borçların Taksim Edilmesi 241
VI. Aktif ve Pasif Malvarlığı Değerlerinin Değişmesi 244
VII. Tahsis Edilmeyen Malvarlığı Değerleri ve Borçlar 246
1. Tahsis Edilmeyen Aktif Malvarlığı Değerleri 246
2. Tahsis Edilmeyen Borçlar 247
VIII. Bölünmenin Davalarla İlgili Sonuçları 248
1. Uygulanacak Usul Hükümleri 249
2. Deliller 250
3. Kesin Hüküm Niteliğindeki Kararların Etkisi 250
§ 2.Tam Bölünmede Devreden Ortaklığın Sona Ermesi 251
§ 3. Devralan Ortaklık veya Ortaklıklarda Pay Sahipliğinin
Kazanılması 251
I. Ä°lke 251
II. Tali Yükümlülükler 252
III. Eski Paylara İlişkin Üçüncü Şahısların Hakları 253
§4. Sakatlıkların Islahı 253
I. Şekil Sakatlığı 253
II. Diğer Sakatlıklar 254
Beşinci Bölüm
ALACAKLILARIN VE ÖZEL HAK SAHİPLERİNİN KORUNMASI
§ 1. Alacaklıların Korunması 255
I. 6. Bölünme Yönergesi\\\′nin Farklı Koruma Sistemleri 256
II. BirleÅŸme Kanunu, Ticaret Kanunu Tasarısı ve Nev\\\′i
DeÄŸiÅŸtirme Kanunu\\\′na Göre Bölünmede Alacaklıların
Korunması 257
III. Alacaklıların Korunmasına İlişkin Hükümler 258
1. Alacaklıların Teminat İsteme Hakkı 258
a. Genel Olarak 258
b. Teminat Korumasının Kapsamı 260
aa. Devreden Ortaklığın Alacaklılarının Hakları 260
bb. Devralan Ortaklıkların Alacaklılarının Hakları 261
cc. Teminat İsteme Hakkının Bulunmaması 262
c. Teminatın Verilmesi 262
aa. Bildirim 262
bb. Teminatın Şekli ve Kapsamı 263
2. Bölünmeye Katılan Ortaklıkların Müteselsil
SorumluluÄŸu 264
3. Doktrinde Öneriler ve Bu Konudaki Görüşümüz 266
§ 2.Özel Hak Sahiplerinin Korunması 269
I. Koruma Sistemi 270
1. Eşdeğer Hakların Verilmesi 270
2. Uygun Bir Karşılığın Verilmesi 271
II. NevDK\\\′ya Göre Bölünmeye Katılan Ortaklıkların
Müteselsil Sorumluluğu 271
Altıncı Bölüm
BÖLÜNMEDE PAY SAHİPLERİNİN HAKLARI VE KORUNMASI
§ 1. Bölünmede Pay Sahiplerinin Hakları 273
I. Bilgi Alma Hakkı 273
1. Genel Kurul Toplantısından Önce ve Toplantı
Esnasında Belgelerin Hazır Bulundurulması 274
2. Suretlerin Verilmesi 275
3. Genel Kurulda Bölünme Sözleşmesinin Sözlü İzahı 275
4. Malvarlığı Değişiklikleri Hakkında Özel Açıklama 276
5. Genel Kurulda Bilgi Alma 277
II. Ayrılma Hakkı 279
III. Denkleştirme Tazminatıyla Pay Değişim Oranının
Düzeltilmesini Talep Etme Hakkı 280
§ 2.Pay Sahiplerinin Korunması 281
I. Pay Sahiplerinin Haklarının Korunması Olasılıklarına
Genel Bakış 281
II. Bölünme Kararına Karşı Butlan Davası 282
1. Butlan Nedenleri 282
2. Butlanın İleri Sürülmesi 283
III. Bölünme Kararına Karşı İptal Davası 283
1. Dava Süresi 284
2. Alman Hukukunda Pay Değişim Oranının Düşük
Tespit Edilmesi Nedeniyle Ä°ptalin Kabul Edilmemesi 284
3. Ä°ptal Nedenleri 285
4. Ä°ptal Talebi 286
IV. Ortaklık Payının ve Haklarının İncelenmesi 286
1. Başvuru Hakkı 288
2. Usulü İlişkin Düzenlemeler 290
3. Yetki 290
4. Talep 290
5. Başvuru Süresi 291
6. Mahkeme Kararı 291
a. Usul Gerekleri 291
b. Kararın İçeriği 291
c. Kararın Sonuçları 293
7. İnceleme Davasının Masrafları 293
SONUÇ 295
I. SunuÅŸ
Sanayi devriminden sonra iç ve dış piyasaların genişlemesi, uluslararası mal ve hizmet hareketlerinin artması, özel ekonomik gücün belirli merkezler etrafında toplanması ve işletmeler arası ilişkilerin kuvvetlenmesi sonucunu doğurmuştur. Özel ekonomik gücün merkezileşmesinin başlıca görünümlerinden biri de işletmelerin birleşmesidir. Gittikçe büyüyen iç ve dış piyasalarda varlık gösterebilmek, büyük tekeller ve çok uluslu şirketlerle rekabet edebilmek için işletmeler birleşme yoluna gitmişlerdir. Bu nedenle, yeniden yapılanma modellerine ilişkin ilk kanuni düzenlemeler de birleşmeyle ilgili olmuştur.
Bununla birlikte, son zamanlarda işletmeler çeşitli nedenlerle bölünerek yeniden yapılanma yoluna gitmektedirler. İşletme birimleri ne kadar büyük ve ürün çeşitliliği ne kadar fazlaysa, işletme yönetiminin üretim ve yönetim aşamalarını koordine etmesi ve bölümler arasındaki ilişkiyi sağlaması o kadar zordur. Geniş ürün çeşitliliği ve farklı işletme yerleriyle, işletmeler açısından klasik örgütlenme yapısı büyük koordinasyon ve kontrol zorluklan teşkil ettiği için, işletme ekonomisi öğretisinde uzun zamandan beri bölünmüş örgütlenme modeli tartışılmakta ve bu model uygulamada da hayata geçirilmektedir. İşletmeler özel ürünlerle, pazarlarla veya bölgelerle ilgilenen ve bu konularda geniş yetkilere sahip olan işletme alanlarına bölünmektedirler.
Bu gelişmeye paralel olarak bölünmeyle ilgili yasal düzenlemeler de yapılmaktadır. Kanun koyucular işletmelerin varlıklarını devam ettirebilmek için bölünerek yeniden yapılanmalarınıkolaylaştırmaktadır. Önceden bölünme ile amaçlanan sonuca iki aşamalı bir usulle varılabilirdi. İlk aşamada bölünen ortaklık, ilgili malvarlığı kısmını bir veya birden çok ortaklığa malvarlığı devrine ilişkin hükümlere göre devrederdi. Devredilen malvarlığı bölümü karşılığında, devralan ortaklıkların payları doğrudan devreden ortaklığa geçerdi. İkinci aşamada bölünen ortaklık, malvarlığının devri karşılığında devralan ortaklıktan elde ettiği payları ortaklarına dağıtırdı. Bu dağıtım, kurucu sermaye azaltımı kapsamında sermaye iadesi veya ayni kar payı olarak yapılırdı. Bölünen ortaklığın tasfiyesi halinde de tasfiye payı olarak bir dağıtım sözkonusu olurdu. Bu işlemler uzun ve masraflı olduğundan şirketler için bazı sakıncalar ortaya çıkarmaktaydı. Bölünmenin yasal olarak düzenlenmesiyle bu sakıncalar ortadan kalkmıştır.
Bölünme müessesesi, Kara Avrupası hukuk sistemlerinde çok önceden düzenlenmiÅŸtir. Türk hukukunda da Ticaret Kanunu Tasarısı ile düzenlenmektedir. Ãœlkemizde bölünmenin vergi hukuku boyutu ise Kurumlar Vergisi Kanunu\\\′nda yapılan deÄŸiÅŸiklikle düzenlenerek, iÅŸletmelerin yeniden yapılanmaları yolundaki vergi engeli kaldırılmıştır.
II. Çalışmanın Amacı ve Sınırlandırılması
Bölünme pay sahiplerini, alacaklıları ve çalışanları yakından ilgilendirmektedir. Bu nedenle bölünme müessesenin ayrıntılı bir şekilde incelenerek, bölünme usulünün, malvarlığının intikalinin ve ilgililerin durumlarının açıklanması ve değerlendirilmesi gereklidir. Bölünme müessesesi, Alman ve İsviçre hukuk literatüründe ayrıntılı olarak incelenmesine karşılık, Türk hukuku için yeni bir müessesedir ve öğretide henüz yeterince ele alınmamıştır. Uygulamada bölünme yoluna daha çok anonim ortaklıklar başvurmaktadılar. Zira bölünme, çoğunlukla belirli bir büyüklüğe sahip ortaklıkların gerek duyduğu bir yeniden yapılanma modelidir. Bütün bu nedenlerle biz de, anonim ortaklıkların bölünmesini doktora tez konusu olarak seçmiş bulunmaktayız.
İnceleme konusu esas itibariyle anonim ortaklıklıkların yine ayni hukuki şekle sahip ortaklıklara yani, anonim ortaklıklara bölünmesidir.
Buna göre çalışma, hem devreden tarafta hem de devralan veya yeni kurulan tarafta anonim ortaklıkların bulunduÄŸu bölünme haliyle sınırlıdır. Anonim ortaklıkların ve geniÅŸ anlamda ticaret ortaklıklarının bölünmesi, ortaklıklar hukuku, vergi hukuku ve rekabet hukuku gibi farklı hukuk alanlarını ilgilendiren bir konudur. Bunların herbirinin ayrı bir çalışma konusu olacak kadar geniÅŸ kapsamlı olması nedeniyle de, çalışmamız konunun ortaklıklar hukuku boyutuyla sınırlanmıştır. Ä°nceleme, devralma ve yeni kuruluÅŸ yoluyla tam bölünme, kısmi bölünme ve ayırmayı kapsamaktadır. Çalışmada, Türk Ticaret Kanunu Tasarısı\\\′nda yapılan düzenlemeler ve bu Tasarı\\\′nın bölünmeye iliÅŸkin hükümlerine kaynak teÅŸkil eden Anonim Ortaklıkların Bölünmesine Ä°liÅŸkin Avrupa BirliÄŸi\\\′nin 6. Konsey Yönergesi ile Ä°sviçre BirleÅŸme Kanunu (Fusionsgesetz) ve Alman Nev\\\′i DeÄŸiÅŸtirme Kanunu (Umwandlungsgesetz) incelenmiÅŸtir.
III.İnceleme Planı
Doktora tez çalışmamız, bu girişi takip eden altı bölümden ve sonuç kısmından oluşmaktadır.
Çalışmanın birinci bölümünde ilk olarak, ekonomide merkezileşme ve bölünme olgusu ve bunun nedenleri açıklanmıştır. Daha sonra bölünme kavramı ele alınmış, bu bağlamda bölünmeye ilişkin genel açıklamalara ve Türk hukukundaki ve yabancı hukuklardaki hukuki tanımlara yer verilmiştir. Bu hukuki tanımlar ışığında da, bölünmenin kavramsal öğeleri tespit edilmiş ve bölünme tanımlanmıştır. Bunu takiben bölünme türleri açıklanmış ve bölünmenin benzer müesseselerden farklı tarafları ortaya konulmuştur. Birinci bölümde son olarak, Türk hukukunda ve yabancı hukuklarda bölünme müessesesine ilişkin düzenlemeler ele alınmıştır.
İkinci bölümde, devralma yoluyla bölünmede bölünme usulü ayrıntılı olarak incelenmiştir. Bu kapsamda ilk olarak bölünme sözleşmesi ele alınmış, sözleşmenin hukuki niteliği, içeriği, şekli, değiştirilmesi ve sona erme halleri açıklanmıştır. İkinci bölümde daha sonra, bölünmeye katılan ortaklıkların yönetim kurulları tarafından hazırlanması gereken bölünme raporuna ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. Bölünme raporunun içeriği, ortak rapor hazırlanması, rapor hazırlanmasından vazgeçilmesi konulanayrıntılı olarak ele alınmıştır. Bu bölümde daha sonra bölünmenin denetimi konusu açıklanmıştır. Denetimin konusu ve kapsamı tespit edilmiş, denetçinin bağımsızlığı, atanması, hak ve yükümlülükleri, denetim raporu incelenmiş, bu bağlamda şirket değerlemesine ilişkin açıklamalara da yer verilmiştir.
Üçüncü bölümde, yeni kuruluş yolu ile bölünme usulü incelenmiştir. Ancak, burada sadece özellikler belirtilmiştir. Zira, yeni kuruluş yoluyla bölünmede durum, çoğunlukla devralma yoluyla bölünmedekinin aynıdır.
Dördüncü bölümde, bölünmenin sonuçları ele alınmıştır. Bu bö-•Jümde, bölünmede geçerli olan kısmi külli halefiyet ilkesi, uygulanması, hakların ve sözleşme ilişkilerinin devralan veya yeni kurulan ortaklıklara intikali ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Yine bu bölümde, sözleşme ilişkilerinin bölünmesi, tam bölünmede bölünen ortaklığın sona ermesi, sakatlıkların ıslahı ve devreden ortaklığın pay sahiplerinin devralan ortaklıklarda pay sahipliğini kazanmaları konularına yer verilmiştir.
Beşinci bölümde, alacaklıların ve özel hak sahiplerinin korunması incelenmektedir. Bu bölümde öncelikle alacaklıların korunmasına ilişkin düzenlemeler incelenmiş bu kapsamda, alacaklıların teminat isteme hakkı, teminat korumasının kapsamı, teminatın verilmesi ve bölünmeye katılan ortaklıkların müteselsil sorumluluğu ele alınmıştır. Beşinci bölümde daha sonra, özel hak sahiplerinin korunmasına ilişkin olarak öngörülen koruma sistemi açıklanmıştır.
Altıncı bölümde, bölünmede pay sahiplerinin hakları ve korunması konuları incelenmiştir. Bu incelemede ilk olarak, pay sahiplerinin bilgi alma hakkı, ayrılma hakkı ve denkleştirme tazminatıyla pay değişim oranının düzeltilmesini talep etme hakkı ele alınmıştır. Pay sahiplerinin haklarına ilişkin bu açıklamalardan sonra, pay sahiplerinin haklarının korunması olasılıklarına yer verilmiştir.
Sonuç bölümünde ise, çalışma kapsamında tespit edilen önemli noktalar ve varılan sonuçlar özetlenmektedir.
İÇİNDEKİLER
ÖNSÖZ vii
İÇİNDEKİLER ix
KISALTMALAR xxiii
BİBLİYOGRAFYA xxviı
GÄ°RÄ°Åž
I. SunuÅŸ 1
II. Çalışmanın Amacı ve Sınırlandırılması 2
III. İnceleme Planı 3
Birinci Bölüm
EKONOMİDE MERKEZİLEŞME VE BÖLÜNME
§ l.Özel Ekonomik Gücün Merkezileşmesi ve Bölünmesi 5
I. Genel Olarak 5
II. Merkezileşme Kavramı 6
III. Merkezileşme Oranı 7
IV. MerkezileÅŸme Åžekilleri 8
V. Merkezileşme ve Bölünme Nedenleri 8
1. Genel Olarak 8
2. Üretim Alanındaki Nedenler 9
3. Pazar Politikasına ve Pazarlama Ekonomisine İlişkin
Nedenler 10
4. Yönetim ve Personel Alanındaki Nedenler 11
5. Rekabet Hukukuna İlişkin Düzenlemelerin Etkisi 11
6. DiÄŸer Nedenler 12
§ 2.Bölünme Kavramı 13
I. Genel Olarak 13
II. Hukuki Tanımlar 15
1. Türk Hukukunda 15
2. Avrupa BirliÄŸi Sisteminde 16
3. Alman Hukukunda 17
4. İsviçre Hukukunda 22
III. Bölünmenin Kavramsal Öğeleri 23
1. Kısmi Külli Halefiyet 23
2. Pay Sahipliğinin Devamı 25
3. Devredilen Bölümün Bir Bütün Oluşturması 26
IV. Bölünmenin Tanımlanması 26
V. Bölünme Türleri 27
1. Yatay Bölünme Türleri 27
a. Tam ve Kısmi Bölünme 27
b. Devralma ve Yeni Kuruluş Yoluyla Bölünme 27
c. Simetrik ve Asimetrik Bölünme 28
2. Dikey Bölünme Türleri 29
a. Ayırma 29
b. İşletme Bölünmesi 30
VI. Bölünmenin Benzer Hukuki Müesseselerden Ayırdedilmesi 30
1. İşletme Bölünmesi 30
2. BirleÅŸme 31
3. Malvarlığı Devri 32
§ 3.Türk Hukukunda Bölünme Müessesesi 34
I. Bölünmenin Yasal Olarak Düzenlenmesi İhtiyacı 34
II. Mevcut Hukuki Durum 35
1. Sermaye Piyasası Mevzuatı Kapsamında Yapılan
Düzenlemeler 37
2. Kurumlar Vergisi Kanunu\\\′nda Yapılan Düzenleme 38
3. Anonim ve Limited Şirketlerin Kısmi Bölünme
İşlemlerinin Usul ve Esaslarının Düzenlenmesi
Hakkında Tebliğ 40
§ 4. Bölünmeye İlişkin Yasal Düzenlemeler 40
I. Alman Hukukunda 40
II. İsviçre Hukukunda 43
III. Fransız Hukukunda 44
IV. Amerikan Hukukunda 45
İkinci Bölüm
DEVRALMA YOLUYLA BÖLÜNME
§ 1. Bölünme Sözleşmesi 47
I. Genel Olarak 47
II. Sözleşmenin Hukuki Niteliği 48
III. Bölünme Sözleşmesini Yapma Yetkisi 49
IV. Bölünme Sözleşmesinin İçeriği 50
1. Asgari İçerik 50
a. Bölünmeye Katılan Ortaklıkların Ticaret
Unvanları, Merkezleri ve Türleri 51
b. Aktif ve Pasif Malvarlığı Değerlerinin
Tanımlanması ve Bölünmesi 51
c. Pay Sahipleri Dışında Kalan Hak Sahiplerinin
Haklarının Verilmesi 55
d. Pay Değişim Oranı 56
e. Ortaklık Paylarının Değişim Tarzları 58
f. Bilanço Karına Katılma Tarihi 59
g. Bölünme Tarihi 60
h. Özel Menfaatlerin Verilmesi 61
i. Bölünme Sonucu Devralan Ortaklıklara Geçen İş
Ä°liÅŸkileri 61
j. Devralan Ortaklıkların Paylarının Bölünmesi ve
Bölme Ölçütü 62
2. Bölünme Sözleşmesinde Yapılabilecek Diğer
Düzenlemeler 64
a. Esas Sözleşme Değişiklikleri 64
b. Organ Ataması 65
c. Bölünmenin İcrası İçin Gerekli Şartlar 65
d. Garantiler 66
e. Tamamlayıcı Düzenlemeler 66
f. Şartlarve Süreler 66
g. Masraflara İlişkin Düzenlemeler 67
V. Bölünme Sözleşmesinin Şekli 67
VI. Bölünme Sözleşmesinin Hüküm İfade Etmesi 68
VII. Sözleşmedeki Sakatlıklar 69
VIII. Bölünme Sözleşmesinin Değiştirilmesi ve Sona Ermesi 70
1. Sözleşmenin Değiştirilmesi 70
2. Sözleşmenin Sona Ermesi 70
a. Alman Nev\\\′i DeÄŸiÅŸtirme Kanunu\\\′nun 7. Maddesine
Göre Fesih Hakkı 70
b. DiÄŸer Sona Erme Halleri 71
2.Yönetim Kurulunun Bölünme Raporu 73
I. Bölünme Raporunun Anlam ve Amacı 74
II. Bölünme Raporunun İçeriği ve Kapsamı 74
1. Genel Olarak 74
2. Alman Hukukunda Bölünme Raporunun İçerik
Gereklerinin Tespiti 75
3. Birleşme Kanunu ve Ticaret Kanunu Tasarısına Göre
Bölünme Raporunun İçeriği 79
a. Bölünmenin Amacı ve Sonuçlan 79
b. Bölünme Sözleşmesi 80
c. Pay Değişim Oranı ve Denkleştirme Tazminatı 80
d. Payların Değerlendirilmesine İlişkin Özellikler 82
e. Bölünme Nedeniyle Ortaklar İçin Doğacak Ek
Yükümler 85
f. Devralan Ortaklığın Farklı Nev\\\′iden Olması
Nedeniyle Doğan Yükümler 85
g. Bölünmenin Alacaklılar ve İşçiler Üzerindeki
Etkileri \\\′ 85
III. Alman Hukukunda Yönetim Kurulunun Bilgi Vermekten
Kaçınma Hakkı 86
IV. Ortak Bölünme Raporu 89
V. Ortak Bölünme Raporunun Bölünme Yönergesiyle
Bağdaştınlabilirliği 91
VI. Bölünme Raporu Hazırlanmasından Vazgeçilmesi 92
§ 3. Bölünme Denetimi 94
I. Bölünme Denetiminin Anlam ve Amacı 95
II. Bölünme Denetiminin Konusu ve Kapsamı 95
1. Bölünme Denetiminin Konusu 95
2. Bölünme Denetiminin Kapsamı 97
III. Pay Değişim Oranının Uygunluğunun Denetlenmesi 98
1. Şirket Değerleme Yöntemleri 99
a. Net Aktif Değer Yöntemi 99
b. Klasik Gelir Değeri Yöntemi 100
c. İskonto Edilmiş Nakit Akım Yöntemi (Discounted
- Cash - flow) 101
d. Ortalama değer Yöntemi 101
2. Şirket Bölümlerinin Değerlemesi 102
a. Borsaya Kote Edilen Paylar 102
b. Borsaya Kote Edilmeyen Paylar
aa. Doğrudan Yöntem
bb. Dolaylı Yöntem
3. Sonuç
IV. Bölünme Sözleşmesinin Bütünlüğünün Denetlenmesi..
V. Bölünme Sözleşmesinin Doğruluğunun Denetlenmesi..
VI. Bölünme Raporunun Doğruluğunun Denetlenmesi
VII. Bölünme Denetiminden Vazgeçme
VIII. Bölünme Denetçisi
1. Bölünme Denetimi İçin Yetkili Kişiler
2. Bölünme Denetçisinin Bağımsızlığı
3. Bölünme Denetçisinin Atanması
4. Bölünme Denetçisinin Hakları ve Yükümlülükleri..
a. Bölünme Denetçisinin Hakları
b. Bölünme Denetçisinin Yükümlülükleri
IX. Denetimin Sonucu
1. Denetim Raporu
a. Denetim Raporunun Anlam ve Amacı
b. Denetim Raporunun İçeriği ve Kapsamı
2. Bölünme Denetçisinin Bilgi Vermekten Kaçınma
Hakkı
3. Denetim Raporu Düzenlenmesinden Vazgeçilmesi.
§ 4. Genel Kurulun Bölünme Kararı
I. Genel Kurul Toplantısının Hazırlığı ve Yapılması
II. Ayırma Halinde Ayırma Kararı
III. Karar Alınması
1. Bölünme Kararının Konusu
2. Karar Nisabı
3. Bölünme denetiminin Sonucuna Bağlı Olmama
IV. Özel Onay Gereklilikleri
1. İmtiyazlı Pay Sahiplerinin Onama Kararları
2. Özel Hak Sahiplerinin Onayı 141
V. İsviçre ve Alman Hukukunda Şekil Şartı 142
VI. Bağlayıcı Etki 144
VII. Bölünme Kararının Maddi Denetimi 146
§ 5. Bölünmede Sermaye Artırımı 151
I. Sermaye Artırımsız Bölünme 151
1. Genel Olarak 151
2. Sermaye Artırımı Bakımından Seçim Hakkı 152
3. Sermaye Artırımı Yasağı 153
a. Yasak Haller 153
b. Sermaye Artırımı Yasağını ihlalin Hukuki Sonuçları.... 154
II. Denkleştirme Tazminatı 155
III. Sermaye Artırımlı Bölünme 156
1. Genel Olarak 156
2. Kolaylaştırılmış Sermaye Artırımı 156
3. Ayni Sermaye Karşılığında Sermaye Artırımı 159
a. Yönetim Kurulu Tarafından Artırıma İlişkin
Değişik Esas Sözleşme Metninin Hazırlanması 162
b. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İzni 163
c. Genel Kurul Kararı 163
d. İmtiyazlı Paysahipleri Özel Kurulu Kararı 164
e. Sermaye Artırımı ve Bölünme Kararı 166
4. Ayni Sermaye Denetimi 166
5. Tescil Talebi 167
6. Tescil ve Ä°lan 168
IV. Sermaye Artırımının Geçerli Olması 168
V. Kayıtlı Sermaye Sistemi 169
VI. Şartlı Sermaye Artırımı 170
§ 6.Kısmi Bölünme Çerçevesinde Sermaye Azaltımı 171
I. Nev\\\′i DeÄŸiÅŸtirme Kanunu\\\′na Göre Gereklilik Åžartı 172
II. Basit Sermaye Azaltımı 173
III. Azaltım Usulü 175
1. Yönetim Kurulu Tarafından Azaltima İlişkin Değişik
Esas Sözleşme Metninin Hazırlanması 175
2. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı İzni 175
3. Genel Kurul Kararı 175
4. Kararın Uygulanması 176
5. Tescil ve Ä°lan 176
§ 7. Pay Değişim Usulü 176
I. Yedieminin Atanması 177
II. Payların ve Denkleştirme Tazminatının Yediemine Teslimi 178
III. Yedieminin Haklan ve Görevleri 179
IV. Pay Değişimi ve Denkleştirme Tazminatının Teslimi 180
1. Genel Olarak 180
2. Basit DeÄŸiÅŸim 180
3. BirleÅŸtirme 181
§ 8.Bölünmenin Ticaret Siciline Tescili 182
I. Tescil Talebi 182
II. Bildirimin İçeriği 183
III. Eklenmesi Gereken Belgeler 184
1. Devreden Ortaklığın Nihai Bilançosu 185
2. Nev\\\′i DeÄŸiÅŸtirme Kanunu\\\′na Göre Olumsuz Beyan 186
a. Genel Olarak 186
b. De Lege Ferenda Öneriler 191
c. İhtirazi Kayıtla Tescil Görüşü 192
aa. Eski Hale Ä°ade Meselesi 192
bb. Menfaatlerin DeÄŸerlendirilmesi 193
d. Yeni Alman Nev\\\′i DeÄŸiÅŸtirme Kanunu\\\′nun
Düzenleme Şekli 194
IV. Bölünmenin Tescili 196
V Ä°lan 197
Üçüncü Bölüm
YENİ KURULUŞ YOLUYLA BÖLÜNME
§ 1. Bölünme Planı 199
I. Hukuki NiteliÄŸi 199
II. Bölünme Planının Hazırlanması ve Planın İçeriği 200
§ 2.Yeni Ortaklıkların Kurulması 201
I. Esas Sözleşmenin Tespiti 202
II. Nev\\\′i DeÄŸiÅŸtirme Kanunu\\\′na Göre Ä°lk Gözetim Kurulunun
ve İlk Denetçinin Atanması 204
III. İlk Yönetim Kurulunun Atanması 204
IV. Kuruluş Beyanı ?. 205
V. KuruluÅŸ Denetimi 205
§ 3. Bölünme Denetimi 206
§ 4. Genel Kurulun Bölünme Kararı 207
I. Bölünme Planı Hakkında Karar Alınması 208
II. Yeni Ortaklıkların Esas Sözleşmelerinin Onaylanması 209
III. NevDK\\\′ya Göre Ä°lk Gözetim Kurulu Atamasının
Onaylanması 209
5 5. Yeni Ortaklıkların Tescili 210
I. TescilTalebi 210
II. Eklenmesi Gereken Belgeler 210
III. Yem Ortaklıkların Tescili 211
IV. Tescilin İlanı 211
§ 6. Bölünmenin Ticaret Siciline Tescili 212
I. TescilTalebi 212
II. Eklenmesi Gereken Belgeler 212
III. Bölünmenin Tescili 213
IV Tescilin İlanı 214
Dördüncü Bölüm
BÖLÜNMENİN HÜKÜM VE SONUÇLARI
§ 1.Malvarlığının İntikali 215
I. Kısmi Külli Halefiyet 215
1. Genel Olarak 215
2. Külli Halefiyet İlkesinin Uygulanması 216
II. Aktif Malvarlığı Değerlerinin İntikali 219
1. Ayni Haklar 219
2. Fikri ve Sınai Haklar 222
3. Kamusal İzinler ve Ayrıcalıklar 222
4. Sicillerin Düzeltilmesi 223
5. Alacaklar 224
6. Ticaret Unvanı 225
7. Ä°ÅŸtirakler 226
III. Borçların İntikali 228
1. Genel Olarak 228
2. Tahviller ve Ä°ntifa Senetleri 229
IV. Sözleşme İlişkileri 230
1. Genel Olarak 230
2. Özel Sözleşme Türleri 231
a. Temlik Sözleşmeleri 231
b. Kullandırma Sözleşmeleri 232
aa. Kira Sözleşmeleri 232
bb. Lisans Sözleşmeleri 232
cc. Ödünç ve Kredi Sözleşmeleri 233
c. İşgörme Sözleşmeleri 233
aa. Hizmet veya İş Sözleşmesi 233
bb. Vekalet ve Diğer İşgörme Sözleşmeleri 236
d. Teminat Sözleşmeleri 237
e. Sigorta Sözleşmeleri 238
f. Rekabet Yasağı 238
g. Yönetim Kurulu Üyelerinin Durumu 239
3. Karşılıklı Sözleşmelerde Uyarlama 240
V. Sözleşme İlişkilerinin ve Borçların Taksim Edilmesi 241
VI. Aktif ve Pasif Malvarlığı Değerlerinin Değişmesi 244
VII. Tahsis Edilmeyen Malvarlığı Değerleri ve Borçlar 246
1. Tahsis Edilmeyen Aktif Malvarlığı Değerleri 246
2. Tahsis Edilmeyen Borçlar 247
VIII. Bölünmenin Davalarla İlgili Sonuçları 248
1. Uygulanacak Usul Hükümleri 249
2. Deliller 250
3. Kesin Hüküm Niteliğindeki Kararların Etkisi 250
§ 2.Tam Bölünmede Devreden Ortaklığın Sona Ermesi 251
§ 3. Devralan Ortaklık veya Ortaklıklarda Pay Sahipliğinin
Kazanılması 251
I. Ä°lke 251
II. Tali Yükümlülükler 252
III. Eski Paylara İlişkin Üçüncü Şahısların Hakları 253
§4. Sakatlıkların Islahı 253
I. Şekil Sakatlığı 253
II. Diğer Sakatlıklar 254
Beşinci Bölüm
ALACAKLILARIN VE ÖZEL HAK SAHİPLERİNİN KORUNMASI
§ 1. Alacaklıların Korunması 255
I. 6. Bölünme Yönergesi\\\′nin Farklı Koruma Sistemleri 256
II. BirleÅŸme Kanunu, Ticaret Kanunu Tasarısı ve Nev\\\′i
DeÄŸiÅŸtirme Kanunu\\\′na Göre Bölünmede Alacaklıların
Korunması 257
III. Alacaklıların Korunmasına İlişkin Hükümler 258
1. Alacaklıların Teminat İsteme Hakkı 258
a. Genel Olarak 258
b. Teminat Korumasının Kapsamı 260
aa. Devreden Ortaklığın Alacaklılarının Hakları 260
bb. Devralan Ortaklıkların Alacaklılarının Hakları 261
cc. Teminat İsteme Hakkının Bulunmaması 262
c. Teminatın Verilmesi 262
aa. Bildirim 262
bb. Teminatın Şekli ve Kapsamı 263
2. Bölünmeye Katılan Ortaklıkların Müteselsil
SorumluluÄŸu 264
3. Doktrinde Öneriler ve Bu Konudaki Görüşümüz 266
§ 2.Özel Hak Sahiplerinin Korunması 269
I. Koruma Sistemi 270
1. Eşdeğer Hakların Verilmesi 270
2. Uygun Bir Karşılığın Verilmesi 271
II. NevDK\\\′ya Göre Bölünmeye Katılan Ortaklıkların
Müteselsil Sorumluluğu 271
Altıncı Bölüm
BÖLÜNMEDE PAY SAHİPLERİNİN HAKLARI VE KORUNMASI
§ 1. Bölünmede Pay Sahiplerinin Hakları 273
I. Bilgi Alma Hakkı 273
1. Genel Kurul Toplantısından Önce ve Toplantı
Esnasında Belgelerin Hazır Bulundurulması 274
2. Suretlerin Verilmesi 275
3. Genel Kurulda Bölünme Sözleşmesinin Sözlü İzahı 275
4. Malvarlığı Değişiklikleri Hakkında Özel Açıklama 276
5. Genel Kurulda Bilgi Alma 277
II. Ayrılma Hakkı 279
III. Denkleştirme Tazminatıyla Pay Değişim Oranının
Düzeltilmesini Talep Etme Hakkı 280
§ 2.Pay Sahiplerinin Korunması 281
I. Pay Sahiplerinin Haklarının Korunması Olasılıklarına
Genel Bakış 281
II. Bölünme Kararına Karşı Butlan Davası 282
1. Butlan Nedenleri 282
2. Butlanın İleri Sürülmesi 283
III. Bölünme Kararına Karşı İptal Davası 283
1. Dava Süresi 284
2. Alman Hukukunda Pay Değişim Oranının Düşük
Tespit Edilmesi Nedeniyle Ä°ptalin Kabul Edilmemesi 284
3. Ä°ptal Nedenleri 285
4. Ä°ptal Talebi 286
IV. Ortaklık Payının ve Haklarının İncelenmesi 286
1. Başvuru Hakkı 288
2. Usulü İlişkin Düzenlemeler 290
3. Yetki 290
4. Talep 290
5. Başvuru Süresi 291
6. Mahkeme Kararı 291
a. Usul Gerekleri 291
b. Kararın İçeriği 291
c. Kararın Sonuçları 293
7. İnceleme Davasının Masrafları 293
SONUÇ 295