Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mart (135)      Şubat (116)      Ocak (139)      Aralık (134)

Türk Medeni Yargılama Hukukunda Sulh

Türk Medeni Yargılama Hukukunda Sulh



Sayfa Sayısı
:  
200
Kitap Ölçüleri
:  
16*24
Basım Yılı
:  
2017
ISBN NO
:  
9786053001775

220,00 TL









  Günümüzde, uyuşmazlıkların sulh yoluyla çözümlenmesine özel bir önem verilmektedir. Bu yol ile uyuşmazlıklar, taraflar arasında mahkeme kararına gerek kalmaksızın ve daha ileriki aşamalara götürülmeden çözüme ulaştırılabilecek, mahkemelerin iş yükünün daha da artması engellenebilecek, gereğinden fazla zaman, emek ve masraf harcanmasının önüne geçilebilecek ve usul ekonomisi ilkesine katkıda bulunulması sağlanabilecektir. Atfedilen bu önem dolayısıyla çalışmamızda, ilk kez 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile ayrı bir kurum olarak düzenlenmiş olan mahkeme huzurunda yapılan sulhler incelenmiştir.
Çalışmamızda, yapılan geniş kapsamlı kaynak araştırması neticesinde incelenen kaynakların tamamı dikkate alınmakla birlikte özellikle çalışmamıza katkıda bulunacağı göz önünde tutularak doktrindeki tartışmalara da mümkün olduğunca yer verilmiştir. Ayrıca çalışmamızı zenginleştireceği ve uygulamadaki durumu ortaya koyacağı ve örnek oluşturacağı düşüncesiyle, konumuzla ilgili Yargıtay kararlarına atıf yapılmaya gayret edilmiştir.
Çalışmamız dört ana bölümden oluşmaktadır.
İlk bölümde, mahkeme huzurunda yapılan sulhün tanımı yapılarak özelliklerinden bahsedilmiş, benzer kurumlarla karşılaştırılarak aralarındaki farklar ve hukuki niteliği konuları üzerinde durulmuştur. Bölüm sonunda, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nda yasal anlamda ilk kez düzenlenmiş olan sulhe teşvik kurumu hakkında bilgi verilmiştir.
İkinci bölümde, sulhün ne şekilde yapılacağı, farklı merciler huzurunda geçerliliğinin ne olacağı ve zamanı hususları ele alınmıştır. Bölümün sonunda çalışmamız kapsamına dışına çıkılmadan, mahkeme dışında yapılan sulh sözleşmesinden bahsedilmiştir.
Üçüncü bölümde, yine çalışmamız kapsamı dahilinde kalınarak sulhün temelini oluşturan tasarruf ilkesinden bahsedilmiş, sulh ile davanın sona ermediği haller, sulh olabilecek kişiler incelenmiştir.
Çalışmamızın dördüncü ve son bölümünde ise, özellikle uygulama açısından önem taşıyan sulhün hüküm ve sonuçları üzerinde durulmuştur. Bu kapsamda, sulh ile davanın ne şekilde sona ereceği, sulh üzerinde mahkemenin ne şekilde karar vereceği, sulhün kesin hüküm teşkil edip etmeyeceği, edecek ise ne türde olacağı hususları incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde, sulh neticesinde verilen karara karşı kanun yoluna gidilip gidilemeyeceği, irade fesadı hallerinin ya da gabin halinin varlığı nedeniyle sulhün iptali, yargılama harç ve giderleri ile sulhün icrası hususları hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmamızın sonuç bölümünde ise, incelememiz neticesinde elde etmiş olduğumuz tespitler ile değerlendirilmelere yer verilmiştir.