Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar


Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Kasım (60)      Ekim (124)      Eylül (80)      Ağustos (71)

Türk Hukukunda Terörizmin Finansmanı Suçu ve Malvarlıklarını Dondurma

Türk Hukukunda Terörizmin Finansmanı Suçu ve Malvarlıklarını Dondurma



Sayfa Sayısı
:  
248
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2013
ISBN NO
:  
9786051461885

37,00 TL

Bu ürün şu anda stoklarımızda yok!
Yazarın diğer ürünlerine gözatmanızı tavsiye ederiz...









SUNUŞ

Günümüzde terörizm, ülkemiz ve dünya bakımından uluslararası barış ve güvenliğe yönelik çok ciddi bir tehdit ve güvenlik sorunu hâline gelmiştir.

Terör örgütleri değişen ve gelişen küresel koşullara bağlı olarak ekonomik, sosyal ve siyasal alanlarda birtakım değişimler göstermekte, yeni imkanlar elde etmekte ve bu imkanları, amaçları doğrultusunda faaliyetlerini gerçekleştirmeye yönelik kullanmaktadırlar.

Küresel terörizmin ulaşmış olduğu uluslararası boyutlar göz önüne alındığında, terör örgütlerinin varlıklarının devamı ve faaliyetlerinin yü¬rütülmesi için, büyük miktarda finansmana ihtiyaç duydukları, bu ihti¬yacı ise yasal ve yasal olmayan birçok faaliyet ve yöntemle elde etmeye çalıştıkları görülmektedir.

Öte yandan, terörün uluslararası boyut kazanması ve terör örgütle¬rinin diğer organize suç örgütleri gibi uyuşturucu ticareti başta olmak üzere yasal ve yasal olmayan alanlarda da faaliyet göstermek suretiyle önemli miktarlarda gelir elde etmeleri nedeniyle terörle etkin bir şekilde mücadele için klasik tedbir ve uygulamaların yanında terör örgütlerinin finans kaynaklarının kurutulması amacıyla malvarlıklarının dondurul¬ması gereği önemli ölçüde kabul görmeye başlamıştır. Böylece terörle mücadelenin var olan boyutlarına terörün finansmanı ile mücadele bo¬yutu eklenmiştir.

Terör eylemlerini gerçekleştirenlerin yanında onları finanse edenle¬rin eylemlerinin suç sayılması ve bu eylemlerden dolayı cezalandırılması için gerekli ulusal ve uluslararası yasal düzenlemelerin yapılması fikri benimsenmiştir.

Demokrasiyi ve insan haklarını tehdit eden terörizm tehlikesi karşı¬sında devletlerin kendilerim savunmak ve korumak için alınacak önlem¬lerin aynı zamanda hukuk devleti ilkesine, demokratik ve evrensel de¬ğerlere aykırı olmamasına özen gösterilmesi gerekmektedir. Anayasa¬larda düzenlenen temel hak ve özgürlüklerin korunması özgürlüklere saygı duyulması demokratik hukuk devleti ilkesinin gereğidir. Teröriz¬min önlenmesine yönelik getirilecek aşırı tedbirler kişi özgürlükleri ve kollektif özgürlükler üzerinde telafi edilemez etkiler doğurabilecektir.

Bu amaçla yapılacak düzenlemelerde özgürlük ve güvenlik dengesinin özenle korunması gereğinin, terörizimle mücadelenin başarıya ulaşma¬sındaki önemi gözardı edilmemelidir.

Son olarak kitabı; Evimizde daima mutlu, huzurlu ve sevgi dolu bir aile ve çalışma ortamı sağlayan, sevgi, anlayış ve desteğini esirgemeyen hayat arkadaşım sevgili eşim Nurdan\\\′a saygı, sevgi ve şükranlık duygu¬larımın göstergesi olarak, ayrıca ve özellikle çalışmalarım sırasında ken¬dilerine yeterince zaman ayıramadığım için anlayışlarından dolayı sevgi¬li çocuklarım Mustafa, Senem ve Ali Erdem\\\′e armağan ediyor,

Teşekkürlerimi sunuyorum.

Dr. Zeki YILDIRIM
Urankent, Haziran 2013


GİRİŞ

Son 30 yıldır Türkiye\\\′nin, 11 Eylül 2001 tarihinde ABD\\\′ye yönelik terör saldırılarından sonrada uluslararası toplumun değişmez gündem maddelerinden biri haline gelen terörizm, kaydettiği gelişmeler ve almış olduğu görünüm bakımından uluslararası barış ve güvenliğe yönelik önemli bir tehdit oluşturmaktadır. Bu yüzyılda ve özellikle de son on yılda ciddi bir artış gösteren terörist eylemler; dünyanın pek çok bölge¬sinde hükümet ve çok uluslu şirket binalarının bombalanması, yolcu uçak ve gemilerin kaçırılması, diplomatik temsilciliklere, havalimanları¬na, alışveriş merkezlerine, metro ve tren istasyonlarına karşı saldırılarda bulunulması, hükümet yetkilileri, diplomatlar ve iş adamlarının kaçırıl¬ması ya da bu kişilerin suikasta uğraması gibi değişik şekillerde ulusla¬rarası toplumun karşısına çıkmaktadır. Özelde de Ülkemiz açısından 30 yıldır terörle ciddi şekilde karşı karşıya kalan ve yaklaşık kırk bin insa¬nın yaşamına mal olan terörizm sorunu, Ülkemiz ve Dünyamız bakı¬mından önemli ciddi bir tehdit ve güvenlik sorunu haline gelmiştir.

11 Eylül 2001 tarihinde iç hat seferlerini yapmakta olan dört sivil yolcu uçağı kaçırılmış ve birer füze haline dönüştürülerek Dünya Ticaret Merkezi ile Pentagon olarak da bilinen Amerikan Savunma Bakanlığına saldırı gerçekleştirilmiştir. Dünya da \\\"Süper Güç\\\" olarak adlandırılan, istihbarat ve savunma sistemi bakımından tartışmasız bir üstünlüğe sa¬hip olan ABD\\\′nin kendi topraklarında askeri ve ekonomik gücünü sim¬geleyen binalarını hedef alan ve binlerce sivilin ölümüne neden olan ey¬lemler, tüm dünya da çok ciddi bir psikolojik etki yaratmıştır. Söz konu¬su eylemler, Soğuk Savaş sonrasında tek süper güç olarak kalan ABD\\\′nin çöküşü ve yeni bir dünya düzeninin kuruluşu için bir dönüm noktası teşkil ettiği, medeniyetler çatışmasının başlangıcı olduğu şeklinde pek çok spekülasyonu da beraberinde getirmiştir. Kuşkusuz, insanlık tarihi¬nin kaydettiği en büyük terör olayı olarak tarihe geçen eylemler, ulusla¬rarası terörizmin ulaştığı boyutu ve Dünya barışma yönelik olumsuz et¬kilerini açık bir şekilde ortaya koymaktadır.

11 Eylül saldırılarının ardından Dünya yeni bir sürece girdi. Bu ta¬rihten hemen sonra Amerika Birleşik Devletleri önderliğinde \\\"teröre kar¬şı savaş\\\" adı altında yeni bir dönem başladı. Bu sürecin hukuk açısından önem taşıyan yönlerinden biri, Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkedeki yönetimlerin, terörle mücadele ama¬cıyla, yürütme organının yetkilerini genişletici, bir kısım temel hakları sınırlayıcı nitelikte yasal düzenlemeler yapması oldu. ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya gibi yerleşik demokrasiye sahip birçok ülke ya yeni terörle mücadele yasaları çıkardı ya da mevcut yasalarda güvenlik önlemlerini artırıcı ve bazı temel hakları sınırlayıcı düzenlemeler yaptı. Dünyanın en önemli ekonomik ve siyasal güçlerinden biri olarak kabul edilen ABD, bu çapta bir terörü tarihinde belki de ilk kez 11 Eylül saldı¬rısıyla yaşadı. Amerikan toplumunda yaşanan şok, kısa sürede yeni bir terörle mücadele yasasının çıkarılmasıyla sonuçlandı. Benzer bir durum, Londra metrosunun bombalanması ile kendini küresel terörün birincil hedeflerinden biri olarak gören İngiltere\\\′de görüldü. İngiliz Parlamento¬su çok kısa bir sürede terörle mücadele için yeni yasal düzenlemeler yapma yoluna gitti. 11 Eylülden sonra yapılan terörle mücadele yasala¬rında, batı demokrasilerinde rejimi korumak amacıyla kimi demokratik değerlerden fedakarlık edilebileceği yönünde oluşan kanının bu alanda yapılan düzenlemelerde yansımaları açıkça görülmektedir.2 Bu kapsam¬da bazı devletlerin ve uluslararası örgütlerin sorunu; klasik ceza hukuku ve suç teorisinin kapsam alanını genişleten veya ceza hukuku dışında ve hatta demokratik hukuk kuralları dışında önleyici suç siyaseti tedbirleri ile çözüm bulma yoluna gittiği gözlemlenmektedir.

Öte yandan küresel terörün ulaşmış olduğu uluslararası boyutlar göz önüne alındığında terör örgütlerinin varlıklarının devamı ve faali¬yetlerinin yürütülmesi için büyük miktarda finansmana ihtiyaç duyduk¬ları ve bunun önemli miktarlarda finansal kaynağa sahip olmaları gerek¬tiği anlaşılmaktadır.3 Terör örgütlerinin faaliyetleri için silah ve malzeme
,tedariki, örgüt üyelerinin iaşesi, seyahat ve benzeri giderleri, gelişen tek¬nolojiyi takip için gerekli olan fonlar, propaganda faaliyetleri için gerekli harcamalar ve diğer giderleri toplandığında, terörist amaçları gerçekleş¬tirmek için bir örgütün kurulması, devamlılığı ve faaliyetleri için önemli miktarlarda bütçeye ihtiyaçları olduğu görülmektedir.

Bu noktada, terör örgütlerinin varlığını devam ettirebilmek ve belirli bir güç yaratabilmek amacıyla, yasal ve yasal olmayan birçok faaliyete giriştikleri görülmektedir. Terör örgütleri çoğunluğu organize suç grup¬larının faaliyet alanı olan bir çok suç tipine yöneldikleri görülmektedir. Terörist örgütler, yerel ve yabancı organize suç gruplarıyla birlikte, fi-nans kaynaklarını güçlendirmek için başta uyuşturucu olmak üzere, si¬lah ve mühimmat kaçakçılığı, insan ticareti, göçmen kaçakçılığı, bilişim suçlan ve karaparamn aklanması gibi birçok suç alanında organize suç örgütleriyle yakınlaşma içinde faaliyette bulundukları ve önemli miktar¬larda gelirler elde ettikleri gözlemlenmektedir. Bunlardan uyuşturucu madde kaçakçılığı suçları ile ilgili olarak, uyuşturucu üretim, sevkiyatı, dağıtımı ve satışı dahil faaliyetin her safhasına katıldıkları bilinmektedir. Ayrıca, uluslararası bankacılık sistemleri de terör örgütlerinin hedefi ha¬line gelmiştir. Bu da bizi, terör örgütlerinin ana çatısı her ne kadar siyasi nitelikli görünse de, terörizmi besleyen kaynakların çoğunun suç nitelikli faaliyetlerden elde edildiği sonucuna götürmektedir.

Artık günümüzde terör örgütlerinin her geçen gün artan oranda zenginleştiği ve eskisine nazaran çok büyük ekonomik güçler haline gel¬dikleri bilinmektedir. Terör örgütlerinin devlet ve kamuoyu desteği veya silahlı güçlere sahip olmaları daha da önemlisi milyarlarca Doları elinde bulunduran ekonomik açıdan çok güçlü organizasyonlara dönüşmesi, bu örgütlerin ulusal ve uluslararası düzeyde eylem yapabilme kabiliyeti ve etki edebilme derecelerini arttırmakta, terörizmin günümüzde ulaştığı boyutu açıkça ortaya koymaktadır.

Bu durum, terörizmle mücadelede terörizmin finansmanı ile müca¬delenin ve terörün finansmanının önlenmesinin önemini ortaya koymak¬tadır. Bu amaçla terör örgütlerine ait mali kaynakların ve bu kaynakların akışının tespiti, izlenmesi ve önlenmesi konusu, terör örgütlerinin yapısı ve faaliyetlerinin tespiti ve izlenmesi bakımından son derece önemli bir terörizmle mücadele yöntemi olarak ön plana çıkmakta ve her geçen gün önemini daha da arttırdığı görülmektedir. Terörizmle etkin mücadelede ancak terörün finansmanının önlenmesine yönelik etkili tedbirler ve ya¬sal düzenlemelerle başarılı olunacağı hususu hiç kuşkusuz göz ardı edilmemesi gereken önemli bir gerçektir.

Klasik suçla mücadele yöntemlerinin organize suçları önlemede faz¬la etkili olmadığı görüldüğünden, suçluları suç gelirinden mahrum et¬mek ve dolayısıyla çıkar amaçlı suç işlenmesini önlemek amacıyla karapara aklama suçunun ülke mevzuatlarına dâhil edildiğini görmek¬teyiz. Benzer bir şekilde; terörün uluslararası boyut kazanması ve terör örgütlerinin diğer organize suç örgütleri gibi uyuşturucu ticareti ve ben¬zeri alanlarda faaliyet göstermek suretiyle önemli miktarlarda gelir elde etmeleri nedeniyle terörle etkin bir şekilde mücadele için klasik tedbir ve uygulamaların yanında terör örgütlerinin finans kaynaklarının kurutul¬ması gerektiği fikri uluslararası toplumda büyük ölçüde kabul görmeye başlamıştır. Böylece terörle mücadelenin var olan boyutlarına yeni bir boyut olan terörün finansmanı ile mücadele boyutu eklenmiştir. Bu fik¬rin en önemli yansıması terör eylemlerini gerçekleştirenlerin yanında onları finanse edenlerin de cezalandırılması için gerekli yasal düzen¬lemelerin yapılması olmuştur. Çünkü terör faaliyetlerini finanse eden ve bu yolla masum insanların ölümüne dolaylı da olsa sebep olan kişiler, bombaları yerleştiren veya taşıyan kişilerden farklı görülmemelidir. Pa¬ranın, terörizmin hayat kaynağı olduğu gerçeğinden hareketle teröristle¬rin yanı sıra terörü finanse edenlerin de en ağır cezayı almayı hak ettik¬leri gerek ulusal gerekse uluslararası platformlarda vurgulanmakta ve teröristler ve onları finanse edenler açısından hayatın zorlaştırılması ge¬rektiği hususu dile getirilmektedir.

Terör, terörizm kavramı ve terör örgütleri değişen ve gelişen küresel koşullara bağlı olarak ekonomik, sosyal ve siyasal alanlarda birtakım değişimler göstermekte, yeni imkanlar elde etmekte ve bu imkanları, amaçlan doğrultusunda faaliyetlerini gerçekleştirmeye yönelik kullan¬maktadırlar. Küreselleşen terörizmin yöneldiği hedeflere bakıldığında, terör örgütlerinin faaliyetlerini finanse edebilmek amacıyla ciddi sayıla¬bilecek mali desteğe ihtiyaç duyduklarını, ihtiyaç duyulan finansal kay¬nağı elde edebilmek için ise yasal ve yasal olmayan bir çok faaliyetlerle gelir elde etmekte olduklarını, bu maliyetlerin ise ülkeler ve küresel eko¬nomi üzerinde vergi kaybı da dahil, önemli etkiler gösterdiği gözlem¬lenmektedir.

Terörizmin yerel bir sorun olmaktan çıkıp küresel bir tehdit hâline dönüşmesinin ardından, sorunun büyüklüğünü gören uluslararası top¬lum bu alandaki çalışmalarına hız vermiş, terörün sebepleri ve alınacak önlemler konusunda yoğun akademik tartışmalar, diplomatik temaslar ve ulusal ve uluslararası yasal düzenleme çalışmalarına odaklanmıştır.

Terör tehlikesine karşı, tüm ülkelerin ortak bir eylem platformunda birleşmelerinin sağlanması ve terörle mücadelede insanlığın bugüne ka¬dar sağladığı sosyal ve ekonomik kazanımlardan taviz verilmeden ulus¬lararası işbirliğinin artırılması amacıyla, başta Birleşmiş Milletler olmak üzere ilgili birçok uluslararası organizasyon terörle mücadeleye yönelik çalışmalar yürütmektedir. Bu çalışmalarda terörizmin finansmanı boyu¬tu gündeme getirilmiş, terörün finans kaynaklarının kesilmesi yoluyla faaliyetlerinin engellenmesinin ve varlıklarının sona erdirilmesinin, te¬rörle mücadelede önemli bir yöntem olarak kabul edilerek, \\\"terörizmin finansmanıyla mücadele\\\" öncelikli konular arasına alınmıştır.

Bu çalışmalar sonucunda, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafın¬dan 9/12/1999 tarihinde \\\"Terörizmin Finansmanının Önlenmesine Dair Uluslararası Sözleşme\\\" terörizmin finansmanıyla mücadele konusunda¬ki ayrıntılı düzenlemeleri içeren ilk ve en önemli uluslararası Sözleşme olarak kabul edilmiş ve ülkelerin imzasına açılmıştır. Sözleşme 10/1/2002 tarihli ve 4738 sayılı Kanunla uygun bulunmuş ve 1/3/2002 tarihli ve 2002/3801 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla onaylanarak 1/4/2002 tarihli Resmî Gazetede yayımlanmak suretiyle iç hukukumuzun bir parçası hâ¬line gelmiştir.

Sözleşme, ülkelerin terörizmin tüm yönlerini kapsayacak genel bir yasal çerçevenin mevcudiyetini temin etmek amacıyla, terörizmin tüm şekil ve tezahürleriyle önlenmesi, cezalandırılması ve ortadan kaldırıl¬masına ilişkin olarak yürürlükte bulunan uluslararası hukukî düzenle¬melerin kapsamının acilen gözden geçirilmesi ve uygun iç düzenlemeler¬le, teröristlerin ve terör örgütlerinin yasal ve yasal olmayan kaynaklar¬dan elde ettikleri gelirlerle, terörizmin finansmanını önlemek ve engel¬lemek için tedbir almaya davet etmiştir.

Sözleşme, özellikle terörist amaçlara hizmet edeceğinden şüpheleni¬len veya terör suçlarının işlenmesi için kullanılan veya kullanılması için oluşturulan fonların ya da bu suçlardan temin edilen kazançların tespiti¬ne, bulunmasına, dondurulmasına, bunlara el konulmasına, müsadere¬sine, faillerinin kovuşturulmasma ve cezalandırılmasına yönelik gerekli ve etkili önlemlerin oluşturulması ve devletler arasında işbirliğinin geliş¬tirilmesi amacıyla cezaî, hukukî ve idarî tedbirler alınması ve karşılıklı yardımlaşmanın arttırılması yükümlülüğü getirmektedir.

Uluslararası barış ve güvenliği korumakla görevli Birleşmiş Millet¬ler, terörle ve terörizmin finansmanıyla ilgili çalışma ve sözleşmelerin yanı sıra Birleşmiş Milletler Şartı uyarınca ortak tedbir ve yaptırımları belirleme yetkisi çerçevesinde, terörün ve terörizmin finansmanının en¬gellenmesi hakkında bir kısım Güvenlik Konseyi kararları almıştır. Terör ve terörizmin finansmanıyla ilgili bu kararlar genellikle bazı terör örgüt¬lerini veya teröristlere yönelik olmak üzere bu örgütlerle bağlantılı olan kişi ve kuruluşların malvarlıklarının dondurulmasına ilişkin düzenleme¬leri içermekte ve bu konuda devletleri işbirliğine çağırmaktadır. Bu ka¬rarların en önemlileri 1267 ve 1373 sayılı kararlardır.

1267 sayılı Kararla terörizme finansal destek sağlayan kişi ve örgüt¬lerin listesi belirlenerek, Birleşmiş Milletler Üyesi devletlere bu listede yer alan kişi ya da terör örgütlerinin malvarlıklarının dondurulması yü¬kümlülüğü getirilmektedir.

1373 sayılı Kararla ise terörizmin finansmanının, Sözleşmede yapı¬lan tanım çerçevesinde taraf ülkelerce suç hâline getirilmesi, terörizmi finanse eden gerçek ve tüzel kişilere ait malvarlıkları ile terörizmin fi¬nansal kaynaklarının dondurulması ve terör örgütlerine her türlü deste¬ğin kesilmesi ve uluslararası işbirliğinin sağlanması istenmektedir.
Ülkemizin de taraf olduğu, yürürlüğe girmesi ile birlikte iç huku¬kumuzun bir parçası hâline gelmiş olan ve ülkemiz açısından uluslarara¬sı bir yükümlülük niteliği kazanan 1999 tarihli Birleşmiş Milletler Teröriz¬min Finansmanının Önlenmesine Dair Uluslararası Sözleşmenin uygulanması ve Sözleşme hükümlerine uyumun sağlanması amacıyla, terörizmin finansmanı suçunun düzenlenmesi ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ile yabancı dev¬letler ve ülkemiz tarafından terörizmin finansmanının önlenmesi amacıyla mal¬varlıklarının dondurulması yönünde alınan kararların ve bu yöndeki taleplerin yerine getirilmesine ilişkin esasların belirlenmesi amacıyla hazırlanan Tasarı, 07/02 2013 tarih ve 6415 sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından görü¬şülerek yasalaştırılmış ve 16/02/2013 tarihinde Cumhurbaşkanı tarafın¬dan imzalanarak Resmi Gazetede yayımlanmış ve yürürlüğe girmiştir.

Kanunla temel olarak üç önemli hususta düzenleme yapılmıştır.

1. 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununun 8. maddesinde yer alan \"Terörizmin finansmanı suçu\\\" yeniden düzenlenmiştir

2. Hukuk sistemimize ilk defa idarî bir tedbir olarak \\\"Malvarlığının dondurulması tedbiri\\\" dâhil edilmiştir.

3. Malvarlığının dondurulması tedbirinin uygulanmasının usul ve esasları belirlenmiştir.


İÇİNDEKİLER

BİRİNCİ BÖLÜM

TERÖRİZM VE TERÖRİZMİN FİNANSMANI

I. -TERÖR VE TERÖRİZM-9
II. -TERÖRİZMİN NEDENLERİ-12
A. -Genel Olarak-12
B. -Siyasi Nedenleri-15
C. -Sosyal Nedenleri-18
D. -Ekonomik Nedenleri-18
III. -TERÖRİZMİN TÜRLERİ-20
A. -Siyasi Terörizm-20
B. -Bölücü Terörizm-20
C. -Din Motifli Terörizm-21
D. -Ulusal ve Uluslararası Terörizm-24
IV. -TERÖRİZMİN ÇEŞİTLİ ALANLARA ETKİLERİ-25
A. -Sosyal ve Siyasi Etkileri-25
B. -Ekonomik Etkileri-26
C. -Küresel Etkileri-28
V. -TERÖRİZMİ TANIMLAMA PROBLEMİ-30
VI. -TERÖRİZMİN FİNANSMANI KAVRAMI-34
VII. -TERÖRİZMİN FİNANSAL KAYNAKLARI-35
A. -Genel Olarak-35
B. -Yasal Faaliyetlerden Elde Edilen Kaynaklar-36
1. -Aidat ve Bağışlar-37
2. -Kâr Amacı Gütmeyen Kuruluşların Kullanılması-37
3. -Örgütsel Yayınlardan Elde Edilen Gelirler-38
4. -Ticari Faaliyetler-38
C. -Yasadışı Faaliyetlerden Elde Edilen Kaynaklar-40
1. -Uyuşturucu Madde Kaçakçılığı-40
2. -Silah Kaçakçılığı-41
3. -Göçmen Kaçakçılığı ve İnsan Ticareti-42
4. -Değerli Taş ve Maden Kaçakçılığı-42
5. -Akaryakıt, Sigara, Lüks Araç ve Diğer Kaçakçılık Yöntemleri-43
6. -Haraç Toplama-44
7. -Hırsızlık ve Gasp-44
8. -Fidye Alma-44
9. -Sahtecilik-45
VIII. -KAYNAKLARIN TRANSFERİNDE KULLANILAN METOTLAR-46
A. -Genel Olarak-46
B. -Kuryeler Aracılığıyla Transfer-46
C. -Mali Kuruluşlar Aracılığıyla Transfer-47
D. -Bilişim Sistemleri Kullanılarak Yapılan Transfer-49
E. -Yeraltı Bankacılık Metodları Aracılığıyla Transfer-50
IX. -TERÖRİZMİN FİNANSMANININ ÖNLENMESİNİN TERÖRLE MÜCADELE BAKIMINDAN GEREKLİLİĞİ VE ZORUNLULUĞU-51
X. -TERÖRİZMİN FİNANSMANININ ÖNLENMESİNE YÖNELİK HUKUKİ TEDBİRLER-53
A. -Genel Olarak-53
B. -Maddi ve Şekli Ceza Hukukuna İlişkin Tedbirler-53
C. -Terörizmin Finansal Kaynaklarını İzleme ve Denetimine İlişkin Önleyici Tedbirler-54
D. -Uluslararası Tedbirler-54

İKİNCİ BÖLÜM

TÜRK HUKUKUNDA TERÖRİZMİN FİNANSMANI SUÇU

I. -GENEL OLARAK-57
II. -İLGİLİ TEMEL YASAL DÜZENLEMELER-61
A. -Genel Olarak-61
1. -Terörün Tanımı-61
2. -Terör Suçlusu-64
3. -Terör Suçu ve Terör Amacıyla İşlenen Suç-66
a. -Mutlak Terör Suçları-66
b. -Terör Amacıyla İşlenen Suçlar-67
c. -Terör Örgütü Kavramı-68
B. -İlgili Uluslararası Belgeler-70
1. -Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Birleşmiş Milletler Sözleşmesi-71
2. -Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Kararları-71
a. -1267 Sayılı Karar ve Devamı Niteliğindeki Kararlar-71
b. -1373 Sayılı Karar ve Devamı Niteliğindeki Kararlar-71
3. -FATF’ın (Mali Eylem Görev Gücü) 40 Tavsiyesi-72
C. -6415 Sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun-73
D. -3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanunu-75
E. -5237 sayılı Türk Ceza Kanunu-76
F. -5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun-76
G. -Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanunun Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik-77
H. -Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine Dair Tedbirler Hakkında Yönetmelik-78
I. -Suç Gelirlerinin Aklanmasının ve Terörün Finansmanının Önlenmesine İlişkin Yükümlülüklere Uyum Programı Hakkında Yönetmelik-78
J. -Terörün Finansmanına Yönelik Şüpheli İşlemlerin Bildirimi Genel Tebliği-78
III. -TERÖRİZMİN FİNANSMANI SUÇU-79
A. -Genel Olarak-79
B. -Mülga 765 sayılı Türk Ceza Kanunu-81
C. -Türk Ceza Kanunu-82
D. -Terörle Mücadele Kanunu-82
1. -5532 sayılı Kanunla Değişiklik Yapılmadan Önceki Durum-82
2. -5532 sayılı Kanunla Müstakil Bir Suç Olarak Düzenlenmesi-83
E. -Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun-85
1. -Suçun Maddi Konusu-85
2. -Korunan Hukuksal Yarar-87
3. -Suçun Faili-88
a. -Gerçek Kişi-89
b. -Tüzel Kişi-89
4. -Suçun Mağduru-90
5. -Suçun Unsurları-90
a. -Kanuni Unsur-91
b. -Maddi Unsur-93
ba. -Fon Sağlama-97
bb. -Fon Toplama-98
c. -Manevi Unsur-98
d. -Hukuka Aykırılık-100
6. -Suçun Özel Görünüş Şekilleri-100
a. -Teşebbüs-100
b. -İştirak-100
c. -İçtima-101
7. -Suçu Etkileyen Haller-102
a. -Ağırlatıcı Sebep-102
b. -Etkin Pişmanlık-102
8. -Soruşturma-103
9. -Kovuşturma-106
10. -Yaptırım-107
a. -Hürriyeti Bağlayıcı Ceza-107
b. -Faaliyet İzninin İptali-107
c. -İdari Para Cezası-109
d. -Müsadere-109
da. -Genel Olarak-109
db. -Eşya Müsaderesi-112
dc. -Kazanç Müsaderesi-113
11. -Suçluların Geri Verilmesi ve Adli Yardımlaşma-115
12. -Seçenek Yaptırımlara Çevirme ve Erteleme-118
13. -Zamanaşımı-119
a. -Dava Zamanaşımı-119
b. -Ceza Zamanaşımı-120

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

TÜRK HUKUKUNDA TERÖRİZMİN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ AMACIYLA MALVARLIĞINI DONDURMA VE ELKOYMA TEDBİRİ

I. -DONDURMA VE ELKOYMA KAVRAMI VE TERİM SORUNU-121
II. -TÜRK HUKUKUNDA MALVARLIĞINI DONDURMA TEDBİRİ-124
A. -Genel Olarak-124
B. -6415 sayılı Kanundan Önceki Durum-125
C. -6415 Sayılı Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun-127
1. -Genel Olarak-127
2. -Dondurma Talepleri-129
a. -Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi Yaptırımlar Komitesi Kararları-129
aa. -Genel Olarak BM Kararları-129
ab. -BM’nin Yaptırım Kararları-137
b. -Yabancı Devletler Tarafından Yapılan Talepler-138
c. -Yabancı Devletlere yapılacak talepler-140
d. -Türkiye’de Bulunan Malvarlığı Hakkında Yapılacak İşlem-141
3. -Değerlendirme Komisyonu-142
4. -Yapılacak Mali Araştırma-142
5. -Kararın tebliğ ve ilanı-143
6. -Kararlara Karşı Yasa Yolları-144
7. -Kararlara Aykırılığın Hukuki Sonuçları-160
8. -Dondurma Kararlarının İcrası-160
9. -Dondurulan Malvarlığının Yönetimi-161
a. -Başkanlığın İzniyle Yapılabilecek İşlemler-161
b. -Yapılamayacak İşlemler-163
10. -Dondurulan Malvarlığı Hakkında Denetim-163
11. -Ceza hükümleri-164
III. -TÜRK HUKUKUNDA ELKOYMA TEDBİRİ-164
A. -Genel Olarak-164
B. -Taşınmazlara, Hak ve Alacaklara El Koyma-165
C. -Şirket Yönetimi İçin Kayyım Tayini-168
IV. -TEDBİRLERİN İNSAN HAKLARI, MÜLKİYET HAKKI VE ANAYASAMIZ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ-171
A. -Genel Olarak-171
B. -Tedbirlerin İnsan Hakları Açısından Değerlendirilmesi-172
C. -Tedbirlerin Mülkiyet Hakkı ve Anayasamız Açısından Değerlendirilmesi-188
D. -Tedbirlerin Ceza Hukuku Açısından Değerlendirilmesi-191

KAYNAKÇA-195
İLGİLİ MEVZUAT-203
I. -TERÖRLE MÜCADELE KANUNU-203
II. -TERÖRİZMİN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ HAKKINDA KANUN-223
III. -TERÖRİZMİN FİNANSMANININ ÖNLENMESİ HAKKINDA KANUNUN UYGULANMASINA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK-232