Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (38)      Nisan (73)      Mart (139)      Şubat (116)

Türk Hukukunda Konkordato

Türk Hukukunda Konkordato



Sayfa Sayısı
:  
602
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2007
ISBN NO
:  
9789756187197

2.440,00 TL









Yazar Hakkında


Av Şakir BALCI, 1961 yılında doğdu. 1982 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. 1985
yılından bugüne Serbest Avukatlık yapmaktadır.


Ulusal gazetelerde sosyal içerikli makale ve araştırmaları, hukuk alanında çeşitli makaleleri, ayrıca
6 adet kitabı yayınlanmıştır.




Önsöz

Bu eser, konkordatoya ilişkin hükümlerde değişiklik yapan 4949 ve 5092 sayılı yasalarla, 5311 ve 5358 sayılı yasalardan sonra konkordato konusunda ilk olarak yazılan, ilgili maddelerin gerekçelerini içeren ve bilimsel açıklamalar yanında, uygulamaya yönelik Yargıtay içtihatlarını da kapsayan, hem akademisyenler hem de uygulayıcılar için çok yararlı bir kaynak niteliğindedir.

Beş bölümden oluşan eserin birinci bölümünde \"Konkordato Hakkında Genel Açıklamalar\", ikinci bölümünde \"İflas Dışı Konkordato\", üçüncü bölümünde \"İflastan Sonra (İflas İçi) Konkordato\", dördüncü bölümde \"Malvarlığının Terki Suretiyle Konkordato\" ve beşinci bölümünde \"Konkordatoya İlişkin Ceza Hükümleri\" ile \"Ceza Yargılamasında Usule İlişkin Hükümler\" konuları, ayrıntılı biçimde incelenmiştir.

Yazarının da \"Sunuş\" yazısında belirttiği gibi; uygulamaya yönelik olarak hazırlanmış olan eserde, pek çok güncel içtihatlara yer verilmiş, ayrıca açıklama kısımlarında konuya ilişkin daha önce yayımlanmış olan bilimsel eser ve makalelere de yollamada bulunarak, açıklamaların uygulamada karşılaşılan sorunları aydınlatır düzeyde olması sağlanmıştır.

Sade, anlaşılabilir ve akıcı bir dille yazılmış olan eserin -yazarın önceki eserleri gibi- okuyucuların beğenisini kazanacağına eminiz.

Böyle yararlı bir eseri uygulayıcılara sunmuş olan değerli meslektaşımızı candan kutlar, başarılı çalışmalarının devamını dileriz.

Av.Talih UYAR

Sunuş


İcra-İflas Kanunu\′nda sırasıyla 4949 sayılı, 5092 sayılı, 5311 Sayılı, 5358 sayılı Kanunlarla önemli değişiklikler -ve yeni hükümler- öngörülmüştür. Anılan değişiklik kanunlarının temelinde genel anlamda -Kıt\′a Avrupası ve özellikle İsviçre Hukukunun etkileri olduğu söylenmelidir. İİK 179 v.d. da öngörülen \"İflasın Ertelenmesi\",ve yine İİK 309/m- 309/ü maddeleri arasında düzenlenen \"Sermaye Şirketleri ve Kooperatiflerin Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırılması\" kurumları -ve bu çalışmanın konusu olan- \"Konkordato\" kurumu özellikle 4949 sayılı ve 5092 sayılı Değişiklik kanunları sonucu yeniden biçimlendirilmiş,kısmen de yeni hükümler kabul edilmiştir. Özellikle konkordato alanında kabul edilen değişikliklerin ve kabul edilen yeni hükümlerin İsviçre İcra ve İflas Hukukundan büyük ölçüde etkilendiği sabittir.

Yukarıda anılan değişikliktik kanunları ile Adi Konkordato\′nun mevcut olan önceki hükümleri üzerinde bazı değişikliklere gidilmiş olup, Malvarlığının Terki Suretiyle Konkordato ise yeni bir kurum olarak kabul edilmiştir.

Amerikan İflas Hukukundaki (Yeniden Yapılandırmaya ilişkin) gelişmelerin Avrupa ülkelerine yansıması; Türk İcra iflas Kanununa kaynaklık eden İsviçre İcra İflas Hukukunu da etkilemiştir. 1889 Tarihli İsviçre İİK.\′nu 1994 yılında değiştirilmiş, 1 Ocak 1997 Tarihinden itibaren yeni hükümler yürürlüğe girmiştir. Değişik Avrupa ülkelerinde iflas hukukunu düzenleyen kanun ya da hükümlerin 20.Yüzyılın 2.yarısından itibaren katı iflas kurallarından uzaklaşarak yeni arayış ve modellere yöneldikleri, bu kapsamda işletmelerin korunması, yeniden yapılandırılarak ekonomiye kazandırılmaları amacıyla hukuk politikaları oluşturdukları bilinmektedir. İflas artık, terk edilen bir tasfiye yöntemi halini almaya başlamış, bununla birlikte mali durumunu düzeltebilme yeteneği tesbit edilen işletmelerin yeniden yapılandırılması ve ekonomiye kazandırılması düşüncesi egemen olmaya başlamıştır.

Bu anlamda Dünya\′daki \"geleneksel, ağır ve yıkıcı sonuçlar doğuran iflas tasfiyesine gösterilen reaksiyonun\" ülkemiz hukuku bakımından da benimsendiği bir gerçektir.

Hemen belirtmeliyiz ki, esaslı bir yeniden yapılandırma kurumu olarak kabul edilmekte olan Konkordato kurumu beş ay gibi bir mühlet ve tasdik sürecine tabi kılınarak -özellikle ülkemizde yargının geç işleyişi de gözetildiğinde- önemli bir zaafıyeti de içinde barındırmaktadır. Ancak konkordato mühleti ve tasdiki sürecini ilgilendiren \"sadece zaman ile ilgili\" bu zaafıyetin yakın gelecekte giderileceğini/giderilmesi gerektiğini umuyor ve düşünüyoruz.

Anılan değişiklik kanunları sonrasında, \"İflasın Ertelenmesi\" kurumu, başvuru sırasında sağladığı zaman avantaj ı,başvuru sonrasında sağladığı koruma olanakları nedeniyle Konkordato ve Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırma kurumlarına göre daha çok rağbet edilen bir kurum olmuştur. Anılan her üç kurumun mevzuatımızdaki yeni ve son şekliyle incelenmesi ve ayrı kitaplar halinde basılması şeklindeki projemiz bu çalışmayla sonuçlandırılmaktadır. Daha önce yayınlanan \"İflasın Ertelenmesi\" adlı çalışmamız ile \"Uzlaşma Yoluyla Yeniden Yapılandırma\" adlı çalışmamız nedeniyle geniş bir okuyucu kesiminden çok olumlu tepkiler aldık.Yeri gelmişken bu çalışmalara bağlı olarak okuyuculardan gelen olumlu tepkilerin mutluluğunu, yine okuyucularla paylaştığımı belirtmek isterim. Konkordatoya ilişkin bu monografik çalışmanın Hukukçu Meslektaşlarıma yararlı olmasını umuyor, yeni konuları işleyen her yayının eksikleri de içinde barındırabileceğini dikkate alarak, bu konuda okuyucuların ve meslektaşlarımın hoşgörüsünü diliyorum.



Sistematik Hakkında:

Öncelikle Konkordato kurumu tanımlanmaya çalışılmış bu yapılırken, iflas ve iflas tasfiyesine alternatif yemden yapılandırma modelleri ile Konkordato modelinin karşılaştırılması yoluna gidilmiştir.Bu sayede anılan kurumların ilişkileri ve farklılıkları belirlenmiştir.

Klasik İflas Hukuku tasfiyesi anlayışına alternatif olan bu kurumların uygulama ve işleyişinin, anılan kurumlar hakkında Yüksek Mahke-me\′ce verilecek kararlar ve doktrin tarafından üretilecek görüşlerle olgunlaşacağı doğaldır.Çalışmamızda kurumlar ve hükümler hakkında genel açıklamalar ve kurumların tanımlanmasının yanı sıra, ilgili kanun hükümlerinin eski ve yeni şekliyle, ayrıca yeni hükme dayanak gerekçelere peşpeşe yer verilerek önceki hükümlerin uygulanmasından edinilmiş zenginliğin okuyucuya aktarılması tercih edilmiştir. Bundan ayrı önceki dönemde varolan konkordato hukuku ilkelerinin ve bu hükümler eşliğinde verilmiş Yüksek Mahkeme kararlarında geçen ilkelerin yeni uygulamalara rehberlik edeceği düşünüldüğünden, ilkesel nitelikte olan önceki hükümlere dayalı Yüksek Mahkeme kararlan, ilgili maddeler eşliğinde okuyucuya ayrıca sunulmuştur. Çalışma ağırlıklı olarak uygulamaya yönelik kaleme alınmıştır.


Ancak teorik tartışma ve karşılaştırmalara da sıklıkla, özetler halinde yer verilmiştir. Konuların açıklaması bölümlerinde ve ilgili hükümlerde geçen başkaca hüküm ve bilgilere kolayca ulaşılması ve araştırma sırasında okuyucunun zaman kazanabilmesi amacıyla dipnotlar oluşturulduğu gibi,kitabm sonunda \"kavramlar fihristi\" de oluşturulmuştur. Çalışma sırasında -yine kolaylık ve pratiklik sağlayacağı düşüncesi ile- İcra ve İflas Kanunu\′nun konuya ilişkin madde numaralarının izlenmesi yoluna gidilmiştir.Böylece Kanun\′un sistematiğine uygun olarak Adi Konkordato, (İflas dışı veİflas içi) Malvarlığının Terki Suretiyle Konkordato (iflas dışı ve İflas içi) son olarak ta \"Konkordato ile ilişkili Ceza Hükümleri\" ne yer verilmiştir.



Teşekkür..:


Başta çalışmalara ayırdığım zamanlar için bana anlayış gösteren eşim Sibel Balcı ve kızım Ezgi Balcı\′ya teşekkür borçluyum.

Gerek önceki yayınlarımda gerekse bu çalışmamda eserlerinden yararlandığım ve bibliyografyada ancak bir kısmına yer verebildiğim tüm yazarlara minnet borçluyum. Öte yandan diğer yayınların yanı sıra, bu çalışmanın da basım-yayımını üstlenen Güncel Hukuk Yayınları Sahibi Sayın Gürsel Şengün ve çalışma arkadaşlarından Sayın Hatice Şengün\′e, -dostlukları ve duyarlılıkları için ayrıca olmak üzere- müteşekkirim. Bu kitabın basımında titiz çalışmalarıyla emeği geçen Turhan Kitabevi Ofset Tesisleri personeline, sayfa düzeni ve kapak tasarımı için sevgili Tolga Özek\′e, Stj. Av. Mehmet Korkut\′un emeklerine teşekkürler.

Diğer kitaplarıma iltifat eden, yönelttikleri çok çeşitli sorularıyla kendimi geliştirmeme katkı sağlayan tüm hukukçu dostlanma, uygulamanın her türlü zahmetini omzunda taşıyan sevgili Hakim ve Avukat Meslektaşlarıma, keza yurdun dörtbir yanındaki Adliye Çalışanlarına iyi dileklerimi sunuyorum.

Tüm çalışmalarımda ve bu çalışmamında her satırında emeği olan ve emekleri teşekkürle karşılanamayacak kadar çok olan Sevgili Av.Sinem Korkut\′a özel minnet borçluyum.


Şakir Balcı Avukat

Mart / 2007 Alsancak/İzmir





İçindekiler


Önsöz 3

Sunuş



Kısaltmalar 19



I. BÖLÜM

1- KONKORDATO HAKKINDA GENEL AÇIKLAMALAR 21

Konkordato Hukukuna Giriş 21
Konkordatonun Türlerine Genel Bakış 22
$ Yüzde Konkordatosu (Tenzilat Konkordatosu) -
Vade Konkordatosu Ayrımı 22
$ Özel (Mahkeme dışı) Konkordato - Resmi (Adli)
Konkordato Ayrımı 23
$ Adi Konkordato - Malvarlığının Terki Suretiyle ,
Konkordato Ayrımı 23
$ İflas Dışı Konkordato - İflas İçi (İflas Sonrası)
Konkordato Ayrımı 23
Konkordatonun Amaç ve Fonksiyonu 24
Konkordatonun Hukuki Niteliği 26
$ Yargıtay kararlarında konkordato 32
2- GENEL OLARAK KONKORDATONUN İFLASLA İLİŞKİSİ VE
ETKİLEŞİMLERİ 33
3- KONKORDATONUN İFLASTAN FARKLI YÖNLERİ 39
4- KONKORDATO İLE UZLAŞMA YOLUYLA YENİDEN
YAPILANDIRMA KURUMU ARASINDAKİ İLİŞKİ VE
ETKİLEŞİMLER 40
5-KONKORDATO İLE İFLASIN ERTELENMESİ KURUMU
ARASINDAKİ İLİŞKİ VE FARKLILIKLAR 42
$ - Özel Olarak Takipli İflas Yolu ile Konkordatonun İlişkisi 45
6- KONKORDATONUN ORGANLARI 46
İcra Mahkemesi 46
Konkordato Komiseri ve/veya İflas İdaresi 51
Konkordato Alacaklılar Toplanması w 52
Asliye Ticaret Mahkemesi 52
Temyiz Makamı (Yargıtay) 52




7- KONKORDATO KURUMUNUN TARAFLARINA GENEL BAKIŞ 53
$ - Konkordatoda Borçlu: 53
$ - Konkordatoda Alacaklılar: 53
A- Konkordato Talep Edebilme Yönünden Alacaklılar: 53
B- Konkordato Talebi Olmamakla Birlikte; Teklif
Edilen Konkordatoda Borçludan Alacaklı Olan Alacaklılar: 54
C-Rehinli Alacaklılar: 54
D-Adi Alacaklılar: 54
E- 6183 Sa.K.dan doğan alacaklar 55
F- İİK.206 Birinci Sıra Alacaklıları: 55
$- Konkordatoda Vekiller (Avukatlar) 55
8 - 4949 ve 5092 Sayılı KANUNLARDAN SONRA
KONKORDATO KURUMUNUN BUGÜNKÜ YAPISI ve
YENİ DÜZENLEMELERİN İÇERİĞİ 56



II. BÖLÜM

I- İFLAS DIŞI KONKORDATO (İİK.285-209) 59
1- KONKORDATO PROSEDÜRÜNÜN BAŞLATILMASI 59
2- KONKORDATO TALEBİ (md.285) 59

• Maddenin Önceki Hali: 59
• Maddenin Yeni Hali: (4949 S.Kanun ile Değişik) 60
• Değişikliğin Hükümet Gerekçesi: 61
• İİK\′nun 285 inci maddesinde yapılan değişiklik ile özetle; 62
• Maddeye ilişkin Açıklamalar 62
$- Konkordato Başvurusu 62
A— Başvuruda bulunabilecek olanlar: (Talepte bulunabilecek kişiler) 62
a- Borçlu: 62
i- Vasinin Konkordato Talebi: 67
ii- Mirasçıların Konkordato Talebi..: 68
b-Alacaklı: 69
;- Konkordato talebinde bulunan sıfatıyla alacaklı/lar: 69
ii- Konkordato da alacaklı/lar 69
B-Vekiller (Avukatlar) : 69
C- Konkordato teklifinde Davalı/lar 69
D-Görevli Mahkeme: 69
E-Yetkili Mahkeme: 69
a— İcra Mahkemesinin Yetkisi 69
b— Ticaret Mahkemesinin Yetkisi 71
F- Konkordatoda Başvurma Harcı 75
G- Başvurunun Şekli:/Dilekçe: 75
a- Konkordato Projesi 77
b- Ayrıntılı Bilançodan maksat 78
c-Gelir Tablosu 80
I- Konkordato Başvurusu Üzerine İcra Mahkemesinin
Öngörebileceği Tedbirler: 81
İ- Yetkili İcra Mahkemesi: 81

İİK. 285. madde ile ilgili Örnek Kararlar 82
3- KONKORDATO TALEBİNİN NAZARA ALINMASI ŞARTLARI
(İİK.m.286) 90
• Maddenin Önceki Hali 90
• Maddenin Yeni Hali..(4949 Sa.Kanun ile Değişik) 90
• Maddenin Hükümet Gerekçesi: 91
• İİK\′nun 286 ncı maddesinde yapılan değişiklikle özetle; 91
• Açıklamalar: 92
$- Borçlu ve Alacaklının Dinlenmesi: 92
$- (Bilirkişi İncelemeleri) 92
$- Konkordatonun Başarı İhtimalinin Gözönünde Tutulması 93
$- Projenin Alacaklıları zarara sokmak kastından ari olup olmaması 93
S- Mühlet Kararının Tatbike Koydurulması 94
$- Konkordato Talebinin Reddine İlişkin Kararın Temyizi 95
İİK 286 Md.ile ilgili Örnek Karar 96
4- MÜHLET (İİK.287) 110
• Maddenin Önceki Hali 110
• Maddenin Yeni Hali 111
• Maddenin Hükümet Gerekçesi: 111
• Adalet Komisyonu Raporundan: \′. 112
• İİK\′nun 287 nci maddesinde yapılan değişiklikle özetle; 112
• Açıklamalar: 112
$- Konkordato Talebinin İlanı: 112
$- Alacaklıların İtirazı: 114
$- Konkordato Talebinin Uygun Görülmesi (Mühlet Kararı) 114
$- Mühlet kararının içeriği 116
$- Konkordato Komiseri: 118
5- Komiserin Hukuki Durumu: 121
$- Alacaklının da dinlenmesi: 122
İİK 287 Md. ile ilgili Örnek Kararlar 123
5- MÜHLETİN İLANI (İİK.288) 133
• Maddenin Önceki Hali 133
• Maddenin Yeni Hali 134
• Maddenin Hükümet Gerekçesi: 134
• Adalet Komisyonu Raporundan: 134
• İİK\′nun 288 inci maddesinde yapılan değişiklikle özetle; 134
• Açıklamalar: 135
$-Mühletin ilanı: (ÎİK 288) 135
6- MÜHLETİN ALACAKLILAR BAKIMINDAN SONUÇLARI
(İİK 289) 136
• Maddenin Önceki Hali 136
• Maddenin Yeni Hali 136
• Maddenin Hükümet Gerekçesi: 136

• Adalet Komisyonu Raporundan: / 137
• İİK\′nun 289 uncu maddesinde yapılan değişiklikle özetle; 137
• Açıklamalar 138
S- Mühletin Faizlere Etkisi 148
İİK md.289 ile ilgili Örnek kararlar 148
7- MÜHLETİN BORÇLU BAKIMINDAN SONUÇLARI: (İtK 290) 171
• Maddenin Önceki Hali 171
• Maddenin Yeni Hali 171
• Maddenin Hükümet Gerekçesi: 172
• İİK\′nun 290 inci maddesinde yapılan değişiklikle özetle; 172
• Açıklamalar: 173
$-Mühletin Kaldırılması Kararının Sonuçları (290/4, 287/7) 174
İİK md.290 ile ilgili Örnek kararlar 175
8- DEFTER TUTULMASI ve REHİNLİ MALLARIN KIYMETİNİN
TAKDİRİ (İİK.291) 178
• Maddenin Önceki Hali 178
• Maddenin Yeni Hali 178
• Maddenin Hükümet Gerekçesi: 178
• İİK.\′nun 291. maddesinde yapılan değişiklikle özetle; 178
• Açıklamalar: 179
9- ALACAKLILARI DAVET ve ALACAKLARIN
BİLDİRİLMESİ (İİK.292) 180
• Maddenin Önceki Hali 180
• Maddenin Yeni Hali 180
• Maddenin Hükümet Gerekçesi: 180
• İİK.\′nun 292. maddesinde yapılan değişiklikle özetle; 181
• Açıklamalar: 181
S-İlanın İçeriği 181
$-Yazdırılacak Alacaklar 182
İİK 292 Md. ile ilgili Örnek kararlar 184
10- ALACAKLILAR HAKKINDA BORÇLUNUN BEYANA DAVETİ
(İİK.293) 187
• Maddenin son hali: 187
• Açıklamalar: 187
11- ALACAKLILARIN TOPLANMASI (İİK.294) 188
• Açıklamalar: 188
$- Toplantının İşleyişi 189
İtK 294 Md.ile ilgili Örnek Kararlar 190
12- MÜŞTEREK BORÇLULARA KARŞI HAKLAR (İİK.295) 192
• Açıklamalar 192
İİK 295 md.ile ilgili Örnek Kararlar 193
13- KONKORDATONUN MAHKEMEDE İNCELENMESİ (İİK.296) 225

• Maddenin Önceki Hali 225
• Maddenin Yeni Hali 225
• Maddenin Hükümet Gerekçesi: 225
• İİK\′nun 296. maddesinde yapılan değişiklikle özetle; 225
• Açıklamalar: 226
$- Tasdik Yargılaması: 227
İİK 296 md.ile ilgili Örnek kararlar 228
14- KONKORDATONUN KABULÜ İÇİN LAZIMGELEN EKSERİYET
(İİK.297) 241
• Maddenin değişiklikten önceki 1 .bendi şöyledir; 241
• Maddenin Yeni hali: 241
• Maddenin Hükümet Gerekçesi: 241
• İİK\′nun 297. maddesinde yapılan değişiklikle özetle; 242
• Açıklamalar 242
$- Alacaklı Çoğunluğu; 242
S-Alacak Çoğunluğu; 242
$- İİK.206/4 uyarınca imtiyazlı alacaklılar 243
$- Borçlunun yakınları ve bu kişilerin alacakları: 243
$-Rehinli alacaklar: 243
İİK 297 Md.ile İlgili Örnek kararlar: 244
15- KONKORDATONUN TASDİKİ (İİK.298) 260
• Maddenin Önceki Hali 260
• Maddenin Yeni Hali 261
• Maddenin Hükümet Gerekçesi: 261
• İİK\′nun 298 inci maddesinde yapılan değişiklikle özetle; 262
• Açıklamalar: 262
$- Konkordatonun Tasdiki 262
$- Teminat gösterilmesi şartı: 265
$- Teminata İlişkin İşlemler 266
İİK 298 Md.ile ilgili Örnek Kararlar 271
16- REHİNLİ TAŞINIR VEYA TAŞINMAZIN
PARAYA ÇEVRİLMESİNİN ERTELENMESİ (İİK 298/a) 320
• Maddenin Hükümet Gerekçesi: 321
• İİK\′na eklenen 298/a maddesi ile özetle; 321
• Açıklamalar: 322
17- TEMYİZE MÜRACAAT (İİK 299) 322
• Madde metni 322
• Temyize Müracaat (İİK.299) 323
• Açıklamalar 323
İİK 299 Md. ile ilgili Örnek kararlar 326
18- TASDİKİN İLANI (İİK 300) 344
• Madde Metni 344





• Maddedeki değişikliğin Hükümet Gerekçesi 344
• Açıklamalar: 344
İİK 300 Md.ile ilgili Örnek kararlar 345
19- KONKORDATONUN REDDİNDEN SONRA İFLAS
VE İHTİYATİ HACİZ (İİK. 301) 346
• Maddenin değişiklikten önceki 1 .bendi şöyledir; 346
• Maddenin Yeni Hali: 347
• Maddenin Hükümet Gerekçesi: 347
• İİK.\′nun 301.maddesinde yapılan değişiklikle özetle; 347
• Açıklamalar 348
İİK 301 md.ile ilgili Örnek Kararlar: 350
20- İTİRAZLI ALACAKLAR HAKKINDA DAVA(İİK.3O2) 368
• Maddenin Önceki Hali 368
• Maddenin Yeni Hali 368
• Maddenin Hükümet Gerekçesi: (5092 Sayılı K.) 368
• Maddenin Hükümet Gerekçesi: (4949 Sayılı K.) 368
• İİK.\′nun 302.maddesinde yapılan değişiklikle özetle; 369
• Açıklamalar: 369
İİK 302 Md.ile ilgili Örnek kararlar: 370
21- KONKORDATONUN HÜKÜMLERİ (İİK.303) 383
• Maddenin Önceki Hali 383
• Maddenin Yeni Hali 383
• Maddenin Hükümet Gerekçesi: 384
• Adalet Komisyonu Raporundan: 384
• İİK.\′nun 303.maddesinde yapılan değişiklikle özetle; 384
• Açıklamalar: 384
S-Konkordatonun Mecburi Oluşu 385
$-Konkordatonun Mecburiyetinden Etkilenmeyen Alacaklılar 385
A-Rehinli Alacaklılar: 385
B-Malın Aynından Doğan Amme Alacakları: 386
C- İmtiyazlı Alacaklar: 386
İİK 303 Md.ile ilgili Örnek kararlar 387
22- KONKORDATONUN NETİCELENMİYEN TAKİPLER
ÜZERİNE TESİRİ (İİK.304) 411
• Madde Metni: 411
• Açıklamalar: 411
İİK 304 Md.ile ilgili Örnek kararlar: 412
23- NİZALI ALACAKLARA AİT PARALAR (İİK.305) 418
• Madde metni 418
• Açıklamalar: 418
24- KONKORDATO HARİCİNDE YAPILAN VAİTLER (İİK.306) 419
• Madde metni 419
• Açıklamalar: 419





25- KONKORDATONUN ALACAKLILARDAN BİRİNİN MÜRACATIYLA
ONUN HAKKINDA FESHİ (İİK.307) 419
• İİK 307 md.nin yeni hali: 419
• Açıklamalar: 420
$-Fesih Davası: 420
$- Davalı: 421
$-Görevli/Yetkili Mahkeme: 421
$-Yargılama Usulü: 421
$- Fesih Davasında Zamanaşımı 422
İİK 307 Md.ile ilgili Örnek Kararlar: 423
26- KONKORDATONUN TAMAMEN FESHİ (İİK.308) 476
• İİK 308 Md.nin yeni hali 476
• Açıklamalar 476
İİK 308 Md.ile ilgili Örnek Kararlar: 478


III. BÖLÜM

I- İFLÂSTAN SONRA ( İFLAS İÇİ) KONKORDATO (İİK 309 md.) 489
• Maddenin önceki 3.bendi şöyledir; 489
• Maddenin yeni şekli şöyledir: 489
• Maddenin Hükümet Gerekçesi: 489
• İİK.\′nun 309.maddesinde yapılan değişiklikle özetle; 490
•Açıklamalar: 490
$-Genel Açıklama: 490
$- İflastan sonra (iflas içi) Konkordatonun Feshi: 498
İİK 309 Md.ile İlgili Örnek Kararlar: 498


IV. BÖLÜM

I- MALVARLIĞININ TERKİ SURETİYLE KONKORDATO 539
$-Genel Açıklama: 539
1- Malvarlığının Terki Suretiyle Konkordato Hükümleri (İİK 309/a) 541
• Madde metni 541
• Maddenin Gerekçesi şöyledir: 542
• Açıklamalar: 543
$-Talep: 543
$- Konkordato teklifinin zorunlu içeriği 544
$- Tasfiye Memurları/Alacaklılar Kurulu: 544
S- Malvarlığının Terki Suretiyle Konkordatoda Tasfiye Memurları 545
A- Tasfiye memurluğunun görevleri 545
B-Alacaklılar kurulu 546
C- Alacaklılar Toplanması 547
2- (Malvarlığının Terki Suretiyle Konkordatonun) ZORUNLU İÇERİĞİ
(İİK.309/b) 548
• Madde metni 548






•Gerekçe: 548
• Açıklamalar: 549
• Ticaret Mahkemesi İncelemesi ve Tasdik Yargılaması 550
3- TASDİKİN SONUÇLARI (İİK.309/c) 551
• Madde metni 551
• Gerekçe: 551
• Açıklamalar: 552
4- KONKORDATO TASFİYE MEMURLARININ HUKUKİ DURUMU
(İİK.309/Ç) 553
• Madde Metni 553
• Maddenin Gerekçesi 554
• Açıklama: 554
5- PAYLAŞTIRMAYA KATILACAK ALACAKLILARIN
BELİRLENMESİ: (İİK.309/d) 554
• Madde metni 554
• Gerekçe 555
• Açıklama: 555
6- PARAYA ÇEVİRME ( Madde 309/e) 557
• Madde metni 557
• Gerekçe 557
• Açıklama: 557
7- REHİNLİ TAŞINMAZLAR (İİK.309/f) 558
• Madde metni 558
•Gerekçe 558
• Açıklamalar: 558
8- TAŞINIR REHİNLERİ: (İİK.309/g) 559
• Madde metni 559
•Gerekçe 559
• Açıklama: 560
9- TAHSİLİ GÜÇ VE İHTİLAFLI HAKLARIN
ALACAKLILARA DEVRİ (Madde 309/ğ) 560
• Madde metni 560
•Gerekçe 560
• Açıklama: 560
10- PARALARIN PAYLAŞTIRILMASI: (İİK.309/h) 561
• Madde Metni : 561
• Maddenin Hükümet Gerekçesi: 561
• Açıklamalar: 561
11- REHİN AÇIĞI: (İİK.309/ı) 563
• Madde Metni: 563


-V


• Maddenin Hükümet Gerekçesi: 563
• Açıklamalar: 564
12- TEVDİ: (İİK 309/i) 564
• \"Madde metni 564
• Maddenin Hükümet Gerekçesi: 564
• Açıklamalar : 565
13- FAALİYET RAPORU: (İİK 309/j) 565
• \"Madde metni 565
• Maddenin Hükümet Gerekçesi: 566
• Açıklamalar: 566
14- HUKUKİ İŞLEMLERİN İPTALİ (İİK 309/k) 567
• \"Madde Metni 567
• Maddenin Hükümet Gerekçesi: 567
• Açıklamalar: 568
15- UYGULANACAK ORTAK HÜKÜMLER(İİK 309/1) 571
•\"Madde 309/1 571
• Maddenin Hükümet Gerekçesi: 571
• Açıklamalar: 571
II-MALVARLIĞININ TERKİ SURETİYLE
KONKORDATONUN FESHİ 572
• Alacaklı için fesih: 572
• Tamamen Fesih: 572

III- İFLASTAN SONRA MALVARLIĞININ TERKİ SURETİYLE
KONKORDATO 572
IV- KONKORDATONUN YABANCI ÜLKELERE YÖNELİK (Ülke Dışı)
ETKİLERİ/YABANCI ÜLKEDE YAPILAN KONKORDATONUN
TÜRKİYE\′DE ETKİLERİ 573


V. BÖLÜM

I- KONKORDATOYA İLİŞKİN CEZA HÜKÜMLERİ 575
$- Komiserlerin Cezai Sorumlulukları: 575
S- İflasa İlişkin Ceza Hükümleri arasında
Konkordatoyla ilişkili olan Hükümler: 575
$- Tüzel Kişilerin Cezai Muhataplığı ve Sorumluluğu: 581
II- CEZA YARGILAMASINDA USULE İLİŞKİN HÜKÜMLER 581
Ceza Bölümüne İlişkin Örnek Kararlar 585
BİBLİYOGRAFYA 589
KAVRAM FİHRİSTİ 597