Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (38)      Nisan (73)      Mart (139)      Şubat (116)

Türk Hukuku, Aihm Kararları ve ABD Ceza Yargılaması Hukukunda Mahkeme Kararları Işığında TEKNİK ARAÇLARLA İZLEME

Türk Hukuku, Aihm Kararları ve ABD Ceza Yargılaması Hukukunda Mahkeme Kararları Işığında TEKNİK ARAÇLARLA İZLEME



Sayfa Sayısı
:  
356
Kitap Ölçüleri
:  
16x24
Basım Yılı
:  
2015
ISBN NO
:  
9786051466729

1.200,00 TL









Sinyal Takip Cihazları (Beeper)
GPS Cihazları ve Uydu Takibi
Uçak ve Helikopterle Havadan İzleme
Yüksek Teknoloji Fotoğraflama
Isıya Duyarlı İzleme-Termal Tespit Cihazları
Yapay Aydınlatma Cihazları
Görüntü Yaklaştırıcılar (Dürbün-Teleskop)
Video İzleme

Suç işleme teknikleri çağın gelişen teknolojilerini de basamak yaparak yayılmaya devam etmektedir. Dünyada organize suç örgütlerinin ve terörist grupların her geçen gün insan hayalini aşan suç işleme ve saldırı yöntemleri keşfetmesi nedeniyle, bunlara karşı alınacak meşru önlemlerin tespit edilmesine ve bunların legal çerçevesinin belirginleştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. 
Suç örgütleri ile devletin bunları takip eden organları arasındaki teknik yarışın had safhaya ulaştığı günümüzde, izleme teknolojilerinin kullanılmasına karşı durmak ya da bunların kullanılmasını tamamen yasaklamak gerçekten zordur. Çünkü bu durum, suç örgütlerinin ve organize hareket eden grupların daha avantajlı hale gelmesine neden olur. 
Teknolojinin gelişmesi aynı zamanda teknik izleme alanında da kolaylıklar getirmiş olduğu ve bu alanda delil toplama tekniklerinin de güçlenmiş olduğu bir gerçektir. Bu gelişmelerin getirdiği kolaylıklardan en çok güvenlik birimleri ve kolluk görevlileri yararlanmaktadır. George Orwell’in eserinde tasvir ettiği gibi bu sayede devletler günümüzde bireyler üzerinde tam bir hakimiyet elde etmiştir. Şüphesiz tüm bu teknik imkanlar toplumun ihtiyacı olan huzur ve sükun ortamının temin edilmesi ve bunun zedelenmesine yol açan suçların takibinde ve soruşturma yetkisinin kullanılmasında kolaylık sağlamaktadır. Dolayısıyla toplumun güvenlik ihtiyacı devam ettiği sürece, bireysel özgürlükleri devletin müdahalesine açık hale getiren teknik izleme cihazlarının kullanımını hukuk düzeni açısından tamamıyla yasaklamak mümkün değildir. 
Günümüzde suçların takibi, güvenlik önlemlerinin alınması, terörle etkin bir mücadele açısından telefonların içeriğinin dinlenmesi yöntemi önemli bir yer işgal etmektedir. Buna karşılık suç örgütleri ve terörist grupların genellikle telefon kullanmaktan istinkâf ettikleri bilinmektedir. Suçlular dinlendiklerini öğrenip dinlemeyi etkisiz kılmak için buna karşı önlem alabilirler veya bazen önlem olarak telefonlarını hiç kullanmamayı tercih edebilirler. Böyle hallerde, bu kez alternatif yollarla suçların tespiti ve delillendirilmesi yoluna gidilmesi zorunluluğu ortaya çıkar. Bunların faaliyetlerini izlemede, telefon dinleme dışındaki teknik araçların kullanılması ve veriler üzerinde izleme (dataveillance) gibi yöntemlerle suçla ve suçluyla mücadele edilebilecektir. Bu konuda Türkiye’de yasal düzenleme bulunmakla birlikte, delil toplama amacıyla kullanılması durumunda bunların hukuki durumunu tarif eden yargı kararı örneklerine pek sık rastlanmamaktadır. 
Diğer yandan teknolojinin yaygınlığı da bunların kullanımına meşruluk kazandıran bir başka gerekçe olarak karşımıza çıkmaktadır. Güvenlik ve kolluk birimleri, suçla mücadele politikalarını her zaman teknolojik gelişmelere paralel olarak belirlediği göz önünde bulundurulduğunda; yapılacak en doğru yaklaşım, hakların özlerine dokunmaksızın, teknolojik gelişmelere uyumlu yeni hukuki ilkeler geliştirmektir. 
Gizli uygulanan koruma tedbirlerinin tatbiki sırasında bunların kişi haklarını ihlal eder mahiyet sergilemesi kaçınılmazdır. Bunu telafi etmek ve kötüye kullanılmasını önlemek adına diğer koruma tedbirlerinde olduğu gibi gizli soruşturmaların ve bu çerçevede yapılan delil toplama işlemlerinin yargısal bir denetime tabi tutulması gerekmektedir. 
Bu konuda ortaya konulması gereken çözüm, izleme faaliyetlerinin hukuki çerçevesini oluşturma adına bu konuya ilişkin uygulanacak mevzuatın, insan hakları ölçütleri ve hukuki ilkelerin belirginliği içinde uluslararası alanda kabul görmüş kurallar dikkate alınarak hazırlanması gerekir. Sadece özgürlüklerin genişletilmesi yönünde konuya yaklaşarak eleştirel bir bakış açısıyla, kolluk güçlerince yapılan ihlalleri ortaya koymak, sorunun çözümü adına bize mesafe kat ettirmeyecektir. Bunun için çözüm odaklı yaklaşımın daha yararlı olacağını düşünmekteyiz. 
Hukuki kurallar içinde bu yöntemleri kullanarak anılan suç örgütleriyle savaşabilme yetkisini elinde bulunduran kurumları bunları kullanmaktan tamamen men etmek yerine mukayeseli hukuktaki örneklere bakarak evrensel ilkelere uygun şekilde yapılacak yasal düzenlemelerle mevcut problemlere çözüm aramak daha isabetli olacaktır. Buna katkı olması bakımından ABD Hukuk sistemindeki teknik araçlarla izleme örneklerinin bilinmesinde yarar olduğu düşüncesiyle çalışma yapılmıştır. 
Amerikan Hukukunda karşılaşılan örnekler üzerinden tespit edilen çözüm yolları ve değerlendirmeler irdelendiğinde, ortaya konulan hukuki yaklaşım örnekleri farklı açılım yolları ihtiva etmesi sebebiyle, yeni yöntemleri analiz etme ve sorunları önceden tespit etme açısından uygulamacılar için faydalı bir kaynak olduğu kanaatindeyiz. 
Amerikan Hukukunda teknik araçlarla izleme yöntemlerinin de dahil olduğu tüm elektronik yollarla yapılan izlemelere elektronik izleme adı verilmektedir. Türk Hukukunda ise elektronik izlemenin karşılığı olan ve teknik yöntemleri bir araya toplayan koruma tedbirleri ile ilgili bir üst kavram yoktur. İletişimin tespiti, teknik araçlarla izleme ve gizli görevli kullanılması, koruma tedbirleri kapsamı içinde ayrı başlıklar halinde ele alınmıştır. Türk Hukukundaki teknik araçlarla izleme koruma tedbirine karşılık gelen ABD Hukukundaki yöntemler üzerine yoğunlaşmak amacıyla yapılan bu çalışmada müstakilen bu yönteme odaklanılmış olmakla birlikte, bu yöntemin de bir koruma tedbiri olması sebebiyle koruma tedbirlerinde geçerli olan ilkelerin ele alındığı Anayasanın Ek 4 üncü Maddesini açıklayan mahkeme kararları ayrı bir bölüm olarak incelenmiştir. 
Amerikan örneğinde Federal Yüksek Mahkemenin konuya yaklaşımını ortaya koyabilmemiz için, öncelikle teknik araçlarla izlemenin temelini oluşturan teknik izlemeye taalluk eden takip, tanıma ve tarama gibi izleme sistemlerine ilişkin gerekli olan genel bilgiler ile Türk Hukuku ve mukayeseli hukuktaki bilgiler ve ABD Hukukunda bu alanda ortaya çıkan gelişmeler birinci bölümde yer almaktadır. 
İkinci olarak konuya daha genel bir açıdan bakmak gerekliliğinden hareketle, ABD Hukukunda özelde teknik araçlarla izleme yöntemlerinin genelde ise koruma tedbirlerinin çerçevesini belirleyen ana ilkeleri ortaya koyan ABD Anayasasının Ek 4 üncü Maddesine ilişkin Federal Yüksek Mahkemenin karar ve yorumlarının irdelenmesi gerektiği düşüncesine dayanarak bu konu müstakil bir bölüm olarak ele alınmıştır. 
Son bölümde ise ABD Hukukunda teknik araçlarla izlemenin mahkeme kararlarına konu olmuş örneklerine yer verilmiş ve yöntemin mahiyeti ve kullanımdaki mantığın anlaşılması için olayın özeti, etkilediği alanlar ve mahkemelerin somut olaya ilişkin gerekçelerine ayrıntılı yer verilmiştir. 
ABD Hukukunda gizli görevli kullanılmasının teknik araçlarla izleme tedbiri ile birlikte ele alındığı da olmaktadır. Zira bazen bu iki tedbir iç içe uygulanmakta ve genellikle ortak bir hak ihlaline neden olmaktadır. Özelikle kolluk tarafından uyuşturucu madde ve kaçakçılık suçlarına yönelik yapılan operasyonlarda bu tür kişiler kullanılmaktadır. 
Bu çalışmaların asıl temeli, Tübitak desteği ile Iowa Üniversitesi Hukuk Fakültesinde yapılan araştırmalar sırasında başlatılmış, B. C Law School’da tamamlanmıştır. Bu vesileyle çalışmalarımda University of Iowa, College of Law’dan Prof. John Reitz, Prof. Adrien K. Wing, Boston College Law School’dan dekan Prof. Vincent Rougeau, akademik direktör Susan Simone Kang ve Massachusets Eyalet Yüksek Mahkemesi üyesi Robert Cordy tarafından sağlanan bilimsel katkı ve destekleri sebebiyle kendilerine teşekkür borcumu ifade etmek isterim. 
Aynı çalışmalar sırasında incelenen hususlardan biri de ABD Hukukunda gizli görevli kullanılması tedbiridir. Gizli görevli kullanılması yönteminin teknik araçlarla izleme tedbiri ile birlikte uygulandığı durumlarda bu yöntem, soruşturmada görevlendirilen kişinin bir kayıt cihazı veya sinyal gönderici ile donatılarak dinleme yapılacak hedef alana sokulması şeklinde gerçekleştirilmektedir. 
Gizli koruma tedbirlerinin uygulamasının kendine mahsus özellikleri bulunması sebebiyle mahkeme gerekçelerinde yer alan yorumların uygulamamıza katkıda bulunacağı kanaatiyle bunun da ayrı bir kitap olarak yayınlanması planlanmakta olup kısa zaman içinde yayına sunabileceğimi ümit etmekteyim.

  • BİRİNCİ BÖLÜM
  • TEKNİK İZLEMEYE İLİŞKİNGENEL BİLGİLER
  • I. -GİRİŞ-1
  • II. -TEKNİK ARAÇLARLA İZLEME VE GİZLİLİK HAKKI-4
  • A. -Genel Olarak-4
  • B. -Mahkeme Kararlarında Gizlilik Hakkı-7
  • III. -TEKNİK ARAÇLARLA İZLEME VE CEZA YARGILAMASI-9
  • IV. -TEKNİK ARAÇLARLA İZLEMEDE KULLANILAN YÖNTEMLER-12
  • V. -TÜRK CEZA YARGILAMASI HUKUKUNDA TEKNİK ARAÇLARLA İZLEME-15
  • A. -Teknik Araçlarla İzleme Kavramı-15
  • B. -Teknik Araçlarla İzlemenin Hukuki Niteliği-17
  • C. -Teknik Araçlarla İzleme Tedbirine Başvurulması-20
  • 1. -Genel Olarak-20
  • 2. -Teknik Araçlarla İzlemenin Şartları-24
  • a. -Genel olarak-24
  • b. -Somut delile dayalı kuvvetli şüphe sebeplerinin bulunması-25
  • c. -Başka surette delil elde edilmesi imkanının bulunmaması (Son çare prensibi)-26
  • 3. -Teknik Araçlarla İzlemenin Kapsamı-28
  • 4. -Konutta Teknik Araçlarla İzleme-30
  • a. -Genel olarak-30
  • b. -Eleştiriler ve tartışmalar-30
  • 5. -Teknik Araçlarla İzleme Kararı ve Uygulanması-32
  • 6. -İzleme ile Elde Edilen Delillerin Durumu, Kullanılması ve İmhası-35
  • VI. -MUKAYESELİ HUKUKTA DURUM-37
  • A. -Genel Olarak-37
  • B. -Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve AİHM Kararlarında Durum-41
  • 1. -Genel Olarak-41
  • 2. -AİHM’ne Göre İzleme Yöntemleri Arasında Derecelendirme-46
  • 3. -Takip Yapılan Katalog Suçun Niteliğinin Değişmesi-47
  • 4. -Teknik Araçlarla İzlemeye İlişkin Örnek Kararlar-48
  • a. -Aydoğdu, Kaya, Duran ve Diğerleri Kararları-48
  • b. -Uzun-Almanya Kararı-50
  • c. -İşyerinde kamera ile izlemeye ilişkin örnek: Köpke-Almanya kararı-51
  • C. -Batı Ülkelerinde Durum-53
  • 1. -Genel Olarak-53
  • 2. -İngiltere-54
  • 3. -Almanya-58
  • 4. -Fransa-60
  • 5. -İspanya-62
  • 6. -İtalya-63
  • 7. -İsviçre-64
  • 8. -Kanada-66
  • 9. -Avusturalya-68
  • VII. -AMERİKA’DA İZLEME HUKUKUNUN TARİHİ SEYRİ VE SON GELİŞMELER-69
  • A. -Anayasal Hükümlerin Tarihçesi-69
  • B. -ABD’de Gizli İzlemenin Tarihi Gelişimi-72
  • C. -Amerikan Hukukunda Teknik İzlemeye İlişkin Genel Bilgiler-76
  • 1. -Genel Olarak-76
  • 2. -Verilerin Toplanması, İşlenmesi ve Başkaları ile Paylaşımı-78
  • 3. -Kanuni Düzenlemeler-80
  • D. -Vatansever Kanunu Dönemi-85
  • 1. -11 Eylül Olayları ve Etkileri-85
  • 2. -Vatansever Kanunu (The USA PATRIOT ACT) -86
  • a. -Genel olarak-86
  • b. -Vatansever Kanunu ile gelen yenilikler-88
  • c. -Vatansever Kanunu düzenlemelerinin eleştirisi-90
  • 3. -Ulusal Güvenlik Mektupları(NSL) -93
  • 4. -Gezici İzleme (Roving Surveillance)-95
  • 5. -Okul ve Kütüphane Kayıtlarına Erişim Yetkisi-96
  • 6. -DNA Örneklerinin Alınması-98
  • 7. -Bilgisayara Yapılan Saldırılar (Computer Trespasser)-99
  • 8. -Gizlilik Hakkı Bakımından -E-Devlet- Uygulamasının Durumu-100
  • 9. -Carnivore Sistemi (DCS 1000)-101
  • a. -Genel olarak-101
  • b. -Carnivore sistemi hakkında eleştiri-102
  • E. -Dış İstihbarat İzleme Kanunu (FISA Act)-103
  • 1. -Genel Olarak-103
  • 2. -Dış İstihbarat İzleme Kanununun (FISA Act) Getirdikleri-104
  • F. -Ulusal Güvenlik Kurumunun (NSA) Yetkileri-107
  • İKİNCİ BÖLÜM
  • ABD FEDERAL YÜKSEK MAHKEMESİNİNANAYASANIN EK 4 ÜNCÜ MADDESİ YORUMU VEKORUMA TEDBİRLERİNE İLİŞKİN BAZI İLKELER
  • I. -ANAYASANIN EK 4 ÜNCÜ MADDESİNİN CEZA YARGILAMASINDAKİ YERİ-111
  • II. -EK 4 ÜNCÜ MADDEDEKİ ARAMA (SEARCH) TERİMİNİN ANLAMI VE YORUMLANMASI-113
  • III. -EK 4 ÜNCÜ MADDENİN TEMEL İLKELERİ-115
  • A. -Ek 4 üncü Maddenin Özel Kişilerin Faaliyetlerini Kapsamaması-115
  • 1. -Genel Olarak-115
  • 2. -İstisnası-116
  • 3. -Resmi Görev Yoksa Yapılan İş Madde Kapsamı Dışında Kalır-116
  • 4. -Devlet Ajanı Olarak Görev Alan Özel Kişilerin Durumu (private actors as government agents)-117
  • 5. -Sadece Kolluk Değil Bütün Devlet Görevlileri İçin Uygulanması-118
  • B. -Ek 4 üncü Maddenin Koruma Alanı-119
  • 1. -Maddenin Koruma Alanı Olarak -Kişi, Ev, Evrak ve Eşya- Kavramları-119
  • 2. -Kişilerin Masum ya da Suçlu Olduğunu Gözetmeden Onları İlke Olarak Koruması-119
  • 2. -Yurtdışında İcra Edilen Hallerde Yabancı Kişiler (Aliens) Yararlanmaz-120
  • 3. -Madde’nin ABD’deki Kaçak Yabancılar ve Onların Mülkleri Hakkında Uygulanması-122
  • IV. -EK 4 ÜNCÜ MADDENİN ÖGELERİ-122
  • A. -Maddenin Birinci Cümlesinin (Resaonableness Clause) Önemi-123
  • B. -Yüksek Mahkeme Maddedeki Karar Almaya İlişkin Kısmı (Warrant Clause) Önemsemektedir-124
  • 1. -Genel Olarak-124
  • 2. -Mahkemenin Karar Cümlesini Öne Çıkarmasındaki Gerekçe-124
  • 3. -Karar Cümlesinin (Warrant Clause) Genel Teorisi-125
  • a. -Genel olarak-125
  • b. -Arama, geçerli sebebin baştan kayıtlanmasını sağlar-125
  • 4. -Anayasal Yorum Farklılıkları-126
  • C. -Geçerli-Makul Sebep Sunulması Koşulu (Probable Cause Kavramı)-128
  • D. -Yapılacak İşlemlere İlişkin Kapsamın Sınırlanması (Belirginleştirme Kuralı)-128
  • V. -EK 4 ÜNCÜ MADDENİN ÖNGÖRDÜĞÜ ZORUNLULUKLAR-129
  • A. -Yapılan İşlemlerin Genel Olarak Makul Olma Zorunluluğu-129
  • B. -Bir Hakim Kararına veya Müzekkereye Dayanma Zorunluluğu-130
  • C. -Kararda Bulunması Gereken Unsurlar-131
  • 1. -Geçerli-Makul Sebep Gösterilmesi-131
  • 2. -Belirginleştirme Zorunluluğu-132
  • D. -Karar Zorunluluğunun İstisnası Olarak -Makul Şüphe- ile Yetinme-132
  • 1. -Genel Olarak-132
  • 2. -Makul Şüphe Kavramı-133
  • E. -Karar/Müzekkere Zorunluluğunun İstisnaları-135
  • 1. -Olağanüstü Şartlar İstisnası (exigent circumtances exception)-135
  • 2. -Polisin Durdurma ve Arama Yetkisinin Olduğu Haller-136
  • 3. -İdari ve Düzenleyici Nitelikte Yapılan Arama ve Güvenlik Kontrolleri-137
  • 4. -Geçerli Bir Yakalama İşlemine Dayanan Arama: (Search Incident Doctrine)-138
  • 5. -Rızaya Dayalı Olarak Yapılan İşlemler (Consent Search)-138
  • 6. -Görülebilir Alanlar Doktrini (Plain View Doctrine)-140
  • 7. -Otomobil Aramaları İstisnası (Otomobile Search Exeption)-142
  • VI. -HUKUKA AYKIRI DELİL KURALI (THE EXCLUSIONARY RULE)-142
  • VII. -EK 4 ÜNCÜ MADDEYE GÖRE GİZLİLİK HAKKI-144
  • A. -Genel Olarak Gizlilik Yararı-144
  • B. -Gizlilik Analizine İlişkin Eleştiri-144
  • C. -Yargıç Harlan’ın Farklı Görüşü-145
  • D. -Yüksek Mahkemeye Göre Gizliliğe İlişkin Beklenti-146
  • E. -Katz Kararı Sonrası Gelişen Gizliliğe İlişkin Subjektif Beklentinin Açığa Vurulması İlkesi-147
  • 1. -İradenin Açık ve Anlaşılabilir Şekilde Ortaya Konması-147
  • 2. -İradenin Yeterince Açığa Vurulmuş Sayıldığı İstisnai Durum-149
  • 3. -Terk Edilmiş Eşya ve Yerlerle İlgili İradenin Korunmadığı Haller-149
  • VIII. -KATZ KARARININ GELİŞİMİ-150
  • A. -Genel Olarak-150
  • B. -Devletin Savunması-151
  • C. -Mahkemenin Değerlendirmesi-151
  • D. -Katz Kararının Sonuçları-152
  • E. -Katz Kararından Sonra Teknik Cihaz Kullanımına Yaklaşım-153
  • IX. -KATZ KARARINDAN SONRA EK 4 ÜNCÜ MADDENİN KORUDUĞU ALANLAR-154
  • A. -Ek 4 üncü Maddenin Meşru (Legitimate) Yararları Koruduğu Görüşü-154
  • B. -Masum İnsanların Korunmaya Değer Hakları-155
  • 1. -Fiziki Olarak Rahatsız Eden Huzur Bozucu, Yıldırıcı Hareketler-156
  • 2. -Gizlilikteki Yarar-156
  • 3. -Mülkiyet ve Zilyetlik Yararları-157
  • X. -AÇIK ALANLAR DOKTRİNİ-157
  • A. -Oliver v. United States Kararı-157
  • B. -Oliver v. United States Kararındaki Gerekçe-158
  • C. -Her Dava Özeline Göre Değişen Yaklaşım Benimsenmemiş Olması-158
  • D. -Oliver Kararında Karşı Oy-159
  • E. -Müştemilat Kavramının İrdelenmesi-159
  • 1. -Genel Olarak-159
  • 2. -Örnek Olay: Dunn Kararı-160
  • 3. -Müştemilat Olarak Balkon, Veranda, Güverte Gibi Yerlerin Durumu-161
  • 4. -Müştemilatın Havadan İzlenmesi-162
  • 5. -Endüstriyel Mülkiyet Alanlarının Müştemilat Bakımından Evden Farkı-162
  • 6. -Diğer Mülkiyetler-163
  • XI. -KAMUDAN İNSANLARIN BİLGİYE ERİŞEBİLME İMKANI DOKTRİNİ-164
  • A. -Banka Kayıtları-164
  • B. -Telefon Arama Dökümleri (Pen Register Records)-164
  • 1. -Arama Bilgilerinin Alınması-164
  • 2. -Smith ve Miller Kararlarında Karşı Oylar-165
  • 3. -Çoğunluk Görüşünün Eleştiriye Cevabı-165
  • 4. -Eyaletlerin Telefon Numarası Tespit Cihazı (Pen Register) Kullanımına Yaklaşımı-166
  • C. -Atıklar-Çöplük (Trash)-167
  • 1. -Genel Olarak-167
  • 2. -İsteyerek Açığa Bırakma Konusunda Tercih Hakkı-167
  • 3. -Saklama Çabaları Sonucu Değiştirir mi?-168
  • 4. -Greenwood Kararının İstisnası-169
  • 5. -Greenwood Kararında Karşıoy-169
  • 6. -Evsiz Kişilerin Durumu-170
  • D. -Havadan İzleme-170
  • 1. -Örnek Karar: California v. Ciraolo-170
  • 2. -Mahkemenin Gerekçesi-171
  • 3. -Ciraolo Kararında Karşı Oy-171
  • 4. -Alçaktan Uçan Helikopterlerin Durumu: Florida v. Riley kararı-172
  • E. -Kamunun Erişebilme Teorisinin Sınırlandırıldığı Durumlar-173
  • 1. -Otel Odasının Aranması-173
  • a. -Genel olarak-173
  • b. -Smith ve Miller kararlarından farkı-174
  • c. -Odada kalma hakkı devam ediyor olmalı-175
  • 2. -Umumi Taşıma Araçlarındaki Çantalar-175
  • XII. -YASADIŞI FAALİYETLERİ ORTAYA ÇIKARMA AMAÇLI ARAŞTIRMALARIN BİR ARAMA SAYILMAMASI KURALI-176
  • A. -Eğitilmiş Köpeklere Koklatma (Dog Sniff, Canine Sniff)-176
  • 1. -Genel Olarak-176
  • 2. -United States v. Place Kararı-177
  • 3. -United States v. Place Kararından Çıkan Sonuçlar-178
  • 4. -Pozitif Sonuçlar Bagajın Hemen Açılmasına İzin Vermez-179
  • 5. -Kişilerin Köpeğe Koklatılması-179
  • 6. -Kişilerin Kaldığı Odaların veya Konaklama Yerlerinin Koklatılması-180
  • 7. -Eyalet Mahkemelerinin Yaklaşımı-180
  • 8. -Köpek Koklama Testlerinde Yanılma Payı-181
  • B. -Kimyasal Testler (Chemical Tests)-181
  • 1. -Genel Olarak-181
  • 2. -Kimyasal Testlerin Tamamı Ek 4 üncü Madde Kapsamı Dışında Değildir-182
  • 3. -Test İçin Alıkoyma-Tutma (Seizure)-182
  • XII. -DAHA ÖNCE AÇILMIŞ BULUNAN BİR PAKETİN GÖREVLİLERCE İKİNCİ KEZ AÇILMASI-183
  • A. -Genel Olarak-183
  • B. -Kolluk Görevi Olmayan Özel Yetkililerce Yapılan Aramadan Sonra Yeniden Açılması-184
  • C. -Jacobsen Kararında Karşı Oy-184
  • D. -Görevli Kendisine Verilen İznin Kapsamını Aşarsa Sonraki Faaliyeti Arama Sayılır-185
  • E. -Kontrollü Dağıtım-185
  • 1. -Genel Olarak-185
  • 2. -Kontrollü Dağıtımda Takibin Kesilmesi (Lapse)-186
  • XIV. DUYARLILIĞI GÜÇLENDİRİLMİŞ TEKNİK CİHAZLARIN KULLANILMASI-187
  • A. -Sinyal Göndericiler (Beepers)-188
  • 1. -Genel Olarak: United States v. Knotts kararı-188
  • 2. -Sinyal Gönderici Yerleştirilmiş Ürünlerin Satışı (Teslim Öncesi Donanım)-189
  • 3. -Sinyal Gönderici Yerleştirebilmek İçin Özel Bir Alana Girilmesi-190
  • 4. -Sinyal Gönderici Sayesinde Özel Bilgilerin Elde Edilmesi-191
  • B. -Aydınlatma İçin Elfeneri Kullanılması-192
  • C. -Dürbünler (Binoculars)-192
  • D. -Mikrofonlar-193
  • E. -Yüksek Teknoloji Fotoğraf Makinaları (High-Tech Camera)-193
  • F. -Isıya Duyarlı Algılama Cihazları (Thermal Imaging Devices)-195
  • XV. -HAPİSHANE ODALARI VE MAHKUMLARIN İZLENMESİ-196
  • A. -Genel Olarak-196
  • B. -Hükümlü ve Tutukluların Aranması ve İzleme-198
  • C. -Adli Kontrol Kapsamında Bulunanlar (Probation)-199
  • D. -Karar Zorunluluğu Yerine Yararların Dengelenmesi Analizi-201
  • E. -Hudson Kararında Karşı Oy-202
  • XVI. -KAMU OKULLARINDA ÖĞRENCİLERE YÖNELİK ARAMA VE İZLEME-203
  • A. -Genel Olarak-203
  • B. -Lise Çağındaki Öğrencilerin Gizlilik Yararları-204
  • C. -Makul Şüphe Halinde Gizlilik Hakkı Sınırlı Yorumlanabilir-205
  • XVII. -KAMU ALANINDA ÇALIŞANLARIN İŞYERLERİNDEKİ GİZLİLİK HAKKI-206
  • XVIII. -EK 4 ÜNCÜ MADDE VE POSTA GÖNDERİLERİ-207
  • A. -Genel Olarak-207
  • B. -Posta Gönderileri Bakımından Kabul Edilen İstisnalar-209
  • C. -Posta Gönderileri Bakımından Geçici Alıkoyma-210
  • D. -Posta Takipleri (Mail Covers)-211
  • XIX. -EK 4 ÜNCÜ MADDE VE İNTERNET İLETİŞİMLERİ-212
  • A. -Genel Olarak-212
  • B. -Kablosuz Bağlantı Ağı (Wireless Network)-214
  • C. -Geniş Erişim Kullanmanın Gizlilik Hakkı Bakımından Riskleri-214
  • D. -VoIP Kullanımı (Voice Over Internet Protocol)-215
  • E. -İnternet Servis Sağlayıcı Tarafından Bilgisayarlara Girilmesi-215
  • F. -İnternet Servis Sağlayıcı Tarafından E-Postalara Erişim-215
  • G. -Vatanseverlik Kanunundan (Patriot Act) Kaynaklanan Yetkiler-216
  • H. -İnternete İlişkin Hukuki Yaklaşımlar-217
  • XX. -EK 4 ÜNCÜ MADDENİN GELECEĞİNE IŞIK TUTAN SON KARARLAR-218
  • A. -Genel Olarak -Denge Analizi--218
  • B. -Tahmine (Beklentiye) Dayalı Ucu Açık Arama Kararı (Anticipatory Search Warrant)-218
  • C. -Makullük Denge Analizinin Devlet Lehine Bozulması-219
  • 1. -Scott v. Harris Kararı-220
  • 2. -Brigham City-Utah v. Stuart Kararı-220
  • 3. -County of Los Angeles v. Rettele Kararı-221
  • 4. -Virginia v. Moore Kararı-223
  • 5. -Samson v. California Kararı-225
  • 6. -Georgia v. Randolph Kararı-227
  • 7. -Brendlin v. California Kararı-233
  • 8. -Wallace v. Kato Kararı-234
  • 9. -Kapı Çalma Kuralına İlişkin Karar: Hudson v. Michigan Kararı-235
  • 10. -Kapı Çalma Kuralının İstisnasına İlişkin Karar: Wilson v. Arkansas-237
  • 11. -Yüksek Mahkemenin Son Kararlarına İlişkin Değerlendirmeler-238
  • ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
  • ABD CEZA YARGILAMASI HUKUKUNDA TEKNİK ARAÇLARLA İZLEME (UYGULAMADA BAŞVURULAN YÖNTEMLER)
  • I. -TARİHİ PERSPEKTİFTEN BAKIŞ-241
  • II. -İNCELEME KONUSU YAPILAN TEKNİK İZLEME YÖNTEMLERİ-245
  • III. -HAREKETLİ TAKİP CİHAZLARI (ELECTRONIC MOBİL TRACKING DEVICES/BEEPERS)-246
  • A. -Genel Olarak-246
  • B. -Hareketli Takip İçin Kullanılan Cihazlar-247
  • C. -Mahkeme Kararlarında Durum-248
  • 1. -Genel Olarak-248
  • 2. -Yüksek Mahkeme Kararlarından Örnekler-248
  • a. -United States v. Knotts kararı-249
  • aa. -Olayın özeti-249
  • bb. -Mahkemenin kararı-250
  • b. -United States v. Karo kararı-251
  • c. -Karo ve Knotts kararlarının değerlendirilmesi-254
  • 3. -Eyaletlerde Durum-254
  • IV. -TARAMA- TESPİT CİHAZLARI-255
  • A. -Tarama Amaçlı Kullanılan Cihazlar-255
  • 1. -Genel Olarak-255
  • 2. -Konuttan Dışarıya Kendiliğinden Yansıyan Bulgular-256
  • 3. -Konut Dahilindeki Bulguları Saptamaya Yarayan Cihazlar-257
  • 4. -Duvar Aşan Tespit Cihazları-260
  • B. -Termal Tespit Cihazları-260
  • 1. -Genel Olarak-260
  • 2. -Kyllo v. United States Kararı-261
  • a. -Olayın özeti-261
  • b. -Mahkemenin kararı-262
  • c. -Karşı oy-263
  • d. -Doktrinden farklı bir bakış-263
  • e. -Yargıç Stevens’ın yorumu-264
  • V. -HAVADAN YAPILAN İZLEME YÖNTEMLERİ-265
  • A. -Genel Olarak-265
  • B. -Uçakla İzleme-266
  • C. -Helikopterle İzleme: Florida v. Riley Kararı-268
  • 1. -Olayın Özeti-268
  • 2. -Mahkemenin Kararı-269
  • 3. -Karşıoy-270
  • D. -Havadan Fotoğraflama: Dow Chemical Co. v. United States Kararı-270
  • 1. -Olayın Özeti-270
  • 2. -Mahkemenin Kararı-271
  • 3. -Kararın Yorumlanması-272
  • E. -İleri Teknoloji Fotoğraflama-272
  • F. -İnsansız Hava Araçları (Drones)-273
  • VI. -YAPAY AYDINLATMA CİHAZLARININ KULLANIMI-275
  • VII. -VİDEO İZLEME-276
  • A. -Genel Olarak-276
  • B. -Özel Alanlarda-276
  • C. -Kamuya Ait Alanlarda-281
  • VIII. -ARAMA ELKOYMA VE TAKİP CİHAZI YERLEŞTİRMEYE İLİŞKİN KARAR USULÜ-283
  • A. -Arama ve Elkoyma Kararı Verme Yetkisi [Federal Ceza Usul Kanunu 41-(b)]-283
  • B. -Karar Verme Usulü-284
  • C. -Takip Cihazı Kullanılmasına Yönelik Mahkeme Kararında Bulunması Gereken Hususlar [41-(e)-2-C]-286
  • D. -Kararın Uygulanması ve Bilgi Verilmesi-286
  • IX. -VERİ TOPLAMA (DATA COLLECTION) VE VERİLER ÜZERİNDE ÇALIŞMA (DATA COLLATION)-287
  • A. -Veri Toplama ve Verilerin İşlenmesi Yöntemlerinin Tasnifi-287
  • 1. -Genel Olarak-287
  • 2. -Yöntemlerin Gruplandırılması-288
  • B. -Uygulamada Veri Toplama ve Verilerin İşlenmesi Yöntemleri-290
  • 1. -Verileri Toplamaya Yönelik Sistemler (Data Collation)-290
  • a. -Biyolojik kimlik tanımlama sistemleri (biometrics)-291
  • b. -Kapalı devre kamera izleme sistemi (CCTV)ve video kaydediciler-293
  • c. -Sese dayalı tanıma sistemi (SDTS) (acustical surveillance)-294
  • d. -Cep telefonu ile yer belirleme teknolojisi-294
  • e. -Radyo frekansları tanımlayıcı cihazlar (Radio frequency identification devices-RFID)-295
  • f. -Echelon sistemi-297
  • g. -Gizlenmiş silah detektörü (concealed weapon detector)-298
  • h. -Mass spectometry ve gas chromatography-299
  • aa. -Genel olarak-299
  • bb. -Gas chromatography (-electronic canine-) sistemi nasıl kullanılır-300
  • j. -GPS (global positioning systems)-300
  • k. -Kapalı alanları tarama sistemi (KATS)-301
  • 2. -Verileri Arşivlemeye Yönelik Sistemler (Data Collation)-301
  • a. -Genel olarak-301
  • b. -Bilgilerin analizi (data mining)-302
  • c. -Bilginin keşfine ilişkin teknoloji (knowledge discovery database-KDD)-302
  • d. -Vakaların eşleştirilmesi (pattern-matching)-303
  • aa. -Hedef odaklı bilgi analizi (target-driven)-303
  • bb. -Eşleştirme odaklı bilgi analizi (match-driven)-303
  • cc. -Olay odaklı bilgi analizi (event-driven)-304
  • e. -Veriler üzerinden izleme yapma (dataveillance)-304
  • C. -Yöntemlerin Ek 4 üncü Madde Bakımından Hukuki Durumu-305
  • 1. -Genel Olarak-305
  • 2. -Birinci Grup Yöntemler-309
  • 3. -İkinci Grup Yöntemler-310
  • 4. -Üçüncü Grup Yöntemler-311
  • a. -Ek 4 üncü Madde kapsamı içinde kalması-311
  • b. -Sınırlarda ve güvenlik taraması amaçlı kullanılması-312
  • 5. -Elde Bulunan Veriler Üzerinde Çalışılmasına İlişkin Kararlar-313
  •  
  • SON BÖLÜM-315
  • GENEL DEĞERLENDİRME-315
  • YARARLANILAN KAYNAKLAR-349