Türk Ekonomi Kanunları
Türk Ekonomi Kanunları
Şükrü YILDIZ
Sayfa Sayısı
:
873
Kitap Ölçüleri
:
16x23 cm
Basım Yılı
:
1999
ISBN NO
:
9755430598
ÖNSÖZ
Hukuk kuralları, siyasi ve ekonomik düzenin fonksiyonudur. Başka bir değişle siyasi iradenin oluşturduğu siyasi ve ekonomik düzende, toplumun alt yapısı değiştikçe hukuk kuralları da zorunlu olarak değişecektir.
Ekonomik düzenle ilgili hukuk kuralları sosyalist ekonomilerle karma ekonomilerde, iç ilişkileri bakımından kamu hukuku kurallarıdır.
Pazar ekonomisini ve özel ekonomi işletmelerinin kuruluşunu, işleyişini, aralarındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kuralları ise özel hukukun ticaret ve ekonomi hukuku dalını oluşturur.
Hukuk kuralları bu yönü ile çatışan menfaatler arasında optimal, adil bir denge kurmayı amaçladığı gibi diğer yandan da siyasi ve ekonomik düzeni ve bu alandaki gelişmeleri desteklemek ve ekonomi alanındaki gelişmelere engel olmamak amacını güder.
Diğer yandan pazar ekonomisinde hukuk düzeni sözleşme, rekabet, işyeri kurma, meslek ve işyeri seçme ve tüketim özgürlüğüne dayanır. Ancak pazar ekonomisinde ekonomik gelişmeler özellikle rekabet ortamını etkileyen tekel ve kartellerin oluşmasıyla kendisinden bekleneni verememiştir. Böylece bu işlemlere karşı hukuki ve ekonomik tedbirler almanın zaruret olduğu kabul edilmiş ve pazar mekanizmasının yeterli olmadığı alt yapı yatırımlarında, emeğin, tasarruf ve tasarruf sahiplerinin korunması gereken durumlarda devletin müdahalesinin devreye girdiği sosyal pazar ekonomisi oluşturulmuştur.
Ekonomi hukuku ekonominin ve teknik bir söyleyişle ekonomik düzenin hukukudur. Bu yönüyle ekonomi hukuku ünitelerin değil, ekonomi denilen bütünün hukukudur. Ekonomi hukuku içinde rekabet ve ekonomik güç sorunu önemle ele alınır. Anti trös yasaları aracılığıyla ekonomik yoğunlaşmanın ve merkezileşmenin rekabeti ortadan kaldırarak tüketicilerin ve ekonominin aleyhine işlemesi önlenmeye çalışılır. Bunun gibi tam istihdam, üretimde verimlilik, kalkınma ve planlama, fiyatlarda istikrarın sağlanması ve çeşitli mali ve uluslar arası sorunları düzenleyen yasalarla, sözleşme yapma zorunluluğu, işletme ve meslek seçme özgürlüğü, sosyalizasyon ve özelleştirme ile ilgili yasalarda ekonomi hukuku içinde görülür.
Yazarların pek çoğuna göre ekonomi hukuku ticaret hukuku ile idare hukuku arasında yer alır. Ekonomi hukukunun temel felsefesi ekonomik güdümdür. Diğer bir ifade ile tarafların irade serbestliği kamu yararı amacıyla sınırlandırılabilir. Böylece ekonomi hukuku ticaret, sanayi ve maliyeye ilişkin konulardaki devlet müdahalesi şeklinde belirlenmektedir.
Kara Avrupası ülkelerinde ekonomi hukuku özel ekonomi hukuku, kamu ekonomi hukuku ayrımı yapılarak ve konular bu ayrıma göre tespit olunarak incelenmektedir.
Özel ekonomi hukuku işletmeler hukukunu, kanuni rekabeti ortadan kaldıran işlem ve birleşmelere engel olan kartel ve anti trös hukuku, işletmelerin diğer işletmeler ile müşterileri ile ilgili işleri düzenleyen hukuku ihtiva eder.
Kamu ekonomi hukuku ise, özel ekonominin ekonomik düzene uygun çalışmasını denetlemeye ve nezaret etmeye veya yöneltmeye ilişkin hükümleri yada kamu erkini bu hükümlerin yerine getirilmesi için kullanılmasına dair kuralları ihtiva eder.
VI
Devletin bizzat ekonomik faaliyet göstermesine ilişkin hükümlerde kamu ekonomi hukukunun kapsamı içindedir. Diğer yandan ekonomi hukukunun ihlali halinde öngörülen cezalar ve suç tipleri de kamu ekonomi hukukunun konusunu oluşturur.
Genel olarak özel mülkiyete, Pazar ekonomisine ve sosyal devlet anlayışına dayanan Türkiye de ekonomi hukukunun yasal çerçevesi şu şekilde çizilmiştir.
Anayasa ; Pazar ekonomisinin temelini oluşturan pek çok ilkeye yer vermiş hedefler göstermiştir. Özellikle mülkiyet hakkı, toprak mülkiyeti, sözleşme, özel teşebbüs kurma, dilediği alanda çalışma hürriyeti, iktisadi ve sosyal hayatın düzenlenmesi ile ilgili ilkeler, tüketicilerin korunması, kooperatifçilik ve tahkime ilişkin hükümler anayasa içinde yer almaktadır.
Kamu ekonomi hukuku açısından yasalar: ekonomi hayatını ve müesseselerini, devletin gözetim ve denetim hak ve yetkilerini düzenleyen başlıca yasalar şu alanlarda yürürlüğe konulmuştur.
Bankacılık
Sigortacılık
Borsalar
Sermaye piyasası
Yabancı sermaye
Standartlar
Tüketiciyi koruma
Rekabetin korunması
Serbest muhasebe ve mali müşavirlik
Mesleki kuruluşlar
Ekonomik kamu kesim kuruluşları (DPT, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı ve vb.)
Özelleştirme
Yap işlet devret modeliyle tesis kurulma′
Gıda maddelerinin üretim ve satımı
Özel ekonomi açısından yasalar: sözleşmeler hakkında genel hükümleri .ye başlıca sözleşme tiplerini kısaca taraflar arasında irade serbestisini kabul eden Borçlar Kanunu, tacir ve ticari işletmeye ait genel hükümleri, şahıs ve sermaye şirketlerine birleşme ve nevi değiştirmeleri düzenleyen Türk Ticaret Kanunu;
Fikri ve sınayi mülkiyetle ilgili Markalar Kanunu, Fikir ve Sanat Eserlerinin Korunması hakkında KHK, Patent Haklarının Korunması Hakkında KHK,
Ekonomik menfaatlerin karşılıklı yardım, taahhüt ve kefaletle korunmasını sağlayacak olan Kooperatifler Kanunu anılabilir.
Türk Ekonomi Kanunları adını taşıyan bu çalışmada yukarıda anılan hususlar dikkate alınarak bir derleme yapılmış ve ekonomik düzenle doğrudan ilgili olan yasalar seçilmeye çalışılmıştır. Şüphesiz ekonomiyle ilgili olan yasalar burada anılanlarla sınırlı değildir. Özellikle tarımsal ekonomiyi ilgilendiren pek çok yasa yürürlükteki mevzuatımız içinde etkin bir biçimde yer almaktadır. Yine çalışma hayatını ilgilendiren İş Kanunu, Sendikalar Kanunu, Grev ve Lokavt Kanunu ve mali mevzuatı oluşturan Vergi Kanunları da doğrudan doğruya ekonomik düzenle ilgili yasalar olarak anılmalıdır.
Ancak, hacmi zaten belli bir büyüklüğe ulaşmış bir kitabı daha da büyütmemek ve öğrencilerin ekonomik düzenle hukuk kuralları arasındaki ilişkiyi kavramalarına yardımcı olmak amacıyla yukarıda belirtilen tarımsal ekonomi, çalışma ekonomisi ve vergi ile ilgili yasalara çalışmada yer verilmemiştir.
VII
Çalışmanın amacı ekonomiyle ilgili yasaları tek bir kitap altında toplamak olduğu gibi; özellikle hukuk, iktisat ve işletme eğitimi gören öğrencilerin hukuk derslerine (anayasa, borçlar, ticaret hukuku) ilişkin mevzuat ihtiyaçlarını karşılamaktır. Her yasayla ilgili tüzük yönetmelik ve bakanlar kurulu kararnamesinin yer aldığı referanslar ise ikinci bası için planlanmış bulunmaktadır.
Her konuda olduğu gibi böyle bir çalışmanın yapılmasında da yardım ve teşviklerini esirgemeyen saygı değer hocam Sayın Prof. Dr. Recai ÇINAR′a teşekkürü bir borç bilirim.
Metinlerin yazılması ve tashihlerinde değerli yardımlarını gördüğüm Fakültemiz Sekreteri Sayın Yılmaz ÖZKER′e ve anabilim dalımızın genç asistanları sevgili meslektaşlarım Sayın Arş. Gör. A. Cenap ATMACA ile Sayın Arş. Gör. Oğuz CANER′e sonsuz teşekkür ederim.
Çalışmanın kitap halinde basılmasını ve dağıtılmasını üstlenen MİMOZA A.Ş′nin değerli yöneticilerine teşekkür ederim.
Dr. Şükrü YILDIZ
25.10.1999 - Erzincan
İÇİNDEKİLER
TC. ANAYASASI 1-43
BANKALAR KANUNU 44-67
BORÇLAR KANUNU 68-134
ÇALIŞANLARIN TASARRUFA TEŞVİK EDİLMESİ VE
TASARRUFLARINDEĞERLENDİRİLMESİNE DAİR KANUN 135-138
ÇEKLE ÖDEMELERİN DÜZENLENMESİ VE ÇEK HAMİLLERİNİN
KORUNMASI HAKKINDA KANUN 139-142
KALKINMA BANKASI A.Ş.′NİN KURULUŞU HAKKINDA KANUN .143-149
DIŞ TİCARETİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN 150
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATININ YENİDEN
YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN YETKİ KANUNU 151-152
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATININ KURULUŞ VE
GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 153-162
ENDÜSTRİYEL TASARIMLARIN KORUNMASI HAKKINDA
KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 163-179
ENDÜSTRİYEL MAMULATIN MALİYET VE SATIŞ
FİYATLARININKONTROL VE TESBİTİ HAKKINDA KANUN 180
ELEKTİRİK İŞLERİ ETÜT İDARESİ TEŞKİLİNE DAİR KANUN 181-183
ESNAF VE KÜÇÜK SANATKARLAR KANUNU 184-216
FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU 217-238
FİN ANSAL KİRALAMA KANUNU 239-242
GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ BÖLGE KALKINMA İDARESİ TEŞKİLATININ KURULUŞ VE GÖREVLERİ
HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 243-245
GAYRİMENKUL KİRALARI HAKKINDA KANUN 246-250
GIDALARIN ÜRETİMİ TÜKETİMİ VE DENETLENMESİNE
DAİR KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 251-257
HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI İLE DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN 258-275
X
YATIRIMLAR (HOLDİNG) ANONİM ŞİRKETİNE BAZI
ÃSTİSNAVE MUAFLIKLAR VERİLMESİNE DAİR KANUN 276
İHRACATI GELİŞTİRME ETÜT MERKEZİ KURULMASI
HAKKINDA KANUN 277
İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİ
HAKKINDA KANUN 278-282
KALKINMA PLANLARININ YÜRÜRLÜĞE KONMASI VE
BÜTÜNLÜĞÜN KORUNMASI HAKKINDA KANUN 283-284
KANUNİ FAİZ VE TEMERRÜT FAİZİNE İLİŞKİN KANUN 285-286
KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ HAKKINDA
KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 287-299
KOOPERATİFLER KANUNU 300-318
KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ SANAYİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME
İDARESİ BAŞKANLIĞI KURULMASI HAKKINDA KANUN 319-325
MADEN KANUNU 326-338
MARKALARIN KORUNMASI HAKKINDA
KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 339-355
MENKUL KIYMET BORSALARI HAKKINDA
KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 356-359
TÜRKİYE CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI KANUNU 360-375
MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ KURULUŞ KANUNU 376-381
ÖDÜNÇ PARA VERME İŞLERİ HAKKINDA
KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 382-386
ÖZELLEŞTİRME UYGULAMALARININ DÜZENLENMESİNE VE BAZI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR KANUN 387-404
PATENT HAKLARININ KORUNMASI HAKKINDA
KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 405-446
PETROL KANUNU 447-473
REKABETİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN 474-487
SANAYİ SİCİL KANUNU 488-489
SERBEST BÖLGELER KANUNU 490-492
SERBEST MUHASEBECİLİK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ
XI
MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU 493-507
SEYAHAT ACENTALARI VE SEYAHAT ACENTALARI
BİRLİĞİ KANUNU 508-515
SİGORTA MURAKABE KANUNU 516-535
SERMAYE PİYASASI KANUNU. 536-551
TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ VE BİRLİKLERİ KANUNU 552-559
TARIM SATIŞ KOOPERATİFLERİ VE BİRLİKLERİ HAKKINDA KANUN. 560
TİCARET VE SANAYİ ODALARI, TİCARET ODALARI, SANAYİ ODALARI, DENİZ TİCARET ODALARI, TİCARET BORSALARI VE TÜRKİYE TİCARET,
SANAYİ, DENİZ TİCARET ODALARI VE TİCARET BORSALARI
BİRLİĞİ KANUNU 561-587
TİCARETTE TAĞŞİŞİN MEN′İ VE İHRACATIN MURAKABE VE
KORUNMASI HAKKINDA KANUN 588-586
TİCARİ İŞLETME REHNİ KANUNU 590-593
TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ KURULUŞ KANUNU 594-598
TURİZMİ TEŞVİK KANUNU 599-608
TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN. 609-618
TÜRK TİCARET KANUNU 619-842
TÜRK TİCARET KANUNUNUN MER′İYET VE
TATBİK ŞEKLİ HAKKINDA KANUN 843-853
TÜRK PARASİNİN KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA KANUN. 854-856
UMUMİ MAĞAZALAR KANUNU 857-859
YABANCI SERMAYEYİ TEŞVİK KANUNU 860-862
BAZI YATIRIM VE HİZMETLERİN YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ
ÇERÇEVESİNDE YAPTIRILMASI HAKKINDA KANUN 863-865
YAP-İŞLET MODELİ İLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM TESİSLERİNİNKURULMASI VE İŞLETİLMESİ İLE ENERJİ
SATIŞININ DÜZENLENMESİHAKKINDA KANUN 866-867
YAŞ SEBZE VE MEYVE TİCARETİNİN DÜZENLENMESİ VE TOPTANCI
HALLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 868-873
Hukuk kuralları, siyasi ve ekonomik düzenin fonksiyonudur. Başka bir değişle siyasi iradenin oluşturduğu siyasi ve ekonomik düzende, toplumun alt yapısı değiştikçe hukuk kuralları da zorunlu olarak değişecektir.
Ekonomik düzenle ilgili hukuk kuralları sosyalist ekonomilerle karma ekonomilerde, iç ilişkileri bakımından kamu hukuku kurallarıdır.
Pazar ekonomisini ve özel ekonomi işletmelerinin kuruluşunu, işleyişini, aralarındaki ilişkileri düzenleyen hukuk kuralları ise özel hukukun ticaret ve ekonomi hukuku dalını oluşturur.
Hukuk kuralları bu yönü ile çatışan menfaatler arasında optimal, adil bir denge kurmayı amaçladığı gibi diğer yandan da siyasi ve ekonomik düzeni ve bu alandaki gelişmeleri desteklemek ve ekonomi alanındaki gelişmelere engel olmamak amacını güder.
Diğer yandan pazar ekonomisinde hukuk düzeni sözleşme, rekabet, işyeri kurma, meslek ve işyeri seçme ve tüketim özgürlüğüne dayanır. Ancak pazar ekonomisinde ekonomik gelişmeler özellikle rekabet ortamını etkileyen tekel ve kartellerin oluşmasıyla kendisinden bekleneni verememiştir. Böylece bu işlemlere karşı hukuki ve ekonomik tedbirler almanın zaruret olduğu kabul edilmiş ve pazar mekanizmasının yeterli olmadığı alt yapı yatırımlarında, emeğin, tasarruf ve tasarruf sahiplerinin korunması gereken durumlarda devletin müdahalesinin devreye girdiği sosyal pazar ekonomisi oluşturulmuştur.
Ekonomi hukuku ekonominin ve teknik bir söyleyişle ekonomik düzenin hukukudur. Bu yönüyle ekonomi hukuku ünitelerin değil, ekonomi denilen bütünün hukukudur. Ekonomi hukuku içinde rekabet ve ekonomik güç sorunu önemle ele alınır. Anti trös yasaları aracılığıyla ekonomik yoğunlaşmanın ve merkezileşmenin rekabeti ortadan kaldırarak tüketicilerin ve ekonominin aleyhine işlemesi önlenmeye çalışılır. Bunun gibi tam istihdam, üretimde verimlilik, kalkınma ve planlama, fiyatlarda istikrarın sağlanması ve çeşitli mali ve uluslar arası sorunları düzenleyen yasalarla, sözleşme yapma zorunluluğu, işletme ve meslek seçme özgürlüğü, sosyalizasyon ve özelleştirme ile ilgili yasalarda ekonomi hukuku içinde görülür.
Yazarların pek çoğuna göre ekonomi hukuku ticaret hukuku ile idare hukuku arasında yer alır. Ekonomi hukukunun temel felsefesi ekonomik güdümdür. Diğer bir ifade ile tarafların irade serbestliği kamu yararı amacıyla sınırlandırılabilir. Böylece ekonomi hukuku ticaret, sanayi ve maliyeye ilişkin konulardaki devlet müdahalesi şeklinde belirlenmektedir.
Kara Avrupası ülkelerinde ekonomi hukuku özel ekonomi hukuku, kamu ekonomi hukuku ayrımı yapılarak ve konular bu ayrıma göre tespit olunarak incelenmektedir.
Özel ekonomi hukuku işletmeler hukukunu, kanuni rekabeti ortadan kaldıran işlem ve birleşmelere engel olan kartel ve anti trös hukuku, işletmelerin diğer işletmeler ile müşterileri ile ilgili işleri düzenleyen hukuku ihtiva eder.
Kamu ekonomi hukuku ise, özel ekonominin ekonomik düzene uygun çalışmasını denetlemeye ve nezaret etmeye veya yöneltmeye ilişkin hükümleri yada kamu erkini bu hükümlerin yerine getirilmesi için kullanılmasına dair kuralları ihtiva eder.
VI
Devletin bizzat ekonomik faaliyet göstermesine ilişkin hükümlerde kamu ekonomi hukukunun kapsamı içindedir. Diğer yandan ekonomi hukukunun ihlali halinde öngörülen cezalar ve suç tipleri de kamu ekonomi hukukunun konusunu oluşturur.
Genel olarak özel mülkiyete, Pazar ekonomisine ve sosyal devlet anlayışına dayanan Türkiye de ekonomi hukukunun yasal çerçevesi şu şekilde çizilmiştir.
Anayasa ; Pazar ekonomisinin temelini oluşturan pek çok ilkeye yer vermiş hedefler göstermiştir. Özellikle mülkiyet hakkı, toprak mülkiyeti, sözleşme, özel teşebbüs kurma, dilediği alanda çalışma hürriyeti, iktisadi ve sosyal hayatın düzenlenmesi ile ilgili ilkeler, tüketicilerin korunması, kooperatifçilik ve tahkime ilişkin hükümler anayasa içinde yer almaktadır.
Kamu ekonomi hukuku açısından yasalar: ekonomi hayatını ve müesseselerini, devletin gözetim ve denetim hak ve yetkilerini düzenleyen başlıca yasalar şu alanlarda yürürlüğe konulmuştur.
Bankacılık
Sigortacılık
Borsalar
Sermaye piyasası
Yabancı sermaye
Standartlar
Tüketiciyi koruma
Rekabetin korunması
Serbest muhasebe ve mali müşavirlik
Mesleki kuruluşlar
Ekonomik kamu kesim kuruluşları (DPT, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı ve vb.)
Özelleştirme
Yap işlet devret modeliyle tesis kurulma′
Gıda maddelerinin üretim ve satımı
Özel ekonomi açısından yasalar: sözleşmeler hakkında genel hükümleri .ye başlıca sözleşme tiplerini kısaca taraflar arasında irade serbestisini kabul eden Borçlar Kanunu, tacir ve ticari işletmeye ait genel hükümleri, şahıs ve sermaye şirketlerine birleşme ve nevi değiştirmeleri düzenleyen Türk Ticaret Kanunu;
Fikri ve sınayi mülkiyetle ilgili Markalar Kanunu, Fikir ve Sanat Eserlerinin Korunması hakkında KHK, Patent Haklarının Korunması Hakkında KHK,
Ekonomik menfaatlerin karşılıklı yardım, taahhüt ve kefaletle korunmasını sağlayacak olan Kooperatifler Kanunu anılabilir.
Türk Ekonomi Kanunları adını taşıyan bu çalışmada yukarıda anılan hususlar dikkate alınarak bir derleme yapılmış ve ekonomik düzenle doğrudan ilgili olan yasalar seçilmeye çalışılmıştır. Şüphesiz ekonomiyle ilgili olan yasalar burada anılanlarla sınırlı değildir. Özellikle tarımsal ekonomiyi ilgilendiren pek çok yasa yürürlükteki mevzuatımız içinde etkin bir biçimde yer almaktadır. Yine çalışma hayatını ilgilendiren İş Kanunu, Sendikalar Kanunu, Grev ve Lokavt Kanunu ve mali mevzuatı oluşturan Vergi Kanunları da doğrudan doğruya ekonomik düzenle ilgili yasalar olarak anılmalıdır.
Ancak, hacmi zaten belli bir büyüklüğe ulaşmış bir kitabı daha da büyütmemek ve öğrencilerin ekonomik düzenle hukuk kuralları arasındaki ilişkiyi kavramalarına yardımcı olmak amacıyla yukarıda belirtilen tarımsal ekonomi, çalışma ekonomisi ve vergi ile ilgili yasalara çalışmada yer verilmemiştir.
VII
Çalışmanın amacı ekonomiyle ilgili yasaları tek bir kitap altında toplamak olduğu gibi; özellikle hukuk, iktisat ve işletme eğitimi gören öğrencilerin hukuk derslerine (anayasa, borçlar, ticaret hukuku) ilişkin mevzuat ihtiyaçlarını karşılamaktır. Her yasayla ilgili tüzük yönetmelik ve bakanlar kurulu kararnamesinin yer aldığı referanslar ise ikinci bası için planlanmış bulunmaktadır.
Her konuda olduğu gibi böyle bir çalışmanın yapılmasında da yardım ve teşviklerini esirgemeyen saygı değer hocam Sayın Prof. Dr. Recai ÇINAR′a teşekkürü bir borç bilirim.
Metinlerin yazılması ve tashihlerinde değerli yardımlarını gördüğüm Fakültemiz Sekreteri Sayın Yılmaz ÖZKER′e ve anabilim dalımızın genç asistanları sevgili meslektaşlarım Sayın Arş. Gör. A. Cenap ATMACA ile Sayın Arş. Gör. Oğuz CANER′e sonsuz teşekkür ederim.
Çalışmanın kitap halinde basılmasını ve dağıtılmasını üstlenen MİMOZA A.Ş′nin değerli yöneticilerine teşekkür ederim.
Dr. Şükrü YILDIZ
25.10.1999 - Erzincan
İÇİNDEKİLER
TC. ANAYASASI 1-43
BANKALAR KANUNU 44-67
BORÇLAR KANUNU 68-134
ÇALIŞANLARIN TASARRUFA TEŞVİK EDİLMESİ VE
TASARRUFLARINDEĞERLENDİRİLMESİNE DAİR KANUN 135-138
ÇEKLE ÖDEMELERİN DÜZENLENMESİ VE ÇEK HAMİLLERİNİN
KORUNMASI HAKKINDA KANUN 139-142
KALKINMA BANKASI A.Ş.′NİN KURULUŞU HAKKINDA KANUN .143-149
DIŞ TİCARETİN DÜZENLENMESİ HAKKINDA KANUN 150
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATININ YENİDEN
YAPILANDIRILMASINA İLİŞKİN YETKİ KANUNU 151-152
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATININ KURULUŞ VE
GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 153-162
ENDÜSTRİYEL TASARIMLARIN KORUNMASI HAKKINDA
KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 163-179
ENDÜSTRİYEL MAMULATIN MALİYET VE SATIŞ
FİYATLARININKONTROL VE TESBİTİ HAKKINDA KANUN 180
ELEKTİRİK İŞLERİ ETÜT İDARESİ TEŞKİLİNE DAİR KANUN 181-183
ESNAF VE KÜÇÜK SANATKARLAR KANUNU 184-216
FİKİR VE SANAT ESERLERİ KANUNU 217-238
FİN ANSAL KİRALAMA KANUNU 239-242
GÜNEYDOĞU ANADOLU PROJESİ BÖLGE KALKINMA İDARESİ TEŞKİLATININ KURULUŞ VE GÖREVLERİ
HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 243-245
GAYRİMENKUL KİRALARI HAKKINDA KANUN 246-250
GIDALARIN ÜRETİMİ TÜKETİMİ VE DENETLENMESİNE
DAİR KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 251-257
HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI İLE DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI
TEŞKİLAT VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN 258-275
X
YATIRIMLAR (HOLDİNG) ANONİM ŞİRKETİNE BAZI
ÃSTİSNAVE MUAFLIKLAR VERİLMESİNE DAİR KANUN 276
İHRACATI GELİŞTİRME ETÜT MERKEZİ KURULMASI
HAKKINDA KANUN 277
İTHALATTA HAKSIZ REKABETİN ÖNLENMESİ
HAKKINDA KANUN 278-282
KALKINMA PLANLARININ YÜRÜRLÜĞE KONMASI VE
BÜTÜNLÜĞÜN KORUNMASI HAKKINDA KANUN 283-284
KANUNİ FAİZ VE TEMERRÜT FAİZİNE İLİŞKİN KANUN 285-286
KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ HAKKINDA
KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 287-299
KOOPERATİFLER KANUNU 300-318
KÜÇÜK VE ORTA ÖLÇEKLİ SANAYİ GELİŞTİRME VE DESTEKLEME
İDARESİ BAŞKANLIĞI KURULMASI HAKKINDA KANUN 319-325
MADEN KANUNU 326-338
MARKALARIN KORUNMASI HAKKINDA
KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 339-355
MENKUL KIYMET BORSALARI HAKKINDA
KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 356-359
TÜRKİYE CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI KANUNU 360-375
MİLLİ PRODÜKTİVİTE MERKEZİ KURULUŞ KANUNU 376-381
ÖDÜNÇ PARA VERME İŞLERİ HAKKINDA
KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 382-386
ÖZELLEŞTİRME UYGULAMALARININ DÜZENLENMESİNE VE BAZI KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK
YAPILMASINA DAİR KANUN 387-404
PATENT HAKLARININ KORUNMASI HAKKINDA
KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 405-446
PETROL KANUNU 447-473
REKABETİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN 474-487
SANAYİ SİCİL KANUNU 488-489
SERBEST BÖLGELER KANUNU 490-492
SERBEST MUHASEBECİLİK, SERBEST MUHASEBECİ MALİ
XI
MÜŞAVİRLİK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK KANUNU 493-507
SEYAHAT ACENTALARI VE SEYAHAT ACENTALARI
BİRLİĞİ KANUNU 508-515
SİGORTA MURAKABE KANUNU 516-535
SERMAYE PİYASASI KANUNU. 536-551
TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ VE BİRLİKLERİ KANUNU 552-559
TARIM SATIŞ KOOPERATİFLERİ VE BİRLİKLERİ HAKKINDA KANUN. 560
TİCARET VE SANAYİ ODALARI, TİCARET ODALARI, SANAYİ ODALARI, DENİZ TİCARET ODALARI, TİCARET BORSALARI VE TÜRKİYE TİCARET,
SANAYİ, DENİZ TİCARET ODALARI VE TİCARET BORSALARI
BİRLİĞİ KANUNU 561-587
TİCARETTE TAĞŞİŞİN MEN′İ VE İHRACATIN MURAKABE VE
KORUNMASI HAKKINDA KANUN 588-586
TİCARİ İŞLETME REHNİ KANUNU 590-593
TÜRK STANDARTLARI ENSTİTÜSÜ KURULUŞ KANUNU 594-598
TURİZMİ TEŞVİK KANUNU 599-608
TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDA KANUN. 609-618
TÜRK TİCARET KANUNU 619-842
TÜRK TİCARET KANUNUNUN MER′İYET VE
TATBİK ŞEKLİ HAKKINDA KANUN 843-853
TÜRK PARASİNİN KIYMETİNİ KORUMA HAKKINDA KANUN. 854-856
UMUMİ MAĞAZALAR KANUNU 857-859
YABANCI SERMAYEYİ TEŞVİK KANUNU 860-862
BAZI YATIRIM VE HİZMETLERİN YAP-İŞLET-DEVRET MODELİ
ÇERÇEVESİNDE YAPTIRILMASI HAKKINDA KANUN 863-865
YAP-İŞLET MODELİ İLE ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM TESİSLERİNİNKURULMASI VE İŞLETİLMESİ İLE ENERJİ
SATIŞININ DÜZENLENMESİHAKKINDA KANUN 866-867
YAŞ SEBZE VE MEYVE TİCARETİNİN DÜZENLENMESİ VE TOPTANCI
HALLERİ HAKKINDA KANUN HÜKMÜNDE KARARNAME 868-873