Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (43)      Mart (140)      Şubat (116)      Ocak (138)

Türk Dış Politikasına Giriş ( Yeni Muhafazakarlık ve Doğu - Batı Ekseninde Yapısal Değişim )

Türk Dış Politikasına Giriş ( Yeni Muhafazakarlık ve Doğu - Batı Ekseninde Yapısal Değişim )



Sayfa Sayısı
:  
338
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2014
ISBN NO
:  
9786054798902

60,00 TL

Bu ürün şu anda stoklarımızda yok!
Yazarın diğer ürünlerine gözatmanızı tavsiye ederiz...









ÖNSÖZ

 

Türk dış politikası üzerine hazırlanmış olan eserlere bakıldığında, ilk dikkati çeken husus sahip oldukları geniş hacimdir. Bu, sıradan bir okuyucunun veya konuyla yeni ilgilenmeye başlayan öğrencilerin gözünü korkutan bir durumdur. Birkaç cildi veya birkaç bin sayfayı bulabilen bu çalışmalar kuşkusuz değerlidir ve kendi alanlarında önemli boşlukları doldurmaktadır. Konuyla ilgili akademisyenlere, gazetecilere ve araştır­macıları ciddi birer kaynak teşkil eden bu hacimli çalışmalar elbette Türk dış politikasında gündeme gelen her bir konuyla ilgili ayrıntılı analizleri içinde barındırmaktadır.

 

 

Bu çalışmada. Türk dış politikasının tarihinin yazılması (örneğin Baskın Oran'm derlediği üç ciltlik Türk Dış Politikası) veya Türk dış poli­tikasını ilgilendiren konuların her yönüyle incelenmesi (örneğin Faruk Sönmezoğlu'nun derlediği Türk Dış Politikasının Analizi veya Haydar Çakmak'm derlediği Türk Dış Politikası) hedeflenmemiştir.

 

  Elinizdeki çalışmanın temel hedefi, Türk dış politikasını birinci de­receden belirleyen iç ve dış yapısal faktörlerin günümüzün ideolojik (yeni muhafazakar) çerçevesinde analiz edilmesi, böylece konuyla ilgilenmeye başlayan okuyuculara "giriş" niteliğinde bir yardımcı kaynak sunulması-dır. Türkiye'nin dış politikasını anlamak için öncelikle onu belirleyen çevrenin ve yapısal unsurlann tanınması zaruridir.       İkili ilişkiler tamamen kitabın kapsamı dışında tutulmuş, ele alınan konunun gerektirdiği ölçüde örnekleme yöntemiyle bir kısım ikili ilişkiler tartışmaya kısaca dahil edilmiştir. Eğer mümkün olursa ikili ilişkilerin ayrı bir çalışmada ele alınması planlanmıştır. Elinizdeki kitap, Türkiye'nin ikili veya bölgesel ilişkilerinin inşa edildiği ve yürütüldüğü ana zemini aydınlatmayı hedeflemiştir. Konuyla ilgili yapılmış olan hacimli çalışma­larda yapısal faktörlere ilişkin analizler de mevcuttur ki, kitabın hazırlan­ması sırasında onlardan istifade edilmiştir. Söz konusu eserlerdeki yapısal faktörlere ilişkin analizler, Türk dış politikasının tarihi, olayları veya hi­kayesi içinde kaybolmakta, aslında dış politikayı oluşturan ve belirleyen temel unsurların başında bunların geldiği çoğu durumda fark edilememek­tedir. İşte bu muğlaklığın önüne geçebilmek için bu kitapta münhasıran yapısal faktörler incelenmiştir. Türk dış politikası serüveninin ayrıntılarına geçmeden önce söz konusu yapısal faktörlerin okuyucu tarafından bilin­mesi önemli görülmüştür.      

İdeolojiler, siyasal kültür, tarihsel miras, uluslararası sistem, coğ­rafya, ekonomi, Kürt sorunu, batı, doğu, uluslararası örgütler ve yasal ve kurumsal çerçeve başlıca yapısal faktörler olarak ela alınmıştır. Herhangi bir dış politika konusunda pozisyon belirlemek veya harekete geçmek isteyen Türkiye, bu yapısal faktörlerin dayatmaları neticesinde bir karar oluşturmaktadır. Öyleyse Türkiye'nin uluslararasında aldığı herhangi bir tavrın bütün yönleriyle kavranabilmesi için öncelikle kararın alınmasına ana çerçeve teşkil eden yapının anlaşılması vazgeçilmezdir.       Bu çerçevede, çalışmanın sıradan okuyucular, araştırmacılar, gaze­teciler, akademisyenler ve Türk dış politikasına giriş mahiyetinde bir ba­kış açısı kazanmak isteyen herkese yardımcı olmasını ve Türk dış politi­kası literatürüne küçük çaplı bir katkı yapmasını temenni ediyorum.  

Kitabın hazırlanması fikrinin oluşmasındaki hayati katkısı nedeniy­le Sercan Semih Akutay'a ve kitabı basmayı kabul eden yayıncıma teşek­kürlerimi sunuyorum.


Ankara, 2014

Davut Ateş

 

 

KONU BAŞLIKLARI

    - Kurtuluş Savaşı ve Devletin Yenilenmesi
- İdeolojilerin Etkisi
- Hükümetlerin Tercihi
- Siyasal Kültür ve Tarihsel Miras
- Türkiye Coğrafyası ve Ekonomisi
- Türkiye'nin Yumuşak Karnı Kürt Sorunu
- Çeşitlenen Coğrafyalar ve Konular
- Uluslararası Sistemin Dayatmaları
- Batıyla İlişkilerde Örgütsel Çimento
- Doğuyla İlişkilerde Örgütsel Girişimler
- Yasal ve Kurumsal Çerçeve – Karar Alma