Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (0)      Nisan (73)      Mart (140)      Şubat (116)

Transfer Fiyatlandırması Örtülü Kazanç Dağıtımı

Transfer Fiyatlandırması Örtülü Kazanç Dağıtımı



Sayfa Sayısı
:  
400
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2011
ISBN NO
:  
9786055929619

40,00 TL

Bu ürün şu anda stoklarımızda yok!
Yazarın diğer ürünlerine gözatmanızı tavsiye ederiz...









SUNUŞ









Örtülü kazanç müessesesi, gerek uluslar arası vergilendirme alanında ge¬rekse Türkiye\′de Kurumlar Vergisi uygulamasında özel önem taşıyan mües¬seselerin başında gelmektedir.




Yabancı ülkelerin vergi sistemlerinde, bu müesseseler ile ilgili özel bazı düzenlemeler yer almakta, OECD ülkelerini kapsayan bazı ortak ilkeler be¬lirlenmektedir. OECD\′nin bir takım çerçeve kararlarının bulunduğu ve her yıl toplantılar düzenlenerek konunun tartışıldığını ve bazı bildiriler sunuldu¬ğunu fark ediyoruz. OECD kuralları üzerinde görüş birliğine varılması, çok uluslu şirketlerin örtülü kazanç kaynakları incelenirken, uluslar arası katılı¬mın artmasına yol açmaktadır.





Ülkemizde Örtülü kazanç konusuna ilişkin yasal düzenleme; 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu\′nun yasalaştığı 1949 yılında yapıldı. O tarihten 2006 yılına kadar yani yaklaşık 55 yıl süre ile bu konuda ciddi bir düzenleme yapılmadı.




1 Ocak 2006 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu ile \"Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı\" başlığı altında yeniden düzenlendi.





Yeni düzenleme ile tartışmalı bazı konular açıklığa kavuşturuldu. \"İlişki¬li kişi\", \"emsallere uygunluk ilkesi\" ve kurumların ilişkili kişilerle yaptığı işlemlerde uygulayacağı fiyat veya bedellere ilişkin yöntemler açıklığa ka¬vuşturuldu.



Ayrıca örtülü olarak dağıtılan kazancın, dağıtılmış kâr payı veya dar mü¬kellefler için ana merkeze aktarılan tutar sayılacağı belirtildi.





Örtülü kazanç dağıtımı konusu, özellikle önümüzdeki yıllarda giderek ön plana çıkacak ve kurumların en çok dikkat edeceği bir müessese olacak.






Sevgili Dr. Av. Serkan AĞAR, elinizde bulunan eseri ile Türk Vergi Hu¬kukunda, bu alandaki önemli bir boşluğu doldurmuş. Diğer kitapları gibi bu da özgün bir eser olmuş. Kendisini tebrik ediyorum. Kitabın konu İle ilgile¬nenlere yararlı olacağına inanıyor ve herkese tavsiye ediyorum.



Prof. Dr. Şükrü KIZILOT














TEŞEKKÜR
















Elinizdeki kitap, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Kamu Hukuku Anabilim Dalı (Vergi Hukuku) doktora programında, Prof. Dr. Mustafa AKKAYA danışmanlığında hazırlanarak 3 Mayıs 2010 günü Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesrnde Prof. Dr. Nami ÇAĞAN başkanlığında, Prof. Dr. Nurettin BİLİCİ, Prof. Dr. Mustafa AKKAYA, Doç. Dr. Dilek ÖZKÖK ÇUBUKÇU ve Doç. Dr. Necmiddin BAGDADİOGLU\′dan oluşan jüri önünde savunulan ve oybirliğiyle kabul edilen \"Transfer Fiyatlandirmasi\" isimli tezin güncellenmiş ve uygulamaya yönelik birçok değişiklik yapılmış hâlidir.




Başta Kıymetli Hocam Sayın Prof. Dr. Ahmet KUMRULU olmak üzere, jüri başkanlığımı kabul ederek bu onuru yaşamama vesile olan Sayın Prof. Dr. Nami ÇAGAN\′a, tezimin danışmanlığını kabul etmesiyle birikiminden yararlanma fırsatı bulduğum, bir \"ağabey\" içtenliğiyle tüm çalışmalarımda bana daima cesaret veren Kıymetli Hocam Saym Prof. Dr. Mustafa AKKAYA\′ya, hem yüksek lisans ve hem de doktora jürimde bulunmayı içtenlikle kabul edip çalışmalarıma çok önemli katkılar sağlayan Kıymetli Hocam Sayın Prof. Dr. Nurettin BİLİCİ\′ye, çok yönlü bir bakış açısıyla değerli önerilerde bulunan Sayın Doç. Dr. Dilek ÖZKÖK ÇUBUKÇU\′ya ve tez jürimde bulunmayı kabul eden Sayın Doç. Dr. Necmiddin BAGDADİOĞLU\′ya teşekkür etmeyi zevkli bir ödev sayıyorum.





Kitabımın önsözünü kaleme almasından büyük onur duyduğum, örtülü kazanç dağıtımıyla ilgili olarak hazırladığı kapsamlı eseriyle çalışmama ışık tutan, engin tecrübesiyle bana daima yol gösteren Sayın Prof. Dr. Şükrü KIZILOT\′a, kendisi için hazırlanan Armağan\′da sevgili dostum Saym Dr. Zübeyr YILDIRIM ile hazırladığımız makalenin yayımlanmasından onur duyduğum, örtülü kazanç dağıtımını hukuki anlamda veciz bir şekilde inceleyerek çalışmama yön veren Kıymetli Hocam Sayın Prof. Dr. Muallâ ÖNCEL\′e ve konuyla ilgili değerli çalışmalarından azami ölçüde yararlandığım Sayın Prof. Dr. Billur YALTI\′ya şükranlarımı sunuyorum.






Ankara Barosu bünyesinde birlikte çalışmanın keyif ve onurunu yaşadığım, hukukun üstünlüğü mücadelesinin simge ismi, Kıymetli Başkanım ve Hocam Av. Prof. Dr. Metin FEYZİOGLU\′na minnettarım.





Akademik serüvenimin her aşamasının tanığı, ağabeyim, Türk idare hukuku öğretisinin değeri tartışılmaz ismi, Kıymetli Hocam Sayın Prof. Dr. Ali D. ULUSOY\′a ve her çalışmamda teşekkür etmeyi borç bildiğim Kıymetli Hocam Saym Prof. Dr. Erdal ONAR\′a şükranlarımı sunuyorum.















GİRİŞ
















I. KONUNUN TANITILMASI
Son yıllarda nüfus ve gelirdeki artışın en önemli sebeplerinden biri, ulus¬lararası ticaret ve sermaye hareketleridir.01 Ekonomik gelişmeler ve tanınan mali ve hukuki kolaylıklar sonucunda bugün bireysel işletmelerin yerini bü¬yük bütçeli çok uluslu şirketler almıştır. Ekonomideki etkinlikleri arttıkça çok uluslu işletmelerle kamu idareleri arasındaki ilişkilerde ciddi sorunlar or¬taya çıkmaya başlamıştır. Kamu hizmetlerinin yerine getirilebilmesi için devletler güvenli gelir kaynaklarına İhtiyaç duyar ve bu kaynakların başında da vergiler gelir. Çok uluslu işletmeler ise, kârlarını arttırmak amacıyla daha az vergi ödemek isterler ve bunun için sıkça tercih ettikleri yöntem, \"Trans¬fer Fiyatlandırması (TF)\"dır.






Ortaklarından soyut, bağımsız bir kişiliğe sahip olmaları, kurumlar vergi¬si mükelleflerinin ve Özellikle sermaye şirketlerinin, üçüncü kişilerle ve or¬taklarıyla mali, hukuki ve ekonomik ilişkiler kurabilmesine imkân sağlar. Sermaye şirketlerinin amacı, ortaklarının kâr elde etmesidir. Ancak bu şir¬ketlerde kurumlar vergisinin yanında ortakların da kâr dağıtımına bağlı ola¬rak gelir vergisi ödeyecek olması, ortakların ödeyeceği gelir vergisinin, kârın arttırılması için en aza indirilmesini sağlayacak çeşitli işlemlerin yapılmasına sebep olur. Elde edilen kazançlardan kurumlar vergisi alındıktan sonra dağı¬tılan kâr paylarının (belirli bir tutarı aşmasına bağlı olarak) ortakların elinde gelir vergisiyle yeniden kavranması-, bu kazançlar üzerindeki toplam vergi yükünü arttırdığından, kurumlar ve ortaklar, bu durumu telâfi edecek bazı hi¬leli yollara başvururlar. \"Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı\", kanun koyucunun, bu şekilde ortaya çıkabilecek vergi kayıpları¬nın önüne geçilebilmesi için öngördüğü bir vergi güvenlik önlemidir.





TF, ilişkili kişiler arasında yapılan mal veya hizmet alım ya da satımında uygulanan fiyatı/bedel i/ücret i ifade eder. TF yoluyla örtülü kazanç dağıtı¬mında, kurum bünyesinde kalması gereken (vergilendirilmemiş) bir kazanç, çeşitli yollarla kurumla veya ortaklarıyla \"ilişkili\" gerçek kişi veya kurumla¬ra aktarılır. Genel olarak alım satım, kiralama, imalat ve inşaat, ödünç para alınması ve verilmesi gibi bir hukuki işlem arkasına gizlenerek yapıldığın¬dan, bu menfaat aktarımının TF yoluyla Örtülü olarak dağıtıldığının belir¬lenmesi oldukça güçtür.






Türk vergi sisteminde, örtülü kazanç dağıtımına ilişkin ilk kanuni düzen¬leme, 5422 sayılı (eski) Kurumlar Vergisi Kanunu\′nun (KVK) yayımlandığı 1949 yılında yapılmıştır. Örtülü kazanç dağıtımıyla ilgili maddede, 5520 sa¬yılı (yeni) KVK\′mn yayımlandığı(2) 2006 yılına kadar maddenin sadece ilk fıkrasında 24.12.1980 tarih ve 2362 sayılı kanunla bir değişiklik yapılmıştır. Yayımlandığı tarihten, bu yana geçen elli yedi yılda Türkiye\′de ve dünyada vergilendirme sistemi, ekonomik şartlar ve teknolojide Önemli gelişmeler ya¬şanmasına rağmen kanunun değişmemesi uygulamada ciddi sorunlara yol açmıştır. Mevzuat incelendiğinde yeni düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar örtülü kazanç dağıtımı konusunda kanun hükmü dışında herhangi bir tali düzenlemenin yer almadığı, konuya ilişkin bir genel tebliğin bile olma¬dığı, uygulamaya elli yılı aşkın bir süre Danıştay\′ın yol gösterdiği görülür. Oysa TF konusunda çağdaş vergi sistemlerinde ayrıntılı düzenlemeler vardır. Bu konuda, OECD raporları başta gelir. Nihayet 5520 sayılı (yeni) KVK ile örtülü kazanç dağıtımında önemli değişiklikler yapılmıştır. TF yoluyla örtülü kazanç dağıtımı, Türk vergi sisteminin çağdaş anlamda ihtiyaç duyduğu ver¬gi güvenlik önlemlerinden biridir.








5520 sayılı (yeni) KVK\′nın 01.01.2007 tarihinde yürürlüğe giren 13. maddesinde sayılan durumlarda, kazancın TF yoluyla Örtülü olarak dağıtıl¬mış sayılacağı belirlenmiş, bu şekilde dağıtılan kazançların kurum kazancın¬dan indirilemeyeceği aynı kanunun \"Kabul edilmeyen indirimler\" başlıklı 11/1-c maddesinde hüküm altına alınmış ve ayrıca ayrıntılı idari düzenleme¬ler yapılmıştır.(3)



III. İNCELEME PLANI


Türk vergi mevzuatında bir vergi güvenlik önlemi olarak düzenlenen TF yoluyla örtülü kazanç dağıtımı, kurumlar vergisi mükelleflerinin vergilendi¬rilmesinde özel bir önem taşır. Sadece bir kanun maddesinden ibaret olsa da, az önce belirtilen özelliğinden dolayı, bu çalışmada, TF yoluyla örtülü ka¬zanç dağıtımı, toplam 9 tablo ve 41 örnekle açıklanmış, gözden geçirilen yüzlerce yargı kararı içinden seçilen 100 adet Danıştay ve 10 adet BFH (Al¬man Federal Vergi Mahkemesi) kararıyla yargının konuya bakışı aktarılma¬ya çalışılmıştır.




TF\′nin hukuki niteliği belirlenirken bu çalışmada, özel hukukun ilke ve kavramlarından da sıkça yararlanılmıştır. Bu kapsamda çalışmada, yürürlük¬teki düzenlemeler yanında her ikisi de 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe gire-

cek 6098 sayılı Borçlar Kanıınu(4) ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu\′nun(5) ilgili hükümlerine de yer verilmiştir.






Özel hukuk, uluslararası hukuk, idare hukuku ve vergi hukukunu ilgilen¬diren yönleri olan TF, disiplinler arası çözümleme yapmayı gerektiren çetre¬fil bir konudur. Bu çalışmada, diğer disiplinlere ait hususlara, ayrıntılar süzü¬lerek konuyla bağlantıları ölçüsünde yer verilmiştir.





TF\′nin anayasal boyuttaki sonuçları da dikkate alınarak bu çalışmada, özellikle, sözleşme yapma özgürlüğü bakımından anayasal bir hakkın sınır¬landırılıp sınırlandırılmadığı ve TF ile ilgili düzenlemenin idareye tanıdığı birel ve düzenleyici işlem yapma yetkisinin, temel hak ve özgürlükler bakı¬mından bir sınırlandırma içerip içermediği konuları da tartışılmıştır.





TF hakkında ulusal ve uluslararası nitelikte pek çok yayın yapılmakla bir¬likte hukuki bakış açısıyla kaleme alınan analizlere pek rastlanılmaz. Bu ça¬lışma, TF ile ilgili her türlü hukuki soruna değinme kaygısı içinde kaleme alınmıştır. Ancak henüz yargı uygulaması bile netleşmemiş ve vergi idaresi¬ne bu denli yetki veren bu düzenlemenin hukuki analizinin zorluğu da orta¬dadır.





Bu çerçevede, çalışmanın birinci bölümünde, konunun kavramsal sapta¬ması yapılarak, daha çok teknik açıklamalara yer verilmiş ve özellikle OECD raporları ve karşılaştırmalı hukuk çerçevesinde uluslararası düzenle¬meler, emsalin belirlenmesinde kullanılan TF yöntemleri ve düzenleme kap¬samındaki gerçek kişi ve kurumlar İncelenmiştir.





İkinci bölümde, konunun hukuki saptaması yapılarak, pozitif hukukta bîr vergi güvenlik önlemi olarak düzenlenen TF yoluyla örtülü kazanç dağıtımı¬nın unsurları, hangi şekillerde gerçekleştirilebileceği ve hukuki niteliği ince¬lenmiştir. Bu kapsamda, 5520 sayılı (yeni) KVK\′daki düzenleme, özel hu¬kuk ve vergi hukukunun çeşitli kavram ve ilkeleri penceresinden değerlendi¬rilmiştir.







Üçüncü bölümde İse, idarenin TF yoluyla örtülü kazanç dağıtımıyla ilgili düzenleme yetkisi, peşin fiyatlandırma anlaşması, düzeltme ve belgelendir¬me gibi özel durumlar incelenmiştir. Çalışma, genel değerlendirme ve sonuç bölümüyle tamamlanmıştır.















İÇİNDEKİLER












SUNUŞ ...5
TEŞEKKÜR 7
KISALTMALAR 9
İÇİNDEKİLER 13
GİRİŞ 21








BİRİNCİ BÖLÜM







KAVRAM ve KAPSAM (TEKNİK SAPTAMA)



I. KAVRAM 25
A. GENEL BAKIŞ 25
B. TANIM 30
C. TF KAVRAMININ GELİŞİMİ 33
1. Ortaya Çıkışı 33
2. Uluslararası Hukukta TF .\′.
a. Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilâtı (OECD) 35
b. Avrupa Birliği (AB) 40
3. Karşılaştırmalı Hukukta TF 46
a. Almanya 46
b.ABD 51
II. KAPSAM ......55
A. EMSAL ARAŞTIRMASI 55
1. Genel Bakış 55
2. Karşılaştırılabilirlik Analizi 56
a. Genel Olarak 56
b. Mal ve Hizmetlerin Nitelikleri
c. İşlev Farklılıkları ,
d. Ekonomik Şartlar 59
e. İş Stratejileri , ,.
3. İşlem Düzeltimi 60
4. TF Yöntemleri 61
a. Genel Olarak 61
b. Geleneksel İşlem Yöntemleri
bt Karşılaştırabilir Kontrol Dışı Fiyat Yöntemi
b2. Yeniden Satış Fiyatı Yöntemi 66
b3. Maliyet Artı Yöntemi 68
c. Diğer Yöntemler... .71
d. Genel Olarak 71
c2. İşleme Dayalı Net Kâr Marjı Yöntemi 72
c3. Kâr Bölüşüm Yöntemi. „ 73
d. Global Bölüşüm Yöntemi 76
3. TF DÜZENLEMESİNİN KAPSAMI 78
1. Genel Olarak 78
2. 5520 Sayılı (Yeni) Kurumlar Vergisi Kanunu Yönünden 79
a. Sermaye Şirketleri 80
al. Anonim, Limited ve Sermayesi Paylara Bölünmüş
Komandit Şirketler 80
al. Fonlar 80
b. Kooperatifler 81
c. İktisadi Kamu Kuruluşları 83
d. Dernek veya Vakıflara Ait İktisadi İşletmeler 84
e. İş Ortaklıkları....... 87
3. Gelir Vergisi Kanunu Yönünden
4. TF Düzenlemesi Kapsamındaki İşlemler










İKİNCİ BOLUM





HUKUKİ SAPTAMA



I. GENEL BAKIŞ 91
II. BİR VERGİ GÜVENLİK ÖNLEMİ OLARAK TF YOLUYLA ÖRTÜLÜ
KAZANÇ DAĞITIMI 92
A. GENEL BAKIŞ 92
B. UNSURLARI 98
1. Objektif Unsurlar... 99
a. İlişkili Kişi Sıfatı. 99
at Genel Olarak 99
a2. Kurumların Kendi Ortaklan 106
a3. Kurumların veya Ortaklarının İlgili Bulunduğu Kişiler
a4. Kurumun veya Ortaklarının İdaresi, Denetimi veya
Sermayesi Bakımından Doğrudan veya Dolaylı Olarak Bağlı
Bulunduğu ya da Nüfuzu Altında Bulundurduğu Kişiler
a5. Ortakların Eşleri 123
a6. Ortakların veya Eşlerinin Üstsoy ve Altsoyu, Üçüncü
Derece Dâhil Yansoy Hısımları ve Kayın Hısımları
al. Gelir Vergisi Kanunu\′nda İlişkili Kişi 124
a8. Vergi Cenneti Ülkelerde Mukim Kişiler.
b. İlişkili Kişiye Menfaat Sağlanması
c. Mesafeli Duruş (Emsallere Uygunluk) İlkesine Aykırılık........ 135
d. Genel Olarak 135
c2. İç Emsal 137
c3. Dış Emsal 139
c4. Mesafeli Duruş (Emsallere Uygunluk) İlkesi
c5. Gizli Emsal 148
c6. İspat. 151
d. Hazine Zararı 151
di Kavram 151
d2. Kapsam 153
d3. Eksik veya Geç Tahakkuk 155
d4. Hazine Zararı Gerçekleştiğinde Yapılacak İşlemler
d5. Danıştay\′ın Görüşü 159
d6. Eleştiri 160
2. Sübjektif Unsur 162
C. TF YOLUYLA ÖRTÜLÜ KAZANÇ DAĞITIMININ HUKUKİ ŞEKİLLERİ 165
1. Genel Bakış 165
2. Alım-Satım İşlemleri 166
a. Satım Sözleşmesi 166
b. TF Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımında Alım-Satım İşlemi 169
3. İmalat ve İnşaat İşlemleri 176
a. İstisna (Eser) Sözleşmesi 176
b. TF Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımında İmalat ve İnşaat İşlemi 178
4. Kiralama ve Kiraya Verme İşlemi
a. Kira Sözleşmesi 180
b. TF Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımında Kiralama ve
Kiraya Verme İşlemi ....183
5. Ödünç Para Alınması ve Verilmesi İşlemi
a. Genel Olarak 188
b. Karz (Tüketim Ödüncü) Sözleşmesi
c. TF Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımında Ödünç Para
Alınması ve Verilmesi İşlemi 193
d. Temel Özellikler. 193
c2. Örtülü Sermaye-TF Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı
Sarmalı 197
c3. Emsal Faizin Belirlenmesi 211
c4. Faizsiz veya Çok Düşük Faizle Ödünç Para Verilmesi. 212
c5. Holding Bünyesinde Ödünç Para Alınması ve Verilmesi. 216
6. İkramiye, Ücret ve Benzeri Ödemeleri Gerektiren İşlemler 218
a. Genel Olarak 218
b. İş Görme Sözleşmeleri 218
b1. Hizmet Sözleşmesi. 218
bt Vekâlet Sözleşmesi 220
c. TF Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımında İkramiye, Ücret
ve Benzeri Ödemeleri Gerektiren İşlemler
7. Grup İçi Hizmetler ve Gayri Maddi Haklar
a. Genel Bakış 229
b. Gayri Maddi Haklar ve TF Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı 231
c. Grup İçi Hizmetler ve TF Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı 234
I. TF YOLUYLA ÖRTÜLÜ KAZANÇ DAĞITIMININ HUKUKİ NİTELİĞİ.. 237
A. GENEL BAKIŞ 237
B. VERGİ NORMUNU ETKİSİZLEŞTİRMEYE YÖNELİK ÖZEL HUKUK
İŞLEMLERİ: PEÇELEME 238
1. Kavram ve Kapsam 239
2. Peçelemenin Vergisel Saikli İşlemler Karşısındaki Konumu 243
a. Kanundan Kaçınma Yolları (Kanuna Karşı Hile) ve Peçeleme 243
b. Muvazaa ve Peçeleme 250
bt Özel Hukukta Muvazaa 250
b2. Vergi Hukukunda Muvazaa 255
c. İnançlı İşlem ve Peçeleme 261
d. Hakkın Kötüye Kullanılması ve Peçeleme
3. Unsurları 265
a. Objektif Unsurlar 265
b. Sübjektif Unsur 267
4. Hukuki Sonuçları 267
B, PEÇELEMENİN SOMUT ÖRNEĞİ: TF YOLUYLA ÖRTÜLÜ KAZANÇ
DAĞITIMI
267
1. Hukuki Niteliği 267
2. Adi Kanuni Karine ,
3. İspat , 271
4. Sözleşme Serbestisi ve TF Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımı 272
a. Sözleşme Serbestisi İlkesi 272
b. Vergi Hukukunda Sözleşme Serbestisi
c. TF Düzenlemesinin Anayasa\′ya Aykırılığı Sorunu 276









UÇUNCU BOLUM





ÖZEL DURUMLAR

I. TF YOLUYLA ÖRTÜLÜ KAZANÇ DAĞITIMINDA İDARENİN
DÜZENLEME YETKİSİ 278
A. GENEL OLARAK ■
B. İLİŞKİLİ KİŞİLER HAKKINDA
C. TF İLE İLGİLİ USULLERİN BELİRLENMESİ
1. İdari İşlemde Yetki Unsuru 282
2. Genel Düzenleyici (Kural) İşlem
3. Bakanlar Kurulu\′nun Düzenleme Yetkisi
a. Vergi Hukuku Alanını Düzenleme Yetkisi
b. TF İle İlgili Usulleri Belirleme Yetkisi
4. Maliye Bakanlığının Düzenleme Yetkisi
a. Genel Tebliğ 294
b. TF İle İlgili Düzenleme Yetkisi
II. PEŞİN FİYATLANDIRMA ANLAŞMASI (PFA) 298
A. GENEL BAKIŞ 298
B. TÜRKİYE UYGULAMASI ,
1. Kapsamı. 300
2. Yenilenmesi, Revize Edilmesi ve İptali
3. Dayanağı Bilgi ve Belgeler 303
4. Hukuki Niteliği 304
5. Harç Uygulaması 306
a. Genel Bakış.... .,
b. PFA\′da Harç 307
C. PFA ve TAKDİR YETKİSİ 309
1. Vergi Hukukunda Takdir Yetkisi
2. PFA\′da Vergi İdaresinin Takdir Yetkisi
I. TF YOLUYLA ÖRTÜLÜ KAZANÇ DAĞITIMINDA DÜZELTME..... 311
A. KÂR PAYI DAĞITIMI 311
1. Kâr Payı Kavramı 311
2. Kâr Dağıtımı 314
3. İştirak Kazançları İstisnası 316
4. Avans Kâr Payı (Temettü Avansı) Dağıtımı 318
a. Kavram ve Kapsam 318
b. Hukuka Aykırılığı 320
B. DÜZELTME .\′ 323
1. Genel Olarak .....323
2. Dağıtılmış Kâr Payı veya Par Mükellef Kurumlar İçin Ana
Merkeze Aktarılan Tutar Sayılma 324
a. Gelir ve Kurumlar Vergisi Yönünden
b. KDV Yönünden 334
3. TF Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtan Kurum Adına Tarh
Edilen Vergilerin Kesinleşmiş ve Ödenmiş Olması Şartı
4. Düzeltmede Süre 342
a. Vergi Hataları ve Düzeltme 342
b. Zamanaşımı... 343
b1. Düzeltme Zamanaşımı 343
b2. TF Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımında Zamanaşımı
ve Düzeltmede Süre ; 344
C. DÜZELTME VE VERGİ ANLAŞMALARI
1. Genel Olarak 347
2. Uluslararası Çifte Vergilendirme
a. Kavram ve Kapsam 347
fa. Çözüm Mekanizmaları 348
b1. Karşılıklı Anlaşma Usulü 348
b2. Tahkim Usulü 350
b3. Türkiye Uygulaması 352
3. Uluslararası TF Uyuşmazlıkları ve Düzeltme 353
N. TF YOLUYU ÖRTÜLÜ KAZANÇ DAĞITIMINDA BELGELENDİRME 362
A. GENEL OLARAK 362
B. TEMEL BELGELER 362
1, Transfer Fiyatlandırması, Kontrol Edilen Yabancı Kurum
ve Örtülü Sermayeye İlişkin Form 362
2. Yıllık Transfer Fiyatlandırması Raporu
a. Kapsamı 366
b. Hazırlanması 369
bl Genel Bilgiler. 369
bt İlişkili Kişiler Hakkındaki Bilgiler 369
b3. ilişkiler Kişiler Arasındaki İşlemlerin Ayrıntılarına
İlişkin Bilgiler 369
b4. TF Analizlerine İlişkin Bilgiler 371
b5. Sonuç 371
b6. Ekler 371
C. HUKUKİ NİTELİĞİ :










DÖRDÜNCÜ BÖLÜM



GENEL DEĞERLENDİRME VE SONUÇ 376

YARARLANILAN KAYNAKLAR ...383