Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (43)      Mart (140)      Åžubat (116)      Ocak (138)

Temel Yasa Anayasa

Temel Yasa Anayasa



Sayfa Sayısı
:  
796
Kitap Ölçüleri
:  
16x24
Basım Yılı
:  
2019
ISBN NO
:  
9786050504170

230,00 TL

Bu ürün şu anda stoklarımızda yok!
Yazarın diğer ürünlerine gözatmanızı tavsiye ederiz...









ÖNSÖZ

Bütün yasaların temelinde, hatta bütün hukuk sisteminin temelinde anayasa vardır. Yasalar o temel üzerinde ve ona uygun olarak yapılır. Bu, yalnız Türkiye’de deÄŸil, baÅŸka ülkelerde de böyledir. Nitekim bizim 1876 tarihli ilk yazılı anayasamızın adı, Kanun-i Esasî, −günümüz Türkçe’siyle−Temel Kanun/Temel Yasa idi. Ondan sonraki 1921 ve 1924 tarihli iki anayasamızın ortak adı, TeÅŸkilâtı Esasiye Kanunu, −günümüz Türkçe’siyle− Temel TeÅŸkilât Kanunu/Temel KuruluÅŸ Yasası idi. Bu, sözcük anlamıyla Fransızca ve Ä°ngilizce Constitution, −Türkçe çevirisiyle− KuruluÅŸ Kanunu/ KuruluÅŸ Yasası teriminin güçlendirilmiÅŸ bir ÅŸekliydi. Fakat 1945 TürkçeleÅŸtirmesiyle bu terim, −devletin kurumsal yapısı ile sınırlı bir anlam taşıyan, adını taşıdığı metnin içeriÄŸini tam yansıtmayan, o nedenle yetersiz kalan dar kapsamlı “teÅŸkilât” sözcüÄŸü bırakılarak− daha genel ve daha geniÅŸ kapsamlı tek bir sözcükle Anayasa’ya çevrildi. 1952’de tekrar TeÅŸkilâtı Esasiye Kanunu’na dönüldüyse de; bu, 27 Mayıs 1960 Ä°htilâli ya da Devrimine kadar devam etti; ondan sonraki düzenlemelerle Anayasa kalıcı terim oldu. Nitekim 1961 ve 1982 anayasalarının ortak adı, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’dır. Bütün bu terimlerin sözcük anlamıyla ifade edilen, bütün yasaların temelinin veya bütün yasaların anasının anayasa olduÄŸudur. Günümüzde Federal Almanya Cumhuriyeti’nin 1949 tarihli anayasasının adı da, bizim 1876 tarihli Kanun-i Esasî ile eÅŸ anlamlı bir sözcük olan Grundgesetz, −Türkçe çevirisiyle− Temel Kanun/Temel Yasa’dır.

Modern anayasalar, artık yalnız devletin yasama, yürütme ve yargı erklerini düzenleyen, her birinin görev ve yetkilerini gösteren bir temel kuruluÅŸ yasası olarak kalmıyor; onunla birlikte temel insan hak ve özgürlüklerini düzenliyor ve güvenceye baÄŸlıyor. Bu anayasalar, ilerleyen zaman içinde yeni toplumsal gereksinmelere uygun deÄŸiÅŸiklikler yapılmasına açık olmakla birlikte; baÅŸta siyasal rejim olmak üzere, devlet ve toplum düzeni, ülke bütünlüÄŸü ve ulusal birlikle ilgili kurallarını bu sürecin dışında tutan ve onlarla ilgili deÄŸiÅŸmezlik güvenceleri getiren hükümler de içeriyor. Her ülkenin kendi durumu ile ilgili deÄŸerlendirmelerine göre kapsamı deÄŸiÅŸebilen bu tür kurallar ve hükümler, o ülkedeki anayasal düzenin saÄŸlam hukukî temelleri olarak konmuÅŸtur. Bu anlamda her anayasa, bir temel yasa niteliÄŸindedir.

***

Elinizdeki kitap, ağırlıklı olarak Anayasa Hukuku ile ilgili konularda yazılmış makale, yapılmış konuÅŸma ve açıklamalardan oluÅŸtuÄŸu için “Temel Yasa Anayasa” adını taşımaktadır.

Kitabın “Anayasa’ya GiriÅŸ” baÅŸlıklı Birinci Bölümünün “Anayasa’nın DeÄŸiÅŸtirilemeyecek Hükümleri” baÅŸlıklı Birinci Ayrımında hem genel olarak anayasalarda, özellikle Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nda bu nitelikteki hükümler incelenmekte; hem Türkiye Cumhuriyeti’nin nitelikleri arasında özel bir yeri olan, hukuk sisteminin Tanrı buyruÄŸu olarak deÄŸiÅŸmez nitelikteki din kurallarına deÄŸil; zaman içinde deÄŸiÅŸen toplumsal gereksinmelere göre insanlar tarafından yetkili organları eliyle konmuÅŸ ve deÄŸiÅŸen koÅŸullara göre aynı biçimde yine onlar tarafından deÄŸiÅŸtirilebilecek kurallara dayandığını ifade eden lâiklik ilkesi ele alınmaktadır.

Bu Bölümün “Atatürk ve Devrimleri” baÅŸlıklı Ä°kinci Ayrımında Cumhuriyetimizin Kurucusu, ülkemizin çaÄŸdaÅŸ dünya milletleri arasında yer almasını saÄŸlamaya yönelik devrimleriyle anılmakta; Ä°stanbul Hava Limanı’nın açıldığı gerekçesiyle Atatürk Hava Limanı’nın dev bir millet bahçesine dönüÅŸtürülmek istenmesi, Atatürk’ün adını silmeye yönelik bir proje olarak deÄŸerlendirilmekte; O’nun bir insan ve miras bırakan olarak yazdığı vasiyetnameyi ölümünden 80 yıl sonra siyasî hesaplarla geçersiz kılmaya yönelik giriÅŸimler üzerinde durulmaktadır.

Birinci Bölümün Üçüncü Ayrımında 1933’ten 2013’e kadar 80 yıl ilkokul öÄŸrencilerinin her sabah derse baÅŸlamadan önce yüksek sesle “Andımız” olarak birlikte okudukları ÖÄŸrenci Andı’nın bu ÅŸekilde ırkçılık yapıldığı gerekçesiyle kaldırılması, Danıştay’ın bu konudaki yönetmelik deÄŸiÅŸikliÄŸini iptal eden kararı vesilesiyle eleÅŸtirilmektedir.

“Siyaset ve Siyasî Partiler” baÅŸlıklı Ä°kinci Bölümde siyasette dürüst ve adil rekabetin koÅŸulları ve bunun kurumsal alt yapısı ile siyasî partilere devlet yardımı, iki ayrı makale ile incelenmektedir.

“Yasama” baÅŸlıklı Üçüncü Bölümün Birinci Ayrımında 20.5.2016 tarih ve 6718 sayılı Kanun’la Anayasa’ya eklenen geçici 20. madde uyarınca Anayasa’nın 83 ve 85. maddeleri ile TBMM Ä°çtüzüÄŸü’nün 131-134. maddelerinde öngörülen usul ve güvencelere aykırı olarak yasama dokunulmazlıklarının bir toplu iÅŸlemle kaldırılması, önemi ve izleyen makale ile konu bütünlüÄŸü dolayısıyla “Anayasa’ya Aykırı Anayasa DeÄŸiÅŸikliÄŸi” kitabımızdan sonra bu kitapta da bir kez daha ele alınıyor. Çünkü izleyen makalede konu, basın özgürlüÄŸü ve yasama dokunulmazlığı baÄŸlamında deÄŸerlendirilmektedir. Tekrar seçilen milletvekilinin dokunulmazlığı, Anayasa’nın 83. maddesinin IV. fıkrası çerçevesinde farklı bir boyutuyla inceleniyor.

Üçüncü Bölümün “Yasama Denetimi” baÅŸlıklı Ä°kinci Ayrımında idarenin TBMM tarafından denetlenmesi, ayrıntılı bir biçimde inceleniyor.

Bu Bölümün Üçüncü Ayrımında, Kanun-i Esasi’den baÅŸlayarak yürütmeye düzenleme yetkisi veren anayasa ve kanun hükümleri incelendikten sonra, günümüzde olaÄŸan yasama yolu hâline getirilen CumhurbaÅŸkanlığı kararnameleri ile OlaÄŸanüstü Hâl Kanunu’na dayanılarak çıkarılan iki KHK ele alınmıştır.

“Yürütme” baÅŸlıklı Dördüncü Bölümün “CumhurbaÅŸkanı” baÅŸlıklı Birinci Ayrımında CumhurbaÅŸkanının seçimi, görev ve yetkileri incelenmekte; CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın son zamanlardaki bazı konuÅŸmaları ve idam cezası konusundaki tutumu, doÄŸrular ve gerçekler ışığında deÄŸerlendirilmektedir.

Dördüncü Bölümün “Kamu Yönetimi” baÅŸlıklı Ä°kinci Ayrımında “1. Merkezî Yönetim” baÅŸlığı altında artık internet ortamında yayımlanan Resmî Gazete’nin Anayasa hükümlerine göre nasıl yayımlanması gerektiÄŸi, dövize dayalı tahviller, Marmara depreminden sonra yapılanlar ele alınmış, henüz makamının kaldırılmadığı dönemde son BaÅŸbakan ve Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanının iki yanlış hareketi eleÅŸtirilmiÅŸtir. Yine Ä°kinci Ayrımda “2. Yerel Yönetimler” baÅŸlığı altında yerel yönetimler seçimlerinde Anayasa’ya aykırı adaylık ve sonuçları; “Türk Silâhlı Kuvvetleri” baÅŸlıklı Üçüncü Ayrımda ise Åžah Fırat Operasyonunun farklı boyutları ile Zeytin Dalı Harekâtı ve NATO’nun tutumu incelenmiÅŸtir.

“Uluslararası Ä°liÅŸkiler” baÅŸlıklı BeÅŸinci Bölümde sırasıyla Lozan Barış AntlaÅŸması ve Ege adaları, Kıbrıs politikası, KKTC’nin tanınması konuları ele alınmakta; BaÅŸkan Trump yönetimindeki ABD tarafından Ä°srail’in baÅŸkenti olarak tanınan Kudüs’ün statüsü, baÅŸlangıçtan bu yana olan geliÅŸmeler ve BM Güvenlik Konseyi kararları ışığında incelenmekte; terörizmin finansmanında ABD’nin tutumu, Federal Almanya Cumhuriyeti Federal Meclisi’nin soykırım kararı ile Avusturya’nın cami ve imam kararları eleÅŸtirilmektedir.

“EÄŸitim, Kültür ve Çevre” baÅŸlıklı Altıncı Bölümde çocuklarımızı tehdit eden bir tehlike olarak tarikat okullarına dikkat çekilmekte, genel kültürün yaygınlaÅŸmasında kurumsal alt yapı olarak halk kütüphaneleri ve CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın “çılgın proje” olarak nitelediÄŸi Ä°stanbul Kanalı Projesi üzerinde durulmaktadır.

***

Önceki kitaplarımız gibi bu kitabın hazırlanması ve yayımlanması da, birçok insanın destek ve yardımlarıyla gerçekleÅŸiyor. Kitapta yer alan makale ve incelemelerle ilgili araÅŸtırmalar için geniÅŸ ölçüde TBMM Kütüphanesi’nden yararlanılmıştır. Aradığımız kaynaklara ulaÅŸmamızda bize yardımcı olan uzman Faruk Nafiz Ertürk, kütüphaneci Ziya KutluoÄŸlu ile memur Gül ÇiloÄŸlu’na teÅŸekkür borçluyuz.

Keza Kitaptaki inceleme ve makalelerin bilgisayarla yazılmasında karşılaÅŸtığımız teknik sorunların çözümünde ve bunların kitap düzeni içinde sıralanmasında yardımcı olan Bahadır Çamalan ile aradığımız belgelerin bulunmasında yardımcı olan Erdal Gülhas’a teÅŸekkür borçluyuz.

Son olarak Kitabın basım ve yayımı ile deÄŸerli okuyucularımıza ulaÅŸmasını saÄŸlayan Yetkin Basım Yayım ve Dağıtım A.Åž.’nin –baÅŸta Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Yusuf Ziya Gülkök ve Yönetim Kurulu Üyesi Muharrem BaÅŸer, dizgi operatörü Serap Özer Rol olmak üzere − tüm yönetici ve çalışanlarına içten teÅŸekkürlerimizi ifade etmekten büyük bir mutluluk duyduÄŸumuzu belirtmek isteriz.

Ankara, 15 Åžubat 2019

Ä°ÇÄ°NDEKÄ°LER
SUNUÅžV
Ä°ÇÄ°NDEKÄ°LERIX
KISALTMALARXIII
BÄ°BLÄ°YOGRAFYA XIX
I.GENEL ESERLER, MONOGRAFÄ°LER, MAKALE VE
 BÄ°LDÄ°RÄ°LERXIX
II.HUKUK KAYNAKLARIXXVIII
III.ANSÄ°KLOPEDÄ°LER, SÖZLÜKLERXXXVIII
B i r i n c i B ö l ü m
ANAYASA’YA GÄ°RÄ°Åž
B i r i n c i  A y r ı m
Anayasa’nın DeÄŸiÅŸtirilemeyecek Hükümleri
Anayasalarda DeÄŸiÅŸmez Maddeler3
Türkiye Cumhuriyeti’nin Lâik NiteliÄŸi53
Ä° k i n c i  A y r ı m
Atatürk ve Devrimleri
Atatürk ve Devrimleri159
Atatürk’ün Adını Silme Projesi164
Ä°ÅŸ Bankası’ndaki Atatürk Hisseleri166
Atatürk’ün Vasiyetnamesi168
Ü ç ü n c ü  A y r ı m
Andımız
Andımız’ın Neresinde Irkçılık Var?175
Ä° k i n c i B ö l ü m
SÄ°YASET VE SÄ°YASÎ PARTÄ°LER
Siyasette Dürüst ve Adil Rekabet ve Kurumsal Alt Yapısı183
Siyasî Partilere Devlet Yardımı252
Ü ç ü n c ü  B ö l ü m
YASAMA
B i r i n c i  A y r ı m
Yasama Dokunulmazlığı
Basın ÖzgürlüÄŸü ve Yasama Dokunulmazlığı383
Tekrar Seçilen Milletvekilinin Dokunulmazlığı390
Ä° k i n c i  A y r ı m
Yasama Denetimi
İdarenin TBMM Tarafından Denetlenmesi395
Ü ç ü n c ü  A y r ı m
Kanun Hükmünde Kararnameler
Yürütmeye Düzenleme Yetkisi Veren Anayasa ve Kanun Hükümleri487
Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri506
Yeni O-Hâl Kararnameleri514
D ö r d ü n c ü  B ö l ü m
YÜRÜTME
B i r i n c i  A y r ı m
Cumhurbaşkanı
CumhurbaÅŸkanı Seçimi519
CumhurbaÅŸkanı Seçimi Yaklaşırken689
CumhurbaÅŸkanı Seçiminde Aday Gösterilmesi695
CumhurbaÅŸkanı Seçimi ve CumhurbaÅŸkanının Yetkileri699
CumhurbaÅŸkanının Görev ve Yetkileri706
CumhurbaÅŸkanının Bazı KonuÅŸmaları, Gerçekler ve DoÄŸrular712
1. Ecevit Ne SöylemiÅŸti?713
2. Ecevit’in DuruÅŸu714
3. CumhurbaÅŸkanı Meclis’e Emir Veremez716
4. Türkçülük Tartışması717
5. Türk Tarihinin BaÅŸlangıcı718
6. “Rabia” Tartışması719
7. Amerikan Mahkemesini FETÖ’cü Olarak Nitelendirmek
    Davaya Zarar Verir720
8. “Çömez Devlet”721
9. Ä°nönü Adı Bir Onurdur722
 Ä°dam Cezası ve CumhurbaÅŸkanının Tutumu724
İ k i n c i A y r ı m
Kamu Yönetimi
1. Merkezî Yönetim
Resmî Gazete Nasıl Yayımlanmalı?731
Dövize Dayalı Devlet Tahvilleri737
Marmara Depreminden Sonra Yapılanlar739
Başbakanın Valilere Yaptığı Yanlış Tavsiye741
Diyanet İşleri Başkanının Yanlış Ziyareti743
2. Yerel Yönetimler
Anayasa’ya Aykırı Adaylık747
Ü ç ü n c ü  A y r ı m
Türk Silâhlı Kuvvetleri
Şah Fırat Operasyonunun Farklı Boyutları757
Zeytin Dalı Harekâtı ve NATO’nun Tutumu760
B e ÅŸ i n c i  B ö l ü m
ULUSLARARASI Ä°LÄ°ÅžKÄ°LER
Lozan Barış Antlaşması ve Ege Adaları765
Kıbrıs Politikası769
Kudüs Sorunu ve KKTC’nin Tanınması770
Barışı Dinamitlemek776
Terörizmin Finansmanı ve ABD’nin Tutumu778
Federal Almanya Meclisi’nin Soykırım Kararı780
Avusturya’nın Cami ve Ä°mam Kararları781
A l t ı n c ı  B ö l ü m
EĞİTÄ°M, KÜLTÜR VE ÇEVRE
Tarikat Okulları785
Halk Kütüphaneleri789

İstanbul Kanalı Projesi795