Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (73)      Mart (140)      Şubat (116)      Ocak (138)

Taşınmazların İnançlı İşlemle Devri

Taşınmazların İnançlı İşlemle Devri



Sayfa Sayısı
:  
214
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2014
ISBN NO
:  
9789754648584

90,00 TL









 

GİRİŞ

 

 1. SUNUŞ, ÇALIŞMANIN AMACI, ÇALIŞMA PLANI VE KONUNUN SINIRLANDIRILMASI

 

I. SUNUŞ

 

Borçlar hukuku sistemimizin temel ilkelerinden olan sözleşme öz­gürlüğü ve bu özgürlüğün doğal bir yansımasını oluşturan tip özgürlü­ğü, mevcut hukukî düzenlemelerin ekonomik gelişmelere ayak uy­durmasının zorluğu karşısında önemli bir hukukî çare niteliği taşımak­tadır. Bu özgürlük sayesinde bireyler, ekonomik ihtiyaçlarını karşıla­mak amacıyla, kanunlar tarafından kısmen ya da tamamen öngörül­meyen sözleşme tipleri yaratabilmektedirler. Böylece borçlar hukuku, ekonomik gereksinimlerin etkili bir şekilde karşılanmasını mümkün kılan bir esnekliğe kavuşturulmuş olmaktadır.

  İnançlı işlemler de varlıklarını esas itibariyle hukuk düzeninin kar­şılayamadığı pratik gereksinimlere ve dolayısıyla tip özgürlüğüne borçludur. Zira inançlı işlemlerin tarafları, varmak istedikleri hukukî sonuç bakımından kanunların kendilerine sunduğu imkânları yetersiz bulmakta ve devralanı tam hak sahibi sıfatına kavuşturacak inançlı devirler gerçekleştirme yoluna gitmektedirler. Bu yetersizlik özellikle güvenceler alanında görülmektedir. Şahsî güvenceler güvence verenin malvarlığının azalması riski dolayısıyla her zaman değer kaybedebi­lirken; aynî güvenceler ise özellikle icra yoluyla paraya çevirme kura­lının sebep olduğu masraflar ve zaman kaybı gibi olumsuzlukları bün­yesinde barındırmaktadır. Bunun dışında bir malvarlığı değerinin uzun süreli ya da birden çok hukukî işlem yapılmasını gerektirecek şekilde yönetilmesi söz konusu olduğunda, yetkilendirme işlemleri ancak temsil ve vekâlet hukuku çerçevesinde gerçekleştirilebilir. Bu sebeple yöneten, ancak sınırlı bir hareket alanına sahip kılınabilmektedir. Mevcut hukuk düzenimiz çerçevesinde, tek bir işlemle, yönetenin, yö­netim ediminin içeriğini belirleme hususunda tamamen bağımsız karar alabilecek şekilde yetkilendirilmesi mümkün görünmemektedir. İnançlı işlemler, güvence elde eden alacaklının ya da yönetenin doğrudan mülkiyet hakkının tanıdığı yetkilerle donatılmasını mümkün kıl­mak suretiyle, bireylerin hukuk kuralları aracılığıyla ulaşamadıkları birtakım hukukî sonuçlara ulaşmalarını sağlama ve böylece bir anlam­da hukuk düzenindeki boşlukları doldurma görevini yerine getirmek­tedir.  

Hukukumuzda inançlı işlemlerin, İsviçre hukukunun aksine, ta­şınmazlar alanında yoğunlaştığı görülmektedir. Bu durumun sebebi, özellikle güvence amaçlı inançlı işlemler dikkate alındığında kolaylık­la anlaşılabilmektedir. Zira İsviçre hukukunda taşınmaz rehninde ipo­tekli borç senetlerinden yararlanılması inançlı işlemlere de yansımış; inançlı devir işlemlerinin konusunu taşınmazlar yerine taşınmazların değerini temsil eden bu senetler oluşturmuştur. Ülkemizde ise gerek bu senetlerin uygulama tarafından benimsenmemiş olması gerekse de taşınmazların malî değerinin yüksekliği, kredi verenler tarafından gü­vence konusu olarak taşınmazların tercih edilmesine yol açmıştır. Kredi alanlar da taşınmaz mülkiyetini güvence olarak göstermek sure­tiyle daha yüksek miktarda kredi elde edebilmektedir. Ayrıca taşın­mazları konu edinen yönetim amaçlı inançlı devirlerde de malik ko­numunu elde etmesi, devralanın hukukî durumunu önemli ölçüde güç­lendirmekte, onu yetkisini ispat zorunluluğundan kurtarmaktadır. Özetle, inançlı işlemlerin üstlendiği görevlerin anılan sebeplerle özel­likle taşınmazlar alanında söz konusu olması, bu işlemlerin uygula­mada çoğu zaman taşınmazları konu edinmesi sonucunu doğurmuştur.  

II. ÇALIŞMANIN AMACI

  İsviçre hukukunda inançlı işlem uygulamasının taşınmaz dışındaki malvarlığı değerleri çerçevesinde gelişmesi, doktrinde yapılan çalış­malara da yön vermiştir. Gerçekten İsviçre doktrininde konuya ilişkin eserlerin özellikle taşınır ve alacakların güvence amacıyla devri üze­rinde yoğunlaştığı görülmektedir. Bu durum Türk doktrinini de etki­lemiş; monografi ve makalelerde, malvarlığı değerleri bakımından bir ayrım yapılmaksızın, inançlı işlemlerin genel teorisi ve özellikle gü­vence amacıyla gerçekleştirilen inançlı işlemler ele alınmıştır. Bunun­la birlikte ülkemizde devir konusu olarak taşınmazların ön plana çık­ması ve taşınmazların tapu sicili dolayısıyla özellikle şekil unsuru ba­kımından diğer malvarlığı değerlerini konu edinen işlemlerden ciddi ölçüde farklılaşması, inançlı taşınmaz devirlerinin soyutlanarak ayrı bir incelemeye tâbi tutulmasını gerekli kılmıştır. Çalışmamız, bu doğ­rultuda inançlı işlemlerin taşınmazlarla ilgili yönlerinin ayrı ve detaylı şekilde ele alınması, bu işlemlere ilişkin uygulamada sıklıkla karşılaşı­lan sorunların sistematik bir şekilde değerlendirilmesi ve çözümlerin ortaya konması amacını taşımaktadır.  

Çalışma konusunun seçiminde, Kıta Avrupası hukuk sistemine dâ­hil ülkelerde inançlı işlemlere ilişkin son dönemdeki gelişmeler de et­kili olmuştur. Söz konusu işlemlerin Fransız hukukunda kanunî dü­zenlemeye kavuşturulması bu hususta önem arz etmektedir. Aynı şe­kilde Trust'a Uygulanacak Hukuk ve Trust'm Tanınmasına Dair Lahey Konvansiyonu'nun İsviçre tarafından onaylanması ve bu doğ­rultuda iç hukukta yapılan değişiklikler de, Kıta Avrupası hukuk sis­temine dâhil ülkelerde inançlı işlem teorisinin ciddi bir değişim süre­cine girdiğini ortaya koymaktadır. İnançlı işlemlerin Anglo-Amerikan hukuk sisteminin yarattığı trust işlemine yakınlaşması şeklinde ger­çekleşen bu değişim, trust işleminin inananın korunması hususunda sunduğu imkânlara duyulan gereksinimden kaynaklanmaktadır. Bu imkânların eksikliği Türk hukukunda da, özellikle taşınmazlar alanın­da ciddi şekilde hissedildiğinden, söz konusu değişimin yakın gele­cekte Türk hukukuna yansıması kuvvetle muhtemeldir. Dolayısıyla ta­şınmazları konu edinen inançlı işlemlerin bu açıdan incelenmesi, ül­kemiz hukuk teorisi ve uygulamasında anılan sürece dikkat çekilmesi bakımından son derece önemlidir.

 

III. ÇALIŞMA PLANI VE KONUNUN SINIRLANDIRILMASI

 

Çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde inançlı işlemlerin genel teorisi ele alınmış ve söz konusu işlemlerin hukukî sınırlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çerçevede ilk olarak inançlı işlemlerin tanımı, ekonomik hayatta karşı­ladığı gereksinimler ve konu edinebileceği malvarlığı değerleri ince­lenmiştir. Ardından inançlı işlem kavramının daha iyi anlaşılabilmesi ve ikinci ve üçüncü bölümde yapılacak açıklamalara temel oluşturma­sı bakımından son derece önemli gördüğümüz tarihçe ve karşılaştır­malı hukuk boyutu inceleme konusu yapılmıştır. Zira Roma, Cermen ve Anglo-Amerikan hukuk sistemlerinde oldukça farklı yapı ve hü­kümleri haiz olan söz konusu işlemlerin ele alınması, günümüz teorisinin nasıl şekillendiğinin anlaşılması ve doktrinde ileri sürülen çeşitli teorilerin değerlendirilmesi bakımından gereklilik arz etmektedir. Bi­rinci bölüm, Kıta Avrupası hukuk sistemine dâhil ülkelerde ve ulusla­rarası düzeyde gerçekleşen, inançlı işlem teorisinin geleceğine dair ipuçları verebilecek gelişmelerin ortaya konması ile tamamlanmıştır.  

Birinci bölümde yapılan açıklamalar inançlı işlemlerin tamamını kapsadığından detaylı tutulmuştur. Özellikle Treuhand ve trust işlem­leri, inananı daha güvenli bir hukukî konuma kavuşturmaları dolayı­sıyla, inananın korunması hususunda yol gösterici olabilecek nitelik­tedir. Üçüncü bölümde ele alman hak sahipliği teorilerinin daha iyi anlaşılabilmesi bakımından bu işlemlerin yapısının anlatılması da ay­rıca zorunluluk teşkil etmektedir.  

İkinci ve üçüncü bölümlerde söz konusu işlemlerin taşınırlara ve alacak haklarına ilişkin yönü bir kenara bırakılmış, inceleme tamamen taşınmazları konu edinen inançlı işlemler üzerine yoğunlaştırılmıştır. Bu doğrultuda ikinci bölümde öncelikle taşınmazları konu edinen inançlı işlemlerin sınıflandırılması konusu ele alınmış ve bu hususta doktrinde ileri sürülen çeşitli ölçütler değerlendirilmiştir. Bölümün devamında söz konusu işlemlerin unsurlarını oluşturan inanç anlaşma­sı ve devir işlemi detaylı bir şekilde incelenmiştir. Bu kapsamda inanç anlaşmasının sözleşme, devir işleminin ise kazandırıcı işlem niteliği tespit edilmiş; işlemin hükümlerinin belirlenmesinde son derece önemli bir role sahip olan inanç anlaşmasının işlevleri ve hukukî nite­liği üzerinde özellikle durulmuştur. Sonrasında, inanç anlaşmasının kendine özgü niteliğinin ortaya konabilmesi ve belirgin hâle getirile­bilmesi bakımından değer taşıyan, inançlı işlemlerin taşınmaz rehni ile doğrudan temsil ve dolaylı temsil kurumlarıyla olan ilişkisi ele alın­mıştır. Doktrinin görüş çeşitliliği bakımından oldukça zenginleştiği bu hususta yapılan açıklamalarda, öncelikle işlem ve kurumlara ilişkin genel bilgiler verilmesi, ardından doktrin tarafından ileri sürülen gö­rüşlerin değerlendirilmesi şeklinde bir yol izlenmiştir. Bölüm, dolaylı temsil - inançlı işlem ilişkisi bağlamında nam-ı müstear kavramına ilişkin açıklamalarla sona ermektedir.

  İnançlı işlemler özellikle güvenceler alanında ciddi gereksinimleri karşıladığından, uygulamada kendisine önemli bir yer edinmiştir. Do­layısıyla inançlı işlemlerin herhangi bir sebeple geçersizlik yaptırımıy-la karşı karşıya bırakılması son derece olumsuz sonuçlar doğurur. Bu çerçevede üçüncü bölümde taşınmazları konu edinen inançlı işlemle­rin geçerliliği sorunu ele alınmış; hukukî sebep eksikliği, şekil şartla­rına uyulmaması ve muvazaa gibi işlemin geçersizliği sonucunu doğu­rabilecek ihtimallerin bertaraf edilmesi hususunda çaba harcanmıştır. Konuya ilişkin açıklamalarda da inançlı devirlerin benzer hukukî ku­rum ve işlemlerle ilişkisi konusunda izlenen yöntem benimsenmiştir. Bu doğrultuda öncelikle söz konusu geçersizlik sebeplerinin unsurla­rına ve yaptırımlarına ilişkin genel bilgilere yer verilmiş; ardından inançlı işlemler, bu unsurlar çerçevesinde değerlendirmeye tâbi tutul­muştur.  

Üçüncü bölümün ikinci ve son ana başlığını inançlı işlemlerin hü­kümleri oluşturmaktadır. Bu hususta ilk olarak kendine özgü nitelik taşıyan inanç anlaşmasına uygulanabilecek kanun hükümleri tespit edilmiştir. Ardından söz konusu hükümler de dikkate alınarak, inançlı işlemlerin genel yapı ve işleyişi çerçevesinde tarafların hak ve yüküm­lülükleri belirlenmiş; bu yükümlülüklerin ihlâli ihtimalinde taraflarca başvurulabilecek hukukî çareler inceleme konusu yapılmıştır. Bölü­mün son kısmı ise inançlı işlemlerin sona ermesi bahsine ayrılmıştır.

 

Üçüncü bölümde, inançlı olarak devrettiği taşınmaz üzerindeki yetkilerini kaybeden inananın gerek inanılana gerekse de inanılanın alacaklılarına ve üçüncü kişilere karşı korunması hususu, önemine bi­naen detaylı bir incelemeye tâbi tutulmuştur. Zira malik sıfatını ve do­layısıyla taşınmaz mülkiyetinden doğan tüm yetkilerini inanılana dev­retmesi sonucunda inanan, inanılana karşı ileri sürebileceği aynî hak ve yetkilerinden mahrum kalmaktadır. Taşınmazın iadesini talep husu­sunda inananı aynî nitelikli bir korumaya kavuşturma çabaları, inançlı işlemlerin Cermen hukukundaki karşılığı olan Treuhand ve Anglo-Amerikan hukuk sistemindeki karşılığını oluşturan trust işlemlerinin yapısı ve işleyişinden yararlanma arzusunu beraberinde getirmiştir. Böylece bu işlemlerin temel esaslarının Roma hukukuna dayanan mülkiyet anlayışıyla bağdaşıp bağdaşmadığı sorunu gündeme gelmiş ve konunun bu doğrultuda çeşitli yönleriyle ele alınması gerekliliği ortaya çıkmıştır.

  Çalışmanın konusunu taşınmazların inançlı işlemle devri oluştur­duğundan, taşınır ve alacak haklarını konu edinen işlemlere ilişkin geçerlilik sorunları incelenmemiştir. Bu çerçevede TMK1 md. 766/1 hükmü dolayısıyla taşınırları konu edinen inançlı işlemler bakımından ciddi bir geçersizlik riski teşkil eden kanuna karşı hile, taşınmazlar bakımından tipik bir geçersizlik sebebi oluşturmadığından çalışma kapsamında ele alınmamıştır.  

Çalışma taşınmazları konu edinen inançlı işlemlerin maddî hukuk alanında incelenmesi amacıyla gerçekleştirildiği için, konunun güven­ce amaçlı inançlı devirlerde söz konusu olan paraya çevirme ve tasar­rufun iptali davası gibi usulî yönleri üzerinde durulmamıştır.

 

Çalışmada inanç konusu taşınmazın üçüncü kişilerden elde edildiği ihtimaller de ele alınmakla birlikte, aksi belirtilmedikçe açıklamalar, taşınmazın inanandan elde edildiği ihtimaller dikkate alınarak yapıl­mıştır.

 


ÖNSÖZ

 

Taşınmazların İnançlı İşlemle Devri başlıklı bu yüksek lisans tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medenî Hukuk Yüksek Lisans Programı çerçevesinde, 24.06.2013 tarihinde, Prof. Dr. İhsan ERDOĞAN, Prof. Dr. M. Fadıl YILDIRIM ve Prof. Dr. Hasan AY­RANCI'dan oluşan jüri önünde savunulmuş ve oybirliğiyle başarılı bulunmuştur. Bu tezde de tezlerin savunulduğu gibi yayımlanması esasına mümkün olduğunca bağlı kalınmıştır. Bununla birlikte, sonra­dan fark edilen birtakım yazım hataları düzeltilmiş, kaynaklara yapı­lan atıflar güncellenmiştir.

 

Doktrinde, inançlı işlemlere ilişkin çalışmaların söz konusu işlem­lerin genel teorisi üzerinde yoğunlaştığı görülmektedir. Ancak eşya hukukunun şekilci yapısının, özellikle de tescil ilkesinin devreye gir­mesi karşısında, bu işlemlerin taşınmazlar alanında ayrı bir inceleme­ye tâbi tutulması gereklilik arz etmektedir. Ülkemiz uygulamasında taşınmazların inançlı devri işlemlerinin diğer malvarlığı değerlerini konu alan inançlı işlemlere oranla açıkça öne çıkması, bu gerekliliği daha da belirgin hâle getirmiştir. Çalışmamız bu çerçevede, inançlı işlemlerin sadece taşınmazlar açısından, sistematik bir şekilde ele alınması amacıyla gerçekleştirilmiştir.

 

İnançlı işlemlere ilişkin kanunî bir düzenlemenin bulunmaması, doktrinde konuya ilişkin çok çeşitli görüşlerin ileri sürülmesine sebep olmuştur. Görüş ayrılıkları, konunun sistematik bir incelemeye tâbi tutulmasını önemli ölçüde zorlaştırmıştır. Anılan görüşlerden taşın­mazları konu edinen inançlı işlemlerin niteliğine uygun düşenlerin tespiti ve değerlendirilmesi, çalışmanın oluşturulması aşamasında cid­di bir çaba harcanmasını gerektirmiştir. Son derece soyut nitelik taşı­yan teorik bilgilerin taşmmazlara ilişkin tapu sicili ve Yargıtay uygu­lamalarıyla bir arada ele alınması da, beklendiği gibi, kolay olmamış­tır.

  Gerek konunun seçimi gerekse de çalışmanın oluşturulması aşa­masında görüşlerini ve desteğini esirgemeyen, asistanlığını yapmaktan büyük bir onur duyduğum tez danışmanım ve saygıdeğer hocam Prof. Dr. İhsan ERDOGAN'a teşekkürü bir borç bilirim.


İsviçre ve Alman hukukuna ilişkin bilgi birikimi ve görüşleriyle çalışmaya önemli katkılarda bulunan değerli hocam Prof. Dr. M. Fadıl YILDIRIM'a, yabancı kaynaklara ulaşmamda yardımcı olan Prof. Dr. Osman Berat GÜRZUMAR'a, ilgisi ve yapıcı eleştirileri için Prof. Dr. Hasan AYRANCl'ya ve yine bu çalışmaya olan destekleri dolayısıyla Prof. Dr. Veysel BAŞPINAR'a teşekkür ederim.   Hukukî konularda görüş alışverişinde bulunmaktan büyük zevk al­dığım, çalışma süresince manevî desteğini bir an olsun esirgemeyen kürsü arkadaşım Arş. Gör. Neslihan ÇUKADAR'a içtenlikle teşekkür ederim.  

Bilimsel çalışmalara ve bilim insanlarına destekleri dolayısıyla TÜBiTAK'a ayrıca teşekkür ederim.

  Çalışmanın yayımlanması aşamasında emeği geçen, Yetkin Basım, Yayım ve Dağıtım A.Ş.'nin sahipleri Ziya GÜLKÖK ve Muharrem BAŞER'e teşekkür ederim.  

Bugüne kadar attığım her adımda varlığından güç aldığım, emeği­nin ve özverisinin karşılığını asla ödeyemeyeceğim annem, şüphesiz ki teşekkürlerin en büyüğünü hak etmektedir.

  Ankara, Temmuz 2014 Özgür    

İÇİNDEKİLER

GİRİŞ 19

§ 1. SUNUŞ, ÇALIŞMANIN AMACI, ÇALIŞMA PLANI VE
KONUNUN SINIRLANDIRILMASI 19
I. SUNUŞ 19
II. ÇALIŞMANIN AMACI 20
III. ÇALIŞMA PLANI VE KONUNUN
SINIRLANDIRILMASI 21
BİRİNCİ BÖLÜM
GENEL OLARAK İNANÇLI İŞLEM KAVRAMI,
İNANÇLI İŞLEMLERİN TARİHÎ GELİŞİMİ VE KARŞILAŞTIRMALI HUKUKTAKİ GÖRÜNÜMLERİ   § 2. GENEL OLARAK İNANÇLI İŞLEM KAVRAMI 25
I. İNANÇLI İŞLEM KAVRAMININ TANIMI 25
II. İNANÇLI İŞLEMLERİN EKONOMİK İŞLEVLERİ 27
A. Güvence İşlevi 27
B. Gizleme İşlevi 30
C. Dolanma ve Sadeleştirme İşlevleri 32
III. İNANÇLI İŞLEMLERİN KONUSU 34
§ 3. İNANÇLI İŞLEMLERİN TARİHÎ GELİŞİMİ 38
I. ROMA HUKUKUNDA İNANÇLI İŞLEMLER
(FIDUCIA) 38
A. Fiducia Kavramı 38
B. Fiducia’nın Türleri 40
1. Fiducia Cum Creditore 40
2. Fiducia Cum Amico 41
C. Fiducia’da Taraf Menfaatlerinin Korunması 42
D. Fiducia’nın Ortadan Kalkması 44
E. Fiducia - Fideicommissum İlişkisi 45
II. CERMEN HUKUKUNDA İNANÇLI İŞLEMLER
(TREUHAND) 46
A. Genel Olarak Treuhand 46
B. Treuhand’da Yararlananın Menfaatinin Korunması 47
§ 4. KARŞILAŞTIRMALI HUKUKTA
İNANÇLI İŞLEMLER 49
I. ALMAN HUKUKUNDA İNANÇLI İŞLEMLER 49
A. Tarihî Gelişim Süreci 49
B. Alman Medenî Kanunu’ndaki Durum 51
1. Genel Olarak 51
2. Yönetim Amaçlı İnançlı İşlemler
Bakımından Durum 52
3. Güvence Amaçlı İnançlı İşlemler
Bakımından Durum 53
C. İnançlı İşlem Benzeri İşlemler (Quasitreuhand) 55
II. ANGLO-AMERİKAN HUKUK SİSTEMİNDE
İNANÇLI İŞLEMLER (TRUST) 56
A. Genel Olarak 56
B. Tarihî Gelişim Süreci 56
C. Hükümleri 58
III. GÜNCEL GELİŞMELER 60
A. Uluslararası Hukukta 61
B. İsviçre Hukukunda 62
C. Fransız Hukukunda 62
D. Avrupa Birliği Mevzuatında 63
İKİNCİ BÖLÜM
TAŞINMAZLARI KONU EDİNEN
İNANÇLI İŞLEMLERİN SINIFLANDIRILMASI,
UNSURLARI, ÇEŞİTLİ HUKUKÎ KURUM VE
İŞLEMLER KARŞISINDAKİ DURUMU  
§ 5. TAŞINMAZLARI KONU EDİNEN
İNANÇLI İŞLEMLERİN SINIFLANDIRILMASI 65
I. GENEL OLARAK 65
II. İŞLEMİN AMACI BAKIMINDAN AYRIM 66
A. Saf (Yönetim Amaçlı) İnançlı İşlemler 67
B. Karma (Güvence Amaçlı) İnançlı İşlemler 68
III. İŞLEMDEN MENFAAT ELDE EDENLERİN
HUKUKÎ KONUMU BAKIMINDAN AYRIM 71
IV. İŞLEMİN ÜÇÜNCÜ KİŞİLERE KARŞI DURUMU
BAKIMINDAN AYRIM 72
V. İNANÇLI İŞLEMLERİN İNANÇLI İŞLEM
BENZERLERİNDEN AYIRT EDİLMESİ 73
§ 6. TAŞINMAZLARI KONU EDİNEN
İNANÇLI İŞLEMLERİN UNSURLARI 75
I. GENEL OLARAK 75
II. İNANÇ ANLAŞMASI 75
A. Tanımı 75
B. Tarafları 76
1. İnanan 76
2. İnanılan 76
C. İşlevleri 76
1. Kurucu İşlev 77
2. Sınırlandırıcı ve Bozucu İşlev 77
D. Hukukî Niteliği 78
1. Genel Olarak 78
2. Kendine Özgü Sözleşme Niteliği 78
3. Eksik İki Tarafa Borç Yükleyen Sözleşme
Niteliği 83
4. Anî veya Sürekli Borç İlişkisi Doğuran
Sözleşme Niteliği 84
III. DEVİR İŞLEMİ 86
A. Tanımı 86
B. Tarafları 87
1. Devreden 87
2. Devralan 89
C. Hukukî Niteliği 89
§ 7. TAŞINMAZLARI KONU EDİNEN
İNANÇLI İŞLEMLERİN ÇEŞİTLİ HUKUKÎ KURUM
VE İŞLEMLER KARŞISINDAKİ DURUMU 92
I. TAŞINMAZ REHNİ 92
A. Genel Olarak 92
B. İnançlı İşlemlerin Taşınmaz Rehni Karşısındaki
Durumu 94
1. Genel Olarak 94
2. Lex Commissoria Yasağı Bakımından 96
3. Alacağa Bağlılık Bakımından 98
II. DOĞRUDAN TEMSİL 101
A. Genel Olarak 101
B. İnançlı İşlemlerin Doğrudan Temsil Karşısındaki
Durumu 103
III. DOLAYLI TEMSİL 107
A. Genel Olarak 107
B. İnançlı İşlemlerin Dolaylı Temsil Karşısındaki
Durumu 108
C. Nam-ı Müstear Kavramının İnançlı İşlem -
Dolaylı Temsil İlişkisi Bağlamında İncelenmesi 117  
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
TAŞINMAZLARI KONU EDİNEN
İNANÇLI İŞLEMLERİN GEÇERLİLİĞİ,
HÜKÜMLERİ VE SONA ERMESİ  
§ 8. TAŞINMAZLARI KONU EDİNEN
İNANÇLI İŞLEMLERİN GEÇERLİLİĞİ 123
I. GENEL OLARAK 123
II. KAZANDIRMANIN HUKUKÎ SEBEBİ (CAUSA)
BAKIMINDAN GEÇERLİLİK SORUNU 123
A. Genel Olarak Hukukî Sebep Kavramı 123
B. Devir İşleminin Hukukî Sebebi Bakımından
Geçerlilik Sorunu 124
C. İnanç Anlaşmasının Hukukî Sebebi Bakımından
Geçerlilik Sorunu 129
III. ŞEKİL BAKIMINDAN GEÇERLİLİK SORUNU 129
A. Taşınmazların Devrinde Genel Şekil Kuralı 129
B. İnançlı İşlemlerin Şekil Bakımından
Geçerliliği Sorunu 131
1. Genel Olarak 131
2. İnanç Anlaşmasının Şekle Tâbi
Olup Olmadığı Sorunu 131
a. İnanç Konusunun İnanandan Elde Edildiği
İhtimalde 131
b. İnanç Konusunun Üçüncü Kişiden
Elde Edildiği İhtimalde 132
3. Şeklin Kapsamı 138
4. Şekil Kuralına Uyulmamasının Sonuçları 139
IV. MUVAZAA BAKIMINDAN GEÇERLİLİK SORUNU 142
A. Genel Olarak Muvazaa Kavramı 142
B. İnançlı İşlemlerin Muvazaa Bakımından
Geçerliliği Sorunu 145
§ 9. TAŞINMAZLARI KONU EDİNEN
İNANÇLI İŞLEMLERİN HÜKÜMLERİ 151
I. GENEL OLARAK 151
II. İNANÇ ANLAŞMASINA UYGULANACAK
HÜKÜMLERİN BELİRLENMESİ 151
III. TARAFLARIN İNANÇ ANLAŞMASINDAN
DOĞAN YÜKÜMLÜLÜKLERİ 155
A. İnananın Yükümlülükleri 155
1. Taşınmaz Mülkiyetini Devir Yükümlülüğü 155
2. Diğer Yükümlülükler 156
B. İnanılanın Yükümlülükleri 157
1. Taşınmazı Amaçla Sınırlı Olarak Kullanma ve
İnanana İade Etme Yükümlülüğü 157
2. Karma İnançlı İşlemlerde Taşınmazı
Paraya Çevirme ve Artan Miktarı
İade Yükümlülüğü 159 3. Saf İnançlı İşlemlerde Yönetim Faaliyetlerinde
Bulunma Yükümlülüğü 162
4. Özen Yükümlülüğü 163
IV. YÜKÜMLÜLÜKLERİN YERİNE GETİRİLMEMESİ
İHTİMALİNDE TARAFLARIN KORUNMASI 164
A. İnanılanın Korunması 164
B. İnananın Korunması 166
1. İnananın İç İlişkide Korunması 166
2. İnananın Üçüncü Kişilere Karşı Korunması 166
a. İnananın Aynî Hak Sahibi Kılınmasını
Öngören Teoriler 168
(1) Bozucu Şarta Bağlı Kazandırıcı
İşlem Teorisi (Theorie der resolutiv-bedingten
Zuwendung) 168
(2) Ortak Mülkiyet (gemeinschaftliches Eigentum)
Teorisi 169
(3) Mülkiyet Hakkının İkileşmesi
(Duplizität des Eigentumsrechts) Teorileri 169
b. İnananın Güçlendirilmiş Şahsî Hak Sahibi
Kılınıp Kılınamayacağı Sorunu 172
c. İnanılanın İflasında İnanana Ayırma Hakkı
Tanınıp Tanınamayacağı Sorunu 175
§ 10. TAŞINMAZLARI KONU EDİNEN
İNANÇLI İŞLEMLERİN SONA ERMESİ 180
I. SONA ERME SEBEPLERİ 180
II. SONA ERMENİN SONUÇLARI 181