Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (38)      Nisan (73)      Mart (139)      Şubat (116)

Suçta ve Cezada Kanunilik İlkesinin Anayasal Temelleri

Suçta ve Cezada Kanunilik İlkesinin Anayasal Temelleri



Sayfa Sayısı
:  
269
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2013
ISBN NO
:  
9786051520544

1.160,00 TL









ÖNSÖZ Birkaç ay önce Johann Wolfgang von Goethe'nin bir cümlesini oku­duğumda, az taraftan olan görüşüne güçlü, edebi ve tarihi bir destek bulan birinin sevinciyle mutlu olmuştum. Faust'un yaratıcısı, dünyada bilim ve sanat eserlerinin tamamının bir bütünün parçaları olduğunu söylüyordu. Bu cümlede kendini ele veren, modernitenin gerek bilim gerekse sanat çalışmalarında aşırı disiplinleşmeye sevk eden ruhunun tesiri altında ka­lan bir çağda pek de geçerli olmayan düşünceyi, uzun zamandan beri sık sık aklımdan geçirdiğimi hatırlıyorum. Okuduktan sonra fikrî yalnızlığım dinmişti. Düşünce ve muhayyilenin ürünü olan eserlerin aynı merkezden beslenmelerinden çıkarılabilecek en önemli sonuç, sanırım, tüm bu ça­lışmaların birbiriyle alakalı olmaları; ilkiyle bağlantılı olan diğeri ise uz­manlık alanı daraldıkça aynı daldaki çalışmaların kökenlerinin daha çok benzeşmeye başlaması. Bu ikinci çıkarım beni hukukun farklı alanlarını, ceza hukukunu, idare hukukunu, vergi hukukunu, anayasa hukukunu ilgilendiren kanunilik prensibinin hukukun genel veya anayasal yapısına hâkim olan teoriler ve ilkelerle aynı düşünsel temelden beslendiği kana­atine ulaştırdı.

Gerek geniş kapsamlı oluşu gerekse pozitif hukuka büyük oranda yansımış bir düşünceden doğmasından ötürü kanunilik prensibi, me­rakımı harekete geçirecek kadar cazip görünüyordu. Tezimin konusu böylece berraklık kazanmıştı.Her aşamasında, çalışmamı titizlikle denetleyip teşvik eden tez danışmanım Sayın Prof. Dr. Kemal Gözler'e ve prensibe ilişkin İtalyanca doktrin hususundaki teferruatlı yardımlarının yanısıra ricalarımla ilgili gösterdiği hassasiyet dolayısıyla Sapienza Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Sayın Prof. Dr. Alfredo Gaito'ya şükranlarımı sunuyorum.

Ortaköy, 2013

Faruk TURİNAY

 

GİRİŞ

Devlet ile bireyin yetkilerinin paylaştırıldığı kamu hukuku disiplin­lerinde benimsenen kanunilik prensibinin özellikle Kıta Avrupası sistemi kapsamındaki hukuk düzenlerinde en çok itibar gören birkaç ilkeden biri olduğu söylenebilir. Devletin cezalandırma yetkisini kullandığı alan, bireyin haklarının en çok tehdit edildiği ve bu nedenle suçta ve cezada kanunilik prensibinin sağlayacağı güvenceye en fazla ihtiyaç duyulan uy­gulama sahasını oluşturmaktadır. Bununla beraber, prensibin cezalandırma boyutu üzerine uluslararası literatürde pek çok monografinin olmasına karşılık, Türkiye'de kitap hacminde, yayımlanmış, müstakil bir çalışma olarak sadece Uğur Alacakaptan'ın 1958 tarihli İngiliz Ceza Hukukunda Suç ve Cezaların Kanuniliği Prensibi isimli eseri yer almaktadır. Öte yan­dan, kanunilik prensibi anayasal boyutu açısından ele alındığında, kamu iktidarının sınırlandırılması amacı başta olmak üzere anayasal düşünce ile prensibin fikri kökenleri ve tarihi gelişimi arasında yakın bağlantılar ve paralellikler olduğu gözlemlenmektedir. Bu nedenler, kanunilik ilkesinin anayasal temellerini konu alan bir çalışmanın hayata geçirilmesini gerekli kılmaktadır. Ayrıca önemle not etmek gerekir ki, bu çalışma konunun ana­yasal perspektifle ele alınması bakımından ilk olmayıp, doktrinde kanunilik prensibinin anayasal boyutuna ilişkin çalışmalara rastlanmaktadır. Beş bölümden oluşan incelemenin ilk bölümü, kanunilik ilkesinin hukuk biliminin genelinde sahip olduğu önemin tespitiyle başlamaktadır. Kamu gücünün ceza verme yetkisini kullandığı alanda ilkenin birey hakları ve hürriyetlerinin korunmasındaki ikame edilemez işlevinin yanı sıra ilke­nin Roma hukukuyla başlayan tarihi gelişimi, suç', ceza', 'kanun', 'kanunî' ve 'kanunilik' kavramlarının terminolojik ve kavramsal yapısının ele alın­masıyla ilk kısım sona ermektedir.
İkinci bölümde, kanunilik düşüncesini kapsadığı ileri sürülebilecek hukuk devleti kavramının hukuki ve siyasi yönleri, hukuk devletinin ilke olarak kabul edilip uygulanmasından beklenen yararlar ve gerçekleşen sonuçlar, ilkenin esasında bir uygulama sorunu olmasına ilişkin yaklaşı­mından başka kanun devleti / hukuk devleti karşılaştırması değerlendiril­mektedir. Kanunilik prensibinin hukuk devleti ilkesinin bir unsuru olarak ele alınması, kanun normunun münhasır düzenleyiciliği, Dicey'in hukuk devleti telakkilerinin katkısı, hakların himayesinin rasyonelleştirilmesi ve kanunilik ve hukuk devleti ilkelerinin unsurları arasındaki koşutlukların belirlenmesi meseleleri ikinci bölümün kapsamında bulunmaktadır.

Anayasal yaklaşım ile kanunilik düşüncesinin felsefi esaslarının değer­lendirilmesini amaçlayan üçüncü bölümde, kuvvetler ayrılığı kuramı, ce­zalandırma yetkisi ve toplumsal sözleşme teorisi bağlamında anayasacılık ile kanunilik ilkesinin paylaştığı ortak hususlar tetkik edilmektedir. Ayrıca, XVI. yüzyılda Hobbes'la başlayan düşünsel ilerlemeler ve neden-sonuç ilişkileri, Montesquieu, Voltaire ile bazı Fransız aydınların yaklaşımlarının yanısıra Beccaria ve Bentham'ın fikirleri, kanunilik ilkesi ve unsurlarıyla be­raber değerlendirilmektedir. Bölümde son olarak, ilkeye yöneltilen belirli eleştirilerin kanunilik kapsamında ele alınabilecek meseleler bağlamında tartışılmaktadır.

Takip eden kısım, kanunilik prensibinin unsurlarını anayasal boyut­larının sınırlarını çizmektedir. Unsurların prensip açısından uhdesinde tuttuğu vazgeçilmez niteliğinin tespit edilmesiyle başlayan dördüncü bölümde, yazılılık, belirlilik, öngörülebilirlik, kıyas yasağı, idarenin suç ve ceza yaratamaması ile geçmişe yürüme yasağının düşünsel temelleri, yargı kararlarından faydalanılmak suretiyle tahlil edilmektedir.Son bölüm ise, suçta ve cezada kanunilik prensibinin -anayasal belge­leri de içerecek biçimde- pozitif hukuka yansımasını konu almaktadır. Bu kısımda, öncelikle, İngiliz anayasal kaynaklarından Magna Carta Liberta-tum ve Habeas Corpus Act, Osmanlı-Türk anayasal tarihinden Tanzimat ve Islahat Fermanları'nın hükümlerinin incelenmesiyle kanunilik ilkesi açısından düşünsel temellerden yürürlükteki hukuka geçiş ortaya konul­maktadır. Ardından, uluslararası metinler kısmında Philadelphia Kongresi kararlan, Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Beyannamesi ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, Avrupa İnsan Haklan Sözleşmesi ile uygulaması ve son olarak Afrika İnsan ve Halkların Haklan Sözleşmesi'nin kanunilik ilke­siyle doğrudan ve dolaylı ilişkili hükümleri incelenmektedir. Normatif ve şekli açıdan en üst norm statüsünü bünyesinde barındıran 1876 Kanun-u Esasi, 1921 ve 1924 Teşkilat-ı Esasiye Kanunları, 1945, 1961 ve 1982 Anayasaları, Fransız V Cumhuriyet Anayasası, Amerika Birleşik Devletleri Anayasası ve nihayet 1947 İtalyan Anayasasının ilgili düzenlemelerinin değerlendirilmesiyle çalışma tamamlanmaktadır. Çalışma boyunca, kanunilik ilkesinin kökenine yönelik inceleme mümkün olduğu kadar erken bir tarihi noktadan başlatılmıştır. Diğer yan­dan, ilkenin içeriğine ilişkin tartışmalarda büyük ölçüde kanıksanmış ka­naatlerin aksini savunan, unsurların ve ilkelerin istisnalarının olabileceğini ileri süren yaklaşımlar dikkate alınmıştır.

Son olarak belirtmek gerekir ki, suçta ve cezada kanunilik ilkesinin anayasal temellerini düşünmek, sadece anayasal belgelerdeki düzenlemele­ri değil, ilkenin constitutional (yapısal) içeriğini, arka planını da düşünmek demektir. Çalışmanın düşünsel boyutuna geniş yer verilmesinin sebebi bu bakış açısıdır. Diğer taraftan, ilkeyle ilgili anayasal bakış açısı dışında kalan tartışmalar -hem ilkenin kapsamlı yapısı hem de konusunun sınırları göz önüne alınırsa doğal olarak- inceleme dışı bırakılmış; ilkenin anayasal kö­kenlerinin aydınlatılmasına yönelik değerlendirmelerle yetinilmiştir.

 

İÇİNDEKİLER

  Birinci Bölüm: Kanunilik İlkesinde Terminoloji ve Kavramların İncelenmesi
I. Kanunilik Prensibinin Genel Anlamı
II. Suç ve Ceza Bakımından Kanunilik İlkesi
III. Terimler ve Kavramlar
A. "Suç"
B. "Ceza"
C. Üçlü Bir Matruşkanın İncelenmesi
1. "Kanun"
2. "Kanuni"
3. "Kanunilik"
İkinci Bölüm: Hukuk Devleti ile Kanunilik İlişkisinin Kurulması
I. Hukuk Devletinin Mahiyeti
A. Hukuk Devletinin Siyasi ve Hukuki Yönleri
B. Hukuki Boyutuyla 'Rechtsstaat'
C. Beklentiler ve Neticeler
D. Pozitivizmden Realizme: Hukuk Devletinin Uygulama Sorunu
II. Hukuk Devleti/Kanun Devleti İlişkisi
A. Hukuk ve Kanunun Ayrışması
B. Hukuk Düzeninde Devamlılık Sorunu
C. Kural/Uygulama Koşutluğu
D. Kanunun Muhatabı ve Kuralın Algılanması Sorunu:"Tampon Bölge Teorisi"
III. Hukuk Devletinin Bir Unsuru Olarak Kanunilik
A. Kanun İnhisarının Önemi
B. Dicey: Hukuk Devletinin Üç Anlamında Kanunilik
C. Hukuki Himayenin Rasyonelleştirilmesi: Kılıç ve Asa
D. Alt Unsurların Paralelliğinin Değerlendirilmesi
Üçüncü Bölüm: Kanunilik İlkesinin Kuramsal Yapısı ve Anayasal Düşünce
I. Kanunilik Prensibi ile Anayasal Düşünce Arasındaki Bağlantının Kurulması
A. Kuvvetler Ayrılığı ve Kanunilik İlişkisi
B. Cezalandırma Yetkisi ve Kanunilik
1. Leviathan'da Cezalandırma Yetkisinin Kaynağı
2. Cezalandırmanın Anayasal Niteliği
3. Cezalandırma Yetkisinin Kullanımında Kanuniliğin Sorgulanması
4. Gramatica'nın ve Nuvolone'nin Katkısı
C. Toplumsal Sözleşme: Kanunun ve Kanuniliğin Meşrulaştırılması
1. Kuralların Sınıflandırılması ve Modern Hukuk Düşüncesi
2. Kanuna ve Toplumsal Sözleşmeye Uygunluğun Özdeşliği
3. Sözleşmeci Olmayan Düşüncede Kanunilik Yaklaşımı
II. Kanunilik Prensibinin Felsefi Temelleri
A. XVII. Yüzyılda Kanuniliği Düşünmek: Thomas Hobbes
1. Suçun Konumunun Belirlenmesi
2. Kanunun İşlevi
3. Cezanın Derecelendirilmesi ya da Tanımlanması
4. Cezalandırma Yetkisinin Sözleşme dışı Kaynağı
B. Kanunların Ruhu'nda ve İran Mektupları'nda Kanunilik: Montesquieu
1. Yönetim Şeklinin Kanunilik Düşüncesine Tesiri
2. Hâkimin Yetkisinin Kısıtlanmasının Yöntemi
3. "Bill d'Atteindre" ve İran Mektupları'ndan Bir Örnek
C. Voltaire ve Bazı Fransız Aydınlar
D. Cezai Adaletin Kanunla Kurulması: Beccaria
1. Usulün Önemi ve Kanunun Anlaşılırlığı
2. Prensibin Kapsamının Genişletilmesi
3. Kanunilik Unsurlarının Hayata Geçirilmesinin Yararları
E. Geçmişe Etkililik ve Hâkimin Sınırlanması: Jeremy Bentham
Dördüncü Bölüm: Kanunilik İlkesinin Unsurları
I. Alt İlkelere Genel Bir Bakış
A. Kanunilik İlkesinin Anayasa Hukukuna Dahil Edilmesi
B. Asıl Kanun ile İkame Kanunun Farkı
C. Prensibin Yapısında Unsurların Önemi
II. Lex Scripta / Yazılılık
III. Lex Certa / Belirlilik
A. Gerekçeler: Bilinme, Nesnellik ve Hürriyetin Kısıtlanması
B. Kanundaki Kavramların Tanımlanması Meselesi
C. Fransız ve Türk İçtihatları Işığında Kanunun Bütünlüğü Sorunu
D. Belirlilik İlkesinin Somutlaştırılması ve Konumunun Tespiti
IV. Öngörülebilirlik
A. Kanunun Öngörülmesi Gerekliliğinin Teorik Kökenleri
B. İktisadi Gerçeklik, Anayasallık Ve Kanunilik
V. Lex Stricta veya Kıyas Yasağı
VI. İdarenin Suç ve Ceza Yaratamaması
A. Yürütmenin Diğer Erklerden Farklılığı
B. İdarenin Düzenleme Yetkisinin Sınırları
C. Bakanlar Kurulunun Niteliğinin Etkisi
D. Kanun Hükmünde Kararnamenin Düzenleyiciliği
VII. Lex Praevia veya Geçmişe Yürüme Yasağı
A. Yasağın Gerekçeleri
B. Bir İstisna: Lehe Kanun Prensibi
VIII. Prensibe Yöneltilen Bazı Eleştirilerin Tartışılması
A. Öngörülebilirlik Unsuru Her Zaman Geçerli Midir?
B. Geçmişe Yürüme Yasağına İlişkin Makul İstisnalar
C. Belirliliğin Sakıncası
D. Kanunun Niteliği
E. Kanunlaştırma Sürecinin İhmal Edilen Etkisi
Beşinci Bölüm: Kanunilik İlkesinin Pozitif Hukuka Yansıması
I. Anayasal Belgelerde Kanunilik
A. İngiliz Anayasal Belgeleri
1. Magna Carta Libertatum
2. Habeas Corpus Act
B. Osmanlı/Türk Anayasal Belgeleri
1. Tanzimat Fermanı
2. Islahat Fermanı
II. Uluslararası Metinlerde Kanunilik
A. Philadelphia Kongresi Kararları
B. Fransız İnsan ve Yurttaş Hakları Beyannamesi
C. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi
D. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi
E. Afrika İnsan ve Halkların Hakları Sözleşmesi
III. Anayasal Seviyedeki Düzenlemeler
A. Osmanlı/Türk Anayasaları
1. Kanunu Esasi ve 1909 Değişikliğinin Getirdikleri
2. 1921 Teşkilatı Esasiye Kanunu
3. 1924 Teşkilatı Esasiye Kanunu
4. 1945 Anayasası
5. 1961 Anayasası
6. Bir Antrparantez: Kanunculuk (Legalism) Eğilimi ve 1982 Anayasası
B. Fransız V. Cumhuriyet Anayasası
C. Amerika Birleşik Devletleri Anayasası
D. 1947 İtalyan Anayasası