Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (38)      Nisan (73)      Mart (139)      Şubat (116)

Sponsorluk

Sponsorluk



Sayfa Sayısı
:  
354
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2012
ISBN NO
:  
9789753533850

395,00 TL












öNSöZ


 


 


 

199O'lı yılların başlarına kadar dünyadaki kuruluşların pek çoğu yap­tıkları sponsorluk faaliyetlerini bulundukları topluma karşı bir zorunluluk olarak görmüşlerdir. Sponsorluk, hayırsever bağışlarla halkla ilişkiler kurma imkânları arasında bir yere konulmuş, hatta hangi olayların sponsorluğunun yapılacağına kuruluşların yöneticilerinin sevdiği alanlar veya projeler ile ka­rar verilmiştir.

 

Günümüzde ise sponsorluk halâ tüm tanıtım harcamaları bütçesinin küçük bir yüzdesini temsil etmesine rağmen, sponsorluk faaliyetleri için ya­pılan harcamalar gün geçtikçe artmakta ve kuruluş bütçelerinden ayrılan pay fazlalaşmaktadır. Günümüzün sponsorlukları, sadece faaliyetin yapılma­sına yönelik olarak yapılan basit bir katkı şeklinde olmaktan çıkmıştır. Pek çok kuruluş sponsorluklara yaptıkları harcamaların karşılığında kendilerine kayda değer bir geri dönüşü beklemektedir.

 

Kuruluşlar değişik amaçlarla sponsorluk faaliyetlerinde bulunsalar da genel olarak marka bilinirliğini artırmak ve marka imajını değiştirmek, oluş­turmak veya kuvvetlendirmek amacıyla sponsorluk yaptıkları görülmektedir. Her gün doğrudan doğruya yüzlerce mesaj bombardımanıyla karşılaşan kişi­ler, bu mesaj bombardımanı içerisinde çoğu mesajları algılamamakta, duy­mamaktadır. Kuruluş veya markaların hedef gruplarına dolaylı yoldan hitap eden sponsorluk, aynı zamanda hedef gruplar arasında, yapılan sponsorluk faaliyetlerinin niteliğine göre, iyi niyet oluşturmakta ve kuruluşa karşı sem­pati duyulmasına neden olmaktadır.

 

Günümüzde artık kuruluşlar çeşitli alanlarda birbirlerinden farklı ol­dukları sürece varlıklarını devam ettirebileceklerdir. Bu farklılığı sağlayan unsurlardan birisi de sponsorluk olarak karşımıza çıkmaktadır.

 

Dünyadaki sponsorluk pazarındaki gelişmelere paralel olarak Türki­ye'de de yapılan sponsorluk faaliyetlerinin sayısında bir artış olmasına rağ­men, sponsorluk konusunda yapılan yayınlar konusunda aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Oysa Avrupa ve ABD'ye bakıldığında sponsorluk konusu­nun alt başlıklarıyla ilgili pek çok yayının ve kitabın bulunduğu görülecektir.

 

Sponsorluk konusunda yazmış olduğum "Sponsorluk" isimli bu dör­düncü kitabımda sponsorluğu tüm boyutlarıyla ele alarak daha önce yazmış olduğum eserlerde sponsorluk konusuyla ilgili olarak yer vermediğim konu­ları ve bilgileri okuyuculara ve uygulayıcılara aktarmaya çalışarak bu alanda­ki gelişmeleri, uygulamaları, yapılan yasal düzenlemeleri ve yeni kavramları mevcut olan kapsamlı bir literatür çalışması yaparak ulaştırmaya çalıştım. Sponsorluk uygulamalarının çok dinamik bir yapısı olması nedeniyle doğal olarak güncelliği takip etmek son derece güç olmaktadır. Şimdi güncel olan bir uygulama veya örnek kısa bir süre sonra güncelliğini yitirebilmektedir. Ama sponsorlukta önemli olan güncel kalmak değil, yapılan uygulamalarla hedef kitlenin zihninde yer edinebilmektir. Bu eserimin konuyla ilgili olan herkese faydalı olması dileğiyle...



 


Prof. Dr. Aydemir Okay


İstanbul, 27 Temmuz 2012