Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar


Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Kasım (49)      Ekim (124)      Eylül (80)      Ağustos (71)

Sözleşmeli Personel Hukuku

Sözleşmeli Personel Hukuku



Sayfa Sayısı
:  
531
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2014
ISBN NO
:  
9786053270256

429,00 TL









ÖNSÖZ

 

18 Mart 1926 tarih ve 788 sayılı Memurin Kanunu'ndan başlayarak gü­nümüze kadar, memurluk temel istihdam biçimi olarak benimsenmiş, memur­lar, genel idare esaslarına göre yürütülmesi gereken aslî ve sürekli kamu hiz­metlerini yürüten temel kamu görevlisi olarak görülmüştür. Sözleşmeli personel ise, tarihsel olarak günümüzdeki anlamıyla ortaya çıktığı 196O'lı yıllardan bu­güne kadar, giderek çeşitlilik ve yaygınlık kazanarak, aslî ve sürekli kamu hiz­metlerinin yürütülmesinde alternatif bir istihdam biçimi haline gelmiştir.

 

Günümüzde, memurlarla sözleşmeli personel arasında iş güvencesi, hak­lar ve çalışma koşulları yönünden giderek azalan bir farklılık göze çarpmakta­dır. Bunda, yasal düzenlemelere öncülük eden yüksek yargı içtihatlarının etkisi azımsanmayacak ölçüdedir. Ancak, siyasî kaygılarla rutin olarak çıkarılan ka­nunlarla, sözleşmeli personele memur kadrosu verilmesi nedeniyle, memur sayısı daima sözleşmeli personelin çok önünde olmuştur.

 

Sözleşmeli personel konusu, kamusal istihdam biçimleri arasında, gerek teorik ve gerekse hukukî uygulama amaçlı olarak üzerinde en az kitap yazılan konulardan biridir. Dağınık ve sürekli değişen mevzuat, bu konuda çalışmayı güçleştiren nedenlerinden birisi olmuştur. Bu konu, İdare Hukuku veya Kamu Personel Yönetimi kitaplarında da kendisine en fazla birkaç sayfa yer bulabil­miştir. İlk olarak. Kamu Personel Yönetimi başlıklı Kitabımda Sözleşmeli Personel başlıklı bir bölümde, konuyu incelemiştim. Bunun dışında, konunun daha çok makale düzeyinde incelendiğini görüyoruz.

 

Sözleşmeli personel konusunda, bir kitap yazmayı gerektirecek kadar ta­rihsel deneyim, mevzuat birikmesi ve yüksek yargı içtihatları oluştuğu ve bunun akademik çalışmalarla da desteklenmesi düşüncesi, bu Kitabın yazılmasında etkili olmuştur.

  Yaklaşık beş yıllık bir çalışmanın ürünü olan bu eserin yazımı sırasında, zaman zaman ağır davrandığım oldu. Hem ders yükümün fazlalığı, hem de diğer akademik çalışmalarım hızımı kesti. Ama artık bu çalışmayı sonlandır-mam gerektiği düşüncesiyle, son bir yıl boyunca çalışmalarıma yoğunlaştım. Sonuçta bu Kitap ortaya çıktı.


Kitabın Birinci Bölümünde, Sözleşmeli Personele İlişkin Genel Konular başlığı altında, kamu görevlilerinin sınıflandırılması ve sözleşmeli personelin konumu, kamu personelinin tabi olduğu mevzuat, sendika hakkı, mali ve sos­yal haklar, sözleşmelilik türleri, sözleşmeli personelin dava hakkı ve sözleşmeli personelin sayısal gelişimi konuları incelenmiştir. Kitabın İkinci Bölümünde Genel Sözleşmeli Personel Kategorisi olarak 4/(B)'liler, Üçüncü Bölümünde KiT'lerde Sözleşmeli Personel İstihdamı, Dördüncü Bölümde Özel Teşkilat Kanunlarına Göre Sözleşmeli Personel İstihdamı, Beşinci Bölümde Yerel Yö­netimlerde Sözleşmeli Personel İstihdamı, Altıncı Bölümde Sağlık Kamu Hiz­metinde Sözleşmeli Personel İstihdamı ve Yedinci Bölümde de Askeri Kurum­larda Sözleşmeli Personel