Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mart (102)      Şubat (116)      Ocak (139)      Aralık (134)

(Sır Saklama Yükümlülüğü Kapsamında) Sağlık Mesleği Mensuplarının Suçu Bildirmemesi Suçu

(Sır Saklama Yükümlülüğü Kapsamında) Sağlık Mesleği Mensuplarının Suçu Bildirmemesi Suçu



Sayfa Sayısı
:  
384
Kitap Ölçüleri
:  
16*24
Basım Yılı
:  
2020
ISBN NO
:  
9786257802482

405,00 TL











Sağlık mesleği mensuplarının suçu bildirme yükümlülükleri her daim disiplinlerarası bir sorun olarak doktrinde yer almış olup uygulamada yaşanan sıkıntılar da bu tartışmaların haklılık payını ortaya koymaktadır. Sağlık mesleği mensuplarının mesleğin doğası gereği suç belirtisi ile karşılaşma olasılıkları çok yüksek olup genellikle fail veya mağdur ile ilk temas eden meslek grubu içerisinde yer almaktadırlar. Bu nedenledir ki suçun bildirilmesi bakımından bir zorunluluğun bu meslek grubu bakımından kanunla düzenlenmesi isabetli olmuştur. Aksi takdirde toplumun kanayan yaraları olan; başlıca kadına ve çocuğa şiddet, çocuğun cinsel istismarı gibi birçok olgunun aydınlatılması güç hatta imkansız hale gelebilecektir.

Bu çalışmamızda TCK m. 280’de düzenlenen “Sağlık Mesleği Mensuplarının Suçu Bildirmemesi” suçu sır saklama yükümlülüğü kapsamında değerlendirilmiştir. Çünkü sağlık mesleği mensuplarının suçu bildirmek yükümlülüğü karşısında aynı zamanda sır saklama yükümlülükleri bulunup; bu yükümlülükler kendi arasında etik tartışmaları beraberinde getirmektedir. Bu nedenle öncelikle sır kavramı, meslek sırrı kavramı gibi temel kavramları değerlendirdikten sonra globalleşen dünya düzenindeki gelişmeler doğrultusunda Kişisel Veri Hukuku’nu da dikkate alarak aralarındaki ilişkiyi ortaya koymak zarureti doğmuştur.

Ardından sır saklama yükümlülüğünün hukuki niteliğini sağlık mesleği mensupları bakımından belirli sınıflandırmalar yaparak inceledikten sonra sır saklama yükümlülüğünün hukuki dayanaklarına ve istisnalarına yer verilmiştir. Görüleceği üzere eserin ilk bölümünde başta tıp hukuku, idare hukuku ve özel hukuk eksenli değerlendirmeler yapılırken eserin ikinci bölümünde cezai boyut ele alınarak çalışma konusu suç tipi detaylı bir şekilde değerlendirilmiştir.

 

 


Sonuç itibariyle eserin disiplinlerarası bir perspektife sahip olması ve bu bakış açısı ekseninde uygulamadaki sorunlara ışık tutup naçizane çözüm önerileri sunması ve eserin kapsamının çok geniş olması nedeniyle birçok meslek grubu bakımından faydalı olacağı temennisindeyim.