Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mart (135)      Şubat (116)      Ocak (139)      Aralık (134)

Sigortacılık Kanunu Şerhi ( 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Çerçevesinde 7397 sayılı Sigorta Murakabe Kanunu ile Karşılaştırmalı ve Gerekçeli 6327 sayılı Kanunla Değişik )

Sigortacılık Kanunu Şerhi ( 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Çerçevesinde 7397 sayılı Sigorta Murakabe Kanunu ile Karşılaştırmalı ve Gerekçeli 6327 sayılı Kanunla Değişik )



Sayfa Sayısı
:  
1084
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2012
ISBN NO
:  
9786054687107

220,00 TL

Bu ürün şu anda stoklarımızda yok!
Yazarın diğer ürünlerine gözatmanızı tavsiye ederiz...









ONSOZ




Ekonomiye yarattığı fonlarla ülke tasarruf kapasitesini arttıran sigor¬tacılık, günümüzde çok gelişmiştir. Klasik sigorta anlayışı terk edilmeye başlanmıştır. 7397 sayılı Sigorta Murakabe Kanunu, sektörde yaşanan değişikliklerin gerisinde kalınca, 1990 yılından itibaren yeni denetim hu¬kuku ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Ancak, dönem dönem yapılan değişiklik¬ler, ihtiyacı gidermede yetersiz kalmıştır. Bu noktada, Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nun yapısını belli ölçüde değiştirerek, sektörün uluslararası se¬viyeye çıkmasını ve sigortacılığı hızla gelişen mali sektör içinde önemine layık yere gelmesini sağlamak amacıyla hazırlanan Sigortacılık Kanunu, 3.06.2007 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilmiştir.


Sigortacılık Kanunu, ana ilkeleri ortaya koyan, detay düzenleme¬leri ise ikincil mevzuata bırakan çerçeve kanun şeklinde hazırlanmıştır. İkincil düzenlemeler, eski düzenlemelerden farklı olarak, genelde kanun maddelerinin tekrarı şeklinde değil, maddeleri açıklayıcı ve yorumlayıcı şekilde ortaya konulmuştur. Kitabımızda da maddeler, konuyla ilgili ikin¬cil düzenlemelerle birlikte değerlendirilmeye çalışılmıştır.


Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nun genelinde, Avrupa Birliği Direktifleri de gözetilmiştir. Bazı noktalarda Avrupa Birliği\\\\\\\\\\\\\\\′nden farklı uygulamalara gidilmişse de, kanun koyucu muhtemel üyeliği düşünerek uygun bir çözüm yolu benimsemiş, uyumsuz konularla ilgili düzenleme yapma yet¬kisini Bakanlar Kuruluna bırakarak, üyelik durumunda kanun değişikliği yapılmadan derhal uyumun sağlanabilmesine imkân yaratmıştır.



Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda, ekonomik suça ekonomik ceza ilkesinden hareket edilmiş ve Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndan farklı olarak idari ceza - adli ceza ayrımına gidilmiştir. Yapılan ayrımda belirleyici nokta olarak, sigortacılığın olmazsa olmaz ilkeleri esas alınmış ve söz konusu ilkelere aykırılık için adli ceza uygulaması öngörülmüştür. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndan farklı ve isabetli şekilde cezalar, genel olarak maddeye ay¬kırılık şeklinde değil, ilgili maddelerde yer alan fiillerle ilişkilendirilerek düzenlenmiştir.


Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda; Tahkim, Sigorta Acenteleri İcra Komitesi ve Sigorta Eksperleri İcra Komitesi gibi Türkiye\\\\\\\\\\\\\\\′de ilk kez uygulaması olan ve kanaatimizce diğer sektörler için de örnek teşkil edebilecek nitelikte müesseselere yer verilmiştir. Yapılan düzenlemeler, bizce Kanunun yeni¬likçi ve geniş bir perspektif içinde hazırlamış olduğunun göstergesidir.


Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndan farklı ve isabetli olarak Sigortacılık Kanunu denetim kanunu şeklinde hazırlanmış, ilke olarak, sözleşme hu¬kukuna dair düzenlemelere Kanunda yer verilmemiştir.


Kanun koyucu Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda, terminoloji konusunda da oldukça hassas davranmıştır. Kanunun, denetim kanunu olduğu göz önünde bulundurularak sigortacı yerine sigorta şirketi ibaresi tercih edil¬miş, kanunun her yerinde Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndan farklı olarak \\\\\\\\\\\\\\\"sigorta ve reasürans şirketi\\\\\\\\\\\\\\\" ibaresi yerine \\\\\\\\\\\\\\\"sigorta şirketi ve reasürans şirketi\\\\\\\\\\\\\\\" ibaresine yer verilmiştir.


Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nun bazı maddeleri, 6327 sayılı Bireysel Emek¬lilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hük¬münde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile değişikli¬ğe uğramıştır. Esaslı nitelikte olmadığını düşündüğümüz değişikliklerin kaleme almış tarzı ve konulara yaklaşım, Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nun diğer maddelerinden oldukça farklıdır. Değişiklik gerekçeleri ise, diğer madde gerekçelerinden farklı olarak, maddenin amacını ortaya koymaktan çok maddenin tekrarı şeklinde düzenlenmiştir.


Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nu incelediğimiz bu çalışmamızda, yukarıda da belirttiğimiz üzere maddeler ilgili olduğu diğer kanunlar yanında ilgili ikincil mevzuatla birlikte değerlendirilmeye çalışılmış ve ikincil mevzuat metinlerine de, okuyucuya kolaylık olması açısından eklerde yer verilmiştir. Ceza maddeleri, bütünlüğü sağlayabilmek amacıyla ilgili maddeler altında gösterilmiştir. Madde ile ilgili açıklamalara geçilmeden önce her maddenin altında öncelikle madde gerekçeleri ve hükümet ge¬rekçesi ile meclis gerekçesi arasında farklılık doğmuşsa bunlar da ayrıca belirtilmiştir. İlgili maddenin Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki karşılığı, karşılaştırma yapılabilmesi ve madde ile ilgili açıklama metinlerinin daha rahat anlaşılabilmesini teminen, madde açıklamalarından önce gösteril¬miştir.


Bilindiği üzere, ülkemizde yoğun mevzuat değişikliği yaşanmak¬tadır. Bu noktada konumuz açısından önem arz eden kanunlar, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu ve tahkim açısından da 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′dur. Söz konusu Kanunlar karşısında, Sigortacılık Kanununda yer alan bazı hükümlerin ne şekilde uygulanacağının belirlenmesi gerekir. Söz konusu Kanunlar karşısında Sigortacılık Kanununda yer alan bazı hükümler özel hüküm olarak geçerliliğini korurken, bazı hükümler ise önceki kanun hükmü olarak geçerliliği yitirir. Bu noktada, ortaya çıkabilecek değişiklikler, ayrı başlıklar altında ve gerektiğinde de yürürlülük kanunlarıyla birlikte değerlendirilmeye çalışılmıştır. Ayrıca, düzenleyici idarenin ve özellikle kanun koyucunun amacının ortaya konulabilmesini teminen mevzuatın hazırlandığı sırada yürürlükte olan 6762 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile 818 sayılı Borçlar Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′na da yer yer değinilmiştir.


Kitabımız, 2012 tarihi itibariyle Türk Dil Kurumu tarafından belir¬lenen yazım kuralları çerçevesinde kaleme alınmıştır. Bununla birlikte Ki¬tabımızda, mevzuat metinlerine yayımlandığı şekliyle yer verildiğinden, söz konusu metinlerdeki yazım kuralları ile açıklamalarımızda dikkate aldığımız yazım kuralları arasında fark doğmuştur.





TEŞEKKÜR




Bu kitabın hazırlanmasında desteğini benden esirgemeyen eşim Bayram Necmi Özer ile kendisinden aldığım zamanlar için bana anlayış gösteren lazım Hande Özere; kitabın tashihinde emek harcayan çalışma arkadaşlarıma teşekkür ederim.


F. Dilek Kabukçuoğlu Özer

Ankara, Ağustos 2012





İÇİNDEKİLER





SİGORTACILIK KANUNU


BİRİNCİ BÖLÜM


AMAÇ, KAPSAM VE TANIMLAR


MADDE 1 5
I. Madde Gerekçesi 7
A. Sigortacılık Kanunu Gerekçesi 7
B. Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda Değişiklik Yapan 6327 sayılı Kanun
Gerekçesi 8
II. Sigorta Murakabe Kanunundaki İlgili Düzenleme 8
III. Açıklama 8
A. Amaç 8
B. Kapsam 10
C. Kapsam Dışı Hususlar 10
MADDE 2 11
I. Madde Gerekçesi 15
A. Sigortacılık Kanunu Gerekçesi 15
B. Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda Değişiklik Yapan 6327 sayılı Kanun
Gerekçesi 15
II. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 15
III. Açıklama 16
A. Genel Olarak 16
B. Tanımlar İtibarıyla 16
1. Aktüer 16
2. Aracı 17
3. Bakan 17
4. Broker 17
5. Destek Hizmeti Kuruluşu 18
6. Sigorta Şirketi ve Reasürans Şirketi 18
7. Sigorta Eksperi 19
8. Sigorta Acentesi 19


İKİNCİ BOLUM


SİGORTA ŞİRKETLERİ VE REASÜRANS ŞİRKETLERİ


MADDE 3 23
I. Madde Gerekçesi 26
A. Sigortacılık Kanunu Gerekçesi 26
B. Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda Değişiklik Yapan 6327 sayılı Kanun
Gerekçesi 27
II. Madde İle İlgili Ceza Hükümleri 28
A. Adli Ceza 28
B. İdari Cezalar 28
III. Madde ile Bağlantılı Geçici Madde 28
A. Madde Hükmü 28
B. Madde Gerekçesi 29
IV. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenlemeler 29
V. Açıklama 31
A. Genel Olarak 31
1. Anonim Şirket Şeklinde Faaliyet Gösterecek Şirketler 32
a. Genel Olarak 32
b. Kurucular 34
aa. Genel Olarak 34
bb. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Bakımından Konunun
Değerlendirilmesi 35
c. Sermaye 36
2. Kooperatif Şirket Şeklinde Faaliyet Gösterecek Şirketler 36
a. Genel Olarak 36
b. Kurucular 37
c. Sermaye 38
B. Yabancı Sigorta Şirketleri ve Reasürans Şirketlerinin Türkiye\\\\\\\\\\\\\\\′deki
Faaliyeti 38
MADDE 4 41
I. Madde Gerekçesi 44
A. Sigortacılık Kanunu Gerekçesi 44
B. Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda Değişiklik Yapan 6327 sayılı Kanun
Gerekçesi 44
II. Madde İle İlgili Ceza Hükümleri 45
A. Adli Cezalar 45
B. İdari Cezalar 46
III. Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda Yer Alan Bağlantılı Madde 47
A. Madde Hükmü 47
B. Madde Gerekçesi 47
IV. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 48
V Açıklama 49
A. Genel Olarak 49
B. Türk Sigorta Şirketleri ve Reasürans Şirketlerinin Teşkilatı 50
1. Yönetim Kurulu 50
a. Genel Olarak 50
b. Genel Müdürün Doğal Üyeliği 50
aa. Genel Olarak 50
bb. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Bakımından Konunun
Değerlendirilmesi 51
c. Yönetim Kurulu Üyelerinin Tarafsızlığı 52
d. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Bakımından Konunun
Değerlendirilmesi 53
aa. Genel Olarak 53
bb. 6103 sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve
Uygulama Şekli Hakkında Kanun Bakımından Konunun
Değerlendirilmesi 54
2. Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları 54
3. Murahhas Üyeler 56
4. Denetçiler 57
a. Genel Olarak 57
b. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Bakımından Konunun
Değerlendirilmesi 58
aa. Genel Olarak 58
bb. Denetimin Kapsamı 59
cc. Denetim Yapabilecek Kuruluşlar 60
dd. Denetçi Olamayacaklar 60
ee. Denetçilerin Seçimi 61
ff. Denetçilerin Görevden Alınması ve Denetim Sözleşmesinin
Feshi 62
(1) Denetçinin Görevden Alınması 62
(2) Denetim Sözleşmesinin Feshi 62
gg. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Hükümleri Karşısında
Sigortacılık Kanunu Uyarınca Çıkartılan Bağımsız Denetime
İlişkin Yönetmeliklerin Değerlendirilmesi 63
(1) Genel Olarak 63
(2) Yönetmelik Hükümleri İtibariyle 63
i. Denetimin Kapsamı ve İşleyişi 64
ii. Denetçi Olabilecekler 64
iii. Sigorta Şirketi ve Reasürans Şirketi ile Denetçi
Arasındaki Bağımsızlık İlişkisi 65
iv. Denetçi ile Şirket Arasındaki Denetim İlişkisinin
Sona Ermesi 66
5. Sigorta Şirketleri ve Reasürans Şirketlerinin İç Sistemleri 66
a. Genel Olarak 66
b. İç Kontrol Sistemi 67
c. Risk Yönetim Sistemi 68
d. İç Denetim Sistemi 68
6. Kurumsal Yönetim Komitesi 69
a. Genel Olarak 69
b. Kurumsal Yönetim İlkeleri 69
7. Bölge Müdürlüğü, Şube ve Temsilcilik Teşkilatı 71
C. Yabancı Sigorta Şirketleri ve Reasürans Şirketlerinin Türkiye\\\\\\\\\\\\\\\′deki
Şube Teşkilatlanması 71
MADDE 5 73
I. Madde Gerekçesi 75
II. Madde İle İlgili Ceza Hükümleri 76
A. Adlı Ceza 76
B. İdari Cezalar 76
III. Madde İle Bağlantılı Geçici Madde 77
A. Madde Hükmü 77
B. Madde Gerekçesi 77
IV. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 77
V Açıklama 78
A. Genel Olarak 78
B. Sigorta Grupları 78
C. Sigorta Branşları 79
1. Genel Olarak 79
a. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′na Göre Sigorta Branşları 80
b. Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′na Göre Sigorta Branşları 81
2. Hayat Dışı Grubu Sigorta Branşları 82
a. Genel Olarak 82
b. Birden Fazla Branş İçin Tek Ruhsat Uygulaması 84
3. Hayat Grubu Sigorta Branşları 85
D. Branş Bazında Sermaye Uygulaması 86
E. Sigorta Murakabe Kanunu Zamanında Alınan Ruhsatların Yeni
Branşlar Karşısındaki Durumu 87
F. Sigorta Branşlarına İlişkin Tebliğin Uygulama Esasları 90
1. Ek Teminat 90
2. Emeklilik Şirketi ve Hastalık Teminatı 90
MADDE 6 95
I. Madde Gerekçesi 97
II. Sigorta Murakabe Kanunundaki İlgili Düzenleme 97
III. Açıklama 97
A. Genel Olarak 97
B. Ret Nedenleri 99
1. Kurucuların, Yönetici ve Denetçilerin Kanunda Öngörülen
Nitelikleri Taşımaması 99
2. İş Planı ve İbraz Edilen Belgelerden Sigorta Sözleşmesine
Tarat Olacakların Hak ve Menfaatlerinin Konulamayacağının
veya Şirketin Yükümlülüklerini Sürekli ve Yeterli Olarak Yerine
Getiremeyeceğinin Anlaşılması 100
3. Başvurunun Yeterli Bilgi ve Beyan İçermemesi veya Kanunda
Öngörülen Şartları Taşımadığının Anlaşılması 101
4. Gerekli Teknik Donanım ve Personele Sahip Olunmadığının
veya Sigortacılık Yapma Yeterliliğinin Bulunmadığının
Anlaşılması 101
MADDE 7 103
I. Madde Gerekçesi 106
II. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 106
III. Açıklama 107
A. Genel Olarak 107
B. Sigortacılık Kanunu ve Geçici Ruhsat İptali 108
C. Ruhsat iptal Nedenleri 110
1. Ruhsat Verilmesine İlişkin Şartların Ortadan Kalkması 110
2. Belli Süreler İçinde Sigorta Sözleşmesi veya Reasürans
Sözleşmesi Akdedilmemesi 110
3. Sigortacılık Mevzuatına Aykırı Uygulamalar Sonucunda
Sigorta Sözleşmesi ile İlgili Kişilerin Hak ve Menfaatlerinin
Tehlikeye Düştüğünün Anlaşılması 111
4. Kanundan Doğan Yükümlülüklerin Ağır Şekilde İhlal Edilmesi
veya İhlallerin Mutad Hâle Gelmesi 112
5. İş Planında Belirtilen Hedeflerden Uzaklaşılmış Olması 113
D. Ruhsat İptalinin İlanı 114
E. Ruhsat İptali ve Portföy Devri 114
E Ruhsat İptalinin Mevcut Sözleşmelere Etkisi 115
1. Genel Olarak 115
2. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Bakımından Konunun
Değerlendirilmesi 115
MADDE 8 117
I. Madde Gerekçesi 119
II. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 119
III. Açıklama 119
A. Genel Olarak 119
B. 6103 sayılı Türk Ticaret Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli
Hakkında Kanun Bakımından Konunun Değerlendirilmesi 120
MADDE 9 121
I. Madde Gerekçesi 123
II. Madde İle İlgili Ceza Hükümleri 125
A. Adli Ceza 125
B. İdari Cezalar 125
III. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 125
IV Açıklama 126
A. Genel Olarak 126
B. Hisse Edinimi Kavramı 127
C. Dolaylı Hisse Edinimleri 127
D. İzne Tabi Eşikler 128
1. Genel Olarak 128
2. Bakanın Hisse Sınırlaması 128
E. Halka Arz Sırasındaki ve Menkul Kıymet Borsalarındaki
Edinimler 129
E İzin Verilirken Bakılacak Hususlar 130
G. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Bakımından Konunun
Değerlendirilmesi 131
MADDE 10 133
I. Madde Gerekçesi 135
II. Madde İle İlgili Ceza Hükümleri 136
III. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenlemeler 137
IV Açıklama 139
A. Genel Olarak 139
B. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Bakımından Konunun
Değerlendirilmesi 141


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM


SİGORTA SÖZLEŞMELERİ


MADDE 11 147
I. Madde Gerekçesi 149
A. Hükümet Gerekçesi 149
B. Sanayi; Ticaret, Enerji, Tabiî Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji
Komisyonu Raporu 150
II. Madde İle İlgili Ceza Hükümleri 150
III. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 151
IV Açıklama 151
A. Sigorta Genel Şartlan 152
1. Genel Olarak 152
2. 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu Bakımından Konunun
Değerlendirilmesi 153
3. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu Bakımından Konunun
Değerlendirilmesi 153
B. Susmanın Kabul Sayılması 154
1. Genel Olarak 154
2. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Bakımından Konunun
Değerlendirilmesi 155
C. Sigorta Ettiren, Sigortalı ve Lehtarın Bilgilendirilmesi 155
1. Genel Olarak 155
2. Sigorta Sözleşmelerinde Bilgilendirmeye İlişkin Yönetmelik 157
a. Genel Olarak 157
b. Bilgilendirme Kapsamı Dışındaki Sigortalar 157
c. Bilgilendirmenin Tarafları 158
d. Bilgilendirmenin ŞekJi 158
e. Sözleşme Öncesi Bilgilendirme Yükümlülüğü 159
aa. Bilgilendirme Formu 159
bb. Bilgilendirme Formunun Hukuki Niteliği 160
f. Sözleşmenin Devamı Sırasındaki Bilgilendirme 161
aa. Genel Olarak 161
bb. Bilgilendirme Şekli 162
g. Bilgilendirme Yükümlülüğünün Yerine Getirilmemesinin
Sonuçlan 162
h. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Bakımından Konunun
Değerlendirilmesi 162
D. Sözleşmede Kapsam Dışı Bırakılan Risklerin Açıkça Gösterilmesi 163
1. Genel Olarak 163
2. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Bakımından Konunun
Değerlendirilmesi 164
E. Sigorta Sözleşmelerinde Yabancı Kelimelere Yer Verilmemesi 165
F. Sigorta Şirketlerince İlk Defa Uygulamaya Konulacak Sözleşmeler 165
MADDE 12 167
I. Madde Gerekçesi 169
II. Madde İle İlgili Ceza Hükümleri 170
A. Adlı Ceza 170
B. İdari Ceza 170
III. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 170
IV Açıklama 171
MADDE 13 17S
I. Madde Gerekçesi 177
II. Madde İle İlgili Ceza Hükümleri 178
A. Adlı Ceza 179
B. İdari Ceza 179
III. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 179
IV Açıklama 179
A. Zorunlu Hâle Getirilebilecek Sigortalar 180
B. Sözleşmenin Muhtevasını Belirleme 181
C. Sözleşmenin Diğer Tarafım Seçebilme 181
D. Zorunlu Sigortalarda Sözleşmenin Sona Erdirilmesi 183
1. Sigorta Ettiren Açısından 183
a. Genel Olarak 183
b. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk
Sigortası Açısından Konunun Değerlendirilmesi 183
aa. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk
Sigortasının İptal Edilmesine İlişkin Sektör Duyurusu 184
bb. Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk
Sigortasının İptal Edilmesine İlişkin Ek Sektör Duyurusu 184
2. Sigortacı Açısından 185
E. Zorunlu Sigorta Denetimi 185
MADDE 14 187
I. Madde Gerekçesi 190
A. Sigortacılık Kanunu Gerekçesi 190
B. Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda Değişiklik Yapan 6327 sayılı Kanun
Gerekçesi 191
II. Madde İle İlgili Ceza Hükümleri 191
III. Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda Yer Alan Bağlantılı Maddeler 192
A. Geçici Madde 192
1. Madde Hükmü 192
2. Madde Gerekçesi 192
B. Karayolları Trafik Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda Değişiklik Yapan Madde 192
1. Madde Hükmü 192
2. Madde Gerekçesi 192
IV Karayolları Trafik Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda Yer alan İlgili Maddeler 193
V. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 194
VI. Karayolları Trafik Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki Eski Düzenlemeler 194
VlI.Açıklama 196
A. Genel Olarak 196
B. Güvence Hesabının Tüzel Kişiliği 196
C. Güvence Hesabının Kapsamı 197
D. Güvence Hesabına Başvurulabilecek Durumlar 198
1. Sigortacılık Kanunu Açısından 198
2. Karayolları Trafik Kanunu Açısından 198
a. Karayolları Trafik Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda 25.02.2011 Tarihinde
Yapılan Değişiklik Öncesi 199
b. Karayolları Trafik Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda 25.02.2011 Tarihinde
Yapılan Değişiklik Sonrası 199
aa. Genel Olarak 199
bb. Konunun Sigortacılık ve Sorumluluk Hukuku Açısından
Değerlendirilmesi 200
cc. Trafik Kazaları Nedeniyle İlgililere Sunulan Sağlık Hizmet
Bedellerinin Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında
Yönetmelik 201
(1) Genel Olarak 201
(2) Yönetmelik Hükümlerinin Değerlendirilmesi 201
i. Kapsam Açısından 201
ii. Sosyal Güvenlik Kurumu Tarafından Karşılanacak
Sağlık Giderleri Açısından 202
3. Güvence Hesabı Yönetmeliği Açısından 203
E. Güvence Hesabından Ödeme Yapılabilecek Kişiler 204
1. Zarar Görenler 204
2. Zarar Görenin Temsilcisi 205
3. Zarar Görenin Vekili 205
a. Genel Olarak 205
b. Zorunlu Motorlu Taşıt Sigortalarında Tazminatların Vekil
Aracılığı ile Tahsili 205
aa. Genelgenin Değerlendirilmesi 206
bb. Danıştay Kararı 207
4. Temlik Alacaklısı 208
5. Zarar Görene Halef Olanlar 208
F. Güvence Hesabının Halefiyeti 209
G. Güvence Hesabının Rücu Hakkı 209
H. Güvence Hesabının Gelir ve Giderleri 211
MADDE İS 213
I. Madde Gerekçesi 215
II. Madde İle İlgili Ceza Hükümleri 216
A. Adli Ceza 216
B. İdari Ceza 216
III. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 216
IV Açıklama 217
A. Genel Olarak 217
B. Yükümlüler 217
C. Türkiye\\\\\\\\\\\\\\\′deki Menfaat 218
D. Türkiye\\\\\\\\\\\\\\\′deki Sigorta Şirketi 219
E. Yurt Dışında Yaptırılabilecek Sigortalar.



DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

MALÎ BÜNYE


MADDE 16 225
I. Madde Gerekçesi 228
A. Sigortacılık Kanunu Gerekçesi 228
B. Sigortacılık Kanununda Değişiklik Yapan 6327 sayılı Kanun
Gerekçesi 229
II. Madde İle İlgili Ceza Hükümleri 229
A. Adli Ceza 229
B. İdari Ceza 229
III. Madde İle Bağlantılı Geçici Madde 230
A. Madde Hükmü 230
B. Madde Gerekçesi 230
IV. Sigorta iMurakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndald İlgili Düzenleme 230
V Açıklama 231
A. Genel Olarak 231
B. Teknik Karşıklann Türleri 233
1. Kazanılmamış Primler Karşılığı 233
a. Genel Olarak 233
b. Kazanılmamış Primler Karşılığı Ayrılacak Sözleşmeler 233
aa. Genel Olarak 233
bb. Ek Teminat ve Paket Poliçe Uygulaması 234
c. Kazanılmamış Primler Karşılığının Hesaplanması 235
2. Devam Eden Riskler Karşılığı 236
3. Dengeleme Karşılığı 237
4. Matematik Karşılık 237
a. Aktüeryal Matematik Karşılık 238
b. Kâr Payı Karşılığı 239
5. Muallak Tazminat Karşılığı 240
6. İkramiyeler ve İndirimler Karşılığı 240
C. Teknik Karşılıklar ve Vergilendirme 241
1. Dengeleme Karşılığı İle İlgili Olarak 241
2. Matematik Karşılıkla İlgili Olarak 242
MADDE 17 245
I. Madde Gerekçesi 248
A. Sigortacılık Kanunu Gerekçesi 248
B. Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda Değişiklik Yapan 6327 sayılı Kanun
Gerekçesi 249
II. Madde İle ilgili Ceza Hükümleri 250
A. Adli Ceza 250
B. İdari Cezalar 250
III. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenlemeler 250
IV Açıklama 253
A. Genel Olarak 253
B. Teminat Tesisi ve Serbest Bırakılması 255
C. Teminatın Kullanılması 256
MADDE 18 257
I. Madde Gerekçesi 260
II. Madde İle İlgili Ceza Hükümleri 260
III. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 261
IV Açıklama 263
MADDE 19 267
I. Madde Gerekçesi 269
II. Madde İle İlgili Ceza Hükümleri 269
A. Adlı Ceza 269
B. İdari Ceza 270
III. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 270
IV Açıklama 270
MADDE 20 273
I. Madde Gerekçesi 277
A. Sigortacılık Kanunu Gerekçesi 277
B. Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda Değişiklik Yapan 6327 sayılı Kanun
Gerekçesi 277
II. Madde ile Bağlantılı Madde 278
A. Madde Hükmü 278
B. Madde Gerekçesi 278
III. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 278
IV Açıklama 279
A. Sigorta ve Reasürans Şirketleri Açısından 280
1. Genel Olarak 280
2. Mali Bünye Zafiyeti 280
a. Genel Olarak 280
b. Mali Bünye Zafiyet Hâlleri 282
aa. Minimum Garanti Fonunun Tesis Edilememesi 282
bb. Gereken Teminatın Tesis Edilememesi 283
cc. Teknik Karşılıklara Uygun Varlıklarının Bulunmaması 284
dd. Şirketin Yükümlülüklerini Yerine Getirememesi ile Mali
Bünyesinin Sigortalıların Hak ve Menfaatlerini Tehlikeye
Düşürecek Derecede Zayıflaması 284
3. Uygulanacak Tedbirler 288
a. Genel Olarak 288
b. İlk Aşama Tedbirler 289
aa. Şirketten Yerine Getirmesi Talep Edilen Tedbirler 290
bb. Şirket Üzerinde Doğrudan Uygulanan Tedbirler 290
(1) Portföy Devri 291
(2) Sigorta Portföyünün Sınırlandırılması 292
(3) Yönetim veya Denetim Kurullarına Üye Atama 293
i. Genel Olarak 293
ii. Yönetim Kurulu Üyelerinin Görevden Alınması .293
iii. Genel Müdürün Durumu 294
iv. Denetim Kurulu Üyelerinin Görevden Alınması .295 v. Şirket Yönetimine ve Denetimine Atananlar
Hakkında Uygulanacak Koruyucu Hükümler 295
(a) Genel Olarak 295
(b) Yönetim ve Denetime Atanan Kamu Görevlileri
Bakımından 296
(4) Şirket Yönetiminin Kayyıma Devredilmesini Talep
Etme 297
i. Genel Olarak 297
ii. Kayyım Atamasına İlişkin Usul 298
iii. Kayyımın Sorumluluğu ve Görevinin Sona
Ermesi 298
c. İkinci Aşama Tedbirler 298
B. Sigorta ve Reasürans Sözleşmesi Yapan Diğer Kurum ve
Kuruluşlar Açısından 299



BEŞİNCİ BÖLÜM


AKTÜERLER, ARACILAR VE SİGORTA EKSPERLERİ


MADDE 21 303
I. Madde Gerekçesi 305
II. Madde İle İlgili Ceza Hükümleri 306
A. Adli Cezalar 306
B. İdari Cezalar 308
III. Madde ile Bağlantılı Geçici Madde 308
A. Madde Hükmü 308
B. Madde Gerekçesi 308
IV. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenlemeler 309
V Açıklama 310
A. Aktüerler 310
1. Genel Olarak 310
2. Aktüerlerde Aranılan Nitelikler 311
a. Gerçek Kişi Aktüerler Açısından 311
b. Tüzel Kişi Aktüerler Açısından 312
3. Aktüerle İlgili Sınıflandırma ve Aktüerlik Sınavları 312
4. Aktüer Çalıştırma Zorunluluğu 312
5. Aktüerlerin Çalışma Esasları 313
B. Brokerler 314
1. Brokerde Aranan Nitelikler 314
a. Gerçek Kişi Brokerler Açısından 314
b. Tüzel Kişi Brokerler Açısından 317
aa. Tüzel Kişiliğin Kendisinde Aranan Nitelikler 317
bb. Tüzel Kişi Yetkililerinde ve Yöneticilerinde Aranan
Nitelikler 318
(1) Yetkili ve Yönetici Ayrımı 318
(2) Aranan Nitelikler 319
cc. Tüzel KişiBrokerin Ortaklarında Aranan Nitelikler 321
2. Brokerlik Yapacaklarla İlgili Kısıtlamalar 322
3. Brokerlik Ruhsatı 323
a. Genel Olarak 323
b. Mesleki Sorumluluk Sigortası Yaptırma Zorunluluğu 325
c. Brokerlik Ruhsatının İptali 326
4. Brokerlik Bünyesinde Meydana Gelen Değişiklikler 326
5. Sigorta ve Reasürans Brokerleri Yönetmeliği ile Brokerler İçin
Öngörülen Yasaklamalar 327
a. Başka Ticari Faaliyette Bulunma Yasağı 327
aa. Genel Olarak 327
bb. Bireysel Emeklilik Aracılığı Açısından Konunun
Değerlendirilmesi 327
b. Brokerlik Ruhsatı Olmadan Ticaret Unvanında Broker
İbaresini Kullanma Yasağı 328
c. Tazminat Ödeme Yasağı 329
d. Menfaat Temin Etme Yasağı 329
6. Brokerin Çalışma Esas ve Usulleri 330
7. Sigorta ve Reasürans Primlerinin Ödenmesi 330
MADDE 22 333
I. Madde Gerekçesi 338
II. Madde İle İlgili Ceza Hükümleri 339
A. Adli Cezalar 339
B. İdari Cezalar 341
III. Madde ile Bağlantılı Geçici Madde 342
A. Madde Hükmü 342
B. Madde Gerekçesi 342
IV. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 342
V. Açıklama 343
A. Genel Olarak 343
1. Sigorta Eksperinde Aranan Nitelikler 344
a. Gerçek Kişi Sigorta Eksperleri Açısından 344
b. Tüzel Kişi Sigorta Eksperleri Açısından 345
aa. Tüzel Kişiliğin Kendisinde Aranan Nitelikler 345
bb. Tüzel Kişinin Ortaklarında Aranan Nitelikler 346
cc. Tüzel Kişinin Yetkililerinde Aranan Nitelikler 346
c. Yabancı Sigorta Eksperlerinde Aranılan Nitelikler 346
B. Sigorta Eksperliği Yapamayacak ve Eksperlik Faaliyetinde
Çalıştırılmayacaklar 347
C. Sigorta Eksperlik Faaliyeti 347
1. Sigorta Eksperlik Ruhsatı 347
a. Genel Olarak 347
b. Ruhsat Şartlan 348
2. Levhaya Kayıt 349
a. Genel Olarak 349
b. Levhadan Silinme 350
3. Eksperlik Faaliyetinin Kapsamı 351
4. Sigorta Eksperlerinin Çalışma Şekli 352
a. Genel Olarak 352
b. Atanması ve Ücreti 352
c. İşin Kabulü veya Reddi 353
aa. Genel Olarak 353
bb. Ekspertizin Kabul Edilemeyeceği Durumlar 353
d. Ekspertiz Raporu 354
MADDE 23 355
I. Madde Gerekçesi 360
II. Madde İle İlgili Ceza Hükümleri 362
A. Adli Cezalar 362
B. İdari Cezalar 364
III. Madde ile Bağlantılı Geçici Madde 364
A. Madde Hükmü 364
B. Madde Gerekçesi 364
IV. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 365
V. Açıklama 366
A. Genel Olarak 366
B. Sigorta Acentelerine Uygulanacak Hükümler 367
1. Genel Olarak 367
2. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Kanunu
BakımındanKonunun Değerlendirilmesi 367
C. Acentelik Türleri 368
1. Genel Olarak 368
2. Acentelik Türleri 369
a. Aracı Acente 369
b. Sözleşme Yapma Yetkisine Sahip Acente 370
aa. Sözleşme Yapma Yetkisi 370
bb. Prim Tahsil Etme Yetkisi 370
(1) Genel Olarak 370
(2) Prim Tahsil Etme Yetkisinin Verilemeyeceği Durum..370
(3) Yetkilerin Veriliş Şekli 372
(4) Yetkilerin Tescil ve İlanı 372
(5) Başka Ticari Faaliyette Bulunma Yasağı 373
i. Başka Ticari Faaliyet Yasağının Konu Bakımından
İstisnası 373
(a) Hayat ve Zorunlu Sigortalar 373
(b) Bireysel Emeklilik 374
ii. Başka Ticari Faaliyet Yasağının Kurumlar
Bakımından İstisnası 375
. Tali Acentelik 376
a. Genel Olarak 376
b. Sigortacılık Kanunu Çerçevesinde Tali Acentelik 377
aa. Genel Olarak 377
bb. Tali Acenteliğe İlişkin Sektör Duyuruları 378
(1) Genel Olarak 378
(2) Değerlendirme 379
i. Acentelik Yönünden 379
ii. Brokerlik Yönünden 380
Sigorta Acentelerinde Aranılan Nitelikler 380
a. Gerçek Kişi Sigorta Acenteleri Açısından 380
aa. Genel Olarak 380
(1) Teknik Personel Vasıflarım Taşıma 381
(2) Mal Varlığı Şartı 383
bb. Sözleşme Yapma ve Prim Tahsil Etme Yetkileri Verilecek
Sigorta Acenteleri Açısından 384
b. Tüzel Kişi Sigorta Acenteleri Açısından 385
aa. Tüzel Kişiliğin Kendisinde Aranan Nitelikler 385
bb. Tüzel Kişinin Ortaklarında Aranan Nitelikler 386
cc. Tüzel Kişinin Yetkililerinde Aranan Nitelikler 387
5. Sigorta Acenteliği Yapacaklarla İlgili Kısıtlamalar 388
6. Acentelik Faaliyeti 390
a. Faaliyete Başlama 390
aa. Uygunluk Belgesi ve Levha 390
(1) Genel Olarak 390
(2) Levhadan Silinme 392
bb. Mesleki Sorumluluk Sigortası 395
b. Sigorta Acentesinin Komisyon Hakkı 397
aa. Genel Olarak 397
bb. Komisyonun Miktarı 398
cc. Komisyona Hak Kazanma Anı 399
dd. Komisyonun Ödenme Zamanı 400
ee. Acentelik İlişkinin Sona Ermesinden Sonraki Durum 400
c. Sigorta Acentesinin Portföy Mülkiyeti 400
aa. Genel Olarak 400
bb. Sigortacılık Kanunu Çerçevesinde Sigorta Acentesinin
Portföy Mülkiyeti 401
cc. 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Çerçevesinde Portföy
Mülkiyeti 401
(1) Genel Olarak 401
(2) 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Bakımından
Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki Düzenlemelerin
Değerlendirilmesi 402
d. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Çerçevesinde
Acentenin Sorumluluğu 403
7. Yabancı Acentelerin Durumu 404


ALTINCI BÖLÜM


MESLEK ÖRGÜTLENMELERİ


MADDE 24 407
I. Madde Gerekçesi 414
A. Sigortacılık Kanunu Gerekçesi 414
B. Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda Değişiklik Yapan 6327 sayılı Kanun
Gerekçesi 414
II. Madde İle İlgili Ceza Hükümleri 415
A. Adli Cezalar 415
B. İdari Ceza 415
III. Madde ile Bağlantılı Madde 416
IV Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 416
V. Açıklama 417
A. Birliğe Üyelik 418
1. Genel Olarak 418
2. Birliğe Üye Olabilecek Şirketler 418
3. Üyelik Sıfatının Kazanılması 419
B. Levha Sistemi 419
C. Birlik Yapılanması 419
1. Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda Değişiklik Yapan 6327 sayılı Kanun
Öncesi 420
a. Genel Kurul 420
b. Başkan ve Başkan Yardımcısı 420
c. Başkanlık Divanı 421
d. Yönetim Kurulu 421
aa. Üye Sayısı 421
bb. Dengeli Temsil 421
cc. Denetim Kurulu 422
dd. Disiplin Kurulu 422
2. Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda Değişiklik yapan 6327 sayılı Kanun
Sonrası 423
a. Genel Olarak 423
b. Birlik Teşkilatı 423
c. Masraflara İştirak 425
MADDE 25 427
I. Madde Gerekçesi 431
A. Sigortacılık Kanunu Gerekçesi 431
B. Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda Değişildik Yapan 6327 sayılı Kanun
Gerekçesi 432
II. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 432
III. Açıklama 434
MADDE 26 43S
I. Madde Gerekçesi 441
II. Madde İle ilgili Ceza Hükmü 442
III. Madde ile Bağlantılı Madde 442
A. Madde Hükmü 442
B. Madde Gerekçesi 442
IV. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 443
V. Açıklama 443
A. Genel Olarak 443
B. Sigorta Eksperleri İcra Komitesi 444
1. Yapısı ve Görev Süresi 444
2. Üyelik 444
3. Sigorta Eksperleri İcra Komitesinin Görevleri 445
4. Sigorta Eksperleri İcra Komitesince Uygulanacak Disiplin
Cezaları 445
MADDE 27 447
I. Madde Gerekçesi 452
II. Madde île İlgili Ceza Hükmü 453
III. Madde ile Bağlantılı Madde 453
A. Madde Hükmü 453
B. Madde Gerekçesi 453
IV. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 454
V Açıklama 454
A. Genel Olarak 454
B. Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi 454
1. Genel Olarak 454
2. Diğer Sektör Meclislerinden Farkı 454
3. Üyelik 455
C. Sigorta Acenteleri İcra Komitesi 456
1. Genel Olarak 456
2. Üyelik 456
3. Sigorta İcra Komitesinin Görevleri 456
4. Disiplin Cezalarının Uygulanması 457
5. Sigorta İcra Komitelerinin Sigorta Eksperleri İcra
Komitesinden Farkı 458



YEDİNCİ BÖLÜM



DENETİM VE BİLGİ VERME


MADDE 28 461
I. Madde Gerekçesi 465
A. Sigortacılık Kanunu Gerekçesi 465
B. Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda Değişiklik Yapan 6327 sayılı Kanun
Gerekçesi 465
II. Madde İle İlgili Ceza Hükümleri 465
A. Adli Cezalar 465
B. İdari Ceza 466
III. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 466
IV Açıklama 467
A. Maddenin Geneli Üzerinde Değerlendirme 467
B. Sigortacılık Sektörünün Gözetim ve Denetimi 468
1. Sigortacılık Sektörünün Yerinde Denetimi 470
a. Genel Olarak 470
b. Yerinde Denetim Faaliyeti 470
2. Sigortacılık Sektörünün Gözetimi 472
C. Hazine Müsteşarlığının Karar ve İşlemlerine İtiraz 473
MADDE 29 475
I. Madde Gerekçesi 477
A. Sigortacılık Kanunu Gerekçesi 477
B. Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda Değişiklik Yapan 6327 sayılı Kanun
Gerekçesi 478
II. Madde İle İlgili Ceza Hükümleri 478
A. Adli Cezalar 478
B. İdari Ceza 478
III. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 478
IV Açıklama 479
A. Genel Olarak 479
B. Bilgi Verme Yükümlülüğünün Kapsamı ve Yükümlüleri 480
C. Yabancı Denetim Organlarının Denetimi ve Bilgi Alma Hakkı 480



SEKİZİNCİ BÖLÜM



TAHKİM


MADDE 30 485
I. Madde Gerekçesi 491
A. Sigortacılık Kanunu Gerekçesi 491
B. Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda Değişiklik Yapan 6327 sayılı Kanun
Gerekçesi 494
II. Madde İle İlgili Ceza Hükümleri 494
III. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 495
IV. Açıklama 495
A. Genel Olarak 495
B. Sigortacılık Kanunu Çerçevesinde Tahkim 495
1. Genel Olarak 495
a. Genel Tahkimden Farkı 496
aa. Uygulama Alanı Bakımından 496
bb. Tahkim Sözleşmesi Açısından 497
cc. Hakem ve Hakem Seçimi Açısından 498
dd. Tahkim Süresi Açısından 498
ee. Hakemi Ret Nedenleri Açısından 499
ff. Hakem Kararlarına Karşı Yargı Yolu Bakımından 499
gg. Hakem Ücretleri Bakımından 500
b. Tahkimin Hakem - Bilirkişilik Müessesesinden Farkı 500
c. Tahkimin Arabuluculuk Müessesesinden Farkı 500
2. Tahkim Komisyonu 501
a. Genel Olarak 501
b. Tahkim Komisyonunun Yapısı 502
aa. Tahkim Komisyonu Başkanlığı 502
bb. Ofis (Müdür, Müdür Yardımcısı, Raportör ve Diğer
Personel) 503
(1) Komisyon Müdürü 504
(2) Raportör 504
cc. Sigorta Hakemleri 504
(1) Sigorta Hakem Başvurusu 505
(2) Sigorta Hakemlerinde Aranılan Nitelikler 505
(3) Sigorta Hakem Listesi 507
(4) Sigorta Hakemlerinin Tarafsızlığı 507
C. Tahkim Komisyonun Gelirleri 508
1. Tahkim Sisteminin İşleyişi 509
a. Taraflar 509
aa. Risk Üstlenen Taraf 509
bb. Sigorta Sözleşmesinden Menfaat Sağlayanlar 510
b. Tahkime Başvuru Şartları 510
c. Tahkime Başvuru Usulü 511
d. Raportör İncelemesi 511
e. Dosyanın Hakeme İntikali 512
£ Hakemlerin Çalışma Usulü 512
g. Hükmolunacak Vekalet Ücreti 513
h. Kararların Veriliş Şekli ve Komisyon Müdürüne İntikali 514
i. Hakem Kararlarının Bağlayıcılığı 514
j. Hakem Kararlarının Standardizasyonu 514


DOKUZUNCU BÖLÜM

ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER


MADDE 31 517
I. Madde Gerekçesi 519
A. Sigortacılık Kanunu Gerekçesi 519
B. Sigortacılık Kanunu nda Değişiklik Yapan 6327 sayılı Kanun
Gerekçesi 520
II. Madde İle İlgili Ceza Hükmü 520
A. Adli Ceza 520
III. Sigorta Murakabe Kanunu ndaki İlgili Düzenleme 521
IV. Açıklama 521
A. Sigortacılık Eğitim Merkezi 521
1. Genel Olarak 521
2. Sigortacılık Eğitim Merkezinin Teşkilatı 522
3. Gelir ve Giderleri 525
B. Sigortacılıkla İlgili Örgütlenmeler 525
C. Destek Hizmeti Kuruluşları 526
MADDE 31/A 527
I. Madde Gerekçesi 529
II. Madde İle İlgili Ceza Hükmü 530
III. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 530
IV. Açıklama 530
MADDE 31/B 533
I. Madde Gerekçesi 536
II. Madde İle İlgili Ceza Hükmü 537
III. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 537
IV Açıklama 537
MADDE 32 539
I. Madde Gerekçesi 541
II. Madde İle İlgili Ceza Hükümleri 542
A. Adli Ceza 542
B. İdari Ceza 542
III. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 543
IV Açıklama 544
A. İlan ve Reklamlar 544
B. İyimyet 545
1. Genel Olarak 545
2. Yanlış Sigorta Uygulamalarının Tespiti, Bildirimi, Kaydı ve Bu
Uygulamalarla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik...546
a. Genel Değerlendirme 547
aa. Düzenlemenin Yönetmelik Düzeyinde Yapılması 547
bb. Dayanak 547
cc. İsim Açısından 548
dd. Terminoloji Açısından 548
b. Yanlış Sigorta Uygulaması 548
c. Yanlış Sigorta Uygulamaları Karşısında İlgililerin
Yükümlülükleri 550
aa. Genel Olarak 550
bb. Veri Tabanı 552
C. Kişilerin Sigorta Şirketini Seçme Hakkının Sınırlandırılmaması 554
MADDE 33 555
I. Madde Gerekçesi 557
II. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 557
III. Açıklama 557
MADDE 33/A 561
I. Madde Gerekçesi 563
A. Sigortacılık Kanunu Gerekçesi 563
B. Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nda Değişiklik Yapan 6327 sayılı Kanun
Gerekçesi 564
II. Madde İle İlgili Ceza Hükümleri 565
III. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 565
IV Açıklama 565


ONUNCUBÖLÜM

CEZALAR


MADDE 34 - MADDE 35 569
I. Madde Metinleri 571
II. Madde Gerekçeleri 571
III. Açıklama 571
A. Genel Olarak 571
B. Adli Ceza - İdari Ceza Ayrımı 572
1. Genel Olarak 572
2. Adli Ceza Uygulaması 572
3. İdari Ceza Uygulaması 573
MADDE 36 575
I. Madde Gerekçesi 577
II. Sigorta Murakabe Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′ndaki İlgili Düzenleme 577
III. Açıklama 578





EKLER




A. Kanun 581
1. Hazine Müsteşarlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında
Kanun 583
B. Bakanlar Kurulu Kararları 585
1. 2007/12467 Sayılı Sigortacılık Sektöründeki Uluslararası
Faaliyetlere İlişkin Karar 587
2. 2007/13028 Sayılı Hazine Müsteşarlığınca Belirlenecek
Sorumluluk Sigortalarının 5684 Sayılı Sigortacılık
Kanununun 15 İnci Maddesinin İkinci Fıkrasında Belirtilen
Yurt Dışında Yaptırılacak Sigortalar Kapsamına Dahil
Edilmesi Hakkında Karar 589
3. 2008/14373 Sayılı Türk Uluslararası Gemi Siciline Kayıtlı
Gemi ve Yatların Sigortalarının 5684 Sayılı Sigortacılık
Kanununun 15 inci Maddesinin İkinci Fıkrasında Belirtilen
Yurt Dişinde Yaptırılabilecek Sigortalar Kapsamına Dahil
Edilmesine Hakkında Karar 591
C. Yönetmelikler 593
1. Aktüerler Yönetmeliği 595
2. Bireysel Emeklilik Aracıları Hakkında Yönetmelik 605
3. Güvence Hesabı Yönetmeliği 617
4. Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi ile Sigorta Acenteleri İcra
Komitesinin Kuruluş ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında
Yönetmelik 627
5. Sigorta Acenteleri Yönetmeliği 639
6. Sigortacılık Bağımsız Denetim İlkelerine İlişkin Yönetmelik 649
7. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi Yönetmeliği 673
8. Sigortacılık Eğitim Merkezi Yönetmeliği 687
9. Sigorta Eksperleri İcra Komitesinin Kuruluş ve Çalışma Usul
ve Esasları Yönetmeliği 693
10. Sigorta Eksperleri Yönetmeliği 703
11. Sigorta İhtisas Komiteleri Yönetmeliği 719
12. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Sektörlerinin Gözetim ve
Denetimine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik 723
13. Sigorta ve Reasürans Brokerleri Yönetmeliği 741
14. Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinde Bağımsız
Denetim Yapılmasına İlişkin Yönetmelik 751
15. Sigorta ve Reasürans Şirketleri ile Emeklilik Şirketlerinin
Finansal Raporlamaları Hakkında Yönetmelik 765
16. Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin İç
Sistemlerine İlişkin Yönetmelik 775
17. Sigorta Şirketleri ve Reasürans Şirketlerinin Kuruluş ve
Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmelik 789
18. Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Mali
Bünyelerine İlişkin Yönetmelik 807
19. Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Sermaye
Yeterliliklerinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin
Yönetmelik 827
20. Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Teknik
Karşılıklarına ve Bu Karşılıkların Yatırılacağı Varlıklara İlişkin
Yönetmelik 839
21. Sigorta Sözleşmelerinde Bilgilendirmeye İlişkin Yönetmelik 857
22. Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmelik 865
23. Trafik Kazaları Nedeniyle İlgililere Sunulan Sağlık Hizmet
Bedellerinin Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik 877
24. Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliğinin Çalışma
Usul ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik 885
25. Yanlış Sigorta Uygulamalarının Tespiti, Bildirimi, Kaydı ve
Bu Uygulamalarla Mücadele Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik ....901
Tebliğler 907
1. 2007/1 Sayılı Sigorta Branşlarına İlişkin Tebliğ 909
2. Sigorta ve Reasürans İle Emeklilik Şirketlerinin Teknik
Karşılıklarının Yatırılacağı Yabancı Varlıklara İlişkin Tebliğ 915
3. 2009/1 Sayılı Sigorta Tahkim Usûlü ve Sigorta Hakemlerine
İlişkin Tebliğ 919
Genelgeler 923
1. 2007/4 Sayılı Sigorta Branşları İçin Öngörülen Sermaye
Tutarlarına İlişkin Genelge 925
2. 2007/5 Sayılı Sigortacılık Sektöründeki Uluslararası
Faaliyetlere İlişkin Karara Dair Genelge 929
3. 2007/9 Sayılı Sigorta Sözleşmesi Konusu Teminatların
Veriliş Şekline İlişkin Genelge 931
4. 2007/11 Sayılı Sigorta Branşlarına İlişkin Tebliğin Uygulama
Esaslarına Dair Genelge 933
5. 2007/12 Sayılı \\\\\\\\\\\\\\\"11.07.2007 Tarihli ve 26579 Sayılı Resmi
Gazete\\\\\\\\\\\\\\\′de Yayımlanan 2007/1 Sayılı Sigorta Branşlarına
İlişkin Tebliğin Sigorta Genel Şartları Bazında Uygulama
Esaslarına Dair Genelge\\\\\\\\\\\\\\\" 935
6. 2007/13 Sayılı Sigorta ve Reasürans Şirketlerinin
Yayımlayacağı İlan ve Reklamlara İlişkin Genelge 937
7. 2007/17 Sayılı \\\\\\\\\\\\\\\"5684 Sayılı Sigortacılık Kanununun 11 inci
Maddesinin Dördüncü Fıkrasının Uygulanmasına İlişkin Genelge\\\\\\\\\\\\\\\" 939
8. 2007/18 Sayılı Sözleşme Öncesi Bilgilendirme
Yükümlülüğünün Kapsamına İlişkin Genelge 941
9. 2008/7 Sayılı Sigorta Sözleşmelerinde Bilgilendirmeye
İlişkin Yönetmeliğin Uygulanması Hakkında Genelge 943
10. 2008/12 Sayılı Sigorta Sözleşmelerinde Bilgilendirmeye
İlişkin Yönetmeliğin Uygulanması Hakkında Genelge II 945
11. 2008/22 Sayılı Sigorta ve Reasürans Şirketlerinin Genel
Müdürlerinin Yönetim Kurulu Üyeliğine İlişkin Genelge 951
12. 2008/29 Sayılı Sigorta Şirketlerince İlk Defa Uygulamaya
Konulacak Ürünlere İlişkin Genelge 953
13. 2009/8 Sayılı \\\\\\\\\\\\\\\"2009/1 Sayılı Sigorta Tahkim Usulü Ve
Sigorta Hakemlerine İlişkin Tebliğ Uyarınca Sigorta
Hakemlerinde Aranılacak Mesleki Deneyime İlişkin Genelge\\\\\\\\\\\\\\\" 955
14. 2010/2 Sayılı Katastrofik Risklerde Yeterli Koruma
Sağlanması ile Piyasayı Bozan ve Şirket Mali Yapılarım
Olumsuz Etkileyen Hususlarda Tedbir Alınmasına İlişkin Genelge 957
15. 2010/5 Sayılı Katastrofik Risklerde Yeterli Koruma
Sağlanması ile Piyasayı Bozan ve Şirket Mali Yapılarım
Olumsuz Etkileyen Hususlarda Tedbir Alınmasına İlişkin
Genelgede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Genelge 961
16. 2010/18 Sayılı Zorunlu Motorlu Taşıt Sigortalarında
Tazminatların Vekaletle Takip ve Tahsil Edilmesine İlişkin Genelge 963
17. 2011 /8 Sayılı Sigorta Şirketi ve Reasürans Şirketi ile
Emeklilik Şirketlerinde Kurumsal Yönetim İlkelerine İlişkin Genelge..965
18. 2011/9 Sayılı 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu\\\\\\\\\\\\\\\′nun 15 inci
Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Genelge 971
19. 2012/8 Sayılı Sözleşme Öncesi Bilgilendirme
Yükümlülüğünün Kapsamına İlişkin 2007/18 Sayılı
Genelgenin Yürürlükten Kaldırılmasına İlişkin Genelge 973
20. 2012/9 Sayılı Sigorta Sözleşmelerinde Bilgilendirmeye
İlişkin Yönetmeliğin Uygulanması Hakkında Genelge III 975
21. 2012/10 Sayılı Tüzel Kişilerin Yönetim Kurulu Üyeliğine
İlişkin Genelge 977
F. Sektör Duyuruları 979
1. 2007/1 Sayılı ve Mal Sigortaları Kapsamındaki Sigorta
Sözleşmelerinde Kullanılacak Bilgilendirme Formu
Hakkında Sektör Duyurusu 981
2. 2007/14 Sayılı Ruhsatname Yenilemelerine İlişkin Sektör
Duyurusu 985
3. 2007/15 Sayılı \\\\\\\\\\\\\\\"2007/1 Sayılı Sigorta Branşlarına İlişkin
Tebliğ Uyarınca Tehlikeli Hastalıklar ve Sürekli Sakatlık
Teminatının Ek Teminat Şeklinde Verilmesi Hakkında
Sektör Duyurusu\\\\\\\\\\\\\\\" 989
4. 2008/1 Sayılı Sigorta Sözleşmesi Konusu Teminatların
Veriliş Şekline İlişkin 2007/9 Sayılı Genelge Hakkında
Sektör Duyurusu 993
5. 2008/11 Sayılı Sigorta Sözleşmelerinde Bilgilendirmeye
İlişkin Yönetmeliğin Uygulanması Hakkında 2008/7 Sayılı
Genelge Hakkında Sektör Duyurusu 995
6. 2008/16 Sayılı Tehlikeli Hastalıklar Teminatının Ek Teminat
Olarak Verilmesi Hakkında Sektör Duyurusu 997
7. 2008/31 Sayılı Sigorta Şirketlerinin Sigortacılık Hizmetleri
ile İlgili Olarak Geliştirdikleri İş Ortaklıklarının Kapsamı
Hakkında Sektör Duyurusu 999
8. 2008/46 Sayılı Matematik Karşılıklara İlişkin Gelirler
Üzerinden Kaynağında Kesilen Stopajların Ödenecek
Kurumlar Vergisi Tutarından indirilmesine ve Sigortalılara
Dağıtılmasına İlişkin Sektör Duyurusu 1001
9. 2009/28 Sayılı \\\\\\\\\\\\\\\"5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu Gereğince
Yayımı Zorunlu Kılınmış İlanların Basın İlân Kurumu
Aracılığı ile Yapılmasına İlişkin Sektör Duyurusu 1003
10. 2009/29 Sayılı Sigorta Eksperlerlik Belgelerinde Dallara
Göre Eksperlik Eşleştirmesi ve Müktesep Haklara İlişkin
Sektör Duyurusu 1005
11. 2010/6 Sayılı Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali
Sorumluluk Sigortasına İptal Edilmesine İlişkin Sektör Duyurusu 1007
12. 2010/27 Sayılı Hayat Branşında Faaliyet Gösteren
Şirketlerde Teminat Tesisine İlişkin Sektör Duyurusu 1009
13. 2010/30 Sayılı Sigorta Eksperleri Tarafından Yapılabilecek
İşlemlere İlişkin Sektör Duyurusu 1011
14. 2010/31 Sayılı Sigorta Acenteleri Arasındaki İş Paylaşımına
İlişkin Sektör Duyurusu 1013
15. 2010/33 Sayılı Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali
Sorumluluk Sigortasında Eşzamanlı Poliçe Düzenlenmesi
Hakkında Sektör Duyurusu 1017
16. 2010/34 Sayılı Sigorta Acenteleri Arasındaki İş Paylaşımına
İlişkin 2010/31 Sayılı Sektör Duyurusuna Ek Sektör Duyurusu 1019
17. 2010/35 Sayılı Sigorta Acenteleri Arasındaki İşlemlere
İlişkin Sektör Duyurusu 1021
18. 2010/36 Sayılı Sigorta Acenteleri Arasındaki İşlemlere
İlişkin 2010/35 Sayılı Sektör Duyurusuna Ek Sektör Duyurusu 1023
19. 2010/37 Sayılı Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali
Sorumluluk Sigortasının İptal Edilmesine İlişkin Ek Duyuru 1025
20. 2010/44 Sayılı Güvence Hesabı Katılma Paylarının
Ödenmesine İlişkin Sektör Duyurusu 1027
Bilgilendirme Formları 1029
1. Mal Sigortaları Bilgilendirme Formu 1031
2. Hayat Sigortaları Bilgilendirme Formu 1035
Taslak 1039
1. Sigorta Acenteleri Yönetmeliği Taslağı 1041
Esaslar 1061
1. Sigorta Acenteleri Sektör Meclisi ile Sigorta Acenteleri İcra
Komitesi Seçimlerine Dair Usûl ve Esaslar 1063
2. Sigorta Eksperleri İcra Komitesi Seçimi Usûl ve Esasları 1077