Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (38)      Nisan (73)      Mart (139)      Şubat (116)

Semantik Doğal Hukuk ve Hukuki Yorum

Semantik Doğal Hukuk ve Hukuki Yorum



Sayfa Sayısı
:  
293
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2014
ISBN NO
:  
9786054847525

150,00 TL

Bu ürün şu anda stoklarımızda yok!
Yazarın diğer ürünlerine gözatmanızı tavsiye ederiz...









                                          GİRİŞ

 

"Kamu hukukunda yorum olmaz!" Eğitimimle ilgili olan bir yönetmelik maddesinin doğru yorumuna dâir bir idarî başvuruma karşılık olarak verilen bu cevapla karşılaşıncaya dek, Türkçe literatürün hukukî yorum konusunda kuramsal olarak çok zengin olmadığının farkmdaydım; fakat hukukun belirli bir alanında, özellikle de bir tarafında devletin kamusal-icrâî otoritesini sonuna dek kullandığı bir ilişki alanında kanunî meHnlerin yorumlanmasının yasak(!) olduğunu yeni öğreniyordum. Başvurumun böylece usûlî(!) bir gerekçeyle kafadan reddedilmesinin yanında, bu söylemden çıkan diğer bir sonuca göre yorum öylesine lümpen bir iştir ki, ancak özel ilişkiler buna lâyıktır ve âlî kamu hukukumuz bundan beridir. Başvurumla yapmaya çalıştığım şey, bir yönetmelik maddesinin mesajını gramer kurallarını ve içinde bulunan hiçbir kelimenin anlamını göz ardı etmeksizin anlamaya ve anlatmaya çalışmaktı. Fakat aldığım ikinci cevap, kerameti de ancak kendisiyle kaim bir meşrulaştırma idi: "Biz bu maddeyi böyle uyguluyoruz." Böylece yalnızca mahkemelerin değil, idâri makamların da 'hukukî realist' olabileceklerinin bilincine vardım! Bana bu cevabı veren kişinin idarî bir memur olması, onu aynı söylemde bulunabilecek bir hâkime karşı elbette daha mazur kılar. Çünkü onun işlemleri hâkimin denetimine tâbidir. Fakat benzer bir şeyi söyleyebilecek bir yüksek mahkeme hâkimini kime şikâyet edeceğiz?

  Belirli bir kanun hükmüyle ilgili olarak bir idarî makamın ya da bir mahkemenin uygulamasının, aslında, zamanında belirli bir aklın bu hükme getirdiği bir 'yorum' doğrultusunda şekillendiğinin  ve  son  tahlilde,  sözkonusu yorumun sahibi olmak bakımından, bu uygulamanın ardında belirli bir tercihin, bir görüşün bulunduğunun unutulması hâlinde, aynı metne getirilebilecek haricî görüşlerle yerleşik tercihin öngöremediği, belki de istemeyebileceği sonuçların doğabileceği ihtimâli, bu yeni görüşlerin pür bir subjektivizmle iç içeymiş gibi anlaşılabilen 'yorum' kelimesiyle damgalanabilmesine yol açabilmektedir. Yerleşik uygulamalar böylece diğer akıllara kapalı hâle getirilebiliyor, kanun hükmünün anlamı ve uygulanışı sabitlenip hukuk belirginleştirilmiş, yorum gibi parazitik(!) faaliyetlere karşı sarsılmaz hâle getirilmiş oluyor. Durum hukukta bu iken, gündelik konuşmada da çok farklı değildir. Karşınızdaki kişinin belirli bir konu hakkındaki ifâdelerine karşılık olarak "Tabîî ki, bu sizin kişisel yorumunuz." cümlesini kurduğunuzda, o görüşün yanlışlığım zahmetsizce, sanki otomatik olarak kanıtlamış olabiliyorsunuz. Bu kavram, yaygın bir şekilde, kanun metninde bulunan anlamın elde edilmesine ilişkin değil de, onda bulunmayan bir anlamın zoraki olarak ona yüklenmesi gibi, tevîl ile eş anlamlı olarak kullanılabiliyor, varlığı itibariyle objektiflikten yoksun olmaya yazgılı şekilde algılanabiliyor.  

Çalışmanın konusu olan kuramcı Michael S. Moore ise, farklı görüşler arasında bir yorumun doğruluğunun mümkün olduğunu söylüyor. Hukuku hem teorik hem de pratik boyutlarıyla mesele edinerek, mantıkî pozitivizmle artık felsefenin dışına itilen ahlâkî ve hukukî doğruluk problemlerini hukuk felsefesinin gündemine taşıyor ve hukuk kurallarının 'tek doğru cevap' üretmek için nasıl yorumlanması gerektiğini tartışıyor. Günümüz hukuk felsefesinin önde gelen kuramcılarından olan Moore, son otuz beş yılda geliştirdiği kuramında tutkulu bir şekilde felsefi realizmi savunuyor. Realizm kavramı felsefi söylemde yerleşik bir anlama sahip bulunmasına rağmen, şüpheci görüşlerine bu etiketi mâl eden

                                                                                                                         

Amerikan Hukukî Realistleri ile 1970'lerin sisli atmosferinde ortaya çıkan eleştirel hareketlerin sarstığı, John Austin'in ilkel hukukî pozitivizminin hatalarına düşmeyen ve daha sofistike kuramlar ortaya koyan H.L.A. Hart ve Joseph Raz gibi pozitivist kuramcıların hâkimiyetinde bulunan hukuk felsefesi akademisindeki rakiplerine karşı Moore, aynı zamanda doğal hukukun da çağdaş bir savunusunu üstleniyor. Kuramında, hukukun çoğunlukla akademi çevresiyle sınırlı kalan ontolojik yönünün yanında, görünür yüzünü de yönlendirebilecek, arkaplandaki teorik tezlerin pratiğe aktarılmasını sağlayacak yorumsal yönüne doğal hukuk kuramının tezlerini işliyor. Bu amaçla Moore, her yorum pratiğinde karşılaşılabilen, hukuk kurallarında yer alan kelimelerin anlamları, kanunkoyucunun niyeti, emsal kararların ağırlığı ve değerlerin rolü gibi yorumsal araçların nasıl anlaşılması ve uygulanması gerektiğine dâir bir hukukî yorum kuramı geliştiriyor. Moore'un buradaki genel amacı, şüpheci ve konvansiyonalist kuramların iddia ettiklerinin aksine, hukukun metafizik ve semantik olarak belirli ve objektif olduğunu göstermektir.

 

Bu amaçla, çalışmanın ilk bölümünde hukukî belirlilik ve objektiflik meseleleri ele alınmış, ardından Moore'un doğal hukuk kuramının metafizik öncülleri ile bu meselelerin çözümü için öngördüğü realist semantik (ya da nedensel gönderge) kuram incelendi. Onun doğal hukuk kuramı II. bölümün, hukukî yorum kuramı ise III. Bölümün konusudur. Tüm bu konular ele alınırken, ilgili tartışmalar bağlamında karşılaştırmalı yöntem benimsenerek, Moore'un görüşleri karşıt tezlerle birlikte ele alındı.

  Moore'un görüşleri 'hukuk devleti', 'demokrasi', 'insan hakları' ve daha birçok dillere pelesenk, fakat çetinceviz kavramların anlamlan hakkındaki algı kapılarını aralıyor. Bunun yanında, yüksek mahkemelerin verdiği önemli kararlar hakkında hukukî söylemde sıklıkla rastlanan "Mahkeme ... hakkına dâir içtihadını değiştirdi." şeklindeki hukuki olayın temelinde yatan sâiklerin neler olabileceğine açıklık getiriyor, Onun çalışmasının önemi, öyle sanıyorum ki, hukuka yalnızca hukukçunun kendi yarattığı dünyadan ve onun çerçevesi, değerleri, kurumları ve görüşleriyle sınırlı ve hattâ bunlarla malûl bir bakış açısıyla değil, hukukla muhatap olanların gözüyle bakabilmeye imkân sağlamasında yatıyor. Hukukî metinlerin nasıl yorumlanacağına dâir yüksek tansiyonlu — hukukî olmaktan ziyâde siyâsî— tartışmaların yaşandığı ülkemizde, bu ihtiyacın aksine hukukî yorum konusunda yeterince zengin bir literatürün oluşmadığı, hukukî yorum konusunun çoğunlukla hukuka giriş düzeyindeki eserlerde, herhangi bir hukuk siyâseti amacı taşınmaksızm lafzî yorum, gaî yorum, sistematik yorum gibi çok genel başlıklar altında ve oldukça kısa bir şekilde, öncelik sıralaması yapılmaksızın geçiştirildiği Türkçe literatüre Moore'un kuramının önemli bir katkısı olabilir.  

İÇİNDEKİLER

TAKDİM    V
TEŞEKKÜR    Xİ
İÇİNDEKİLER    XIII
KISALTMALAR    XV
GİRİŞ    1
DOĞAL HUKUKA SEMANTİK TEMELLENDİRME
GENEL OLARAK DOĞAL HUKUKUN ONTOLOJİSİ    9
SEMANTİK DOĞAL HUKUK    22
Problem: Hukukun Hakikati    22
Hukukî Belirlilik    24
Hukukî Objektiflik    50
Çözüm: Nedensel Gönderge Kuramı    60
Semantik Doğal Hukukçular: Moore, Brink, Stavropoulos    78
Michael S. Moore’un Kuramının Metafizik Temelleri    87
Genel Olarak Realist Metafizik    87
Doğal Hukukun Realist Temelleri    96
Realist Hukukî Realizm    106

MICHAEL S. MOORE'UN DOĞAL HUKUK KURAMI
GENEL OLARAK    116
Realist Tez: Ahlâkî Doğruluk    122
Ahlâkî Şüphecilik    125
Ahlâkî İdealizm    131
Ahlâkî Realizm    134
İlişkisel Tez: Hukukî Doğruluk    151
Hukukî Şüphecilik    156
Hukukî İdealizm    158
Hukukî Realizm    164

MICHAEL S. MOORE'UN DOĞAL HUKUKÇU
YORUM KURAMI
GENEL OLARAK    183
YORUMSAL ARAÇLAR    195
Kelimeler    195
Emsâl Kararlar    201
Kanunkoyucunun Niyeti    208
Değerler    213
DOĞAL HUKUKÇU YORUM KURAMININ BİLEŞENLERİ    216
Kelimeler    216
Emsâl Kararlar    225
Kanunun İşlevi    231
Değerler    237
DOĞAL HUKUKÇU YORUM KURAMININ MEŞRÛİYETİ    242
SONUÇ    255
KAYNAKÇA    267