Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar


Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Ocak (1)      Aralık (85)      Kasım (60)      Ekim (124)

Prof. Dr. Berin ERGİN e Armağan

Prof. Dr. Berin ERGİN e Armağan



Sayfa Sayısı
:  
783
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2014
ISBN NO
:  
13034375

192,00 TL









                                  HOCAMIZ PROF. DR. BERİN ERGİN'E

Prof. Dr. Gülsevil Alpagut

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyelerimizden hocamız Prof. Dr. Berin Ergin, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Anabilim Dalı'nda başladığı aka­demik yaşamını, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı'nın kurulması ile bu alanda sürdürmüş ve uzun yıllar ülkemize değerli hukukçular yetiştiren Fakültemize katkılarından sonra emekli olmuştur. Aslında bu mesleğin en önemli özelliklerinden biri yaşam boyu sürmesi, kişinin bir kez akademik ya­şamın zorlu ama bir o kadar da cezbedici kulvarına girince kendini kurtara-maması olsa gerek. Hocamız Prof. Dr. Ergin'de uluslararası kongre, seminer­lerde konuşmacı olarak ve uluslararası örgütlerde fiili görevlerle halen akade­mik yaşamını büyük bir tutkuyla sürdürmektedir. Bu nedenle emekliliğin sa­dece kağıt üzerinde bir statü değişikliği olduğunu tüm değerli hocalarımız gibi fTocam Prof. Dr. Ergin'de doğrulamıştır.

 

Prof. Dr. Ergin kadın öğretim üyesi sayısının az olduğu bir dönemde bir yandan akademik yaşamın gereklerini yerine getirirken, diğer yandan avukatlık mesleğini başarılı bir şekilde icra etmiştir. Bu özelliği farklı hukuk dallarına hakim olma, uygulamadaki sorunlarla bağlantılı olarak pratik çözüm bulma gibi niteliklerini ön plana çıkarmış, bir sorun hakkında çözüm aradığımda ho­cam fikirleriyle daima ışık tutmuştur.

 

Prof. Dr. Ergin hukukun farklı alanları ile ilgilenirken, İnsan Hakları Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü de yapmış ve bu alanda ulusal ve uluslararası çok sayıda başarılı toplantılara imza atmıştır. Bilim çev­relerinde Nato'nun yakın gelecekteki rolü, Birleşmiş Milletlerin yüklendiği işlev gibi birçok konu daha henüz tartışılmazken hocam bu konularla ilgili uluslara­rası katılımlı çalışmalar düzenlemiş, Ermeni sorunu gibi birçok alanda farkındalık yaratmıştır. Yine, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Araştırma Merkezi Müdürlüğü yaptığı dönemlerde güncel konularda düzenlediği seminerlerle Mer­kezimize en faal dönemlerini yaşatmıştır.

 

Hocam, hayatta tanıdığım en çok okuyan insandır diyebilirim. Ulusal, uluslararası gündem, küresel sorunlar, tarih vb. her türlü konuda sürekli okur, düşünür, (anlatır) aydınlatır. Çok zengin bir kütüphanesi, aynı şekilde zengin bir kültürel bilgi dağarcığı vardır. Son yılların moda deyimiyle "yaşam boyu öğrenim"in hocamı betimlediğini söylemek hata olmayacaktır. Teknolojik gelişmeleri çok yakından takip eder, birçok kişiden, en azından benden çok daha önce uyum sağlar.

  Prof. Dr. Ergin, bir bilim adamının sahip olması gereken sosyo-kültürel nitelikleri ortaya koymak açısından iyi bir örnektir. Hocam seçkin zevklere sa­hiptir. Sanatsal faaliyetleri, klasik müzik konserlerini, sergileri takip eder, kültür gezileri ile dünyayı keşfeder. Sivil toplum örgütlerinde aktif olarak ça­lışması ile birikimini topluma sunar.

Prof. Dr. Ergin, bugün maalesef çok insanda bulunmayan bir özelliğe sahiptir. Net ve merttir. Doğru bildiğini savunmaktan, haklının yanında ol­maktan kaçınmaz. Bu özelliği ile insanlara el uzatır ve Prof. Dr. Ergin'in dostu olmak yanınızda sarsılmaz bir gücün varlığını hissettirir. Her zaman arayabile­ceğiniz, güvenebileceğiniz sağlam bir dostun...   Prof. Dr. Ergin, kürsünün yetiştirdiği asistanlar olarak bizlere tüm aşa­malarda manevi desteğini esirgememiş, haksızlıklar karşısında hep yanımızda olmuştur.   Kısaca özetlemek gerekirse, iyi ki varsınız iyi ki hocamız oldunuz diyor ve size sevgili Sedat, torunlarınız Serra ve İzzettin ile nice mutlu yıllar diliyoruz.
 

                             SAYGIDEĞER HOCAM, PROF. DR. BERİN ERGİN'E;

Doç. Dr. Sabahattin Yürekli

 

Çok değerli hocam, Prof. Dr. Berin Ergin için yayınlanacak olan Arma­ğanda yazmak, kendisinin asistanlarından biri olarak, benim için büyük bir onurdur. Hocamın niteliklerini bu yazı ile derinliğine ve bütün boyutlarıyla açıklamanın mümkün olmayacağı kuşkusuzdur.

 

Hocamı yakından tanıma imkânım öğrenciliğimde başladı. Gerçek an­lamda tanımaya ise biz öğrencilerine İstanbul Üniversitesi Balta Limanı Sosyal Tesisleri'nde verdiği çay daveti ile başladı. Bu davet sırasında hocamın ne ka­dar cana yakın, insancıl biri olduğunu görme imkânım oldu. Daha sonra, 28.03.1990 yılından itibaren, asistanı olarak çalışma imkânı bulduğum hocam, sadece müstesna hukukçuluğuyla değil, bütün yönleriyle örnek alınması gere­ken bir kimsedir.

  Hocam çok nadir kişilere nasip olan özelliği ile çok sayıda özgün düşünce ve görüş üretmiş olduğunu belirtmek isterim. Bizlere bilimsel görüşlerinin ya­nında, yirmi yıl öncesinden söylediği şeylerin daha bugünlerde gerçekleştiğini görmek beni gerçekten şaşırtmaktadır. Örneğin; "öyle makinaların icat edilece­ğini ki söylenenleri anında yazacağını, fotokopi makinalan için bilgiyi fotokopi yapmanın yanında doğrudan kitap olarak çıktı vereceğini, yabancı kaynakların bir makinayla derhal istenilen dile çevrileceği vb.". Hocam ayrıca, konuşmala­rında sık sık batı hukuku ve kültüründen örnekler vermesi, onun kültürünün zenginliğine işaret etmektedir. Bizlere yabancı hukuk ve kültürlerinden aktar­malar yapması, benim açımdan yeni şeyleri öğrenme fırsatı olmuştur.  

Prof. Dr. Berin Ergin, hukukçuluk mesleğinde ilerlememe çok büyük katkılarda bulunmuştur. İyi hukukçu olmak için gerekli bulunan şartlan her durumda tavizsiz aramış ve bizlerin de bunlara uymamızı sağlamak üzere en etkili izah ve ikna yöntemlerini kullanmış, icap eden vasıfları kazanabilmemiz için sürekli çaba sarf etmiştir. Ayrıca, öğrencilere ne şekilde yardımcı olmak gerektiğini onların şevkini kırmamanın önemini öğretmiştir. Hocam, özellikle bürosuna gittiğimde, insanlar arasındaki anlaşmazlıkların çözümünün hukuk kuralları içinde mutlaka bulunduğunu, bu nedenle bir sorunla karşı karşıya kaldığımda mutlaka "o sorunla ilgili tüm hukuk kurallarını çok iyi bilmem ge­rektiğini" bana defalarca yaşadığı örnek hadiselerle anlatmıştır.

 

Hukuk ilmine katkısı, sadece binlerce öğrenci yetiştirmekle kalmamış, birbirinden değerli makale ve bilimsel yayınların yanında, yaşayan iş huku­kunu geliştirme açısından etkin katkıları olmuştur. Bu bağlamda hocam, çev­resinde örnek teşkil eden niteliği ile iş ve sosyal güvenlik hukuku alanında her dönem güncel sorunlara ilişkin toplantı ve panellerin yapılmasını sağlamıştır.

 

Prof. Dr. Berin Ergin, sadece İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku alanında değil Avrupa Birliği ve Ticaret Hukuku alanında da çalışmalar yapmıştır. Özellikle Av­rupa Birliği uyum sürecinde İş ve Sosyal Güvenlik Hukukuna ilişkin Avrupa Birliği Düzenlemelerine ilişkin çalışmaların yapılmasında büyük öncülük yapmıştır.

 

Prof. Dr. Berin Ergin, bilimsel kişiliğinin yanında, sosyal ilişkileri açısın­dan, eşi bulunmaz bir kişidir. İlişkilerine menfaati değil, gönlünü ve sevgisini koyan birisidir ki, birlikte çalıştığım sürece bana hep "evladım" şeklinde hitap etmesi onun ne kadar sevgi dolu olduğunu göstermektedir.
 

Hocam, hukuk dışı sorunları bile her zaman paylaşmaya hazır bir dost ve bir hoşgörü abidesidir. Görüşlerini savunmada asla taviz vermemiş, doğru bildiğini hiç çekinmeden söyleyen ve müdafaasını dürüstçe yapan bir kişiliğe sahiptir. En yüce ahlak değerlerine her daim sahip olmuş; her karşıt fikri saygı ile karşılayan, gerçek bilim insanının en önemli niteliği olan objektif düşünme ve değerlendirme meziyetine sahip seçkin bir insandır.

  Değerli Hocam, doktora sonrası mecburi hizmet nedeniyle Erzincan Üni­versitesi Hukuk Fakültesi'nde bulunduğum sırada beni arayarak halimi, hatı­rımı sormaya devam etmiştir. Gerçekten, insanlar bazı durumlarda çevrelerine karşı daha umursamaz ve hatta bazen aldırmaz bir tavır içine girmekte olmala­rına rağmen, hocam tam aksi yönde davranarak ilgi ve alakasını üzerimden eksik etmemiştir. Hocam, bu ilgi alakasının yanında mesleki alanda beni hala teşvik etmeye devam etmektedir. Bana değişik konular önerip bu konularda makale, kitap yazmamı istemiştir. Hocamın bu teşvik edici rolü ilim hayatımda yeni şeyler öğrenmeme, yayın listeme yenilerinin eklenmesine yol açtı ve açıyor. Çok az hocada rastlanan bu özellik, herhalde takdirle zikredilecek bir vasıftır.  

Meslek yaşamımda her zaman yakın ve sıcak dostluğunu gördüğüm, bi­limsel görüşlerinden destek aldığım, birlikte çalışmaktan cidden mutluluk duy­duğum hocama, İş ve Sosyal Güvenlik Hukukuna verdiği emekler ve katkıları için teşekkür ediyorum. Hocama bundan sonraki yaşamında, sağlık ve mutlu­luk dolu bir ömür diliyor, saygılarımı sunuyorum.   İÇİNDEKİLER Hocamız Prof. Dr. Berin Ergin’e    V
Prof. Dr. Gülsevil Alpagut
Saygıdeğer Hocam, Prof. Dr. Berin Ergin’e    VII
Doç. Dr. Sabahattin Yürekli
Prof. Dr. Berin Ergin Özgeçmişi ve Faaliyetleri    IX

Bireysel İş Hukukuna İlişkin Yazılar
İşverenin İş Kazası ve Meslek Hastalığından Doğan Zararlardan Sorumluluğunun Niteliği    3
Araş. Gör. Ayşe Ledün Akdeniz
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun Genel Esasları    31
Prof. Dr. Gülsevil Alpagut
Yargıtay Kararları Işığı Altında  ‘İşçinin İş Güvenliğini Tehlikeye Düşürmesi veya İşyerindeki Malları Zarara Uğratması’ Nedeniyle İş Sözleşmesinin Derhal Feshi    47
Araş. Gör. Seda Arslan
İş Hukukunda Yenilik Doğuran Hakkın Etkisizleşmesi    59
Yard. Doç. Dr. Gaye Baycık
Elli ve Daha Az İşçi Çalıştırılan Tarım ve Orman İşlerinin Yapıldığı İşyeri veya İşletmelerde Tarım İşlerinde Çalışmayanlar İş Kanunu Kapsamında Mıdır?    73
Dr. Ulaş Baysal
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın Ülkemize Getirisi ve Götürüsü    81
Fatih Cengizler
6100 Sayılı HMK’ya Göre İş Yargısında İspat Yükü ve Deliller    87
Şahin Çil
Türk Borçlar Kanunu’nun Evde Hizmet Sözleşmesine İlişkin Hükümleri Üzerine    103
Yard. Doç. Dr. Ender Gülver


Belirli Süreli İş Sözleşmesinin Geçersizliğinin İşçi ve İşveren Açısından Farklı Değerlendirilmesi Gereği    123
Doç. Dr. Mahmut Kabakçı
Evde Çalışma ve 6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun Evde Hizmet Sözleşmesine İlişkin Hükümleri    143
Doç. Dr. Murat Kandemir
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun  854 sayılı Deniz İş Kanunu’na Etkisi    167
Bektaş Kar
Belirsiz Alacak Davası ve Kısmi Davanın İşçilik Alacakları Bakımından Değerlendirilmesi (Karar İncelemesi)    177
Araş. Gör. Aybüke Karaca
Araş. Gör. Uğur Yağcı
Asıl İşveren ile Alt İşverenin Müteselsil Sorumluluğu    209
Araş. Gör. Mustafa Halit Korkusuz
4857 sayılı İş Kanunu Bağlamında Çalışma Süresinin Aşılması: Fazla Çalışma    233
Doç. Dr. Ali Cengiz Köseoğlu
Sibel Kabul
Anglo-Sakson Hukuk Sistemi Çalışma Mevzuatında Psikolojik Taciz    269
Yard. Doç. Dr. S. Alp Limoncuoğlu
Employee Protection and or versus Equal Treatment?    295
Dr. Michael Meyenburg
Mevsimlik İşlerde Yıllık Ücretli İzin (Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararı İncelemesi)    305
Doç. Dr. Zeki Okur
İşyeri Hekimliğinde Güncel Gelişmeler    317
Araş. Gör. Vuslat Özyurt
Paper on Miscellaneous Issues, Including Workplace Privacy    367
G. W. Richards
Corporations Face Expanded Liabilities for Employment Law Violations – How the Parent and Sub can be Jointly Liable as a Single Entity When the Corporate Veil is Pierced    379
Jacqueline R. Scott
Religious Discrimination in the Workplace    387
Jacqueline R. Scott


Avrupa Birliği’nde İşçilerin Serbest Dolaşımı ve Türk İşçilerinin Serbest Dolaşım Hakkı    391
Yard. Doç. Dr. K. Ahmet Sevimli
Araş. Gör. Sercan Reçber
An Assessment of the Pregnancy and Maternity - Related Provisions of the Labor Legislation    441
Prof. Dr. Nurhan Süral
Yeni Türk Borçlar Kanunu Çerçevesinde İşçinin Rekabet Etmeme Borcu    457
Prof. Dr. Sarper Süzek
Kamu İşyerlerinde Alt İşveren Uygulamasının Doğurduğu Sorunlar ve Çözüm Arayışları    469
Prof. Dr. Fevzi Şahlanan
The Extraterritorial Application of Labour Law    477
Federico Torzo
Karar İncelemesi İşçinin Aynı İşveren Nezdinde Fasılalı Çalışması Durumunda İş Güvencesinden Yararlanması İçin Gereken Altı Aylık Kıdem Süresinin Hesaplanması    487
Yard. Doç. Dr. Gaye Burcu Yıldız
Çalışanların Meydana Getirdiği Eserler    497
Araş. Gör. Özge Yıldız
İş Hukukunda Sözleşme Görüşmelerinden Doğan Sorumluluk (Culpa in Contrahendo)    541
Doç. Dr. Sabahattin Yürekli

Toplu İş Hukukuna İlişkin Yazılar
Yeni Yasal Düzenleme Çalışmaları Işığında Toplu İş Sözleşmesi Yapma Ehliyet ve Yetkisi    583
Doç. Dr. Cevdet İlhan Günay
Toplu Sözleşme ile Ücreti Düşürülen İşçinin İşe Başlamaması (Karar İncelemesi)    611
Yard. Doç. Dr. Zeynep Şişli

Sosyal Güvenlik Hukukuna İlişkin Yazılar
İsteğe Bağlı Sigortalık Sürelerininin Hizmet Birleştirmesindeki Yeri    625
Doç. Dr. Saim Ocak


Sanatçıların Sosyal Güvenliği    637
Prof. Dr. Nurşen Caniklioğlu
Yard. Doç. Dr. Ercüment Özkaraca
Karar İncelemesi:  Yurtdışı Hizmet Borçlanması, Sosyal Güvenlik Destek Primi, Sigortalı Lehine Yorum İlkesi, İyiniyet, Dürüstlük İlkesi    665
Yard. Doç. Dr. Seçkin Nazlı

Diğer Alanlara İlişkin Yazılar
Avrupa Birliği Kamu Alımları Direktifleri ve Türkiye Uygulamasına Yansımasının İlerleme Raporları Işığında Değerlendirilmesi    683
Muzaffer Akdoğan
Ceza Soruşturmasında Müdafiin Rolüne Eleştirel Yaklaşım    703
Prof. Dr. Nur Centel
Fransız Hukuku’nda Ceza Mahkemesi Kararlarının Hukuk Mahkemesi  Üzerindeki Etkisi    725
Araş. Gör. Dr. Mert Namlı
İdari Yargıda Yürütmenin Durdurulmasının Gerekçesi Olarak Anayasaya Aykırılık “Kanısı”    751
Prof. Dr. Hasan Nuri Yaşar
Bazı Ülke Örnekleri ve Uluslararası  Belgelerde Yargı Kurulları, Hâkimlerin Atanma ve Disiplin İşlemlerine  İlişkin Yetkileri    759
Araş. Gör. Hilal Yazıcı