Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (50)      Mart (140)      Åžubat (116)      Ocak (138)

Patent Sistemleri Sempozyumu

Patent Sistemleri Sempozyumu



Sayfa Sayısı
:  
216
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
1992
ISBN NO
:  
9755370269

80,00 TL









AÇIŞ KONUŞMASI

Prof. Dr. Yaşar KARAYALÇ1N
Enstitü Müdürü

Sayın Bakan, Yargıtay′ın sayın BaÅŸkan ve üyeleri; deÄŸerli dinleyiciler, aziz meslekdaÅŸlarım,

Enstitümüzün Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile birlikte düzenlediği bu sempozyuma katıldığınız için hepinize teşekkür eder, en iyi dileklerimizi sunarım.

Patent Sistemleri ve Patent Ofis Organizasyonları konusu bir bütünün sadece bir bölümünü oluşturmaktadır.

İnsanlığın edebiyat, sanat ve teknoloji alanında vardığı yüksek düzey yaratıcı gücü olan insanların eseridir. İnsanın yaratıcı gücünün ürünlerini korumak, yaratıcı faaliyetleri teşvik etmek, fikir, sanat, ekonomi özellikle endüstri alanlarında yaratıcı faaliyette bulunanların menfaati ile toplumun menfaati arasında âdil bir denge kurmak her toplumun kaçınılmaz görevidir.

Bu görevi en başarılı bir şekilde yerine getirmeyen toplumlar rekabete dayanan dünyada fikir ve teknoloji alanında, şu veya bu oranda, geri kalmışlığın faturasını ödemektedirler. Araştırma ve geliştirme çalışmalarını korumayan ve desteklemeyen ülkeler bu gibi faturaları ödemekten kurtulamazlar.

Pazar ekonomisi özel mülkiyet ve rekabet ilkelerine dayanır. Haksız rekabet yapmak suretiyle, rekabet ilkesini ortadan kaldıran kartel anlaşmaları yapmak suretiyle, başkalarının piyasada tanıttığı markaları taklit etmek, başkalarının teknoloji alanında buluşlarından, metodlarından izinsiz yararlanmak suretiyle rekabet hakkım yani iktisadî faaliyette bulunma hakkını kötüye kullananlara karşı devlet kayıtsız kalamaz. Bu alandaki ahlâk ve hukuk bunalımına kesin çareler aramak toplumun temel yapısının dayandığı özel mülkiyet ve rekabet ilkeleri açısından da devletin görevidir.





Son günlerde ülkemizde «iş ahlâkı» konusu tartışılmaktadır. İş ahlâkının bir yönü işçilerle, çalışanlarla; diğer yönü ise iş adamları ile, girişimcilerle ve sınaî haklarla ilgilidir.

* * *
Ãœlkemizde ticaret hukukunun unutulmaz adı hocam Prof. HirÅŸ 1942 - 1943 yıllarında «Fikrî Say» baÅŸlıklı iki ciltlik eserinde sınaî ve fikrî haklar konularını ayrıntılı bir ÅŸekilde inceleyerek bu alanda iki ön tasarı hazırlamıştı. Fikrî haklar hakkındaki yasa hazırlıkları 1951 yılında tamamlanmış ve 91 madde halinde Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu yürürlüğe girmiÅŸtir. Prof. HirÅŸ′in sınaî mülkiyet konusunu tümüyle düzenleyecek 119 maddelik ön tasarısında patentler (m. 7-23), sınaî resim ve modeller, (m. 24-37), markalar (m. 31-38), ticaret unvanları (m. 39-44) ve sınaî mülkiyetle ilgili genel ve özel hükümler yer almıştı.

Sınaî mülkiyet konusunda Prof. HirÅŸ′in ön tasarısından sonra Bakanlıkta bir kaç tasarı hazırlandı. Fakat bunların hiçbiri, çeÅŸitli sebeplerle, yasalaÅŸamadı.

Devlet Plânlama Teşkilâtı bünyesi içinde bir ihtisas komisyonu tarafından hazırlanan tasarı, bürokrasi kademelerinden geçerek bir süre önce Başbakanlığa sunulmuştur.

Son aylarda ilâçlarda patent konusu sempozyumlarda ve ba-smda geniş ölçüde tartışıldığı halde, sınaî haklar içinde, ilâçlarda patent konusunun ne oranda yeri ve önemi olduğu Türk toplumu, özellikle Türk hukuku ve endüstrisi açısından tartışılmamıştır. Bu alanda yapılan tartışmaları ve önerileri değerlendirebilmek için bu konuda kesin bilgiye sahip olmak ve en azından şu iki sorunun açık cevaplarını bilmek gerektiği kanaatindeyim.

1. Tüm endüstrinin katma değeri içinde ilâç endüstrisinin
yeri ve oranı ne kadardır?

2. Tüm patentler içinde ilâçlar için verilen patentlerin sayısı
ve oranı ne kadardır?


Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile bu sempozyumu düzenlerken «ilâçlarda patent» konusunun sempozyumda ele alınmaması gerektiği sonucuna vardık. Bunun iki sebebi vardır: birinci sebep, bu alanda lehde ve aleyhde, doğru veya yanlış, bütün görüşlerin açıklanmış olmasıdır. İkinci sebep, ilâçta patent konusunun tüm patent alanının Türk endüstri hayatının sadece bir bölümüyle il-

gili olmasıdır. İlâçta patent konusunda yapılan tartışmalar, lehde ve aleyhde ortaya atılan görüşler bu alanda siyasî tercih yapılabilecek bir olgunluğa kavuşmuştur. Siyasî tercih olumlu ise bu konu tasarıda yer alır, olumsuz ise ilgili hükümler tasarıdan çıkartılır. Herhalde bu alandaki tartışmaların Patent Kanunu Tasarısının kaderini etkilememesi gerekir.

Modern patent kanununun yürürlüğe girmesi ile endüstri alanındaki yaratıcı çalışmaları, araştırma ve gelişmeleri ve bu alandaki yerli ve yabancı yatırımları koruyan ve destekleyen bir ülke olarak Türkiye ileri ve yüksek teknolojinin bütün nimetlerinden faydalanma yolunda çok önemli bir adım atmış olacaktır.

Sadece yasal düzenlemenin endüstriyel hakların korunması açısından yeterli olamıyacağı açıktır. Sınaî haklar alanında kadro ve malî kaynak açısından güçlü bir devlet kuruluşu yasal düzenlemeye hayat verecektir. Bu sempozyumda yer alan tebliğler bu konunun ne kadar ciddî ve önemli olduğunu açıkça göstermektedir.

Kanaatımca ülkemizde sınaî mülkiyetin tüm şartlan ile oluşturulmasında yasa ve güçlü bir devlet kuruluşu yanında üçüncü temel unsur bu alanda araştırma ve yayın yapacak bir ihtisas enstitüsünün kurulmasıdır. Bu enstitü kuruluncaya kadar Enstitümüz rekabet hukuku ve sınaî mülkiyet alanındaki çalışma ve yayınlarını sürdürecektir.

Patent Kanunu Tasarısının Türkiye Büyük Millet Meclisi′nde komisyon düzeyinde incelenmesi safhasında gerekli görülürse Enstitümüz sadece uzmanların ve yetkililerin katılacağı bir toplantıda tasarının kanun yapma tekniÄŸi açısından tartışılmasında, tereddüt edilen konulara açıklık getirilmesinde hizmet sunmayı görev saymaktadır.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Enstitümüz arasındaki iÅŸbirliÄŸinin olumlu bir sonucu da, belki Türkiye′de ilk defa, yabancı dilde ve Türkçe verilen tebliÄŸlerin çevirileriyle birlikte sempozyumun ilk gününde yaymlanabilmesidir. YoÄŸun bir çalışmanın sonucu olan bu eserin sempozyumun ilk gününe yetiÅŸtirilmesinde emeÄŸi geçenlere huzurunuzda teÅŸekkür etmek isterim. TebliÄŸ ve çevirilerinden oluÅŸan geçici baskı, panel tartışmaları ilâve edilerek tümüyle yakında yayınlanmış olacaktır.


İngilizce ve Türkçe olarak tebliğlerin tümünü kapsayan bu kitap dolayısıyla konuşmacılarımızın - kendilerine tahsis edilen süreyi aşmadan - tebliğlerinin özünü dinleyicilerimize rahatlıkla sunabileceklerini düşünmekteyiz.

* * *

Sempozyumun ilk gününde sadece bildiriler dinlenecek, dinleyicilerimizin yazılı olarak soracakları sualler yarın sabah yapılacak panel tartışmasında değerli tebliğ sahipleri tarafından cevaplandırılacaktır.

Sınaî mülkiyet alanında ihtisas ve tecrübeleriyle tanınmış olan ve bu sempozyumda tebliğ vermeyi kabul eden değerli konuşmacılara, özellikle davetimizi kabul ederek yurt dışından bu sempozyuma katılan konuklarımıza, sempozyuma katılan sayın dinleyicilerimize en iyi dileklerimizi, sevgi ve saygılarımızı sunarım.

İÇİNDEKİLER / TABLE OF CONTENTS

AÇILIŞ KONUŞMALARI / OPENING SPEECHES

Prof. Dr. Yaşar KARAYALÇÎN
Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü Müdürü
Director of the Research Institute of Banking
and Commercial Law
® Türkçe IX
« English XIV

M. Tahir KÖSE
Sanayi ve Ticaret Bakanı
Minister of Industry and Commerce
9 Türkçe XVII
« English ′ XXI

BÄ°LDÄ°RÄ°LER / PAPERS

Francis GURRY
V/orld Intellectual Property Organization and Patent
IVorld Intellectual Property Organization and Patent
Cooperation Treaty 1
«Dünya Fikrî Haklar Teşkilâtı ve Patent İşbirliği An-
laşması» (çeviri) 17


York BUSSE
European Patent System and European Patent Office 31
«Avrupa Patent Sistemi ve Avrupa Patent Ofisi» (çe
viri) 41


Br. Otmar RAFEINER
Austrian Patent System and Austrian Patent Office 51
«Avusturya Patent Sistemi ve Avusturya Patent Ofisi»
(çeviri) 61







Kristo ILIEV
Bulgarları Patent System and Imtitute of Inventions
ana Ratıonalizations of Bulgaria 71

«Bulgar Patent Sistemi ve Bulgaristan Buluşlar ve
rasyonelJeÅŸtirmeler Enstitüsü» (çeviri) ′. ... 85


Uğur G. YALÇıNER
Türkiye′de Patent Sistemi ve Yönetiminin Bugünü ve Yarına ...
99
Tıırkish Patent System: Today and Tomorrow (translatıon)
121


Doç. Dr. Ali Necip ORTAN
Avrupa Patent Sistemi Açısından Türk Patent Huku
kunun Durumu
Turkish Patent Law and European Patent System
(translation)


PANEL TARTIÅžMALARI / PANEL DISCUSSIONS
Başkan : Prof. Dr. Yaşar Karayalçm

Konuşmacılar: Francis Gurry-York Busse-Dr Otmar Raıemer- Kristo Iliev-Ugur G. Yalcmer-Doc Dr Ali
ı\iecıp Ortan
165


EK / ANNEX

products in various

207
Çeşitli ülkelerde farmasötik usullerin ve ürünlerin korunması 209
ENSTİTÜ YAYİNLARİ (1985 - 1992)
211