Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar


Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Aralık (80)      Kasım (60)      Ekim (124)      Eylül (80)

Ölüm ve Cismanî Zarar Hallerinde Zararın ve Tazminatın Hesap Edilmesi Sempozyumu

Ölüm ve Cismanî Zarar Hallerinde Zararın ve Tazminatın Hesap Edilmesi Sempozyumu



Sayfa Sayısı
:  
237
Kitap Ölçüleri
:  
21x18 cm
Basım Yılı
:  
1994
ISBN NO
:  
9755370447

100,00 TL









AÇIŞ KONUŞMASI

Prof. Dr. Yaşar KARAYALÇIN

Enstitü Müdürü

Yargıtay′ın sayın BaÅŸkan ve üyeleri, aziz meslekdaÅŸlarım,

8-9 Mayıs 1992′de yaptığımız IX. Ticaret Hukuku ye Yargıtay Kararlan Sempozyumunda sayın Prof. Dr. Tahir ÇaÄŸa′nm "Ölüm ve cis-manî zarar hallerinde ödenecek tazminatın hesabına dair" baÅŸlıklı bildirisi ile bu konuda baÅŸlayan tartışmalara, sırf bu konu için düzenlenecek ayrı bir sempozyumda devam edilmesi, konunun çeÅŸitli yönlerine ait yeni bil¬dirilerin hazırlanması ve tartışılması uygun görülmüştü.

Enstitümüz 19 ay süren bir hazırlıktan sonra bu sempozyumu gerçekleştirmiş bulunmaktadır.

Enstitümüzün "cismanî zarar ve ölüm hallerinde zararın ve tazminatın hesabedilmesi" konusu ile yakından ilgilenerek bu sempozyumu düzenlemesinin başlıca iki sebebi vafdır:

- Ölüm veya cismanî zarar ile sonuçlanan olaylar dolayısıyle uygulamada mahkemelerimiz tarafından takdir edilen tazminat tutarları arasında savunulması mümkün olmayan çok açık farklar bulunması, tazminat tutarlarının kişilerin, özellikle işletmelerin malvarlığını tehdit eden ciddî bir risk halini alması.

- Yargıtay′da bu alanda görüş birliÄŸini saÄŸlamak amacıyla konunun bütün yönleri ile tartışılması ihtiyacının bizzat Yargıtay′ın deÄŸerli baÅŸkan ve üyeleri tarafından belirtilmiÅŸ ve arzu edilmiÅŸ olması.

-
* * *
Gerçi iki gün sürecek bu sempozyumda verilecek bildiriler ve yapılacak tartışmalarla konunun bütün yönleri ile ele alınmış olacağını ve bu alanda görüş birliğine varılması amacının tam olarak gerçekleşeceğini tahmin etmiyordum. Fakat düne kadar Enstitümüze gönderilmiş olan bildirileri okuduktan sonra bu amacın iki gün sürecek sempozyumda gerçekleşmesinin mümkün olmadığı sonucuna vardım.

Enstitümüz, bu konuda da "altyapı" çalışmalarını bütün ilgililerin desteği ile sürdürmelidir. Çünkü problem, sadece, ölüm veya cismanî zarar ile sonuçlanan olaylarda zararın ve maddî-manevî tazminatın hesap edilmesi ile ilgili değildir.

Haksız fiil hukukunda kusura dayanan sorumluluk ilkesinden, özel yasalar veya yargısal yorumlarla bazı hallerde ayrılma zorunluluğunun ve böylece sebebe veya tehlikeye dayanan sorumluluğun da ortaya çıkması,

haksız fiil hukukuna dayanılarak açılan tazminat davalarında ispat güçlükleri, davaların uzaması, dava giderlerinin artması, maddî ve manevî zararların geç ödenmesi ve bu arada hükmolunan tutarların makul sınırları aşması, sorumlu kişilerin ve işletmelerin taşıyamayacakları ağır yükler altında ezilmeleri tehlikesi yanında, cismanî zarar gören kişilerin veya yakınlarının zararı aşan tazminat kararları ile sebepsiz zenginleşmeleri, problemin daha üst düzeyde araştırma ve çözüm gerektiren bir "model" sorunu olduğu gerçeğini ortaya çıkarmıştır. Haksız fiil hukukuna dayanan çözümlerin yetersizliği karşısında sigorta hukukunun ağırlıkda olacağı, haksız fiil hukukunun ikinci planda yer alacağı daha etkili, daha âdil ve az masraflı çözümler sağlayacak yeni bir model arayışı başlamıştır.

Bu alanda baÅŸka ülkelerde ortaya çıkan problemlerin ve benimsenen çözümlerin mukayeseli hukuk açısından incelenmesi, Avrupa TopluluÄŸu düzeyinde ortak çözüm arayışları, karşılaÅŸtığımız problemlerin yalnız Türkiye′de ortaya çıkan problemler olmadığını, baÅŸka ülkelerde de görülen ve çözüm aranan problemler olduÄŸunu göstermektedir.

Enstitümüz problemlerimizin bu boyutlar gözönüne alınarak değerlendirilmesi ve çalışmalarımızın bu açıdan derinleştirilmesi gerektiği görüşündedir. IX. Ticaret Hukuku ve Yargıtay Kararları Sempozyumunda belirttiğim gibi belki bu konular için bir yıl süreli sertifika programı düzenlemek daha isabetli olacaktır.

* * *
Bu sempozyum için aktüerya alanında tanınmış iki uzmandan, sayın Fahri Karakaş ve Faruk Sevenden konuyu, kendi meslekleri açısından incelemelerini rica ettik. Ayrıca sayın Prof.Dr.Çağa, ekonomi ve ekonometri profesörlerinden Dr.A.Gökçen ve Dr.T.Gürcan ile işbirliği yaparak bu sempozyum için ortak olan bir bildiri hazırladı. Konu, sadece hukukçuların konusu olmadığı için böyle bir disiplinlerarası yaklaşım gerekmekde idi. Bu sempozyumda aktüerya mesleği alanında yasal bir düzenlemenin mevcut olmadığı, böyle bir düzenlemenin hukuk ve ekonomi hayatımız bakımından da niçin zaruri olduğu tartışılacaktır.
* * *

Bildirilerin toplantı tarihinden önce çoğaltılarak ilgililere, bunları inceleme ve toplantıya hazırlanarak katılma fırsatının verilmesi, bilimsel toplantıların daha başarılı olmasında önemli rol oynamaktadır. Ancak çok değişik sebeplerle bu hizmeti tam olarak gerçekleştirmek mümkün olmamaktadır. Bu hizmetin tam olarak gerçekleştiği bilimsel toplantılara -yurt dışında yapılan millî ve milletlerarası toplantılarda da- ender rastlanmaktadır.

Bu sempozyumda ele alınan konuların disiplinlerarası bir özellik arzetmesi, yazılı metinler okunmadan ve bunlar üzerinde yeteri kadar düşünmeden sadece sözlü açıklamalara dayanarak problemlerin
X

kavranılması ve tartışılmasındaki güçlükler dolayısıyle bütün bildirilerin sempozyuma dinleyici olarak veya tartışmacı olarak katılacak sayın meslekdaşlarımıza sempozyumdan önce sunulması gerekmekde idi.

Bütün bildirilerin, genel deÄŸerlendirme yapmayı kabul eden aziz meslekdaşım profesör Necip KocayusufpaÅŸaoÄŸlu′na, diÄŸer bildiri veren meslekdaÅŸlarımıza, Yargıtay′ın konu ile çok yakından ilgili sayın BaÅŸkan ve üyelerine ve konuklarımıza toplantıdan önce sunulamamış olmasından üzüntü duyduÄŸumuzu özellikle belirtmek isterim.

Yargıtay′da bu sempozyumda ele alınan problemlere doÄŸrudan doÄŸruya ilgili hukuk daireleri arasında Enstitümüz çalışmalarını çok yakından izlemek, tartışmalara aktif olarak katılmak suretiyle destekleyen XI. Hukuk Dairesi de bulunmaktadır. Bu Dairenin BaÅŸkanı sayın Nejat Özkan′a sözü bırakırken toplantımıza katılan sayın konuklarımıza, sempozyumda bildiri vermeyi kabul eden deÄŸerli hukukçulara ve aktüerlere (sayın Hatemi, ÇaÄŸa, Gökçen, Gürcan, AşçıoÄŸlu, KarakaÅŸ, Seven, OzanoÄŸlu ve KocayusufpaÅŸaoÄŸlu′na) Enstitümüzün teÅŸekkürlerini ve en iyi dileklerini sunarım.
XI

İÇİNDEKİLER

AÇIŞ KONUŞMASI

Prof. Dr. Yaşar KARAYALÇIN
Banka ve Ticaret Hukuku Araştırma Enstitüsü Müdürü

Nejat ÖZKAN
Yargıtay 11. Hukuk Dairesi Başkanı

BÄ°LDÄ°RÄ°LER

Prof. Dr.Hüseyin HATEMİ
Ölüm ve Beden Bütünlüğü Zararında Giderim Tartışmalar

Prof. Dr. Tahir ÇAĞA/Prof. Dr. Ahmet G. GÖKÇEN/ Prof. Dr. Tevfik GÜRAN

Ölüm ve Cismanî Zarar Hallerinde Ödenecek
Tazminatın Hesabına Dair
Tartışmalar

Çetin AŞÇIOĞLU

Tazminatın Hesabında Yöntem Sorunu Tartışmalar

Faruk SEVEN

Aktüerya Bilimi - Aktüerlik Mesleği ve Muinden Mahrumiyet Davaları Hakkında Bazı Görüşler Tartışmalar

Fahri KARAKAÅž
Ölüm ve Sakatlık Hallerinde Maddî Zararın
Hesap Yöntemleri
Tartışmalar

Prof. Dr. Yaşar KARAYALÇIN

Özel Sigorta Hukuku Açısından Ölüm ve Cismanî
Zarar Riskleri 119
Tartışmalar
139
Teoman OZANOÄžLU

Sosyal Güvenlik Kurumlarınca Yapılan Yardımların
Etkisine Ä°liÅŸkin Kurallar 147
Tartışmalar
164
Prof. Dr. Necip KOCAYUSUFPAÅžAOÄžLU

Genel Rapor 179
Tartışmalar
185
EKLER

Hakkı AKTAŞ
Zarar ve Tazminat Hesabında Bazı Noktalar
189
Turabi TURAL

Tazminat Hesaplan 195

Yargıtay Kararı "9. HD. 18.1.1994 E. 1993/10367, K. 1994/63" 211

DÄ°E YaÅŸam Tablosu (1989) 213

PMF Tablosu (1931) 215

DÄ°ZÄ°NLER
Tartışmalarda söz alanlar ile ismi geçenlere göre dizin 223

Konulara göre madde dizini 225

A) Uluslararası Sözleşmeler 225
B) Yabancı Mevzuat 225
C) Türk Mevzuatı 225

Kavramlar Dizini 229