Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (38)      Nisan (73)      Mart (139)      Şubat (116)

Neden Boşandılar ?

Neden Boşandılar ?



Sayfa Sayısı
:  
289
Kitap Ölçüleri
:  
13x19 cm
Basım Yılı
:  
2009
ISBN NO
:  
9786058977945

14,00 TL









NEDEN BOŞANDILAR?

yaşanmış evlilikler, gerçek boşanmalar...

Evlenme ve boşanma kavramlarını tarihsel, hukuksal ve toplumsal açılardan ele almış olan bu çalışma, özellikle uygulamada hukuksal boyutu öne çıkan boşanma olgusunu geniş okur kitlelerinin kolayca anlayabileceği bir biçimde açıklamaktadır. Bu nedenle kitapta resimler, grafikler kullanılmış ve mahkemelere yansıyan birbirinden farklı beş yüze yakın boşanma davasına ait kararlar sade bir dilde özetlenmiştir.

Kitap beş bölümden oluşmaktadır;

* Evlenmenin ve Boşanmanın Kısa Tarihi
* Günümüzde Hukuken Geçerli Olan Boşanma Nedenleri
* Günümüzde Evlenmeler ve Boşanmalar
* Türkiye\\\′de Mahkemelere Yansıyan Gerçek Boşanma Nedenleri
* İlgili Yasal Düzenlemeler


Kitap, başta kadınlar olmak üzere günlük hayatında hukuki bilgiye kolayca ulaşamayan tüm okurlara boşanma nedenlerine ilişkin temel hukuki bilgileri aktarmayı, okuru boşanma olgusunun tarihsel ve toplumsal gerçekleri konusunda bilgilendirmeyi, kadın hakları, evlilik ve boşanma konularıyla ilgili tüm kesimlerde hukuk bilincinin yükseltilmesine katkı sağlamayı amaçlamaktadır. ( ARKA KAPAK DAN )



ÖNSÖZ


Bu çalışmamızda toplumların temelini oluşturan aile kuru­munu sonlandıran boşanma kavramı, tarihsel, hukuksal ve toplumsal açılardan ele alınmıştır. Kitabımız çok yönlü bir konu olan ve özellikle de uygulamada hukuksal boyutu öne çıkan boşanmayı, geniş okur kitlelerinin kolayca anlayabileceği bir biçimde açıklamaya çalışmaktadır. Bu nedenle de kitabımızda resimler, grafikler kullanılmış ve mahkemelere yansıyan olaylara ilişkin Yargıtay kararlarının kolayca anlaşılabilecek özetleri hazırlanmıştır.


Kitabımız beş bölümden oluşmaktadır; “Evlenmenin ve Boşanmanın Kısa Tarihi” isimli ilk bölümde evlenme ve boşanma ilkel topluluklardan başlayarak çeşitli dinlerdeki ve toplumlardaki uygulaması ile günümüze kadar ele alınmış ve bu tarihsel süreç toplumumuzu yakından ilgilendiren Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti’ne kadar getirilmiştir. Bu bölümde kadın hakları ve boşanma konusunda Türkiye Cumhuriyeti ile gelinen noktanın önemine ilişkin olarak, okurlarda tarihsel bir farkındalık yaratılması amaçlanmıştır.


“Günümüzde Hukuken Geçerli Olan Boşanma Nedenleri” başlıklı ikinci bölümümüzde, halen yürürlükte olan 4721 sayılı Türk Medeni Kanunumuzda yer alan boşanma nedenleri yargı uygulaması da dikkate alınarak sade bir biçimde okuyucuya açıklanmaya çalışılmıştır. Halen boşanma davası olan veya boşanma davası açmayı düşünen okurlara boşanma hukukuna ilişkin bazı temel hukuki bilgiler verilmesi amaçlanmıştır.


“Günümüzde Evlenmeler ve Boşanmalar” bölümünde Tür­kiye İstatistik Kurumu, Nüfus ve Vatandaşlık Genel Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile Avrupa Birliği ülkelerine ait istatistikî veriler üzerinde çalışılarak okurlara evlenme ve boşanma konusunda çeşitli grafikler hazırlanmış ve bu grafikler ile okurun konuya yıl, yaş, boşanma nedenleri ve nüfus gibi kriterler açısından kuşbakışı bakabilmesi sağlanmaya çalışılmıştır. Grafikler ve istatistikler ile konunun toplumsal yönünün de açıklığa kavuşturulması amaçlanmıştır.


“Türkiye’de Mahkemelere Yansıyan Gerçek Boşanma Nedenleri” isimli bölümümüzde ülkemizde yaşanmış evliliklere ait ger­çek boşanma davalarından Yargıtay’a yansıyanları, geniş bir karar arşivi taranarak, okurlara sunulmaktadır. Hukukçu olmayan okurlar tarafından kolayca anlaşılması için Yargıtay kararları sadeleştirilerek özetlenmiş, ancak bazı kararların özetleri, önemine binaen daha geniş tutulmuştur. Hayatın çıplak ve acı gerçekleri, bu kararlar ile gözler önüne serilerek bir anlamda ülkemizin boşanma gerçeği hakkında okurların bilgilenmesi amaçlanmıştır.


“İlgili Yasal Düzenlemeler” isimli son bölümde, Anayasa ve Türk Medeni Kanunu’nun konuyla ilgili maddeleri ile Ailenin Korunmasına Dair Kanun ve Kadına Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi’nin (CEDAW) tamamına güncel halleri ile yer verilerek okurun konuyla yakın ilgili yasal düzenlemelere toplu olarak kolayca ulaşabilmesi amaçlanmıştır.



Kitabımız ile başta kadınlar olmak üzere günlük hayatlarında hukuki bilgiye kolayca ulaşamayan tüm vatandaşlarımıza boşanma nedenlerine ilişkin temel hukuki bilgileri aktarmayı, okuru boşanma olgusunun tarihsel ve toplumsal gerçekleri konusunda bilgilendirmeyi, kadın hakları, evlilik ve boşanma konularıyla ilgili tüm kesimlerde hukuk bilincinin yükseltilmesine katkı sağlamayı amaçlıyoruz.


Yeni baskılarımızın sizlerden gelecek değerli katkılarla zenginleşeceği bilinci ile kitap hakkındaki tüm görüş ve önerilerinizi beklediğimizi belirtiriz.




İÇİNDEKİLER


Önsöz


Evlenme ve Boşanmanın Kısa Tarihi

İlk Topluluklar
Asur, Babil
Sami
Atina
Isparta
Roma
Cermen
Hristiyanlık
Eski İsrail
Çin
Eski Türkler
İslamiyet Öncesi Arabistan
İslamiyet
Osmanlı İmparatorluğu
Türkiye Cumhuriyeti


Günümüzde Hukuken Geçerli
Olan Boşanma Nedenleri


Zina Nedeniyle Boşanma
Hayata Kast Nedeniyle Boşanma
Pek Kötü Davranış Nedeniyle BoşanmaOnur Kırıcı Davranış Nedeniyle Boşanma
Terk Nedeniyle Boşanma
Anlaşmalı Boşanma
Eylemli Ayrılık Nedeniyle Boşanma
Suç İşleme Nedeniyle Boşanma
Haysiyetsiz Hayat Sürme Nedeniyle Boşanma
Akıl Hastalığı Nedeniyle Boşanma
Evlilik Birliğinin Sarsılması Nedeniyle Boşanma


Günümüzde Evlenmeler

1930\′dan Günümüze Evlenme Rakamları
1997-2007 Yılları Arası Evlenme Rakamları
Ortalama İlk Evlenme Yaşı
Karşılıklı Yaş Grubuna Göre Evlenenler
Evlilikte Erkek ve Kadının Yaş Durumu
Erkeğin Evlendiği Kadına Göre Yaş Durumu
Aylara Göre Evlenme Sayıları
Yabancı Uyruklularla Yapılan Evlenmeler
Bir ve Daha Fazla Yapılan Evlenmeler
Hane Yapısı


Günümüzde Boşanmalar

1930’dan Günümüze Boşanma Rakamları
1997 – 2007 Yılları Arası Boşanma Rakamları
Karşılıklı Yaş Grubuna Göre Boşananlar
Eşler Arasındaki Yaş Farkına Göre Boşanmalar
Çocuğun Boşanma Üzerindeki Etkisi
2005 Yılında Açılan Hukuk Davası
Mahkeme Türüne Göre Dava Sayısı
Dava Süresine Göre Boşanmalar
Eşler Arasında Soruna Neden Olan Konular
Ev İşlerinin Hangi Eş Tarafından Yapıldığı
Anlaşmazlık Halinde Eşlerin Tepkileri
Cinsiyete Göre Boş Zamanların Paylaşıldığı Kişiler
Evlilikten Duyulan Memnuniyet
Avrupa Ülkelerinde Evlenme ve Boşanma Rakamları


Dünyadan İstatistikler


Türkiye’de Mahkemelere Yansıyan
Gerçek Boşanma Nedenleri


Mevzuat

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası
Türk Medeni Kanunu
Ailenin Korunmasına Dair Kanun
Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Sözleşmesi (CEDAW)

Kaynakça