Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar


Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Kasım (49)      Ekim (124)      Eylül (80)      Ağustos (71)

Milletlerarası Tahkim Mevzuatı

Milletlerarası Tahkim Mevzuatı



Sayfa Sayısı
:  
207
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2003
ISBN NO
:  
9752952054

96,00 TL









ÖNSÖZ


5 Temmuz 2001 günü Türkiye Büyük Millet Meclisi, 1985 tarihli UNCITEAL Model Kuralları ve 1987 tarihli İsviçre Milletlerarası Özel Hukuku Kanunu\′nun Milletlerarası Tahkime ilişkin bölümü uyarınca hazırlanmış olan Milletlerarası Tahkim Kanunu\′nu kabul etti. Bu, Türkiye\′nin 1958 tarihli Yabancı Hakem Kararlarının Tanınması ve Tenfîzine İlişkin New York Konvansiyonu ile 1965 tarihli Yatırım İhtilaflarının Çözümüne Dair Washington Anlaşmasına taraf olmasını ve bir çok ülkeyle yaptığı karşılıklı yatırım anlaşması ile devlet olarak ihtilafların çözüm yolu olarak milletlerarası tahkimi kabul etmesini takip ediyordu. Özelleştirme devam edip, devlet kuruluşları özel şirketlerle eşit statüde olduklarını giderek artan bir şekilde kabul ettikçe ve reformlar korumacılık atmosferini liberalizme çevirdikçe, tahkim Türkiye\′deki imtiyaz ve altyapı projelerine dair devlet sözleşmelerinde önemli rol oynayacaktır.

Bunun yanında, AB üyeliği umutları arttıkça, Türk işadamları giderek artan şekilde yurtdışında iş yapmakta ve aynı zamanda yabancıların Türkiye\′deki doğrudan yatırımları da artmaktadır. Kısa vadede manzara ne olursa olsun, Türjciye Batı dünyasının ticaret ve ekonomik ilgi alanının bir parçasıdır. Bu nedenle biz Türk iş dünyasının kurumsal veya ad hoc tahkime olan talebinin artacağını tahmin ediyoruz. Aynı zamanda, yeni kanun yasakoyucunun coğrafi, kültürel ve tarihi bağları nedeniyle Türkiye\′yi Balkanlar, Kafkasya ve Ortadoğu için uluslararası bir merkez yapma umudunu da göstermektedir. Uzun vadede bu büyük projenin nasıl gelişeceği görülecektir. Ancak aradaki zamanda, milletlerarası tahkimin etraflıca tartışılması faydalı olacaktır, zira Türkiye\′de bir çok kişi hala bu proses hakkında yeterli bilgi sahibi değildir.

Yukarıdaki gelişmelerin ve Gleiss Lutz, Herbert Smith ve Esin & Co. Hukuk Bürosu arasındaki uzun işbirliğinin ışığında, bilgi ve tecrübemizi Türk iş dünyasıyla paylaşmayı arzu ediyoruz. Bu amaçla, birlikte 27 Mart 2003 tarihinde İstanbul\′da yapılacak Uluslararası Tahkim Konferansını organize ediyoruz. Konferansta bürolarımızdan konuşmacıların yanı sıra özellikle İsviçre ve Amerikalı meslektaşlarımızla da milletlerarası tahkimin bir çok unsurunu tartışma fırsatı bulacağız. Bu kitap bir rehber görevi görmesi için hazırlanmıştır ve en önemli tahkim kurumlarının kuralları yanında New York Konvansiyonu ile yeni kanun dahil olmak üzere ilgili Türk kanunlarını ihtiva etmektedir. Kitap İngilizce ve Türkçe olarak hazırlanmış ve ilk önce İngilizcesi basılmıştır.

Son olarak, Esin & Co. Hukuk Bürosu\′ndan Av. İdil Elveriş\′e bu kitabın editörlüğünü ve bir çok kuralın tercümesini bizzat yaptığı için teşekkür ediyoruz.

Londra, Stuttgart, İstanbul, 28 Şubat 2003

Dr. Julian Lew, Q. C. Prof. Dr. Gerhard Wegen Dr. İsmail G. Esin

i
İÇİNDEKİLER



MİLLETLERARASI TAHKİM MEVZUATI
ÖNSÖZ III
KURUMSAL KURALLAR
1) MİLLETLERARASI TİCARET ODASI TAHKİM KURALLARI 3
2) LONDRA ULUSLARARASI HAKEM MAHKEMESİ TAHKİM KURALLARI..29
3) ALMAN TAHKİM KURUMU TAHKİM KURALLARI 55
4) AMERİKAN TAHKİM KURUMU KURALLARI 73
5) DÜNYA FİKRİ MÜLKİYET ÖRGÜTÜ TAHKİM KURALLARI 89
AD HOC KURALLAR
1) UNCITRAL TAHKİM KURALLARI 121
ULUSLARARASI KONVANSİYONLAR
1) NEW YORK SÖZLEŞMESİ 141
2) WASHİNGTON SÖZLEŞMESİ 149
TÜRK HUKUKU
1) 4686 SAYILI MİLLETLERARASI TAHKİM KANUNU 171
2) 4501 SAYILI KANUN 191
3) 2675 SAYILI MİLLETLERARASI ÖZEL HUKUK VE USUL HUKUKU
HAKKINDA KANUN 195