Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (50)      Mart (140)      Şubat (116)      Ocak (138)

Medeni Usul Hukukunda İstinaf Kanun Yolunda Yeniden Tahkikat Yapılması

Medeni Usul Hukukunda İstinaf Kanun Yolunda Yeniden Tahkikat Yapılması



Sayfa Sayısı
:  
160
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2014
ISBN NO
:  
9789754648195

250,00 TL









ÖNSÖZ İstinaf mahkemeleri ya da kanundaki adıyla bölge adliye mahkemeleri, her şeyden önce iki dereceli sistem içinde yerel mahkeme kararlarının denetlenmesi ve daha güvenli bir yargılamayı sağlamak amacıyla kurulmuştur. Bu mahkemelerin kurulmasıyla aynı zamanda Yargıtay'ın katlanılamayacak derecedeki iş yükünü azaltmak ve Yargıtay'ın gerçek bir içtihat mahkemesi olarak çalışmasını sağlamak amaçlanmıştır. Bu düşüncelerle hazırlanan kanun tasarısı kabul edilerek bu mahkemelerin kurulması 5235 sayılı Adli Yargı İlk derece Mahkemeleri İle Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş Görev ve Yetkileri Hakkındaki Kanun ile kabul edilmiştir. 2004 yılında kabul edilen bu Kanundan sonra hemen hemen her yıl bölge adliye mahkemelerinin ertesi yıl göreve başlayacağı söylense de, bugüne kadar bu mahkemeler göreve başlayamamıştır. Bunun en önemli nedeni oiarak ülkemizdeki hakim sayısının yetersizliği söylenebilir. Ancak aradan geçen dokuz yıl içinde hakim sayısının arttırılması yönünde belirgin bir çalışmada yapılamamıştır. Her geçen yıl artan dosya sayısı Yargıtay'ı çok önemli bir iş yükü altına sokmaktadır. Bu ise en azından kanun yolu incelemelerinin gecikmesine neden olmaktadır. Bölge adliye mahkemelerinin göreve başlaması ülkemiz bakımından elzem hale gelmiştir. Bu düşüncelerle bir an önce bu mahkemelerin göreve başlamasını diliyorum. Bölge adliye mahkemeleri göreve başladığında bu mahkemelerdeki yargılama elbette yerel mahkemelerden farklı bir usule tabi olacak ve bu mahkemeler özelliklerine uygun olarak çalışacaktır. Bugüne kadar istinaf yargılaması hakkında yazılmış doktora çalışması ve monografiler uygulamaya geçince önemli bir kolaylık sağlayacaktır. Elinizdeki çalışma da istinaf mahkemelerindeki yargılama usulünü yüksek lisans tezi ölçütünde değerlendiren bir çalışmadır. Deniz Meraklı Yayla bu çalışmayı Tür Hukuku yanında Fransız ve bir ölçüde İsviçre Hukuku'nu da esas alarak hazırlamıştır. Bölge adliye mahkemeleri göreve başladığında önemli bir kaynak olacağına inandığım bu çalışmayı başarıyla hazırlayan Deniz Meraklı Yayla'yı kutluyor ve bundan sonraki çalışmalarında başarılı eserleri hukukumuza kazandırmasını diliyorum.

                                                                              Prof. Dr. Hakan PEKCANİTEZ


                                 ÖNSÖZ

Medenî Usûl Hukukunda İstinaf Kanun Yolunda Yeniden Tahkikat Yapılması başlıklı bu çalışma 29.04.2013 tarihinde Sayın Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez başkanlığında, Sayın Doç. Dr. Güray Erdönmez ve Sayın Doç. Dr. K. Emre Gökyayla ile teşkil eden jüri önünde T.C. Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Bölümü yüksek lisans tezi olarak savunulmuş ve oybirliği ile kabul edilmiş olup Ağustos 2013 tarihi itibariyle güncellenmiştir.

Medenî Usûl Hukukunda İstinaf Kanun Yolunda Yeniden Tahkikat Yapılması başlıklı bu tez çalışması Saygıdeğer Hocam Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez danışmanlığında yazılmıştır. Öğrencisi olmaktan büyük gurur duyduğum, tez konumu önererek bu çalışmanın ortaya çıkmasını sağlayan, her zaman desteğini hissettirerek beni cesaretlendiren ve her sorumu sabırla dinleyerek bana akademik anlamda tartışma fırsatı sunan, değerli yorumları ile tezimin bu noktaya gelmesini sağlayan, çalışmanın basım aşamasında da yardımlarını esirgemeyen, kendisi ile çalışmaktan onur duyduğum ve her zaman örnek aldığım Değerli Hocam Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez'e minnet ve şükranlarımı sunarım.

Tez jürimde yer alarak değerli görüşleri ve yapıcı önerileri ile tezimi zenginleştirmemi sağladıkları ve aklıma takılan her türlü soruda bana yardımcı oldukları için Değerli Hocalarım Doç. Dr. Güray Erdönmez'e ve Doç. Dr. K. Emre Gökyayla'ya teşekkürlerimi sunarım.

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Medenî Usûl ve İcra İflâs Hukuku kürsüsüne beni kabul ederek akademik hayata adım atmamı sağlayan, birlikte çalışma onuruna sahip olduğum, beni her zaman cesaretlendiren ve desteğini esirgemeyen Saygıdeğer Hocam Yard. Doç. Dr. Mücahit Tanverdi'nin hatırasını saygıyla, minnetle ve rahmetle anıyorum.

Öğrencilik yıllarımdan bu yana her zaman desteğini hissettiğim, tezimin yazım aşamasında yanımda olduğu kadar tezimin ilk okumasını da yaparak beni aydınlatan ve yol gösteren Değerli Hocam Yard. Doç. Dr. Evrim Erişir'e teşekkürü bir borç bilirim. Araştırma Görevlisi olarak çalıştığım Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Değerli Hocam Prof. Dr. Ayşe Nuhoğlu'na sağladığı huzurlu çalışma ortamı ve her türlü desteği için şükran duyuyorum. Kürsü hocam Saygıdeğer Prof. Dr. Adnan Deynekli'ye desteği ve sağladığı huzurlu çalışma ortamı için minnet ve şükranlarımı sunarım. Birlikte çalışmaktan büyük mutluluk duyduğum ve desteğini her zaman hissettiğim Değerli Kürsü Arkadaşım Ar. Gör. Melis Taşpolat Tuğsavul'a sağladığı uyumlu çalışma ortamı için teşekkürü bir borç bilirim. Ayrıca Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde birlikte çalışmanın benim için büyük bir mutluluk ve gurur kaynağı olduğu Sayın Hocam Prof. Dr. Feridun Yenisey'e, Sayın Hocam Aziz Can Tuncay'a, Sayın Hocam Yard. Doç. Dr. Emin Cem Kahyaoğlu'na ve Medeni Hukuk kürsünde yer alan Saygıdeğer Hocalarım Yard. Doç. Dr. Ahu Ayanoğlu Morali, Yard. Doç. Dr. Aslı Makaracı ile Yard. Doç. Dr. Seda Öktem Çevik'e ve ayrıca Yard. Doç. Dr. Burak Huysal ile tüm hocalarım ve araştırma görevlisi arkadaşlarıma şükranlarımı sunarım. Ayrıca akademik hayata birlikte adım attığım değerli arkadaşlarım Ar. Gör. Şule Yıldız, Ar. Gör. Mert Nomer, Ar. Gör. Gülen Sinem Tek, Ar. Gör. A. İpek Sarıöz, Ar. Gör. Fatma Gül Karagöz, Ar. Gör. Şebnem Kılıç, Ar. Gör. Ayça Yaltı ve Ar. Gör. Derya Başlamışlı'ya teşekkürlerimi sunarım. Desteğini her zaman hissettiğim Değerli Arkadaşım Ar. Gör. Nur Bolayır'a teşekkürü bir borç bilirim.

Her zaman bana inanan, her konuda beni yüreklendiren ve desteklerini her an hissettiren Değerli Annem Özen Meraklı'ya, Değerli Babam Suat Meraklı'ya ve hem kardeşim hem meslektaşım olup beni her zaman gururlandıran kardeşim Ar. Gör. Serkan Meraklı'ya minnet ve şükranlarımı sunarım. Değerli Aile Büyüğüm İsmet Yorgancılar'a her zaman yanımda olduğu için teşekkürü bir borç bilirim. Ayrıca değerli eşim Yard. Doç. Dr. Ahmet Yayla'ya desteği ve sabrı için minnettarım. Tanıştığım günden bu yana desteklerini her zaman hissettiren ve yanımda olan değerli annem Ayten Yayla'ya ve değerli babam Prof. Dr. Yıldızhan Yayla'ya şükranlarımı sunarım.

Son olarak kitabın basım aşamasındaki yardımlarından ötürü başta Sayın Muharrem Başer olmak üzere Yetkin Yaymevi'nin tüm çalışanlarına teşekkür ederim.

Arş. Gör. Deniz MERAKLI YAYLA Beşiktaş, Aralık 2013


 

İÇİNDEKİLER

ÖNSÖZ.................................................................................................................................. 7

İÇİNDEKİLER.................................................................................................................... 11

KISALTMALAR............................................................................................................... 15

                       GİRİŞ...........................................................................................................................17
 

BİRİNCİ BÖLÜM

İSTİNAF KANUN YOLU VE İSTİNAF KANUN YOLUNDA TAHKİKAT

§ 1. GENEL OLARAK İSTİNAF KANUN YOLU............................. 19

  1. İstinaf Kanun Yoluna İlişkin Sistemler........................................ 19
  2. İstinaf Kanun Yoluna Başvurulabilecek Kararlar........................ 22
  3. İstinaf Kanun Yolunun Etkileri................................................... 26

A.   İstinaf Kanun Yolunun Erteleyici Etkisi................................ 26

B.   İstinaf Kanun Yolunun Aktarıcı Etkisi.................................. 27

IV. İstinaf Kanun Yoluna İlişkin Hükümlerin Yürürlüğü ve

Zaman Bakımından Uygulanması............................................... 28

§ 2. İSTİNAF KANUN YOLUNDA TAHKİKATIN YAPILMASI..... 30

I.   İncelemenin Tâbi Olduğu Yargılama Usûlü.................................. 30

A.   Ön İnceleme...................................................................... 30

B.   Tahkikat İncelemesi............................................................ 31

1.   Tahkikat İncelemesinin Tabi Olduğu

Yargılama Usulü............................................................ 31

2.   Tahkikat İncelemesinde İstinabe Yoluna

Başvurulması................................................................. 33

II.   Hukuk Muhakemeleri Kanunu Madde 357'de

Düzenlenen Usul İşlemleri........................................................ 34

A.   Genel Olarak...................................................................... 34

B.   Karşı Dava Açılması........................................................... 35

C.   Davaya Müdahale.............................................................. 39

  1. Genel Olarak................................................................. 39
  2. Asli Müdahale............................................................... 40
  3. Feri Müdahale............................................................... 42
  4. Davanın İhbarı............................................................... 45

D.   Islah.................................................................................. 45

1. Bölge Adliye Mahkemesinde Yapılan Yeniden

Tahkikatta Islah Yoluna Başvurulması............................. 45

  1. Dosyanın İlk Derece Mahkemesine Gönderilmesi
    Halinde Yapılacak Tahkikatta Islah Yoluna
    Başvurulması................................................................. 51
  2. İstinaf Sebepleri İçin Islah Yoluna Başvurulması.............. 52

E.   Davaların Birleştirilmesi ve Ayrılması.................................. 53

                       İKİNCİ BÖLÜM

İSTİNAF KANUN YOLUNDA YENİDEN TAHKİKAT

İSTİNAF KANUN YOLUNDA YENİDEN TAHKİKATIN
KAPSAMI.................................................................................... 55

  1. Bölge Adliye Mahkemesinin Tahkikat İncelemesi Yapmasına
    Gerek Olmayan Haller.............................................................. 55
  2. Bölge Adliye Mahkemesinin Tahkikat İncelemesi Yapması
    Gereken Haller......................................................................... 61

A. Genel Olarak....................................................................... 61

B. İstinaf Sebepleri................................................................... 65

  1. İstinaf Sebeplerinin Kapsamı.......................................... 65
  2. Bölge Adliye Mahkemesinin İstinaf Sebepleri ile
    Bağlılığı......................................................................... 70
  3. Bölge Adliye Mahkemesinin Sebeple Bağlı

Olmadığı Haller............................................................. 71

TAHKİKAT İNCELEMESİNDE TALEPLERİN YENİDEN ELE ALINMASI........................................................................... 74

  1. Genel Olarak............................................................................ 74
  2. İstinaf Kanun Yolunda Taleplerin İleri Sürülmesi......................... 75
  3. Aleyhe Hüküm Verme Yasağı Bakımından Değerlendirme.......... 91
  4. Usûlî Müktesep Haklar Bakımından Değerlendirme.................... 93

TAHKİKAT İNCELEMESİNDE DAVA MALZEMESİ
BAKIMINDAN YENİDEN ELE ALMA.................................... 100

  1. İstinaf Kanun Yolunda Tahkikata Konu Edilebilecek Dava
    Malzemesinin Kapsamı........................................................... 100
  2. Tahkikat İncelemesinde Vakıaların Yeniden Ele Alınması.......... 104

A. Genel Olarak..................................................................... 104

B. Yeni Vakıanın Kapsamı ve Vakıaların İleri Sürülmesi........... 106

  1. Yeni Vakıanın Kapsamı................................................ 106
  2. Vakıaların İleri Sürülmesi.............................................. 108

a.   Vakıaların Meydana Geldiği Zaman Dilimine

Göre İleri Sürülmesi............................................... 108

aa.   Dava Açılmadan Önce Meydana Gelen

Vakıalar......................................................... 108

aaa. İlk Derece Yargılaması Sırasında İleri

Sürülmüş Vakıalar................................... 108

bbb. İlk Derece Yargılaması Sırasında İleri

Sürülmemiş Vakıalar............................... 112

bb. Dava Açıldıktan Sonra Meydana Gelen

Vakıalar......................................................... 113

cc.   Hükümden Sonra Meydana Gelen

Vakıalar......................................................... 115

b.   Yeni Vakıaların İleri Sürülmesi............................... 115

III. Tahkikat İncelemesinde Delillerin Yeniden Ele Alınması........... 120

A.  Genel Olarak.................................................................... 120

B.   Yeni Delilin Kapsamı........................................................ 121

C.   Yeni Delil İleri Sürülmesi Yasağı ve Bu Yasağın

İstisnaları.......................................................................... 124

  1. Genel Olarak............................................................... 124
  2. İlk Derece Mahkemesinde Usulüne Uygun Olarak
    İleri Sürüldüğü Halde İncelenmeden Reddedilen

Deliller........................................................................ 125

  1. Mücbir Sebeple Gösterilmesine Olanak Bulunmayan
    Deliller........................................................................ 127
  2. Re'sen Göz Önünde Tutulacak Deliller........................... 133
  3. Borcun Sona Erdiğine İlişkin Deliller.............................. 135
  4. İlk Derece Mahkemesinde Delil Takdirinin

Yanlış Olması Durumu................................................. 137

SONUÇ............................................................................................. 139

KAYNAKÇA................................................................................... 147 ÖZGEÇMİŞ................................... ,................................................. 161