Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mart (135)      Şubat (116)      Ocak (139)      Aralık (134)

Limited Şirkette Esas Sermaye Payının Rehni

Limited Şirkette Esas Sermaye Payının Rehni



Sayfa Sayısı
:  
272
Kitap Ölçüleri
:  
16X24
Basım Yılı
:  
2019
ISBN NO
:  
9789750253676

570,00 TL









Ticari hayatta artan nakit ihtiyacı girişimci veya yatırımcıları faaliyetlerine devam edebilmeleri için kredi almaya yöneltmektedir. Kredi temini, genellikle teminat gösterme suretiyle elde edilir. Limited şirket esas sermaye payları da şirket ortakları tarafından rehin verilmek suretiyle kredinin teminatını oluşturabilmektedir.
Türk Ticaret Kanunu'nun 600. maddesinin 2 fıkrasında öngörüldüğü üzere limited şirket esas sermaye payları üzerinde rehin hakkı kurulması mümkündür. Hükümde; rehin hakkının genel kurul onayına bağlanabileceği, genel kurulun yalnızca haklı sebeplerin varlığı halinde rehin hakkı kurulmasına onay vermekten kaçınabileceği ve rehnin genel kurul onayına tabi tutulması durumunda geçişe ilişkin hükümlerin uygulanacağı ifade edilmiştir.
Bu çalışmada öncelikle pay kavramı ve payın üzerinde gerçekleşen hukuki işlemler üzerinde durulmuştur. Limited şirket payı üzerinde tesis edilen rehin hakkının konusu, hukuki niteliği ve kapsamı irdelenmiştir. Rehnin kuruluşunda ise payın senede bağlanmış olup olmadığı, senedin türü, genel kurul onay şartının aranıp aranmadığı gibi rehnin kuruluşu bakımından önem arz eden hususlar ayrı ayrı incelenmiştir. Rehnin kuruluşundan sonra özellikle şirket bünyesinde gerçekleşecek birtakım özel durumlarda rehnin akıbetinin ne olacağı değerlendirilmiştir. Rehnin hangi hallerde sona ereceği, borcun ödenmemesi durumunda rehinli payın paraya çevrilme usulü ise İİK hükümleri çerçevesinde ele alınmıştır.