Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (38)      Nisan (73)      Mart (139)      Åžubat (116)

Koruma Amaçlı İmar Planlaması Ve İlgili İdari Yargı Kararları

Koruma Amaçlı İmar Planlaması Ve İlgili İdari Yargı Kararları



Sayfa Sayısı
:  
201
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2011
ISBN NO
:  
9786055412722

150,00 TL









GÄ°RÄ°Åž








Kültür ve tabiat varlıkları atalarımızdan bize kalan ve sınırsızca Yetebileceğimiz varlıklar değil koruyup kollayarak gelecek kuşak¬lara aktarmamız gereken emanetlerdir. Tarihte yer alan bir medeni¬yet ömrünü tamamlayıp tarih sayfalarında yerini aldığında ortaya koymuş olduğu kültürel varlık onlardan kalan tarihi eserlerde varlı¬ğını sürdürmekte ve kendinden sonra gelen medeniyetlere kendi medeniyetini anlatmaktadır. Tarihte yer almış bu medeniyetler, üze¬rinde yaşadıkları topraklarla özdeşleşmiş, bulundukları yerlere isim¬lerini vermiş, kültürlerini, örf ve adetlerini, yaşam tarzlarını, bilim ve teknolojilerini o topraklara bırakmışlardır.1.








Eski eserlere ilgi duyulmasının çeÅŸitli nedenleri vardır, bunlar arasında en önemlileri eskiye duyulan ilgi, merak, gelenekler, dinsel kökenli korku ya da saygı, sanatsal deÄŸer, ekonomik deÄŸer, kullanım deÄŸeri olarak sayılabilir.2 DiÄŸer taraftan kültürel varlıklar tüm insan¬lığın ortak malı olduÄŸu için tüm insanlığın koruma ve yaÅŸatma kültü¬rüne sahip olması, sahip olduÄŸu kültürel varlıklara göre tarihsel, mi¬mari, iÅŸlevsel, ekonomik, vs. deÄŸerlere uygun bir koruma kültürü oluÅŸturması gerekmektedir.3 Türkiye′deki imar ve çevre mevzuatının "ilgi alanı içerisinde görmediÄŸi" kültür deÄŸerleri, aslında salt geçmiÅŸe ait tarihsel belgeler deÄŸil, uygarlığın geçmiÅŸten kökler alarak, zenginbirikimiyle birlikte kesintisiz bir süreç içerisinde gerçekleÅŸebilmesi ve güçlenebilmesinin de baÅŸlıca güvencesidir. Kültürel varlıklar ülke kimliÄŸinin oluÅŸmasında çok önemli görevler üstlenir ve bu deÄŸerlerin korunması aynı zamanda ülke kimliÄŸinin de korunması ve devamlı¬lığının saÄŸlanması anlamına gelmektedir4.








Azalan, yok olan deÄŸerlerin bir süre sonra nasıl arandığına, artık insan ömrünün kısa sayılan süresinde tanık olunmakta, çocukluk döneminde içinde yaÅŸanan köşkler vb yapılar artık gezilecek eserler olarak aranmaktadır. Daha dün denecek kadar önce, Anadolu′da ki birbirinden ilginç doÄŸal ve tarihsel çevre, özelliklerle yüklü yerleÅŸme yerleri, kültür ve sanat adına üretilenler, artık aynı incelikte deÄŸil. Binlerce yıllık birikim, insan ömründen de kısa sürede yok olduÄŸuna ÅŸahit olmaktayız, gelecek kuÅŸaklar artık nasıl bir tarih derinliÄŸine, köklü bir kültür birikimine, ikinci kez yaratılma olanağı olmayan birbirinden deÄŸiÅŸik yerleÅŸme yerlerine sahip olduklarını yeterince bilemeyeceklerdir. Suyu, havayı, yeÅŸili, içindeki kültürü, bizim gö¬zümüzle göremeyecekler, bizim gibi hissedemeyeceklerdir. Sorun nereden kaynaklanırsa kaynaklansın, Anadolu′da geçmiÅŸten geleceÄŸe akan her üründe, geleceÄŸin insanının yararlanacağı nice incelikler saklıdır.5









Tarihi geçmişin önemini kavrayan uluslar, yüzyıllar boyu kendi kimliklerini yitirmeden, benliklerini koruyarak gelişmişler, aksine hareket ederek geçmişini yok sayan uluslarsa kısa sürede, yok olup diğer ulusların asimilesine uğrayarak kaybolmuşlardır6. Kültürel de-ğerler-ulusal kimlik birlikteliğinin kabul edilmesi ve özümsenmesi, köklü kalıcı bir koruma kültürünün varlığı ile sağlanabilir. Tarihi çevre, sadece bir mirasın gelecek kuşaklara aktarılması açısından de¬ğil, yurttaşlık bilincinin gelişmesi ve toplumsal aydınlanma açısından da önemlidir.








Sanayi Devrimi ve sonrasının yarattığı sorunların, tarihsel ve kültürel mirasla yüklü ilginç yaşam çevrelerini hızla sağlıksızlığa itmesi, daha çağdaş, geleceğe dönük düşüncelerin artmasına neden oldu. Nüfus arttıkça her insanın içinde yaşadığı toplumdaki her ince¬likten pay alma, her inceliğin tadını çıkarma istekleri, değişik tanım ve çerçeveleri de beraberinde getirdi. Bunun sonucu olarak, çok yön¬lü yöntemler, çağdaş yaklaşımlar, yoğun bir bilgi birikimi gerekmek¬teydi. Tarihsel ve kültürel mirasın zenginleştirilerek sürdürülmesi, bilinçli, kararlı bir yaşama biçimi olmakla birlikte tarihsel ve kültürel mirasın korunması, değerlendirilmesi, tanıtılması, ayrıca dünyadaki tüm gelişmeleri günü gününe izlemeyi, çağdaş iletişim araçlarını so¬nuna kadar kullanabilmeyi de gerekli kılmaktadır.








Geçmişten geleceğe akıp gelen değerlerin üstüne, hızla yeni de¬ğerler ekleyebilecek çağdaş yöntemleri bulmak, geliştirmek, yerleş¬tirmek gerekmektedir. Eğer geçmişe olmuş bitmiş olaylar olarak de¬ğil, devingen ve geleceğe yönelik öğeleri taşıyan bir olgu olarak ba¬karsak, onunla hesaplaşırsak, işte o zaman geçmiş ile gelecek arasın¬da bağ kurabilir, onu doğru anlayabiliriz.8 Diğer yandan gelişme ve sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkının bireylerce kullanıla¬bilmesi için, diğer planlama ve programlama önlemlerinin yanında, tarımsal alanların, çevrenin, doğal güzelliklerin, kıyıların, kentlerin, afet sonrası afet bölgelerinin vs. de korunması ve bunun için de ge¬rekli planlama işlemlerinin ve uygulama eylemlerinin gerçekleştiril¬mesi gerekir.9 Tam da burada koruma amaçlı imar planlamasının önemi ortaya çıkmaktadır. Sahip olunan doğal ve kültürel varlıkların gereği gibi korunarak gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için bu var¬lıklara özgü koruma politikaları ve bu politikaların uygulamaya geçi¬rilmesi olan koruma amaçlı imar planlarının her türlü etkenler değer¬lendirilerek hazırlanması ve uygulanması gerekmektedir.








Bu çalışmanın amacı; Koruma amaçlı imar planının yapılmasını gerektiren nedenlerin öncelikli olarak ortaya konulması ve akabinde bu planların yapılmasına ilişkin hususlar ile ortaya konulan yasal düzenlemeler ışığında koruma konusunda yükümlülükleri olan ida-relerin yükümlülüklerini gereği gibi yerine getirmemesi, eksik veya yanlış olarak yerine getirilmesi halinde bu konuda kendini yükümlü veya sorumlu hisseden kişi veya kurumların idarece yapılan veya yapılması gerekip de yapılmayan işlemlerini idari yargı mercilerine taşıması sonucu bu mercilerce verilen kararları ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın önemi ise sahip olduğumuz doğal ve kültürel varlıkla¬rın nasıl korunması gerektiği ortaya konularak bu değerlerin gereği gibi korunamaması halinde neler yapılabileceği veya nerelere başvu¬rulabileceğini göstermek ve sahip olduğumuz bu varlıkların olması gerektiği gibi korunmasına katkı yapabilmektedir. Bu çalışmadaki temel varsayım mevcut düzenlemelerin içeriğinden çok uygulaması¬nın nasıl yapıldığı ve idari yargı mercilerinin bu konuda hassasiyetle¬rinin diğer konulara nazaran daha fazla olduğudur.









Çalışmanın ilk bölümünde; Korumanın ve korunacak değerlerin neler olduğu, bu değerlerin niçin korunması gerektiğini, kültürel mi¬rasın sorunları ve yasal yapılanmada mevcut durum; ikinci bölümde ise; Koruma amaçlı imar planları, özellikleri, planlama konusundaki idari yapı, planlama yöntemi, planlama yönteminin temel ilkeleri, koruma amaçlı imar planı yapımı ve olgunlaşma süreci anlatılmış; üçüncü bölümde ise koruma olgusu ve koruma amaçlı imar planla¬ması ile ilgili idari yargı kurallarına değinilmiştir.









İÇİNDEKİLER :





I. BÖLÜM


KÃœLTÃœR VE TABÄ°AT VARLIKLARININKORUNMASI







A)-KÃœLTÃœR VE TABÄ°AT VARLIKLARI-5
1)-Kültür ve Tabiat Varlıklarının Önemi-5
2)-Kültürel Miras ve Ulusların Kimlik Sorunu-5
3)-Tarihi Kent Dokularının Korunması Amacıyla Koruma Kültürünün Oluşturulması-5
a)-Korumanın Toplumsal Boyutu-5
b)-Korumanın Fikri Boyutu-5
B)-KÃœLTÃœR VE TABÄ°AT VARLIKLARINDA KORUMA KAVRAMI-5
1)-Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması-5
2)-Korunması Gereken Kültür ve Tabiat varlıkları ve Değerlendirme Ölçütleri-5
a)-Taşınır Kültür Varlıkları-5
b)-Taşınmaz Kültür ve Doğa Varlıkları-5
i)-Anıtlar ve Külliyeler-5
ii)-Sitler-5
aa)-DoÄŸal Sit-5
bb)-Tarihi Sit-5
cc)-Arkeolojik Sit-5
dd)-Kentsel Sit-5
ee)-Kırsal Sit-5
ff)-Karmaşık Sit-5
3)-Koruma Düşüncesinin Gelişim Süreci-5
a)-Koruma Düşüncesinin Dünyada Gelişimi-5
b)-Koruma Düşüncesinin Ülkemizde Gelişimi-5
C)-KÃœLTÃœREL MÄ°RASIN SORUNLARI-5
1)-Doğa Kökenli Sorunlar-5
2)-İnsan Kökenli Sorunlar-5
3)-Ekonomik Sorunlar-5
4)-KentleÅŸmeden Kaynaklanan Sorunlar-5
5)-Kullanımdan Kaynaklanan Sorunlar-5
D)-TÃœRKÄ°YEÂ’DEKÄ° KORUMANIN YASAL BOYUTU-5
1)-Anayasal Koruma-5
2)-2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu-5
3)-Uluslararası Düzenlemeler-5
a)-Venedik Tüzüğü-5
b)-Avrupa Mimari Miras Yılı ve Amsterdam Bildirgesi-5
c)-Avrupa Mimari Mirasının Korunması Sözleşmesi-5
d)-Avrupa Kentsel Şartı-5
e)-Avrupa Arkeolojik Mirasın Korunması Sözleşmesi-5
f)-Silahlı Çatışma Halinde Kültürel Malların Korunmasına Dair Lahey Sözleşmesi-5
4. -Kültürel Mirasın Uluslararası Katliamı-5
E)-DÃœNYA KÃœLTÃœR MÄ°RASI LÄ°STESÄ° VE TÃœRKÄ°YE-5
1)-Dünya Kültür Mirası Varlıkları Listesi Kriterleri-5
2)-Dünya Kültür Mirası Varlıkları Listesindeki Varlıklarımız-5







II. BÖLÜM



KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARINDAKORUMA AMAÇLI İMAR PLANLAMASI








A)-KORUMA AMAÇLI İMAR PLANLARI VE ÖZELLİKLERİ-5
1)-Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı-5
2)-Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı-5
3)-Koruma Amaçlı İmar Planının Özellikleri-5
B)-KORUMA AMAÇLI İMAR PLANLAMASININ TARİHSEL SÜRECİ-5
C)-KORUMA AMAÇLI İMAR PLANLAMASININ YASAL BOYUTU-5
D)-KÃœLTÃœR VE TABÄ°AT VARLIKLARININ KORUNMASI VE PLANLAMASI KONUSUNDAKÄ° TEÅžKÄ°LAT YAPISI-5
1)-Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü-5
2)-Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü-5
3)-Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu-5
4)-Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulları-5
E)-KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARININ KORUNMASINDA İZLENEN PLANLAMA YÖNTEMİ-5
F)-KORUMA AMAÇLI PLAN YAPIM VE UYGULAMA SÜRECİNDE İZLENECEK YÖNTEMİN TEMEL İLKELERİ-5
G)-KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI YAPIM VE UYGULAMA SÜRECİ-5
1)-Sit Tescil ve Koruma Amaçlı İmar Planı Hazırlama Kararı Verilmesi-5
2)-Planlama Amacının Belirlenmesi, Hedeflerin Saptanması-5
a)-Koruma Amaçlı İmar Planının Amacı-5
b)-Koruma Amaçlı İmar Planı Hedefleri-5
c)-Planlama Alanında Araştırma, İncelemelerin ve Geleceğe Dönük Tahminlerin Yapılması-5
d)-Koruma Alanının Kent Bütününe İlişkin Araştırma, İnceleme ve Projeksiyonlar-5
e)-Koruma Alanında Araştırma İnceleme ve Projeksiyonlar-5
i)-Planlama Alanına İlişkin Araştırmalar-5
ii)-Planlama Alanındaki Yapılar/Parseller ve Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklarına İlişkin Araştırmalar-5
iii)-Planlama Alanına İlişkin Sorunlar-Olanaklar-5
H)-PLANLAMA ALANINA Ä°LÄ°ÅžKÄ°N VERÄ°LERÄ°N DEÄžERLENDÄ°RÄ°LMESÄ°-5
Ä°)-PLANLAMA ALANINDA KORUMA VE GELÄ°ÅžTÄ°RME KARARLARININ VERÄ°LMESÄ°-5
J)-PLANLAMA KARARLARININ PLAN AMAÇ VE HEDEFLERİNE GÖRE TEST EDİLMESİ VE PLANLAMA KARARLARININ ÇİZİLİ VE YAZILI BELGELER HALİNE GETİRİLMESİ-5








III. BÖLÜM




KORUMA OLGUSU VE KORUMA AMAÇLI İMAR PLANLAMASI İLE İLGİLİ İDARİ YARGI KARARLARI








A)-YARGILAMA USULÃœNE Ä°LÄ°ÅžKÄ°N KARARLAR-5
1)-Görev-5
2)-Ehliyet-5
3)-İdari Davaya Konu Olacak Kesin ve Yürütülmesi Gereken Bir İşlem Olup Olmadığı-5
4)-Süre-5
5)-Husumet-5
6)-BilirkiÅŸi Ä°ncelemesinde Ä°zlenecek Usul-5
7)-DiÄŸer Konular-5
B)-UYGULAMAYA Ä°LÄ°ÅžKÄ°N KARARLAR-5
1)-Korunacak Değerler Nelerdir ve Nasıl Tespit Edilir-5
2)-Karar Alma Usulüne İlişkin Olarak Karşılaşılan Sorunlar-5
3)-Koruma Amaçlı İmar Planı Yapımında İzlenmesi Gereken Usul ve Bu Konuda Karşılaşılan Sorunlar-5
4)-Koruma Amaçlı İmar Planına İlişkin Diğer Kararlar-5



SONUÇ-5


KAYNAKÇA-5