Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (38)      Nisan (73)      Mart (139)      Åžubat (116)

Katma DeÄŸer Vergisinde Sorumluluk

Katma DeÄŸer Vergisinde Sorumluluk



Sayfa Sayısı
:  
197
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2009
ISBN NO
:  
9786055865542

190,00 TL









GÄ°RÄ°Åž

Anayasal hüküm gereğince herkes kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür. Kamu giderlerinin karşılanmasında en önemli kaynağın vergi gelirleri olduğu tartışmasız bir gerçektir. Bu niteliği gereği vergi gelirlerinin güvence altına alınması gerekir.

Vergi alacağının asıl ödeyicisi mükelleftir. Mükellefler ilgili vergi kanunları ile kendilerine yüklenen vergi borcunu vergi dairesine ödemekle yükümlüdürler. Nitekim Vergi Usul Kanunu-1 (VUK) m.8′de vergi sorumlusu "kendisine vergi borcu terettüp eden gerçek veya tüzel kiÅŸidir" ÅŸeklinde tanımlanırken verginin maddi ödev niteliÄŸi ön plana çıkarılarak, bir bakıma mükellefin en önemli niteliÄŸinin vergi borcuna katlanmak olduÄŸu ortaya konmuÅŸtur.

Bunun yanında vergi ödevlerinin yerine getirilmesinde mükellef yanında vergi sorumlusuna da önemli ödevler yüklenmiÅŸtir. Nitekim VUK m.9′da "vergi sorumlusu, verginin ödenmesi bakımından alacaklı vergi dairesine karşı muhatap olan kiÅŸidir" ÅŸeklinde tanımlanırken vergi alacağının tahsili ön plana çıkarılmıştır. Vergiyi doÄŸuran olayı gerçekleÅŸtirerek mali güç elde eden dolayısıyla bu mali gücün belirli bir kısmını vergi olarak Hazine′ye intikal ettirmek zorunda olan mükellefin yanında, verginin Hazine′ye güvenli ve hızlı bir ÅŸekilde intikali gözetilerek vergi sorumluluÄŸu müessesesine vergi kanunlarında yer verilmiÅŸtir.


Görüldüğü üzere vergi alacağının ilgili oldukları vergi kanunlarına uygun olarak hesaplanması ve zamanında tahsil edilmesi vergi kanunlarıyla gözlenen en önemli amaçtır.

Bu çerçevede gerek VUK′da gerekse bireysel vergi kanunlarında sorumluluk müessesesine iliÅŸkin hükümlere yer verilmiÅŸtir.

VUK′da sorumluluk müessesesi, kanuni temsilcilerin, vergi kesenlerin, mirasçıların, tescil memurlarının, tasfiye memurlarının, bir kurumu devralan kurumların, karnesiz hizmet erbabı çalıştıranların ve serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir ve yeminli mali müşavirlerin sorumluluÄŸu olarak düzenlenmiÅŸtir. Ayrıca veraset ve intikal vergisinde, damga vergisinde, emlak vergisinde, motorlu taşıtlar vergisinde, özel tüketim vergisinde ve katma deÄŸer vergisinde vergi sorumluluÄŸuna iliÅŸkin hükümlere yer verilmiÅŸtir.

Katma deÄŸer vergisinde de diÄŸer vergi kanunlarında gözetilen anlayışa paralel olarak vergi sorumluÄŸu bir vergi güvenlik önlemi olarak düzenlenmiÅŸtir. Nitekim Katma DeÄŸer Vergisi Kanunu2 (KDVK) m.9′da yer alan düzenlemeden yola çıkarak katma deÄŸer vergisinde sorumluluk uygulamasının amacının vergi alacağının güvenli olarak tahsilinin gerçekleÅŸtirilmesi olduÄŸunu söylemek mümkündür.

Üç bölümden oluşan bu çalışmanın "Sorumluluk Kavramı ve Vergi Hukukunda Sorumluluk" başlıklı birinci bölümünde sorumluluk terim ve kavram olarak tanımlanmaya çalışılmış, borçlar hukuku, idare hukuku ve ceza hukuku bakımından sorumluluk kavramı ele alındıktan sonra vergi hukuku bakımından sorumluluğun hukuki niteliği, unsurları, sorumlunun hak ve ödevleri ve sorululuk kapsamına girmeyen haller incelenmiştir. Bu bölümde son olarak vergi hukukunda sorumluluk halleri başta VUK olmak üzere çeşitli vergi kanunlarında yer alan hükümler göz önünde bulundurularak incelenmeye çalışılmıştır.

"Katma Değer Vergisinde Temel Kavramlar ve Vergi Sorumluluğunun Genel Çerçevesi Başlıklı" ikinci bölümde ise katma değer vergisine ilişkin temel kavramlar, başta verginin konusu, mükellefi, vergiyi doğuran


olay, istisnalar, vergi indirimi ve tarhı üzerinde durulmuÅŸtur. Bu bölümde ayrıca katma deÄŸer vergisinde sorumluÄŸun genel çerçevesi ele alınmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda sorumluluk uygulamasının amacı, uygulama kapsamında Maliye Bakanlığı′na verilen düzenleme yetkisi, vergi sorumluÄŸunun vergi tekifatı kavramı ile iliÅŸkisi ve sorumluluk kapsamındaki kiÅŸiler ve iÅŸlemler ile katma deÄŸer vergisinde müteselsil sorumluk baÅŸta olmak üzere ilgili konulara deÄŸinilmeye çalışılmıştır.

Çalışmanın "Katma DeÄŸer Vergisinde Sorumluluk Uygulaması" baÅŸlıklı üçüncü ve son bölümünde ise katma deÄŸer vergisi sorumluluÄŸu Türkiye′de ikametgahı, iÅŸyeri, kanuni ve iÅŸ merkezi bulunmayan mükelleflerden satın alınan hizmetler ile Maliye Bakanlığı tarafından gerekli görülen durumlar bakımından tam tevkifat ve kısmi tevkifat uygulamaları çerçevesinde irdelenmiÅŸtir. Bu bölümde son olarak belgesiz mal bulundurulması ve belgesiz hizmetten yararlanılması durumunda sorumluluk uygulanması incelenmeye çalışılmıştır.