Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (73)      Mart (140)      Şubat (116)      Ocak (138)

Kara Yolu Yük Taşımacılığı

Kara Yolu Yük Taşımacılığı



Sayfa Sayısı
:  
861
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2014
ISBN NO
:  
9786053330929

359,00 TL











 


 Alpaslan DOĞAN


KARA YOLU


YÜK TAŞIMACILIĞI


YAZAR HAKKINDA

 

1990 yılından itibaren ulaştırma ve lojistik sektöründe alt düzeyden üst yönetime değin tüm basamaklarda; lojistik, uluslararası ve Yurt içi kara yolu yük taşımacılığı, kargo işletmeciliği ile yolcu ve turizm taşı­macılığı alanlarında, sektörel iş yaşamını haiz olmakla birlikte, hem üst düzey yönetim tecrübesi hem de akademik nitelik edinmiştir.

 

T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yetkili eğitim­cisi olan yazar; kara yolu taşımacılığı faaliyetleri mesleki yeterlilik belgele­ri olan üst ve orta düzey yönetici belgelerinin eğitimlerini verme yetkisini haizdir.

 

Halen, ulaştırma/lojistik danışmanlığı ve eğitmenliği işiyle iştigal eden yazar ayrıca üniversitelerin ulaştırma ve lojistik bölümlerinde öğretim gö­revlisi olarak ulaştırma ve lojistik konularında dersler vermektedir.

 

Uluslararası Kara yolu Taşımacıları Birliği (IRU) Kara yolu Taşıma Yö­neticiliği Yeterlilik Belgesi (IRU Academy Diploması), T.C. Ulaştırma, De­nizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından verilen Uluslararası ve Yurt içi eşya-kargo taşımacılığı Üst Düzey Yönetici Belgesi (ÜDY3) ile Uluslara­rası ve Yurt içi yolcu taşımacılığı Üst Düzey Yönetici Belgesi (ÜDY1), sahip olduğu mesleki belgelerden bazılarıdır.

 


Alpaslan DOĞAN


 


bilgi@alpaslandogan.com


ÖNSÖZ


 

Yaşamımın önemli bir kesimini teşkil eden, yaklaşık yirmi beş yıl­lık mesleki hayatımın tamamını, ulaştırma ve lojistik sektöründe; çalışan, orta-üst düzey yönetici ve akademisyen sıfatlarıyla gerçekleştir­miş olmanın gururunu yaşamaktayım. Sadece yük taşıma değil, yolcudan kargoya, turizm taşımadan lojistiğe, ulaştırma ve lojistik faaliyetlerinin tümünde iştigal ettim. Nihayet şunu söyleyebilirim ki; her bir taşımacı­lık faaliyetinin ayrı özellikleri, başka güzellikleri bulunmaktadır. Çünkü ulaştırma sektörü her alanı ile hem çok mühim hem de çok güzel bir iştir. Böylesine mühim bir sektör elbette ki çalışanlarına da bu önemi bir şekliy­le yansıtıyor, en azından kendi adıma öyle olduğunu söyleyebilirim.

 

Ülkemiz ulaştırma sektörü ne yazık ki her açıdan potansiyelinin, la­yık olduğu seviyenin ve dünya standartlarının çok altında, henüz. Sektö­rümüz, hak etmiş olduğu önem ve ihtimamdan çok uzakta olup bilhassa liyakat esasının hiçe sayıldığı bir ortam içerisindedir. Genel itibari ile son derece kötü yönetilen işletmelerimizin bu “kötü yönetimleri” sorunların temelini teşkil etmektedir. Açıktır ki, artık bir bilim dalı haline gelen ve bu derece mühim olan sektörün; tüm çalışanları nitelikli, yöneticileri son derece yetkin, etik ilkeleri benimsemiş ve liyakat sahibi, işletmeleri ku­rumsal ve güçlü bir yapıya ulaşmış, bürokratları en üst düzey nitelikleri haiz olmalıdır. Bu sayede bilimsel, gelişmiş, ülkeye büyük katma değer sağlayan, Dünya üzerinde ağırlığını hissettiren hatta Dünyanın en iyi ula­şım ülkesi olmamız işten bile değildir. Bu amacı gerçekleştirebilmek için her imkana sahip olduğumuz ortadadır. Tek mesele taşları yerli yerine koy­maktan ibarettir.

 

4925 sayılı Kara yolu Taşıma Kanunu ve Yönetmeliği, diğer birçok sa­yıdaki Ulusal, uluslararası taşımacılık mevzuatları gereğince taşımacılık faaliyetlerine ilişkin her konu yasalar tarafından düzenlenmiştir. Öyle ki; bir şoförü nasıl çalıştıracağımız, taşıma senedini nasıl düzenleyeceğimiz, taşıma tamamlanamazsa ücreti nasıl tahsil edeceğimiz, taşıma fiyatının asgari veya azami miktarları, araçlarımızın yaş ve kapasiteleri, depo ve tesislerimizin nitelikleri, personel özellikleri gibi neredeyse bütün meslekiuygulamalar yasalar tarafından belirlenmiş durumdadır. Bilhassa sektörde hakim görüş olan, “işi bilmek” veya “uygulama başka türlüdür ve önemli olan piyasa gelenekleri tarafından kabul gören uygulamalardır” düşüncesi son derece yanlış ve tehlikelidir ki bu inanış suçlu duruma düşmemize dahi neden olabilir. Bu yanlış düşünce neticesinde yaptığı işin kanuni ve yasal yükümlülüklerini bilmeyen, sorumluluklarından habersiz, kendi ko­nusundaki mevzuat düzenlemelerinden bihaber, yanlış ve verimsiz yön­temleri baş tacı eden, bilimsellikten uzak, taşımacılık anlayışı oluşmuştur. Ulaştırma sektörü artık o haldedir ki taşımacılığa ilişkin belgelerin doldu­rulması esnasında kullanacağımız yazı karakteri dahi yasalar tarafından belirlenmiştir. Mevzuat; uygulamanın nasıl yapılması gerektiğini belirle­yen, başta meslek erbapları olmak üzere herkesin uyması ve bilmesi zo­runlu olduğu kati talimatlardır.

 

Tüm ulusal sektörlerde görülmekle birlikte bilhassa ulaştırma sektö­ründe kronik hastalık haline gelmiş olan; konusu ile alakalı yasal düzen­lemeleri önemsememek, uymamak veya gerekli hassasiyeti göstermemek tutumu her türlü taraf için maddi manevi büyük kayıplara neden olmakta­dır. Bu kitapta, özellikle büyük eksiklik olarak beliren ulaştırma mevzuatı konuları bütünü ile ele alınmıştır.

 

Ulaşım faaliyetlerinde kalitesizlik, etik kurallara aykırılık, para hırsı, fırsatçılık, bilgisizlik, dikkatsizlik, liyakatsizlik, niteliksizlik, umursamaz­lık ve yetersizlik gibi durumlara yer yoktur. Çünkü bunlar gerçekleştiğinde ya birilerinin can güvenliği veya başkalarının ticari yaşamı olumsuz etki­lenecektir. Ulaştırma faaliyetlerinin yeterli düzeyde ve kalitede yapılama­ması o ülkenin ürettiği tüm ürünlerin maliyetlerini artırır, bu ise ulusla­rarası pazarda ürünün satışını zorlaştırır, yani dış ticareti olumsuz etkiler. Nitelikli bir taşıma hizmeti ise ülke üretimine sağlanan katma değerdir. Kötü yapılan bir turizm taşıması tüm ülke turizmine zarar verirken, kali­teli bir turizm taşıma işi de ülkenin turizm tanıtımına ve değerine büyük yarar sağlayacaktır. Yolcu taşımacılığında bize emanet edilen “can”ları ise söylemeye gerek yok sanırım. Bu sektör, insanların canını emanet ettikleri yegane birkaç sektörün başında gelir. Bir şehri patlatabilecek denli faciaya neden olabilecek tehlikeli madde taşımasının hata götürmezliğinden yola çıkılarak, diğer tüm taşıma işlerinde de “hata veya kaza” ya olan mesafe azami ölçüde artırılmalıdır. Bu ise ancak iyi yöneticilerle mümkündür. Ki­tapta, yöneticiler için önemli çıkarımlara yer verilmiştir.

 

Ülkemizde bilhassa son dönemlerde yükselen yıldızlarından birisinin lojistik sektörü olması, dikkatleri ulaştırma sektörüne çevirmiş, neticede “çok hızlı adapte” olabilme yeteneğini haiz birçok kişinin; henüz “lojisti­ğin tanımını” yapamaz, kavramını anlayamaz bir durumdayken; taşımacı, taşıma uzmanı, ulaştırma akademisyeni, ulaştırma otoritesi, lojistik hoca­sı, taşımacılık yazarı olması vahametini meydana getirmiştir. Bu vahamet; bir üretim mühendislik dalının lojistikle eşdeğer sanıldığı ortamda çok da yadırganmaması gerekli bir durum kabul edilebilir ancak bu hale sessizce seyirci olmak en azından benim tasvip ettiğim bir şey değildi.

 

Egzoz gazı solumadan taşıtlar hakkında bilgi vermek, terden ıslanan tulumların içindekileri hiç tanıyamadan depo ve elleçleme anlatmak, kıy­mıklarının ele batmasından bihaber paleti öğretmek, konteyner kapağı açıldığı ana ve içinde ne çok yük olduğuna her defasında hayretle şahit olmaksızın konteyner belletmek, bir şoförün tek bir dakikasına dahi şahit olunmaksızın filo ve güzergâh yönetimi tarif etmek, yolda kalan bir taşıtın yükünün nasıl aktarıldığından habersiz “taşıma duraklayıp kalırsa” plan­ları yapmak, bir kargo çalışanının yaz kış demeden o çanta ile saatlerce yü­rümesini bilmeksizin kargo otoritesi olmak, üstünden tonlarca yük geçen istifçiyi anmaksızın istifleme kurallarını saydırmak, sektör çalışanlarının asgari ücret maaşla günlük yasal sürenin neredeyse iki katını zorlar süre­lerde çalıştırılmasının olağanlığı içinde, araç bulamamak, personel azlı­ğı, yükün aciliyeti, müşterinin yükünün teslim edilememesi, teslim devri kavramlarını tasavvur bile etmeksizin; lojistik hocası, taşımacılık otoritesi olmak şüphesiz ki meziyet ister. Fakat bu meziyetin sektöre sağladığı katkı (!) ortadadır.

 

Bu vesile ile yıllardır sadece bu sektörden geçimini sağlamış, ulaştır­ma ve lojistikten başka bir iş bilmeyen, bu sektörü meslek edinmiş birisi olarak; “gerçek bir taşımacıdan gerçek bir taşıma kitabı” yazmam boyun borcu haline gelmiştir.

 

“Sektörün sonsuza uzanırmış gibi görünen sorunlar dizisi, ne yapılan işin ne de bu mesleğin önemsizliği anlamına gelmez.”

 

Yolcu taşımada insanları sevdiklerine kavuşturur, turizm taşımacılığı ile ülkemize döviz kazandırırız. Yük taşırız, yaptığımız her taşımada ku­rulan yeni yaşamlara katkılar sunar, mutluluklarına ortak oluruz. Lojistik faaliyetleri ile ekonominin çarklarını döndürür, ticarete en büyük desteği sunarız. Belki de bu nedenle, görünürde çekilir bir hali olmamasına rağ­men sevilir bir iştir.

 

“Taşımacılık sadece bir gün bile duracak olsa, içecek su dahi bulama­yız.”

 

Sadece ekonominin değil hatta sadece insanlığın da değil, yeryüzünün en önemli ve en eski faaliyetlerinden biridir taşımacılık. Çünkü taşımacı­lık olmaz ise hiçbir şey olmaz. Etrafınızda görmüş olduğunuz her şey bir taşımacılık faaliyeti sonucunda oradadır. Her eşya, her cisim ya taşınmıştır ya da bir zaman taşınacaktır.

 

Ülkemiz; ulaşım tarihinin yazıldığı, sonsuz potansiyele sahip, üç kı­tayı birbirine bağlayan, her türlü ulaşım türünün yapılabildiği Yeryüzü­nün yegane “ulaştırma cenneti”dir. İnsanlık tarihinin şimdiye kadar ya­pabildiği en etkili ulaşım sistemi olan müthiş “İpek Yolu” bu topraklarda denizlere bağlanmış, kıtaları aşmış ve İpek Yolu’nun en önemli merkezi durumunda olmuştur. Dolayısıyla ulaştırma sektörü mensupları, tarihi İpek Yolu kervancılarının bin yıllara, kıtalara sığmayan taşımalarını hala devam ettirmektedirler. Yine bu topraklarda kurduğumuz “Kral Yolu” da bizlere pay edilmiş önemli bir taşımacılık mirasıdır.

 

Her birimiz; bir kervanın yola çıkış hazırlığının titizliğinde, dağları aşabilecek kadar gözü pek, çölleri geçebilecek kadar kararlılığa sahip, Ahi terbiyesi ile “meslek namustur” anlayışında, onurumuz saydığımız işimizi en iyi şekilde yapma gayretiyle; ticarete, Ülkemize ve nihayet insanlığa değer katmak, binlerce yıllık mirasımız ve vazifemiz olan “İpek Yolu” ker­vanlarını yürütme sorumluluğunu üstlenmiş durumdayız. Bu uğurda çaba içinde bulunan ulaştırma sektörünün tüm çalışanlarına sonsuz başarılar dilerim.

 

Bulunduğum konuma gelmemde katkısı olan; Türkiye Cumhuriyeti Devletime, tüm yakınlarıma, hocalarıma, çalışanlarıma, yöneticilerime, meslektaşlarıma, sevgili öğrencilerime ve ulaştırma sektörünün bütün ça­lışanlarına şükran borçluyum.

 

Mesleğime duyduğum sevgim ve bana verdiği onur nedeniyle hisset­tiğim sorumluluk gereğince bu kitabı yazmaya karar vermiştim. Nihayet oldu ve sorumluluğumu yerine getirmenin, bir borcun hiç değilse bir kıs­mını ödemenin huzuruna kavuşmuş bulunuyorum.

 

Yararlı olması dileğiyle…


 


Öğr. Gör. Alpaslan DOĞAN


İÇİNDEKİLER

 

YAZAR HAKKINDA................................................................................................III

ÖNSÖZ.....................................................................................................................V

ŞEKİLLER LİSTESİ..............................................................................................XLV

RESİMLER LİSTESİ..........................................................................................XLVII

TABLOLAR LİSTESİ...............................................................................................LI

KISALTMALAR......................................................................................................LV

GİRİŞ........................................................................................................................1

BÖLÜM 1: KARA YOLU TAŞIMACILIĞININ TARİHİ VE ÖNEMİ.......................7

1.1. TEKERLEĞİN KEŞFİ....................................................................................11

1.2. YOLLAR........................................................................................................12

1.2.1. TARIHITICARET YOLLARI...........................................................16

1.2.1.1. Kral Yolu..........................................................................16

1.2.1.2. Baharat Yolu.....................................................................18

1.2.1.3. İpek Yolu..........................................................................20

1.2.2. MODERN YOLLAR..........................................................................20

1.2.2.1. Uluslararası E - Yolları Ağı..............................................21

1.2.2.2. PAN - Avrupa Ulaştırma Koridorları ve Alanları............22

1.2.2.3. Trans - Avrupa Kuzey - Güney Otoyolu

Projesi (TEM)...................................................................24

1.2.2.4. Avrupa, Kafkasya, Asya Ulaşım Koridoru

(TRACECA)......................................................................25

1.2.2.5. TEN-T - Avrupa Transit Taşımacılık Ağı........................27

1.2.2.6. Avrasya Karayolu Bağlantıları (EATL)............................28

1.2.2.7. Asya ve Pasifik Ekonomik ve Sosyal

Komisyonu (ESCAP) Asya Karayolları

Ağı Hükümetler arası Anlaşması....................................29

1.3. KÖPRÜLER...................................................................................................30

1.4. TAŞITLAR.....................................................................................................31

1.4.1. ARABALAR.....................................................................................31X

1.4.1.1. Arabalı Yolcu Taşımacılığı..............................................33

1.4.2 LOKOMOTİF....................................................................................33

1.4.3. BİSİKLET..........................................................................................37

1.4.4. MOTOSİKLET..................................................................................38

1.4.5. OTOMOBİL......................................................................................40

1.5. TAŞIMACILIĞIN ÖNEMİ.............................................................................45

1.6. TAŞIMACILIĞIN GELECEĞİ.......................................................................48

1.7. İNSANLIK TARİHİNİN EN BÜYÜK ULAŞIM PROJESİ: İPEK YOLU........52

1.7.1. İPEK YOLU TARİHİ.........................................................................53

1.7.2. İPEK YOLU GÜZERGAHLARI.........................................................57

1.7.2.1. Kuzey İpek Yolu Rotası....................................................59

1.7.2.2. Güney İpek Yolu Rotası...................................................62

1.7.2.3. Himalaya Rotası...............................................................63

1.7.3. İPEK YOLUNUN ANADOLU GÜZERGÂHLARI.............................66

1.7.4. İPEK YOLLARININ DİĞER YOLCULARI........................................74

1.3.4.1. Dinlerin İpek Yolları Üzerinden Yayılması.....................75

1.7.5. İPEK YOLUNDA BÜYÜK BİR TÜRK DEVLETİ..............................77

1.7.6. MEDENİYET YOLU.........................................................................81

BÖLÜM 2: TAŞIMA TÜRLERİ...............................................................................83

2.1. TAŞIMA TÜRLERİ........................................................................................88

2.1.1. SU YOLU TAŞIMACILIĞI................................................................89

2.1.1.1. Deniz Yolu Taşımacılığı...................................................90

2.1.1.1.1. Deniz Yolu Taşımacılığının

Kuvvetli Yönleri.............................................90

2.1.1.1.2. Deniz Yolu Taşımacılığının

Zayıf Yönleri..................................................91

2.1.1.2. İç Su Yolu / Nehir / Kanal Taşımacılığı...........................92

2.1.2. KARA YOLU TAŞIMACILIĞI..........................................................94

2.1.2.1. Kara Yolu Taşımacılığının Kuvvetli Yönleri...................96

2.1.2.2. Kara Yolu Taşımanın Zayıf Yönleri.................................97

2.1.3. DEMİR YOLU TAŞIMACILIĞI.........................................................97

2.1.3.1. Demir Yolu Taşımacılığının Kuvvetli Yönleri.................98

2.1.3.2. Demir Yolu Taşımacılığının Zayıf Yönleri......................99XI

2.1.4. HAVA YOLU TAŞIMACILIĞI.........................................................100

2.1.4.1. Hava Yolu Taşımacılığının Kuvvetli Yönleri.................100

2.1.4.2. Hava Yolu Taşımacılığının Zayıf Yönleri......................100

2.1.5. BORU HATTI TAŞIMACILIĞI.......................................................101

2.1.5.1. Boru Hattı Taşımacılığının Kuvvetli Yönleri................101

2.1.5.2. Boru Hattı Taşımacılığının Zayıf Yönleri......................101

2.2. ENTEGRE TAŞIMACILIK...........................................................................101

2.3. TAŞIMACILIK SİSTEMLERİ......................................................................103

2.3.1. TEK TİP TAŞIMACILIK.................................................................104

2.3.1.1. Unimodal Taşıma...........................................................105

2.3.1.2. Singlemodal Taşıma......................................................105

2.3.1.2.1. On-line Taşıma............................................105

2.3.1.2.2. İnterline Taşıma...........................................105

2.3.2. ÇOKLU TİP TAŞIMACILIK...........................................................106

2.3.2.1. İntermodal Taşımacılık Sistemi....................................107

2.3.2.1.1. İntermodal Taşıma İlkeleri..........................108

2.3.2.1.2. Piggy-Back....................................................109

2.3.2.1.3. Double-Stack ...............................................110

2.3.2.2. Kombine Taşımacılık Sistemi..........................................112

2.3.2.2.1. Kombine Taşıma Sisteminin Özellikleri.....113

2.3.2.2.2. Kombine Taşıma Sisteminin Kuvvetli

Yönleri..........................................................114

2.3.2.2.3. Kombine Taşıma Sisteminin Zayıf

Yönleri..........................................................114

2.3.2.2.4. Ro-Ro............................................................115

2.3.2.2.5. Ro-La............................................................116

BÖLÜM 3: KARA YOLU EŞYA TAŞIMACILIĞI ESASLARI...............................117

3.1. KARA YOLU TAŞIMA MEVZUATI............................................................121

3.1.1. KANUN ve YÖNETMELİĞİN AMACI...........................................122

3.1.2. KANUN ve YÖNETMELİĞİN KAPSAMI.......................................122

3.1.3. KANUN ve YÖNETMELİĞİN KAPSAMADIĞI TAŞIMALAR.......123

3.1.4. TAŞIMACILIK FAALİYETLERİNDE GENEL KURAL....................124

3.1.5. TAŞIMACILIK FAALİYETLERİNDE HİZMETİN

SÜREKLİLİĞİ VE ENGELLENEMEYECEĞİ...................................124XII

3.1.6. TAŞIMACILIK YASAKLARI..........................................................124

3.2. YETKİ BELGELERİ.....................................................................................126

3.2.1. YETKİ BELGESİ ALMA ZORUNLULUĞU....................................127

3.2.2. YETKİ BELGESİ TÜRLERİ.............................................................127

3.2.2.1. A Türü Yetki Belgesi......................................................127

3.2.2.2. B Türü Yetki Belgesi......................................................128

3.2.2.3. C Türü Yetki Belgesi......................................................128

3.2.2.4. D Türü Yetki Belgesi......................................................128

3.2.2.5. F Türü Yetki Belgesi......................................................129

3.2.2.6. G Türü Yetki Belgesi......................................................129

3.2.2.7. H Türü Yetki Belgesi......................................................129

3.2.2.8. K Türü Yetki Belgesi......................................................129

3.2.2.9. L Türü Yetki Belgesi......................................................130

3.2.2.10. M Türü Yetki Belgesi.....................................................130

3.2.2.11. N Türü Yetki Belgesi......................................................130

3.2.2.12. P Türü Yetki Belgesi......................................................130

3.2.2.13. R Türü Yetki Belgesi......................................................130

3.2.2.14. T Türü Yetki Belgesi......................................................131

3.2.3. YETKİ BELGESİ ALMANIN VEYA YENİLEMENİN

GENEL ŞARTLARI.........................................................................131

3.2.4. YETKİ BELGESİ ALMANIN VEYA YENİLEMENİN

ÖZEL ŞARTLARI...........................................................................133

3.2.4.1. C Türü Yetki Belgeleri İçin Özel Şartlar.......................133

3.2.4.2. G Türü Yetki Belgeleri İçin Özel Şartlar.......................133

3.2.4.3. H Türü Yetki Belgeleri İçin Özel Şartlar.......................134

3.2.4.4. K Türü Yetki Belgeleri İçin Özel Şartlar.......................135

3.2.4.5. L Türü Yetki Belgeleri İçin Özel Şartlar........................136

3.2.4.6. M Türü Yetki Belgeleri İçin Özel Şartlar......................137

3.2.4.7. N Türü Yetki Belgeleri İçin Özel Şartlar.......................139

3.2.4.8. P Türü Yetki Belgeleri İçin Özel Şartlar........................140

3.2.4.9. R Türü Yetki Belgeleri İçin Özel Şartlar.......................141

3.2.4.10. T3 Türü Yetki Belgesi İçin Özel Şartlar........................141

3.2.4.11. Bazı Belge Türleri İçin Ortak Olan Özel Şartlar...........141

3.2.5. YETKİ BELGESİ ALMAK VE YENİLEMEK İÇİN

GEREKLİ BELGELER.....................................................................142XIII

3.2.6. YETKİ BELGELERİNİN VERİLMESİ.............................................143

3.2.7. YETKİ BELGELERİNİN SÜRESİ....................................................144

3.2.8. YETKİ BELGESİ ALANLARIN FAALİYETE

BAŞLAMA VE ARA VERMELERİ.................................................144

3.2.9. YETKİ BELGELERİNİN YENİLENMESİ SÜRECİ..........................144

3.2.10. YETKİ BELGELERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİ....................................145

3.2.11. GERÇEK KİŞİNİN ÖLÜMÜ HALİNDE YETKİ

BELGESİNİN VERASET YOLUYLA İNTİKALİ.............................147

3.2.12. BELGELER ÜZERİNDE TAHRİFAT YAPILMASI..........................148

3.2.13. YETKİ BELGELERİNİN DEVREDİLEMEYECEĞİ

VE BİRLEŞMELER.........................................................................148

3.2.14. ASGARİ KAPASİTE ŞARTININ KAYBEDİLMESİ

VE BUNA İLİŞKİN KURALLAR....................................................149

3.2.15. BELGE ÜCRETLERİ.......................................................................150

3.3. YETKİ BELGESİ SAHİPLERİNİN SORUMLULUKLARI...........................151

3.4. YETKİ BELGESİ SAHİPLERİNİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ...........................152

3.5. ACENTELERİN SÖZLEŞME YÜKÜMLÜLÜKLERİ...................................155

3.6. GÖNDERENİN, YOLCUNUN, ŞOFÖR VE DİĞER PERSONELİN

SORUMLULUĞU ........................................................................................156

3.7. HİZMETTEN YARARLANANLARIN HAKLARI........................................157

3.8. DENETİM....................................................................................................157

3.8.1. DENETİMLE GÖREVLİ VE YETKİLİ KURULUŞLAR...................157

3.8.2. DENETİMLE GÖREVLİ VE YETKİLİ KILINANLAR

VE BUNLARLA İLGİLİ HUSUSLAR.............................................158

3.8.3. İHLAL VE İDARİ PARA CEZASI KARAR TUTANAĞI

DÜZENLENMESİ...........................................................................159

3.9. KARA YOLU TAŞIMA FAALİYETLERİNE İLİŞKİN DİĞER

HÜKÜMLER................................................................................................159

3.9.1. YETKİ DEVRİ.................................................................................159

3.9.2. SINIRLAMALAR VE KISITLAMALAR.........................................160

3.9.3. BİLDİRİM.......................................................................................161

3.9.4. SÜRELERİN BAŞLANGICI VE BİTİŞİ...........................................161

3.9.5. OLAĞANÜSTÜ ŞARTLARDA YAPILACAK DÜZENLEMELER...161

3.9.6. İSTATİSTİK....................................................................................161

3.9.7. BİLGİ PAYLAŞIMI..........................................................................162

3.9.8. KAMU HİZMETİ YÜKÜMLÜLÜĞÜ VE SÖZLEŞMESİ................162XIV

3.9.9. HÜKÜM BULUNMAYAN HALLER............................................162

3.10. TAŞIMA SENEDİ VE SEVK İRSALİYESİ...................................................163

3.11. TEHLİKELİ MADDELERİN VE TEHLİKELİ ATIKLARIN

TAŞINMASI ...............................................................................................163

3.11.1. TRAFİK YÖNETMELİĞİNE GÖRE TEHLİKELİ

MADDELERİN TAŞINMASI........................................................163

3.11.1.1. Tehlikeli Madde Taşımada Kullanılan

Araçların Özellikleri....................................................164

3.11.1.2. Tehlikeli Atık Taşıyan Araçların Üzerinde

Bulundurulması Gereken Belge, İşaret

ve Malzemeler..............................................................165

3.12. TÜRK TİCARET KANUNU’NUN TAŞIMACILIK İŞİNE DAİR

DÜZENLEMELERİ......................................................................................165

3.12.1. Taşıyıcı.........................................................................................165

3.12.2. Hükümlerin Uygulama Alanı......................................................167

3.12.3. Saklı Tutulan Hükümler.............................................................167

3.12.4. Özel hükümlerin Sorumluluğu Etkilememesi...........................167

3.12.5. Sorumluluğun Kaldırılmasına veya Hafifletilmesine

Ait Hükümlerin Geçersizliği.......................................................167

3.12.6. Zamanaşımı.................................................................................167

3.12.7. Taşıma Sözleşmesinin Uygulanması..........................................168

3.12.7.1. Taşıma Senedi.............................................................168

3.12.7.2. Taşıma Senedinin İçeriği.............................................169

3.12.7.3. Taşıma Senedinin İspat Gücü.....................................170

3.12.7.4. Yük Senedi...................................................................170

3.12.8. Refakat Belgeleri..........................................................................170

3.12.9. Tehlikeli Eşyaya İlişkin Bildirimler............................................171

3.12.10. Ambalaj ve İşaret.........................................................................171

3.12.11. Yükleme ve Boşaltma..................................................................171

3.12.12. Özel Durumlarda Gönderenin Kusursuz Sorumluluğu.............172

3.12.13. Gönderen Tarafından Fesih.........................................................172

3.12.14. Kısmi Taşımayı İstem Hakkı.......................................................173

3.12.15. Yükleme Süresine Uyulmaması Halinde Taşıyıcının Hakları...174

3.12.16. Gönderenin Emir, Talimat ve Tasarrufları..................................174

3.12.17. Taşıma ve Teslim Engelleri.........................................................175XV

3.12.18. Taşıma Ücretinin Hesaplanması ve Ödenmesi...........................176

3.12.19. Gönderilenin Hakları ve Ödeme Borcu......................................176

3.12.20. Ödemeli Teslim...........................................................................177

3.12.21. Taşıma Süresi...............................................................................177

3.12.22. Zıya Karinesi................................................................................178

3.12.23. Taşıyıcının Sorumluluğu............................................................178

3.12.23.1. Zıya veya Hasar İle Gecikmeden Doğan

Zarardan Sorumluluk.............................................178

3.12.24. Sorumluluktan Kurtulma............................................................179

3.12.24.1. Taşıyıcının Özeni....................................................179

3.12.24.2. Araç Arızası ve Kiraya Verenin Kusuru.................179

3.12.24.3. Özel Haller..............................................................179

3.12.24.4. Yardımcıların Kusuru.............................................180

3.12.24.5. Tazminatta Esas Alınacak Değer............................180

3.12.24.6. Zarar Saptama Giderleri.........................................181

3.12.24.7. Sorumluluk Sınırları..............................................181

3.12.24.8. Diğer Giderlerin Tazmini........................................181

3.12.24.9. Diğer Zararlarda Sorumluluğun En Yüksek

Tutarı.......................................................................182

3.12.24.10. Sözleşme Dışı İstemler...........................................182

3.12.24.11. Sorumluluğu Sınırlama Hakkının Kaybı...............182

3.12.24.12. Yardımcı Kişilerin Sorumluluğu............................183

3.12.24.13. Fiilî Taşıyıcı............................................................183

3.12.24.14. Bildirim...................................................................183

3.12.24.15. Yetkili Mahkeme.....................................................184

3.12.24.16. Hapis Hakkı.............................................................184

3.12.24.17. Birden Çok Taşıyıcı.................................................185

3.12.24.18. Birden Çok Hapis Hakkının Sırası..........................185

3.12.25. Değişik Tür Araçlar ile Taşıma....................................................185

3.12.25.1. Sözleşme.................................................................185

3.12.25.2. Bilinen Zarar Yeri...................................................186

3.12.25.3. Bildirim ve Zamanaşımı.........................................186

3.12.25.4. Taşınma Eşyasının Taşıması...................................186XVI

BÖLÜM 4: KARA YOLU EŞYA TAŞIMACILIĞI FAALİYETLERİ.......................189

4.1. YURT İÇİ EŞYA ve KARGO TAŞIMACILIĞINA İLİŞKİN KURALLAR....193

4.1.1. YURT İÇİ EŞYA VE KARGO TAŞIMALARINDA TAŞIMA

SENEDİ DÜZENLENMESİ ZORUNLULUĞU.............................195

4.1.1.1. Taşıma Senedi............................................................195

4.1.1.1.1. Taşıma Senedinin İçeriği..........................195

4.1.2. KARA YOLU TİCARİ EŞYA TAŞIMACILIĞI (K1 ve C2)...........196

4.1.2.1. Ticari Eşya Taşımacılığı İçin Ortak Kurallar.............197

4.1.2.2. Uluslararası Ve Yurt İçi Ticari Eşya

Taşımacılığı (C2)........................................................197

4.1.2.2.1. Uluslararası ve Yurt içi Ticari Eşya

Taşımacılığı İçin Özel Şartlar..................197

4.1.2.2.1.1. Taşıtlarla İlgili Şartlar........198

4.1.2.2.1.2. Mesleki Yeterlilik Şartları..199

4.1.2.3. Yurt İçi Ticari Eşya Taşımacılığı (K1).......................199

4.1.2.3.1. Yurt içi Ticari Eşya Taşımacılığı

İçin Özel Şartlar......................................199

4.1.2.3.2. Taşıtlarla İlgili Şartlar..............................201

4.1.2.3.3. Mesleki Yeterlilik Şartları.......................201

4.1.2.4. Lojistik İşletmeciliği (L).............................................201

4.1.2.4.1. Yurt içi Lojistik İşletmeciliği (L1)..........203

4.1.2.4.1.1. Yurt içi Lojistik

İşletmeciliği Özel Şartlar...203

4.1.2.4.1.2. Taşıtlarla İlgili Şartlar........204

4.1.2.4.1.3. Mesleki Yeterlilik Şartları..204

4.1.2.4.2. Uluslararası ve Yurt içi Lojistik

İşletmeciliği (L2)......................................204

4.1.2.4.2.1. Uluslararası ve Yurt içi

Lojistik İşletmeciliği İçin

Özel Şartlar........................205

4.1.2.4.2.2. Taşıtlarla İlgili Şartlar........205

4.1.2.4.2.3. Mesleki Yeterlilik Şartları..206

4.1.2.5. Kargo İşletmeciliği (M)...............................................206

4.1.2.5.1. Kargo İşletmeciliği İçin Ortak Kurallar..207

4.1.2.5.2. İl İçi Kargo İşletmeciliği (M1).................208

4.1.2.5.2.1. İl İçi Kargo İşletmeciliği

Özel Şartlar........................209XVII

4.1.2.5.2.2. Taşıtlarla İlgili Şartlar........209

4.1.2.5.2.3. Mesleki Yeterlilik Şartları..209

4.1.2.5.3. Yurt İçi Kargo İşletmeciliği (M2)............210

4.1.2.5.3.1. Yurt İçi Kargo İşletmeciliği

Özel Şartlar........................210

4.1.2.5.3.2. Taşıtlarla İlgili Şartlar........210

4.1.2.5.3.3. Mesleki Yeterlilik Şartları..211

4.1.2.5.4. Uluslararası ve Yurt İçi Kargo

İşletmeciliği (M3)....................................211

4.1.2.5.4.1. Uluslararası Kargo

İşletmeciliği Özel Şartlar...211

4.1.2.5.4.2. Taşıtlarla İlgili Şartlar........212

4.1.2.5.4.3. Mesleki Yeterlilik Şartları..212

4.1.2.6. Dağıtım İşletmeciliği (P) ............................................212

4.1.2.6.1. Dağıtım İşletmeciliği İçin Ortak

Kurallar....................................................213

4.1.2.6.2. İl İçi Dağıtım İşletmeciliği (P1)...............213

4.1.2.6.2.1. İl İçi Dağıtım İşletmeciliği

İçin Özel Şartlar.................213

4.1.2.6.2.2.