Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (68)      Mart (140)      Şubat (116)      Ocak (138)

Kamu İhalelerinde Dava Süreci

Kamu İhalelerinde Dava Süreci



Sayfa Sayısı
:  
327
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2013
ISBN NO
:  
9786051462394

170,00 TL









Volkan SIRABAŞI

1976 Ankara doğumludur. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1999 yılında derece ile mezun olmuştur. Mezun olduktan sonra, sırayla Cumhuriyet Savcılığı ve T. C. Kamu İhale Kurumu’nda yaklaşık 9 yıl Kamu İhale Uzmanı görevinde bulunmuştur. Aynı zamanda 2008 yılından itibaren Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesinde İhale Hukuku dersleri ve seminerleri vermektedir.

Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Anabilim Dalında yüksek lisansını tamamlamış olup, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Anabilim Dalında “Kamu İhale Hukuku ve Sözleşmeleri” konusunda doktora eğitimine devam etmektedir.

2004 yılında The University Of Nottingham’da Avrupa Birliği uyum süreci kapsamında Avrupa Birliği Kamu Alımları Mevzuatı ile İngiltere Uygulamaları Eğitimi ile 2005 yılında Polonya Kamu Alımları Kurumu (Poland Public Procurement Office)’ nda “Türkiye’deki Kamu Alımları ve İhale Sisteminin Güçlendirilmesi” amaçlı toplantı ve çalışma eğitimine katılmıştır.

Kamu ihale mevzuatı alanında yayınlanmış uygulamaya ve sektöre yönelik 2 adet kitabı ile çok sayıda akademik makalesi bulunmaktadır. Birçok ulusal ve uluslararası konferans ile çalıştay’da tebliğ sunumları yapmıştır.

Yapmış olduğu görevler nedeniyle çok sayıda teşekkür ve takdir plaketi ile belgesi bulunmaktadır. Kamu ihale hukuku, imtiyaz sözleşmeleri ve ihale modelleri alanında konuşmacı olarak televizyon programlarına katılmaktadır.

İhale hukuku alanında yaklaşık 7. 000 kamu görevlisine, yine tüm Türkiye çapında 2. 000 avukata eğitim, seminer ve/veya konferans vermiş olup, halen Ankara’da serbest avukatlık yapmaktadır.

 

SUNUŞ Akademik kaynaklarda -ve uygulamada- "Kamu İhale Hukuku" is­miyle benimsenmiş bulunan alan özü itibarıyla, idarenin harcama yap­masını gerektiren sözleşmeler kurulana kadar izlemesi gereken idari usu­lü inceleme konusu yapmaktadır. Esasen genel idari usulün bir parçası olan bu alan, idarenin özel hukuk sözleşmelerine alelade kişiler gibi taraf olmasının olanaksızlığından kaynaklanmıştır. İdarenin ancak kamu yara­rı için ve kamusal kaynaklar aracılığıyla özel hukuk sözleşmelerine tabi olması ise bu olanaksızlığın temel sebeplerindendir. Öyle ki; özel hukuk kişisinin kendisiyle sözleşmeye taraf olacak kişileri seçerken hangi sakten hareket ettiği veya hangi usulü izlediği kamuyu ilgilendiren bir husus değilken; İdarenin sözleşmeye taraf olma saiki ve kendisiyle söz­leşmeye taraf olacak kişiyi seçme usulünün -Borçlar Hukukundan farklı şekilde- yazılı hukukla düzen altına alınması gerektiği muhakkaktır.

Yukarıdaki kaygılarla 1930'lu yıllardan beri çok sayıda yasal düzen­lemeye konu edilmiş olan Kamu İhale Hukuku, 2000'li yıllardan itibaren daha da teknik bir konu haline gelmiştir. Bilhassa 4734 sayılı Kamu İha­le Kanunuyla birlikte idarenin harcama yaparken tabi olduğu hukuki rejim, başlı başına bir uzmanlık alanı haline gelmiştir. Günümüzde giderek önem kazanan kamu harcamalarıyla paralel artan bu öneme karşın, konu yeterli sayıda eserden halen mahrumdur. Volkan SIRABAŞI tarafından kaleme alınan "Kamu İhalelerinde Dava Süreci" başlıklı Eser de bu alanda önemli bir eksikliği gidermekte; konuya kamu ihale sürecinde izlenmesi gereken usul açısından titizlikle yaklaşmaktadır.

Değerli meslektaşım ve dostum Volkan SIRABAŞI; akademik dene­yimi bulunan, Savcılık ve Kamu İhale Kurumunda Kamu İhale Uzman­lığı görevlerinde bulunmuş ve halen sürmekte olan avukatlık birikimiyle birlikte konuyu önem arz eden boyutlarıyla bu eserde incelemiştir. Bu çeşitli birikimden kaynaklı olacak ki; Eser'de öğretinin, içtihadın ve uy­gulamanın bakış açılarına aynı anda yer verilmiştir.

Eser toplam yedi bölüden oluşmaktadır. Bu bölümlerde ("Tanımlar" başlıklı Üçüncü Bölüm dışında) ihalelerdeki hukuka aykırılıkları gidermek için izlenmesi zorunlu sürecin tüm aşamaları, ilgili mevzuattaki sıra gözetilerek aktarılmaktadır. İdare ve elbette hak kaybına uğradığı iddia­sında olanlar tarafından izlenmesi gerekli bir usul olan ihalenin, bir sıra dahilinde ilerlemesi, Yazar'ı bu yöntemi benimsemek konusunda teşvik etmiş görünmektedir. Ancak bu yöntem bilhassa uygulamacılar için pra­tik sonuçlar sağlayacak niteliktedir.

Yazar Eser'de asıl olarak hukuka aykırılık iddiasının idare nezdinde ne şekilde öne sürüleceğine odaklanmıştır. Zira ihale sürecindeki huku­ka aykırılıkları yargı önüne taşımanın ön koşulu olan Kanun'da mevcut olan "şikayet" ve "itirazen şikayet" başvurularının usulüne uygun ya­pılmaması uygulamada pek çok hak kaybına neden olmaktadır. Gerçek­ten de dava açma ehliyetine nazaran sınırlandırılmış; dava açma süre­sinden daha kısa tutulmuş ve daha katı şekil kurallarına bağlanmış "şi­kayet" ve "itirazen şikayet" başvurularının usulüne uygun yapılmasının sağlıklı bir idari denetimi beraberinde getireceği şüphesizidir. Dahası usulüne uygun yapılmamış idari başvuru sonrası, hukuka aykırılık iddi­asının yargı önüne taşınması da olanaksız hale gelmektedir. Uygulama­da yargı önündeki pek çok uyuşmazlık zorunlu idari başvurunun usu­le uygun yapılmaması nedeniyle esasa girilmeksizin sonuçlandırıl­maktadır. Bir diğer husus başvurunun usulüne uygun olmasına rağmen, yeterli içerikle yapılmamasıdır. Öyle ki ehliyet, süre ve diğer kurallara uygun olmasına karşın; hukuka aykırılık iddiasını yeterince ortaya ko­yamayan başvurular sırf bu nedenle reddedilebilmektedir. Özellikle Kamu İhale Kurumu'nun re'sen dikkate alamadığı hukuka aykırılık hal­lerinde, bu durum hak kayıplarına yol açabilmektedir.

Yazar'ın ayrıca üzerinde durduğu bir diğer konu şikayet ve itirazen şikayet başvuruları sonrası idarelerin hukuka aykırılık iddialarıyla ilgili tasarruflarıdır. Neticede idareler mevzuatın kendilerine verdiği yetki sınırı içerisinde denetim yapmakta ve yine aynı sınır içerisinde sonuçlara varabilmektedir. Söz konusu sınırların bilinmesi ise yargı nezdinde yapı­lacak denetimi kolaylaştırmaktadır. Sonuç olarak Volkan SIRABAŞI, kamu ihale hukukunda yapılması zorunlu idari başvurularla ilgili temel bir Eseri hukuk dünyasına kazan­dırmıştır. Yazarın mesleki ve akademik emeğiyle ortaya koyduğu bu ürünün okuyucusuna fayda sağlayacağı ümidiyle...

Yrd. Doç. İbrahim Nihat BAYAR

TOBB ETÜ Üniversitesi Hukuk Fakültesi


ÖNSÖZ   Kamunun harcama yaptığı kamu ihale sürecinde, mal ve hizmet alımı ile yapım işleri ihaleleri 01. 01. 2003 tarihinden itibaren 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa ve ikincil mevzuata (Uygulama Yönetmelikleri, Kamu İhale Genel Tebliği) göre yapılmaktadır.
  Kamu ihalelerine yönelik hukuki süreçte, istisnaları bulunmakla birlikte öncelikle idareye şikayet ve Kamu İhale Kurumuna itirazen şikayet başvurusu bulunmaktadır. Söz konusu başvurular, idari dava açılması öncesi zorunlu (tüketilmesi gerekli) başvuru yolu olarak öngörülmüştür. Şikayet ve İtirazen Şikayet, 4734 sayılı Kamu İhale Kanununa tabi ihalelerde menfaat ihlali nedeni ile hukuka aykırılık iddiası olarak kabul edilmekle birlikte, kanun koyucu terim kargaşasını önlemek amacıyla idareye yapılan başvurunun adına şikayet, Kamu İhale Kurumuna yapılan başvuruya ise itirazen şikayet ismini vermiştir.
  İhalelere yönelik hak arama yolları (hukuki süreç), 4734 sayılı Kanun’un İkinci Bölümünde -İhalelere Yönelik Başvurular ve İnceleme- başlığı altında düzenlemiştir. Söz konusu başlık altında 4 madde bulunmaktadır. Bunlar;
1- 4734 sayılı Kanun’un -İhalelere yönelik başvurular- başlıklı 54. maddesi,
2- 4734 sayılı Kanun’un -İdareye şikayet başvurusu- başlıklı 55. maddesi,
3- 4734 sayılı Kanun’un -Kuruma itirazen şikayet başvurusu- başlıklı 56. maddesi,
4- 4734 sayılı Kanun’un -Yargısal inceleme- başlıklı 57. maddesi,
Şeklindedir.
  Kamu İhale Kurumu 4734 sayılı Kanunun 53. maddesinde geçen -Bu Kanuna ve Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa ilişkin bütün mevzuatı, standart ihale dokümanlarını ve tip sözleşmeleri hazırlamak, geliştirmek ve uygulamayı yönlendirmek- görev ve yetkisini kullanarak İhalelere Yönelik Başvurular ve İnceleme ile ilgili olarak iki adet düzenleme yapmıştır. Bunlar; İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik ve İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’dir.
  İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin amacı; 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında yapılan ihalelerde; aday, istekli veya istekli olabileceklerin ihale sürecindeki işlem veya eylemlerin hukuka aykırılığı iddiasıyla yapacakları şikayet ve itirazen şikayet başvuruları ile bu başvuruların incelenmesi ve karara bağlanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Söz konusu İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmeliğin daha detaylı uygulamasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen mevzuat ise, İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Tebliğ’dir.
  İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik ve Tebliğ, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu (İYUK) hükümlerine benzemekle birlikte, İYUK’tan ayrıldığı çok önemli nüans farklılıkları bulunmaktadır. Bu kitapta da, söz konusu farklılıklar detaylı olarak anlatılmaktadır.
Söz konusu mevzuatın sağlıklı ve hukuki bir şekilde uygulanabilmesi ile hak arama yollarının doğru kullanılabilmesi için söz konusu süreçte yer alan ilgili herkesin (özellikle, kamu ihalelerine katılan gerçek kişi ve tüzel kişilerin) yeterli hukuki bilgi düzeyine sahip olmaları ya da ilgili alanda uzman kişilerle çalışmaları gerektiği kuşkusuzdur.
  Şekli bir mevzuat niteliği bulunan kamu ihale mevzuatında, usul yeri geldiğinde esastan öncelikli hale gelmektedir. Nitekim, Kamu İhale Kurumu’na yapılan başvuruların sonucu incelendiğinde, pek çok başvurunun esası incelenmeden şekil, süre, ehliyet ve görev gibi usuli kural hataları nedeniyle ön incelemeden reddedildiği görülmektedir. Akabinde açılan idari davalarda da mevzuat uyarınca sonuç alınmadığı gözlemlendiğinde, İhalelere Yönelik Başvurular Hakkında Yönetmelik ve Tebliğ’in uygulamasının çok iyi bilinmesi gerektiği ortaya çıkmaktadır.
  Kitabımda uygulamaya yararlı olacağını düşündüğüm Kamu İhale Kurulu ve İdari Yargı kararları bulunmakta olup, söz konusu kararların özellikle son yıllar kararları arşivimden olmasını daha uygun buldum. Kitabımda idari yargı kararları ile ilgili olarak, karar içeriklerine yer vermiş olup, karar numaralarına yer vermedim.
    İÇİNDEKİLER    

  • BİRİNCİ BÖLÜM
 
  • TANIMLAR (Yönetmelik Madde 3)-33
  • a)-İhale Süreci-34
  • b)-İlk İlan-38
  • c)-İş Günü-41
  • d)-İstekli-43
  • e)-İstekli Olabilecek-44
  • f)-Aday-45
  • g)-Ortak Girişimler (Pilot, Koordinatör ve Özel Ortak)-46
  • h)-Münferit Sözleşme Süreci-48
  • ı)-İhale Usulleri-48
  • j)-İhale Yetkilisi-50
 
  • İKİNCİ BÖLÜM
 
  • BAŞVURU YOLLARI (Yönetmelik Madde 4)-53
  • a)-Şikâyet-53
  • b)-İtirazen Şikâyet-54
  • BAŞVURU EHLİYETİ (Yönetmelik Madde 5)-61
  • a)-Hak Kaybı veya Zarara Uğrama Şartı-62
  • b)-Aday, İstekli Olabilecek ve İsteklilerin Başvuru Yapabilecekleri Hususlar-71
  • BAŞVURU SÜRELERİ (Yönetmelik Madde 6)-75
  • a)-İdareye Şikâyet Süresi-75
  • b)-Kamu İhale Kurumu’na İtirazen Şikâyet Başvuru Süresi-80
  • c)-İhalenin İptaline Karşı Başvurular-81
  • SÜRELERLE İLGİLİ GENEL ESASLAR (Yönetmelik Madde 7)-88
  • a)-Sürelerin Başlangıcı ve Hesaplanması-88
  • b)-Zeyilname ve Zeyilnameye Başvuru Süresi-96
  • c)-Düzeltme İlanı ve Düzeltme İlanına Başvuru Süresi-98
  • BAŞVURULARIN ŞEKİL UNSURLARI (Yönetmelik Madde 8)-101
  • a)-Dilekçelerde Yer Alması Zorunlu Hususlar-103
  • b)-Başvuruların Ekinde Yer Alması Gereken Belgeler-106
  • c)-Belgelerin Sunuluş Şekli-109
  • d)-Kuruma Başvuru Bedeli ve Başvuru Teminatı-114
  • e)-Ortak Girişimlerde Başvuru-120
  • f)-İddiaların Somut ve Ciddi Olması-125
  • g)-Aynı Kişi Tarafından Birden Fazla İhaleye Başvuruda Bulunulamaması-131
  • h)-Kamu İhale Kurumu’na Farklı İddialarla Başvuruda Bulunulamaması-132
  • BAŞVURULARIN YAPILACAĞI YERLER (Yönetmelik Madde 9)-137
  • a)-Başvuruların Yapılış Şekli-138
  • b)-Başvuruların Yapılacağı Yerler-139
  • c)-Başvurularda İdarelerin Yapacakları İşlemler-143
 
  • ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
 
  • ŞİKÂYET BAŞVURUSU ÜZERİNE İNCELEME (Yönetmelik Madde 10)-147
  • ALINACAK KARARLAR (Yönetmelik Madde 11)-154
  • KARARLARDA BULUNACAK HUSUSLAR (Yönetmelik Madde 12)-156
  • KARAR GEREKLERİNİN YERİNE GETİRİLMESİ (Yönetmelik Madde 13)-161
   
  • DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
  •  
  • İTİRAZEN ŞİKÂYET BAŞVURULARI (Yönetmelik Madde 14)-169
  • BAŞVURU ÜZERİNE YAPILACAK İŞLEMLER (Yönetmelik Madde 15)-176
  • ÖN İNCELEME KONULARI VE ÖN İNCELEME ÜZERİNE YAPILACAK İŞLEMLER (Yönetmelik Madde 16)-180
  • ÖN İNCELEME KONULARINA AYKIRILIK ÜZERİNE ALINACAK KARARLAR (Yönetmelik Madde 17)-184
  • KURUM TARAFINDAN İNCELEME (Yönetmelik Madde 18)-187
  • BİLGİ VE BELGE İSTENİLMESİ (Yönetmelik Madde 19)-193
  • DİNLEME TOPLANTISI (Yönetmelik Madde 20)-197
   
  • BEŞİNCİ BÖLÜM
  •  
  •  
  • ÇERÇEVE ANLAŞMA VE MÜNFERİT SÖZLEŞME İHALELERİ
  • EHLİYET (Yönetmelik Madde 20/A)-199
  • SÜRE (Yönetmelik Madde 20/B)-202
  • KURUM TARAFINDAN İNCELEME (Yönetmelik Madde 20/C)-205
   
  • ALTINCI BÖLÜM
 
  • KURUL TARAFINDAN ALINACAK KARARLAR (Yönetmelik Madde 21)-207
  • KARARLARDA BULUNACAK HUSUSLAR (Yönetmelik Madde 22)-211
  • KARARLARIN UYGULANMASI (Yönetmelik Madde 23)-212
   
  • YEDİNCİ BÖLÜM
 
  • BİLDİRİM VE TEBLİGAT ESASLARI (Yönetmelik Madde 24)-217
  • YAZIM HATALARININ DÜZELTİLMESİ (Yönetmelik Madde 25)-226
  • SEKİZİNCİ BÖLÜM
  • KAMU İHALELERİNE KATILMAKTAN YASAKLAMA KARARINA KARŞI HUKUKİ SÜREÇ-229
   
  • DOKUZUNCU BÖLÜM
  •  
  • YENİ TARİHLİ KANUN TASARISINDAKİ KAMU İHALELERİNE YÖNELİK İDARİ DAVALARA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİK-235
   
  • EKLER
 
  • EK 1- -İdareye Yapılacak Şikâyet Başvuru Dilekçesi Örneği-239
  • EK 2- -Kamu İhale Kurumu’na Yapılacak İtirazen Şikâyet Başvuru Dilekçesi Örneği-241
  • EK 3- -Şikâyet Başvurusu Üzerine İdare Tarafından Alınacak Karar Örneği-244
  • EK 4- -Şikâyet Dilekçesi ve Eklerine İlişkin Dizi Pusulası-246
  • EK 5- -Başvuru Süreleri Tablosu-247
  • İHALELERE KARŞIBAŞVURU MEVZUATI
  • İHALELERE YÖNELİK BAŞVURULAR HAKKINDA YÖNETMELİK-253
  • İHALELERE YÖNELİK BAŞVURULAR HAKKINDA TEBLİĞ-271
  • İDARİ YARGILAMA USULÜ KANUNU-293
  •  
  • KAYNAKÇA-323
  •  
  • KAVRAM İNDEKSİ-325