Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (38)      Nisan (73)      Mart (139)      Şubat (116)

Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu Yorumu ve İlgili Mevzuat

Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu Yorumu ve İlgili Mevzuat



Sayfa Sayısı
:  
406
Kitap Ölçüleri
:  
13x19 cm
Basım Yılı
:  
2013
ISBN NO
:  
9786051461694

150,00 TL









ÖNSÖZ

Anayasaya göre herkes, bilgi edinme ve kamu denetçisine başvurma hakkına sahiptir. Yine Anayasaya göre Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bağlı olarak kurulan Kamu Denetçiliği Kurumunun, idare¬nin işleyişiyle ilgili şikâyetleri inceleyeceği düzenlenmiş ve Kamu De¬netçiliği Kurumunun, kuruluşunun kanunla düzenleneceği belirtilmiş ve bunun üzerine 14.06.2012 tarihli 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu ile Kamu Denetçiliği Kurumu Türk Hukuk sisteminde yerini almıştır.

Böylece, kamu hizmetlerinin görülmesinde bağımsız ve etkin bir şi¬kayet mekanizması oluşturulmuş olup Kamu Denetçiliği Kurumu, idare¬nin her türlü eylem, işlem, tutum ve davranışlarına yönelik şikayetleri inceleyecek ve araştıracaktır. Bu şikayetleri incelerken de sadece huku¬ka uygunluk açısından değil insan hakları, adalet ve hakkaniyet yönle¬rinden de inceleme ve araştırma yapacaktır.

Kamu Denetçiliği Kurumu İdari Yargının alternatifi olmamakla bera¬ber kişiler ile (gerçek ve tüzel kişiler) idare arasındaki uyuşmazlıkları çözerek İdari Yargı′nın iş yükünün hafiflemesine de yardımcı olacaktır.

Kamu Denetçiliği Kurumunun, şikayet üzerine inceleme ve araştır¬masını belli bir süre içerisinde bitirmesi öngörülerek idare ve kişiler arasında vuku bulan uyuşmazlıkların kısa süre içerisinde çözüme kavuş¬turulması amaçlanmıştır. Ancak önemle belirtmek gerekir ki kişilerin Kamu Denetçiliği Kurumuna başvurmaları İdari Yargıya başvurma hakla¬rını ortadan kaldırmayacaktır.

Kamu Denetçiliği Kurumu Kanununun "Başvuru ve usulü" başlıklı 17 nci maddesinin, kanunun yayımı tarihinden dokuz ay sonra yürürlüğe gireceği belirtilmiş buna göre, Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunun Res¬mi Gazetede yayımlandığı 29.06.2012 tarihinden dokuz ay sonra yani 29.03.2013 tarihinde Kuruma, şikayet başvurularının alınacağı belirtile¬rek Kamu Denetçiliği Kurumunun fiilen 29.03.2013 tarihinde şikayet başvurularını alacağı öngörülmüştür.


Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu Yorumu ve İlgili Mevzuat başlıklı bu çalışma ile kanunun uygulanmasında gerek kanunun uygulayıcılarına gerek kuruma başvuru yapacak gerçek ve tüzel kişilere gerekse şikayet¬lerin muhataplarının mevcut bilgilerine çeşitlilik kazandırmak ve kanu¬nu farklı açılardan yorumlayarak değerlendirmek amaçlanmıştır.

Bu çalışmada ki Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu maddelerinin al¬tında yer alan açıklama kısmındaki yorumlar tamamen şahsi bilgi ve yorumlarımdan ibaret olup, Kamu Denetçiliği Kurumunun düşüncesi ya da görüşü olarak algılanmamalıdır.

Yapılan bu çalışmanın, hak ettikleri adalete ulaşmada Kamu Denetçi¬liği Kurumu′nu vasıta kılan gerçek ve tüzel kişilere, kanunun uygulayıcı¬larına ve tüm idarecilere faydalı olması temennisiyle.

Ahmet Alkan ŞİMŞEK
Kamu Denetçiliği Uzmanı

İÇİNDEKİLER

KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU KANUNU 1
1982 ANAYASASI 59
AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİ 141
İDARİ YARGILAMA USULÜ KANUNU 171
BİLGİ EDİNME HAKKI KANUNU 203
HAKİMLER VE SAVCILAR YÜKSEK KURULU KANUNU 213
MEMURLAR VE DİĞER KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI
HAKKINDA KANUN 245
TÜRKİYE İNSAN HAKLARI KURUMU KANUNU 253
DİLEKÇE HAKKININ KULLANILMASINA DAİR KANUN 271
EVRENSEL HİZMET KANUNU 275
İNSAN HAKLARINI İNCELEME KOMİSYONU KANUNU 285
AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE
DAİR KANUN 289
ELEKTRONİK İMZA KANUNU 303
TEBLİGAT KANUNU 315
KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU KANUNUNUN UYGULANMASINA
İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK 333
KAMU DENETÇİLİĞİ UZMANLIĞI YÖNETMELİĞİ 359
KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU DİSİPLİN AMİRLERİ YÖNETMELİĞİ 377
KAMU DENETÇİLİĞİ KURUMU PERSONELİ GÖREVDE YÜKSELME
VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ YÖNETMELİĞİ 379
HASTA HAKLARI YÖNETMELİĞİ 391