Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (73)      Mart (140)      Mart (140)      Ocak (138)

Kambiyo Senetlerine Özgü Takip Yolları

Kambiyo Senetlerine Özgü Takip Yolları



Sayfa Sayısı
:  
191
Kitap Ölçüleri
:  
21x18 cm
Basım Yılı
:  
1989
ISBN NO
:  
9754640084

80,00 TL









Önsöz

Alacaklıların alacaklarına en kısa zamanda kavuşmaları, bu arada özellikle enflasyondan kaynaklanan, paranın satın alma gücündeki azalmadan olumsuz şekilde etkilenmemeleri ve kötüniyetli borçluların dava ve/veya icra-iflâs takiplerini uzatma yolundaki çabalarının önüne geçilmesi yasakoyucunun önemli görevleri arasındadır.

Ülkemizde, gerek davalar gerek icra-iflâs takipleri, maalesef uzun sürmektedir. Bu uzamanın çeşitli sebepleri vardır. Bunların başında, ülkemizde yargı organlarının ve bu arada icra-iflâs dairelerinin aşırı bir işyükü altında bulunmaları gelmektedir. Yapılan istatistikler, icra iflâs dairelerindeki işlerin sayısının bugün için milyonlarla ifade edilir hale geldiğini göstermektedir. Hatta istatistikler izlendiğinde, bu sayının endişe verici şekilde her yıl giderek arttığı gözlemlenmektedir. Öte yandan, İcra ve İflâs Kanunumuzda bulunan çeşitli boşluklar nedeniyle (ve hatta bu boşluklardan bazen kötüniyetli şekilde yararlanılması yüzünden) de icra-iflâs takipleri istenilen hızda değildir. Bunun sonucu olarak yasakoyucu zaman zaman İcra ve İflâs Kanunumuzda değişiklikler yapma gereksinimini duymaktadır. Nitekim, bundan çok kısa bir süre önce, 3494 sayılı Kanunla da çeşitli değişiklikler gerçekleştirilmiş bulunmaktadır.

Bunların ötesinde, diğer bir uzama nedeni de, İcra ve İflâs Kanunumuzdaki kuralların yanlış veya eksik uygulanmasıdır.

İcra ve iflâs hukuku, çeşitli yararların (en azından alacaklı ile borçlu menfaatlerinin) çatıştığı, deyiş yerinde ise "sıcak" bir hukuk dalıdır. Onun "sıcaklığı", karşılıklı menfaatlerdeki dengelemenin bazen zorluğundan bazen değişkenliğinden ve sonuçta, taraflardan birinin alacaklı diğerinin borçlu olmasından, yani işin özünden kaynaklanmaktadır.

Ülkemizde icra ve iflâs hukuku kuralları, büyük uygulama alanına karşılık, belki de sanıldığının aksine, çok iyi bilinen kurallar değildir. Bu konuda derinliğine yazılmış eserlerin sayısı da azdır.

Değerli meslekdaşım Yargıç Mevci Ergün, icra ve iflâs hukuku alanından seçtiği "Kambiyo Senetlerine Özgü Takip Yolları" adlı doktora tezini, uzun süren titiz çalışması sonucunda tamamlayarak başarı ile verdi. Şimdi de tezin basılarak okuyucunun yararlanmasına sunulması, olumlu bir davranış olmaktadır.

Bu kitapta "kambiyo senetlerine özgü takip yolları", hem öğretideki görüşler hem de Yargıtay uygulaması gözönünde bulundurularak ayrıntılı ve derli toplu bir şekilde açıklanmaktadır. Kitabın basımının bu tarihlerde olması, 3494 sayılı

Kanunla İcra ve İflâs Kanunumuzda yapılan değişikliklerin kitaba işlenebilmesi açısından mutlu bir rastlantıdır. Bu şekilde İcra ve İflâs Kanunumuzun kambiyo senetlerine özgü takip yollarında yapılan değişiklikler de ilk kez bu kitapta ye-ralmaktadır. Bu açıdan da eserin uygulamacıya yardımı büyük olacaktır.

Bir icra ve iflâs hukukçusu olarak, Dr.Mevci Ergün′ü candan kutlar, bu konudaki eserlerini çoğaltmasını yürekten dilerim.

Doç.Dr.Ejder YILMAZ

A.Ü.Hukuk Fakültesi
Medeni Usul ve İcra-İflâs Hukuku
Anabilim Dalı Başkanı


SUNUŞ

Ekonomik işlevleri bakımından değişik amaçlarla kullanılan kambiyo senetlerinin, takip hukuku bakımından özel bir yeri vardır.

Kambiyo senetlerine özgü takip yolları konusunu doktora tezi olarak seçmiş olmamın nedenlerinden biri de, ekonomik ve sosyal hayattaki gelişmelere paralel olarak kullanımlarının artmasıdır. Zamanında tahsil olunamayan ticari senetlerin milyarlara ulaştığı nazara alınırsa, bu sorun karşısında kanunların yetersiz kaldığı bir alan olduğu açıktır. Bu sebeple, toplumdaki yakınmaları görmezlikten gelmek mümkün değildir.

Konunun uygulama ve doktrin bakımından, yoruma açık ve yetersiz olduğu gerçeği, üzerinde önemle araştırma yapılmasını gerekli kılmaktadır.

Doktora tez çalışmasından sonra, özellikle uygulama bakımından yararlı olacağı düşüncesiyle bazı eklemeler yapılmıştır. Böylece, Yargıtay′ın konu ile ilgili kararlarını da incelemek suretiyle, eserin uygulamaya dönük bir kitap olması amaçlanmıştır.

Bu çalışmamda alacaklı ve borçlunun hak ve yararlarının hakkaniyete uygun bir denge içinde uzlaşması görüşünden hareketle, konuyla ilgili kanunların yetersiz kaldığı alanlarda sorunlara çözüm getirici bir yaklaşım içinde olmaya özen gösterdim.

Bu çalışmanın hazırlanmasında emeği geçen değerli hocam merhum Prof.Dr.Burhan Gürdoğan′ı rahmetle anıyorum. Keza yardımlarını esirgemeyen Doç.Dr.Ramazan Arslan, Doç.Dr.Kemal Çevik, Doç.Dr.Nurkut İnan ile büyük insan ve bilim adamı Doç.Dr.Ejder Yılmaz′a en içten duygularımla teşekkürlerimi burada sunmayı görev sayarım.

Ayrıca, eseri basmayı ve dağıtmayı üstlenen Yetkin Basım, Yayım ve Dağıtım A.Ş.′nin değerli yöneticileri Y.Ziya Gülkök ve Muharrem Başer ile emeği geçen işçi kardeşlerime en candan teşekkürlerimi sunarım.


Aybastı, Ocak 1989

Dr. M eve i Erg ün

I

GİRİŞ

Ekonomik ve sosyal hayattaki değişikliklerin ortaya çıkardığı yeni sorunlar karşısında, giderek kanunların yetersiz kaldığı alanlar olmaktadır. Bunlardan biri de İcra ve İflas Kanununun Kambiyo Senetleri Hakkındaki Hususi Takip Usul-leri′ne ilişkin bölümüdür.

Ticari hayatta sürat, emniyet, güven ve tedavül esas olmakla birlikte, borcunu zamanında yerine getirmeyen borçluya karşı, alacaklının alacağına geç kavuşması hakkaniyete uygun düşmez.

Ekonomik işlevleri bakımından değişik amaçla kullanılan kambiyo senetlerinin ödenmemesinden dolayı, alacaklının zamamnda alacağım elde edememesi önemli bir sorun olarak gözlenmektedir.



I- KONUNUN ÖNEMİ

Toplumun ihtiyaçları ile ticari hayattaki gelişmelere paralel olarak, kambiyo senetlerinin kullanılması giderek artmıştır. Ekonomik işlevleri açısından kredi veya ödeme aracı olarak kullanılan kambiyo senetleri, Türk takip hukukunda özel bir mevki işgal ederler.

Türk hukukunda kambiyo senetleri terimi kendine özgü anlam ifade etmekte olup, bununla, bono, çek ve poliçe anlatılmak istenmektedir.

Alacaklı tarafından kambiyo senedindeki alacağın tahsil edilememesi küçük bir meblağ için belki anlam ifade etmeyebilir. Ancak belli bir kısa dönem içinde bu miktarın milyarlarla ifade olunması, memleketin ekonomik ve ticari faaliyetlerinin sarsıntıya uğramasına sebep olabilir. Kesin istatistiki rakamlar mevcut olmamakla birlikte, basın ve yayın organlarınca tahsil olunmayan ticari senetlerin milyarlara ulaştığı açıklanmaktadır. Bu sebeple, toplum hayatında kullanılan ve giderek artmakta olan ticari senetlerde mündemiç alacakların zamamnda tahsil edilmesi kaçınılmaz olmaktadır.

Özellikle ekonomik ve ticari faaliyetlerin, iyi gitmediği dönemlerde, ödenmeyen ve protestoya uğrayan ticari senetler nedeniyle, sarsıntıya uğradığı bir gerçektir.

Bu durumda; ticari senetlere bağh alacakların zamamnda tahsil olunması en önemli ve etkin çözüm olmaktadır.

Başlangıçta mehaz İsviçre İcra ve İflas Kanunundan yararlanılarak kendisine sistematik yönden biçim verdirilen İcra ve İflas Kanunumuzda, kambiyo senetlerine özgü haciz ve iflas usulleri öngörülmüş olup, mevcut düzenleme zamanla yetersiz kalmakta ve uygulamanın gerisine düşmektedir.



m




Her ne kadar ülke koşullan ve ihtiyaçları göz önünde tutularak iyi bir çalışma-nın ürünü olarak tasan hazırlanmış ise de, sonradan Türkiye Büyük Millet Meclisinde yapılan değişiklikler sonucu farklı bir kanun kabul edilmiştir. Mevcut hükümler ise, yoruma açık ve yetersiz kalmaktadır.

Bu sebeple, konu gerek doktrin ve gerekse uygulama bakımından araştırmaya açık büyük bir önemi haizdir.



II-İNCELEMENİN PLANI

Kambiyo senetlerine ö gü takip yollarını bu çalışmanın konusu olarak incelerken, öncelikle alacaklı ve borçlunun hak ve menfaatlerinin hakkaniyete uygun makul bir denge içinde uzlaşması fikrinden hareket ettim. Bunun için de İcra ve İflas Kanunu ile Ticaret Kanunu, Medeni Kanun ve Borçlar Kanununun konu ile ilgili hükümlerinin birbirlerine uyum halinde uygulanmasına özen gösterdim.

Bu çalışma sırasında, konu ile ilgili kanun, gerekçe ve tasardan, meclisteki oturum tutanaktan ve bu hususta yazılı yayınlan taradım. Diğer taraftan, konu hakkındaki Yargıtay kararlannı ve doktrin ile yabana kaynaklardaki görüş ve kurallan tesbit etmeye çalıştım.

Konunun sosyal ve ticari hayattaki önemi sebebi ile, gerek doktrin ve gerekse uygulama açısından mevcut kaynaklardan yararlanarak bazı sonuçlar çıkarmağa yöneldim.

İnceleme konum kambiyo senetlerine özgü takip yollan olup, genel haciz veya iflas yoluna benzer şekilde kanunda düzenleme görmüştür. Nitekim; takibin safhaları burada da aynıdır. Her iki takip yolu arasında sadece, takip talebi ve ödeme emri ile kesinleşmesi safhalarında farklar vardır.

Bu nedenle, safhalann incelenmesinde ayrıntılı olarak çalışma yapmış bulunmaktayım. Bunu yaparken, bütünlüğü bozmaması açısından, bu özel takip yollarının özellikleri üzerinde durularak, genel haciz veya iflas yolu ile takipte müşterek olan hükümlere yollama yapmakla yetindim.

Bu suretle önce I. bölümde, kambiyo senetleri ile ilgili açıklamalar ve bunlara özgü takibin özelliklerine yer verildikten sonra II. bölümün I. altbölünıün-de takip usullerinin genel koşullan, II. altbölümünde görev ve yetki, III. altbölümünde takip talebi ve IV. alt bölümünde ödeme emrine yer verdim. Bundan sonrasında III. bölümde kambiyo senetlerine özgü iflas yolu ile takip konusunu inceledim. Bu bölümde, aynca kambiyo senetlerine özgü iflas yolu ile takiplerde uygulanacak olan genel iflas yoluna ilişkin hükümler açıklanmıştır.

Sonra gelen IV. bölümde ise, kambiyo senetlerine özgü haciz ve iflas yolu ile takibe ilişkin ortak bazı hükümlere de kısaca değinmiş oldum.

En sonunda sonuç bölümü olarak, tüm çalışmanın öz şekilde bir anlatımını vermeğe çaba gösterdim.




İÇİNDEKİLER


İÇİNDEKİLER 11
KISALTMALAR DİZİNİ 19
YARARLANILAN KAYNAKLAR 21
GİRİŞ 27
I. Konunun önemi 27
II. İncelemenin planı 28


B İ R İ N C İ B Ö L Ü M

Genel Olarak Kambiyo Senetleri ve Karpbiyo Senetlerine Özgü Takibin Özellikleri


§.1-KAMBIYO SENETLERİ 29
A) Terim .sorunu 29
B) Kambiyo senetleri 30
I. Bono 30
1. Bonoda alacaklı sıfatı 31
2. Bonoda borçlu sıfatı 31
II. Çek.... 33
1. Çekle alacaklı sıfatı 34
2. Çekle borçlu sıfatı 35
III.Poliçe 35
1. Poliçede alacaklı sıfatı....′. 35
2. Poliçede borçlu sıfatı 35
C) Kambiyo senetlerine benzeyen senetler 36
I. Emre yazılı havale 36
II. Emre yazılı ödeme vaadi 36
İli.Kambiyo senetlerine özgü takip usullerine ilişkin
hükümlerin uygulana maması 36
§.2-KAMBİY() SENETLERİNE ÖZGÜ TAKİP YOLLARİ 37
A) Genel olarak 37
B) Takip yollarının kanunda düzenlenme sekli 37
C) Takip yolları ayırımı 38


§.3-KAMBİYO SENETLERİNE ÖZGÜ TAKİP YOLLARININ
ÖZELLİKLERİ 39
A) Takibin tarafları bakımından 39
B) Takipte tarafların temsili bakımından 40
C) Kambiyo senedi aslının ibrazı bakımından 40

I. Alacaklı bakımından 40
II. Borçlu bakımından 41
III.İcra müdürü bakımından 42
D) Rehnin paraya çevrilmesi yoluyla takip zorunluluğu
bulunmama bakımından 43
I. Rehnin paraya çevrilmesi nedir 43
II. Yasağın anlamı 43
III. Kambiyo senetleri bakımından olan İcra ve İflas
Kanunu hükmü 43
IV.İhtiyati haciz 44
1. İcra ve İflas Kanununun 257. maddesi hükmü 44
2. Kambiyo senetlerine bağlı alacaklar için aranacak
ihtiyati haciz sebepleri 44




İKİNCİ BÖLÜM
kambiyo Senetlerine Özgü Haciz Yolu ile Takip

I inci ALTBÖLÜM

Kambiyo Senetlerine Özgü Haciz Yolu ile Takip Usullerinin Gene! Koşullan

§.1-MADDİ HUKUKA İLİŞKİN KOŞULLAR 47
A) Alacağın kambiyo senetline dayanması 47
B) Takip talebinde bulunanın kambiyo senedi nedeniyle
"alacakhlık sılatf′nın bulunması 50
C) Borçlu sıfatında olanın kambiyo taahhüdünde bulunabilecek
bir kimse olması 50
Ş.2-TAKİP HUKUKUNA İLİŞKİN KOŞULLAR 51
A) Alacaklı, kambiyo senetlerine özgü takip talebinde
bulunmalıdır 51
B) Alacaklı, takip usullerinden hangisini seçtiğ′i′i belirtmelidir 52
C) Alacaklı, takip talebine kambiyo senedinin aslını ve borçlu
adedi kadar onaylı örneğini eklemelidir -. 52
D) Kambiyo senedinin vadesi gelmiş, olmalıdır 52
E) Kambiyo senedi zamanaşımına uğramamış olmalıdır 53


2nciALTBÖLÜM
Kambiyo Senetlerine Özgü Haciz Yolu ile Takipte Görev ve
Yetki






Ş.3-GENEL OLARAK 55
A) Görev 55
B) Yetki 55

I. Genel olarak , 55
II. Özel yetki kuralları 56

1. Poliçeye dayalı kambiyo takibinde..... 57
2. Bonoya dayalı kambiyo takibinde 58
3. 1,′eke dayalı kambiyo takibinde 58
IH.Tarafların yetkisiz icra dairesini yetkili kılmaları 60
IV.Yetki itirazı 61
1. Yetki itirazının süresi ve biçimi 61
2. Yetki itirazının yapılması 61
3. Yetki itirazının incelenmesi 63

a) Borçlu yetki itirazını, senetteki imza ile birlikte tetkik
merciine yapabilir 63
b) Borçlu yetki itirazını, borca karşı yapacağı itirazla
birlikle veya sadece icra dairesinin yetkisine karşı
bir dilekçe ile tetkik merciine yapabilir 63
aa) Yetki itirazının reddi 64
bb) Yetkisizlik kararı 64
4. Yetki itirazının yapılacağı yer 66


3 üncü ALTBÖLÜM
Kambiyo Senetlerine Özgü Haciz Yolunda Takip Talebi


§.4-KAMBİYO SENETLERİNE ÖZGÜ HACİZ YOLU İLE
TAKİP TALEBİ 67
A) Genel bilgi 67
B) Takip talebinin içeriği 70

I. Alacaklının ve varsa kanuni temsilcisinin ve vekilinin adı,
soyadı, şöhreti ve ikametgahı, alacaklı yabancı memlekette
oturuyorsa Türkiye′de göstereceği ikametgahı ■ 70
II. Borçlunun ve varsa kanuni temsilcisinin adı, soyadı,
şöhreti ve ikametgahı 71
III.Takip terekeye karşı açılmışsa mirasçıların adı,
soyadı, şöhreti ve ikametgahları , 73
1. Hakkındaki takip kesinleşmeden borçlu ölürse 73
2. Hakkındaki takip kesinleştikten sonra borçlu ölürse 74
IV. Alacağın cins ve Türk parasıyla tutarı, faizli
alacaklarda faiz miktarı ile işlemeye haşladığı gün 75


1. 3095 sayılı Kanundan önce temerrüt faizi 75
2. 3095 sayılı Kanundan sonra temerrüt faizi 76
V. Takip konusu kambiyo senedinin tarih ve numarası,
özetinin takip talebine yazılması 77
VI. Takip talebine kambiyo senedinin aslının ve borçlu
adedi kadar onaylı örneğinin eklenerek icra
dairesine verilmesi 77
VII.Alacaklının takip yollarından hangisini talep
ettiğinin yazılması 77
VIII.Alacaklı veya vekilinin imzası 77
C) İcra müdürünün görev ve yetkisi 78
D) Takip talebinde bulunmanın sonuçlan 82
I. Takip talebinin takip hukuku bakımından sonuçlan 82
1. Ödeme emrinin düzenlenmesi 82
2. Sürelerin korunması 83
3. Takip talebinden sonra açılan menfi tespit
davalarında icra takibinin durdurulması hakkında
ihtiyati tedbir kararı verilememesi 83
II. Takip talebinin borçlar hukuku bakımından sonuçlan 83


4 üncü ALTBÖLÜM
Kambiyo Senetlerine Özgü Haciz Yolu ile Takipte Ödeme Emri


§.5-ÖDEME EMRİNİN İÇERİĞİ 86
A) Takip talebindeki kayıtlar 87
B) Borcun ve takip mesraflarının "on gün" içinde ödenmesi ihtarı 87
C) Takibin dayanağı olan senet kambiyo senedi niteliğini
haiz değilse, beş gün içinde merciie şikayet edilmesi gereği 88
D) Takip müstenidi kambiyo senedindeki imza kendisine ait olmadığı
iddiasında ise bunu beş gün içinde açıkça bir dilekçe ile tetkik
merciine bildirmesi; aksi takdirde kambiyo senedindeki imzanın
bu fasıl gereğince yapılacak icra takibinde kendisinden sâdır
sayılacağı ve imzasını haksız yere inkar ederse sözü edilen senede
dayanan takip konusu alacağın yüzde onu oramnda para cezasına
mahkûm edileceği ve merciden itirazının kabulüne dair bir karar
getirmediği takdirde cebri icraya devam olunacağı (ÖK m.168/4)
ve ayrıca inkar tazminatına mahkum edileceği ihtarı 89
E) Borçlunun, borçlu olmadığı veya borcun itfa edildiği yada mehil
verildiği veya alacağın zamanaşımına uğradığı veya yetki
hakkında itiraz etmek istiyorsa bunu sebepleri ile birlikte beş
gün içinde tetkik merciine bir dilekçe ile bildirerek merciden
"itirazın kabulüne" dair bir karar getirmedikçe cebri icraya
devam olunacağı ihtarı 89


F) İtiraz edilmediği ve borç ödenmediği takdirde on gün
içinde İcra ve İflas Kanununun 74. maddesi hükmüne göre mal
beyanında bulunması, bulunmazsa hapisle tazyik edileceği
(ÜK m.76), mal beyamnda bulunmaz veya hakikate aykırı
beyanda bulunursa ayrıca hapisle cezalandırılacağı ihtarı 89
I. Borca itiraz durumunda 90
II. İmzaya itiraz durumunda 90
§.6-ÖDEME EMRİNİN TEBLİĞİ VE KESİNLEŞMESİ 91
A) Genel bilgi 91
B) Ödeme emri tebliğinin usulsüz yapılması 91
Ş.7-ÖDEME EMRİNE ŞİKAYET VE İNCELENMESİ 92
A) Şikayet nedenleri , 92
I. Takip dayanağı senedin, kambiyo senedi niteliğini
haiz olmadığı 93
II. Takipte bulunanın takip yetkisinin yokluğu 95
III.Takipte bulunanın alacaklı sıfatına sahip olmaması 96
IV.Aleyhine takip yapılanın, kambiyo senedinde borçlu
sıfatına sahip olmaması .....97
V. Ödeme emrindeki usulsüzlükler < 97
B) Şikayet süresi 99
C) Şikayet usulü ve incelemesi 99
§.8-ÖDEME EMRİNE İTİRAZ VE İNCELENMESİ 101
A) Genel bilgi 101
B) İtirazın geçerliliği için aranan koşullar 101

I. Ödeme emrinin tebliğ edilmiş olması 102
II. İtiraz iradesi 102
III. İtiraz mercii 102
IV. İtiraz edebilme ehliyeti 103
V. Borçlunun takip giderlerini ödemesi 103
Vl.İtirazm beş gün içinde yapılması 104
C) İmzaya itiraz ve incelenmesi 105
I. Genel bilgi 105
II. İmzaya itirazın kapsamı 106
III.İmzaya itiraz halinde icra takibinin geçici olarak durdurulması ...108
IV İmzaya itiraz halinde alacaklının hakları 109
1. İtirazın iptali davası açılması 110
2. İtirazın geçici kaldırılmasının istenmesi 111
a) Takibin dayandığı senet hususi olup, imza, itiraz sırasında borçlu tarafından reddedilmişse,
alacaklı itirazın geçici olarak kaldırılmasını isteyebilir 113
aa) Senet altındaki imzayı reddeden davalı (borçlu)
takibi yapan icra dairesinin yetki çevresi içinde ise 113


hb) Senet altındaki imzayı reddeden borçlu takibi
yapan icra dairesinin yetki çevresi dışında ise 114
b) Tetkik merciinin, itirazın kaldırılması hakkındaki
talep üzerine vereceği karar 116
aa) Borçlu imzayı kabul ederse 116
bb) Borçlu imzayı reddetmekte ısrar ederse 117
3. İtirazın kesin olarak kaldırılmasının istenilmesi 118
4. Alacak davası açılması 120
V. İmzaya itirazın kaldırılması üzerine borçlunun haklan 122
1. Borçtan kurtulma davası 122
2. Menfi tespit davası 125
a) Açılma zamanına göre menfi tespit davası 125
aa) İcra takibinden önce açılan menfi tespit davası 125
bb) İcra takibinden sonra açılan menfi tespit davası 126
b) Menfi tespit davasının açılma zamanının tayini 126
e) Yargılama usulü 126
d) Menfi tespit davasının sonuçlan 128
3-İstirdat davası. 129
D) Borca itiraz ve İncelenmesi 130
I. Genel bilgi 130
II. Borca itiraz sebepleri 131

1. Borcun "borçlu olmadığı" itirazı 131
2. Borcun itfa olunduğu itirazı 134
3. Mehil verildiği itirazı 136
4. Alacağın zamanaşımına uğradığı itirazı 138
5. Yetki itirazı 140
III.Kısmi itiraz , 140
IV,Borçlunun itiraz sebepleriyle bağlı olması 142
1. Borçlu itirazında sebep bildirmişse 142
2. Borçlu itirazında sebep bitdirmemişse 144
V. Borca itirazın incelenmesi 144
1. Genel olarak 144
2. Tetkik mercii hakiminin incelemesi 146
VI.Borca itirazın kabulü ve reddi kararlarına karşı kanun yolları 151
Ş.9-KAMBİYO SENETLERİNE ÖZGÜ HACİZ YOLU İLE
TAKİPLERDE GENEL HACİZ YOLUNA İLİŞKİN
HÜKÜMLERİN UYGULANMASI 152
A) Kambiyo senetlerine özgü haciz yolu ile takiplerde itirazla
ilgili olanlar 152
B) Diğerleriyle ilgili olanlar 153
C) Genel haciz yolu ile takip ve kambiyo senetlerine özgü
haciz yolu ile takiplerde farklar 153

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM1
Kambiyo Senetlerine Özgü îflas Yolu ile Takip
;
Ş.l-GENEL OLARAK.. ...,.:,......._..i........,.....;.;..,.......,....w..........^.l55
§.2-KAMBİYO SENETLERİNE ÖZGÜ İFLAS TAKİP TALEBİ 156
A) İflas takip talebinin içeriği 156
B) İflas takip talebi ve süre ....................İ.......,..,...,.*., 157
§.3-KAMBİYO SENETLERİNE ÖZGÜ İFLAS YOLU İLE TAKİPTE
YETKİ (SELÂHİYET) ;.:;..../.........„.′..′.′.: 158
A) İflas takibi için yetkili icra dairesi 158
B) İflas davası için yetkili ticaret mahkemesi..... .:......... : ..........159
Ş.4-KAMBİYO SENETLERİNE ÖZGÜ İFLAS YÖLÜ İLE TAKİPTE
İCRA MÜDÜRÜNÜN YETKİSİ................. ...........;.........;..;....: 160
§.5-KAMBİYO SENETLERİNE ÖZGÜ İFLAS YOLU İLE TAKİPTE c
ÖDEME EMRİ ..................,....................!...........„...... .;.....161
A) İflas ödeme emrinin düzenlenmesi ve içeriği ...161
B) İflas ödeme emrine itiraz 162
I. Borçluya iflas ödeme emrinin tebliği üzerine borçlunun
davranışlan..... .... İ.162
1. Borçlunun ödeme emrine itiraz etmesi 162
2. Borçlunun ödeme emrine itiraz etmemesi 165
3. Borçlunun ödemede bulunması 165
II. İflas ödeme emrine itiraz üzerine alacaklının haklan .165
1. İtirazın kaldırılması ve iflas karan verilmesini isteyebilir 165
2. İflas talebini geri alabilir 165
3. Bir başka takip yoluna gidebilir 166
C) İflas ödeme emrine şikayet 166
Ş.6-KAMBİYO SENETLERİNE ÖZGÜ TAKİP USULÜNDE
İFLAS DAVASI. ....168
A) İflas davasının açılması 168
B) İflasa tabi olmayan kimselerin iflasa ilişkin hükümlere
tabi tutulması, iflasa tabi olan kimseler aleyhine, kambiyo
senetlerine özgü iflas yolu ile takip yapabilir 170
C) İflas davasının ticaret mahkemesinde incelenmesi 171

I. İflas ödeme emrine itiraz ve şikayet edilmemiş olması halinde iflas
davası (ÜK m.173) 172
II. İflas ödeme emrine itiraz ve şikayet edilmiş olması halinde
iflas davası 174



III. İflas davasının ticaret mahkemesinde incelenmesi sırasmda
gecikmiş itiraz hakkının kullanılması 182
§.7-KAMBİYO SENETLERİNE ÖZGÜ İFLAS YOLU İLE
TAKİPLERDE GENEL İFLAS YOLUNA İLİŞKİN

HÜKÜMLERİN UYGULANMASI... 183

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Kambiyo Senetlerine özgü Haciz ve İflas Yolu ile Takibe İlişkin Ortak Bazı Hükümler


§.1-GENEL OLARAK
I85
§.2-BİRDEN FAZLA BORÇLU BULUNMASI 185
A) Kambiyo senedine imza atan borçluların tümünün iflasa
tabi olmaması 18"
B) Kambiyo senedine imza atan borçluların tümünün iflasa
tabi olması;... - ; 187
C) Kambiyo senedine imza atan borçlulardan banlarının iflasa
tabi olması • 187

SONUÇ • : 189