Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (38)      Nisan (73)      Mart (139)      Şubat (116)

KAÇAKÇILIK SUÇLARI GÜMRÜK KABAHATLERİ ve Gümrük Uyuşmazlıklarının Çözüm Yolları

KAÇAKÇILIK SUÇLARI GÜMRÜK KABAHATLERİ ve Gümrük Uyuşmazlıklarının Çözüm Yolları



Sayfa Sayısı
:  
896
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2013
ISBN NO
:  
9786053440840

160,00 TL

Bu ürün şu anda stoklarımızda yok!
Yazarın diğer ürünlerine gözatmanızı tavsiye ederiz...












KAPTAN KILIÇ

1963 yılında Şiran/Gümüşhane'de doğdu. 1982 yılında Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisini bitirdi. Aynı yıl girdiği Gümrük Kontrolörlüğü sınavını kazandıktan sonra Stajyer Gümrük Kontrolörü olarak atandı. 1986 yılında Yeterlik Sınavını kazanarak Gümrük Kontrolörü, 1992 yılında da Gümrük Başkontrolörü oldu. ikinci fakülte olarak girdiği istanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1998 yılında mezun oldu.

2004 yılında Ankara Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü görevini vekaleten yürütmüş olup, Eylül 2008-Nisan 2012 tarihleri arasında Edirne Gümrük ve Muhafaza Başmüdürü olarak görev yapmıştır. 2012 Nisan ayında atandığı Ege Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü görevi halen devam etmektedir.



ÖNSÖZ

Gümrük idareleri başta gümrük mevzuatı olmak üzere, dış ticaret mevzuatı ve kambiyo mevzuatını dikkate almak suretiyle, ülkeye eşya giriş ve çıkışma yön vermektedirler. Gümrük idaresince yapılan işlemlerin iki temel kanuna dayandığı bilinmektedir. Bunlar 4458 sayılı Gümrük Kanunu ve 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunudur. Her iki kanun muhataplannca ne derece iyi anlaşılır ve uygulanır ise, ülkemiz açısından o kadar olumlu sonuç doğurur. Ülkemiz ekonomisinin gelişmesinde gümrük idarelerinin önemi çok büyüktür. Gümrük idareleri gerek alt yapı ve teknolojik olarak gerekse bilgi yönüyle ileri seviyelere ulaştığında ülke ekonomisine katkıları da büyük olacaktır. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı özellikle 2013 yılında "Kolay ve Güvenli Ticaret-Büyük Türkiye" temasını işlemektedir. Bu çerçevede, yetkilendirilmiş yükümlü, yerinde gümrükleme, izinli gönderici ve ortak transit uygulamalarının yasal zemini oluşturularak hayata geçirilmiştir. Mevzuat alanında da çok önemli değişiklikler yapılmıştır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi gümrük idarelerinin uygulamada esas aldığı iki temel kanun olan Gümrük Kanunu ve Kaçakçılıkla Mücadele Kanunuyla ilgili olarak biz daha önce iki kitap çalışması yapmıştık. Bunlardan ilki 2007 yılında Gümrük Kontrolörleri Derneği tarafından bastırılan 5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun anlatıldığı kitap, ikincisi ise, Gümrük Müşavirleri Dernekleri İcra Kurulu tarafından 2009 yılında bastırılan "Gümrük Uyuşmazlıkları ve Çözüm Yolları-Gümrük Kabahatleri ve Uygulaması kitabımızdır. Aradan geçen zamanda başta 6455 sayılı kanunla olmak üzere, iki kanunda da önemli değişikler yapılmıştır. Bu nedenle yazdığımız iki kitabın güncellenmesine ihtiyaç duyulmuştur. Ancak, biz her iki kitapta ayrı ayrı güncelleme yerine birbiriyle yakın ilgisi olan bu konulan tek bir kitapta toplamayı uygun bulduk. Bunun okuyucular ve ilgilenenler açısından daha yararlı olacağını düşündük.


Kitabın birinci kısmında; Kaçakçılıkla Mücadele Kanununu ele aldık. Kanunun tanımlanna, kaçakçılık suçlanna, suçu etkileyen nedenlere, kanunun usul hükümlerine yer verdik. Ayrıca, bu kanunun uygulamasında önemli olan Türk Ceza Kanununun genel hükümlerinden de ana hatlanyla bahsettik. Kitabın ikinci kısmında ise; Gümrük idarelerinin Gümrük Kanunu ve ona dayalı olarak çıkanlan ikincil idari düzenlemeleri dikkate alarak yaptıklan; gümrük vergileri tahakkuk ve tahsil işlemlerine, kanunda düzenlenen kabahat fiillerine karşılık aldıklan para cezası kararlarına ve yine bu kanuna göre alınan hukuki sonuç doğurucu kararlara karşı; gümrük idarelerine uzlaşma, itiraz, kararların tebliğ usul ve esasları, idari yargıya başvurma, mahkeme kararlarının uygulanması, Kanunda düzenlenen kabahat fiilleri ve Kabahatler Kanunu genel hükümlerinin bunlara uygulanması konularını işledik.



Anlatımlarımızda ağırlıklı olarak; Gümrük idaresinin gerek Gümrük Kanunu gerekse Kaçakçılıkla Mücadele Kanununun uygulanmasından kaynaklanan ve muhatapları, bir başka deyişle başta yükümlüler olmak üzere onlar adına iş takip eden temsilcileri arasında yaşanan uyuşmazlıkların neler olduğuna, bunların idari ve adli süreçlerine, bu süreçlerin sonuçlarına Yargıtay ve Danıştay'ın konuyla ilgili verdiği ve içtihat mahiyetinde olan kararlarına da yer vermek suretiyle değindik. Yine yıllar içinde edindiğimiz tecrübelerin ışığında, anlatımlanmızı örnekler vermek suretiyle daha anlaşılır kılmaya çalıştık.

Bu çalışmamızın; gümrük idarelerinde çalışan bütün personele, gümrük idaresiyle muhatap olarak gümrük işlemi yaptıran iş sahip ve temsilcilerine, gümrük ve dış ticaret konularıyla ilgilenen herkese faydalı olacağını ümit ediyoruz.


Saygılarımla,


Kaptan KILIÇ


İzmir, Eylül 2013