Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (68)      Mart (140)      Şubat (116)      Ocak (138)

Kabahatler Kanunu

Kabahatler Kanunu



Sayfa Sayısı
:  
561
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2007
ISBN NO
:  
9789756292105

35,00 TL

Bu ürün şu anda stoklarımızda yok!
Yazarın diğer ürünlerine gözatmanızı tavsiye ederiz...









ÖNSÖZ


İdarenin ceza verme yetkisi yasayla belirlenmektedir. İdarenin yasaya bağlı olarak, tek taraflı iradeyle suç sayılan fiil için belirlediği para cezasına idari para ceza denir. İdari para cezalarını diğer cezalardan ayıran en belirgin nitelik, onların idarî makamlar tarafından verilmesidir.

İdarenin hizmetlerini gereği gibi ve ivedilikle görebilmesi için, yaptırım uygulama yetkilerine gereksinimi vardır. İdare bu yetkilerle, kamu düzeni ve güvenliğini, kamu sağlığını, ulusal servetleri zamanında ve gereği gibi koruyabilir. Bu nedenle, idareye, geniş ve çeşitli yaptırımlar uygulama yetkisi tanınmıştır. İdarî nitelikteki "para cezası", bir uyarı (ikaz) fonksiyonu gördüğü gibi. kamu açısından oluşmuş olan zararın giderilmesi amacına da hizmet edebilir.

01 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren Kabahatler Kanununda;

Türk Ceza Kanunu dışında tutulan genel ahlak, çevre ve sağlık gibi toplum düzenini ihlal eden kabahatlere idari para cezası ve idari tedbir uygulanması öngörmekte olup: kabahatlere ilişkin genel ilkeler, kabahatlere uygulanacak idari yaptırımların türleri ve sonuçlan, idari yaptırım kararlarının yerine getirilmesine ilişkin esaslar belirlenmiştir.

Ayrıca. 765 sayılı Türk Ceza Kanununda yer almasına rağmen 5237 sayılı Türk Ceza Kanununda suç olarak tanımlanmayan emre aykırı davranış, dilencilik, kumar, sarhoşluk, gürültü, tütün mamullerinin tüketilmesi, hayvanlara eziyet etme, kimliği bildirmeme, çevreyi kirletme, afiş asma, ruhsatsız av tüfeği taşıma gibi çeşitli haksızlar özel kabahatler olarak düzenlenmiştir.

Öte yandan, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 3 üncü maddesi Anayasa Mahkemesince iptal edilmiş ve kanun koyucuya yeni düzenleme yapılması konusunda zaman tanınmıştır. Bu karar nedeniyle, kanunun uygulamasında oluşacak boşluğu gidermek amacıyla, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun yürürlüğe girmesinden sonra, idarî yaptırım kararı gerektiren fiiller ve suç açısından uygulama birliği sağlanması, uygulamada ortaya çıkan tereddütlerin giderilmesi için 5560 Sayılı Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 3, 17, 20, 27, 28 ve Geçici 1. maddelerinde değişiklik yapan düzenlemeler yapılmışın

Kabahatler Kanunu, toplumu ve özellikle kolluk güçlerini ile belediye zabıtalarını yakından ilgilendirmektedir. Bu nedenle, Kolluk güçleri, Belediye zabıtaları ile vatandaşların suç ve ceza kapsamında karşı karşıya gelmesine neden olacak bu düzenlemenin, getirdiği yenilikler ile yetki ve cezaların herkes tarafından iyi bilinmesi gerekmektedir. İdari para cezasına dönüştürülmesi nedeniyle, bu cezaları vermeye yetkili BELEDİYE ZABITASI. SAHİL GÜVENLİK, JANDARMA ve POLİS memurlarına ve uygulamada tereddüt oluşturabilecek durumların gidermesine katkı sağlaması amacıyla bu çalışma ele alınmıştır.

Bu kitabın yazılmasında büyük desteğini gördüğüm Sadi KAZANCI, Emre KAZANCI ve Kazancı Yayınları çalışanlarına saygılar sunarım.

İbrahim ÇİÇEK
Şişli/İSTANBUL

İÇİNDEKİLER

• Önsöz 5

• İdari Para Cezalan 9


• 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu 11

• Anayasa Mahkemesi Kararlan 301


• Yargıtay Kararları 135

• Uyuşmazlık Mahkemesi Kararları 163


• Genelgeler 359

• Tebliğler 403


• Mevzuat 429