Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mart (135)      Şubat (116)      Ocak (139)      Aralık (134)

İthalat Hakkında Her Şey ( İthalat İşlemleri )

İthalat Hakkında Her Şey ( İthalat İşlemleri )



Sayfa Sayısı
:  
536
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2009
ISBN NO
:  
9789756392935

35,00 TL

Bu ürün şu anda stoklarımızda yok!
Yazarın diğer ürünlerine gözatmanızı tavsiye ederiz...









Doç. Dr. S. Burak Arzova

S. Burak Arzova İstanbul 1970 doğumludur. Orta ve Lise Öğrenimine Saint Benoit Fransız Lisesi\′nde tamamlayan Arzova, 1994 Marmara İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Mezunudur.

1994 Yılında Sosyal Bilimler MYO\′da göreve başlamış, 1996 yılında Yüksek Lisansını tamamlamış, 2000 yılında da Doktor unvanını almıştır. 2002 yılında Yardımcı Doçentliğe yükseltilen Arzova 2004 yılında girdiği Doçentlik Sınavı\′nda başarılı olarak Doçent unvanı almış ve Doçent olarak Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü, Muhasebe-Finansman Ana Bilim Dalı\′nda göreve başlamıştır. Fakültesi\′nde İthalat İhracat ve Gümrük Seminerleri ve çeşitli muhasebe dersleri yanında, Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü\′nde Fransızca olarak çeşitli dersler vermektedir. Yurt dışı ve içinde çok sayıda makale, tebliğ, bildiri yayınlamış olan Arzova, 1992 yılından bu yana Gümrük Karnesi sahibidir. Gümrük. İthalat-İhracat İşlemleri ve İşleyişine ilişkin başta İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve GAP-GİDEM olmak üzere, İstanbul ve ülkemizin çeşitli şehirlerinde yüze yakın seminer ve eğitim vermiş ve hâlen vermektedir. Gümrük konusundaki uzmanlığı hem teorik hem de pratik yönüyledir.

Uluslararası Ticaret-Alternatif Finansman Teknikleri ve Muhasebesi - Ticari Yazışma Örnekleri; Barter İşlemleri, İşleyişi Hukuki Yönü ve Muhasebeleştirilmesi; Faaliyet Tabanlı Maliyet Yönetimi, İhracat Hakkında Her Şey yazarın yayınlanmış kitaplarıdır.

Fransızca ve İngilizceyi çok iyi derecede bilen Arzova evli ve iki
ÇOCuk babasıdır,
[arzova@gmail.com]






9




ONSOZ

Ülkemiz ilk defa sebebinin kendisi olmadığı bir kriz ile karşı karşıya ABD\′de başlayıp dünyayı saran ve ilk önce finansal sektörü etkileyen ama şimdi reel sektöre sirayet eden bu kriz tüm dünya ülkelerini etkiledi. Ama en çok ihracat fazlası veren ülkeler, dünyada yaşanan talep daralması nedeniyle bu krizden daha da çok etkilendiler. Türkiye, mevcut kriz sayesinde yıllardan beri büyük miktarda cari açık veren bir ülkeden çok daha küçük vari açık veren bir ülke haline dönüşmeye başladı. Ancak bu daralma şişman olduğu için rejim yapma gereği duyan bir kişinin diyet uygulaması gibi değil de aç kaldığı için midesi küçülen kişi haline dönüştürdü ülkemizi, ihracat tüm ülkelerin yaşam döngüsünü sağlayan en önemli gelir kaynağı olurken, bu döngüde dengeyi sağlayan unsur ise ithalattır. Dünyada bazı ülkeler ihracat fazlası verirken bazıları da ithalat fazlası verirler. Tıpkı Türkiyemizin olduğu gibi. İhracat kadar ithalatta önemli bir süreçtir. İkisi beraber bir ülkenin dış ticaret hacmini oluştururlar.

Ekonomiyi yönetenler 2023 yılı için yani Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100 yılı için hedefi 500 milyar USD koydular. Bu hacmin içinde büyüyen ithalat rakamlarının olacağı aşikar. İncelediğim kitapların pek çoğunun ya ihracat ağırlıklı olduğunu ya da dış tiaret kitabı bile olsalar ihracatın kitap içindeki ağırlığının daha fazla olduğunu gözlemledim. Bu çalışmayı oluştururken iki amacım vardı. Bunlardan birincisi daha önce yayımladığım \"İhracat Hakkında Her şey\" isimli kitabıma bir kardeş oluşturmak, diğeri ise raflarda görmeye alışık olmadığımız şekliyle konusunun sadece ithalat olduğu ve içinde az çok ithalata ilişkin her şeyi barındırmaya çalışan bir kitabı öğrenim ve iş hayatına sunmaktı.



Tabidir ki, çalışmanın oluşumunda ve hatta nihayete ermesinde kitap içinde pek çok eksiklik olabilir. Okuyucunun uygulayıcının geri dönüşleri sayesinde bu eksiklikleri en aza indirmekte bu kitabın yazarının temel görevidir.

Bu kitap sayesinde okuyucuların, uygulayıcıların ve öğrencilerin ithalata ilişkin bilgileri belli bir sistematik içerisinde derli toplu bulacağı kanaatindeyim.

Bu kitabın ortaya çıkmasında uzun zamandan beri verdiğim eğitimlere katılan tüm katılımcıların, tüm öğrencilerimin ve özellikle mesleğinde 40. yılını dolduran Gümrük Müşaviri Sevgili Babam Mehmet Arzova\′nın katkıları büyük olmuştur. Beni yetiştiren üzerimde büyük emeği olan ve bu kitabı adadığım Sevgili Anneme de teşekkürü bir borç bilirim.

Sevgili Eşim; her zaman yanandadır. Özellikle kendisinden aldığım zamanlara karşı hiçbir zaman bunu bana yansıtmadığı ve evimizin canavarları olan sevgili oğullarım Kerem ile Kaan\′ı yetiştirmedeki sabır ve ezin için eşime bir kere daha bu vesile ile teşekkür etmek isterim.

Bir diğer teşekkürüm ise 03.07.2008 tarihinden bu yana her pazartesi sabahı Ekonomi Yorumculuğu yaptığım ve bu aile içinde olmaktan büyük mutluluk ve gurur duyduğum başta Ekonomi Müdürü Saym Selçuk Geçer olmak üzere Kanal 24 ailesinin tüm fertlerinedir.

Bu kitabın ortaya çıkmasında büyük sabır ve özenle benimle birlikte çalışan Türkmen Kitabevi sahibi Sayın Mustafa Türkmenoğlu\′na ve Avcıol Basım Yayın\′dan Saym Ufuk Çetiner\′e sevgi ve teşekkürlerimi
sunarım.







Doç. Dr. S. Burak Arzova
Feneryolu, Şubat 2009

GİRİŞ

Dünya ülkelerinin birbirine ne kadar yakınlaştığı, aradaki sınırların ne derecede kalktığı şiddetini bugünlerde tüm hızıyla hissettiğimiz küresel ekonomik kriz döneminde daha da iyi anlaşılır hale gelmiştir. Bu dünyada her ülke bir pazar her kişi ise bir müşteri konumundadır. Türkiye\′mizin mevcut ekonomik yapısı ile dünyanın sayılı ekonomileri arasına girdiği somut bir gerçektir. ABD\′de başlayan ve sesini eskisinden daha da etkin bir biçimde duyuran korumacılık anlayışının yenidünya düzeninde de yerinin olamayacağı diğer ülkelerin özellikle Avrupa Bir-liği\′nin karşı yüksek sesiyle dinmiş durumdadır. Bu özetle şu anlama gelmektedir: Her ülke bir ihracatçıdır ancak her ülke bir ithalatçıdır da. Sadece ihracat ya da sadece ithalat yaparak yaşayabilmek olanaksızdır. O halde ülkenin en önemli getiri kaynağı olarak görülen ihracat ve mevzuatını iyi bilmek yeterli olmamaktadır, ithalat ve mevzuatını ve hatta ne kadar ekonomik birliklere entegre olunsa da gümrük uygulamalarını bilmek her şeyden önce ticareti doğru yapabilmenin temel şartıdır.

Bu çalışmanın en önemli amacı hem öğrencilerime hem de iş hayatındaki uygulayıcılara her ihtiyaç duyduklarında cevap bulabilecekleri bir kaynak oluşturmanın yanında, başından sonuna kadar bir işleyiş sürecini tüm ayrıntıları ile vererek bu süreçte bilgi eksikliğinden kaynaklanan aldatılan olmamalarına yardımcı olabilmektedir.

Kitabın en önemli özelliklerinden biri, emsallerinden çok daha fazla belgeyi ilgililerin kullanımına sunarak bilgilenmelerini sağlamaktır. Abraham Lincoln\′ün de dediği gibi \"Deniz kenarında balık tutan insanlar ikiye ayrılır: Spor olsun diye balık tutanlar ve bunu bir iş olarak algılayıp ciddiye alarak balık tutanlar. Bir deniz kenarında saatlerce aptal gibi beklemek ile balık tutmak arasında çok ince bir fark vardır. O fark balıktır.\"

Bu çalışma 6 bölümden oluşmaktadır:

Birinci Bölümde; İthalat ve ithalatçı tanımlamaları üzerinde durularak, ithalat yapmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken hususlar ana başlıkları itibariyle incelenmiştir.

İkinci Bölümde; Başından sonuna kadar ithalat süreci gerçek yaşamdaki akışa uygun olarak kurgulanmış ve belgeler ile desteklenmiştir.

Üçüncü Bölümde; İthalat türleri üzerinde geniş olarak durularak, uygulamacıların en önemli ihtiyaçları olan detaylar verilmeye çalışılmıştır.

Dördüncü Bölümde; Teslim şekilleri açıklamalı ve şematik olarak işlenmiş, destekleyici bilgiler ile uygulama yönü ağırlıklı özellikli bilgiler verilmiştir.

Beşinci Bölümde; Ödeme şekilleri üzerinde durulmuş, özellikle ödeme şekillerinden akreditifli ödeme detaylı bir şekilde incelenmiş ve UCP 600\′ün özellikli uygulamalarına yer verilmiştir.

Altıncı Bölümde; İthalat sürecinde kullanılan ve kullanılabilecek en önemli görülen belgeler yer verilmiştir. Kitabın en kuvvetli olduğu bölümlerden biri bu bölümdür.

Yedinci Bölümde; Kitabın hazırlanmasında yararlanılan kaynaklara yer verilmiştir.

İÇİNDEKİLER


Giriş 1


1. Bölüm
İthalat ve İhracatçı


1.1. İthalat 3
1.1.1. İthalatı Gümrük Vergisinden Muaf Eşya 5
1.1.2. İthalatı Yasak Olan Mallar 8
1.1.3. İthalatında Belirli Mercilerin Ön İzni Olan
Mallara İlişkin Belgeler 12
1.2. İthalat Rejim Kararı
1.3. İthalatçı 52
1.3.1. İthalatçının Temsili 53
1.4. Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşavir Yardımcıları İle
Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri 60
1.4.1. Gümrük Müşaviri ve Gümrük Müşaviri Yardımcıları 60
1.4.2. Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri 64
1.4.2.1. Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirlerince
Yapılacak Tespit Raporları 68
1.4.2.2. Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirlerince Lojistik
Sektörüyle İlgili Yapılacak Tespitler 68
1.4.2.3. Yetkilendirilmiş Gümrük Müşaviri Kavramından
Doğan Tedirginlik Yaratan Anlamalar 78
1.4.2.4. Ekonomik Operatörlük İçin İstenilen Koşullar 80
1.4.2.5. Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsünün Tanınması
İçin Gereken Koşullar 80
1.5. İthalatçı Birlikleri (Yürürlükten Kalktı) 81


2. Bölüm

İthalat Süreci


2.1. İthal Edilecek Mallara İlişkin Piyasa Araştırması Yapılması 87
2.2. İthal Edilecek Mallara İlişkin Tedarikçinin Bulunması 87
2.3. Malların Yükleyici Tarafından Yüklemesinin Tamamlanıp
Yurda Getirilmesi ve Giriş Gümrüğüne Sunulması 88

2.3.1. Malların Yükleyici Tarafından Yüklemesinin Tamamlanıp
Yurda Getirilmesi 88
2.3.1.1. Karayolu 89
2.3.1.2. Denizyolu 89
2.3.1.3. Uçaklar 90
2.3.1.4. Taşıtlara İlişkin İstisnalar 90
2.3.2. Malların Giriş Gümrüğüne Sunulması 94
2.3.2.1. Özet Beyan 100
2.3.2.2. Eşyanın Boşaltılması 103
2.3.2.3. Özet Beyan İle Boşaltma Listesinin Karşılaştırılması
ve Özet Beyan Takibatı 103
2.4. Beyan Öncesi Yapılan İşlemler 110
2.4.1. Küşad Yapmak 110
2.4.2. Ordino Bölünmesi Talep Etmek 111
2.5. Tarife (GTIP) Tespiti 112
2.5.1. Gümrük Tarifesi 112
2.5.1.1. Spesifik Tarife 112
2.5.1.2. Advalorem Tarife 112
2.5.1.3. Karma Tarife 113
2.5.2. Eşyanın Ağırlığı 113
2.5.2.1. Brüt Ağırlık 114
2.5.2.2. Net Ağırlık 114
2.5.2.3. Özel Ambalajlar 114
2.5.3. Türk Gümrük Giriş Tarife Cetveli 115
2.5.3.1. Gümrük Tarife Cetveli İle İlgili Açıklamalar 117
2.5.3.2. Kısaltmalar 118
2.5.3.3. Ölçü Birimleri 119
2.5.3.4. Tarifenin Yorumu İle İlgili Genel Kurallar 120
2.6. Beyan ve Beyanname 122
2.6.1. Beyan 122
2.6.1.1. Yazılı Beyan 123
2.6.1.2. Sözlü Beyan 128
2.6.1.3. Tasarruf Yoluyla Yapılmış Beyan 130
2.6.2. Beyanname 133
2.6.2.1. Beyannameye Veri Girişi 134
2.6.2.2. Beyannamenin Tescili 136

2.7. Eski Malların İthali 140
2.8. Eşyanın Gümrük Kıymeti ve İthalde Alınan Vergiler 150
2.8.1. Eşyanın Gümrük Kıymeti 152

2.8.2. İthalde Alınan Vergiler 153
2.8.2.1. Gümrük Vergisi 154
2.8.2.1.1. Gümrük Vergisinin Konusu 154
2.8.2.1.2. Gümrük Vergisinin Yükümlüsü 154
2.8.2.1.3. Gümrük Vergisinin Matrahı 155
2.8.2.1.4. Gümrük Vergisinde Vergiyi Doğuran Olay 155
2.8.2.1.5. Gümrük Vergisinde Muafiyet ve İstisnalar 156
2.8.2.1.6. Gümrük Vergisinde Vergilendirme Süreci 159

2.8.2.1.6.1. Gümrük Vergisinin Tarhı 159
2.8.2.1.6.2. Gümrük Beyannamesinin
Verilmesi 160
2.8.2.1.6.3. Tescil 160
2.8.2.1.6.4. Beyanın Kontrolü 160
2.8.2.1.6.5. Gümrük Vergisinin Hesaplanması 161
2.8.2.1.6.6. Gümrük Vergisinin Tebliği 161
2.8.2.1.6.7. Gümrük Vergisinin Tahakkuku .... 162
2.8.2.1.6.8. Gümrük Vergisinin Tahsili 162
2.8.2.1.7. Gümrük Vergisi Uyuşmazlıklarının
Ortaya Çıkışı 163
2.8.2.1.7.1. Gümrük Eşyası Gümrük
Denetiminde İken Ortaya Çıkan
Uyuşmazlıklar 164
2.8.2.1.7.2. Gümrük Eşyası Gümrük
Denetiminden Çıktıktan Sonra
Ortaya Çıkan Uyuşmazlıklar 164
2.8.2.1.8. Gümrük Vergilerinden Kaynaklanan
Uyuşmazlıkların Çözüm Yolları 165
2.8.2.1.8.1. İtiraz 165
2.8.2.1.8.1.1. İtiraz Sebepleri 165
2.8.2.1.8.1.2. İtiraz Mercileri 166
2.8.2.1.8.1.3. Tahlile İtiraz 166
2.8.2.1.8.1.4. Gümrük Para
Cezalarına İtiraz 167
2.8.2.1.9. Düzeltme 167
2.8.2.1.10. Yargısal Başvuru 168
2.8.2.2. İthalde Alınan Katma Değer Vergisi 169
2.8.2.3. Özel Tüketim Vergisi 170
2.8.2.4. Gözetim Vergisi 172
2.8.2.4.1. Örnek Uygulama 177


2.8.2.5. Toplu Konut Fonu 178
2.8.2.6. Telafi Edici Vergi 185
2.8.2.6.l.Telafi Edici Vergi Uygulamasında
Adı Geçen Ülkeler 185
2.8.2.6.2. Telafi Edici Vergi Uygulamasına İlişkin
Genel Hususlar 187
2.8.2.6.3. DİİB Taahhüt Hesabının Kapatılması
Kapsamında TEV\′e İlişkin Hususlar 190
2.8.2.7. Damga Vergisi 209
2.8.2.8. Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu 209
2.8.2.9. İthalatta Alınan Vergiler ve Muhasebe İlişkisi 211
2.9. İthalat Fatura Bedellerinin Transferi 224
2.10. Eşyanın Muayenesi 228
2.10.1. Muayene Hatları 229
2.10.1.1. Kırmızı Hat (Fiziki Muayene) 229
2.10.1.2. Sarı Hat (Belge Kontrolü) 230
2.10.1.3. Yeşil Hat (Muayene Edilmeyecek Eşya) 230
2.10.1.4. Mavi Hat (Sonradan Kontrol) 231
2.10.2. İkinci Muayene 232
2.11. Eşyanın Gümrükten Çekilmesi 237

3. Bölüm İthalat Türleri


3.1. Bağışlar 241
3.1.1. Eşyaya İlişkin Şartlar 242
3.1.2. Talep Edilen Belgeler 242
3.1.3. Taleplerin İntikal Şekli 243
3.1.4. Eşyanın Teslim Edileceği Gümrük İdaresi 244
3.1.5. Karara Bağlama ve İthal İşlemleri 244
3.1.6. Satış Veya Devir 244
3.2. Doğal Afetler Nedeniyle Yurt Dışından Yapılacak Bağışlar 249
3.2.1. Eşya İthal Edebilecekler 249
3.2.2. Eşyaya İlişkin Şartlar 249
3.2.3. İthal Şekli 249
3.2.4. Gıda Maddeleri ve Sağlık Malzemelerinin Denetimi 250
3.2.5. Beyan Harici Eşya Çıkması 251
3.2.6. Devir ve Satış 251
3.3. Naklihane 256
3.3.1. Ev Eşyası İthali 256

3.3.2. Kişiye Ait Şartlar 256
3.3.3. Eşyaya İlişkin Şartlar 257
3.3.4. Gümrük İdaresine İbraz Edilecek Belgeler 257
3.3.5. Kamu Görevlilerinin Kullanılmış Ev Eşyasına İlişkin
Gümrük İşlemleri 258
3.3.6. Kullanılmış Ev Eşyası İthal Hakkının Kullanılması 259
3.3.7. Ev Eşyası İthal Türleri 261
3.3.7.1. Evlilik Nedeni İle Eşya İthali 261
3.3.7.1.1. Evlilik Nedeniyle Eşya İthal
Edebilecek Kişiler 261
3.3.7.1.2. Evlilik Nedeniyle Muafen İthal
Edilebilecek Eşya 261
3.3.7.1.3. Evlilik Nedeniyle Muafen Eşya İthaline
İlişkin Süreler 261
3.3.7.2. Miras Yoluyla İntikal Eden Eşyanın Muafen İthali 262
3.3.7.2.1. Gümrük Muafiyetinin Uygulanamayacağı
Durumlar 263
3.3.7.3. Türkiye\′ye ve Öğrenim Amacıyla Gelen Öğrencilere
Ait Malzeme ve Ev Eşyası 263
3.4. Yolcu Beraberinde Eşya Getirilmesi 264
3.4.1. Yolcuların Beraberinde Yurt Dışına Götürebilecekleri YTL ve
Döviz Tutarı 264
3.4.2. Yolcuların Beraberinde Yurda Getirebilecekleri ya da
Yurtdışına Götürebilecekleri Ziynet Eşyasının Tutarı 265
3.4.3. Zati Eşya Muafiyeti 265
3.4.4. Posta Yoluyla Gelen Eşya ve Hediyelik Eşya Muafiyeti 265
3.4.5. Yolcu Beraberinde Getirilen Hediyelik Eşya Muafiyeti 266
3.4.6. Yolcu Beraberinde Getirilen Hediyelik Eşya Muafiyeti
Uygulamasında Sınırlama 267
3.4.7. Kıymeti 1.500 €\′u Geçen Eşyanın İthali 268
3.4.8. Bandrol Ücretleri 272
3.5. Bedelsiz İthalat 274
3.5.1. Bedelsiz İthalat Hakkından Yararlanabilecekler 275
3.5.2. Muafiyet Ve Muafiyet Kapsamı Eşya 277
3.5.3. Bedelsiz İthalat Hakkından Yararlanamayacak Olanlar 278
3.5.4. Bedelsiz İthalatta Müracaat Süresi 278
3.5.5. Bedelsiz İthalat Müracaatında Aranan Belgeler 279
3.5.6. Türkiye Gümrük Bölgesi Dışında Sürdürülen Ekonomik
Bir Faaliyetin Türkiye Gümrük Bölgesine Naklinin Şartları
ve Müracaatta Aranacak Belgeler 279



3.5.7. Bedelsiz İthalat Kapsamında Yurda Getirilecek Olan
Otomobiller İçin Mali Yükümlülükler ve Oranlar 280
3.5.8. Gümrükte Ödenecek Vergiler ve Oranları 281
3.5.8.1. Özel Tüketim Vergisi 281
3.5.8.2. Katma Değer Vergisi 281
3.6. Özel Tertibatlı Sakat Aracı İthali 282
3.6.1. Genel Şartlar 282
3.6.2. Özel Tertibatlı Sakat Aracı İthalatında Aranan Belgeler 283
3.6.3. Özel Tertibatlı Sakat Aracı İthalatında Müracaat Şekli 284
3.6.4. Özel Tertibatlı Sakat A.racı İthalatında Devir ve
Satış Koşulları 285
3.7. Özel Kullanıma Mahsus Kara Taşıtları 285
3.8. Geçici İthalat 287

3.8.1. Genel Şartlar 287
3.8.2. Eşyanın Serbest Dolaşıma Giriş Rejimine Tabi Tutulması 291
3.8.3. Geçici İthal Eşyasının Yeniden İhracı 291
3.8.4. Ambalaj Malzemelerinin Yemden İhracı 291
3.8.5. Tahakkuk ve Tahsilata İlişkin Hükümler 292
3.8.6. Geçici İthal Eşyasının Nakli 293
3.8.7. INF - 6 Formu 294
3.9. Diplomatik Muafiyet Kapsamında Gelen Eşya 296
3.10. Geri Gelen Eşya 298
3.10.1. Geri Gelen Eşyanın Beyanı 299
3.11. Deniz Balıkçılığı Ürünleri ve Denizden Çıkartılan Diğer Ürünler 301
3.12. Hariçte İşleme Rejimi 301

3.12.1. Belgenin/İznin Gönderileceği Merciler 302
3.12.2. Vergilendirme 303
3.12.3. Gümrük İdarelerince Yapılacak İşlemler 304
3.12.4. İhraç Edilen Eşyanın Geri Getirilmesi 304
3.12.5. İthalatın Gerçekleştirilmesi 304
3.12.6. Taahhüdün Kapatılması 305
3.12.7. Belgenin İptali 306
3.12.8. Hariçte İşleme Tedbirlerine Uyulmaması 307
3.13. Dahilde İşleme Rejimi 317
3.13.1. Şartlı Muafiyet Sistemi 317
3.13.1.1. Eşdeğer Eşya Kullanımı 317
3.13.1.2. Yurt İçi Alımlar 318
3.13.1.3. Teminat 319
3.13.2. Geri Ödeme Sistemi 322

3.13.2.1. Geri Ödeme Sistemi Uygulanmayacak Haller 323
3.13.2.2. Ödenen Verginin Geri Verilmesi 323
3.13.2.3. Belge/İzin Düzenlenmesi 324
3.13.2.4. Belge/İzin Müracaatı 325
3.13.2.5. Belge/İzin Düzenlenmesi 327
3.13.2.6. Belgenin Gönderileceği Merciler 328
3.13.2.7. Belgenin/İznin Revizesi 328
3.13.2.8. Süreler 329

3.13.2.8.1. Belge/İzin Süresi 329
3.13.2.8.2. Ek Süre Müracaatı 329
3.13.2.8.3. Ek Süre Müracaatının Değerlendirilmesi.. 330
3.13.2.8.4. Haklı Sebep Hallerine İlişkin Müracaat 330
3.13.2.8.5. Haklı Sebep Hallerinin Değerlendirilmesi. 330
3.13.2.8.6. Mücbir Sebep İle Fevkalade Haller 331
3.13.2.8.7. Mücbir Sebep İle Fevkalade Hallerin
Değerlendirilmesi 332
3.13.2.8.8. Takip ve Değerlendirme 333
3.13.2.8.9. Temsilci Aracılığı İle İthalat 334
3.13.2.8.10. Gümrük İdaresince Yapılacak İşlemler 335
3.13.2.8.11. Gözetim ve Korunma Önlemlerine Tabi
Eşya 338
3.13.2.8.12. Telafi Edici Verginin Ödenmesi 338
3.13.2.8.13. Verginin Geri Verilmesi 340
3.13.2.8.14. Kısmi Teminat İadesi Müracaatı 341
3.13.2.8.15. Kısmi Teminat İadesi Müracaatının
Değerlendirilmesi 341
3.13.2.8.16. İhracat Taahhüdünün Kapatılması 342
3.13.2.8.17. Dahilde İşleme İzin Belgeleri ve
Dahilde İşleme İzinlerinin Kapatılması
İçin Gereken Belgeler 343
3.13.2.8.18. Kapatma Müracaatının Değerlendirilmesi 345
3.13.2.8.19. Kapatma İşleminin Bildirileceği Merciler.. 348
3.13.2.8.20. Teminatın/Verginin İadesi 349
3.13.2.8.21. Belgenin Kaybedilmesi 349
3.13.2.8.22. İhraç Edilen İşlem Görmüş Ürünün
Geri Getirilmesi 349
3.13.2.8.23. İhracatın Gerçekleştirilmemesi 350
3.13.2.8.24. Belgenin/İznin İptali 351



3.13.2.8.25. Dahilde İşleme Tedbirlerine
Uyulmaması 352
3.13.2.8.26. Dahilde İşleme Rejiminde Sağlanan
Hakların Kötüye Kullanımı 354
3.13.2.8.27. Denetim 354


4. Bölüm
5. Teslim Şekilleri (Incoterms)
4.1. Ex VVorks (EXW) 359
4.2. Free Carrier (FCA) 360
4.3. Free Alongside Ship (FAS) 363
4.4. Free On Board (FOB) 364
4.5. Cost And Freight (CFR) 366
4.6. Cost, Insurance And Freight (CİF) 368
4.7. Carriage Paid Tcr(CPT) 370
4.8. Carriage And Insurance Paid To (CİP) 371
4.9. Delivered At Frontier (DAF) 373
4.10. Delivered Ex Ship (DES) 374
4.11. Delivered Ew Quay (Duty Paid) (DEQ) 376
4.12. Delivered Duty Unpaid (DDU) 378
4.13. Delivered Duty Paid (DDP) 380


5. Bölüm
Ödeme Şekilleri

5.1. Mal Mukabili 389
5.1.1. İthalatta Mal Mukabili 391
5.2. Vesaik Mukabili 391
5.2.1. İthalatta Vesaik Mukabili 393
5.3. Peşin Ödeme 395
5.3.1. İhracatta Peşin Ödeme 397
5.3.1.1. Mal İhracı İle İhracat Taahhüdünün Kapatılması 398
5.3.1.2. Mahsuben İade İle İhracat Taahhüdünün Kapatılması 398
5.3.1.3. Tasfiye Suretiyle İade 399
5.3.1.4. Peşin Ödemenin Kapatılmaması (İadesi) 400
5.3.2. İthalatta Peşin Ödeme 401
5.4. Akreditif 402
5.4.1. Akreditifte Taraflar 404
5.4.2. Akreditifte Süreler 406
5.4.3. Akreditifte Tanımlar 406

5.4.4. İhracatta Akreditif Ödeme Şekli 408
5.4.5. İthalatta Akreditif Ödeme Şekli 409
5.4.5.1. UCP 600 ve Getirdiği Yenilikler 410
5.4.6. Akreditif Türleri 421
5.4.6.1. Dönülebilir Akreditif 421
5.4.6.2. Dönülemez Akreditif 422
5.4.6.3. Devredilebilir Akreditif 424
5.4.6.4. Karşılıklı Akreditif 424
5.4.6.5. Kırmızı Şartlı Akreditif 425
5.4.6.6. Yeşil Şartlı Akreditif 425
5.4.6.7. Yenilenen Akreditif 425
5.4.6.8. Teminat Akreditifi 426

5.4.7. Akreditif Analizi 427
5.4.8. Akreditifte Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 429
5.5. Kabul Kredili Ödeme Şekilleri 435
5.5.1. Kabul Kredili Vesaik Mukabili 438
5.5.1.1. İthalatta Kabul Kredili Vesaik Mukabili 438
5.5.2. Kabul Kredili Mal Mukabili 439
5.5.2.1. İthalatta Kabul Kredili Mal Mukabili 439


6. Bölüm Belgeler


6.1. Her İthalat İşleminde Düzenlenen Belgeler 441
6.1.1. Fatura 441
6.1.1.1. Proforma Fatura 441
6.1.1.2. Orijinal Fatura 446
6.1.1.3. Faks Fatura 448
6.1.1.4. Vizeli Fatura 449
6.1.1.5. Tasdikli Fatura 450
6.1.1.6. Navlun Faturası 451
6.1.1.7. Ardiye Faturası 452

6.1.2. Çeki Listesi 454
6.1.3. Sigorta Poliçesi 455
6.1.4. İthalat Beyannamesi 457
6.1.5. Kıymet Bildirim Formu 458
6.1.6. Taşıma Belgeleri 460

6.1.6.1. Deniz Yolu Konşimentosu 460
6.1.6.2. Diğer Özellikle Deniz Konşimentoları 461
6.1.6.3. Ciro Edilemez Denizyolu Taşıma Senetleri 464
6.1.6.4. Havayolu Taşıma Senedi 468
6.1.6.5. Demiryolu Hamule Senedi 469
6.1.6.6. Karayolu Taşıma Senedi 471
XV

6.1.6.7. Nakliyeci Makbuzları ve FIATA Belgesi 476
6.1.6.7.1. FCR 477
6.1.6.7.2. FCT 479
6.1.6.7.3. FBL 479
6.2. Özellikli Belgeler 480
6.2.1. Dolaşım Belgeleri 480
6.2.1.1. A.TR-Dolaşım Belgesi 480
6.2.1.2. EUR-1 Dolaşım Belgesi 487
6.2.1.3. EUR-MED Belgesi 490
6.2.1.4. Menşe Şehadetnamesi 493

6.2.1.4.1. Özel Menşe Şehadetnamesi 497
6.2.1.4.2. ABC Formu 499
6.2.1.4.3. GATT Menşe Şehadetnamesi 502
6.2.2. Diğer Özellikli Belgeler 502
6.2.2.1. Kontrol Belgesi -1 502
6.2.2.2. İmalatçının Analiz Belgesi 502
6.2.2.3. Üçüncü Taraflarca Düzenlenen Kontrol Belgeleri 505
6.2.2.4. Sağlık Sertifikası 506
6.3. Gümrük İdaresi Tarafından İstenen Belgeler 507
6.3.1. Tahlil ve Kontrol Belgeleri 509
6.3.1.1. Laboratuar Tahlil Raporu 509
6.3.1.2. Ölçüler ve Ayarlar Kanunu Kapsamı İstenen Belge 509
6.3.1.3. İthal Lisansı 512
6.3.1.4. Konteyner Açma Tutanağı 513
6.3.1.5. Konteyner Tarama Cihazı Sevk ve Araç
Tarama Formu 517
6.3.1.6. İthal Malı Uygunluk Belgesi 519
6.4. INF Belgeleri 520
6.4.1. INF - 1 520
6.4.2. INF -2 521
6.4.3. INF - 3 522
6.4.4. INF - 4 523
6.4.5. INF - 5 524
6.4.6. INF - 6 525
6.4.7. INF - 7 526
6.4.8. INF - 8 527
6.4.9. INF - 9 528
7. Kaynakça 529
7.1. Doğrudan ve Dolaylı Yararlanılan Kaynaklar 529
7.1.1. Kitaplar ve Makaleler 529
7.1.2. İnternet Kaynakları 532
7.1.3. Kanunlar - Tebliğler - Yönetmelikler ve Genelgeler 535