Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar


Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Kasım (49)      Ekim (124)      Eylül (80)      Ağustos (71)

İş Hukukunda Para Cezaları İtiraz Ve Dava Yolları

İş Hukukunda Para Cezaları İtiraz Ve Dava Yolları



Sayfa Sayısı
:  
710
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2008
ISBN NO
:  
9789756135969

160,00 TL









ÖNSÖZ

Kayıtdışılığm yaygın olduğu özellikle kayıtdışı istihdamın yüzde 52 gibi yüksek oranlarla ifade edildiği, istihdam üzerindeki yüklerin, brüt ücretin yüzde 42′si, net asgari ücretin yüzde 70′i olduğu ülkemizde, bu anlamda özel (!) bir dünya rekoruna sahibiz.

Biz çok olayın kayıt dışı olduğu, vergi ve sigorta primi yüklerinin istenilmeyen bir dünya rekoruna ulaştığı ülkemizde, iş hukuku ile ilgili yükümlülüklerin yerine getirilmesindne, ciddi soranlar yaşandığı bilinen bir gerçek.

Sürekli değişen mevzuat, iş. hukuku ile ilgili yükümlülüklerden bir kısmı için, yaptırım öngörülmeyişi, uygulanan cezalarla ilgili farklı yaklaşımlar, bunlarla ilgili itirazlar ile davaların biçimi, süresi, içeriği ve sonuçlan bu alanda özel bir çalışma yapmayı gerektiriyordu.

Sevgili Arif Temir, Gazi Üniversindeki başarılı öğrencilik dönemini, çalışma yaşamına atıldığında da giderek artan çalışma temposu ile sürdürdü. Genç yaşda ortaya koyduğu eserler, kendisini daha şimdiden bir alanın duayenleri arasına taşıdı.

Çalışma mevzuatı, ülkemizde milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor. Milyonlarca çalışanı ve işvereni ilgilendiren bu alanda, özellikle kuralların ortaya konması ve bu kurallara uymamanın yaptırımlarının bilinmesine ihtiyaç var. Olan, bununla da bitmiyor. Diğişik yasalar açısından ortaya çıkan uygulamalar ve kesilen cezalara karşı, itiraz ve dava yollarının da bilinmesi gerekiyor.

Sevgili Arif Temir, "İş Hukukunda Para Cezaları, İtiraz ve Dava Yolları" isimli kitabı için, bir önsüz yazmamı rica ettiğinde, bundan onur duyacağımı ancak kitabın baskıya girecek haliyle, en son çıktılarını görmem ve incelemem gerektiğini belirttim. Ardından, başladım kitapla ilgili notlan karıştırmaya. Bu inceleme, kitabın basımını biraz da benden kaynaklı olarak geciktirdi.





Uygulamaya dönük bu çalışmanın; içerik, biçim ve akıcı dil bakımından farklı bir çalışma olduğunu hemen farkettim. Özellikle, örnekli-yorumlu dilekçeler ve formlarla birlikte, emsal yargı kararlarına yer verilmesi, kitaba ayrı bir özgünlük kazandırmış.

İş hukuku ile ilgili para cezalarına bağlanan yükümlülüklere yönelik itiraz ve dava aşamalarının, Kabahatler Kanunu′ndaki usul ve esaslara göre yürütülüp sonuçlandırılması, bu konunun da çok kişi tarafından yeterince bilinmeyişi, elinizdeki kitabın önemini ortaya koyan unsurlardan biri olarak göze çarpıyor.

Oniki kitag olarak bölümlendirilen bu eserin, her kitabında iş hukuku yönünden önem taşıyan bir konu ya da yasa ele alınmış, bununla ilgili açıklama, yorum ve örneklere yer verilerek, anlamlı bir bütünlük sağlanmıştır.

Dokuzuncu kitapta ise, idari para cezalarına karşı başvuru yolları olan itiraz va dava aşamalarına ilişkin 5326 sayılı Kabahatler Kanunu′nda yer alan usul ve esaslara yer verilerek, önemli bir eksiklik giderilmiştir.

Onuncu kitap kısmında idari yargılama süreci ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

Onbirinci kitap kısmında para cezalarının tebliğine ilişkin usul ve esaslar açıklanmıştır.

Onikinci ve son kitapta ise, örnek yargı kararlarına yer verilmiştir.

Çeşitli kitaplarımda değindiğim bir söz var; kitaplar da aynen insanlar gibi... İnsanları yıllar, kitapları ise yeni basımları olgunlaştmyor. Elinizdeki kitabın, bazı eksikliklerinin olabileceği kuşkusuz. Uyarı ve eleştirileri ile katkıda bulunacak okurların, bu kitabın sonraki basımlarını, çok daha iyi bir içeriğe kavuşturacaklarını da özellikle belirtmek isterim.

Sevgili Arif Temir′i ve kendisine bu tür eserleri ortaya çıkarması için, huzurlu çalışma ortamı yaratan sevgili eşini de ayrıca kutluyorum.

Prof. Dr. Şükrü KIZILOT

SUNUŞ

Kitabın birinci baskısının kısa bir sürede bitmesi nedeniyle ikinci baskının yapılması zorunluluğu doğmuştur. İş mevzuatında uygulanan idari para cezalarına karşı itiraz mercii son yıllarda sık sık değişmiştir. Bu değişiklikler sonucunda İş Kanunu, Basın İş Kanunu ve Deniz İş Kanunundaki idari para cezalarına karşı itiraz merci idare mahkemesi olarak yeniden belirlenmiştir. Bu bağlamda idari yargı süreci kitapta ayrı bir bölüm olarak işlenmiştir. İdari para cezalarının önemli bir unsuru olan tebligat hakuku da örnek yargı kararları ile işlenmiştir. Kitabın ikinci baskısı yeniden güncellenmiş, idari para cezası miktarları 2008 yılı cezaları olarak kitapta yer almıştır. Ayrıca idari yargı kararlarına da kitapta yer verilmiştir.

Kitabın bundan sonraki baskısının daha mükemmel olması elbette ki değerli okuyucularımızın; görüş, eleştiri ve önerileri ile mümkün olacaktır.

Bu çalışmanın hazırlanması hususunda beni teşvik eden, her zaman engin bilgi birikimini, deneyimini esirgemeyerek bana yardımcı olan çok değerli hocam Sn. Prof. Dr. Şükrü KIZİLOT′a,

Kitabın basılmasına olan katkılarından dolayı Yaklaşım Yayıncılık Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Ekrem SARİSU′ya, Yaklaşım Yayıncılık Denetim Kurulu Başkanı Sn. Sezgin ÖZCAN′a, ayrıca yaklaşım yayıncılığın bütün kıymetli çalışanlarına ve kitabın dizgisini hazırlayan Cengiz ŞİMŞİR′e,

Yargı kararlarının temin edilmesi ve katkılarından dolayı Ankara idare Mahkemesi Başkanı Sn. Kasım DAVAS′a, Baş iş Müfettişi Sn. Mehmet YILMAZ′a,

Kitabın yazımı konusunda göstermiş oldukları sabır ve destekten dolayı eşim ve oğluma en içten teşekkür ederim.

Kitabın bütün okuyuculara yararlı olması dileğiyle...

Saygılarımla Arif TEMİR Ankara, Ocak 2008

GİRİŞ


Çalışma mevzuatında ön görülen yükümlülüklere aykırı davranmalarının karşılığında işverenler veya vekilleri veya ilgili kimseler hakkında hukuki ve cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. Bu çalışmada işverenlere uygulanan cezai yaptırımlardan para cezasına bağlanan yükümlülükler üzerinde durulmuştur. Bu bağlamda çalışmamızın konusunu 4857 sayılı iş Kanunu, 5953 sayılı Basın İş Kanunu, 854 sayılı Deniz İş Kanunu, 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun, 2821 sayılı Sendikalar Kanunu, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu ve 4904 sayılı Türkiye İş Kurumu Kanunu ile çalışma hayatına dahil edilen istihdam Büroları oluşturmaktadır.

Anılan kanunlarda yer alan idari para cezasına bağlanmış yükümlülüklerin neler olduğu ve bu yükümlülüklerle ilgili olarak yapılması gereken işlemler ile adli ve idari para cezasına bağlanmış fiiller ve bu fiillere uygulanan yaptırımlar açıklanmıştır.

Anılan Kanunların metinlerinde yer alan ve yeniden değerleme o-ranlarının uygulanmadığı cezalara yer verilmeyerek söz konusu cezaların (2007 yıiı dahil) yeniden değerleme oranı uygulanarak artırılmış olan miktarları kanun metinlerine işlenmiştir.

Bu kitapta, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanununda aynı fiile adli para cezası ile birlikte hapis cezası da öngörülmüş olduğundan anılan kanuna yer verilmemiştir. Ayrıca 2821 sayılı Sendikalar Kanunda hapis cezası ve adli para cezasının birlikte uygulandığı fiillere de yer verilmemiştir.

iş Hukukunda para cezalarına bağlanan yükümlülüklerin tamamı ile ilgili itiraz ve dava yolu 5326 sayılı Kabahatler Kanunundaki usule göre yapılmaktadır, idari para cezalarına itiraz 01.06.20005 tarihinden itibaren adli yargıya yapılmaktadır.

Çalışmanın birinci kitap kısmında; idari para cezaları ile ilgili genel anlamda bilgilere yer verilmiştir. Söz konusu bilgiler kitaptaki bütün mevzuatı ilgilendirmektedir.

İkinci kitap kısmında 4857 sayılı iş Kanununda idari para cezalarına bağlanan yükümlülükler ayrı ayrı açıklanmış, ayrıca yargı kararlarına da yer verilmiştir. 4857 sayılı Kanundaki idari para cezaları ile ilgili ö-zellikli durumlar belirtilerek, idari para cezalan miktarları ile birlikte gösterilmiştir.

Üçüncü kitap kısmında 5953 sayılı Basın İş Kanundaki idari para cezalarının özellikli durumları anlatılarak, idari para cezalarına ve idari para cezasına bağlanan yükümlülükler üzerinde durulmuştur.

Dördüncü kitap kısmında 854 sayıh Deniz İş Kanunundaki idari para cezalarının özellikli durumları anlatılarak, idari para cezalarına ve idari para cezasına bağlanan yükümlülükler üzerinde durularak konuların önemine göre yargı kararlarına ve örnekli açıklamalara yer verilmiştir.

Beşinci kitap kısmında 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununda yer alan idari para cezalarının özellikli durumları anlatılarak, idari para cezalarına ve idari para cezasına bağlanan yükümlülükler üzerinde durularak bazı hususlarla ilgili örnekli açıklamalara yer verilmiştir

Altıncı kitap kısmında 4817 sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun ilgili düzenlemeler irdelenmiştir.

Yedinci kitap kısımda Özei İstihdam Bürolar ile ilgili usul ve esaslara uyulmaması durumunda uygulanacak idari para cezaları açıklanmıştır.

Sekizinci kitap kısımda 2821 sayılı Sendikalar Kanununun da hapis cezaları hariç olmak üzere adli para cezasına bağlanan yükümlülükler üzerinde durulmuştur.

Dokuzuncu kitap kısmında idari para cezalarına karşı başvuru yolları olan itiraz ve dava açılmasına ilişkin 5326 sayılı Kabahatler Kanununda ki usuller üzerinde durulmuş, bu bağlamda kabahatler kanunu açıklanmış, itiraz ile görevli mahkemeler hakkında kısaca bilgi verilmiştir.

Onuncu kitap kısmında idari yargılama süreci ayrıntılı olarak anlatılmıştır.

Onbirinci kitap kısmında para cezalarının tebliğine ilişkin usul ve esaslar açıklanmıştır.

Onikinci ve son kitapta ise, örnek yargı kararlarına yer verilmiştir.



İÇİNDEKİLER


BİRİNCİ KİTAP
PARA CEZASI HAKKINDA GENEL BİLGİLER

BİRİNCİ BÖLÜM PARA CEZASI VE PARA CEZASININ ÇEŞİTLERİ


I-İDARİ PARA CEZASI r. 33
II-ADLİ PARA CEZASI 34
III-PARA CEZASININ ÇEŞİTLERİ . 35
A- CEZAYI VEREN MAKAMA GÖRE PARA CEZALARI 35
B- MAKTU VE NİSPİ PARA CEZASI .- 35


İKİNCİ BÖLÜM

GENEL OLARAK ÇALIŞMA KANUNLARINDAKİ İDARİ PARA CEZALARIYLA İLGİLİ
ÖZELLİKLİ DURUMLAR


I- İDARİ PARA CEZALARINDA GECİKME ZAMMI 36
II- GECİKME ZAMMINDA TATBİK SÜRESİ 37
II- İDARİ PARA CEZALARININ TAHSİL ZAMANAŞIMI 37
IV-ZAMANAŞIMININ KESİLMESİ 37
V-ZAMANAŞIMININ İŞLEMEMESİ 38
VI- İDARİ PARA CEZALARININ ARTIŞI 38
A- YENİDEN DEĞERLEME ORANINA BAĞLI CEZALAR 38
B- ASGARİ ÜCRETE BAĞLI CEZALAR 39
VII- İDARİ PARA CEZALARININ GİDER OLARAK YAZILMAMASI 39
VIII-İDARİ PARA CEZALARININ TEBLİĞİ 39
IX- İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASI 39
X- İDARİ PARA CEZALARINA KARŞI İTİRAZ MERCİ 39


İKİNCİ KİTAP
4875 SAYILI İŞ KANUNU

BİRİNCİ BÖLÜM
İŞ KANUNUNDAKİ PARA CEZASI UYGULAMASININ TARİHSEL GELİŞİMİ


I- 4857 SAYILI İŞ KANUNU ÖNCESİ DÖNEM 41
II- 4857 SAYILI İŞ KANUNUNDAKİ İDARİ PARA CEZALARI 41


İKİNCİ BÖLÜM

4857 SAYILI İŞ KANUNUNUN KAPSAMI VE HAKLARINDA İDARİ PARA CEZASİ UYGULANACAK OLANLAR


I-İŞ KANUNUNUN KAPSAMI 43
II- HAKLARINDA İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK OLANLAR 44
A-İŞVEREN 44
B-İŞVEREN VEKİLİ 44
C-ALT İŞVEREN 45
D-DİĞER KİMSELER : 47


* ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

4857 SAYILI İŞ KANUNUNDA İDARİ PARA CEZALARINA BAĞLANAN YÜKÜMLÜLÜKLER, FİİLLER VE YAPTIRIMLAR


I- İŞYERİNİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE
BİLDİRME YÜKÜMLÜLÜĞÜ 48
A-GENEL AÇIKLAMA...... 48
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 49
C-YAPTIRIM 49
II-EŞİT DAVRANMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ 50
A-GENEL AÇIKLAMA _ 50
B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL ......′ 51
C-YAPTIRIM 51
III- GEÇİCİ İŞ İLİŞKİSİNE DAİR YÜKÜMLÜLÜK 52
A-GENEL AÇIKLAMA 52
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 53
C-YAPTIRIM 53
IV- İŞ SÖZLEŞMESİ DÜZENLENMEYEN VE SÜRESİ BİR YILDAN AZ SÜREN İŞLERDE
YAZILI BELGE VERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ 54
A-GENEL AÇIKLAMA 54
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL ′ 54
C-YAPTIRIM 55
V- ÇAĞRI ÜZERİNE İŞÇİ ÇALIŞTIRMALARDA YÜKÜMLÜLÜK 55
A-GENEL AÇİKLAMA 55
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 55
C-YAPTİRIM , ■ 55
VI- İŞ SÖZLEŞMESİ SONA EREN İŞÇİYE ÇALIŞMA BELGESİ VERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ 56
A-GENEL AÇİKLAMA 56
B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL 56
C-YAPTIRIM 56
V!′- TOPLU İŞÇİ ÇİKARMADA İŞVERENLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ 56
A- GENEL AÇIKLAMA : 56
1- Hangi HaSler Toplu işçi Çıkarmaya Girer 56
2- Toplu işçi Çıkarma Nedenleri , 58
3- TopSu işçi Çıkarılmasında Dikkate Alınmayacak, işçiler 58


4- Toplu İşçi Çıkarmada Bildirim Yapılacak Yerler ve Bildirim Süreleri 58
5- işveren ile işyeri Sendika Temsilcileri Arasında Görüşme .....59
6- Toplu işçi Çıkarmalarda İşverenin İşçilere Karşı Yükümlülükleri 60
7-işverenin Birden Çok işyeri Varsa Topiu Çıkarma Nasıl Hesap Edilecek 60
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 60
C-YAPTIRIM 60
VIII- ÖZÜRLÜ VE ESKİ HÜKÜMLÜ ÇALIŞTIRMAYA İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER 60
A-GENEL AÇIKLAMA 50
1- Kimler Özürlü ve Eski Hükümlüdür 60
2- Özürlü, Eski Hükümiü Ve Terör Mağduru İşçilerin Çalıştırma Oranları ve
Oranların Tespiti 61
3-Çalıştırılacak işçilerin Temini , * 62
4-Türkiye iş Kurumundan işçi Talebine İlişkin Esas ve Usuller., 62
5- Çalıştırılacak Özürlü, Eski Hükümlü ve Terör Mağduru işçi Sayısının
Tespitinde Dikkat Ediiecek Hususlar :. 63
6- işçi Sayılarının Tespitinde Bazı Özellikli Durumlar 64
7- Özürlü Ve Eski Hükümiü işçilerin istihdam Edilemeyeceği işler 66
8- Özürlü ve Eski Hükümiü işçi istihdamı ile ilgili Özellikli Durumlar 67
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 67
C-YAPTIRIM 67
IX-ÜCRETE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER 68
A-GENEL AÇİKLAMA 68
B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL 69
C-YAPTIRIM 69
X- ÜCRET HESAP PUSULASI DÜZENLENMESİ 70
A-GENEL AÇİKLAMA 70
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 70
C-YAPTIRIM 70
XI-ÜCRET KESME CEZASI UYGULAMASI 70
A-GENEL AÇIKLAMA 70
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 71
C-YAPTIRIM 71
XII- ASGARİ ÜCRETİN ALTINDA ÜCRET ÖDENMEMESİ 71
A-GENEL AÇIKLAMA 71
B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL 71
C-YAPTIRIM 72
XIII- FAZLA ÇALIŞMA VE FAZLA SÜRELERLE ÇALIŞMA UYGULAMASI VE ÜCRETİ 72
A-GENEL AÇIKLAMA 72
B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL 73
C-YAPTIRIM 73
XIV- YÜZDE USULÜNÜN UYGULANDIĞI İŞYERLERİNDE YÜZDELERİN BELGELENMESİ 73
A-GENEL AÇIKLAMA 73
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 74
C-YAPTIRIM 74
XV- YILLIK ÜCRETLİ İZNİN UYGULANMASI 74
A-GENEL AÇIKLAMA 74










B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 74
C-YAPTIRIM 74
XVI-YILLIK İZİN ÜCRETİ 75
A-GENEL AÇIKLAMA 75
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 75
C-YAPTIRIM 75
XVII- GENEL OLARAK YILLIK ÜCRETLİ İZİN YÖNETMELİĞİNDEKİ DÜZENLEMELER 76
A-GENEL AÇIKLAMA 76
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 77
C-YAPTIRIM 77
XVIII- İŞ SÖZLEŞMENİN SONA ERMESİNDE İZİN ÜCRETİ 77
A-GENEL AÇIKLAMA 77
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 78
C-YAPTIRIM 78
XIX- ÇALIŞMA SÜRESİNE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜK 78
A-GENEL AÇIKLAMA 78
1-Günlük Çalışma Süresi 78
2-Haftalık Normal Çalışma Süresi 79
3- Günlük Çalışma Süresinin Duyurulması ve Belgelenmesi 80
4- Denkleştirme Esasına Göre Çalışma 80
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 81
C- YAPTIRIM 81
XX- GÜNLÜK ÇALIŞMA SÜRESİNDEN DAHA AZ ÇALIŞILACAK İŞLER 82
A-GENEL AÇIKLAMA 82
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 88
C-YAPTIRIM 88
XXI- TELAFİ ÇALİŞMASİNİN USUL VE ESASLARI 88
A-GENEL AÇIKLAMA 88
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 89
C-YAPTIRIM 89
XXII- KISA ÇALIŞMA VE KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER 89
A-GENEL AÇIKLAMA 89
1- Kısa Çalışmayı Doğuran Nedenler 89
2- Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneğine ilişkin Bazı Kavramların Tanımları 89
3-Kısa Çalışmanın Bildirilmesi 90
4- işverenin Yapacağı Bildirimde Bulunması Gereken Hususlar 90
5- Kısa Çalışma Talebinin Uygunluk Tespiti 91
6- Kısa Çalışma Uygulamasının Yararları 92
7- Kısa Çalışma Ödeneğine Hak Kazanmanın Koşulları 92
8- Kısa Çalışma Ödeneğinin Miktarı 92
9- Kısa Çalışma Ödeneğinin Ödenmesi 93
10-Kısa Çalışma Ödeneğinin Kesilmesi 93
11- Kısa Çalışmanın Erken Sona Ermesi 94
12- Kısa Çalışmada işsizlik Ödeneğinin Ödendiği Sürenin Emeklilikte Dikkate Alınmaması ....94
13- Kısa Çalışma Ödeneğinin Haczedilememesi 94
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 94
C-YAPTIRIM 94


XXIII-ARA DİNLENMESİ 94
A-GENEL AÇIKLAMA 94
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 95
C-YAPTIRIM 95
XIV- POSTALAR HALİNDE İŞÇİ ÇALİŞTİRİLMASİ, GECE SÜRESİ VE GECE
ÇALIŞMALARINA İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER 95
A-GENEL AÇIKLAMA 95
1-Postalar Halinde Çalışma 95
2-işçi Postalarının Sayısı 95
3- işçilere Sağlık Raporu Alınması, Sağlık Raporlarının ve İsim Lişjelerinin
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlüğüne VerHmesi 96
4- Postalarda Çalışan İşçilerin işyerinde ilan Edilmesi 97
5-Gece Çalışma Süresi 97
6-Postaların Değişmesi :′ 97
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 98
C-YAPTIRIM : 98
XV- ÇOCUK VE GENÇLERİN ÇALIŞTIRMA YASAKLARINA İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER 98
A-GENEL AÇIKLAMA 98
1- Çocuk ve Genç işçinin Tanımı 98
2-Çocukların Çalıştırılma Yaşı 100
3- Çocuk işçilerin Çalıştırılabilecekleri Hafif İşler 100
4-Genç işçilerin Çalıştırılabilecekleri işler 101
5- Çocuk ve Genç işçilerin Çalıştırılamayacakları işler 102
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 104
C-YAPTIRIM 104
XVI- YER VE SU ALTINDA ÇALIŞTIRMA YASAĞI 104
A-GENEL AÇIKLAMA 104
B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL 104
C- YAPTIRIM 104
XVII-GECE ÇALIŞTIRMA YASAĞI 105
A-GENEL AÇIKLAMA 105
B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL 105
C-YAPTIRIM 105
XVIII- KADIN İŞÇİLERİN ÇALIŞTIRILMASI İLE İLGİLİ USUL VE ESASLARA İLİŞKİN
YÜKÜMLÜLÜKLER 105
A-GENEL AÇIKLAMA 105
1- Kadın işçilerin Doğum izni 105
2- Doğum Sonrası Ücretsiz izin 106
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 106
C-YAPTIRIM 106
XIX- ÖZLÜK DOSYASI DÜZENLEME YÜKÜMLÜLÜĞÜ 106
A-GENEL AÇİKLAMA 106
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 107
C-YAPTIRIM 107
XX- YÖNETMELİKLERE (HAFTALIK İŞ GÜNLERİNE BÖLÜNEMEYEN İŞLERE İLİŞKİN
YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNE) UYMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ 107


A-GENEL AÇIKLAMA 107
1-Yönetmeliğin Kapsamı , 107
2-Çalışma Dönemi , 108
3-Çalışma Süresi 108
4-Günlük Çalışma Süresi , 108
5-Ara Dinlenmesi , 108
6-Hafta Tatili 109
7- İşçilerin Posta Halinde Çalışmaları 109
8-Fazla Çalışma 109
9- Hazırlama, Tamamlama. Temizleme İşleri 110
10- işçilerin Yatacakları Yere veya Oturdukları Yere Götürülmesi 110
11- İş Sözleşmesinin Feshinde İşçinin ikamet Ettiği Yere Götürülmesi 110
12- işverenlerin Kayıt ve Belge Tutma Yükümlülüğü 111
, B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 111
C-YAPTIRIM 111
XXI- İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN İŞÇİ VE İŞVERENLERİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ 111
A-GENEL AÇIKLAMA 111
B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL 112
C-YAPTIRIM 112
XXII- KURMA İZNİ VE İŞLETME BELGESİ ALMA VE DİĞER YÜKÜMLÜLÜKLER 112
A-GENEL AÇIKLAMA 112
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 113
C-YAPTIRIM 113
XXIII- KURMA İZNİ VE İŞLETME BELGESİ ALMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ , 114
A-GENEL AÇIKLAMA 114
1- Kurma İzni ve İşletme Belgesi Alma Gerekliliği 114
2- Kurma izni ve işletme Belgesi Alma Yükümlülüğü Bulunan İşyerleri 114
3-İşyeri Kurma izni 115
4- işyeri Kurma izni Alınması için Başvuru 115
5- işyeri Kurma İzni Talebinin incelenmesi 115
6- Kurma izni Almadan Faaliyette Bulunan İşyerlerinin Durumu 116
7-İşletme Belgesi 116
8- işletme Belgesi Alınması için Başvuru 116
9- işletme Belgesi Talebinin incelenmesi 116

10- Kurma izni Almadan Faaliyette Bulunan işyerlerinin işletme Belgesi Talepleri 117
11- işyeri Kurma izni ve işletme Belgesinin Yenilenmesi ve Geçersizliği 117
12- işyerinde işveren ve/veya Unvan Değişikliği 117
13- Ek işyeri Kurma izni ve işletme Belgesi 118
14- Belediye Valilik ve Kaymakamlıkların Ruhsat Verirken Dikkat Edecekleri Hususlar 118
B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL 118
C- YAPTIRIM 118
XXIV- İŞİN DURDURULMASI VE İŞYERİNİN KAPATILMASINA İLİŞKİN
DÜZENLEMELERE UYMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ 118
A-GENEL AÇIKLAMA 118
B-SUÇU OLUŞTURAN Fiil 119
C- YAPTIRIM 119



XXV- İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KURULU KURULMASI VE KURUL KARARLARINA
UYMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ 120
A-GENEL AÇIKLAMA 120
1- iş Sağlığı ve Güvenliği Kurullarının Kurulacağı işyerleri 120
2- iş Sağlığı ve Güvenliği Kurullarının Oluşumu 120
3- iş Sağlığı ve Güvenliği Kurulunun Görev ve Yetkileri 121
4- iş Sağlığı ve Güvenliği Kurulunun Çalışma Usulleri 122
5- işveren veya İşveren Vekilinin Yükümlülüğü 123
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 123
C- YAPTIRIM 123
XXVI- İŞYERİ SAĞLIK BİRİMİ OLUŞTURULMASI VE İŞYERİ HEKİMİ ÇALIŞTIRILMASINA
İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜK t , 124
A-GENEL AÇİKLAMA 124
1- işyeri Sağlık Birimi Oluşturulması 124
2- işyeri Hekimi Çalıştırması Gereken İşyerleri ■ 124
3- işyeri Hekimi Olarak Kimler Atanabilir 125
4- işyeri Hekiminin Görevlendirilmesi ve işyeri Hekimliği Sözleşmesi 125
5- Risk Yönünden işyeri Hekimlerinin Hizmet Süresi , 126
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 126
C-YAPTIRIM 126
XXVII- İŞ GÜVENLİĞİ İLE GÖREVLİ MÜHENDİS VEYA TEKNİK ELAMAN ÇALIŞTIRMA
YÜKÜMLÜLÜĞÜ 127
A-GENEL AÇIKLAMA 127
1-iş Kazaları , 127
2- iş Güvenliği Uzmanı Çalıştırması Gereken işyerleri 127
3- iş Güvenliği Uzmanı Olarak Kimler Atanabilir 128
4- iş Güvenliği Uzmanı Görevlendirilmesi ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sözleşmesi 129
5- iş Güvenliği Uzmanının Hizmet Süresi 129
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 130
C-YAPTIRIM 130
XXVIII- AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLERE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER 130
A-GENEL AÇIKLAMA 130
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 131
C-YAPTIRIM 131
XXIX- AĞİR VE TEHLİKELİ İŞLERDE RAPOR ALMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ 131
A-GENEL AÇIKLAMA 131
B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL 132
C-YAPTIRIM 132
XXX- ONSEKİZ YAŞINDAN KÜÇÜK İŞÇİLER İÇİN RAPOR ALMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ 132
A-GENEL AÇIKLAMA 132
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 133
C-YAPTIRIM 133
XXXI- GEBE VEYA ÇOCUK EMZİREN KADINLAR İÇİN YÖNETMELİK HÜKÜMLERİNE
UYMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ 133
A-GENEL AÇIKLAMA 133
1-Gebe, Yeni Doğum Yapmış ve Emziren işçiler İçin Alınması Gerekli Önlemler 133


İÇİNDEKİLER



138
139
140
140
140
140
140
140
141
141
141
141
141
141




2- Gebe Ve Emziren İşçilerin Çalışma Koşullan
3- Gebe ve Emziren İşçilerin İzinleri
B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL
C-YAPTIRIM
XXXII- ÇEŞİTLİ YÖNETMELİKLERDE ÖNGÖRÜLEN KOŞULLARA UYMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ
A-GENEL AÇIKLAMA
B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL
C-YAPTIRIM
XXXIII- İŞ VE İŞÇİ BULMAYA İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER
A-GENEL AÇIKLAMA
B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL
C-YAPTIRIM •*.
XXXIV- ÇALIŞMA HAYATININ DENETİMİ VE TEFTİŞİNE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER
A-GENEL AÇIKLAMA
1- iş Müfettişleri ve Çalışma Hayatının Denetimi 141
2- Yetkili Makam ve Memurlara (iş Müfettişlerine) Yardımcı Olma 142
144
144
B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL
C-YAPTIRIM
ÜÇÜNCÜ KİTAP

5953 SAYILI BASIN MESLEĞİNDE ÇALIŞANLARLA ÇALIŞTIRILANLAR ARASINDAKİ MÜNASEBETLERİN TANZİMİ HAKKINDAKİ (BASIN İŞ KANUNU) KANUN

BİRİNCİ BÖLÜM

BASIN İŞ KANUNUNDAKİ CEZALARIN NİTELİĞİ KANUN KAPSAMI VE HAKLARINDA ADLİ VE İDARİ PARA CEZALARI UYGULANACAK OLANLAR

145 146
I- 5953 SAYILI KANUNDAKİ CEZALARIN NİTELİĞİ
II- BASIN İŞ KANUNUNUN KAPSAMI
II- HAKKINDA İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK OLANLAR 146
İKİNCİ BÖLÜM
İŞ SÖZLEŞMESİ


147
147 147 147
I- İŞ SÖZLEŞMESİNE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER
A-GENEL AÇIKLAMA
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL
C-YAPTIRIM ıtı
II- İŞ SÖZLEŞMESİNİN İŞVEREN TARAFINDAN FESH EDİLMESİNİN USUL VE ESASLARI , 148
148 148 148
A-GENEL AÇIKLAMA
B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL ... .
C-YAPTIRIM




ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
ÜCRETLERE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER

I-ÜCRETE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER 149
A-GENEL AÇIKLAMA 149
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 149
C-YAPTIRIM 149
II-MAHKUMİYET HALİNDE ÜCRET 149
A-GENEL AÇIKLAMA 149
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 150
C-YAPTIRIM ;. 150
III- ASKERLİKTE ÜCRET 150
A-GENEL AÇIKLAMA 150
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL ,■ 151
C-YAPTIRIM 151


DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

ÖLÜM TAZMİNATI VE KAZANÇLARININ AZALTILAMAMASINA İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER


I-ÖLÜM TAZMİNATI 152
A-GENEL AÇIKLAMA 152
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 152
C-YAPTIRIM 152
II- GAZETECİLERİN KAZANÇLARININ AZALTILAMAMASINA İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER 152
A-GENEL AÇIKLAMA 152
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 153
C-YAPTIRIM 153


BEŞİNCİ BÖLÜM
YILLIK ÜCRETLİ İZİN VE ÇALIŞMA SÜRESİNE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER


I- YILLIK ÜCRETLİ İZNE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER 154
A-GENEL AÇIKLAMA 154
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 154
C-YAPTIRIM 155
II- ÇALIŞMA SÜRESİ VE FAZLA ÇALIŞMAYA İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER 155
A-GENEL AÇIKLAMA 155
1- Normal Çalışma Süresi 155
2-Fazla Çalışma 155
B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL 156
C-YAPTIRIM 156

DÖRDÜNCÜ KİTAP


854 SAYILI DENİZ İŞ KANUNU


BİRİNCİ BÖLÜM


DENİZ İŞ KANUNUNDAKİ CEZALARIN NİTELİĞİ, KANUN KAPSAMI VE HAKLARINDA ADLİ VE İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK OLANLAR

I- 854 SAYİLİ KANUNDAKİ CEZALARIN NİTELİĞİ 157
II-DENİZ İŞ KANUNUN KAPSAMI 157
III- ADLİ VE İDARİ PABA CEZASI UYGULANACAK OLANLAR 158
A-İŞVEREN 158
B-İŞVEREN VEKİLİ 158
,. C- KAPTAN 159
IV- ADLİ VE İDARİ PARA CEZALARININ UYGULANMASINDA ÖZELLİKLİ DURUMLAR 159


İKİNCİ BÖLÜM

854 SAYILI DENİZ İŞ KANUNUNDA PARA CEZALARINA BAĞLANAN YÜKÜMLÜLÜKLER, FİİLLER VE YAPTIRIMLAR


I- YAZILI AKİT YAPMA YÜKÜMLÜLÜ 160
A-GENEL AÇIKLAMA 160
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 160
C-YAPTIRIM 161
II- GEMİADAMLARINA ÇALIŞMA VE KİMLİK KARNESİ VERME YÜKÜMLÜLÜĞÜ 161
A-GENEL AÇIKLAMA 161
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 161
C-YAPTIRIM 161
III- ÇALIŞMA BELGESİ DÜZENLEME YÜKÜMLÜLÜĞÜ 161
A-GENEL AÇIKLAMA 161
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 162
C-YAPTIRIM 162
IV- SAKAT VE ESKİ HÜKÜMLÜ ÇALIŞTIRMA YÜKÜMLÜLÜĞÜ 162
A-GENEL AÇIKLAMA 162
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 163
C-YAPTIRIM 163
V- KIDEM TAZMİNATINA İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER 163
A-GENEL AÇIKLAMA 163
1- Genel Olarak Kıdem Tazminatına ilişkin Usul ve Esaslar 163
2- Kıdem Tazminatının Ödenmesinde Dikkat Edilecek Hususlar ve Kıdem
Tazminatında Tavan 166
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 168
C-YAPTIRIM 169
VI- GEMİ ADAMININ YURDA İADESİNE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER 169
A-GENELAÇIKLAMA 169
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 170
C- YAPTIRIM 170


İÇİNDEKİLER

23

VII- GEMİ ADAMININ YURT İÇİNDE İADE ZORUNLULUĞU 170
A-GENEL AÇIKLAMA 170
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 170
C-YAPTIRIM 170
VIII- ÇALIŞMA SÜRESİNE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER 170
A-GENEL AÇIKLAMA 170
B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL 171
C- YAPTIRIM 171
IX- FAZLA SAATLERLE ÇALIŞMAYA İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER 171
A-GENEL AÇIKLAMA 171
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 173
C-YAPTIRIM •* 173
X-ÜCRETE İLİŞKİN YÜKÜMLÜLÜKLER , , 173
A-GENEL AÇİKLAMA 173
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL .: 174
C- YAPTIRIM .′ 174
XI-İŞVEREN HESABINA İAŞE , ; , 174
A-GENEL AÇIKLAMA 174
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 174
C- YAPTIRIM 175
XII- İKAMET YERLERİ VE İAŞE HAKKINDA YÜKÜMLÜLÜKLER 175
A-GENEL AÇIKLAMA 175
B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL 176
C-YAPTIRIM -. 176
XIII-ASGARİ ÜCRET 176
A-GENEL AÇIKLAMA 176
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 177
C-YAPTIRIM 177
XIV-ÜCRET KESİNTİSİ CEZASI , 177
A-GENEL AÇIKLAMA 177
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 177
C- YAPTIRIM 177
XV-ZARAR KARŞILIĞI KESİNTİ , 178
A-GENEL AÇIKLAMA 178
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 178
C-YAPTIRIM 178
XVI- YILLIK ÜCRETLİ İZİNLE İLGİLİ YÜKÜMLÜLÜKLER 178
A-GENEL AÇIKLAMA 178
B-SUÇU OLUŞTURAN Fiil 179
C-YAPTIRIM 180
XVII-HAFTA TATİLİ 180
A-GENEL AÇİKLAMA 180
B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL 180
C-YAPTIRIM 180
XVIII- HAFTA TATİLİ ÜCRETİ ..181
A-GENEL AÇIKLAMA 181
B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL 181
C-YAPTIRIM 181


XIX-GENEL TATİL ÜCRETİ 182
A-GENEL AÇIKLAMA 182
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 182
C-YAPTIRIM 182


BEŞİNCİ KİTAP

TERÖRLE MÜCADELE KANUNU 3713 SAYILI KANUNUN KAPSAMI VE HAKLARINDA İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK OLANLAR


I- 3713 SAYILI KANUNUN KAPSAMI 183
II- HAKKINDA İDARİ PARA CEZASI UYGULANACAK OLANLAR 183
III- 3713 SAYILI KANUNUNDA İDARİ PARA CEZALARINA BAĞLANAN YÜKÜMLÜLÜKLER 184
A-GENEL AÇIKLAMA 184
/ 1-Terör Mağduru Çalıştırma Uygulamasına Neden Gerek Duyulmuştur 184
2-Tanımlar 184
3-Terör Mağdurunun Çalışma Hakkını Kullanma Süresi 185
4-Terör Mağduru Malûllerin Çalıştırılabilecekleri işler 185
5-Terör Mağduru Çalıştırma Yükümlülüğü 185
6- Terör Mağduru Çalıştırma Oranlarının Belirlenmesi 186
7- Terör Mağduru işçilerin Temini 186
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 186
C-YAPTIRIM 186


ALTINCI KİTAP
4817 SAYILI YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDAKİ KANUN

BİRİNCİ BÖLÜM

4817 SAYILI YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDAKİ KANUNUN KAPSAMI VE
DÜZENLEMELERİ

I- 4817 SAYILI KANUNUN KAPSAMI 188
II-YABANCI STATÜSÜNDE OLANLAR 188
III- 4817 SAYILI KANUN ÖNCESİ DÜZENLEMELER 189
IV- 4817 SAYILI KANUN İLE GETİRİLEN DÜZENLEMELER 189


İKİNCİ BÖLÜM

I- 4817 SAYILI YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDAKİ KANUN′A GÖRE İDARİ
PARA CEZALARI 190
A-GENEL AÇIKLAMA 190
1- İzin Alma Yükümlülüğü 190
2-Bildirim Yükümlülüğü 190
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 191
C-YAPTIRIM 191


YEDİNCİ KİTAP
ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI

I- ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI UYGULAMALARINDA İDARİ PARA CEZALARI. 192
A-GENEL AÇIKLAMA 192
1- Özel İstihdam Bürolarının Kurulmasına İzin Verilmesi 192
2- Özel istihdam Bürosu Açabilmenin Koşulları 192
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 194
C-YAPTIRIM 195
II- ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI UYGULAMALARINDA İDARİ PARA CEZALARJNA KARŞI
KURUMA İTİRAZ ′ 195

SEKİZİNCİ, KİTAP
2821 SAYILI SENDİKALAR KANUNU

BİRİNCİ BÖLÜM
2821 SAYILI KANUN HAKKINDA GENEL BİLGİLER

I-2821 SAYILI KANUN′DA YER ALAN BAZI TANIMLAR 196
11-2821 SAYILI KANUNDA YER ALAN PARA CEZALARI 197
A- 2821 SAYILI KANUNDA YER ALAN PARA CEZALARININ NİTELİĞİ 197
B- 5252 SAYILI TÜRK CEZA KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ
HAKKINDAKİ KANUN HÜKÜMLERİNE GÖRE 2821 SAYILI YASADA ASGARİ
ÜCRETE BAĞLANAN CEZALARIN DEĞERLENDİRİLMESİ 198


İKİNCİ BÖLÜM

2821 SAYILI SENDİKALAR KANUNUNUNDA PARA CEZALARINA BAĞLANAN YÜKÜMLÜLÜKLER VE YAPTIRIMI


I- SENDİKA VE KONFEDERASYONLARIN TÜZEL KİŞİLİK KAZANMALARINDAN SONRA
YAPILMASI GEREKEN İŞLEMLER 199
A-GENEL AÇIKLAMA 199
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 199
C-YAPTIRIM 200
II- GENEL KURUL TARAFINDAN SEÇİLEN ÜYELERİN İLAN EDİLMESİ 200
A-GENEL AÇIKLAMA 200
B. SUÇU OLUŞTURAN FİİL 200
C-YAPTIRIM 200
III-SENDİKA ÜYELİĞİNİN KAZANILMASI 200
A-GENEL AÇIKLAMA 200
B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL 201
C-YAPTIRIM 201
IV- İŞE ALINAN, AYRILAN VE ÇALIŞMASI SONA EREN İŞÇİLERİN BİLDİRİLMESİ 201


A-GENEL AÇIKLAMA 201
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 201
Ç- YAPTIRIM 201
V- 2821 SAYILI SENDİKALAR KÂNUNUNA GÖRE İŞÇİ SAYILANLAR 201
A-GENEL AÇIKLAMA 201
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 202
C-YAPTIRIM 202
VI-SENDİKA ÜYELİĞİNİN ŞARTLARI 202
A-GENEL AÇIKLAMA 202
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 202
C-YAPTIRIM .". 202
VII- İŞÇİ SENDİKASI VE KONFEDERASYONU YÖNETİCİLİĞİNİN TEMİNATI 202
A-GENEL AÇIKLAMA 202
/ B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL 203
C-YAPTIRIM 203
VIII- SENDİKAYA ÜYE OLUP OLMAMA HÜRRİYETİNİN TEMİNATI 203
A-GENELAÇIKLAMA 203
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 203
C-YAPTIRIM : 203
IX- SENDİKA VE KONFEDERASYONLARIN GİDERLERİ 204
A-GENEL AÇIKLAMA 204
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 204
C-YAPTIRIM 204
X- BİLANÇO VE ÇALIŞMA RAPORU GÖNDERME ZORUNLULUĞU 204
A-GENEL AÇIKLAMA 204
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 204
C-YAPTIRIM 204
XI-2821 SAYILI KANUNA GÖRE DİĞER YASAK FAALİYETLER 205
A-GENEL AÇIKLAMA 205
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 205
C-YAPTIRIM 205
XII-TUTULACAK DEFTER, DOSYA VE KAYITLAR 205
A-GENEL AÇIKLAMA 205
" B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 206
C-YAPTIRIM 205
XIII- DEFTER VE KAYITLAR İÇİN UYGULANACAK KURALLAR 206
A-GENEL AÇIKLAMA 206
B-SUÇU OLUŞTURAN FİİL 206
C-YAPTIRIM 206
XIV- SENDİKA VE KONFEDERASYONLARIN GELİRLERİ 207
A-GENEL AÇIKLAMA....′ 207
B- SUÇU OLUŞTURAN FİİL 208
C-YAPTIRIM 208


DOKUZUNCU KİTAP
PARA CEZALARI HAKKINDA KABAHATLER KANUNU′NUN UYGULAMASI

BİRİNCİ BÖLÜM
KABAHATLER KANUNU′NUN UYGULANMASINA İLİŞKİN GENEL İLKELER

I-GENEL KANUN NİTELİĞİ 209
II-KANUNİLİK İLKESİ 210
III-ZAMAN BAKIMINDAN UYGULAMA 210
IV-YER BAKIMINDAN UYGULAMA .*. 210

İKİNCİ BÖLÜM
KABAHATTEN DOLAYI SORUMLULUĞUN ESASLARI

I-KABAHATİN İHMALİ DAVRANIŞLA İŞLENMESİ i 211
II- ORGAN VEYA TEMSİLCİNİN DAVRANIŞINDAN DOLAYI SORUMLULUK 211
III- KAST VEYA TAKSİR 212
IV-HATA 212
V- HAKLARINDA İDARİ PARA CEZASI UYGULANMAYACAK OLANLAR 212
VI- HUKUKA UYGUNLUK NEDENLERİ İLE KUSURLULUĞU ORTADAN KALDIRAN NEDENLER 212
VII-KABAHATE TEŞEBBÜS 212
VIII-KABAHATİN İŞLENİŞİNE İŞTİRAK 212
IX-İÇTİMA , 213


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
İDARÎ YAPTIRIMLAR

I-YAPTIRIM TÜRLERİ 214
II-İDARÎ PARA CEZASI 214
III-İDARÎ PARA CEZASININ TAKSİTLENDİRİLMESİ 214
IV-İDARİ PARA CEZALARININ TAHSİLİ 214
V- KANUN YOLUNA BAŞVURMADAN İDARİ PARA CEZASININ ÖDENMESİNDE İNDİRİM 215
VI- İDARİ PARA CEZALARININ ARTIŞI 215

VII- İDARİ PARA CEZALARI HESABINDA DİKKATE ALINMAYACAK MİKTAR 215
VIII- KABAHATLERDE SORUŞTURMA ZAMANAŞIMI 215

IX- KABAHATLERDE YERİNE GETİRME ZAMANAŞIMI 216
X- KABAHATLERDE SORUMLULUK (HAKKINDA İDARİ PARA CEZASI
UYGULANMAYACAK OLANLAR) 216

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
İDARİ YATIRIM KARARI VERME YETKİSİ VE KANUN YOLLARI

I- İDARÎ YAPTIRIM KARARI VERME YETKİSİ 217
II- CUMHURİYET SAVCISININ KARAR VERME YETKİSİ 217


III- MAHKEMENİN KARAR VERME YETKİSİ 218
IV- İDARÎ YAPTIRIM KARARI TUTANAĞINDA BULUNMASI GEREKENE HUSUSLAR 218
V-İDARÎ YAPTIRIM KARARININ TEBLİĞİ 218
VI- İDARÎ YAPTIRIM KARARININ İLGİLİ GERÇEK KİŞİNİN HUZURUNDA VERİLMESİNDE TEBLİĞ 218
VII- İDARÎ YAPTIRIM KARARININ TÜZEL KİŞİLİĞE VERİLMESİNDE TEBLİĞ 218
VIII-KANUN YOLUNDAN VAZGEÇME 219
IX- İDARİ YAPTIRIM KARARININ İDARECE GERİ ALINMASI 219
X- MAHKEME MASRAFLARININ VE VEKALET ÜCRETİNİN ÖDENMESİ 219




BEŞİNCİ BÖLÜM

İDARİ PARA CEZALARININ YARGI AŞAMASINDA ÇÖZÜMLENMESİNDE GÖREVLİ VE YETKİLİ ADLİ YARGI ORGANLARI

I-CEZA MAHKEMELERİNİN KURULUŞU 220
il-SULH CEZA MAHKEMESİNİN GÖREVİ 221
III-AĞIR CEZA MAHKEMESİNİN GÖREVİ 221
IV- SULH CEZA VE AĞIR CEZA MAHKEMESİ İLE İLGİLİ ORTAK DÜZENLEMELER 221

ALTINCI BÖLÜM
İDARİ PARA CEZALARINA KARŞI ADLİ YARGIDA BAŞVURU VE İTİRAZ




ı


I- İDARİ PARA CEZALARINA KARŞI SULH CEZA MAHKEMESİNE BAŞVURU 222
A-BAŞVURU YOLU 222
B- BAŞVURUNUN İNCELENMESİ 223
II- İDARİ PARA CEZALARINA İLİŞKİN SULH CEZA MAHKEMESİNİN KARARINA AĞIR
CEZA MAHKEMESİNE İTİRAZ 224
A- SULH CEZA MAHKEMESİ KARARINA İTİRAZ 224
B- SULH CEZA MAHKEMESİ KARARINA İTİRAZ SÜRESİ 224
C- AĞIR CEZA MAHKEMESİNİN İTİRAZI, İNCELEMESİ VE KARAR VERMESİ 224
III- İDARÎ YAPTIRIM KARARININ AĞIR CEZA MAHKEMESİNCE VERİLMESİ HALİNDE İTİRAZ 225

ONUNCU KİTAP
BİRİNCİ BÖLÜM
İDARİ PARA CEZALARININ YARGİ AŞAMASINDA ÇÖZÜMLENMESİNDE GÖREVLİ VE YETKİLİ İDARİ YARGI ORGANLARI





I-GENEL BİLGİ 226
II-İDARE MAHKEMELERİ 227
A-KURULUŞU VE OLUŞUMU 227
B- İDARE VE VERGİ MAHKEMELERİNİN OLUŞUMU 227
C-GÖREVLERİ 227
1- Genel Olarak İdare Mahkemelerinin Görevleri 227
2- idare Mahkemelerinin Tek Hakimle Çözeceği Davalar 228
3- idare Mahkemesi Başkanlarının Görevleri 228


4- idare Mahkemesi Üyelerinin Görevleri 229
II-BÖLGE İDARE MAHKEMELERİ 229
A-KURULUŞU VE İŞLEYİŞİ 229
B-GÖREVLERİ 229
1- Bölge idare Mahkemesinin Görevleri 229
2- Bölge idare Mahkemesi Başkanlarının Görevleri 230
3- Bölge İdare Mahkemesi Üyelerinin Görevleri 230
III-GÖREV UYUŞMAZLIĞI 230
A- GÖREV KONUSUNUN MAHKEMECE İNCELENMESİ 231
B-GÖREV UYUŞMAZLIĞININ GİDERİLMESİ ., 231
1- Danıştay Dava Daireleri Arasındaki Görev Uyuşmazlığının Giderilmesi 231
2- idare ve Vergi Mahkemeleri Arasındaki Görev Uyuşmazlığının Giderilmesi 231
3- Danıştay ile idare Mahkemesi Arasındaki Görev Uyuşmazlığının Giderilmesi 231
IV-İDARİ YARGIDA YETKİ .′ 232
A-GENEL OLARAK YETKİ , 232
B- MAHKEMECE YETKİ İTİRAZININ İNCELENMESİ 232
C-YETKİ UYUŞMAZLIĞININ GİDERİLMESİ 232

İKİNCİ BÖLÜM

İDARİ DAVALAR, YÜRÜTMENİN DURDURULMASI, DAVA AÇMA SÜRELERİ VE İDARİ PARA CEZASININ TARAFLARI

I-İDARİ DAVALAR 233
A-TAM YARGI DAVALARI 233
B-İPTAL DAVALARI 233
1- Yönetsel işlemlerin iptal Nedenleri 234
2-Yönetsel İşlemin Unsurları 234
C- İPTAL VE TAM YARGI DAVASI İLE İLGİLİ BAZI ÖZELLİKLİ DURUMLAR 237
D-YÜRÜTMENİN DURDURULMASI 238
1-Genel Bilgi 238
2-Yürütmenin Durdurulması isteminde Bulunma Gereği 238
3-Yürütmenin Durdurulmasının Koşulları 238
4- Yürütmenin Durdurulması İstemleri Sonucunda Verilen Kararlara İtiraz
Mercileri ve itiraz Süresi 239
5- Yürütmenin Durdurulması İle İlgili Özellikli Durumlar 239
E-DAVA AÇMA SÜRELERİ 239
1-Sürelerle İlgili Genel Esaslar 239
2- Dava Açmada Genel Süre 240
3- Özel Kanunlarda Belirtilen Dava Açma Süreleri 240
4- Üst Makamlara Başvurulması Halinde Dava Açma Süresi 241
5- Görevli Olmayan Yere Başvurulması Durumunda Dava Açma Süresi 241
6- Dava Açma Süresinin Başlaması 241
7- Mücbir Sebeplerin Dava Açma Süresine Etkisi 242
8- Dava Açma Süresinin Geçirilmesinin Sonucu 242

F- İDARİ PARA CEZASININ TARAFLARI 242
1-Davacı 242
2-Davalı , : 242
3- Dava Ehliyetinin Mahkemece Kendiliğinden Dikkate Alınması 242
4-Davanın Taraflarının Değişmesi 243

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
DAVA DİLEKÇESİNİN DÜZENLENMESİ





■ GENEL OLARAK DAVA DİLEKÇESİNDE BULUNMASI GEREKLİ HUSUSLAR 244
I-DAVA DİLEKÇESİNİN ŞEKLİ 244
A-HİTAP BÖLÜMÜ 244
B- YÜRÜTMEYİ DURDURMA, DURUŞMA, KEŞİF, BİLİRKİŞİ VEYA DELİL TESPİTİ
TALEPLERİ 245
C- DAVACININ ADI SOYADI(VARSA UNVANI) VE ADRESİ 245
1- Davacının Gerçek Kişi Olması 245
2- Davacının Tüzel Kişi Olması 245
3- Davacının Kanuni Temsilcisinin Olması 246
4-Davacının Vekilinin Olması 246
5-Davalı 246
6-Dava Konusu 246
7-Olaylar 247
8- Dava Konusu işlemin Tebliğ Tarihi 247
9-Dava Nedenleri , 247
10-Sonuç ve imza 247
11- Dava Dilekçelerine ilişkin Özellikli Durumlar 248
D- DİLEKÇEDEKİ EKSİKLİK VE YANLIŞLIKLARIN SONUÇLARI 249
1-Şekli Unsurlara Aykırılık 249
2- Dilekçenin Ehliyetsiz Kimse Tarafından imzalanması 250
3-Vekilin Avukat Olmaması 250
4- Davalı idarenin Gösterilmemesi veya Yanlış Gösterilmesi 250
5- Davaya Konu İşlemin Kesin ve Yürütülebilir Olmaması 250
6- İdari Yargılama Usulü Kanununun 5. maddesine Aykırılık 250
E- DAVA DİLEKÇESİNİN VERİLECEĞİ YERLER 251
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
İDARE MAHKEMELERİNDE DAVA DİLEKÇELERİNİN İNCELENMESİ DAVANIN YÜRÜTÜLMESİ VE KARARA BAĞLANMASI



İ

- DAVA DİLEKÇESİNİN KAYDI HARÇ VE POSTA ÜCRETLERİ 252
I- DİLEKÇE ÜZERİNDE İLK İNCELEME VE İLK İNCELEME SONUCUNDA VERİLECEK KARARLAR....253
A- DİLEKÇELER ÜZERİNDE İLK İNCELEME KONULARI 253
B- İLK İNCELEME SONUCUNDA VERİLECEK KARARLAR 254


C-TEBLİGAT VE CEVAP VERME 255
D-DAVANIN GÖRÜLMESİ 255
E-DURUŞMA 256
1-Duruşma Yapılabilecek Durumlar 256
2-Duruşmalara ilişkin Esaslar 256
3- Duruşmalı işlerde Karar Verilmesi 257
F- DOSYALARIN İNCELENMESİ VE KARAR 257
1-Dosyaların incelenmesi 257
2-Sonradan ibraz Edilen Belgelerin Durumu 258
3-Taraflarda Meydana Gelecek Değişiklikler *. 258
4-Tebligat Yapılamaması Durumu 258
5-Davanın Karara Bağlanması 258
6-Kararların içeriği ′. 259
7- Kararların Saklanması ve Tebliği 259
8-Kararların Uygulanması 260
G-KARARLARIN AÇIKLANMASI 260
H-YANLIŞLIKLARIN DÜZELTİLMESİ 261

BEŞİNCİ BÖLÜM
İDARE MAHKEMESİ KARARLARINA KARŞI KANUN YOLLARI
I-GENEL BİLGİ 262
II-KANUN YARARINA BOZMA (TEMYİZ) 263
III-YARGILAMANIN YENİLENMESİ 263
A-GENEL BİLGİ 263
B- YARGILAMANIN YENİLENMESİ İÇİN GEREKLİ KOŞULLAR 263
C- YARGILAMANIN YENİLENMESİNDE GÖREVLİ YARGI YERİ 263
D- YARGILAMANIN YENİLENMESİ NEDENLERİ 264
E-YARGILAMANIN YENİLENMESİNDE SÜRE 264
F-YARGILAMANIN YENİLENMESİ İSTEMİNDE BULUNMA 265
G-YARGILAMANIN YENİLENMESİ DİLEKÇESİ 265
H- YARGILAMANIN YENİLENMESİNİN İNCELENMESİ VE KARAR 265


ONBİRİNCİ KİTAP

İDARİ PARA CEZALARININ TEBLİĞİNDE USÛL VE ESASLAR

I-TEBLİGATIN YAPILACAĞI YER 266
II-TEBLİGAT YAPILACAK KİŞİLER 266
A-VEKİL VE MÜMESSİLLERE TEBLİGAT 266
B-TÜZEL KİŞİ VE TİCARETHANELERE TEBLİGAT 266
C-ASKERİ ŞAHISLARA TEBLİGAT 267


D- AYNI KONUTTA OTURAN KİŞİLERE VEYA HİZMETÇİYE TEBLİGAT 267
E- BELLİ BİR YERDE VEYA EVDE MESLEK VE SANAT İCRA EDENLERE TEBLİGAT 267
F- OTEL, HASTANE, FABRİKA VE MEKTEP GİBİ YERLERDE TEBLİGAT 267
G-TUTUKLU VE MAHKUMLARA TEBLİGAT 268
H- BAĞIMSIZ BÖLÜM SAHİPLERİNE TEBLİGAT 268
III- TEBLİĞ YAPILACAK ŞAHSIN GEÇİCİ OLARAK BAŞKA YERE GİTMESİ HALİNDE
YAPILACAK TEBLİGAT 268
IV- TEBLİĞ İMKÂNSIZLIĞI VE TEBELLÜĞDEN İMTİNA 268
V- YAŞ VE EHLİYET ŞARTI 269
VI- TEBLİĞ MAZBATASI 269
VII- OKUMA YAZMA BİLMEYENLERE YAPILACAK TEBLİGATIN ESASLARI 270
VIII-İLANEN TEBLİGAT 270
$- USULSÜZ TEBLİĞİN HÜKMÜ 271
X- RESMİ VE ADLİ TATİL GÜNLERİNDE TEBLİGAT 271
XI- ADRES DEĞİŞTİRMENİN BİLDİRİLMEMESİ HALİNDE YAPILACAK TEBLİGATIN HÜKMÜ 271


ONİKİNCİ KİTAP
YARGI KARARLARI

BİRİNCİ BÖLÜM
İDARE VE BÖLGE İDARE MAHKEMESİ KARAR ÖRNEKLERİ

> YARGI KARARLARI 272

İKİNCİ BÖLÜM
TEBLİGAT KANUNU İLE İLGİLİ YARGI KARARI ÖZETLERİ


> TEBLİGAT KANUNU İLE İLGİLİ YARGI KARAR ÖZETLERİ 307
> İŞ KANUNU 491
> SENDİKALAR KANUNU 541
> YABANCILARIN ÇALIŞMA İZİNLERİ HAKKINDA KANUN 577
> TÜRKİYE İŞ KURUMU KANUNU 588
> BASIN MESLEĞİNDE ÇALIŞANLARLA ÇALIŞTIRANLAR ARASINDAKİ
MÜNASEBETLERİN TANZİMİ HAKKINDAKİ KANUN 609
> DENİZ İŞ KANUNU 620
> KABAHATLER KANUNU 639
> İDARİ YARGILAMA USULÜ KANUNU 656
> ÖZEL İSTİHDAM BÜROLARI YÖNETMELİĞİ 685
> UYGULAMA İÇ GENELGESİ SIRA NO: 2006/1 694