Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (38)      Nisan (73)      Mart (139)      Şubat (116)

İnternet Bankacılığı ve Kredi Kartı Dolandırıcılığının Teknik , Hukuki ve Cezai Boyutu

İnternet Bankacılığı ve Kredi Kartı Dolandırıcılığının Teknik , Hukuki ve Cezai Boyutu



Sayfa Sayısı
:  
382
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2012
ISBN NO
:  
9789750139215

45,00 TL

Bu ürün şu anda stoklarımızda yok!
Yazarın diğer ürünlerine gözatmanızı tavsiye ederiz...









Avukat Özgür ERALP



2000 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi\\\′nden mezun olmuştur. 2000-2004 yılları arasında Ankara Bilişim Kurulu üyeliği, 2004-2008 yılları arasında Ankara Barosu Bilgi İşlem Merkezi Başkanlığı; 2008 Ekim-2010 Ekim arasında Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapmış olup Halen Tüm İnternet Derneği Başkan yardımcısı Halen Ted Ankara Koleji Mezunları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi 2010 Ekim döneminden beri Türkiye Barolar Birliği Başkan danışmanı olarak görev yapmaktadır.Türkiye Barolar Birliği\\\′nin düzenlediği Bilişim Hukuku Eğitim programında moderatörlük yapmakta ve ders vermektedir.


2002-2005 yılları arasında Türkiye Bilişim Derneği Hukuk çalışma gruplarına katılmıştır. 2007-201 Oyılları arasında Ankara Barosu Bilişim Hukuku Sertifika Programı\\\′nda eğitmen ve koordinatör üye olarak görev yapmıştır. 2006-2008 yıllarında Ankara Barosu Bilişim ve Hukuk Dergisi genel yayın yönetmenliği 2008-2010 yılları arasında bu derginin sorumlu yazı işleri müdürlüğü görevinde bulunmuştur. Türkiye Bilişim Derneği ve Ankara Barosu\\\′nun birlikte yayınladığı elektronik imza kitapçığının, İnternet ve Hukuk Platformu\\\′nun yayınlandığı Siber Suçlar Sözleşmesi kitapçığının, Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ve Ankara Barosu\\\′nun ortaklaşa yayınladığı UYAP Avukat Bilgi Sistemi kitapçığının ve Ankara Barosu\\\′nun çıkardığı birçok elektronik yayının editörlüğünü yapmıştır. 2007 yılında \\\"Hukukçular için Bilişim Terimleri Sözlüğü\\\" isimli kitabı yayınlanmıştır. 2008 yılında Stepnen Mason tarafından hazırlanan \\\"Electronic Evidence\\\" isimli İngilizce kitabın Türkçe bölümünü hazırlamıştır. 2010 yılında \\\"Avukatlık Mevzuatı\\\" isimli kitabı yayınlanmıştır. 40\\\′dan fazla ilde 100\\\′e yakın konferansta sunum yapmış, yurtiçinde ve yurtdışındaki bir çok seminere katkı vermiş olup Bilişim Hukukuyla ilgili yayınlanmış 50\\\′den fazla makalesi bulunmaktadır. Ankara Adliyesinde bilişim ve iletişim hukuku konularında bilirkişilik yapmakta olup 2004 yılından bu yana 600\\\′den fazla dava dosyasına bilirkişi raporu hazırlamıştır. 5651 Sayılı Yasa ve ilgili mevzuat Çalıştayı, Kişisel Verilerin Korunması Çalıştayı, Siber Güvenlik Hukuku Çalıştayı gibi bir çok çalıştayın ve Ankara Barosu Uluslararası Hukuk Kurultayı\\\′nın Bilişim Hukuku bölümlerinin yanı sıra bir çok bilişim hukuku etkinliğinin organizasyonunu yapmıştır.

2001 yılından beri Ankara\\\′da serbest avukatlık yapmaktadır.

www.eralp.av.tr

www.ozgureralp.av.tr




GİRİŞ






İnternet ortamında kullanıcılar arası veri paylaşımı, bir başka de¬yişle dijital ortamda veri alış-verişi ilk olarak 199O\′lı yılların başında internet kelimesinin zihinlere iyice yerleşmesinin hemen ardından Bulletin Board Systems (BBS), İnternet Relay Chat (IRC) programları aracılığıyla başlamıştır. Elektronik mesaj hizmetleri veren, dosya ar¬şivleri sunan, sistemi çalıştıranın ilgi alanına giren diğer hizmet ve ak-tiviteleri sağlayan bilgisayar ve üzerinde çalışan yazılıma \"BBS (İlan Tahtası Sistemleri)\" denir.1



İnternet sohbet odaları (İnternet Relay Chat (IRC)), 1988 yılında, Finlandiya\′ da ki Oulu Üniversitesinden Jarkko Oikarinen tarafından geliştirilmiştir. Bu hizmet, farklı kanallar üzerinden benzer CB- Yayı¬nı ile aynı anda online iletişimin gerçekleşmesini sağlar. Bu hizmet, katılımcının girdiği verilerin bütün dünyaya dağılmış IRC sunucuları vasıtasıyla, IRC üyelerine yönlendirmesi suretiyle yapılır. Gerçi aynı anda iletişim hizmeti, halen UNIX\′ in işletim sisteminde mevcut olan sohbet (talk) programının yardımıyla verilebiliyordu. IRC nin bu sohbet programından farkı ise, birden çok iletişime de izin vermesi¬dir. Yani, katılımcı sayısı iki ile sınırlanmamıştır. Metne dayalı olarak aynı anda gerçekleştirilebilen eş zamanlı iletişim, web tabanlı bilgisa¬yar programları arasında da yapılabilmektedir. Örneğin, AOL Instant Messenger veya GNU General Public License bünyesinde mevcut olan phpMyChat ile eş zamanlı iletişim mümkündür. Sesli olarak eş za¬manlı iletişim internet telefonu vasıtasıyla, sesli ve görüntülü olarak iletişim ise, internette video konferans sistemi yoluyla hayata geçiril¬miştir.2




(Siberuzay) Siber ortam olarak adlandırılan ve Kevin VVarnick\′ in Neuromancer isimli romanında ilk kez geçen bu kavram, bilgisayar tarafından oluşturulan uzayın içinde yaşam bulan kavramdır. Bilgi¬sayarlardan oluşan ve toplumun bu bilgisayarların etrafında oluştuğu bir dünyayı ifade etmektedir. Siberortam veya siberuzay olarak Türk¬çeleştirilmesi gereken kelime \"sanal uzay\" olarak yanlış kullanılmak¬tadır.3




Sosyal yaşamdaki bu köklü değişim hukuk sisteminde de değişik¬likleri beraberinde getirmiştir. Klasik kağıt dokümanlar yıllardan beri keşif prosedüründe talep edilmektedir ve hakimler ve avukatlar kağıt formdaki delillere aşinadır. Ancak şimdi davanın tarafları ve vekille¬ri, yine keşif prosedüründe bu defa, bilgisayar tabanlı delillerin delil değerini anlamaya başlamışlardır. Mahkemeler, avukatlar ve davanın tarafları dikkatlerini bilgisayar hard disk sürücülerin, disketlerin, zip disketlerin, cep telefonlarının ve avuç içi bilgisayarların keşfine yönelt¬mişlerdir. Delillerin bu yeni şekilleri keşfe yeni boyut kazandırmış ve \" adli bilişim(Computer Forensic)\" adlı yeni bir bilim dalının doğmasına sebep olmuştur. Adli bilişim (Computer Forensic), kısaca potansiyel yasal delillerin elde edilmesi amacıyla bilgisayar inceleme ve analiz teknikleri kullanılarak yapılan bir uygulama şeklinde tanımlanabilir. Veya mahkemede tarafların davasını destekleyecek veya çürütecek gerçeklerin ortaya çıkartılması amacıyla bilişim aygıtlarının incelen¬mesi şeklinde tanımlanabilir. Tüm sabit sürücü (hard drive) üzerinde arama terimleri oluşturularak araştırma yapılması veya adli yazılım programlarının çalıştırılması bunun için yeterli değildir. Adli bilişim hem gelişmiş bir araştırma ve hem de bilgisayar uzmanlığının her iki¬sini bir arada gerektiren bir disiplindir.4




Araştırma görevlileri, karmaşık yapıdaki bilişim sistemi içerisin¬de, işlenen suçlarla ilgili elektronik delil araştırırken, delilin elde edil¬mesi ve de buna bağlı olarak dava açılabilmesi oldukça zor konulardır. Burada iki önemli kavram üzerinde durulmalıdır. Birincisi, baştanba¬şa- sırayla- (end-to-end) adli bilişim analizi kavramının tartışılması¬dır. Bu düşüncede, karmaşık bilişim saldırıları, saldırgan ile başlar ve mağdurla son bulur. Her bilişim aygıtı, platformu ve iletim (taşıma) mekanizması, kullanışlı delil içerebilir. Baştanbaşa araştırmasını des¬teklemek için, elde edilen delillerin, bir saldırının bilişim sisteminde girip izlediği yolla bağlantılı ya da ilgili olduğunu ispatlamaya ihtiyaç vardır. Baştanbaşa araştırması, uygun şekilde desteklenmeli, kuvvet¬lendirilmek\′ ve gerçeği (delili) bulanlarca anlaşılabilir bir biçimde bir davada sunulabilmelidir.5





Türk Hukukunda, bilişim suçlarının sınırı her ne kadar ESKİ TCK md 525 ile YENİ TCK\′nın 243-244-245 maddeleriyle çizilmeye çalışıl¬mışsa da, usul ve suçun tespiti ve suçlunun yakalanma usullerim belir¬ten kuralların ve yöntemlerin belirgin olamaması konuyu bir çıkmaza sokmuştur.



Bilişim suçlarını konu alan hazırlık soruşturmalarının çoğunun ta¬kipsizlikle sonuçlanması, yargılama aşamasında ise delillerin yetersiz¬likleri, delillerin toplanması halinde bile söz konusu delillerin huku¬ken geçerli olamamaları nedeniyle bilişim suçları yargı sistemi içinde çözülemez hale gelmiştir.




Dar anlamda bilgisayar ve internet bağlantısı yoluyla işlenebile¬ceği varsayılan bilişim suçlan ile ilgili delillerin çoğu şüphesiz yine bilgisayar ve internet ortamlarında bulunabilecektir.




Ancak delil olarak elde edilen bu veriler, bilgisayar ortamında tu¬tulduğu için silinebilir, değiştirilebilir veya yenilenebilir olmaları ne¬deniyle hukuki anlamda pek de sağlam delil olarak görülememekte¬dirler.




Oysa sanıldığının aksine, bilgisayar ve internet dünyası kontrol¬süz, herkesin başına buyruk hareket ettiği, yapılan işlemlerin anonim nitelikte olduğu türden bir dünya değildir. En azından konunun uz¬manları için öyle değildir.




İnternette yapılan işlemler, İP numarasının öğrenilmesi ve daha sonra bu numaradan internet bağlantısı yapılan telefonun ve dolayı¬sıyla mekanın tespit edilmesiyle bir anlamda takip edilebilmektedir.




Teknoloji sorunu yarattığı gibi beraberinde çözümünü de sunabil¬mektedir. Ancak, bu sorunları çözmek için kullanılacak metotlar da çağın gerektirdiği normlara ulaşılabilmesiyle mümkün olabilecektir. Konuya ilişkin çarpıcı bir örnek vermek gerekirse;




TCK md.244\′in ihlal edildiğinden bahisle bilişim suçları konulu bir suç duyurusunda bulunulması halinde, Savcı, doğal olarak, konun araştırılması için Emniyete bir müzekkere yazacaktır. Uygulamada bu genellikle adi suçların takibi için hazırlanan matbu bir formun doldu¬rulması suretiyle gerçekleştirilmektedir. Oysa bu tür teknik suçların takibi, soruşturulması ve kovuşturulması özel koşullarda yapılabilme¬li ve elektronik deliller üzerindeki incelemeler yoğunlaştırılmalıdır. Günümüzde soruşturma aşamasında çeşitli gelişmeler olmuşsa da ha¬len Uluslararası Adli bilişim standartları açısından beklenen seviyeye gelememiştir.


Kitabımızın bu bölümünde bu süreçlere ışık tutabilecek teknik açıklamalar yer alacaktır.





öNSöZ






İnternetin gelişimine paralel olarak ülkemizdeki bankacılık işlemle¬ri elektronik ortamda yapılmaya başladı. 2012 yılı itibariyle Türkiye\′deki bankaların tamamına yakını internet bankacılığı ve mobil bankacılık sis¬temlerini kullanıyor. Kredi kartının kullanımının yaygınlaşmasıyla hem fizik ortamlarda hem de internet sitelerinde yapılan alışverişlerin büyük bir kısmı kredi kartları aracılığıyla yapılıyor. ATMTer aracılığıyla para ya¬tırma ve çekme işlemleri yapılabiliyor. İşte bu artış sürerken hacker olarak da tabir edilen bilgisayar korsanları sistemdeki açıklardan faydalanarak dolandırıcılık işlemlerini gerçekleştiriyor.




Hukuk sisteminin bu baş döndürücü değişime ayak uydurması ise çok kolay olmuyor. Nitekim ortaya çıkan yasal boşluklar Yargıtay içtihat¬larıyla doldurulmaya çalışılıyor. Henüz bir kanun maddesi uygulamada tam oturmadan yerine yenisini bırakıyor. Aynı nitelikteki davalarda Mah¬kemelerce farklı kararlar verilebiliyor ve Yargıtay içtihatlarıyla sorunlar çözülmeye çalışıyor. Karşı oy içeren Yargıtay Genel Kurulu kararları bu durumu en güzel şekilde özetliyor.




Bu gelişmeleri yakından takip etmesi gereken hakimler, savcılar ve avukatlar için de süreç çok zorlu olarak işliyor. Zaten teknik olarak çok ağır olan ve yeni teknik terimlerle dolu bu alana hakim olabilmek zor¬laşıyor. Hacker, sniffer, keylogger, Screensaver, phishing, pharming gibi Türkçe karşılıkları bile olmayan kavramlar öğrenilmeye çalışılıyor. İP nu¬marasını öğrenmeye çalışırken IPV6 kavramlarıyla tanışılıyor. Elektronik imza anlaşılmaya çalışılırken mobil imza kullanımı yaygınlaşıyor.




İşte bu zorlu süreci bir nebze olsun hafifletebilmek için 2002 yılından beri Türkiye\′de internet bankacılığı ve kredi kartı dolandırıcılığının tek¬nik, hukuki ve cezai alandaki tüm gelişmelerini bu kitapta sizlere sunma¬ya çalıştım. Bu kitabı hazırlarken bilirkişi raporlarından, Yerel Mahkeme kararlarından, Yargıtay içtihatları, ilgili mevzuat, internetteki kaynaklar ve de özellikle bilişim hukukunun gelişimine gerek kitap gerekse makale yazarak katkı vermiş değerli hukukçu ve bilişimcilerin eserlerinden ya¬rarlandım. Bu konuda hazırladığım bilirkişi raporlarının çoğunda olay¬ların nasıl geliştiğini anlamaya çalışarak elde ettiğim birikimi siz okuyu¬cuların bu derece karmaşık nitelikteki dolandırıcılık olayları daha rahat anlayabilmesi için somut örneklerle açıklamaya çalıştım.





Bir kitabın amacına ulaşıp ulaşmadığı ancak okuyucularla buluşma¬sıyla anlaşılabilir. Şimdi bu kitap için benim sözlerimin bittiği sizin için sözlerin başlayacağı an. Bu çalışmayı beğeninize sunuyor çalışma hayatı¬nızda faydalı olmasını diliyorum.



Bilgi paylaştıkça çoğalır.


Av. Özgür ERALP, 2012 - Ankara






İÇİNDEKİLER





1. BÖLÜM


İNTERNET BANKACILIĞI VE KREDİ KARTI
DOLANDIRICILIĞININ TEKNİK BOYUTU





1. Giriş 3
2. Elektronik Ortamda Bankacılık Yöntemleri 6
2.1 İnternet Bankacılığı 6
2.2 İnternette Kredi Kartı İşlemleri 6
2.3 Elektronik Para 6
2.4 Sanal Banka Uygulaması 6
2.5 Hareketli (mobil) Bankacılık Uygulamaları 7
2.6 Mikro Ödeme Sistemleri; 7
2.7 Makro Ödeme Sistemleri 8
3. Türkiyedeki Bankaların İnternet Siteleri 8
4. Teknik Terimler ve Açıklamaları 25
5. İP Numarası- İnternet Protokolleri 43
5.1 Domain Name System (Alan adı sistemi) 43
5.2 İP (İnternet Protocol) Numarası 44
5.3 Domain Adreslerinin Dağıtımı 45
5.4 Ülkemizde Alan Adı ve İP Numarası Dağıtımı 46
5.5 İP Numarası Nasıl Tespit Edilir? 47
5.5.1 Kendi Bilgisayarınızın İP Numarasının Öğrenme 47
5.5.2 Diğer Bir Bilgisayarın İP Numarasını Öğrenme 47
5.5.3 Sohbet programıyla kurulan bir bağlantı halinde, 47
5.5.4 E-posta Vasıtasıyla Kurulan Bir Bağlantı Halinde, 48
5.6 İP Numarasının Kime Ait Olduğu Nasıl Tespit Edilir? 48
5.7 IPv6 - İnternet Protokol Sürüm 6 48
5.8 İP Numarasına İlişkin Bilgilerin İçeriği 49
5.9 İP Numarasının Kime Ait Olduğunun Tespitinden Sonra
Yapılması Gerekenler; 49
5.9.1 Kişisel Bağantılar 49
5.9.2 Kurumsal Bağlantılar 49
5.9.3 Kamusal Bağlantılar 50
5.9.4 GSM Bağlantılar 50
5.9.5 İnternet Kafeler 50
5.9.6 Kablosuz Haberleşme Teknolojileri 50
5.10 İP Numarasının Güvenilirliği 51
5.10.1 IPSpoofing 52
5.10.2 Proxy/Socks Kullanımı 52
5.10.3 İP Paketlerinin Editlenmesi 52
5.10.4 Big Brother Türü Programlar 52
6. Elektronik İmza 52
6.1 Elektronik İmza Kanunun Amacı 53
6.2 EİK Yönetmeliğinin Uygulanmasında Temel İlkeler 53
6.3 Güvenli Elektronik İmzanın Özellikleri 54
6.4 Güvenli Elektronik İmzanın İspat Gücü 54
6.5 Güvenli Elektronik İmza Oluşturma Araçlarının Özellikleri 55
6.6 Güvenli Elektronik İmza Doğrulama Araçlarının Özellikleri 55
6.7 Nitelikli Elektronik Sertifikada Bulunması Gereken Özellikler ....55
6.8 ESHS\′îer 56
7. Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) 57
8. İnternet Üzerinden Yapılan Dolandırıcılık Yöntemleri 59
8.1 İnternet Dolandırıcılığı Çete Yapısı 60
8.2 Sahtecilik ve Mevduat Hesabı Açılışı 64
8.3 Sahte Kimlikle Diğer Şube Müşterisi Hesabından Para Çekme ....65
8.4 Sahte Kimlikle Açılan Kampanya Hesapları (Kampanyacılık) 66
8.5 Botnet Yöntemi 67
8.6 Ddos Saldırıları 68
8.7 Sniffing 69
8.8 Casus Yazılımlar 69
8.9 KeyLogger 70
8.10 Phishing Yöntemi 71
8.11 Solucanlar 73
8.12 Truva Atı Yöntemi 75
8.13 Virüsler 76
8.14 Avans Ödemesi veya 419 Dolandırıcılığı 77
8.15 Yüksek Kazanç Vaad Eden E-Postalar 78
8.16 Piyango E-Postaları 78
8.17 Artık Toplama 79
8.18 Logic Bombs (Akıl Bombaları) 79
8.19 Sırtlama 80
9. ATM Dolandırıcılıkları 80
9.1 Debit Kart ile Alış Veriş 80
9.2 ATM\′ye Kart Sıkıştırma 81
9.3 ATM Aracılığıyla Kart Kopyalama 82
9.4 Alınabilecek Önlemler 85
10. Kredi Kartı Sahtecilikleri 88
10.1 Alışveriş Sırasında Kart Kopyalama 90
10.2 Kendi Kartım Usulsüz Kullanma/Kullandırma Yöntemi 93
10.3 Sahte Harcama Belgesi (Slip) Yöntemi 93
10.4 Sahte Başvuru Yöntemi 93
10.5 Kayıp / Çalıntı Kart Yöntemi 94
10.6 Kurye / Dağıtıcı Yöntemi 94
10.7 Sahte Kart ile Alışveriş Yöntemi 94
10.8 Üye İşyeri ile İşbirliği Yöntemi 94
10.9 İnternetten Alışveriş Yöntemi 95
10.10 İade / Geri İşlem Yöntemi (Charge-Back) 95
11. Cep TeJefonu Sim Kartı Kopyalama İşlemleri 95
12. Belge Sahteciliği 98
12.1 Kimlik Belgeleri 98
12.1.1 Nüfus Cüzdanı 98
12.1.2 Ehliyet (Sürücü Belgesi) 100
12.1.3 Pasaport 102
12.2 Kimlik Kontrolleri 104
12.2.1 Çapraz Kimlik Kontrolleri 104
12.2.2 Fotoğraf 104
12.2.3 Nüfus Bilgileri 105
12.2.4 Kimlik Tespitinde Kullanılacak Diğer Belgeler 105
12.2.5 Kimlik Tespiti - İşlem Bağlantısı 105
13. İnternet Bankacılığı işlemleri Güvenliği 107
13.1 Kullanıcı Kaynaklı Problemler 107
13.2 Kullanıcı İstemcisi (Bilgisayar, Palm, Cep Telefonu, vb.) Kaynaklı
Problemler 107
13.3 İnternet Kaynaklı Problemler 108
13.4 Banka Kaynaklı Problemler 108




2. BÖLÜM


İNTERNET BANKACILIĞI VE KREDİ KARTI
DOLANDIRICILIĞININ HUKUKİ BOYUTU




1. Ülkemizde Uygulanan İnternet Bankacılığının Temel Özellikleri 117
2. 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu Açısından İnceleme 120
2.1 Yetkili Mahkeme 120
2.2 Görevli Mahkeme 123
2.3 Faiz Talebi 130
2.4 Elektronik Belgelerin Hukuki Değeri 131
2.4.1 Yargıtay Uygulamaları 132
2.4.2 Uluslararası Uygulamalar 138
2.5 Bilirkişi İncelemesi 139
3. 5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu Açısından İnceleme 146
3.1 Genel Olarak Elektronik İmza 146
3.2 Ülkemizdeki Uygulamalar 148
3.3 Uluslararası Uygulamalar 154
4. Kayıtlı Elektronik Posta - KEP (6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu ve
İlgili Mevzuat Açısından İnceleme) 158
5. 6762 ve 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu Açısından İnceleme 159
6. 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu Açısından İnceleme 162
6.1 Bankalar Güven Kurumudur 162
6.2 Sözleşmeler Kurulurken ve Uygulanırken Dürüstlük ve İyi Niyet
Kurallarına Uygun Olmalıdır 171
6.3 Banka Organlarının Eylemleri Nedeniyle Oluşan Zarardan Banka
Sorumludur 171
7. 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu Açısından İnceleme 172
7.1 Bankaların Bilgi Verme ve Aydınlatma Yükümlülüğü Vardır....175
7.2 İnternet Bankacılığı Hizmetinin Yürütülebilmesi İçin Gerekli
Tedbirleri Alma 185
8. Bankalarda Bilgi Sistemleri Yönetiminde Esas Alınacak İlkelere
İlişkin Tebliğ Açısından İnceleme 189
8.1 Sistem Hatalarını ve Eksikliklerini Giderme Yükümlülüğü 189
8.2 Bankalar Tarafından Oluşturulması Gereken Yazılım Standartları ..192
9. 5464 Sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu Açısından
Değerlendirme 205
9.1 Üye İşyerinin Sorumlukları 206
9.2 Charge Back - Ters İbraz İşlemleri 208
10. Banka Kartları ve Kredi Kartları Yönetmeliği Açısından İnceleme..219
11. 4077 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Açısından
İnceleme 219
11.1 Sözleşmeler Kurulurken ve Uygulanırken Dürüstlük ve İyi Niyet
Kurallarına Uygun Olmalıdır 219
11.2 Kredi Kartı 220
12. Mesafeli Sözleşmeler Uygulama Usul ve Esasları Hakkında
Yönetmeliği Açısından İnceleme 221
13. 818 ve 6098 Sayılı Borçlar Kanunu Açısından İnceleme 222
13.1 Havale 222
13.2 Ciro Sözleşmesi 228
13.3 Karz - Tüketim Ödüncü Sözleşmesi 231
13.4 Vekalet Sözleşmesi 232
13.5 Vedia Akdi - Genel Saklama Sözleşmesi 233
13.6 Usulsüz Tevdi - Misli Şeylerin Saklanması 234
13.7 Haksız Fiilden Sorumluluk 236
13.8 Tazminatın Tenkisi - İndirilmesi 239
13.9 Tehlike Sorumluluğu 242
13.10 İnternet Bankacılığı Hizmet Sözleşmesindeki Sorumsuzluk
Kayıtları ve Geçerliliği 244
13.11 Bankanın Sözleşme Sonrası Yükümlülükleri 250
13.12 Banka Müşterilerinin Sorumluluğu 254




3. BÖLÜM



İNTERNET BANKACILIĞI VE KREDİ KARTI
DOLANDIRICILIĞININ CEZAİ BOYUTU







A - 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu\′ndaki Maddeler 270
1. Türk Ceza Kanunu Madde 142/ 2-E Bilişim Sistemlerinin Kullanılması
Suretiyle Hırsızlık 270
1.1 Giriş 270
1.2 Tanım 270
1.3 Madde Metni 270
1.4 Yargıtay Kararları 272
1.5 Hırsızlık Suçunun Diğer Suçlardan Ayrımı 274
1.5.1 Hırsızlık Suçunun Yağma Suçundan Ayrımı 274
1.5.2 Hırsızlık Suçunun Mala Zarar Verme Suçundan Ayrımı ....275
1.5.3 Hırsızlık Suçunun Güveni Kötüye Kullanma Suçundan
Ayrımı 276
1.5.4 Hırsızlık Suçunun Dolandırıcılık Suçundan Ayrımı 277
1.5.5 Hırsızlık Suçunun Kaybolmuş ve Hata Sonucu Ele Geçmiş
Eşya Üzerinden Tasarruf Suçundan Ayrımı 277
1.5.6 Hırsızlık Suçunun Karşılıksız Yararlanma Suçundan Ayrımı ..278
2. Türk Ceza Kanunu Madde 158/1-f - Bilişim Sistemlerinin, Banka
veya Kredi Kurumlarının Araç Olarak Kullanılması Suretiyle Nitelikli
Dolandırıcılık 279
2.1 Giriş 279
2.2 Tanım 279
2.3 Madde Metni 279
2.4 Korunan Hukuki Yarar 280
2.5 Fai! 280
2.6 Mağdur 280
2.7 Maddi Unsuru 280
2.7.1 Haksız Yarar 281
2.7.2 Nedensellik Bağı 281
2.8 Manevi Unsur 281
2.9 Teşebbüs 281
2.10 Zincirleme Suç 282
2.11 Karışma, İştirak, Yardım Etme 282
2.12 Bağlılık Kuralı 282
2.13 Dolandırıcılık Suçunda Ortak Hafifletici Nedenler 283
2.14 Şahsi Cezasızlık Sebebi veya Cezanın İndirilmesini Gerektiren
Şahsi Sebep 283
2.15 Etkin Pişmanlık 284
2.16 Tüzel Kişiler Hakkında Güvenlik Tedbiri Uygulanması 284
2.17 Dolandırıcılık ve Benzer Suçların Ayrımı 284
2.17.1 Dolandırıcılık ve Hırsızlık 284
2.17.2 Dolandırıcılık ve Güveni-Kötüye Kullanma 285
2.17.3 Dolandırıcılık ve Yağma 285
2.17.4 Dolandırıcılık ve Bilişim Suçları 285
2.17.5 Dolandırıcılık ve İrtikap Yiyicilik 285
2.17.6 Dolandırıcılık ve Belgede Sahtekarlık 285
2.17.7 Dolandırıcılık ve Kaybolmuş veya Hata Sonucu Ele Geçmiş
Eşya Üzerinde Tasarruf 285
2.17.8 Dolandırıcılık ve Karşılıksız Yararlanma 285
3. Türk Ceza Kanunu Madde 163 - Karşılıksız Yararlanma 286
4. Türk Ceza Kanunu Madde 239 - Ticarî Sır, Bankacılık Sırrı veya
Müşteri Sırrı Niteliğindeki Bilgi veya Belgelerin Açıklanması 286
5. Türk Ceza Kanunu Madde 243 - Bilişim Sistemine Girme 287
5.1 Giriş 287
5.2 Tanım 287
5.3 Madde Metni 289
5.4 Madde Gerekçesi 289
5.5 Hükümet Tasarısı 290
5.5.1 Hükümet Tasarısı Madde Metni 290
5.5.2 Hükümet Tasarısı Madde Gerekçesi 290
5.6 TBMM Genel Kurulunda Yapılan Değişiklikler 291
5.7 765 Sayılı Türk Ceza Kanunu 292
5.8 Bilişim Ağı Hizmetlerinin Düzenlenmesi ve Bilişim Suçları
Hakkında Kanun Tasarısı 292
5.9 İlgili Yabancı Mevzuat 293
5.9.1 Bilgisayar Suçlan Sözleşmesi (Convention On Cybercrime) ..293
5.9.1.1 Madde metni 293
5.9.1.2 Madde Açıklayıcı Memorandumları - Yasadışı Erişim
(Madde 2) 293
5.9.2 Alman Ceza Kanunu 295
5.9.3 Japonya Bilgisayara Yetkisiz Erişim Kanunu 296
5.9.4 İtalyan Ceza Kanunu 296
5.9.5 İrlanda Suçlu Zarar Kanunu (Criminal Damage Act) 297
5.9.6 Avustralya Ceza Kanunu (Criminal Code Act) 297
5.9.7 ABD- Computer Fraud and Abuse Act (CFFA) 297
5.9.8 İngiltere 297
5.9.9 Fransa 298
5.9.10 Danimarka Ceza Kanunu madde 193 ve 263 298
5.9.11 Norveç Ceza Kanunu madde 145/2 298
5.9.12 Lüksemburg Ceza Kanunu Madde 309 298
5.9.13 İsveç Ceza Kanunu 298
5.9.14 Rusya Federasyonu 298
5.9.15 Avusturya Ceza Kanunu 299
5.9.16 Hollanda Ceza Kanunu madde 98,98a,98b,98c ve 273 299
5.10 Suçla Korunan Hukuki Değer 299
5.11 Fail 299
5.12 Mağdur 299
5.13 Suçun Konusu 300
5.14 Maddi Unsur 300
5.14.1 Hareket 300
5.14.2 Netice 300
5.15 Hukuka Aykırılık Unsuru 300
5.16 Hukuka Uygunluk Unsuru 301
5.16.1 Rıza 301
5.16.2 Kanunun Verdiği Görevin Yerine Getirmesi 301
5.17 Maevi Unsur 301
5.18 Suçun Özel Görünüş Biçimleri 301
5.18.1 Teşebbüs 301
5.18.2 İştirak 302
5.18.3 Zincirleme Suç 302
5.18.4 İçtima 302
5.18.5 Geçit Suçu 302
5.19 Suça Etki Eden Sebepler 302
5.19.1 Hafifletici neden 302
5.19.2 Ağırlatıcı Neden 303
5.20 Yaptırım 303
5.21 Müsadere 303
5.22 Kovuşturma 303
5.23 Görevli Mahkeme 303
5.24 Dava Zamanaşımı 303
5.25 Istatistiki Bilgiler 304
6. Türk Ceza Kanunu Madde 244 - Sistemi Engelleme, Bozma, Verileri
Yok Etme Veya Değiştirme 304
6.1 Madde Metni 304
6.2 Madde Gerekçesi 305
6.3 Hükümet Tasarısı 305
6.3.1 Hükümet Tasarısı Madde Metni 305
6.3.2 Hükümet Tasarısı Madde Gerekçesi 306
6.4 TBMM Genel Kurulunda Yapılan değişiklikler 306
6.5 765 Sayılı Türk Ceza Kanunu 307
6.6 Bilişim Ağı Hizmetlerinin Düzenlenmesi ve Bilişim Suçları
Hakkında Kanun Tasarısı 307
6.7 İlgili Yabancı Mevzuat 308
6.7.1 Bilgisayar Suçlan Sözleşmesi (Convention On Cybercrime) ...308
6.7.1.1 Madde metni 308
6.7.1.2 Madde Açıklayıcı Memorandumları - Yasadışı Erişim
(Madde 4-5) 308
6.7.2 İngiltere 311
6.7.3 İrlanda Suçlu Zarar Kanunu (Criminal Damage Act) 311
6.7.4 Almanya 312
6.8 Yargıtay Kararları 313
6.9 Suçla Korunan Hukuki Değer 320
6.10 Fail 320
6.11 Mağdur 320
6.12 Suçun Konusu 321
6.13 Maddi Unsur 321
6.13.1 Hareket 321
6.13.1.1 Bilişim Sisteminin İşleyişini Engellemek Fiili 321
6.13.1.2 Bilişim Sisteminin İşleyişini Bozmak Eylemi 322
6.13.1.3 Verileri Bozmak Eylemi 322
6.13.1.4 Verileri Yok Etmek Eylemi 322
6.13.1.5 Verileri Değiştirmek Eylemi 322
6.13.1.6 Verileri Erişilmez Kılma Eylemi 322
6.13.1.7 Bilişim Sistemine Veri Yerleştirmek Eylemi 322
6.13.1.8 Bilişim Sisteminde Var Olan Verileri Başka Bir Yere
Göndermek Eylemi 322
6.13.2 Netice 323
6.14 Hukuka Aykırılık Unsuru 323
6.15 Hukuka Uygunluk Unsuru 323
6.15.1 Rıza 323
6.15.2 Kanunun Verdiği Görevi Yerine Getirmesi 323
6.16 Manevi Unsur 323
6.17 Suçun Özel Görünüş Biçimleri 324
6.17.1 Teşebbüs 324
6.17.2 İştirak 324
6.17.3 Zincirleme Suç 324
6.17.4 İçtima 325
6.17.5 Geçit Suçu İle İşlenebilme Özelliği 325
6.18 Suça Etki Eden Sebepler 325
6.18.1 Hafifletici Neden 325
6.18.2 Ağırlatıcı Neden 325
6.19 Yaptırım 326
6.20 Müsadere 326
6.21 Kovuşturma 326
6.22 Görevli Mahkeme 326
6.23 Dava Zamanaşımı 326
6.24 İstatistiki bilgiler 326
7. Türk Ceza Kanunu Madde 245 - Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye
Kullanılması 327
7.1 Madde Metni 327
7.2 Madde Gerekçesi 328
7.3 Hükümet Tasarısı 329
7.3.1 Hükümet Tasarısı Madde Metni 329
7.3.2 Hükümet Tasarısı Madde Gerekçesi 329
7.4 TBMM Genel Kurulunda Yapılan Değişiklikler 330
7.5 765 Sayılı Türk Ceza Kanunu 330
7.6 Bilişim Ağı Hizmetlerinin Düzenlenmesi ve Bilişim Suçları
Hakkında Kanun Tasarısı 331
7.7 İlgili Yabancı Mevzuat 331
7.7.1 ABD 331
7.7.2 İsviçre 332
7.7.3 Alman Ceza Kanunu 332
7.8 Yargıtay Kararları 334
7.9 Suçla Korunan Hukuki Değer 364
7.10 Fail 364
7.11 Mağdur 365
7.12 Suçun Konusu 365
7.13 Maddi Unsur 365
7.13.1 Hareket 365
7.13.1.1 Başkasına Ait Banka veya Kredi Kartıyla Hukuka Aykırı
Yarar Sağlama 365
7.13.1.2 Sahte Oluşturulan veya Üzerinde Sahtecilik Yapılan Banka
veya Kredi Kartıyla Hukuka Aykırı Yarar Sağlama 365
7.13.2 Netice 365
7.14 Hukuka Aykırılık Unsuru 366
7.15 Hukuka Uygunluk Unsuru 366
7.15.1 Rıza 366
7.15.2 Kanunun Verdiği Görevi Yerine Getirmesi 366
7.16 Manevi Unsur 366
7.17 Suçun Özel Görünüş Biçimleri 366
7.17.1 Teşebbüs 366
7.17.2 İştirak 367
7.17.3 Zincirleme Suç 367
7.17.4 İçtima 368
7.17.5 Geçit Suçu ile İşlenebilme Özelliği 368
7.18 Suça Etki Eden Sebepler 368
7.18.1 Hafifletici Neden 368
7.18.2 Ağırlahcı Neden 368
7.18.3 Cezasızhk Hali 368
7.18.4 Etkin Pişmanlık 368
7.18.5 Yaptırım 369
7.18.6 Müsadere 369
7.18.7 Kovuşturma 369
7.18.8 Görevli Mahkeme 369
7.18.9 Dava Zamanaşımı 369
7.18.10 İstatistiki Bilgiler 369
8. Uygulamada Yaşanan Sorunlar 370
B - İlgili Mevzuattaki Hükümler 373
1. Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu 373
2. Bankacılık Kanunu 375
3. Elektronik İmza Kanunu 376

İNTERNET KAYNAKLARI 377

KAYNAKÇA 380