Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (74)      Nisan (73)      Mart (140)      Şubat (116)

Hukukçular İçin Bilişim Terimleri Sözlüğü

Hukukçular İçin Bilişim Terimleri Sözlüğü



Sayfa Sayısı
:  
152
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2007
ISBN NO
:  
9750139208

80,00 TL









Avukat ÖZGÜR ERALP

21.06.1975 tarihinde Ankara′da doğdu.

Eğitim durumu:

1988 yılında Hürriyet İlkokulu′ndan, 1989 yılında Ted Ankara Koleji Lise Hazırlık Kısmından , 1990 yılında Ted Ankara Koleji Ortaokul Kısmından, 1993 yılında Ted Ankara Koleji Lise Kısmından mezun olmuştur.1993 yılında ODTÜ Felsefe bölümünü kazanmış ve bir yıl boyunca ODTÜ Hazırlık bölümünde okumuştur. 1994-1995 döneminde ODTÜ Felsefe Bölümü′nde okumaya başlamıştır. 1995 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi′ne kayıt olmuş ve 2000 yılında bu fakülteden mezun olmuştur. Hukuk fakültesi diplomasını aldıktan sonra 2000 yılında Ankara Barosu′na stajyer avukat olarak kayıt olmuştur. 6 ay mahkeme stajıyla birlikte 6 aylık avukat yanı stajını Av.Şahin Mengü′nün yanında tamamladıktan sonra 2001 yılında avukatlık ruhsatı almaya hak kazanmış ve Ankara Barosu′na 15229 sicil no′lu avukat olarak kayıt olmuştur. Halen Ankara′da serbest avukatlık yapmaktadır.

Mesleki çalışmaları:

Avukatlık mesleğine ve bilişime karşı olan ilgi ve merakı Ankara Barosu′ndaki staj döneminde başladı. Bir süre amatör olarak internet sitesi tasarımı ile ilgilendi. Bu yöndeki ilk çalışması olan stajyer avukatlara ait ilk internet sitesini www.stajyeravukat.cjb.net adresindeki siteyi tasarladı ve faaliyete geçirdi. Bu süre içerisinde Ankara Barosu Bilgisayar eğitim merkezinde sistem eğitmeni olarak gönüllü çalışmalarda bulundu. İnternette avukatlık siteleri ve TBB Reklam yasağı yönetmeliği staj bitirme tezi olarak Ankara Barosu′na sundu. Daha sonra kurulan Ankara Barosu Bilişim Komisyonu′nda bir süre eğitim çalışma grubu başkanlığı yaptı. Bu dönemde Türkiye Bilişim Şurası′nda sunulmak üzere Türkiye Bilişim Der-neği′nce yürütülen faaliyetlere katıldı ve e-tüketici isimli çalışmayı hazırladı. Bu sırada ikinci amatör sitesi olan www.bilisimhukuku.cjb.net adresindeki siteyi hazırladı ve faaliyete geçirdi. Daha sonra bu siteyi meslektaşı Av.Çağatay Cengiz ile birlikte daha profesyonel görünümlü olarak tasarlama ve yayınlama imkanın! buldu. 2005 yılından beri Ankara Barosu Staj Eğitim Programı dahilinde sayısı toplamda 2000′i aşan Stajyer Avukat Meslektaşlarıyla "Bilişim Hukuku" konusundaki birikimlerini paylaşmaktadır. 2007 Şubat ayından beri Ankara Barosu Bilişim Hukuku Sertifika Programında Eğitmen olarak görev yapmaktadır. 2004 Ekim döneminden beri Ankara Barosu Bilgi İşiem Merkezi Başkanı olarak görev yapmaktadır.


GİRİŞ




Yıllardır Bilişim Hukuku ile ilgili yazdığımız yazılara "yeni gelişmekte olan bilişim hukuku" şeklinde başladık. Ancak herkesin kabul ettiği de bir gerçek var ki "bilişim hukuku" artık yeni bir kavram olmaktan çıktı. 1991 yılında Türk Ceza Kanununda yer alan bilişim suçları kavramının üzerinden neredeyse 16 yıl geçmiş. Artık hemen hemen her gün medyada internetle ilgili bir haber görmeniz mümkün. Adliyelerdeki bilişim hukuku ile ilgili iş yükü de yoğunlaşmaya başladı.

İşte bu aşamada o güne kadar dağınık halde bulunan yazılarımı bir kitap halinde toplamak fikri aklıma geldi. Hem böylece ülkemizde bilişim hukuku ile ilgili az sayıdaki kitapların da artmasına bir katkım olacaktı. Her ne kadar bilişimin ve özellikle internetin gücüne inansam da günümüz Türkiyesinde hala basılı kaynakların iktidarını da kabullenmek gerekiyor.

İlk kitabımı hangi konuda yazacağımı düşünürken bu sırada özellikle bilişimle ilgili kavramlara karşı hukukçuların büyük bir yabancılık hissettiklerini gözlemledim. Günde hemen hemen 100 yeni ve farklı kelimenin kullanıma girdiği bilişim dünyasındaki kavramların tamamına yakınını takip etmek elbette ki çok zor. Ancak önüne gelen hukuki uyuşmazlığı çözmekle mükellef bir hakim bir savcı bir avukat için de en azından bazı temel kavramların bilinmesi gerekmektedir. Bu sözlüğü mümkün olduğunca hukukçulara yönelik olarak hazırlamaya gayret ettim. Kısa açıklamalardan ziyade geniş anlatımlara yer vererek örneklere, kanun maddelerine ve de özellikle Yargıtay kararlarına değindim. Örneğin genel sözlüklerde internet Protokolü olarak tanımlanılmakla yetinilen İP kavramı bu sözlükte daha geniş bir anlatım ve hukuki perspektif eşliğinde açıklanmaya çalışılmıştır. Bu kitabın oluşmasında şüphesiz en büyük pay internetteki kaynaklar ve sayısı az da olsa kitaplar. Bu vesile ile kitabın temelini oluşturan bu kaynakların yazarlarına da buradan özel olarak teşekkür etmek istiyorum.

Kitabın hazırlık aşamasında bana yardımcı olan çalışma arkadaşlarım Gökçe Gün-görmüş ve Buket Aykurt′a, kitabın düzeltmelerini yapan meslektaşlarım Av.Gülşah Deniz, Av. Beren Şentürk ve Av.Özge Evci′ye teşekkür ediyorum. 20 yıla yakın dostluğumuz süresince bilişimle beraber büyüdüğümüz meslektaşım Av.H.Çağatay Cengiz′e ve bizim önümüzü ve ufkumuzu açan, entelektüel birikimiyle ve ileri görüşlülüğüyle sadece bizleri değil çevresindeki herkesin takdirini kazanan Ankara Barosu Başkanımız Sayın Av.Vedat Ahsen Coşar′a ilk kitabıma sunuş yazma inceliğini gösterdiği için ayrıca teşekkür ederim.

Son teşekkür de Emin Can ve Serhan′a. Kitabın basımı ve yayımlanması sırasındaki titiz çalışmaları için. Bilgi paylaştıkça çoğalır!!!