Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (38)      Nisan (73)      Mart (139)      Şubat (116)

Halk Kültürü ve Etnografya Terimleri Sözlüğü

Halk Kültürü ve Etnografya Terimleri Sözlüğü



Sayfa Sayısı
:  
397
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2013
ISBN NO
:  
9786056178405

72,00 TL

Bu ürün şu anda stoklarımızda yok!
Yazarın diğer ürünlerine gözatmanızı tavsiye ederiz...









Araştırmacı yazar Ahmet Şenol’un uzun çalışmalar sonucu hazırlamış olduğu Halk Kültürü ve Etnografya Terimleri Sözlüğü kütüphane raflarında yerini aldı. Sözlükle ilgili olarak yazar Ahmet Şenol’un açıklaması şöyle;



Halk kültürü ve Etnografya Terimleri sözlüğü, halk bilimi, etnoloji, antropoloji, psikoloji, felsefe, mantık, sosyoloji, yönetim bilimleri, müzik, tiyatro, sanat tarihi, hukuk, tıp, arkeoloji kavramlarının belirli bir bölümünü içine almaktadır.



Açıklamalı halk kültürü ve etnografya terimleri sözlüğü hazırlanırken, halk kültürü ile her yönden ilgili bulunan terimlerin bir arada verilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu sözlükte amaç olarak, halk kültürü ile uğraşanların genel bir sosyal bilgilenmesi göz önünde tutulmuştur. Böylece değişik yönlerden halk kültürüyle ilgilenen okuyucular birçok konunun iç içe ve el altında bulunmasıyla büyük kolaylık elde edeceklerdir.



Bu sözlüğün diğer bir amacı da, sahada derleme ve inceleme planlayan amatörlere veya uzmanlara ışık tutarak, görme, öğrenme, irdeleme ve sergileme safhalarında yardımcı olabilecek ek bilgilere sunmaktadır. Günümüzde Türkiye de en geçerli ve unutulmaz bir yöntem olan usta-çırak ilişkisi aracılığıyla halk kültürümüzün çeşitli yönleri öğretilmekte ve canlı tutulmaktadır.



Dinamik bir kültür olan halk kültürümüzün araştırılması ve arşivlenmesi bitirilmiş olarak, sanatla uğraşanların yararlanacakları günleri beklemektedir. Bunun için, daha fazla beklemeden, araştırma ve derlemeleri bitirmek, ikinci adım olarak bu malzemelerin sınıflandırılmasını yapmak durumundayız. Oysa halen derlenmiş bulunan halk kültürü ile ilgili malzemelerin, konuyla ilgili çalışma yapanların kullanacağı sistematiğe yerleştirilmesi bir türlü başarılamamış olduğu gibi, bu yolda hiçbir özel veya resmi kuruluşta çalışma yapmamaktadır.



Halk kültürü çalışmalarındaki en önemli aşama çözümleme ve yorumlamadır. Günümüze kadar yapılanlar statik değerlendirme yönündeki çalışmalardır. Bunun için halk kültürün alt dalları içinde yer alan bütün konuları hem tarihi, hem coğrafi açıdan araştırıp inceleyerek değerlendirmelerde bulunmak zorundayız. Prof. Dr. Nevzat Gözaydın’ın halk kültürü ile uğraşanlar için söylediği sözler düşündürücüdür. ” Yerinde sayanlar, yürüyenlere göre daha fazla gürültü yaparlar.” bu bakımdan bütün kurum ve kuruluşların somut olarak çalışmalar planlayıp uygulamaya geçmeleri, sonuçlarında kamuya sunup, özellikle halk kültürüne gönül vermişlere, sanatkarlara ve diğer ilgililere kolaylık sağlamaları gerekmektedir.



Bu sözlük, bir eksikliği gidermek amacıyla, uzun bir araştırma sonucu hazırlanmış olup, halk bilimi, etnoloji, müzik, giysi, sahne, hareket, makyaj, ışık, dekor vb. kapsamında değişik terimler burada yer almıştır.