Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (38)      Nisan (73)      Mart (139)      Şubat (116)

Güven ve Güvenliğin Sağlanmasında Sivil Toplum Kuruluşları

Güven ve Güvenliğin Sağlanmasında Sivil Toplum Kuruluşları



Sayfa Sayısı
:  
110
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2013
ISBN NO
:  
9786051461816

150,00 TL









Dr. Muhammet KIRILMAZ

1969 yılında Aydın’ın Söke ilçesinde doğmuş, Avcılar Köyü İlkokulunda ilköğrenimini, Aydın İmam Hatip Lisesinde ortaokulu, Aydın Lisesinde ortaöğrenimini tamamlamış ve 1991 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun olmuştur. 1992 yılında Emniyet Genel Müdürlüğünde Dernek Denetçisi olarak memuriyete başlamış aynı yıl içinde Kaymakamlık sınavını kazanarak Edirne Kaymakam adayı olarak atanmıştır. Sırasıyla Afyon-İhsaniye, Erzurum-Tortum, Bitlis-Ahlat, Konya-Doğanhisar, Manisa-Sarıgöl ilçelerinde Kaymakam olarak görev yapmıştır. 2007 yılında İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığına Şube Müdürü olarak atanmış aynı dairede Başkan Yardımcılığı görevini yürütmüştür. 2009 yılında Polis Akademisi Başkanlığı Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Güvenlik Stratejileri ve Yönetimi Anabilim Dalında yüksek lisansını ve aynı bölümde 2013 yılında Doktorasını tamamlamıştır. 2010 yılından itibaren İçişleri Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığında Stratejik Yönetim Dairesi Başkanı olarak görev yapmaktadır. Zehra hanımefendi ile evli olup Rıza Eren, Tarık Efe ve Fadime Mina isminde üç çocuğu vardır.



ÖNSÖZ
İnsanlığın en önemli konularından birisi, birbirlerine güven duyup duymamaları konusudur. Toplumun barış, huzur ve güven içinde birlikte yaşamasının temeli güven ve güvenliğinin sağlanmasıdır. Toplumlar için güvenlik, devlet tarafından profesyonel olarak kamu hizmeti kapsamında sunulmaktadır. Ancak küreselleşen dünyada güvenlik anlayışı da değişerek, yönetişim bağlamında sivil topluma ihtiyaç duymaktadır. Günümüzde gü¬venliğin sağlanmasında güvenlik güçlerinin yanında sivil toplumla iş birliği gerekmektedir.


Sivil toplum kuruluşları (STK) çok farklı alanlarda örgütlenebilen ve birçok farklı alanda da faaliyet gösteren gönüllülük esasına göre oluşmuş kuruluşlardır. Türklerin tarihi kökenlerinde önemli bir yeri ve örnek uygu¬lamaları olan STK\\\′Iar bir anlamda toplumların yumuşak gücünü oluşturur. Devletin zorla yaptırmaya çalıştığı birçok sorumluluğu STK\\\′Iar insanların gönüllerine hitap etmek yoluyla kolaylıkla başarabilirler. STK\\\′Iar, suç kay¬nağı sayılabilecek toplumsal sorunların çözümüyle, toplumsal barışın ve güvenliğin sağlanmasında faaliyetleriyle aktif rol oynayabilirler.


Bu kitapta, güven, güvenlik ve sivil toplum kuruluşlarının kavramsal çerçevesi ile birlikte güvenlikte yeni yaklaşımlar açıklanarak STK\\\′lara duyu¬lan ihtiyaç açıklanmaktadır. Türkiye\\\′de, STK\\\′larm tarihi gelişim süreci ve mevcut profili ortaya konarak güven ve güvenliğin sağlanmasında sivil toplum kuruluşlarının nasıl katkı sağlayabilecekleri tartışılmaktadır. Bu kitap, Polis Akademisi Başkanlığı, Güvenlik Bilimleri Enstitüsünde, \\\"Güven¬liğin Sağlanmasında Sivil Toplum Kuruluşlarının Önemi ve Rolü\\\" adlı yük¬sek lisans tez çalışmasından uyarlanarak hazırlanmıştır.


Türkiye\\\′de akademik olarak iddialı olmamakla birlikte teorik çalışma¬ların yanında pratikte yaşanılan barış sürecine katkı sağlaması umulmakta¬dır. Kitabın hazırlanmasında, maddi manevi desteklerinden ve çalışmam süresince zamanlarından çaldığım eşime, oğullarım Rıza Eren, Tarık Efe ve kızım Fadime Mina\\\′ya teşekkür ederim.

Dr. Muhammet Kırılmaz
Haziran, 2013

GİRİŞ

Tarihsel olarak vazgeçilmez bir toplumsal ihtiyaç olan ve devlet tarafından temel bir kamu hizmeti olarak halka sunulan güvenlik, günümüzde de anlamı ve kapsamı yönünden yeni boyutlar kazana¬rak önemini sürdürmektedir.


Güvenlik konusu incelenirken öncelikle güvenlik kavramına te¬mel teşkil eden güven kavramı önem arz etmektedir. Güven, inanmak¬tır, emin olmaktır. Hayatın ve hayatı bir arada sürdürebilmenin temel harcı güvendir. Kendimiz dışındaki diğer kişileri ötekileştirmeden onlar ile ortak değerleri ön plana çıkarıp onlara inandığımızı göstere¬rek güven vermektir. Böylece diğer kişilerin de güveni sağlanacaktır.


Hayat, her şeyden önce güvene ve güvenliğe dayanır. Güvenli hayat, her türlü korku ve endişeden uzak bir hayattır. Korku, düzen¬sizlik ve nizamsızlığın doğurduğu bir olaydır, insanlar belli bir süre özgürlüklerinin kısıtlanmasına tahammül edebilirler ama asla güven¬siz ve düzensiz bir kargaşa ve karışıklık ortamına tahammül edemez¬ler. Düzen, güven ve huzurun kaynağıdır. Düzensizliğin olduğu yer¬de huzursuzluk ve korku vardır.


Ekonomik ve sosyal güvenliğin olmadığı yerde hürriyetten söz edilemez. Barış, huzur ve güven içerisinde yaşamak insanlar için fıtrî bir ihtiyaçtır.


Tarih boyunca bütün canlılar ve bu arada insan, güvenliğini sağ¬lamanın ve daha güvenli bir hayat sürmenin yollarını araştırmıştır. Güvenliğin sağlanmasında devletin güvenlik güçlerinin çalışmaları¬nın yanında toplumun sosyal ve kültürel değerleri de önemli rol oy¬namaktadır, hatta güvenlik güçlerinin işlerini kolaylaştırmaktadır.


Bu kapsamda, Sivil Toplum Kuruluşları (STK)Tar olarak adlan¬dırdığımız sivil toplumun örgütlenmiş şekli olan kuruluşlar sosyal ve kültürel değerleri yaşayarak ve yaşatarak milletin değerleriyle birlik¬te var olmasına katkıda bulunurlar.


Devlet yönetiminde STKTarın önemi ve yeri, en temel bir ifadey¬le: \\\"Bir ulus ancak, devlet ve birey arasına giren bir dizi ikincil grup varsa,varlığını idame ettirebilir. İkincil gruplar, kendi faaliyet alanlarında bireyle¬rin güçlü bir şekilde ilgisini çeker ve bu şekilde onları sosyal hayatın genel akıntısının dışına sürükler\\\" (Durkheime\\\′den akt. Fukuyama, 2005: 7) şeklinde özetlenebilmektedir.


Bu kitap ile sosyal bilimlerin konusu var olanı araştırmak olmak¬la birlikte bu çalışmada olanı inceleyip araştırarak, olması gerekene de ışık tutmak istenmektedir. Kitabın konusu, toplumsal hayatımızı güven içinde sürdürmemizde yine toplum içinden bireylerin oluş¬turduğu birlikteliklerin yani STK\\\′ların güvenliğimizin sağlanmasın¬daki önemi ve rolleri oluşturmaktadır.


Bu çalışmanın önemi, en temel ihtiyacımız olan güvenliğimizin sağlanmasında güvenlik ile sivil toplumun ilişkisini kurmaktır. Diğer bir ifadeyle güvenlik hizmetinin sivil toplumla ilişkisinin kurulması, bu çalışmayı özgünleştirmektedir. Bu özgünlük, bu formatta fazla bir çalışmanın yapılmamış olmasından kaynaklanmaktadır. Tek başına güvenlik ve tek başına sivil toplum çokça tartışılmış ve bilimsel araş¬tırmalara konu olmuştur. Ancak bu iki kavram arasındaki ilişki üzeri¬ne bu güne kadar çalışma yapıldığı söylenemez.


Amacımız, tarihte günümüzün gelişmiş ülkelerinde örnekleri gö¬rüldüğü gibi ülkemizde de huzur ve güven içinde bir millet olarak yaşamak için devletlerin sunduğu güvenlik hizmetlerinin yanında sivil toplumun önemini ve rolünü ortaya koymaktır. Güvenliğin sağlanma¬sını; yönetişim ilkesi ve yeni güvenlik anlayışları çerçevesinde açıkla¬yarak, sivil toplumun tarihi kökenlerimizdeki örneklerinden hareket ile STK\\\′ların sosyal kontrol aracı olarak suç işlenmesini önlemesinin yanında, yumuşak güç olarak ta toplumsal sorunları çözme ve top¬lumsal barışı sağlayarak güvenliğin sağlanmasındaki rolü ve önemi değişik bakış açılarından tartışılarak ortaya konmaya çalışılacaktır.


Araştırmanın evrenini genel anlamda Türkiye\\\′de, Türkiye Cum¬huriyeti yasalarına göre kurulmuş STK\\\′ların tamamı oluşturmakla birlikte özelde Dernekler ile sınırlandırılmıştır.


Veri toplama metodu olarak literatür taramasının yanında nitel veri çeşidi olarak gözlem, nicel veri çeşidi olarak da arşiv (istatistiki kayıtlar) kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak Dernekler Dairesi Başkanlığı\\\′nm istatistikî verileri değerlendirilmiştir. Bu veriler güvenilir ve geçerli veriler olarak ayrıntılı olarak analiz edilmesi netice¬sinde aktarılabilir ve doğrulanabilir bilimsel araştırma ortaya kon¬maya çalışılmıştır.



Bu kapsamda, çalışmada öncelikle birinci bölümde genel olarak güven ve güvenlik konuları, güvenliğin teşkilatlanması ve yeni gü¬venlik anlayışlarının yanında sivil toplum ve sivil toplum kuruluşları kavramları üzerinde durulacaktır. İkinci bölümde, Türk tarihinde sivil toplumun tarihsel gelişimi kısaca değinilerek, günümüzde Tür¬kiye\\\′de sivil toplum ve STK\\\′lardan dernekler ile ilgili rakamsal veri¬lerin yanında açıklamalar yer alacaktır. Üçüncü ve son bölümde ise, STKlarm sosyal kontrol aracı olarak suçu önlemesinin yanında, yu¬muşak güç olarak da toplumsal sorunları çözme ve toplumsal barışı sağlamadaki katkılarıyla güvenliğin sağlanmasındaki rolü ve önemi değişik bakış açılarından tartışılarak ortaya konmaya çalışılacaktır.


Bu çalışma içerisinde kullanılan derneklere ait rakamsal veriler, İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı e-dernek yazılım sis¬teminden derlenerek hazırlanmıştır.








İÇİNDEKİLER

GİRİŞ-1

BİRİNCİ BÖLÜM


KAVRAMSAL AÇIDAN GÜVENLİK VE SİVİL TOPLUM

I. -GÜVEN-6
II. -GÜVENLİK-8
A. -Güvenliğin Anlamı ve Önemi-8
B. -Güvenlik İhtiyacı-9
C. -Küreselleşme ve Güvenlik-12
III. -GÜVENLİK KURUMLARININ TEŞKİLATLANMASI-13
A. -Genel Bakış-13
B. -Tarihte Güvenlik Teşkilatı-14
C. -Günümüz Güvenlik Teşkilatı-16
D. -Güvenlik ve Mülki İdare-17
IV. -GÜVENLİKTE YENİ YAKLAŞIMLAR-19
A. -Değişen Yeni Güvenlik Anlayışı-19
B. -Güvenlikte Yönetişim Yaklaşımı-21
C. -Toplum Destekli Güvenlik Anlayışı-22
D. -Güvenlikte İletişim-23
E. -Güvenlikte Sivil Toplum İhtiyacı-24
V. -SİVİL TOPLUM-25
A. -Kavramsal Çerçeve-25
B. -Sivil Toplum Kuruluşlarının Tanımı ve Özellikleri-26
C. -Sivil Toplumun Oluşumu ve Sivilleşme Süreci-29

İKİNCİ BÖLÜM

TÜRKİYE’DE SİVİL TOPLUM

I. -OSMANLIDA SİVİL TOPLUM-34
A. -Ahilik-36
B. -Vakıf-40
II. -TÜRKİYE’DE SİVİL TOPLUM-44
III. -SİVİL TOPLUM VE DEVLET-45
IV. -KÜRESELLEŞME VE SİVİL TOPLUM-47
V. -SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI OLARAK DERNEKLER-50
A. -Denekler Tanımı ve Kısa Tarihi Süreci-51
B. -Derneklerin Rakamsal Verileri-55
VI. -TÜRKİYE’DE STK’LARIN TEMEL SORUNLARI-64

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

GÜVENLİĞİN SAĞLANMASINDA SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ ROLÜ VE ÖNEMİ

I. -STK’LARIN TOPLUMSAL BARIŞIN SAĞLANMASINDAKİ ROLLERİ-67
A. -Sosyal Barışın Anlamı-67
B. -STK’ların Önemi-68
C. -STK’ların Rolleri-71
D. -STK’ların Sosyal Değerler İle Toplumsal Barışa Katkısı-72
II. -STK’LARIN TOPLUMSAL SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE KATKILARI-75
III. -STK’LAR SOSYAL KONTROL ARACIDIRLAR-77
A. -Suçun Önlenmesi-77
B. -Sosyal Kontrolün Sağlanması-78
C. -Hemşehri Dernekleri-80
IV. -STK’LARIN EKONOMİK NİTELİKLİ SUÇLARIN ÖNLENMESİNDE ROLÜ-81
A. -Yolsuzluğu Önleme-81
B. -Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma İle Yoksulluğu Önleme-83
V. -STK’LAR YUMUŞAK GÜÇTÜRLER-85
A. -Yumuşak Güç Kavramı-86
B. -STK’ların Yumuşak Güç Dinamikleri-87
C. -STK’lar Terör Sorununun Çözümüne Katkıları-90
VI. -STK’LARIN GÜVENLİĞİN SAĞLANMASINA YÖNELİK ÖRNEK UYGULAMALARI-92

SONUÇ-99
KAYNAKÇA-105