Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (68)      Mart (140)      Şubat (116)      Ocak (138)

Eşya Hukuku ( Mülkiyet - Sınırlı Aynı Haklar - Zilyetlik Ve Tapu Sicili )

Eşya Hukuku ( Mülkiyet - Sınırlı Aynı Haklar - Zilyetlik Ve Tapu Sicili )



Sayfa Sayısı
:  
1622
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2007
ISBN NO
:  
9756068280

396,00 TL









öNSöZ


I - Yasanın Dili Üzerine


Eşya hukukunda, çoğu hukuki kavram ve deyimler olmak üzere yasanın hemen hemen tüm metni yeni terimler ve sözcüklerle ifade edilmiştir. Paylı mülkiyet, elbirliği mülkiyeti, taşınmaz, taşınmaz yükü, onalım, gerialım, alım, bildirim, sorumluluk, açıklık, kuruluş, kural, ödünç, bütünleyici parça, eklenti, kapsam, malzeme, taşınır, edinim, doğal ürünler, devir, zamanaşımı, olağan, olağanüstü, taşkın inşaat, yarar, korunma, smırlık, iyileştirme, kamulaştırma, özgülen-me, sözleşme, buluntu, işleme, gider, tür, sona erme, güvence, tüketim, ödeme, oturma hakkı, kamu hukuku, özel yasa, açık artırma, anapara, parsel, indirim, sıra, amaç, nitelik, bölünme, birleştirilme, yüklenici, zanaatkar, değer belirlenmesi, yükümlülük, düzenleme, öncelik, iyiniyet, art rehin, alacaklı, rehinli mal, alıkoyma, yönetim, ödünç veren, geri verme, izin, geçici, savunma, yoksunluk, çalıntı, kayıtlı, yetki, istem, belgelendirme, örnek, ilgili, değişiklik, geçerli, hukuki işlem, sona erme, düzeltme, yazılı, tüzük, yayım, Bakanlar Kurulu, yürürlük gibi pek çok kavram ve sözcük sayılabilir.

Değiştirilemeyenler arasında en çok dikkati çekenler arasında kanun, zilyet, zilyetlik, karine, tazminat, ayni, irtifak, muacceliyet, irat, tedavül, müteselsil, hakkaniyet gibi kavramlardır. Bunların ilk beşinin sırasıyla \" yasa, elmen, elmenlik, belirge, ödence \" olarak karşılıkları mevcut olup kullanılmakta ve kullanılabilir niteliktedirler. Uygulamada daha sık kullanılmaları gerekmektedir. Muacceliyet için \"ivedü\", tedavül için \"dolanım\" önerilmekte ise de fiilen kullanılmamaktadırlar. Diğerleri için henüz uygun ve dile kolayca yerleşebilecek karşılıklar üretilememiştir.Bu nedenlerle, yasa koyucunun kanun, zilyet ve zilyetlik dışında bu terimleri kullanmaya devam etmiş olması akla uygun kabul edilebilir .Ancak \"yasa\" kavramını kullanmadan bu temel sözcükten türetilmiş olan yasal onalım hakkı, yasal korunma gibi ifadelerde \"yasal\" sözcüğünün kullanılması yasa sözcüğünün dilimize yerleşmesinde yararı olmakla birlikte, dil bilimi bakımından \"yasa\" sözcüğünün kullanılmaması psikolojik bir çelişki oluşturmak-tadır.Yasa koyucu, gerek tüm yasaların üzerinde olan ANAYASA\′ da gerekse yüksek yargı organları kararlarında ifadesini bulan \"yasa\" sözcüğünü diğer yasa adlarında da kullanmaktan kaçınmamalıdır. İl-



kokulda dahi yasa sözcüğü \"Andımızda\" öğretilmesine rağmen, bu sözcük dile kazamlamıyor ise bilgiyi kullanma yeteneğimizde bir kusur mu vardır?


Kitabımızda yargısal kararlarda ve açıklamalarımızda, bilgi ve becerimiz elverdiği ölçüde arı dil kullanmaya ve eski dili öz Türkçeye çevirmeye çalıştık. Yasada yer verilmemiş olan ancak Türkçe sözcük üretim kurallarına uygun olarak türetilmiş ve kullanılmaya elverişli olan yeni terimleri de kullanmaya çalıştık, (yasa, yargıç, elmen, elmenlik, ivedil, belirge v.b gibi.)

\"Hakim\" kavramı yerine \"yargıç\" terimini tercih ediş nedenimiz sadece terimin eski dile özgü olması değil anlamı itibariyle de yerinde olmayışı nedeniyledir.\"Hakim\" kavramının anlamı \"egemen\" demektir. Egemenlik halka aittir. Halka ait olan egemenlik ancak yasalar ile somut ifadesini bulur. Bu egemenlik yasalar eliyle üç erke bölünmüştür. Yargıç ise bu erklerden sadece yargı erkine ilişkin olanı yürüten bir kamu görevlisidir. Yani egemen olan değil, halka adına egemenliğin bir parçasına ilişkin kuralları somut olaylara uygulayan yetkilidir.(Aynı açıklama diğer erkler bakımından da geçerlidir.) Bu nedenle \"hakim\" terimi bir mesleği ifade etmede uygun değildir. Kaldı ki, hukuk mantığı bakımından kelimenin içerdiği yetkin ve güçlü anlam, yargıcın kendisini egemen sanmaya ve bu yetkiyi keyfiyetle kullanabileceği yanılgısına düşebilmesine de yol açabilir. Bu yüzden, önce işin mantığını düzeltmek gerekir inancındayım.

Dilin, arı bir dil olması o dili yoksullaştırmayacağı gibi tam tersine zenginleştirerek özgünleştirir. Özgün bir dil, zamanın getirdiği yeni gereksinimler karşısında, bu gereksinimleri karşılayacak yeni kavram ve sözcüklerin üretilmesini ve yaşama geçirilmesini o denli hızlandırıcı ve kolaylaştırıcı bir etkiye sahiptir. Bilgisayar, yazılım, iletişim, bilişim, küreselleşme gibi yeni sözcükleri buna örnek gösterebiliriz. Derhal dilimize yerleşmişlerdir

Bir dilin varlığını koruyabilmesi, var olan potansiyelini azaltan ve gelişmesini daraltan etkenlere karşı koyabilmesine bağlıdır. Yabancı sözcükleri bilmek, öğrenmek ve gerektiğinde kullanabilmek elbette ki karşı olunacak bir şey değildir, ama kendi dilinizde karşılığını bulabilmekte o kadar güzel bir şeydir! Dilimizi, doğu dillerinin etkisinden uzaklaştırmak, günümüzün sorunu olan batı dillerine karşı da varlığını korumada etken olacaktır. Bunun bir tek çözümü vardır, o da bu dilin özgünleşmesidir. Elbette ki bütün dillere ve Arapçaya da kendi içinde kendi özgünlüğüne saygı duymak gerekir. Ancak Türkçenin


özgünlüğüne de aynı şekilde saygı gerekir. Bu amaçla denebilir ki; kitabımızda hukuk dilimizi yabancı bir dilin işgalinden arıtma çabası verilmiştir.

Bundan sonraki çalışmalarımızda da hukuk dilimizin arıtılması çabalarımıza devam edeceğiz. Diğer yazarlarımıza ve gelecekte hukuk yazarı olacaklara da dilimizin arıtılmasına katkıda bulunmalarını ve özgün kullanımına özen göstermelerini öneriyor bu yöndeki çabalarımızın süreklilik kazanmasını diliyorum.

Tüm bu düşünceler ışığında, Medeni Yasanın dilinde yapılan anlaştırma faaliyetinden dolayı, yasa koyucuya ve katkıda bulunan herkese en içten teşekkürlerimi sunarak devamını diliyorum..


II - Eşya Hukuku Üzerine


1 Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren 4721 sayılı Medeni Yasanın eşya hukuku bölümünde, toplam on sekiz yeni madde oluşturulmuştur. Diğer bazı maddeler hükümlerinde de kısmen değişiklik yapılmıştır.

Medeni Yasanın 688 inci maddesinde paylı mülkiyet, birden çok kimsenin maddi olarak bölünmemiş bir şeyin tamamına belirli paylarla malik olmaları biçiminde tanımlanmıştır. Paylı mülkiyette yararlanma, kullanma ve yönetme haklarının nasıl kullanılacağı yasada gösterilmiştir. Medeni Yasanın 689 uncu maddesine göre paydaşlar, kendi aralarında oybirliği ile anlaşarak yararlanma, kullanma ve yönetime ilişkin konularda yasa hükümlerinden farklı düzenleme yapabileceklerdir.

Paylı mülkiyette 690 mcı maddede olağan yönetim işleri ve 691 inci maddede önemli yönetim işleri düzenlenmiştir. Bu iki hüküm yenidir.

Taşınmazlarla ilgili olarak yapılacak anlaşmaların imzaları noterlikçe onaylanmış bir sözleşmeyle yapılması koşulu getirilmiştir. Paydaşlardan her hangi birinin başvurusu üzerine bu sözleşme tapu siciline de şerh verilebilecektir ( MY. m.689, 695 ).

Anlaşmazlık halinde yargıca başvurma olanağı sağlanmıştır (MY. md.690, 693).

Medeni Yasanın 692 nci maddesine göre, pay üzerinde rehin kurulmuşsa, paylı malın tamamında rehin kurulması yasaklanmıştır. 702 nci maddede bir pay üzerinde intifa hakkı kurulursa, diğer paydaşlara paylı malın satışını isteme hakkı tanınmıştır.


Paylı mülkiyetin sona ermesi de yasada düzenlenmiştir. Hukuki bir işlem gereğince veya paylı malın sürekli bir amaca özgülenmesi sebebiyle, paylı mülkiyeti devam ettirme yükümlülüğü bulunmadıkça, paydaşlardan her biri paylaşmayı isteyebilir. Paylaşmayı isteme hakkı, hukuki bir işlemle en çok on yıl süreyle ertelenebilir.

Taşınmazlarda paylı mülkiyetin devamına ilişkin sözleşmelerin noter tarafından resmi şekilde yapılması gerekir. Bu sözleşmeler tapu kütüğüne şerh verilebilecektir (MY. md.698 ).

Medeni Yasanın 707 inci maddesinde tapuya kayıtlı bir taşınmazın mülkiyetinin işgal yoluyla kazanılması düzenlenmiştir. Bunun için malikin tescili terkin ettirmiş olması koşulu aranmaktadır.

Medeni Yasanın 702 nci maddesi ile elbirliği mülkiyetinde ortaklardan her birine ortaklığa giren malların korunması için dava hakkı tanınmıştır.

Ülkemizde sık rastlanan doğal olaylar, özellikle heyelanlar nedeniyle mülkiyet hakkının ve toplumun yararı göz önünde bulundurulmak suretiyle yeni düzenleme getirilmiştir. Medeni Yasanın 710 uncu maddesindeki arazi kaymasının sınır değişikliğine yol açmayacağı ilkesinin heyelan bölgesinde uygulanmayacağı belirtilmiştir, (bkz: MY. md.719)

708 inci madde de, arazi kayması ile oluşan yeni arazide, zarar gören arazi maliki ile komşu arazi malikine bu oluşan araziyi satın almada öncelik hakkı tanınmıştır.

Taşınmaz mülkiyetine ilişkin kısıtlamalardan olan mecralarla
ilgili olarak, Medeni Yasanın 727 nci maddesine göre su, gaz, elektrik
ve benzerlerinin mecraları, işletmenin bulunduğu taşınmazın dışında
oljalar bile, aksine sözleşme olmadıkça o işletmenin eklentileri işlet
me malikinin malı sayılmıştır. Komşuluk hukukunun gerektirdiği du
rumlar dışında bir taşınmazın bir mecra ile ayni hak olarak yüklenme
si, ancak bir irtifak hakkı kurulması yoluyla olabilecektir. Mecra
irtifakı hakkı, mecra dışarıdan görülmüyorsa tapu siciline tescil
yoluyla kurulabilecektir.
~
Medeni Yasanın 732 nci maddesine göre, paylı mülkiyette paydaşlardan her biri kendi payını başkasına devir hakkına sahip olduğundan, diğer paydaşlara yasal onalım hakkı ve sözleşmeye dayalı onalım hakkı düzenlenmiştir.

730 uncu maddenin 3 üncü fıkrası hükmüyle, hukuka uygun taşkınlıklardan doğan zararların denkleştirilmesi kabul edilmiştir.

733 üncü maddesinde, taşınmaz mülkiyetinin kısıtlamalarından olan onalım hakkından feragat edilebileceği düzenlenmiştir. Feragatin resmi şekilde yapılması, ayrıca tapu siciline şerh verilmesi gerekmektedir. Belli bir satışa yönelik olarak onalım hakkından vazgeçmek için yazılı şekil yeterli kabul edilmiştir. Satıştan önce veya sonra vazgeçilebilir. Yapılan satışın, noter aracılığıyla satıcı tarafından diğer paydaşlara bildirilmesi öngörülmüştür. Bu bildirim, diğer paydaşlara onalım hakkını kullanıp kullanmayacaklarına karar vermeleri içindir. Bu husus, Medeni Yasanın 735 inci maddesinde sözleşmeden doğan onalım hakkında da belirtilmiştir. Medeni Yasanın 734 üncü m addesinde onalım hakkının dava yoluyla kullanılacağı düzenlenmiştir.

748 inci maddede tarımsal geçit hakkı yasal geçit hakkı olarak tanınmış ve düzenlenmiştir.

754 üncü maddede eski eserlerin, doğal güzelliklerin ve tarımsal arazilerin korunması düzenlenmiştir.

811 inci maddesine göre, malik veya intifa hakkı sahibi, diğerinden giderleri paylaşmak üzere, intifa hakkına konu olan malların noterlikçe resmen defterinin tutulmasını her zaman isteyebilecektir.

826 ncı maddede üst hakkının tapu kütüğünün ayrı sayfasına kayıt için öngörülen süre otuz yıla çıkarılmıştır. 836 mcı maddede sürenin uzatılması için bu sürenin dörtte üçünün dolması koşulu aran-m.ştır. 840 mcı maddede yabancı para üzerinden taşınmaz yükü kurulmasına olanak sağlanmıştır.

Kredi sisteminin daha kolay işlemesini sağlamak üzere kredi karşılığında güvenceler sistemi kolaylaştırılmıştır. Taşınır rehni, taşınmaz rehni ve özellikle ipotek ile ilgili hükümlerde bazı yenilikler getirilmiştir.

851 inci maddede yabancı para üzerinden taşınmaz rehni kurulması genişletilmiştir.

875 inci maddede faiz oranının sonraki derecedeki rehinli alacaklıların rızası dışında artırılmasına izin verilmemiştir.

Taşınmaz rehni ile ilgili olarak noterlere ilişkin düzenlemeler yapılmıştır. Medeni Yasanın 871 inci maddesine göre, sonraki sırada yer alan rehinli alacaklılara boşalan dereceye geçme hakkı veren bir sözleşme yapılması gereklidir. Bu sözleşmenin noter tarafından resmi şekilde yapılması geçerlilik koşuludur. Ayni etki doğurması bakımından sözleşmenin tapu siciline şerh verilmesi de öngörülmektedir.

895 ve 897 inci maddelerde yasadan doğan ipotek hakkında zanaatkar ve yüklenicilere öncelik hakkı tanınmıştır.

Taşınır rehni karşılığında ödünç verme işiyle uğraşanlarla ilgili olarak yeni hükümler getirilmiştir. Medeni Yasanın 965 inci maddesine göre, taşınır rehniyle güvence altına alınmış olan borç vadesinde ödenmezse, ödünç veren, borçluya önceden noter aracılığıyla borcunu bildirdikten sonra, rehni icra yoluyla paraya çevirme yoluna gidebilecektir.

975 inci maddede zilyetlik konusunda doğrudan ve dolaylı zilyetlik kavramlarına yer verilmiştir.

Mülkiyet hakkı ve diğer ayni haklar konusunda yeni hükümler getirilmiştir. Gerek evlilikteki mal rejimleri dolayısıyla gerek miras dolayısıyla işletmelerin bütünlüğünün zarar görmemesi veya parçalanmamasını sağlamaya yönelik hükümler getirilmiştir.

Tapu ile ilgili hükümler, tapu kütüğü ile ilgili hükümlerde değişiklikler olmuştur.

998 inci maddede, kat mülkiyetine tabi bağımsız bölümlerin ayrı birer tapu kütüğü tutulacağı ve ayrı birer taşınmaz sayılacağı belirtilmiştir. 10000 inci ve 1003 üncü maddeler de tapu sicilinin unsurları sayılarak kat mülkiyeti kütüğü, yevmiye defteri ve plan hükümlerde yer almıştır. 1009 uncu maddede arsa payı karşılığı inşaat hakkının tapu kütüğüne şerh verilebileceği düzenlenmiştir. Tapu kütüğüne ilişkin beyanlar özel olarak düzenlenmiştir.

Kitabımızın konusunu teşkil eden eşya hukuku Medeni Yasanın 683 ve 1030 uncu maddeleri arasında yer almaktadır.

Medeni Yasanın Eşya Hukuku başlığını taşıyan dördüncü kitabında, Mülkiyet, Sınırlı Ayni Haklar, Zilyetlik ve Tapu Sicili adı altında üç kısım bulunmaktadır.

Eşya hukukuna ilişkin hükümlerin sayısı, yargısal içtihatlar ve görüşlerde dikkate alınarak eklenen on sekiz adet hükümle birlikte 329 dan 347 ye çıkarılmıştır.

Kitabımızda, yasanın sistematiğini takip eden b_ü;_yol izlemeyi, uygulamaya yönelik olması bakımından uygun gördük. Bu nedenle kitabımız mülkiyet, sınırlı ayni haklar, zilyetlik ve tapu sicili kısımlarından oluşmaktadır.

Öncelikle Yasa maddelerine yer vererek, sırasıyla dil bakımından, biçim bakımından ve hüküm bakımından yapılan değişikliklere, düzeltmelere, eklenen ve çıkarılan hükümlere değindik.Her madde altında, madde hükümlerini açıklamaya çalıştık.

743 sayılı Önceki Medeni Yasanın hükümleri büyük oranda korunduğundan, önceki yasa metninin diline alışmış ve buna yatkın ohn meslektaşlarımızın yeni yasanın diline uyum sağlamaları, aynı şekilde hukuk mesleğine yeni katılanların ellerindeki eski yasa metinlerini anlamalarına kolaylık sağlayacağı düşüncesiyle, her madde altında, o maddeye ilişkin anlatım farklılıkları ve kavram değişiklikleri üzerinde önemle durduk.

Kitabımızın konusuna giren temel hukuki kavramları açıklamaya yer verdik.Yasa maddesinde tanımı yapılmamış olan kavramların tanımlarını vermeye çalıştık.

Yargısal İçtihatlarıyla Eşya Hukuku hükümlerine derinlik kazandırmayı amaçladık. Bunu yaparken, olanaklı olduğu ölçüde son yılların yargısal içtihatlarına ağırlık verdik.

Bazı madde hükümlerinde atıf yapılmış olan özel yasa hükümlerinin anlaşılmasına yetecek derecede özel yasa hükümlerine göre verilen Yargı kararlarına da yer vermeye özen gösterdik (Kamulaştırma Yasası, Orman Yasası, Kadastro Yasası, İmar Yasası, Gecekondu Yasası, Kıyı Yasası vb yasa hükümlerinin uygulandığı karar örnekleri).

Her bölümün sonunda ilgili Yargıtay Kararları, kitabımızın sonunda bazı belge örnekleri yer almaktadır.

Bu eserin hazırlanmasında kaynaklarından yararlandığım Sayın hocamız Talih UYAR\′a ve desteğine ve diğer yazarlara, akademisyenlere ve basımında bana yardımcı olan Bilge Yaymevi\′nin yöneticilerine ve tüm çalışanlarına çabalarından dolayı içtenlikle teşekkür ediyorum.

Kitabımın tüm hukukçulara, meslektaşlarıma, okuyucularıma ve ilgilenenlere yararlı olması dileğiyle...

Av. Nurten YETİK

İÇİNDEKİLER


I. BÖLÜM
MÜLKİYET - GENEL HÜKÜMLER
Md. 683 - 703 YENİ MEDENİ YASADA EŞYA HUKUKU


ÖNSÖZ : VII


GİRİŞ : 3


A. Mülkiyet hakkının içeriği : 6
B. Mülkiyet hakkının kapsamı : 7
I. Bütünleyici parça : 7
II. Doğal ürünler : 8
III. Eklenti : 9
l.Tanım : 9
2. Eklenti sayılmayanlar : 11
C. Birlikte mülkiyet : 11
I. Paylı mülkiyet : 11
1. Genel kurallar : 11
2. Yönetim ve tasarruf. : 13
a. Anlaşmalar : 13
b. Olağan yönetim işleri : 15
c. Önemli yönetim işleri : 16
d. Olağanüstü yönetim işleri ve tasarruflar. . . : 17
3. Yararlanma, kullanma ve koruma : 18
4. Giderler ve yükümlülükler : 19
5. Kararların bağlayıcılığı : 20
6. Paydaşlıktan çıkarma : 20
a. Paydaşın çıkarılması : 20
XIV

b. Diğer hak sahiplerinin çıkarılması . . . : 22
7. Paylı mülkiyetin sona ermesi : 23
a. Paylaşma istemi : 23
b. Paylaşma biçimi : 24
c. İntifa hakkı sahibinin durumu : 25
II. Elbirliği mülkiyeti : 26
1. Kaynakları ve niteliği : 26
2. Hükümleri : 27
3. Sona ermesi : 28
GENEL HÜKÜMLER İLE İLGİLİ YARGITAY KARARLARI. : 29


II. BÖLÜM
TAŞINMAZ MÜLKİYETİNİN KONUSU, KAZANILMASI ve KAYBI
Md. 704 - 716 TAŞINMAZ MÜLKİYETİ
BİRİNCİ AYIRIM TAŞINMAZ MÜLKİYETİNİN KONUSU, KAZANILMASI VE KAYBI



A. Taşınmaz mülkiyetinin konusu : 227
1. Arazi, : 227
2. Tapu kütüğünde ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız
ve sürekli haklar, : 227
3. Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler.. .: 227
B. Taşınmaz mülkiyetinin kazanılması : 227
I. Tescil : : 227
II. Kazanma yolları : 228

1. Hukuki işlem : 228
2. İşgal : 229
3. Yeni arazi oluşması : 230
4. Arazi kayması : 231
a. Genel olarak : 231
b. Heyelan : 232
c. Sınırın yeniden belirlenmesi : 233
5. Kazandırıcı zamanaşımı : 233
XV


a. Olağan zamanaşımı : 233
b. Olağanüstü zamanaşımı : 234
c. Sürelerin hesabı : 237
6. Sahipsiz yerler ve yararı kamuya ait mallar . . . . : 237
III. Tescili isteme hakkı : 238
C. Taşınmaz mülkiyetinin kaybı : 240
TAŞINMAZ MÜLKİYETİNİN KONUSU, KAZANILMASI VE
KAYBI İLE İLGİLİ YARGITAY KARARLARI : 241



III. BÖLÜM TAŞINMAZ MÜLKİYETİNİN İÇERİĞİ VE KISITLAMALARI
Md. 717 - 761
İKİNCİ AYIRIM
TAŞINMAZ MÜLKİYETİNİN İÇERİĞİ VE KISITLAMALARI



A. Taşınmaz mülkiyetinin içeriği : 633
I. Kapsam : 633
II. Sınırlar : 633

1. Sınırların belirlenmesi : 633
2. Sınır belirleme yükümlülüğü : 634
3. Smırlıklar üzerinde paylı mülkiyet : 635
III. Arazideki yapılar : 635
1. Arazi ve yapı malzemesi : 635
a. Mülkiyet ilişkisi : 635
b. Tazminat : 637
c. Arazinin mülkiyetinin malzeme sahibine
verilmesi : 638
2. Taşkın yapılar : 640
3. Üst hakkı -.., : 641
4. Mecralar : 642
5. Taşınır yapılar : 644

IV. Araziye dikilen fidanlar : 644
V. Taşınmaz malikinin sorumluluğu : 645
B. Taşınmaz mülkiyetinin kısıtlamaları : 647
XVI

I. Genel olarak : 647
II. Devir hakkının kısıtlamaları : 648
1. Yasal onalım hakkı : 648
a. Onalım hakkı sahibi : 648
b. Kullanma yasağı, feragat ve hak düşürücü
süre : 649
c. Kullanılması : 652
2. Sözleşmeden doğan onalım hakkı : 653
3. Alım ve geri alım hakları : 654
III. Komşu hakkı : 655
1. Kullanma biçimi : 655
2. Kazı ve yapılar : 657
a. Kural : 657
b. Özel kurallar : 658
3. Bitkiler : 658
a. Kural : 658
b. Özel kurallar : 659
4. Doğal olarak akan su : 659
5. Fazla suyun akıtılması : 660
6. Mecra geçirilmesi : 661
a. Katlanma yükümlülüğü : 661
b. Yükümlü taşınmaz malikinin menfaatinin
korunması : 663
c. Durumun değişmesi : 664
7. Geçit hakları : 665
a. Zorunlu geçit : 665
b. Diğer geçit hakları : 666
8. Smırhklar : 667
9. Katılma yükümlülüğü : 668
IV. Başkasının arazisine girme hakkı : 668
1. Orman ve mer\′aya girme hakkı : 668
XVII

2. Sürüklenen şeyler ile benzerlerinin alınması . . . : 670
3. Zorunluluk halinde : 670
V. Kamu hukuku kısıtlamaları : 671
1. Genel olarak : 671
2. Toprağın iyileştirilmesi : 671
C. Kaynak ve yeraltı suları : 672
I. Mülkiyet ve irtifak hakkı : 672
II. Kaynaklara zarar verilmesi : 674

1. Tazminat : 674
2. Eski duruma getirme : 674

III. Aynı yataktan beslenen kaynaklar : 675
IV. Özel kanun hükümleri ve yerel adet : 676
V. Zorunlu su : 676
TAŞINMAZ MÜLKİYETİNİN İÇERİĞİ VE
KISITLAMALARI İLE İLGİLİ YARGITAY KARARLARI. . . . : 677
1- ANAYASA MAHKEMESİ KARARI : 677
I- OLAY : 678
II- İTİRAZIN GEREKÇESİ : 678
III- YASA METİNLERİ : 680
A- İtiraz Konusu Yasa Kuralı : 680
B- Dayanılan Anayasa Kuralları : 680
IV- İLK İNCELEME : 681
V- ESASIN İNCELENMESİ : 681
VI- SONUÇ : 683
2- 2942 sayılı Yasa\′nın 23. maddesinde düzenlenen geri alma
hakkının doğması için, beş yıllık hak düşürücü sürenin
dolması gerekir : 683
A- Davacının İsteminin Özeti : 684
B- Davalının Cevabının Özeti : 685
C- Yerel Mahkeme Kararının Özeti : 685
D- Temyiz Evresi Bozma ve Direnme : 685
XVIII


E- Maddi Olay : 685
F- Gerekçe : 685


III. BÖLÜM
TAŞINIR MÜLKİYETİ
Md. 762 - 778 TAŞINIR MÜLKİYETİ


A. Konusu : 1603
B. Kazanılması : 1603
I. Mülkiyetin nakli : 1063
1. Zilyetliğin devri : 1063
2. Mülkiyetin saklı tutulması : 1064
a. Genel olarak : 1064
b. Taksitle satış : 1066
3. Hükmen teslim : 1067
II. Sahiplenme : 1068
1. Sahipsiz şeyler : 1068
2. Sahipsiz duruma gelen hayvanlar : 1068
III. Bulunmuş eşya : 1069
1. Arama ve ilan : 1069
2. Koruma ve satma : 1070
3. Mülkiyetin kazanılması, geri verme : 1070
4. Define : 1071
5. Bilimsel değeri olan eşya : 1072

IV. Düşen veya sürüklenen şeyler : 1073
V. İşleme : 1074
IV. Karışma ve birleşme : 1074
VTI. Kazandırıcı zamanaşımı : 1075
C. Kaybedilmesi: : 1076
TAŞINIR MÜLKİYETİ İLE İLGİLİ YARGITAY KARARLARI: 1076
XIX

VI. BÖLÜM


SINIRLI AYNİ HAKLAR VE İRTİFAK HAKLARI
Md. 779 - 793
İKİNCİ KISIM
SINIRLI AYNİ HAKLAR
BİRİNCİ BÖLÜM İRTİFAK HAKLARI VE TAŞINMAZ YÜKÜ
BİRİNCİ AYIRIM TAŞINMAZ LEHİNE İRTİFAK HAKKI




A. Konusu : 1099
B. Kurulması ve sona ermesi : 1100
I. Kurulması : 1100
1. Tescil : 1100
2. Sözleşme : 1101
3. Kendi taşınmazı üzerinde irtifak hakkı : 1102
II. Sona ermesi : 1102
1. Genel olarak : 1102
2. Her iki taşınmaza aynı kimsenin malik olması. . : 1102
3. Mahkeme kararı : 1103
C. Hükümleri : 1104
I. Kapsamı: : 1104
1. Genel olarak : 1104
2. Tescile göre : 1105
3. İhtiyaçların değişmesi : 1106
4. Özel kanun hükümleri ve yerel adet : 1106

II. Bakım giderleri : 1106
III. Değişiklikler : 1107

1. İrtifak hakkının ilişkin olduğu yerin
değiştirilmesi ;-: ■-, : 1107
2. Bölünme : 1107
a. Yararlanan taşınmazın bölünmesi : 1107
b. Yüklü taşınmazın bölünmesi : 1108
SINIRLI AYNİ HAKLAR VE İRTİFAK HAKLARI İLE İLGİLİ
YARGITAY KARARLARI : 1109
XX

A.

VI. BÖLÜM
KULLANIM HAKKI VE İRTİFAK HAKLARI
Md. 794 - 838 KULLANIM HAKKI VE DİĞER İRTİFAK HAKLARI



Kullanım hakkı : 1121
I. Konusu : : 1121
II. Kurulması : 1123
III. Sona ermesi : 1124

1. Sona erme sebepleri : 1124
2. Süresi : 1125
3. Harap olma veya kamulaştırma : 1126
4. Geri verme : 1126
a. Yükümlülük : 1126
b. Sorumluluk : 1127
c. Giderler : 1128
5. Zamanaşımı : 1128
IV. Kullanım hakkının hükümleri : 1129
1. Kullanım hakkı sahibinin hakları : 1129
a. Genel olarak : 1129
b. Doğal ürünler : 1129
c. Faizler : 1130
d. Hakkın kullanılmasının devri : 1131
2. Malikin hakları : 1132
a. Gözetim : 1132
b. Güvence isteme : 1132
c. Bağışlamada güvence : 1133
d. Güvence verilmemesinin sonuçları : 1134
3. Defter tutma : 1134
4. Kullanım hakkı sahibinin yükümlülükleri : 1135
a. Malın korunması : 1135
b. Bakım ve işletme giderleri : 1136
c. Malvarlığı kullanımında borçların faizi. . . . : 1137
d. Sigorta ettirme : 1137
XXI





V. Özel haller : 1138
1. Taşınmazlar : 1138
a. Ürünler : 1138
b. Özgülenme yönü : 1138
c. Ormanlar : 1139
2. Tüketüebilen ve değeri biçilen şeyler : 1140
3. Alacaklar : 1141
a. Yararlanmanın kapsamı : 1141
b. Ödeme ve işletme : 1141
c. Devir isteme hakkı : 1142
B. Oturma hakkı : 1142
I. Genel olarak : 1142
II. Oturma hakkının kapsamı : 1144
III. Giderler : : 1144
C. Üst hakkı : 1145
I. Konu ve tapu kütüğüne kayıt : 1145
II. İçerik ve kapsam : 1145
III. Sona ermenin sonuçlan : 1146

1. Yapı mülkiyetinin malike geçmesi : 1146
2. Bedel : 1147
3. Diğer hükümler : 1148
IV. Süresinden önce devir işlemi : 1148
1. Koşulları : 1148
2. Hakkın kullanılması : 1149
3. Diğer haller : 1150
V. Üst hakkı iradının güvencesi : 1150
1. İpotek kurulmasını isteme hakkı : 1150
2. Tescil T. : 1151
VI. Sürenin üst sınırı : 1151
D. Kaynak hakkı : 1152
E. Diğer irtifak hakları : 1153
İNTİFA HAKKI VE DİĞER HAKLARLA İLGİLİ
YARGITAY KARARLARI : 1154
XXII


VII. BÖLÜM


TAŞINMAZ YÜKÜ
Md. 839 - 849
TAŞINMAZ YÜKÜ



A. Konusu : 1179
B. Kurulması ve sona ermesi : 1179
I. Kurulması : 1179
1. Tescil ve Kazanma : 1179
2. Kamu hukukuna ilişkin taşınmaz yükü : 1180
3. Güvence amacıyla kurulma : 1180
II. Sona ermesi : 1181
1. Genel olarak : 1181
2. Yükten kurtarma : 1181
a. Alacaklının yetkisi : 1181
b. Yükümlünün yetkisi : 1182
c. Yükten kurtarma bedeli : 1183
3. Zamanaşımı : 1183
C. Hükümleri : 1184
I. Alacaklının hakkının niteliği : 1184
II. Yükün niteliği : 1184
TAŞINMAZ YÜKÜ İLE İLGİLİ YARGITAY KARARLARI . . . : 1187


VIII. BÖLÜM TAŞINMAZ REHNİ
Md. 850 - 880
İKİNCİ BÖLÜM
TAŞINMAZ REHNİ
BİRİNCİ AYIRIM
GENEL HÜKÜMLER



A. Koşullar : 1193
I. Taşınmaz rehninin türleri : 1193
II. Güvence altına alman alacak : 1194
1. Ana para : 1194
2 Faiz :1196
III. Taşınmaz : 1197
XXIII




Rehne konu olabilme : 1197
2. Belirli olma : 1197
a. Taşınmaz tek ise : 1197
b. Taşınmaz birden çok ise : 1198
B Rehnin kurulması ve sona ermesi : 1198
I. Rehnin kurulması : 1198
1. Tescil :1198
2. Birden çok kişiye ait taşınmazlarda : 1199

II. Rehnin sona ermesi : 1200
III. Taşınmazların birleştirilmesi : 1200

1. Rehnin başka taşınmaz üzerine geçmesi : 1200
2. Borçlunun taşınmazı rehinden kurtarması : 1201
3. Bedel olarak ödenen para : 1202
C. Hükmü : 1202
1. Rehnin kapsamı : 1202
II. Kira bedelleri : 1203
III. Zamanaşımı : 1205
IV. Önlem alma yetkisi : 1205
1. Değer düşmelerine karşı : 1205
a. Koruma önlemleri : 1205
b. Güvence, eski hale getirme, kısmi ödeme
isteme : 1206
2. Değerin kusur olmadan düşmesi : 1207
3. Rehinli taşınmazın kısmen devri : 1207
V. Rehinden sonra kurulan ayni haklar : 1208
IV. Rehin derecesi r-.- : 1209
1. Rehin derecesinin hükümleri : 1209
2. Rehin dereceleri arasındaki ilişki : 1210
3. Boş dereceler : 1211
VII. Rehnin paraya çevrilmesi : 1211
1. Paraya çevirme şekli : 1211
2. Satış bedelinin dağıtılması : 1212
XXIV


3. Güvencenin kapsamı : 1213
4. Zorunlu masrafların güvencesi : 1214
VIII. Arazinin iyileştirilmesi halinde rehin hakkı. . . . : 1215
1. Öncelik : 1215
2. Borcun ödenmesi ve rehnin sona ermesi :1215

IX. Sigorta tazminatı üzerinde hak : 1216
X. Alacaklının temsili : 1216
TAŞINMAZ REHNİ İLE İLGİLİ YARGITAY KARARLARI . . : 1217


IX. BÖLÜM
İPOTEK
Md. 881 - 897
İKİNCİ AYIRIM
İPOTEK



A. Amaç ve nitelik : 1235
B. Kurulması ve sona ermesi : 1235
I. Kuruluş : 1235
II. Sona erme : 1236

1. İpoteğin terkinini isteme hakkı : 1236
2. Borçtan sorumlu olmayan malikin hakkı : 1237
3. İpotekten kurtarma : 1237
a. Koşulları ve usulü : 1237
b. Açık artırma : 1239
4. Ödeme istemi : 1240
C. Hükmü : 1241
I. Mülkiyet ve borçluluk : 1241
1. Taşınmazın devri : 1241
2. Taşınmazın bölünmesi : 1241
3. Borcu yüklenmenin bildirilmesi : 1243
II. Alacağın devri : 1244
D. Yasal İpotek : 1244
I. Tescile tabi olmayan Yasal ipotek : 1244
II. Tescile tabi Yasal ipotekler : 1244
1. Haller : 1244
XXV


2. Satıcılar, mirasçılar ve diğer elbirliği ortakları
bakımından : 1246
3. Zanaatkar ve yükleniciler bakımından : 1247
a. Tescil : 1247
b. Sıra : 1248
c. Öncelik : 1248
İPOTEK İLE İLGİLİ YARGITAY KARARLARI : 1250


X. BÖLÜM
İPOTEKLİ BORÇ SENEDİ VE İRAD SENEDİ Md. 898 - 938
ÜÇÜNCÜ AYIRIM İPOTEKLİ BORÇ SENEDİ VE İRAT SENEDİ



A. İpotekli borç senedi : 1273
I. Amaç ve nitelik : 1273
II. Değer biçilmesi : 1273
III. Muacceliyet bildirimi : 1274
IV. Malikin durumu : 1275
V. Devir ve bölünme : 1275
B. İrat senedi : 1276
I. Amaç ve nitelik : 1276
II. Sorumluluğun sınırı : 1277
III. Devletin sorumluluğu : 1278
IV. Yükten kurtarma : 1278
V. Borç ve mülkiyet : 1279
VI. Bölünme: : 1279
C. Ortak hükümler : 1280
I. Kurulması : 1280
1. Alacağın niteliği : 1280
2. Senedin dayanağı borç ile ilişkisi : 1280
3. Tescil ve rehin senedi : 1281
a. Rehin senedini düzenleme gereği : 1281
b. Rehin senedinin düzenlenmesi : 1281
c. Rehin senedinin şekli : 1282
XXVI

A.

4. Alacaklının belirlenmesi : 1282
a. Düzenleme sırasında : 1282
b. Ortak temsilci : 1283
5. Ödeme yeri : 1283
6. Alacağın devrinden sonra ödeme : 1284
II. Sona erme : 1285
1. Alacaklının olmaması : 1285
2. Terkin : 1286
III. Alacaklının hakları : 1286
1. İyiniyetin korunması : 1286
2. a. Tescil bakımından : 1286
b. Senet bakımından : 1287
c. Senet ile tescilin ilişkisi : 1287
IV. Hakkın ileri sürülmesi : 1288
1. Alacağın devri : 1288
IV. İptal : 1289
1. Senedin kaybedilmesi : 1289
2. İlan yoluyla duyuru : 1290

V. Borçlunun def ileri : 1290
VI. Ödenen senedin geri verilmesi : 1291
VII. Hukuki ilişkide değişiklik : 1291


DÖRDÜNCÜ AYIRIM
TAŞINMAZ REHNİYLE GÜVENCE ALTINA ALINAN ÖDÜNÇ
SENETLERİ



Rehinli tahviller : 1292
Seri halinde rehin senedi çıkarılması : 1294
1. Genel olarak : 1294
II. Düzenlenmesi : 1295
III. Borcun kısım kısım ödenmesi : 1295
IV. Tescil : 1296
V. Hükmü : 1296
1. Senedi çıkaran aracı kurum : 1296
XXVII


2. Senetlerin geri ödenmesi : 1297
A. Ödeme planı : 1297
B. Denetleme : 1297
C. Geri ödemelerin özgülenmesi : 1298


XI. BÖLÜM TESLİME BAĞLI REHİN VE HAPİS HAKKI
Md. 939 - 953
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
TAŞINIR REHNİ
BİRİNCİ AYIRIM
TESLİME BAĞLI REHİN VE HAPİS HAKKI



A. Teslime bağlı rehin : 1301
I. Kurulması : 1301
1. Alacaklının elmenliği : 1301
2. Ayrık durumlar : 1301
3. Art rehin : 1303
4. Alt rehin : 1304
II. Rehnin sona ermesi : 1305
1. Elmenliğin kaybı : 1305
2. Geri verme borcu : 1306
3. Alacaklının sorumluluğu : 1307
III. Rehnin hükümleri : 1307
1. Alacaklının hakkı : 1307
2. Rehnin kapsamı : 1308
3. Rehnin sırası : 1309
4. Mülkiyetin geçememesi : 1309
B. Hapis hakkı : 1310
I. Koşulları :~\" : 1310
II. Ayrık durumlar : 1311
III. Borç ödemeden aciz : 1312
IV. Hükümleri : 1312
TAŞINIR REHNİ VE HAPİS İLE İLGİLİ YARGITAY
KARARLARI (MY. md. 850-880) : 1313
XXVIII


İKİNCİ AYIRIM ALACAKLAR VE DİĞER HAKLAR ÜZERİNDE REHİN
A. Genel olarak : 1331
B. Kurulması : 1331
I. Senede bağlı olan veya olmayan alacaklarda : 1331
II. Kıymetli evrakta : 1332
III. Emtiayı temsil eden senetlerde : 1333
IV. Art rehin : 1333
C. Hükümleri : 1334
I. Rehnin kapsamı : 1334
II. Rehinli pay senetlerinin temsili : 1334
III. Yönetim ve ödeme : 1335
ÜÇÜNCÜ AYIRIM REHİN KARŞILIĞINDA ÖDÜNÇ VERME İŞİ İLE UĞRAŞANLAR
A. Ödünç verenler : 1335
I. İşletme izni alma : 1335
II. Süre : 1336
B. Taşınır rehni karşılığı ödünç : 1336
I. Kurulması : 1336
II. Hükümleri : 1337

1. Rehnin paraya çevrilmesi : 1337
2. Arta kalan para üzerindeki hak : 1337
III. Rehnin sona ermesi : 1337
1. Rehinden kurtarmayı isteme hakkı : 1338
2. Ödünç verenin hakları : 1339
C. Geri alım hakkı tanıyarak satım : 1339
DÖRDÜNCÜ AYIRIM REHİNLİ TAHVİL
A. Niteliği : 1340
B. Şekli : 1341
C. Düzenlenmesi : 1341
XXIX

XII. BÖLÜM
ZİLYETLİK
Md. 973 - 996
ÜÇÜNCÜ KISIM
ELMENLİK VE TAPU SİCİLİ
BİRİNCİ BÖLÜM
ELMENLİK



A. Zilyetlik kavramı ve türleri : 1345
I. Kavram : 1345
II. Türleri : 1346

1. Asli ve fer\′i zilyetlik : 1346
2. Dolaylı ve dolaysız zilyetlik : 1347
III. Geçici olarak kesilmev : 1347
B. Zilyetliğin devri : 1348
I. Hazırlar arasında : 1348
II. Hazır Olmayanlar Arasında : 1349
III. Teslimsiz devir : 1349
IV. Emtiayı temsil eden senetlerin teslimi : 1350
C. Zilyetliğin hükümleri : 1351
I. Korunması : 1351
1. Savunma hakkı : 1351
2. Zilyetliğin gasbmda dava hakkı : 1353
3. Zilyetliğe saldırıya dava hakkı : 1354
4. Dava hakkının düşmesi : 1355
II. Zilyetlik dolayısıyla hakkın korunması : 1355
1. Mülkiyet karinesi : 1355
2. Fer\′i zilyetlikte karine : 1357
3. Davaya karşı savunma : 1358
4. Tasarruf yetkisi ve taşınır davası : 1359
A. Emin sıfatıyla zilyetten edinme bakımından : 1359
B. Kaybedilen veya çalman eşya bakımından : 1360
C. Para ve hamile yazılı senetlerde : 1361
D. İyiniyetli olmama halinde : 1362
5. Taşınmazlarda karine : 1363
III. Sorumluluk : 1364
1. İyiniyetli zilyet bakımından : 1364


A. Yararlanma : 1364
B. Tazminat : 1365
2. İyiniyetli olmayan elmen bakımından : 1367
IV. Kazandırıcı zamanaşımından yararlanma : 1371
ELMENLİKLE (ZİLYETLİKLE) İLGİLİ YARGITAY
KARARLARI : 1372


XIII. BÖLÜM
TAPU SİCİLİ
Md. 997 - 1027
İKİNCİ BÖLÜM
TAPU SİCİLİ



Tapu sicili genel ilkeleri : 1453
A- Kurulması : 1453
I. Sicil bakımından : 1453
1. Genel olarak : 1453
2. Taşınmazların kaydedilmesi : 1453
I. Kaydedilecek taşınmazlar : 1454
B. Kaydedilmeyecek taşınmazlar : 1454
3. Sicilin unsurları : 1455
A. Tapu kütüğü : 1456
B. Kat mülkiyeti kütüğü : 1456
C. Yevmiye defteri ve belgeler : 1458
D. Plan : 1458
II. Tapu sicilinin tutulması : 1459
1. Bir bölgede : 1459
2. Birden çok bölgede : 1459
III. Tapu idareleri : 1460
1. Kuruluş : 1460
2. Sorumluluk : 1462
B. İşlemler : 1462
I. İşlemlerin konusu : 1462
1. Tescil : 1462
2. Şerhler : 1462
A. Kişisel haklarda : 1463
B. Tasarruf yetkisinin kısıtlanmasında :1464
XXXI


C. Geçici tescil şerhi : 1464
3. Beyanlar : 1465
II. Tescilin ve terkinin koşulları : 1466
1. İstem :1466
A. Tescil için : 1466
B. Terkin ve değişiklik için : 1467
2. Yetkinin ve sebebin belirlenmesi : 1467
3. Belgelerin tamamlanması : 1468
III. Tescilin biçimi : 1469
1. Genel olarak : 1469
2. Taşınmaz lehine irtifaklarda : 1469
IV. Tebliğ zorunluluğu : 1470
C. Tapu sicilinin açıklığı : 1470
D. Tescilin etkileri : 1471
I. Tescilin yapılmamasının sonuçları : 1471
II. Tescilin sonuçları : 1471

1. Genel olarak : 1471
2. İyiniyetli üçüncü kişilere karşı : 1472
3. İyiniyetli olmayan üçüncü kişilere karşı : 1472
E. Terkin ve değiştirme : 1473
I. Yolsuz tescilde : 1473
II. Ayni hakların sona ermesi : 1474
III. Düzeltme : 1475
TAPU SİCİLİ İLE İLGİLİ YARGITAY KARARLARI : 1476
DÜZENLEME ŞEKLİNDE VEKALETNAME (TAŞINMAZ
MAL TAKSİM AKDİ YAPMAK VE TAPUYA TESCİL İÇİN NOTERLERCE DÜZENLENECEK VEKALETNAME
ÖRNEĞİ : 1513
TAPU HARÇLARI VE DAMGA VERGİSİ T: : 1517
YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN KANUN : 1520
YÜRÜRLÜK : 1520
YÜRÜTME : 1520

KANUNA İŞLENEMEYEN HÜKÜMLER - : 1520

KAYNAKÇA : 1521

SÖZLÜK (Eşya hukuku ile ilgili değişen sözcük ve terimler). . : 1524