Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar


Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Ocak (64)      Aralık (85)      Kasım (60)      Ekim (124)

Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Eşlerin Yasal Alım Hakkı

Edinilmiş Mallara Katılma Rejiminde Eşlerin Yasal Alım Hakkı



Sayfa Sayısı
:  
168
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2006
ISBN NO
:  
9756187166

100,00 TL









ÖNSÖZ

Yeni Medenî Kanun ile getirilmiş olan müesseselerden biri olan eşlerin yasal alım hakkı, eşlere tanınmış olan, mal rejiminin tasfiyesi veya mirasın paylaşılması aşamasında ileri sürülebilecek bir haktır. Uygulamada sıklıkla karşılaşılabileceği üzere, eşler arasındaki mal rejiminin, özellikle eşlerden birinin ölümü sebebiyle sona ermesi halinde tanınan; sağ kalan eşin düştüğü zayıf konumdan sıynlabilmesinde çok önemli bir işlevi olan bu hak sayesinde, eşlerin yaşamında hayati önem taşıyan aile konutu ve bu konut içinde bulunan ev eşyaları üzerinde, hak sahibi eş lehine birtakım haklar tanınmaktadır. Yine, eşler arasında geçerli olan paylı mülkiyete tabi mallar bakımından da, aynı şekilde, eşlere birtakım talepler ileri sürebilme imkânı getirilmektedir. İşte bu noktada, eşlerin, nasıl bir hakka sahip olduğu; bu hakkın hukuki niteliği, hakkın kullanılmasının şartları ve kullanıldıktan sonra nasıl sonuçların doğacağı gibi konularda ayrıntılı incelemede bulunmak ve bazı noktalan öğretinin tartışmasına açmak, çalışmamızın amacını teşkil etmektedir.

Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalışma, 31.07.2006 tarihinde, Prof. Dr. Polat SOYER, Prof. Dr. Ayşe HAVUTÇU ve Yrd. Doç. Dr. M. Beşir ACABEY\′den oluşan jüri tarafından başarılı bulunarak oybirliği ile kabul edilmiştir. Bu çalışmanın konusunun belirlenmesinde, hazırlanması aşamasında ve yayınlanmasında büyük emeği ve katkısı olan tez danışmanım sayın hocam, örnek insan Prof. Dr. Ayşe HAVUTÇU\′ya ne kadar teşekkür etsem azdır. Yapıcı eleştirileri sayesinde tezimin bu noktaya gelmesinde payı büyük olan sayın hocalarım Prof. Dr. Polat SOYER ve Yrd. Doç. Dr. M. Beşir ACABEY\′ e de ayrıca minnetimi sunarım. Çalışmam sırasında destek ve yardımını esirgemeyen sayın hocalarım Yrd. Doç. Dr. Hakan ALBAŞ ve Yrd. Doç. Dr. Hasan PETEK\′e ve kürsü arkadaşım, dostum Arş. Gör. Serdar NART\′a da ayrıca teşekkürlerimi sunarım. Hayatım boyunca desteğini her zaman yanımda hissettiğim aileme, anneanneme ve dedeme de minnet borçluyum.




GİRİŞ

I. KONUNUN SUNUMU

Ocak 2002 tarihinde yürürlüğe giren Yeni Medenî Kanun\′la, 743 sayılı önceki Medenî Kanun\′da önemli değişiklikler yapılmıştır. Yeni Medenî Kanun ile özellikle Aile Hukuku\′nda köklü reformlar gerçekleştirilmiş, yeni hukukî müesseselere yer verilmiştir. İnceleme konumuz olan edinilmiş mallara katılma rejiminde eşlerin yasal alım hakkı da Yeni Medenî Kanun\′la kabul edilen yeni hukukî müesseselerden biridir.
Genel bir anlatımla, Yeni Medenî Kanun\′da düzenlenen eşlerin yasal alım hakkı, yasada aranan koşulların gerçekleşmesine bağlı olarak hak sahibi eş lehine bazı malvarlığı değerleri üzerinde, yine yasada belirtilen bazı hakların tesis edilebilmesini ifade eder. Yasal alım hakkına ilişkin düzenlemelere konu olan bu malvarlığı değerleri ise, eşlerin paylı mülkiyetinde olan mallar ile aile konutu ve ev eşyalarıdır. Bu malvarlığı değerleri üzerinde tesis edilebilecek haklar da, yerine göre mülkiyet, intifa veya oturma hakkıdır.
Yasal alım hakkı, eşler arasında mali yönden ilişkileri düzenleyen müesseselerden biridir. Bu hak, daha çok eşler arasındaki hayat ortaklığı ilişkisinin çözüldüğü, evlilik birliğinin sona erdiği aşamada gündeme gelmektedir. Bu aşama, mal rejiminin tasfiyesinin yapıldığı aşamadır. Edinilmiş mallara katılma rejimi bakımından da bu aşamada, koşullar elvermekte ise bu hak kullanılabilmektedir.
Edinilmiş mallara katılma rejiminde eşlere böyle bir hak tanınması, Aile Hukuku\′nda yaşanan bazı gelişmelerin ve değişen anlayışların bir sonucudur. Aile yaşamında meydana gelen değişimler, aile kavramının eskiye göre farklı bir anlam ifade etmesi, Aile Hukuku\′na da ister istemez yansımıştır.


Özellikle çekirdek ailenin yaygınlaşması, eşlerin aile içinde rollerinin farklılaşması, evlilik birliğinde eşlerin cinsiyete dayalı görev paylaşımının önemini kaybetmeye başlaması, haklarda ve yükümlülüklerde eşler arasında eşitlik esasının benimsenmesi gibi eğilimler ortaya çıkmaya başlamış, bu da Aile Hukuku\′nda birtakım yeniliklerin getirilmesi konusunda yasakoyucuyu zorlamıştır.

Bu tür eğilimler öncelikle, toplumu oluşturan en küçük birim olan ailede eşlerin maddi ve manevi varlıkları ve bu varlıkların korunması düşüncesini ön plana çıkarmıştır1. Bu düşünceyle, Aile Hukuku\′nda reform yapılırken özellikle, toplumda halen zayıf konumundan sıyrılamamış kadın lehine düzenlemelere yer verilmiştir2. Yasakoyucu eşlerin, özellikle zayıf durumdaki kadının durumunu iyileştirirken, eşlerin eşitliği ilkesinden de ödün vermemiştir.

Evlilik birliğinin ve eşlerin korunması düşüncesi, evlilik birliği devam ederken, eşlerin karşılıklı dayanışma, işbirliği, işbölümü ve yardımlaşma ile yükümlü olmalarını gerektirir. Ancak eşlerin korunması düşüncesi, evlilik birliği sona erdiğinde de belirli ölçülerde bu değerlere bağlı kalınmasını; bu yükümlülüklerin etkilerini sürdürmelerini gerektirmektedir. Bu nedenle Aile Hukuku\′nda yapılan reformla, evlilik birliği sona erdiğinde, malvarlığı değerlerinin eşler arasında adil biçimde paylaşılmasını; eşlerin ekonomik açıdan güvence altına alınmasını, eşlerin evlilik birliği ile elde ettikleri konumlarını ve yaşam standartlarını, yaşam tarzlarını mümkün olduğunca muhafaza edebilmelerini sağlayacak düzenlemelere yer verilmiştir. Yeni Türk Medenî Kanun\′la kabul edilen eşlerin yasal alım hakkı da, evlilik birliğinde eşler arasındaki yardım ve dayanışma yükümlülüğünün evliliğinin sona ermesinden sonraki bir yansıması görünümündedir3.




II. İNCELEMENİN AMACI VE KAPSAMI

Edinilmiş mallara katılma rejiminde eşlerin yasal alım hakkı, üzerinde önemle durulması gerekli olan bir konudur. Aile konutu ve ev eşyaları ile paylı mallar gibi malvarlığı değerleri üzerinde, evlilik sona erdikten sonra hak sahipliğinin nasıl olacağı konusu, günlük hayatta sıklıkla karşılaşılabilecek bir problemdir. Bu konu; özellikle Aile Hukuku\′nda gelişmesini sürdüren hukuk sistemlerinde, aile konutu, ev eşyaları, paylı mallar gibi malvarlığı değerlerinin, eşler açısından ne denli hayati değer taşıdığı konusu, yasakoyucunun bakış açısına bağlı olarak önem taşımakta veya o derece önem taşımamaktadır. Yasakoyucu bu duruma, eşlerin korunması açısından yaklaşmakta ve anlayışına bu esasa bağlı kalarak yön vermekteyse, bu konu incelenmesi gereken önemli bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır.

Türk Hukuku\′nda yasakoyucu bu probleme, evlilik devam ederken koruma amacı içinde yani eşlerin yarannı esas alarak yaklaşmıştır. Buna uygun olarak, edinilmiş mallara katılma rejiminde, aile konutu ile ilgili hukukî işlemlerin yapılmasında diğer eşin rızasının gerekliliğine işaret edilmiş, yine paylı mülkiyet üzerinde yapılacak tasarruflarda diğer eşin rızası aranmış ve buna benzer hükümlere yer verilmiştir.

Evlilik sona erdikten sonra ise bu problemin nasıl çözüme ulaştırılacağı konusu, aynı zamanda incelememizin ana temasını da teşkil etmektedir. Aile konutu, bu konutun içinde bulunan ev eşyaları ile paylı mallar gibi değerler için evlilik devam ederken gösterilen hassasiyete evlilik sona erdikten sonra da devam edilecek midir, koruma düşüncesi doğrultusunda eşler bu aşamada yine korunacak mı, onların lehine bir hak tanınacak mıdır, özellikle evlilik devam ederken hiçbir hak sahibi olamayan eşe, bu değerler üzerinde bir hak tanınacak mıdır? İşte bunun gibi sorunların çözümünde eşlerin yararmı esas alan ve adil bir yaklaşım sergilemek isteyen yasakoyucu, yasal alım hakkı imkânını bir çözüm olarak eşlere tanımıştır.

Eşler açısından bu tür sorunların çözümünde önem taşıyan bu çalışma noktaları öğretinin tartışmasına açmak ve öneriler getirmek amacını

taşımaktadır. Medenî Kanun\′un kısa bir süre önce kabul edilmiş olması sebebiyle henüz bu konuda detaylı bir biçimde ve yeterli sayıda araştırma yapılmamıştır. İlgili yasa metinlerine bakılarak her soruna tatmin edici çözümler bulmak da mümkün değildir.

Yeni Medenî Kanun\′da eşlerin yasal alım hakkı müessesesine, hemen bütün mal rejimlerinde hatta mirasın paylaşılmasına ilişkin hükümler arasında; Miras Hukuku\′nda da yer verilmiştir. Edinilmiş mallara katılma rejimi, yeni yasal mal rejimi olup, diğer mal rejimleri ancak eşlerin bu rejimleri seçmeleri halinde uygulama alanı bulabilmektedir. Ülkemizde yasal mal rejimi dışında başka bir rejimin seçilmiş olmasına ise nadiren rastlanılmaktadır. Bu sosyal gerçekten yola çıkıldığında, eşlerin yasal alım hakkı konusunun, sadece edinilmiş mallara katılma rejimiyle ilgili hükümler çerçevesinde incelenmesi uygun görülmüştür. Bunun yanında, edinilmiş mallara katılma rejimi dışında diğer seçimlik mal rejimlerindeki eşlerin yasal alım hakkı ile ilgili düzenlemeler, edinilmiş mallara katılma rejimindeki düzenlemelere benzemekte, hakkın kullanılmasında aranan bazı koşullar bakımından paralellik taşımaktadır. Bu açıdan da yapacağımız açıklamalar, aynı zamanda, diğer mal rejimlerindeki eşlerin yasal alım hakkı ile ilgili düzenlemelerin uygulamasında örneksenebilecek, dikkate alınabilecek nitelikte açıklamalar olacaktır.

En genel hatları ile çalışmamız üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde, konunun daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla, eşlerin yasal alım hakkı konusunda getirilen düzenlemeler hakkında genel açıklamalar yapılacaktır. Bu açıklamalar içinde özellikle, alım hakkı kavramı, eşlerin yasal alım hakkı kavramı, unsurları, düzenlemelerin amacı, hukukî niteliği, özellikleri gibi konulara değinilecektir. İkinci bölümde, edinilmiş mallara katılma rejiminde eşlerin paylı mallar üzerinde yasal alım hakkı, üçüncü bölümde ise edinilmiş mallara katılma rejiminde eşlerin aile konutu ve ev eşyası üzerinde yasal alım hakkı konusu incelenecektir. Her iki bölüm içinde, hakkın koşullarına ve sonuçlarına da ayrıntılı olarak yer verilecektir.



İÇİNDEKİLER


ONSOZ 5

KISALTMALAR 15

GİRİŞ

KONUNUN SUNUMU 17
İNCELEMENİN AMACI VE KAPSAMI 19
.17
BİRİNCİ BOLUM
EŞLERİN YASAL ALIM HAKKI KONUSUNDA GENEL AÇIKLAMALAR


§1. EŞLERİN YASAL ALIM HAKKI KAVRAMI,
UNSURLARI VE HUKUKÎ NİTELİĞİ

..21

I.GENEL OLARAK 21
II. YENİ MEDENİ KANUNUN BELİRLİ MALVARLIĞI DEĞERLERİNİN
HAK SAHİBİ EŞE ÖZGÜLENMESİ TALEBİNİ DÜZENLEYEN HÜKÜMLERİ
ÇERÇEVESİNDE EŞLERİN YASAL ALIM HAKKI KAVRMI 23
A. YENİ MEDENİ KANUNUN BELİRLİ MALVARLIĞI DEĞERLERİNİN
HAK SAHİBİ EŞE ÖZGÜLENMESİ TALEBİNİ DÜZENLEYEN
HÜKÜMLERİNE GENEL BAKIŞ 23
1. Genel Olarak 23
2. Paylı Mülkiyet Konusu Malın Özgülenmesi Konusunda Eşlere
Talep Hakkı Tanıyan Düzenlemeler 24
3. Aile Konutu ve Ev Eşyaları Üzerinde Eşlere Ayni Hak Tesis Edilmesine
Yönelik Talep Hakkı Tanıyan Düzenlemeler 25
4. Diğer Malvarlığı Değerlerinin Özgülenmesi Konusunda Eşlere
Talep Hakkı Tanıyan Düzenlemeler 26
B. YENİ MEDENİ KANUNDAKİ BU DÜZENLEMELER IŞIĞINDA
EŞLERİN YASAL ALIM HAKKI KAVRAMI ve UNSURLARI 28
1. Kavram 28
2. Unsurları 28
3. Terminoloji Sorunu 29
El. EŞLERİN YASAL ALIM HAKKININ HUKUKÎ NİTELİĞİ 31

A. GENEL OLARAK 31
B. EŞLERİN YASAL ALIM HAKKINI \"YENİLİK DOĞURAN HAK\"
OLARAK NİTELENDİREN GÖRÜŞ 31
C. EŞLERİN YASAL ALIM HAKKINI \"TALEP HAKKI\" OLARAK
NİTELENDİREN GÖRÜŞ 34
D. GÖRÜŞLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE KANAATİMİZ 36
1. Paylı Mülkiyet Konusu Mal Üzerinde Yasal Alım Hakkının Hukukî Niteliği
Hakkında İleri Sürülen Görüşlerin Yerinde Olup Olmadığı 38
2. Aile Konutu ve Ev Eşyası Üzerinde Yasal Alım Hakkının Hukukî Niteliği
Hakkında İleri Sürülen Görüşlerin Yerinde Olup Olmadığı 42

§2. EŞLERİN YASAL ALIM HAKKINA İLİŞKİN
DÜZENLEMELERİN AMACI VE İŞLEVİ



I. GENEL OLARAK 44
II. EŞLERİN PAYLI MÜLKİYETİNE DAHİL OLAN MALLAR ÜZERİNDE
YASAL ALIM HAKKININ TANINMASININ AMACI VE İŞLEVİ 45
m. AİLE KONUTU VE EV EŞYALARI ÜZERİNDE YASAL ALIM
HAKKININ TANINMASININ AMACI VE İŞLEVİ 46

§3. EŞLERİN YASAL ALIM HAKKINA İLİŞKİN
DÜZENLEMELERİN HUKUKÎ NİTELİĞİ



I. KURALLARIN EMREDİCİ KARAKTERİNİN OLUP OLMAMASI 48
A. EŞLERİN PAYLI MÜLKİYETİNE KONU OLAN MALLAR ÜZERİNDE
YASAL ALIM HAKKI İLE İLGİLİ HÜKÜMLER BAKIMINDAN 48
B. AİLE KONUTU VE EV EŞYALARI ÜZERİNDE YASAL ALIM HAKKI
İLE İLGİLİ HÜKÜMLER BAKIMINDAN 49
II. KURALLARIN ÖZEL PAYLAŞIM KURALI NİTELİĞİNDE
OLUP OLMAMASI 52

§4. EŞLERİN YASAL ALIM HAKKININ
GENEL OLARAK ÖZELLİKLERİ



I. HAKKIN KULLANILMASINDA KİŞİYE BAĞLILIK 54
II. HAKKIN MALVARLIĞINA İLİŞKİN BİR HAK OLMASI 55
IH. HAKKIN DEVİR VE İNTİKALE ELVERİŞLİ OLMAMASI 55
IV. HAKKIN HACZEDİLEMEMESİ, REHNEDİLEMEMESİ 57

V. HAKKIN EŞYAYA BAĞLI BİR BORÇ DOĞURMAMASI 58
§5. EŞLERİN YASAL ALIM HAKKI KONUSUNDA DİĞER BAZI
ÜLKELERDEKİ HUKUKÎ DURUM 59


İKİNCİ BOLUM

EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA REJİMİNDE EŞLERİN PAYLI MÜLKİYET KONUSU MAL ÜZERİNDE YASAL ALIM HAKKI


§6. GENEL AÇIKLAMA 63
§7. PAYLI MÜLKİYET KONUSU MAL ÜZERİNDE YAS AL ALIM
HAKKININ KOŞULLARI 64
I. EŞLERİN PAYLI MÜLKİYETİNDE OLAN MAL VEYA
MALLARIN BULUNMASI 64
A. EŞLER ARASINDA PAYLI MÜLKİYET İLİŞKİSİNİN
KURULMASINA YOL AÇAN GENEL NEDENLER 65
B. EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA REJİMİNDE PAYLI MÜLKİYET
KARİNESİ NEDENİYLE PAYLI MÜLKİYET İLİŞKİSİNİN
MEYDANA GELMESİ 66
1. Genel Olarak 66
2. Medenî Kanun 226/11. Fıkranın Bir Kanunî Varsayım (Fiksiyon)
Düzenlediği Görüşü 67
3. Medenî Kanun 226/11. Fıkranın Bir Adi Karine
Düzenlediği Görüşü 67
4. Görüşümüz 67
H. EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA REJİMİ SONA ERMİŞ VE
TASFİYEYE GEÇİLMİŞ OLMASI 69
A. GENEL OLARAK 69
B. MAL REJİMİ DEVAM EDERKEN MEDENÎ KANUN
226/11. FIKRA ÇERÇEVESİNDE YASAL ALIM HAKKININ
KULLANILABİLİRLİĞİ 70
El. HAKKI KULLANACAK OLAN EŞİN ÜSTÜN YARARININ OLMASI 72
IV.DİĞER EŞİN PAYININ KARŞILIĞININ ÖDENMESİ 74
V. HAK SAHİBİ EŞİN TALEPTE BULUNMASI 76
A. TALEBİN KONUSU, MUHATABI 76

10
B.TALEBİN SÜREYE BAĞLI OLUP OLMADIĞI 77
§8. PAYLI MALIN ÖZGÜLENMESİ TALEBİ YERİNE EŞLERİN
YARARLANABİLECEĞİ DİĞER İMKÂNLAR 77
§9. PAYLI MÜLKİYET KONUSU MAL ÜZERİNDE YASAL ALIM
HAKKININ KISITLANMASI VEYA KALDIRILMASI 78
I. EŞLERİN AKSİNE HÜKÜMLER GETİREBİLMELERİ 78
II. PAY ÜZERİNDE TEK TARAFLI TASARRUF YOLUYLA
BU HAKKIN KISITLANAMAMASI 79
İD. PAY ÜZERİNDE ÖLÜME BAĞLI BİR TASARRUF YOLUYLA
BU HAKKIN KISITLANIP KISITLANAMAYACAĞI 80
§10. AİLE KONUTU VEYA EV EŞYASI NİTELİĞİNDEKİ PAYLI
MÜLKİYET KONUSU MALLARDA HAK SAHİBİ EŞİN
ALIM HAKLARININ YARIŞMASI MESELESİ 81
§11. HAK SAHİBİ EŞİN ÖZGÜLEME TALEBİNİN

YERİNE GETİRİLMESİ 82


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA REJİMİNDE EŞLERİN AİLE KONUTU VE EV EŞYASI ÜZERİNDE YASAL ALIM HAKKI


§12. GENEL AÇIKLAMA 89
§13. AİLE KONUTU VE EV EŞYASI KAVRAMLARI 90
I. AİLE KONUTU KAVRAMI VE EŞLERİN KONUTU KAVRAMINDAN
AYIRT EDİLMESİ 90
II. EV EŞYASI KAVRAMI 94
§14. AİLE KONUTU VE EV EŞYASI ÜZERİNDE YASAL ALIM
HAKKININ KOŞULLARI 96

11

\\

I. HAKKIN KULLANILACAĞI EŞYANIN AİLE KONUTU VE
EV EŞYASI NİTELİĞİNİ TAŞIMASI 96
A. GENEL OLARAK 96
B. AİLE KONUTU NİTELİĞİ TAŞIMAYAN KONUTLARIN YASAL ALIM
HAKKINA KONU OLMASINA İLİŞKİN GÖRÜŞLER 97
II. AİLE KONUTU VEYA EV EŞYASININ DİĞER
(ÖLEN) EŞE AİT OLMASI 99
A. GENEL OLARAK 99
B. AİLE KONUTUNUN BİRLİKTE MÜLKİYET
KONUSU MAL OLMASI 101
1. Aile Konutunun Paylı Mülkiyet Konusu Mal Olması 101
a) Aile Konutunun Eşlerin Paylı Mülkiyetinde Olması 101
b) Aile Konutunun Diğer Eşle Üçüncü Kişilerin
Paylı Mülkiyetinde Olması 101
2. Aile Konutunun Elbirliği Mülkiyet Konusu Mal Olması 103
a) Aile Konutunun Eşlerin Elbirliği Mülkiyetinde Olması 103
b) Aile Konutunun Diğer Eşle Üçüncü Kişilerin Elbirliği
Mülkiyetinde Olması 103
C. AİLE KONUTU ÜZERİNDE DİĞER EŞİN SINIRLI AYNİ HAKKA
VEYA ŞAHSİ HAKKA DAYALI YARARLANMA YETKİSİNE
SAHİP OLMASI DURUMU 105
1. Genel Olarak 105
2. Aile Konutu Üzerinde Diğer Eşin Üst Hakkına Sahip Olması 105
3. Aile Konutu Üzerinde Diğer Eşin Şahsi Hakka Dayanan Yararlanma
Yetkisinin Olması 106

a) Tüzel Kişiye Üyelik Nedeniyle Diğer Eşin Konuttan Yararlanma
Hakkının Olması 106
b) Kira ve Ariyet Sözleşmelerine Dayalı Olarak Diğer Eşin Aile
Konutundan Yararlanma Hakkı Olması 107
m. EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA REJİMİNİN ÖLÜM NEDENİYLE
SONA ERMESİ 109
\\N.SKĞ KALAN EŞİN KATILMA ALACAĞININ OLMASI 113
A. GENEL OLARAK 113
B. ZİNA VEYA CANA KAST NEDENİYLE AÇILAN BOŞANMA
DAVASINDA DAVACININ ÖLÜMÜNÜN, DAVALININ KATILMA
ALACAĞINA ETKİSİ 116
C. KATILMA ALACAĞININ MİKTARININ ALIM HAKKI
BAKIMINDAN ÖNEMİ 117

D. KATILMA ALACAĞI KARŞILIĞI TESİSİ TALEP EDİLEN AYNİ
HAKKIN DEĞERİNİN BELİRLENMESİ 118
V. SAĞ KALAN EŞİN ESKİ YAŞANTISINI DEVAM ETTİRME
AMACI TAŞIMASI 120
VI. SAĞ KALAN EŞİN TALEPTE BULUNMASI 122
A.TALEBİN KONUSU ve MUHATABI 122
1. Talebin Konusu 122
a) Aile Konutu Üzerindeki Talebin Konusu 123
aa) İntifa hakkı 123
bb) Oturma hakkı 124
cc) Mülkiyet hakkı 126
dd) Haklı sebepler; s varlığı halinde mülkiyet hakkı 126
aaa) Genel olarak 126
bbb) Haklı sebep teşkil edebilecek somut durumlar 127
b) Ev Eşyası Üzerindeki Talebin Konusu 129
2. Talebin Muhatabı 130
B. TALEBİN SÜREYE BAĞLI OLUP OLMADIĞI 131
§15. AİLE KONUTU VE EV EŞYALARI ÜZERİNDE YASAL ALIM
HAKKININ SINIRLARI VE HAKKIN GÜVENCE ALTINA
ALINMASINA YÖNELİK İMKÂNLAR 132
I. AİLE KONUTU VE EV EŞYALARI ÜZERİNDE YASAL ALIM
HAKKININ SINIRLANDIRILMASI 132
A. GENEL OLARAK 132
B. HUKUKÎ İŞLEMLE YASAL ALIM HAKKININ
SINIRLANDIRILMASI 132
1. Mal Rejimi Sözleşmesi ile Aile Konutu ve Ev Eşyaları Üzerinde
Yasal Alım Hakkının Sınırlandırılması 132
2. Ölüme Bağlı Tasarruf Yoluyla Aile Konutu ve Ev Eşyaları Üzerinde
Yasal Alım Hakkının Sınırlandırılması 134
C. KANUNLA YASAL ALIM HAKKINA
GETİRİLEN SINIRLAMALAR 137
1. Ölen Eşin Altsoyunun Meslek Ve Sanat İcrası Nedeniyle
Getirilen Sınırlama 137
2. Tarımsal Taşınmazlara İlişkin Sınırlama 140
II. HAKKIN GÜVENCE ALTINA ALINMASINA YÖNELİK
HUKUKÎ İMKÂNLAR 141

13
§16. EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA REJİMİNDE AİLE KONUTU VE
EV EŞYASI ÜZERİNDE SAĞ KALAN EŞİN YASAL ALIM HAKKININ,
TÜRK MEDENİ KANUNUNUN 652. MADDESİNDEN DOĞAN
TALEP HAKKI İLE İLİŞKİSİ 144
I. GENEL OLARAK 144
II. TMK. m. 652\′nin UYGULAMA ALANI VE KAPSAMI 144
m. EDİNİLMİŞ MALLARA KATILMA REJİMİNDE
KATILMA ALACAĞI OLMAYAN EŞİN TMK. m. 652\′ye GÖRE
AİLE KONUTUNUN VE EV EŞYALARININ KENDİSİNE
ÖZGÜLENMESİNİ TALEP EDEBİLMESİ 145
§17. SAĞ KALAN EŞİN TALEBİNİN YERİNE GETİRİLMESİ 146

SONUÇ 151
EK I: YASAL ALIM HAKKINA İLİŞKİN TÜRK MEDENİ KANUNU\′NDAKİ
DÜZENLEMELER İLE İSVİÇRE MEDENİ KANUNU\′NDAKİ
DÜZENLEMELER 155
EK II: İSVİÇRE MEDENİ KANUNU\′NDA BOŞANMA İLE İLGİLİ
HÜKÜMLER ARASINDA AİLE KONUTU İLE İLGİLİ OLARAK
ÖNGÖRÜLEN 121. MADDE 163
YARARLANILAN KAYNAKLAR 164