Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (38)      Nisan (73)      Mart (139)      Şubat (116)

Ceza Yargılama Hukuku Mevzuatı ( Cilt : I )

Ceza Yargılama Hukuku Mevzuatı ( Cilt : I )



Sayfa Sayısı
:  
673
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2013
ISBN NO
:  
9786053779162

459,00 TL









ÖNDEYİŞ


Elinizdeki kitap, Türk Ceza Yargılama Hukuku Mevzuatı ismini taşımaktadır. Bu eser bu konudaki birinci Cildi teşkil etmektedir. İkinci Cilt ise Türk Ceza Hukuku Mevzuatı olarak halen üzerinde çalışmalar yapılarak düzenlenmektedir.


Birinci cildi Ceza Yargılama Hukukuna ayırmamızın en önemli nedeni bu hukuk dalının Ceza Hukukunun bir yan bölümü olma görüşünün artık eskidiğini belirtmek içindir. Hukuk Fakültelerinde halen devam eden kural Ceza Hukuku ve Ceza Yargı¬lama Hukukunun bir kürsü içinde birleştirilmesi ilkesinin devamı niteliğindedir. An¬cak merhum hukuk âlimi Prof.Dr. Nurullah Kunter hocamızın bu hukuku bağımsız bir hukuk haline getirmesinden itibaren artık bu hukuk dalı da genel ceza hukukun¬dan ayrılmıştır. Elbette Ceza Yargılama Hukukunu, tam olarak ceza hukukundan ayırmak olanaksızdır. Zira Ceza Yargılama hukuku suç işlendiği zaman faaliyete ge¬çen bir hukuk dalıdır. Bununla beraber artık Yargılama Hukuku teorik bir hukuk dalı niteliğini artık kazanmıştır.


Nitekim son dönemlerde genel ceza hukuku eserleri kadar, belki de ondan fazla ceza yargılama hukukuna ilişkin çok değerli eserler yazılmaya başlanmıştır. Özellikle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini imzaladıktan ve özellikle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine kişisel başvuruyu tanıdıktan sonra bu hukukun önemi ve gelişmesi artmıştır.


Gerçekten Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çok büyük ölçüde Ceza yargılaması ile ilgili hükümleri içermektedir. Dolayısı ile bu sözleşmeye aykırılıklar özellikle Ceza yargılama Hukuku ile ilgili bulunmaktadır. Anayasamızın 90. maddesinin değiştiril¬mesinden sonra bu önem daha da çoğalmıştır. Gerçekten bilindiği üzere Anayasamın 90. maddesi \"Usulüne göre yürürlüğe konulmuş milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkeme¬sine başvurulamaz. Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası and laşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içer¬mesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır.\" hükmü karşısında Yargılama hukukuna ilişkin gelişmeler özellikle AİHM kararları ışığında giderek artmaktadır. Bu nedenledir ki Ceza yargılama Hukuku¬na ilişkin hükümler sık sık değiştirilmektedir. Bu değişmelerin temel nedeni ise, az ayrıklar dışında, Avrupa Birliğine girme yolunda olan ülkemizin bu hukuka ilişkin değişiklikleri Türk Hukukuna getirme çabaları oluşturmaktadır. Bununla beraber şunu da belirtelim ki yapılan yasa değişikikleri bir arada olmayıp, belirli dönemleri kapsamaktadır. Kanımızca yasa koyucunun bir değişiklik gereksinimi duyduğu za¬man tümünü birleştirmeli ve bir arada bu değişikyikleri yapmabı daha uyguin olur.


Nitekim bu kitabın yazılması sırasında uygulamada \"paket\" adı verilen yargıla¬maya ilişkin alan düzenlemeler yapılmıştır. Son düzenleme 4. paket adını taşımak¬ta olup hâlen üzerinde çalışılmaktadır. Biz bu düzenlemenin ilk şekline ulaşabildik. Ancak daha sonra bu taslağın hükümete sunulması sonucu taslak bir hükümet ta¬sarısına dönüşmüştür. Ancak bu tasarı daha sonra Komisyonlarda görüşülecek ve TBMM\′ye sevkedilecektir. Daha sonra Cumhurbaşkanı tarafından onaylanması ve R.G.\′de yayınlanmısı ile kanunlaşacaktır. Bu nedenle CYY da yapılması gereken de¬ğişiklikleri madde metinlerine ekleyemedik. Taslağın, yasalaşması bakıya yetişirse, bu maddedeki yapılan değişiklikleri de ilave edeceğiz. Aksi bir durumda sadece yapı¬lan değişiklikleri bir ek sayfa olarak kitaba ekleyeceğiz.


Bu kitabımızda ilke olarak uygulanan sistem, önce maddeler hakkındaki görüş¬lerimiz, sonra önemli olduğuna inandığımız ve genellikle en son Yargıtay kararları ve de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin ve T.C. Anayasa Mahkemesinin kararla¬rından da yararlanılması şeklinde oluşmuştur. Ancak okuyucunun yasa hükümleri arasında bağlantısını engellememek için hem açıklamalar, hem de ilgili Yargıtay ve diğer kararlar kısa tutulmaya çalışılmıştır.Özellikle yasanın açık hükümleri için bir açıklama yapılmamıştır. Ancak bazı önemli kararlar ve özellikle erişebileceğimiz tüm Anayasa Mahkemesi kararlarına geniş ölçüde yer verilmiştir. Bunun yanında kitabın arkasına bazı Yönetmelikler de konmuştur. Bu Yönetmelikler Yasalar tarafından ya¬pılması öngörülen Yönetmeliklerden ibarettir. Böylece yasaların ayrıntılı noktalarda nasıl işleyecekleri buralarda öngörülmüştür, Bununla beraber Yönetmelikler, kural olarak dayandıkları yasaya aykırı hüküm içermemesi gereğine rağmen, buralarda yasaya aykırı bazı hükümlerin bulunduğu da müşahede edilmektedir. Bu nedenle bu yönetmeliklerin bazı maddeleri Danıştay tarafından iptal edilmiş ve yürürlükleri durdurulmuştur.


Bu kitabımız 1990 yılında yazdığımız \"Ceza Muhakemesi Şerhi\" kitabımızdan çok farklıdır. Başka bir deyişle şerhten ziyade açıklamalı mevzuat külliyatı olarak nitelendirilebilir. Öncelikle özel yargılama ilkeleri getiren yasalar da bu yeni kitaba alınmıştır. Örneğin Çocuk Koruma Kanunu, Tanık Koruma Kanunu gibi yasalar da bu kitaba dâhil edilmiştir.


Zannediyorum ki ilk kez bir Yargılama Hukukunu inceleme konusu alan bir kitaba \"Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu\"da alınmıştır. Bu kanunu almamızın nedeni Ceza yargılamasında Cumhuriyet Savcısının en önemli yardımcısı ve soruş¬turma evresinin aynı zamanda en önemli öğesi olan ve doğrudan doğruya kamuyla ilişkisi olan kolluğun görevlerinin ne olduğu ve görev sınırlarının nasıl saptanacağı¬nın belirlenmesi teşkil etmektedir. Bu bölümde ilgili mahkeme kararlarına da yer ve¬rilmiş ve burada yer alan hükümlerin CYY ile ilgileri belirtilmiştir. Bu açıdan kolluk mensuplarının da bu bölümden yararlanması amacı güdülmüştür.



Biz tekçil hukuk yanlısı olduğumuz için Askeri Mahkemeler Kuruluşu ve Yargı Usul Kanununa sadece kısaca yer vermiş bulunmaktayız. Esasen bu yasadaki hü¬kümler bazı özel ayrıklar dışında CYYna paralellik göstermektedir. Bunun dışında Askeri Yargıtay yasasına hiç yer vermedik. Esasen Askeri Mahkemelerin kuruluşuna ilişkin yasa hükümlerinin yarısından çoğu yürürlükten kaldırılmış bulunmaktadır. Kanaatimizce Askeri Mahkemeler ve Askeri Yargıtay yerine normal mahkemelerden birisini ve yine Yargıtayın belirlenecek dairesini bu tür suçlar için ayırmak ve askeri hukuku sırf disipliner olarak muhafaza etmek yerinde olacaktır. Gerçekten gelişmiş ülkelerde de sadece disipliner bir düzenleme mevcuttur. Buna rağmen durum değer¬lendirmesi yapılması için bu yasanın sadece metnine ve mevcut Yargıtay kararlarına da yer verdik.


Kitabımızda uyguladığımız sistem klasik olarak Yargıtay kararlarına yer ver¬mek ve gerektiğinde maddeler hakkında görüşlerimizi belirtmek olarak oluşmuştur. Genelde ulaşabildiğimiz tüm Anayasa Mahkemesi kararlarına yer verdik. Bu arada olanaklar ölçüsünde özellikle Ceza Genel Kurulu Kararlarını madde altına özetleye¬rek koymak yolunu tercih ettik. Daire kararları ise en yeni olanlarından seçilmiştir. Bunun yanında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarına oldukça geniş yer ver¬dik. Böylece Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümlerinin ve uygulamasının Türk Ceza Yargılaması hukuku ile olan bağlarını belirlemeye çalıştık.


Ümit ederiz ki bu kitabımız uzun bir süre güncelliğini koruyacaktadır. Bu basısı itibarı ile en son düzenlemeler kitaba işlenmiş bulunacaktır. Ümit ederiz ki kitap hem öğrencilerimize, hem de uygulamacılara yararlı olur.


Şunu da ekleyelim ki 4. Yargı Paketi Tasarısı Adalet Komisyonundan geçmiş, ancak henüz genel Kurula intikal etmemiştir. Ancak uygulama Komisyondan geçen tasarıların Genel Kurulda da kabul edildiği yolundadır. Bu açıdan biz tasarı metin¬lerini Komisyondan geçtiği gibi maddeleri düzenledik. Eğer TBMM\′de bir değişiklik yapılırsa buna not halinde ekleyeceğiz.


Bu kitabımız ilk basıları itibarı ile 31. kitabımızdır. Bunun son dokuzu T.C. Ka¬dir Has Üniversitesinde görev yaptığımız döneme rastlamaktadır. Bu açıdan bana bu konuda olanaklar temin eden Üniversitemizin yetkililerine başta T.C. Kadir Has Üniversitesi mütevelli heyeti Başkanı Sayın Can Has ve Kadir Has Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Sayın Nuri Has\′a teşekkür ederim.


Bir insanın 45 yıllık eğitim hayatında 31 adet kitap yazmasının en önemli nedeni aile yaşamıdır. Ailemin istisnasız tüm bireyleri sabırla bana bu olanağı tanımışlardır. Gösterdikleri sabır ve desteklerine de teşekkürü yerine getirilmesi gereken bir ödev sayarım.


Bu kitabımı da, her yeni eserimde olduğu gibi canım torunum MARAL\′a ileride mutlu, sağlıklı ve başarılı günler dileyerek 3,5 yaşı anısı olarak adıyorum.


Nisan 2013 Nişantaşı Prof. Dr. Süheyl DONAY






İÇİNDEKİLER



1. 5271 SAYILI CEZA MUHAKEMESİ KANUNU
BİRİNCİ KİTAP Genel Hükümler
BİRİNCİ KISIM Kapsam, Tanımlar, Görev ve Yetki
BİRİNCİ BÖLÜM Kapsam ve Tanımlar
Kanunun Kapsamı (m. 1) 1
Tanımlar (m. 2) 8
İKİNCİ BÖLÜM Görev
Görev (m. 3) 10
Re\′sen Görev Kararı ve Görevde Uyuşmazlık (m. 4) 11
Görevsizlik Kararı Verilmesi Gereken Hal ve Sonucu (m. 5) 11
Görevsizlik Karan Verilemeyecek Hal (m. 6) 11
Görevli Olmayan Hâkim veya Mahkemenin İşlemleri (m. 7-8) 12
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Bağlantılı Davalar
Bağlantı Kavramı (m. 8) 12
Davaların Birleştirilerek Açılması (m. 9) 13
Görülmekte Olan Davaların Birleştirilmesi ve Ayrılması (m. 10) 13
Geniş Bağlantı Sebebiyle Birleştirme (m. 11) 14
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Yetki
Yetkili Mahkeme (m. 12) 14
Özel Yetki (m. 13) 15
Yabancı Ülkede İşlenen Suçlarda Yetki (m. 14) 15
Deniz, Hava ve Demiryolu Taşıtlarında veya Bu Taşıtlarla İşlenen
Suçlarda Yetki (m. 15) 15
Bağlantılı Suçlarda Yetki (m. 16) 16
Yetkili Olumlu veya Olumsuz Uyuşmazlık (m. 17) 16
Yetkisizlik İddiası (m. 18) 16
Davanın Nakli (m. 19) 17
Yetkili Olmayan Hâkim veya Mahkemenin İşlemleri (m. 20) 17
Gecikmesinde Sakınca Bulunan Hallerde Yapılan İşlemler (m. 21) 17
BEŞİNCİ BÖLÜM Hâkimin Davaya Bakamaması ve Reddi
Hâkimin Davaya Bakamayacak Haller (m. 22) 18
Yargılamaya Katılamayacak Hâkim (m. 23) 19
Hâkimin Reddi Sebepleri ve Ret İsteminde Bulunabilecekler (m. 24) 21
Tarafsızlığını Şüpheye Düşürecek Sebeplerden Dolayı Hâkimin
Reddi İsteminin Süresi (m. 25) 23
Ret İsteminin Usulü (m. 26) 24
Hâkimin Reddi İstemine Karar Verecek Mahkeme (m. 27) 24
Ret İstemi Üzerine Verilecek Kararlar ve Başvurulacak Kanun Yolları (m. 28) 25
Reddi İstenen Hâkimin Yapabileceği İşlemler (m. 29) 25
Hâkimin Çekinmesi ve İnceleme Mercii (m. 30) 26
Ret İsteminin Geri Çevrilmesi (m. 31) 26
Zabıt Kâtibinin Reddi veya Çekinmesi (m. 32) 26
İKİNCİ KISIM Kararlar, Açıklanması ve Tebliği, Süreler ve Eski Hale Getirme
BİRİNCİ BÖLÜM Kararlar, Açıklanması ve Tebliği
Kararların Verilmesi Usulü (m. 33) 27
Kararların Gerekçeli Olması (m. 34) 27
Kararların Açıklanması ve Tebliği (m. 35) 28
Tebligat ve Yazışma Usulü (m. 36) 28
Tebligat Usulleri (m. 37) 28
Cumhuriyet Başsavcılığına Yapılan Tebligat (m. 38) 29
Elektronik İşlemler (m. 38/A) 29
İKİNCİ BÖLÜM Süreler ve Eski Hale Getirme
Sürelerin Hesaplanması (m. 39) 30
Eski Hale Getirme (m. 40) 30
Eski Hale Getirme Dilekçesi (m. 41) 31
Eski Hale Getirme Dilekçesi Üzerine Verilecek Karar (m. 42) 31
ÜÇÜNCÜ KISIM Tanıklık, Bilirkişi İncelemesi ve Keşif
BİRİNCİ BÖLÜM Tanıklık
Tanıkların Çağrılması (m. 43) 32
Çağrıya Uymayan Tanıklar (m. 44) 32
Tanıklıktan Çekinme (m. 45) 33
Meslek ve Sürekli Uğraşıları Sebebiyle Tanıklıktan Çekinme (m. 46) 33
Devlet Sırrı Niteliğindeki Bilgilerle İlgili Tanıklık (m. 47) 34
Kendisi veya Yakınları Aleyhine Tanıklıktan Çekinme (m. 48) 34
Tanıklıktan Çekinme Sebebinin Bildirilmesi (m. 49) 35
Yemin Verilmeyen Tanıklar (m. 50) 35
Tanıklıktan Çekinebilecek Kimsenin Çekinmemesi (m. 51) 36
Tanıkların Dinlenmesi (m. 52) 36
Tanığa Görevinin Önemini Anlatma (m. 53) 37
Tanıklara Yemin Verilmesi (m. 54) 38
Yeminin Biçimi (m. 55) 38
Yeminin Yerine Getirilmesi, Sağır ve Dilsizin Yemini (m. 56) 38
Tanığın Tekrar Dinlenmesi (m. 57) 38
Tanığa İlk Önce Sorulacak Hususlar ve Tanığın Korunması (m. 58) 38
Tanığa Söylenecek Şeyler ve Sorulacak Sorular (m. 59) 40
Tanıklıktan ve Yeminden Sebepsiz Çekinme (m. 60) 40
Tanığa Verilecek Tazminat ve Giderler (m. 61) 41
İKİNCİ BÖLÜM Bilirkişi İncelemesi
Bilirkişilere Uygulanacak Hükümler (m. 62) 41
Bilirkişinin Atanması (m. 63) 41
Bilirkişi Olarak Atanabilecekler (m. 64) 42
Bilirkişiliği Kabul Yükümlülüğü (m. 65) 43
Atama Karan ve İncelemelerin Yürütülmesi (m. 66) 43
Bilirkişi Raporu, Uzman Mütalaası (m. 67) 45
Duruşmada Bilirkişinin Açıklaması (m. 68) 46
Bilirkişinin Reddi (m. 69) 46
Bilirkişilikten Çekinme, Bilirkişi Olarak Dinlenemeyenler (m. 70) 47
Görevini Yapmayan Bilirkişi Hakkında İşlem (m. 71) 47
Bilirkişi Gider ve Ücreti (m. 72) 47
Sahte Para ve Değerler Üzerinde Yapılacak İncelemeler (m. 73) 48
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Gözlem Altına Alınma, Muayene, Keşif ve Otopsi
Gözlem Altına Alınma (m. 74) 48
Şüpheli veya Sanığın Beden Muayenesi ve Vücudundan Örnek Alınması (m. 75) 49
Diğer Kişilerin Beden Muayenesi ve Vücuttan Örnek Alınması (m. 76) 52
Kadının Muayenesi (m. 77) 53
Moleküler Genetik İncelemeler (m. 77-78) 53
Hâkimin Karan ve İnceleme Yapılması (m. 79) 54
Genetik İnceleme Sonuçlarının Gizliliği (m. 80) 54
Fizik Kimliğin Tespiti (m. 81) 55
Yönetmelik (m. 82) 55
Keşif (m. 83) 55
Keşifte, Tanık veya Bilirkişinin Dinlenmesinde Bulunabilecekler (m. 84) 56
Yer Gösterme (m. 85) 57
Ölünün Kimliğini Belirleme ve Adlî Muayene (m. 86) 57
Otopsi (m. 87) 57
Yeni Doğanın Cesedinin Adlî Muayenesi veya Otopsi (m. 88) 58
Zehirlenme Şüphesi Üzerine Yapılacak İşlem (m. 89) 58
DÖRDÜNCÜ KISIM Koruma Tedbirleri
BİRİNCİ BÖLÜM Yakalama ve Gözaltı
Yakalama ve Yakalanan Kişi Hakkında Yapılacak İşlemler (m. 90) 59
Gözaltı (m. 91) 63
Gözaltı İşlemlerinin Denetimi (m. 92) 67
Yakalanan veya Tutuklanan Kişilerin Nakli (m. 93) 68
Yakalanan Kişinin Mahkemeye Götürülmesi (m. 94) 68
Yakalanan ve Gözaltına Almanın Durumunun Yakınlarına Bildirilmesi (m. 95) 69
Yakalamanın İlgililere Bildirilmesi (m. 96) 69
Yakalama Tutanağı (m. 97) 69
Yakalama Emri ve Nedenleri (m. 98) 69
Yönetmelik (m. 99) 71
İKİNCİ BÖLÜM Tutuklama
Tutuklama Nedenleri (m. 100) 71
Tutuklama Kararı (m. 101) 74
Tutuklulukta Geçecek Süre (m. 102) 76
Cumhuriyet Savcısının Tutuklama Kararının Geri Alınmasını İstemesi (m. 103) 80
Şüpheli veya Sanığın Salıverilme İstemleri (m. 104) 80
Usul (m. 105) 82
Salıverilenin Yükümlülükleri (m. 106) 83
Tutuklananın Durumunun Yakınlarına Bildirilmesi (m. 107) 83
Tutukluluğun İncelenmesi (m. 108) 83
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Adlî Kontrol
Adlî Kontrol (m, 109) 84
Adlî Kontrol Kararı ve Hükmedilecek Merciler (m. 110) 87
Adlî Kontrol Kararının Kaldırılması (m. 111) 88
Tedbirlere Uymama (m. 112) 88
Güvence (m. 113) 88
Önceden Ödetme (m. 114) 88
Güvencenin Geri Verilmesi (m. 115) 89
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Arama ve Elkoyma
Şüpheli veya Sanıkla İlgili Arama (m. 116) 89
Diğer Kişilerle İlgili Arama (m. 117) 90
Gece Yapılacak Arama (m. 118) 91
Arama Kararı (m. 119) 91
Aramada Hazır Bulunabilecekler (m. 120) 95
Arama Sonunda Verilecek Belge (m. 121) 95
Belge veya Kâğıtları İnceleme Yetkisi (m. 122) 96
Eşya veya Kazancın Muhafaza Altına Alınması ve Bunlara Elkonulması (m. 123) 96
İstenen Eşyayı Vermeyenler Hakkında Yapılacak İşlem (m. 124) 97
İçeriği Devlet Sırrı Niteliğindeki Belgelerin Mahkemece İncelenmesi (m. 125) 97
Elkonulamayacak Mektuplar, Belgelerin. (m.126) 97
Elkoyma Kararını Verme Yetkisi (m. 127) 97
Taşınmazlara, Hak ve Alacaklara Elkoyma (m. 128) 98
Postada Elkoyma (m. 129) 100
Avukat Bürolarında Arama, Elkoyma ve Postada Elkoyma (m. 130) 101
Elkonulan Eşyanın İadesi (m. 131) 101
Elkonulan Eşyanın Muhafazası veya Elden Çıkarılması (m. 132) 102
Şirket Yönetimi İçin Kayyım Tayini (m. 133) 102
Bilgisayarlarda, Bilgisayar Programlarında ve Kütüklerinde Arama, Kopyalama
veElkoyma(m. 134) 103
BEŞİNCİ BÖLÜM Telekomünikasyon Yoluyla Yapılan İletişimin Denetlenmesi
İletişimin Tespiti, Dinlenmesi ve Kayda Alınması (m. 135) 105
Müdafiin Bürosu ve Yerleşim Yeri (m. 136) 115
Kararların Yerine Getirilmesi, İletişim İçeriklerinin Yok Edilmesi (m. 137) 115
Tesadüfen Elde edilen Deliller (m. 138) 115
ALTINCI BÖLÜM Gizli Soruşturma ve Teknik Araçlarla İzleme
Gizli Soruşturmacı Görevlendirilmesi (m. 139) 118
Teknik Araçlarla İzleme (m. 140) 119
YEDİNCİ BÖLÜM Koruma Tedbirleri Nedeniyle Tazminat
Tazminat İstemi (m. 141) 121
Tazminat İsteminin Koşullan (m. 142) 124
Tazminatın Geri Alınması (m. 143) 127
Tazminat İsteyemeyecek Kişiler (m. 144 132
BEŞİNCİ KISIM İfade ve Sorgu
BİRİNCİ BÖLÜM İfadeye veya Sorgu İçin Çağrı
İfade veya Sorgu İçin Çağrı (m. 145) 135
Şüpheli veya Sanığın Zorla Getirilmesi (m. 146 135
İKİNCİ BÖLÜM İfade ve Sorgu Usulü
İfade ve Sorgunun Tarzı (m. 147) 136
İfade Alma ve Sorguda Yasak Usuller (m. 148) 138
ALTINCI KISIM
Savunma
BİRİNCİ BÖLÜM Müdafi Seçimi, Görevlendirilmesi, Görev ve Yetkileri
Şüphelinin veya Sanığın Müdafi Seçimi (m. 149) 140
Müdafiin Görevlendirilmesi (m. 150) 141
Müdafi Görevini Yerine Getirmediğinden Yapılacak İşlem ve
Müdafilik Görevinden Yasaklama (m. 151) 145
Şüpheli veya Sanığın Birden Fazla Olması Halinde Savunma (m. 152) 145
Müdafiin Dosyayı İnceleme Yetkisi (m. 153) 145
Müdafi ile Görüşme (m. 154) 146
Kanunî Temsilci veya Eşin Duruşmada Hazır Bulunması (m. 155) 147
Müdafiin Görevlendirilmesinde Usul (m. 156) 147
İKİNCİ KİTAP
Soruşturma
BİRİNCİ KISIM
Suçlara İlişkin İhbarlar ve Soruşturma
BİRİNCİ BÖLÜM Soruşturmanın Gizliliği, Suçların İhbarı
Soruşturmanın Gizliliği (m. 157) 150
İhbar ve Şikâyet (m. 158) 151
Şüpheli Ölümün İhbarı (m. 159) 152
İKİNCİ BÖLÜM Soruşturma İşlemleri
Bir Suçun İşlendiğini Öğrenen Cumhuriyet Savcısının Görevi (m. 160) 152
Cumhuriyet Savcısının Görev ve Yetkileri (m. 161) 155
Soruşturmada Cumhuriyet Savcısının Hâkim Kararı İstemi (m. 162) 158
Soruşturmanın Sulh Ceza Hâkimi Tarafından Yapılması (m. 163) 158
Adlî Kolluk ve Görevi (m. 164) 159
Diğer Kolluk Birimlerinin Adlî Kolluk Görevi (m. 165) 161
Değerlendirme Raporu Yetkisi (m. 166) 161
Yönetmelik (m. 167) 161
Adlî Kolluğun Olay Yerinde Aldığı Tedbirlere Uyulmaması Halinde
Yetkisi (m. 168) 162
Soruşturma Evresinde Yapılan İşlemlerin Tutanağa Bağlanması (m. 169) 162
İKİNCİ KISIM Kamu Davasının Açılması
BİRİNCİ BÖLÜM Kamu Davasının Açılması
Kamu Davasını Açma Görevi (m. 170) 162
Kamu Davasını Açmada Takdir Yetkisi (m. 171) 163
İKİNCİ BÖLÜM Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar, İtiraz ve İddianamenin İadesi
Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karar (m. 172) 165
Cumhuriyet Savcısının Kararma İtiraz (m. 173) 166
İddianamenin İadesi (m. 174) 167
ÜÇÜNCÜ KİTAP Kovuşturma Evresi
BİRİNCİ KISIM Kamu Davasının Yürütülmesi
BİRİNCİ BÖLÜM Duruşma Hazırlığı
İddianamenin Kabulü ve Duruşma Hazırlığı (m. 175) 168
İddianamenin Sanığa Tebliği ve Sanığın Çağrılması (m. 176) 169
Sanığın Savunma Delillerinin Toplanması İstemi (m. 177) 169
Çağrılması Reddedilen Tanığın ve Uzman Kişinin Doğrudan
Mahkemeye Getirilmesi (m. 178) 169
Çağrılan Tanıkların Ad ve Adreslerinin Sanığa ve Cumhuriyet
Savcısına Bildirilmesi (m. 179) 170
Tanık ve Bilirkişinin Naiple veya İstinabe Yoluyla Dinlenmeleri (m.180) 170
Tanık ve Bilirkişinin Dinleneceği Günün Bildirilmesi (m. 181) 170
İKİNCİ BÖLÜM Duruşma
Duruşmanın Açıklığı (m. 182) 171
Ses ve Görüntü Alıcı Aletlerin Kullanılması Yasağı (m. 183) 172
Açıklığın Kaldırılması Hakkında Karar (m. 184) 172
Zorunlu Kapalılık (m. 185) 172
Kapalılık Kararının ve Nedenlerinin Yazılması (m. 186) 173
Kapalı Duruşmada Bulunabilme (m. 187) 173
Duruşmada Hazır Bulunacaklar (m. 188) 173
Birden Çok Cumhuriyet Savcısı ve Avukatın Duruşmaya Katılması (m. 189) 174
Ara Verme (m. 190) 174
Duruşmanın Başlaması (m. 191) 174
Başkan veya Hâkimin Görevi (m. 192) 175
Sanığın Duruşmada Hazır Bulunmaması (m. 193) 175
Sanığın Mahkemeden Uzaklaşması (m. 194) 175
Sanığın Yokluğunda Duruşma (m. 195) 176
Sanığın Duruşmadan Bağışık Tutulması (m. 196) 176
Sanığın Müdafi Gönderebilmesi (m. 197) 177
Sanık Hazır Bulunmaksızın Yapılan Duruşmada eski Hale Getirme Koşulu (m. 198) 177
Sanığın Zorla Getirilebilmesi (m. 199) 177
Sorgu Sırasında Sanığın Mahkeme Salonundan Çıkarılabilmesi (m. 200) 178
Doğrudan Soru Yöneltme (m. 201) 178
Tercüman Bulundurulacak Haller (m. 202) 179
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Duruşmanın Düzen ve Disiplini
Hâkim veya Başkanın Yetkisi (m. 203) 188
Sanığın Dışarı Çıkarılması (m. 204) 189
Duruşma Sırasında İşlenen Suç Hakkında İşlem (m. 205) 189
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Delillerin Ortaya Konulması ve Tartışılması
Delillerin Ortaya Konulması ve Reddi (m. 206) 189
Delil ve Olayın Geç Bildirilmesi (m. 207) 190
Tanığın Duruşma Salonundan Ayrılması (m. 208) 190
Duruşmada Okunması Zorunlu Belge ve Tutanaklar (m. 209) 191
Duruşmada Okunmayacak Belgeler (m. 210) 191
Duruşmada Okunmasıyla Yetinilebilecek Belgeler (m. 211) 192
Tanığın Önceki İfadesinin Okunması (m. 212) 193
Sanığın Önceki İfadesinin Okunması (m. 213) 193
Rapor, Belge ve Diğer Yazıların Okunması (m. 214) 193
Dinleme ve Okumadan Sonra Diyeceğin Sorulması (m. 215) 193
Delillerin Tartışılması (m. 216) 194
Delilleri Takdir Yetkisi (m. 217) 196
Ceza Mahkemelerinin Ek Yetkisi (m. 218) 199
BEŞİNCİ BÖLÜM Duruşma Tutanağı
Duruşma Tutanağı (m. 219) 200
Duruşma Tutanağının Başlığı (m. 220) 201
Duruşma Tutanağının İçeriği (m. 221) 202
Duruşma Tutanağının İspat Gücü (m. 222) 202
İKİNCİ KISIM Kamu Davasının Sona Ermesi
BİRİNCİ BÖLÜM Duruşmanın Sona Ermesi ve Hüküm
Duruşmanın Sona Ermesi ve Hüküm (m. 223) 203
Karar ve Hükümlerde Gerekli Oy Sayısı (m. 224) 206
Hükmün Konusu ve Suçu Değerlendirmede Mahkemenin Yetkisi (m. 225) 207
İKİNCİ BÖLÜM Suç Niteliğinde Değişiklik
Suçun Niteliğinin Değişmesi (m. 226) 208
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Karar ve Hüküm
Müzakereye Katılacak Hâkimler (m. 227) 209
Müzakerenin Yönetimi (m. 228) 209
Oyların Toplanması (m. 229) 209
Hükmün Gerekçesinde Gösterilmesi Gereken Hususlar (m. 230) 210
Hükmün Açıklanması ve Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması (m. 231) 212
Hükmün Gerekçesi ve Hüküm Fıkrasının İçereceği Hususlar (m. 232) 227
DÖRDÜNCÜ KİTAP Mağdur, Şikâyetçi, Malen Sorumlu, Katılan
BİRİNCİ KISIM Suçun Mağduru ile Şikâyetçinin Hakları
Suçun Mağduru ile Şikâyetçinin Çağırılması (m. 233) 229
Mağdur ile Şikâyetçinin Hakları (m. 234) 230
Mağdur ile Şikâyetçinin Davete Uymamaları (m. 235) 235
Mağdur ile Şikâyetçinin Dinlenmesi (m. 236) 235
İKİNCİ KISIM Kamu Davasına Katılma
Kamu Davasına Katılma (m. 237) 237
Katılma Usulü (m. 238) 237
Katılanın Hakları (m. 239) 239
Katılmanın Davaya Etkisi (m. 240) 239
Katılmadan Önceki Kararlara İtiraz (m. 241) 239
Katılanın Kanun Yoluna Başvurması (m. 242) 239
Katılmanın Hükümsüz Kalması (m. 243) 240
BEŞİNCİ KİTAP Özel Yargılama Usulleri
BİRİNCİ KISIM
Gaiplerin ve Kaçakların Yargılanması, Tüzel Kişilerin Soruşturmada ve Kovuşturmada Temsili, Bazı Suçlara İlişkin Muhakeme Usulü
BİRİNCİ BÖLÜM Gaiplerin Yargılanması
Gaibin Tanımı ve Yapılabilecek İşlemler (m. 244) 240
Gaibe İhtar (m. 245) 241
Sanığa Verilecek Güvence Belgesi (m. 246) 241
İKİNCİ BÖLÜM Kaçakların Yargılanması Kaçağın Tanımı
Kaçağın Tanımı (m. 247) 241
Zorlama Amaçlı Elkoyma ve Teminat Belgesi (m. 248) 242
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Tüzel Kişilerin Soruşturmada ve Kovuşturmada Temsili
Tüzel Kişinin Temsili (m. 249) 244
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Bazı Suçlara İlişkin Muhakeme
Görev ve Yargı Çevresinin Belirlenmesi (m. 250) 244
Soruşturma (m. 251) 244
Kovuşturma (m. 252) 244
İKİNCİ KISIM
Uzlaşma ve Müsadere
BİRİNCİ BÖLÜM Uzlaşma
Uzlaşma (m. 253) 246
Mahkeme Tarafından Uzlaştırma (m. 254) 253
Birden Çok Fail Bulunması Halinde Uzlaşma (m. 255) 254
İKİNCİ BÖLÜM Müsadere Usulü
Başvuru (m. 256) 256
Duruşma ve Karar (m. 257) 257
Kanun Yolu (m. 258) 257
Suç Konusu Olmayan Eşyanın Müsaderesi (m. 259) 257
ALTINCI KİTAP Kanun Yolları
BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler
Kanun Yollarına Başvurma Hakkı (m. 260) 258
Avukatın Başvurma Hakkı (m. 261) 261
Yasal Temsilcinin ve Eşin Başvurma Hakkı (m. 262) 262
Tutuklunun Kanun Yollarına Başvurması (m. 263) 262
Kanun yolunun Belirlenmesinde Yanılma (m. 264) 262
Cumhuriyet Savcısının Başvuru Sonucunun Kapsamı (m. 265) 264
Başvurudan Vazgeçilmesi ve Etkisi (m. 266) 265
İKİNCİ KISIM Olağan Kanun Yolları
BİRİNCİ BÖLÜM İtiraz
İtiraz Olunabilecek Kararlar (m. 267) 266
İtiraz Usulü ve İnceleme Mercileri (m. 268) 267
İtirazın Kararın Yerine Getirilmesinde Etkisi (m. 269) 269
İtirazın Cumhuriyet Savcısına ve Karşı Tarafa Tebliği ile İnceleme
ve Araştırma Yapılması (m. 270) 269
Karar (m. 271) 270
İKİNCİ BÖLÜM İstinaf
İstinaf (m. 272) 270
İstinaf İstemi ve Süresi (m. 273) 271
Eski Hale Getirme Süresi İçinde İstinaf Süresinin İşlemesi (m. 274) 271
İstinaf Başvurusunun Etkisi (m. 275) 272
İstinaf İsteminin Hükmü Veren Mahkemece Reddi (m. 276) 272
İstinaf İsteminin Tebliği ve Cevabı (m. 277) 272
Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Savcısının Görevi (m. 278) 272
Dosya Üzerinde Ön İnceleme (m. 279) 273
Bölge Adliye Mahkemesinde İnceleme ve Kovuşturma (m. 280) 273
Duruşma Hazırlığı (m. 281) 273
İstisnalar (m. 282) 273
Sanık Lehine Başvurma Halinde Verilecek Hüküm (m. 283) 274
Direnme Yasağı (m. 284) 274
Özel Kanunların Temyize İlişkin Hükümleri (m. 285) 274
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Temyiz
Temyiz (m. 286) 280
Hükümden Önceki Kararların Temyizi (m. 287) 282
Temyiz Nedeni (m. 288) 282
Hukuka Kesin Aykırılık Halleri (m. 289) 282
Sanığın Yararına Olan Kurallara Aykırılık (m. 290) 284
Temyiz İstemi ve Süresi (m. 291) 284
Eski Hale Getirme Süresi İçinde Temyiz Süresinin İşlemesi (m. 292) 286
Temyiz Başvurusunun Etkisi (m. 293) 286
Temyiz Başvurusunun İçeriği (m. 294) 286
Temyiz Gerekçesi (m. 295) 286
Temyiz İsteminin Kabule Değer Sayılmamasından Dolayı Hükmü
Veren Mahkemece Reddi (m. 296) 286
Temyiz Dilekçesinin Tebliği ve Cevabı, Yargıtay Cumhuriyet
Başsavcılığının Görevi (m. 297) 287
Temyiz İsteminin Reddi (m. 298) 28
Duruşmalı İnceleme (m. 299) 287
Duruşmada Usul (m. 300) 288
Temyizde İncelenecek Hususlar (m. 301) 288
Temyiz İsteminin Esastan Reddi veya Hükmün Bozulması (m. 302) 288
Yargıtayca Davanın Esasına Hükmedilecek Haller, Hukuk Aykırılığın
Düzeltilmesi (m. 303) 289
Yargıtay Kararının Gönderileceği Merci (m. 304) 290
Yargıtayda Hükmün Açıklanması (m. 305) 291
Hükmün Bozulmasının Diğer Sanıklara Etkisi (m. 306) 291
Davaya Yeniden Bakacak Mahkemenin İşlemleri (m. 307) 291
ÜÇÜNCÜ KISIM Olağanüstü Kanun Yollan
BİRİNCİ BÖLÜM Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının İtiraz Yetkisi
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının İtiraz Yetkisi (m. 308) 293
İKİNCİ BÖLÜM Kanun Yararına Bozma
Kanun Yararına Bozma (m. 309) 296
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının Kanun Yararına Başvurması (m. 310) 298
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Yargılamanın Yenilenmesi
Hükümlü Lehine Yargılamanın Yenilenmesi Nedenleri (m. 311) 298
İnfazın Geri Bırakılması veya Durdurulması (m. 312) 300
Yargılamanın Yenilenmesine Engel Olmayan Haller (m. 313) 300
Sanık veya Hükümlünün Aleyhine Yargılamanın Yenilenmesi Nedenleri (m. 314) 301
Yargılamanın Yenilenmesinin Kabul Edilmeyeceği Hal (m. 315) 301
Bir Suça Dayanan Yenileme İstemlerinin Kabulü Koşullan (m. 316) 301
Yenileme İstemi Hakkında Uygulanacak Hükümler (m. 317) 301
Yenileme İsteminin Kabule Değer Olup Olmadığı Kararı ve Mercii (m. 318) 301
Yenileme İsteminin Kabule Değer Görülmemesi Nedenleri ve
Kabul Halinde Yapılacak İşlem (m. 319) 302
Delillerin Toplanması (m. 320) 302
Yenileme İsteminin Esassız Olmasından Dolayı Reddi,
Aksi Takdirde Kabulü (m. 321) 302
Duruşma Yapılmaksızın Yenileme İsteminin İncelenmesi (m. 322) 303
Yeniden Duruşma Sonucunda Verilecek Hüküm (m. 323) 303
YEDİNCİ KİTAP
Yargılama Giderleri ve Çeşitli Hükümler
BİRİNCİ KISIM Yargılama Giderleri
Yargılama Giderleri (m. 324) 304
Sanığın Yükümlülüğü (m. 325) 305
Bağlantılı Davalarda Giderler (m. 326) 306
Beraat veya Ceza Verilmesine Yer Olmadığı Kararı Verilmesi
Halinde Gider (m. 327) 306
Karşılıklı Hakaret Hallerinde Gider (m. 328) 308
Suç Uydurma ve İftira Gibi Hallerde Gider (m. 329) 308
Kanun Yollarına Başvuru Sonucunda Gider (m. 330) 308
İKİNCİ KISIM ÇEŞİTLİ HÜKÜMLER
Adli Tatil (m. 331) 308
Bilgi İsteme (m. 332) 309
Yönetmelik (m. 333) 309
Yürürlük (m.334) 309
Yürütme (m. 335) 309
2. 5320 SAYILI CEZA MUHAKEMESİ KANUNUNUN YÜRÜRLÜK VE UYGULAMA ŞEKLİ HAKKINDA KANUN
BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler
Amaç (m.1) 315
Kapsam (m.2) 315
İKİNCİ BÖLÜM Uyum Hükümleri
Yollamalar (m.3) 315
Mahkemelerin Görevleri (m.4) 316
Gıyabi Tutuklama Kararları (m.5) 319
Koruma Tedbirli Nedeniyle Tazminat (m.6) 319
İtiraz (m.7) 319
Temyiz ve Karar Düzeltme ( m.8) 320
Şahsi Dava (m.9) 322
Ceza Kararnamesi (m.10) 322
Yargılamaya Katılamayacak Hakim (m.11) 323
Tutuklukta Geçecek Süre ve Tanıkların Dinlenmesi (m.12) 323
Müdafi, Vekil ve Uzlaştırıcı Ücreti (m.13) 323
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Çeşitli Hükümler
Yönetmeliklerin Çıkarılması (m.14) 326
Zamanaşımı (m.15) 326
Kolluğa Bildirim (m.16) 327
Parada Sahtecilik İlgili Bilgilerin Toplanması (m.17) 327
Yürürlükten Kaldırılan Kanunlar (m.18) 327
Geçici Madde (m.1) 328
Geçici Madde (m.2) 328
Geçici Madde (m.3) 328
Geçici Madde (m.4) 329
Geçici Madde (m.5) 330
Yürürlük (m. 19) 330
Yürütme (m.20) 330
3. 2559 SAYILI POLİS VAZİFE VE SELAHİYET KANUNU
MADDE 1 333
MADDE 2 335
MADDE 3 337
MADDE 4 - 2.6.2007 tarih ve 5681 sayılı Kanun\′un 6. maddesi hükmü gereğince
yürürlükten kaldırılmıştır.) 337
Durdurma ve Kimlik Sorma 337
MADDE 4/A 337
Parmak İzi ve Fotoğrafların Kayda Alınması 339
MADDE 5 339
MADDE 6 342
MADDE 7 348
MADDE 8 350
Önleme Araması 352
MADDE 9 352
MADDE 10 356
MADDE 11 357
MADDE 12 357
MADDE 13 358
MADDE 14 362
MADDE 15 363
Zor ve Silah Kullanma 363
MADDE 16 363
MADDE 17 368
MADDE 18 (Madde 18, 20.2.1948 tarih ve 5188 sayılı kanun hükmü gereğince
yürürlükten kaldırılmıştır.) 369
MADDE 19 369
MADDE 20 369
MADDE 21 372
MADDE 22 372
MADDE 23 372
MADDE 24 372
MADDE 25 372
MADDE 26 372
EK MADDE 1 372
EK MADDE 2 374
EK MADDE 3 374
EK MADDE 4 375
EK MADDE 5 377
Adli Görev ve Yetkiler 377
EK MADDE 6 377
EK MADDE 7 382
EK MADDE 8 Ek Madde 8, 24.11.2004 tarih ve 5259 sayılı Kanun hükmü gereğince
yürürlükten kaldırılmıştır. 385
EK MADDE 9 385
EK MADDE 10 387
GEÇİCİ MADDE 1 387
GEÇİCİ MADDE 2 387
MADDE 27 387
MADDE 28 387
4. 5395 SAYILI ÇOCUK KORUMA KANUNU
BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Temel İlkeler, Koruyucu ve Destekleyici Tedbirler
BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanımlar ve Temel İlkeler
Amaç(m.1) 391
Kapsam (m.2) 393
Tanımlar (m.3) 394
Temel ilkeler (m.4) 396
İKİNCİ BÖLÜM Koruyucu ve Destekleyici Tedbirler
Koruyucu ve destekleyici tedbirler (m.5) 397
Kuruma başvuru (m.6) 399
Koruyucu ve destekleyici tedbir kararı alınması (m.7) 399
Tedbirlerde yetki (m.8) 400
Acil korunma kararı alınması (m.9) 401
Bakım ve barınma kararlarının yerine getirilmesi (m.10) 401
Çocuklara özgü güvenlik tedbiri (m.11) 401
Akıl hastalığı (m.12) 401
Tedbir kararlarında usul (m.13) 402
Kanun yolu(m.14) 402
İKİNCİ KISIM
Soruşturma ve Kovuşturma
BİRİNCİ BÖLÜM Soruşturma
Soruşturma (m.15) 402
Çocuğun gözaltında tutulması (m.16) 403
İştirak halinde işlenen suçlar (m.17) 403
Çocuğun nakli (m.18) 405
Kamu davasının açılmasının ertelenmesi (m.19) 405
Adli kontrol (m.20) 405
Tutuklama yasağı (m.21) 406
İKİNCİ BÖLÜM Kovuşturma
Duruşma (m.22) 407
Hükmün açıklanmasının geri bırakılması (m.23) 407
Uzlaşma (m.24) 408
ÜÇÜNCÜ KISIM Mahkemeler ve Cumhuriyet Savcılığı
BİRİNCİ BÖLÜM Mahkemelerin Kuruluş, Görev ve Yetkisi
Mahkemelerin kuruluşu (m.25) 410
Mahkemelerin görevi (m.26) 413
Mahkemelerin yargı çevresi (m.27) 416
Hâkimlerin atanmaları (m.28) 417
İKİNCİ BÖLÜM Cumhuriyet Savcılığı ve Kolluk
Cumhuriyet savcılığı çocuk bürosu (m.29) 417
Çocuk bürosunun görevleri (m.30) 417
Kolluğun çocuk birimi (m.31) 418
Görevlilerin eğitimleri (m.32) 418
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM Sosyal İnceleme
Sosyal çalışma görevlileri (m.33) 418
Sosyal çalışma görevlilerinin görevleri (m.34) 419
Sosyal inceleme (m.35) 420
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM Denetim
Denetim altına alma kararı (m.36) 420
Denetim görevlisinin görevlendirilmesi (m.37) 420
Denetim görevlisinin görevleri (m.38) 421
Denetim planı ve raporu (m.39) 421
Denetimin sona ermesi (m.40) 422
Sosyal inceleme ve denetim raporları hakkında bilgi edinme (m.41) 422
DÖRDÜNCÜ KISIM Çeşitli Hükümler
Uygulanacak hükümler (m.42) 422
Çocuğun giderleri (m.43) 428
Kamu görevlisi (m.44) 423
Kurumlar (m.45) 423
Kadrolar (m.46) 423
Yönetmelik (m.47) 424
Yürürlükten kaldırılan hükümler (m.48) 424
GEÇİCİ MADDE 1 424
Yürürlük (m.49) 426
Yürütme (m.50) 426
5. ÇOCUK HAKLARINA DAİR SÖZLEŞME\′NİN ONAYLANMASI HAKKINDA KARAR
I. KISIM 430
Madde 1 430
Madde 2 430
Madde 3 431
Madde 4 431
Madde 5 431
Madde 6 431
Madde 7 431
Madde 8 432
Madde 9 432
Madde 10 432
Madde 11 433
Madde 12 433
Madde 13 433
Madde 14 433
Madde 15 433
Madde 16 434
Madde 17 434
Madde 18 434
Madde 19 434
Madde 20 435
Madde 21 435
Madde 22 436
Madde 23 436
Madde 24 437
Madde 25 437
Madde 26 437
Madde 27 438
Madde 28 438
Madde 29 439
Madde 30 439
Madde 31 439
Madde 32 439
Madde 33 440
Madde 34 440
Madde 35 440
Madde 36 440
Madde 37 440
Madde 38 441
Madde 39 441
Madde 40 441
II. KISIM 443
Madde 41 443
Madde 42 443
Madde 43 443
Madde 44 444
Madde 45 445
III. KISIM 445
Madde 46 445
Madde 47 445
Madde 48 445
Madde 49 445
Madde 50 445
Madde 51 446
Madde 52 446
Madde 53 446
Madde 54 446
6. 353 SAYILI ASKERİ MAHKEMELER KURULUŞU VE YARGILAMA USULÜ KANUNU
BİRİNCİ KISIM GENEL ESASLAR
BİRİNCİ BÖLÜM KURULUŞ
Kuruluş (m. 1) 449
Mahkeme Kuruluşu (m.2) 450
Madde 3 - 6000 sayılı yasa ile kaldırılmıştır. 453
Madde 4 - 6000 sayılı yasa ile kaldırılmıştır. 453
Madde 5 - 6000 sayılı yasa ile kaldırılmıştır. 453
Askeri Savcılık (m.6) 454
Kalem Kuruluşu (m.7) 454
Nezdinde Askeri Mahkeme Kurulan Kıta Komutanı ve Askeri Kurum Amiri (m. 8) 454
İKİNCİ BÖLÜM ASKERİ MAHKEMELERİN GÖREVLERİ
GENEL GÖREV 455
Genel Görev (m. 9) 456
Asker Kişiler (m.10) 456
Yabancı Asker Kişilerin Askeri Mahkemelerde Yargılanmaları (m.11) 456
Müşterek Suçlar (m.12) 456
Barış Zamanında Sivil Kişilerin Askeri Ceza Kanununa Tabi Suçlarında
Yargılama Mercii (m.13) 457
Savaş Halinde Askeri Mahkemenin Görevi (m.14) 457
General ve Amirallerin Yargılanması (m.15) 458
İstirdat ve Tazminat Davalarında Yetki (m.16) 458
Askeri Mahkemelerde Yargılamayı Gerektiren İlginin Kesilmesi (m.17) 459
Madde 18- 5530 Sayılı Yasa İle Kaldırılmıştır. 459
Tek Hâkimle ve Kurulla Bakılacak İşler (m.19) 459
Davaların Geri Bırakılması (m.20) 461
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM ASKERİ MAHKEMELERİN YETKİSİ
GENEL OLARAK YETKİ 463
Genel Olarak Yetki (m.21) 463
Özel Yetki (m.22) 463
Geçici Görevlendirmede (m.23) 464
Yabancı Memleketlerde İşlenen Suçlarda Yetki (m.24) 464
Savaş Hükümlerinin Uygulanacağı Bölgelerde Yetki (m.25) 464
Yetki Genişletilmesi ve Daraltılması (m.26) 464
Birden Fazla Suçlarda Yetki (m.27) 464
Birden Fazla Mahkemeye Tabi Şüpheliler Hakkında Yetki (m.28) 464
Davanın Nakli (m.29) 465
Olumlu Yetki Uyuşmazlığı (m.30) 465
Olumsuz Yetki Uyuşmazlığı (m.31) 465
Yetkisizlik İddiası (m.32) 465
Yetkisi Olmayan Askeri Savcının ve Askeri Mahkemenin Yaptığı Soruşturma ve
Kovuşturma (m.33) 466
Askeri Savcının Yetkisi, Yetki Ve Görev Uyuşmazlıkları (m.34) 466
Milli Savunma Bakanının Gözetim Yetkisi (m.35) 466
Teftiş Kurulu (m.36) 467
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
HÂKİMLERİN DAVAYA BAKMAMASI VE REDDİ HÂKİMİN DAVAYA BAKAMAYACAĞI HALLER VE HÂKİMİN REDDİ
Hâkimin Davaya Bakamayacağı Haller ve Hâkimin Reddi (m.37) 467
Madde 38- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 467
Madde 39- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır 467
Madde 40- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır 467
Madde 41- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 467
Madde 42- 5530 Sayılı Yasa İle Yürürlükten Kaldırılmıştır 467
Ret İstemi Üzerine Verilecek Karar (m.43) 468
Ret İstemi Üzerine Verilecek Kararlar Ve Kanun Yolu (m.44) 468
Madde 44/A- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 468
Madde 44/B- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır 468
Subay Üye Ve Tutanak Kâtiplerinin Reddi (m.45) 468
Askeri Savcıların Reddi ve Çekinmesi (m.46) 468
BEŞİNCİ BÖLÜM KARARLAR, TEFHİM ve TEBLİĞ
KARARLARIN NASIL VERİLECEĞİ 469
Kararların Nasıl Verileceği (m.47) 469
Madde 48- 5530 Sayılı Yasa İle Yürürlükten Kaldırılmıştır. 469
Tebligat ve Yazışma Usulü (m.49) 469
Madde 50- 5530 Sayılı Yasa İle Yürürlükten Kaldırılmıştır. 469
Madde 51- 5530 Sayılı Yasa İle Yürürlükten Kaldırılmıştır. 469
Tebliğ Usulleri (m.52) 469
ALTINCI BÖLÜM MEHİLLER ve ESKİ HALE GETİRME
MEHİLLER 470
Madde 53- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 470
Madde 54- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 470
Madde 55- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 470
Madde 56- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 470
Madde 57- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 470
Madde 58- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 470
YEDİNCİ BÖLÜM TANIKLAR
TANIKLARIN GETİRİLMESİ 470
Tanıkların Getirilmesi (m.59) 470
Madde 60- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır 470
Madde 61- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır 470
SEKİZİNCİ BÖLÜM BİLİRKİŞİ, KEŞİF ve OTOPSİ
BİLİRKİŞİ 470
Madde 62- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır 470
Askeri Mahallerde Keşif (m.63) 471
Madde 64- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 472
Madde 65- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 472
DOKUZUNCU BÖLÜM ARAMA ve ZAPT
ARAMAYA VE ZAPTA KARAR VERME YETKİSİ VE BUNA İTİRAZ
Aramaya ve Zapta Karar Verme Yetkisi ve Buna İtiraz (m.66) 472
Arama Esnasında Bulunan Diğer Şeyler (m.67) 472
Madde 68- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 473
ONUNCU BÖLÜM TUTUKLAMA, YAKALAMA ve SALIVERME
TUTUKLAMA KARARI 473
Tutuklama Kararı (m.69) 473
Madde 70- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 473
Sanığın Tutuklanmasını Gerektiren Haller Tutuklama Nedenleri (m.71) 473
Madde 72 - 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 473
Şüpheli veya Sanığın Tutuklanmasından Kimlere Haber Verileceği (m.73) 473
Tutuklama Kararı İle Ret Kararına İtiraz (m.74) 474
Tutukluluk Halinin İncelenmesi (m.75) 474
Tutuklunun Konacağı Yer Hakkında Yapılacak İşlem (m.76) 474
Tutuklama Müzekkeresinin Geri Alınması veya Hükmünün Sona Ermesi (m.77) 475
Madde 78-5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 475
Yakalama Madde (m.79) 475
Yakalanan Kimsenin Sorguya Çekilmesi ve Gözaltı (m.80) 475
ONBİRİNCİ BÖLÜM İFADE ALMA ve SORGU
Şüpheli veya Sanığın Getirilmesi (m.81) 476
Madde 82- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 477
Madde 83- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 477
Geçici Olarak İşten El Çektirme (m.84) 477
ONİKİNCİ BÖLÜM
SAVUNMA
Müdafi Sayısının Sınırlanması (m.85) 477
Müdafiler (m.86) 477
Madde 87- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 477
Madde 88- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 478
Madde 89- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 478
Madde 90- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 478
Madde 91- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 478
Madde 92- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 478
İKİNCİ KISIM YARGILAMA USULÜ
BİRİNCİ BÖLÜM KAMU DAVASININ HAZIRLANMASI
İhbar ve Şikâyetler (m.93) 479
Şüpheli Ölüm İhbarları (m.94) 479
Bir Suç İşlendiğinin Öğrenilmesi Ve İlk Tedbirler (m.95) 479
Soruşturma (m.96) 479
Askeri Savcıların Yetkisi (m.97) 480
Askeri Savcının Soruşturma İstemi (m.98) 480
Madde 99- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 480
Madde 100- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 481
Madde 101 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 481
Komutan veya Askeri Kurum Amirinin Soruşturmada Yetkisi Madde (m.102) 481
Askeri Savcının Kendiliğinden Yapacağı Soruşturma İşleri Madde (m.103) 481
Askeri Hâkimler ve Savcılar Hakkında Soruşturma (m.104) 481
Madde 105-5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 481
Madde 106- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 481
Kovuşturmaya Yer Olmadığına Dair Karara İtiraz (m.107) 481
İtirazın İncelenmesi ve Soruşturmanın Genişletilmesi (m.108) 481
İtirazın Reddi (m.109) 482
İtirazın Kabulü (m.110) 482
Milli Savunma Bakanının Askeri Savcıya Emir Vermesi (m.111) 482
Dosyanın Yetkili Makama Gönderilmesi (m.112) 482
Madde 113- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 483
Madde 114- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 483
İddianamenin İadesi Kararına İtiraz (m.114) 483
İKİNCİ BÖLÜM DURUŞMA HAZIRLIĞI
DURUŞMA GÜNÜNÜN VE SUBAY ÜYENİN TESBİTİ
Duruşma gününün belirlenmesi ve duruşma hazırlığı: (m.116) 483
Madde 117- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 483
Madde 118- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 483
Madde 119- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır 483
Madde 120- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır 483
Madde 121- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 484
Madde 122- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır 484
Madde 123- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır 484
Kıdemli Hâkimin Delil Toplaması (m.124) 484
Madde 125- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır 484
Madde 126- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır 484
Madde 127- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır 484
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM DURUŞMA USULÜ
DURUŞMA 484
Madde 128- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 484
Madde 129- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 484
Madde 130- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 484
Madde 131- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 484
Madde 132- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 484
Madde 133- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 485
Madde 134- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 485
Madde 135- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 485
Madde 136- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 485
Madde 137- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 485
Madde 138- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 485
Madde 139-5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 485
Madde 140- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 485
Sanığın Astı Olanların Duruşmada Bulunmaması (m.141) 485
Madde 142- 25530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 485
Duruşmanın İnzibatı (m.143) 485
Duruşmanın Yönetimi (m.144) 486
Madde 145- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 486
Madde 146- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 486
Madde 147- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 486
Madde 148- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 486
Madde 149- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 486
Madde 150- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 486
Madde 151- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 486
Madde 152- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 487
Madde 153- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 487
Madde 154- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 487
Madde 155- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 487
Madde 156- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 487
Madde 157- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 487
Madde 158- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 487
Madde 159- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 487
Madde 160- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 487
Madde 161- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 487
Madde 162- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 487
Madde 163- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 487
Madde 164- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 487
Madde 165- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 487
Madde 166- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 488
Madde 167- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 488
Madde 168- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 488
Madde 169- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 488
Madde 170- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 488
Madde 171- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 488
Madde 172- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 488
Madde 173- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 488
Madde 174- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 488
Yetkisizlik veya Görevsizlik Kararı Verilmeyen Haller (m.175) 488
Görevsizlik ve Yetkisizlik Kararı (m.176) 488
Madde 177- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 489
Madde 178- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 489
Madde 179-5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 489
Madde 180- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 489
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM GAİPLERİN YARGILANMALARI
GAİBİN TANIMI 489
Madde 181- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 489
Madde 182- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 489
Madde 183- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 489
Madde 184- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 489
Madde 185- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 490
Madde 186- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 490
Madde 187- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 490
Madde 188- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 490
Madde 189- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 490
Madde 190- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 490
Madde 191- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 490
Madde 192- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 490
Madde 193- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 490
Madde 194- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 490
ÜÇÜNCÜ KISIM KANUN YOLLARI
BİRİNCİ BÖLÜM GENEL ESASLAR
Kanun Yolları (m.195) 490
Kanun Yollarına Başvurma (m.196) 490
Kanun Yollarına Başvurma Mercii (m.197) 491
Madde 198- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 491
Madde 199- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 491
Askeri Savcı ve Kıta Komutanı veya Askeri Kurum Amirinin 492
Kanun Yoluna Başvurması (m.200) 492
Başvurma Hakkında Vazgeçilmesi ve Etkisi (m.201) 492
İKİNCİ BÖLÜM İTİRAZ
İTİRAZ OLUNABİLECEK KARARLAR VE İTİRAZ MERCİ 492
İtiraz Olunabilecek Kararlar ve İtiraz Merci (m.202) 492
Madde 203- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır 492
İtirazın Karşı Tarafa Bildirilmesi ve Soruşturma Yapılması (m.204) 492
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM TEMYİZ
TEMYİZ EDİLEBİLEN VEYA EDİLEMİYEN HÜKÜMLER 493
Temyiz Edilebilen veya Edilemeyen Hükümler (m.205) 493
Hükümden Önceki Kararların Temyizi Madde (m.206) 493
Temyiz Sebepleri (m.207) 493
Sanık Lehine Olan Kurullara Aykırılık (m.208) 494
Temyiz İsteminin Süresi ve Şartları(m.209) 494
Eski Hale Getirme Süresi İçinde Temyiz Süresinin İşlemesi (m.210) 494
Temyiz Layihası ve İçinde Bulunması Gereken Hususlar (m.211) 494
İsteme Bağlı Temyiz Layihası ve Tebliği (m.212) 494
Temyiz İncelenmesi (m.213) 495
Temyiz İsteminin Hükmü Veren Askeri Mahkemece Reddi (m.214) 495
Temyiz Dilekçesinin veya Beyanının Etkisi (m.215) 495
Temyiz Evrakının Yollanması (m.216) 495
Temyiz İsteminin Kabulü ve Reddi (m.217) 497
Duruşmalı İnceleme (m.218) 497
Duruşma Usulü Madde (m.219) 497
Askeri Yargıtay\′ca Hükmün Bozulması ve Esasa Hükmedilecek Haller (m.220) 497
Askeri Yargıtay\′ca Hükmün Bozulması (m.221) 498
Askeri Yargıtay\′ca İncelemelerin Konusu (m.222) 498
Duruşmasız Yapılan İncelemeler (m.223) 498
İtiraz (m.224) 498
Kararın Düzeltilmesi (m.225) 498
Hükmün Bozulmasının Diğer Sanıklara Etkisi (m.226) 499
Davaya Yeniden Bakacak Askeri Mahkemenin Yetkisi (m.227) 499
DÖRDÜNCÜ KISIM
YARGILAMANIN YENİLENMESİ VE KANUN YARARINA BOZMA HÜKÜMLÜNÜN LEHİNE YARGILAMANIN YENİLENMESİ SEBEPLERİ
Hükümlünün Lehine Yargılamanın Yenilenmesi Sebepleri (m.228) 499
Yargılamanın Yenilenmesine Engel Olmayan Haller (m.229) 500
Aleyhe Yargılamanın Yenilenmesi (m.230) 500
Yargılamanın Yenilenemeyeceği Hali (m.231) 500
Yargılamanın Yenilenmesi Şartları (m.232) 501
Yenilenme İstemi Hakkında Uygulanacak Hükümler (m.233) 501
Yenilenme İsteminin Neleri Kapsayacağı ve Nasıl Yapılacağı(m.234) 501
Yargılamanın Yenilenmesi İstemini İnceleyecek Mahkeme (m.235) 501
Yenilenme İsteminin Kabul Olunmaması veya Kabulü (m.236) 501
Delillerin Toplanması (m.237) 501
İstemin Reddi Veya Kabulü (m.238) 502
Duruşma Yapılmaksızın Yargılamanın Yenilenmesi (m.239) 502
Yeniden Yapılacak Duruşma ve Hüküm (m.240) 502
Madde 241- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 502
Hükümsüz Kılınan Hükmün İlanı (m.242) 502
Kanun Yararına Bozma Madde (m.243) 503
BEŞİNCİ KISIM CEZALARIN YERİNE GETİRİLMESİ ve YARGILAMA GİDERLERİ
BİRİNCİ BÖLÜM CEZALARIN YERİNE GETİRİLMESİ İLE İLGİLİ HÜKÜMLER
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin Ne Zaman, Nasıl Ve Kimin Tarafından 504
Yerine Getirileceği (m.244) 504
Madde 245- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 505
Diğer Cezaların Yerine Getirilmesinde Geri Bırakma(m.246) 505
Madde 247- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır. 505
Savaş Halinde Hükümlerin Temyizi Ve Yerine Getirilmesi (m.248) 505
Savaş Halinde Yerine Getirmenin Tehiri (m.249) 505
Savaş Halinin Bitiminde Yapılacak İşlem (m.250) 506
Madde 251- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır 506
Madde 252- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır 506
Madde 253- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır 5061
Cezaların Yerine Getirilmesi Sırasında Alınması Gereken Kararlar
ve Bu Kararlara İtiraz (m.254) 506
Mali Hükümlerin Yerine Getirilmesi (m.255) 507
İKİNCİ BÖLÜM YARGILAMA GİDERLERİ
Yargılama Giderleri (m.256) 507
ALTINCI KISIM
KATILMA YOLU İLE DAVA, ŞAHSİ DAVA VE YASAKLANMIŞ HAKLARIN GERİ VERİLMESİ
Madde 257- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır 507
Madde 258- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır 507
YEDİNCİ KISIM SON HÜKÜMLER
KALDIRILAN VE DEĞİŞTİRİLEN KANUNLAR 508
Kaldırılan Ve Değiştirilen Kanunlar (m.259) 508
EK MADDE 1 508
EK MADDE 2- 5530 sayılı yasa ile yürürlükten kaldırılmıştır 508
EK MADDE 3 508
GEÇİCİ HÜKÜMLER
GEÇİCİ MADDE 1 508
GEÇİCİ MADDE 2 508
EK GEÇİCİ MADDE 1 509
EK GEÇİCİ MADDE 2 509
EK GEÇİCİ MADDE 3 509
EK GEÇİCİ MADDE 4 509
EK GEÇİCİ MADDE 5 509
EK GEÇİCİ MADDE 6 509
EK GEÇİCİ MADDE 7 510
MADDE 260 511
MADDE 261 511