Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (38)      Nisan (73)      Mart (139)      Şubat (116)

Ceza İnfaz Kurumlarına Yönelik Mesleki Müdahale Teknik ve Taktikleri

Ceza İnfaz Kurumlarına Yönelik Mesleki Müdahale Teknik ve Taktikleri



Sayfa Sayısı
:  
144
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2012
ISBN NO
:  
9786055263225

1.000,00 TL









SUNUŞ




Daha önceleri ceza infaz kurumlarında açılan hizmet içi eğitimlerde beden eğitimi dersi adı altında işlenen bu ders ceza infaz kurumu mü¬dürleri, öğretmenleri ya da milli eğitim müdürlüğü ve gençlik spor mü¬dürlüğünde görevli olup değişik branşlarda görevli olan öğretmenlerce veriliyordu.


Eğitim merkezlerinin açılması ile \"bedensel ve toplu savunma spor¬ları dersi\" adı altında iki veya dört saatlik bir sürede başka kurumlardan gelen eğiticilerce verilmeye başlandı. Birkaç dönem bu şekilde devam eden derslerden istenilen verim almamıyordu. Ceza infaz kurumlarında görev yapan personel bu dersleri başka kurumun eğiticilerinden öğreni¬yorlardı, bu eğiticiler ceza infaz kurumu personelini ve karşılaşacakları olayları bilmedikleri için ileriye dönük planlı çalışmalar yapılamıyordu.


Mesleğe alman personelin tümünün sportif olması özelliğinin olma¬sı şartı gerekirken, İnfaz ve koruma memurları bile işe alınırken ve alın¬dıktan sonra dahi sportif olması ve ceza infaz kurumu olaylarına müda¬hale konusunda uluslar arası standartlara uygun zor kullanma teknik ve taktikleri eğitimi gereğince verilememiştir. Fakat olaylara müdahale, fiziki güç, zor kullanma işini yapmakla görevlendirilen bu personelimiz¬den bazıları yapmış oldukları müdahaleler sonucunda cezai kovuşturma geçirmiş hatta ağır cezalara maruz kalmışlardır.


2001 yılında Ankara eğitim merkezinde göreve başladım. Benim gelmemle beraber yakın savunma ve mesleki müdahale teknik ve taktik¬leri ile zor kullanma halleri ve dayanakları hususunda mesleğin gerek¬tirdiği bilgiler belirlenerek dersler işlendi. Halen yenilikler takip edilerek bu alanda uluslar arası standartlara uygun eğitimler verilmektedir. Eği¬tim merkezi yetkililerinden ve onların irtibat kurduğu genel müdürlük yetkililerinden aldığım büyük destekle bu günkü oluşumu yakaladık.


Bu konudaki oluşumu özetlersek polis akademisi ve emniyet teşki¬latında bu konuda verilen eğitimlere denk eğitim verdiğimizi söylersem abartmamış olurum. Bizim tek eksiğimiz tüm personele ulaşamamak, bunu da yeni çalışmalar ve mevzuat değişikliği yaparak ceza infaz ku¬rumunda görev yapan infaz ve koruma baş memurları ile memurlarının kurumlarında ve eğitim merkezlerinde bu konuda ders verebilmeleri için eğitimci olmalarını sağlamaktır.


Bedensel ve toplu savunma, mesleki yakın savunma, mesleki mü¬dahale teknik ve taktikleri, zor kullanma adı altında verilen bu dersler Hizmet öncesi eğitimlerin başlaması ve güvenlik yasasının çıkmasıyla birlikte daha çok önem kazanacağı bilinmektedir.


Bu eğitim programlarının gerçekleştirilmesinde yetkili ve etkili olan genel müdürlük, eğitim merkezleri ve ceza infaz kurumlan yetkililerinin vereceği destek ve duyarlılık arttıkça çalışmaların verimli geçeceği ve hız kazanacağı gerçeği unutulmamalı.


Özellikle Ceza İnfaz Kurumu yönetici ve personelinin destekleriyle eğitim ve eğitimcilik bayrağını daha ileriye taşıyacağımıza olan inancımı belirtir, bu çalışmanın kurum personeline faydalı olmasını dilerim.





ÖNSÖZ




Ceza İnfaz Kurumu Personeli, devlet otoritesini kullanan kişi olarak kurum düzeninin koruyucusu, adaletin temsilcisi, güven ve huzurun teminatıdır. Bu çok nazik görevin icrası sırasında suç işlemiş insanlarla karşı karşıyadır. Ceza infaz kurumlarındaki mahkûmlar zaman zaman davranış bozukluğu göstererek düzen bozucu olaylar çıkartırlar.


Direnme veya saldırı şeklinde gerçekleşen bu olaylar güvenliğin sağlanması açısından tehlike oluşturmakta olup, görevin icrasında per¬sonele risk ve zor anlar yaşatmakta, hatta müdahale esnasında istenme¬dik sonuçlar meydana gelmektedir. Bu olumsuzlukların giderilmesi için, Ceza İnfaz Kurumu Personelinin düzenli olarak mesleki olaylara müda¬halede teknik ve taktiksel bir eğitimden geçmelidir.


Ceza İnfaz Kurumu Personeli görevi esnasında gerek kendini gerek¬se karşıdaki şahsın vücut bütünlüğünü koruyabilmek için sahip olduğu araçları en iyi kullanabilmek ve yakın savunma teknikleriyle donanmış olmak zorundadır.


Personel; zor kullanma yetkisine giren hallerde olaylara müdahale¬de kendine güveniyor mu?, müdahale tekniklerini uluslar arası standart¬lara uygun uygulayabiliyor mu?, müdahale ekibi araç ve gereçlerini doğru kullanma konusunda yeterli bilgisi var mı?. Bu sorulara evet di¬yemeyen bir personel birçok zorluklarla karşılaşacaktır. Olaylara müda¬halede personelin karşılaşacağı zorluğu aşması, teorik bilgisine, fiziki eğitimine, uygulayacağı teknik ve taktiksel maharetine bağlı olacaktır.


Her alanda başarının teknik üstünlüğe bağlı olduğu günümüzde Ceza İnfaz Kurumu Personelinin de bilgilerle donanması kaçınılmaz olmuştur. Aksi takdirde mevcut araçlardan istenilen verimi almak mümkün olmamaktadır.


Personelimizin bu ihtiyaçlarını gidermek, eğitim merkezlerinde ve kurumlarda standardı sağlamak ve bu alandaki bilgi birikimimi değer¬lendirmek amacıyla bu çalışmaya başladım. Ceza İnfaz Kurumlan için bu alanda yazılan ilk kitap olması da çalışmanın önemini bir kat daha arttırmıştır.


Mesleki Müdahale Eğitim semineri programlarının her yıl eğitim planına alınması ve her geçen yıl daha fazla önemsenerek eğitim semine¬ri programı sayısının arttırılması, kurumlarda müdahale ekiplerinin kurulmasma, gerekli araç ve gereçlerinin alınması, program içinde kursi¬yerlere olan ilgi ve desteklerinden dolayı Genel Müdürlüğümüzün say¬gıdeğer yetkililerine, bilgi ve tecrübeleriyle bana yön, yöntem ve moti¬vasyon veren Ceza İnfaz Kurumları Personeli Ankara Eğitim Merkezi Başkan ve Başkan Yardımcılarına, Ceza İnfaz Kurumları ve Tutukevleri Personeli Ankara Eğitim Merkezi Şube Müdürüne, Öğretim Görevlisi arkadaşlarıma ve personelimize, gerçek bilginin paylaşılan ve ihtiyaç sahiplerine sunulan bilgi olduğuna inanan, bizimle bilgilerini ve emekle¬rini paylaşan Polis Akademisi Başkanlığı ve İl Emniyet Müdürlüğü yet¬kililerine, derslerde eğitici olarak görev alan değerli öğretim görevlileri¬ne, Almanya\′daki ceza infaz kurumu personeli eğiticilerine ders veren ve bizimle bu bilgilerini paylaşarak eğitim programlarımıza ayrı bir renk veren Avcı VVintsun eğiticilerine, yardımlarını esirgemeyen Ceza İnfaz Kurumu yönetici ve personeline teşekkür eder saygılarımı sunarım.

EşrefBAŞEKİN Ceza İnfaz Kurumu Müdürü





GİRİŞ




Günümüzde ceza infaz kurumlarında personelin en çok karşılaştığı ve kontrolü hususunda zorlandığı konuların başında isyan, direniş ve kavga olayları gelir. Bu tip olaylarda personelin başarılı olabilmesi ala¬cağı iyi bir eğitime bağlıdır. Genel manada cezaevi olaylarına müdaha¬lede; ortama bağlı mahkum psikolojisi ve müdahalede kullanılacak fiziki güç ile araçların neler olduğu ve bunların nasıl kullanılacağı konularını içermektedir. Personelin muhatabı insandır. Öyleyse personelimize, te¬melde insanı, insanın psikolojini, topluluk psikolojisini, topluluğun bi¬linç durumunu içeren pedagojik formasyon dediğimiz iyi bir eğitimin verilmesi gerekmektedir.


Personel olayları önlemede bir takım metotları takip eder. Örneğin, telkinler, ikna çalışmaları ve kanuni hatırlatmalar gibi. Eğer şahıs kanun ve nizam tanımıyorsa ki zaten problemde bu noktada başlıyor. O zaman personel, müdahale teknik ve taktileri ile hareket kısıtlayıcı araçları kul¬lanmalıdır.


Personelimiz olayları önleme tedbirlerini nerede, ne zaman, ne şe¬kilde kullanacağını çok iyi bilmelidir. Öyle anlar olacaktır ki personel bu tekniklerin hiçbirini kullanma imkânı bulamayacaktır. Böyle durumlarda personel soğukkanlılığını kaybetmemeli, kendine güvenini ve cesaretini yitirmemelidir. Bu da personelin kendini ve masum insanları koruyabi¬lecek seviyede mesleki yakın savunma tekniklerini bilmesine bağlıdır. Kendisini savunamayan bir personelden asayiş ve güvenlik adına başarı beklemek mümkün değildir.


Elinizdeki bu eser, sahasında hazırlanan ilk ve önemli bilgileri içe¬ren bir kitap olma özelliğini taşımaktadır. Kitapta yakın savunma, mes¬leki müdahale teknik ve taktiklerinin yanı sıra personel için çok önemli olan ceza infaz kurumu güvenliği, zor kullanmanın kanuni kaynak ve dayanakları, Ceza İnfaz Kurumlarında acil haller ve bu olaylara müda¬hale yöntem ve taktikleri gibi konular da işlenmiştir.


Konuların anlatım ve uygulama yöntemi olarak; Mevzuatlar, güven¬lik, insan aklan, mahkûm psikolojisi, iletişim ve sağlık bilgileri doğrultu¬sunda işlenmesine özen gösterilmeye çalışılmıştır.




İÇİNDEKİLER



GİRİŞ-1
EĞİTİMLERDEKİ AMAÇ VE HEDEFLER-2
I. Kısım
ZOR KULLANMA VE YAKIN SAVUNMA TEORİK BİLGİLERİ
I. Bölüm
ZOR KULLANMA
1. -ZOR KULLANMANIN TANIMI, İNSAN HAKLARI VE GÖREV YÖNÜNDEN DEĞERLENDİRİLMESİ-6
2. -CEZA İNFAZ KUMLARINDA ZOR KULLANMAYI GEREKTİREBİLECEK MUHTEMEL OLAYLAR, ZOR KULLANMA HÂLLERİ, ÖLÇÜSÜ VE MAHİYETİ-8
3. -ZOR KULLANMA YETKİSİ, ZOR KULLANMANIN KANUNÎ KAYNAK VE DAYANAKLARI-11
3. 1. -Zor Kullanma Yetkisi-11
3. 2. -Zor Kullanmanın Kanunî Kaynak ve Dayanakları-12
3. 2. 1. -Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 50. Maddesindeki Zorlayıcı Araçların Kullanılması-12
3. 2. 2. Ceza İnfaz Kurumlarının Yönetimi ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Tüzüğün 22. Maddesinin 8. Bendine Göre;-12
3. 2. 3. -5237 Sayılı Kanunun (TCK’nın) 25 İnci Maddesindeki Meşru Savunma ve Zorunluluk Hali-13
3. 2. 4. -Birleşmiş Milletler Avrupa İnsan Hakları Kuralları-13
3. 2. 5. -Jandarma Teşkilatı Görev ve Yetkileri Yasasının 7. Maddesi-20
4. -PERSONELİN KUVVET KULLANIMI - HAREKET ŞEKLİ - KANUNİ ORANTILIK İLKESİ-22
4. 1. Personelin Kuvvet Kullanımı-22
4. 1. 1. -Fiziki Güç Kullanımında Önemli Noktalar-23
4. 1. 2. -Zor kullanma yöntem ve teknikleri-24
4. 1. 2. 1. -İletişim Teknik ve Taktikleri-24
4. 1. 2. 2. -Mesleki müdahale teknik ve taktikleri (iletişim teknik ve taktikleri ile birlikte)-26
4. 2. -Kanuni Orantılık İlkesi (Olaylara Müdahalelerde Güç Kullanım Miktarı)-27
4. 2. 1. -Kanuni Orantılık İlkesi-27
4. 2. 2. -Olaylara Müdahalede Kanuni Orantılık Tablosu-29
5. -HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULARIN ZOR DAVRANIŞLARIYLA BAŞETME VE ÖZEL DURUMLARINA YAKLAŞIM-29
5. 1. -Tehdit eden mahpuslara karşı personelin davranış şekli-30
5. 2. -Tahrikçi mahpuslara karşı personelin davranış şekli-30
5. 3. -Yalan söyleyen mahpuslara karşı personelin davranış şekli-30
5. 4. -Israrcı mahpuslara karşı personelin davranış şekli: -31
5. 5. -Kavga eden mahpuslara karşı personelin davranış şekli-32
5. 6. -Kendine zarar veren mahpuslara karşı personelin davranış şekli-32
5. 7. -İntihara teşebbüs eden ya da intiharı düşünen mahpuslara karşı personelin davranış şekli-33
5. 8. -Yas tutan mahpuslara karşı personelin davranış şekli-34
II. Bölüm
YAKIN SAVUNMA TEKNİK VE TAKTİKLERİ
1. -BAŞARILI BİR YAKIN SAVUNMA UYGULAMALI EĞİTİMİ İÇİN TEMEL GEREKSİNİMLER-36
2. -YAKIN SAVUNMA EĞİTİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-38
3. -ETKİLİ SAVUNMA TAKTİKLERİ İÇİN TAVSİYELER-38
4. -YAKIN SAVUNMA EĞİTİMİNDE EĞİTİCİNİN UNUTMAMASI GEREKEN HUSUSLAR-40
5. -YAKIN SAVUNMA EĞİTİMİNDE EMNİYET-40
6. -MESLEKİ YAKIN SAVUNMA UYGULAMALI DERS KONULARI-42
II. Kısım
MESLEKİ MÜDAHALE (MESLEKİ YAKIN SAVUNMA) TEKNİK VE TAKTİKLERİ UYGULAMALI DERS
I. Bölüm
TEMEL TEKNİK VE TAKTİKLER
1. -DURUŞ, KAÇIŞ, DÖNÜŞ, YÜRÜYÜŞ, DÜŞÜŞ, VE HAREKET TARZI-50
2. -VÜCUDUN VURUŞ NOKTALARINA EL İLE YAPILAN ATAKLAR-55
3. -VÜCUDUN VURUŞ NOKTALARINA AYAK İLE YAPILAN ATAKLAR-57
4. -ATAKLARDAN KURTULMA VE BLOKLAR-60
II. Bölüm
VÜCUDUN HASSAS BÖLGELERİNDEN FAYDALANMA TEKNİK VE TAKTİKLERİ
1. -SAÇLARDAN FAYDALANMA-65
2. -GÖZLERDEN FAYDALANMA-65
3. -BURUNDAN FAYDALANMA-66
4. -KULAK ALTI SİNİR NOKTALARINDAN FAYDALANMA-66
5. -ÇENE ALTI BASKI NOKTALARINDAN FAYDALANMA-67
6. -BOYUN EKLEMİNDEN FAYDALANMA-67
7. -GIRTLAK BOŞLUĞUNDAN FAYDALANMA-68
8. -KÖPRÜCÜK KEMİĞİ YANINDAKİ BOŞLUKLARDAN FAYDALANMA-68
9. -VÜCUDUN YAN BOŞLUKLARINDAN FAYDALANMA-68
10. -BİLEK VE KOL EKLEMLERİNDEN FAYDALANMA-69
11. -KASIKLARDAN FAYDALANMA-69
12. -KAVAL KEMİĞİNDEN FAYDALANMA-70
13. -AYAK PARMAK UÇLARINDAN FAYDALANMA-70
III. Bölüm
MESLEKİ TAŞIMA TEKNİK VE TAKTİKLERİ
1. -NORMAL TAŞIMA-71
2. -BİLEĞİ YUKARI, AŞAĞI VE YANLARA BÜKEREK TAŞIMA-72
3. -BİLEĞİ ARKAYA KIVIRARAK TAŞIMA-73
4. -KOLU ÖNDE KİLİTLEYEREK TAŞIMA (T TUTUŞU)-73
5. -KOLU ARKADA KİLİTLEYEREK TAŞIMA-74
6. -BOYUN KİLİDİ İLE TAŞIMA-75
7. -KOLTUK ALTINA GİREREK OMUZ ASKISI İLE TAŞIMA-77
8. -KOLDAN TUTARAK TERS TAŞIMA-77
IV. Bölüm
TUTUŞ VE DİRENİŞ OLAYLARI İLE BUNLARDAN KURTULMA TEKNİK VE TAKTİKLERİ
1. -PERSONELE YÖNELİK FİİLİ TEHLİKESİ OLMAYAN DİRENİŞ OLAYLARI-79
1. 1. -Aranmada Direnme-79
1. 2. -Gelmemekte Gitmemekte Direnme-80
1. 3. -Kalkmamakta Direnme-80
1. 4. -Oturmamakta Direnme-81
1. 5. -Yatmamakta Direnme-82
1. 6. -Susmamakta Direnme-82
1. 7. -Kapanarak Direnme-83
1. 8. -Tutunarak Direnme-83
1. 9. -Kendine Ve Diğer Mahpusa Zarar Vermeye Yönelik Direnmeler-84
2. -PERSONELE YÖNELİK FİİLİ TEHLİKESİ OLAN DİRENİŞ OLAYLARI-84
2. 1. -İtişler--84
2. 2. -El, bilek ve koldan tutmalarda kurtulma-85
2. 3. -Boğazdan tutma ve sarılmalardan kurtulma-87
2. 4. Yakadan tutmalarda kurtulma: -88
2. 5. Kol atından veya kol üstünden sarılmalardan kurtulma-89
2. 6. Bacaktan sarılmalardan kurtulma: -92
V. Bölüm
SALDIRI OLAYLARINA MÜDAHALE TEKNİK VE TAKTİKLERİ
1. -DİREKT GELEN ATAKLARDAN KURTULMA VE KONTROL ALTINA ALMA-95
1. 1. El ile yapılan direkt saldırılardan kurtulma-96
1. 2. Ayakla yapılan direkt saldırılar kurtulma-96
1. 3. Sopa ile direkt yapılan saldırılardan kurtulma-97
1. 4. Birden çok kişi ile yapılan saldırılardan kurtulma-97
1. 5. Bıçak ile yapılan direkt saldırılardan kurtulma-98
2. -DAİREVİ YANLARDAN GELEN ATAKLARDAN KURTULMA VE KONTROL ALTINA ALMA-99
2. 1. -Dairevi Yanlardan gelen dirsek ataklarından kurtulma ve kontrol altına alma-99
2. 2. -Dairevi Yanlardan gelen yumruk ataklarından kurtulma ve kontrol altına alma-99
2. 3. -Dairevi Yanlardan gelen tekme ile yapılan ataklardan kurtulma ve kontrol altına alma-99
2. 4. -Dairevi Yanlardan gelen sopa ile yapılan ataklarından kurtulma ve kontrol altına alma-100
2. 5. -Dairevi Yanlardan gelen bıçak ile yapılan ataklarından kurtulma ve kontrol altına alma-100
3. -YUKARIDAN AŞAĞIYA YAPILAN ATAKLARDAN KURTULMA VE KONTROL ALTINA ALMA-100
3. 1. -Yukarıdan aşağıya elle yapılan ataklardan kurtulma ve kontrol altına alma-100
3. 2. -Yukarıdan aşağıya ayak ile yapılan ataklardan kurtulma ve kontrol altına alma-101
3. 3. -Yukarıdan aşağıya sopa ile yapılan ataklardan kurtulma ve kontrol altına alma-101
3. 4. -Yukarıdan aşağıya bıçak ile yapılan ataklardan kurtulma ve kontrol altına alma-101
4. -MÜSABIK TİPİ (KARIŞIK VE KOMBİNE) ATAKLARDAN KURTULMA VE KONTROL ALTINA ALMA-101
VI. Bölüm
HAREKET KISITLAYICI ARAÇ VE GEREÇLER İLE YAPILAN TEKNİK VE TAKTİKLER
1. -ROBOKOP KIYAFETİ İLE YAPILAN MÜDAHALE TEKNİK VE TAKTİKLERİ-105
2. -COP İLE YAPILAN TEKNİK VE TAKTİKLER-110
3. -KALKAN İLE YAPILAN TEKNİK VE TAKTİKLER-112
4. -KELEPÇE İLE YAPILAN TEKNİK VE TAKTİKLER-119
5. -GAZ İLE YAPILAN TEKNİK VE TAKTİKLER-122
6. -ÇELİK ELDİVEN İLE YAPILAN TEKNİK VE TAKTİKLER-129
7. -AĞ, BATTANİYE, ÇARŞAF, HAVLU, SOPA VB. YARDIMCI ARAÇ VE GEREÇLERLE YAPILAN MÜDAHALE TEKNİK VE TAKTİKLER-130
8. -TÜM TEÇHİZAT, ARAÇ VE GEREÇLE YAPILAN MÜDAHALE TEKNİK VE TAKTİKLERİ-130
VII. Bölüm
CEZA İNFAZ KURUMLARINDA MEYDANA GELEBİLECEK OLAYLAR (UYGULAMALI ÇALIŞMA KONULARI)
1. -ODA DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI ÇIKMA-133
2. -SEVK-NAKİL İŞLEMLERİNE KARŞI ÇIKMA-133
3. -KENDİ ARALARINDAKİ KAVGALAR-133
4. -ARAMALARI ENGELLEME-133
5. -SAYIMLARA KARŞI ÇIKMA-134
6. -KURUM ARAÇ VE GEREÇLERİNE ZARAR VERME-134
7. -KENDİNE ZARAR VERME-134
8. -BAŞKA BİR MAHPUSA SALDIRIDA BULUNMA-137
9. -PERSONELE FİİLİ DİRENİŞ VE SALDIRIDA BULUNMA-137
10. -REHİN ALMA-137
11. -İSYAN ÇIKARTMAK-139
12. -İNTİHAR-139
13. -FİRARA TEŞEBBÜS-142

YAZAR EŞREF BAŞEKİN HAKKINDA-143

YARARLANILAN KAYNAKLAR-145