Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (38)      Nisan (73)      Mart (139)      Şubat (116)

Ceza Hukuku ve Ceza Yargılamasında SON GELİŞMELER SEMİNERİ

Ceza Hukuku ve Ceza Yargılamasında SON GELİŞMELER SEMİNERİ



Sayfa Sayısı
:  
159
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2013
ISBN NO
:  
9789750224737

280,00 TL









Sunuş

Latince kökenli dillerde eğitimin karşılığı olarak kullanılan "education" sözcüğünün temeli "educare"den, yani yetiştirme, yetkinleştirme, özen gös­termeden gelmektedir. O halde öğretim, yetiştirme ve yetkinleştirmeyi de kapsar biçimde kullandığımız "eğitim" terimi, Olivier Reboul'ün ifadesiyle, doğuştan son güne dek her alanda "insan olmayı öğrenmek"tir.

Öğrenme ise, toplumsal yaşamın bir getirişi olduğu kadar, öğreticileri ve amaçlarıyla, bilinçli olarak saptanmış bir yöntemler bütünüdür. İşte üniversitenin önemi ve yadsınamaz rolü bu noktada karşımıza çıkacaktır: Doğru ve bilinçli tercih edilen çok yönlü, çok kültürlü ve kaçınılmaz olarak çok dilli bir eğitim.

Kuşkusuz; hukuk öğretisinde ve hukuk fakültelerinde amaçlanan eğitim ı, yazılı olsun olmasın kurallar ağıyla örülü toplumsal yaşamın hem kaynağı iem de bir parçası olan bireyin "insan olmayı öğrenme" yolunda ilerleyişinin mihenk taşıdır. Kaldı ki, özellikle hukuksal sorunların giderek artış göstermesi ve karmaşık bir hal alması karşısında, bu sorunların bilimsel süzgeçten geçi­rilmesi gereksinimi daha da belirgin hale gelmiş, hukukun ve bu bilimin yuva­sı olan hukuk fakültesinin önemini pekiştirmiş, sorumluluklarını çoğaltmıştır. Bu doğrultuda, dünyaya açılmayı hedefleyen, evrensel düşünen, bilişim teknolojilerini en üst seviyede kullanan, üretken, araştırmacı ve girişimci mezunlar yetiştirmeyi; toplumsal yaşamın her alanına ve özellikle bilime sınırsız ve koşulsuz katkı sağlamayı amaçlayan Kadir Has Üniversitesi'nin bir parçası olarak, sorumluluğunun bilinci ile bu ilkeleri benimseyen Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi, izleyeceği yöntemi, bilim adamlarının, yargı dünyasının ve uygulamacıların buluşacağı; fikirlerin, eleştirilerin çar­pışacağı ve bu yolla çözümlerin üretileceği bilimsel toplantılar, tartışmalar ve sempozyumlarla zenginleştirmeyi kendine görev saymış bulunmaktadır. Fakültemiz, bu bilimsel toplantılardaki görüş ve tartışmaların yazılı hale ge­tirilerek kalıcılığının sağlanması ve ilgili kişi, kurumlarla paylaşılması ama­cıyla yeni kuşaklara da bilimin aydınlığını yansıtacak bir ayna niteliğindeki kitapları1 yayımlamayı bu görev ve sorumluluğun bir gereği saymaktadır.

Roma Hukukundan Modern Hukuka Sorumluluk, I. Uluslararası Sorumluluk Hukuku Sempozyumu 17-18 Ekim 2007, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi & Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, MÜHF-HAD, Roma Hukukundan Modern Hukuka Sorumluluk, Sempozyum Özel Sayısı, Cilt:10 Mayıs 2013 tarihinde gerçekleştirdiğimiz Ceza Hukuku ve Ceza Yargı­lamasında Son Gelişmeler başlıklı seminerimizde, bu görev bilinciyle, Türk Ceza ve Ceza Yargılaması Hukuku'nda en güncel gelişmeler dikkate alınarak, tutuklama, adli kontrol, adil yargılanma hakkı ve hükmün açıklanmasının geri bırakılması konularının ve bunların gerek Avrupa İnsan Haklan Sözleşmesi ile uyumluluğunun, gerekse uygulamada karşılaşılan sorunlann bir bütün olarak ele alınması tercih edilmiştir. Seminerimizde, Avrupa İnsan Hakları Mahkeme-si'nin tutuklamayla ilgili kararları, Yargıtay 2. Ceza Dairesi Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Çınar tarafından; hukukumuzda tutuklamanın koşullan ve adli kontrol, Yargıtay 4. Ceza Dairesi Üyesi Doç. Dr. İbrahim Şahbaz tarafından; hükmün açıklanmasının geri bırakılması uygulamasındaki sorunlar ve ilgili Yargıtay kararlan, Yargıtay 7. Ceza Dairesi Üyesi Dr. Birsen Karakaş tarafından değer­lendirilmiş; Danıştay 15. Dairesi Üyesi Dr. Selamı Demirkol ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatları açısından adil yargılanma hakkını incelemiştir. Böylece, hukukumuzda çok tartışılan bu kurumlar, ilgili normlar göz önüne alınarak bilimsel açıdan değerlendirilmiş; uygulamaya yön veren yüksek yargı üyeleri tarafından sunulan tebliğler, kanunun duraksama ve tartışmalara yol açabilecek tüm hükümlerine ilişkin görüşler bu kitapta derlenmiştir.

Bu vesileyle, bu semineri düzenleyen ve başarılı geçmesi için her türlü özveri ve çabayı esirgemeyen ve seminerimizde moderatörlük görev;ni üst­lenen Fakültemiz Ceza Hukuku ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Da­lı başkanı değerli Hocam Prof. Dr. Süheyl Donay'a teşekkür ve şükran borç­luyuz. Ayrıca, aynı Anabilim Dalının genç bilim insanları Yrd. Doç. Dr. Aysun Altunkaş ile Araş. Gör. Eser Olgun'a da katkı ve destekleri için te­şekkür ediyoruz.

14 Sayı: 4, 2008; İş Hukukunda Üçlü İş ilişkileri, Sempozyum 4 Nisan 2009 Kadir Has Üniversi­tesi Hukuk Fakültesi, Kadir Has Üniversitesi Yayınları, istanbul, 2009; Yeni Sosyal Güvenlik Sis­temi - Değerlendirmeler, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi & istanbul Barosu, istanbul Ba­rosu Yayınları, istanbul 2010; Uluslararası I. Sağlık Hukuku Sempozyumu 24-25 Nisan 2008, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi, XII Levha Yayıncılık, istanbul, Ağustos 2010; İş Güven­cesi ve işe İade Davaları, Seminer 29 Mayıs 2010, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi & is­tanbul Barosu, Kadir Has Üniversitesi Yayınları, istanbul, 2010; Uluslararası II. Sağlık Hukuku Sempozyumu, Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi, XII Levha Yayıncılık, istanbul, Ağustos 2011; Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Ticari işletme Hukuku Alanında Getirdiği Yenilikler, Sempozyum 25-26 Kasım 2012 Kadir Has Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi Yayınları, istanbul 2012; İş Hukukunda Güncel Sorunlar (1), Genel Olarak Cezai Şart - iş Hukukunda Cezai Şart; Belirli Süreli, Asgari ve Azami Süreli iş Sözleşmeleri; iş Sözleşmesinin Kurulmasında Hukuka Aykı­rılık, Seminer 28 Mayıs 2011 Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Kadir Has Üniversitesi Ya­yınları, istanbul, 2012; İş Hukukunda Güncel Sorunlar (2), Türk Borçlar Kanunu, Hukuk Muha­kemeleri Kanunu ve Türk Ticaret Kanununun iş Hukukuna Etkileri, Seminer 25 Mayıs 2012 Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Kadir Has Üniversitesi Yayınları, istanbul 2012; İş Hukukunda Güncel Sorunlar (3), 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu iş Sözleşmesi Kanunu'nun Değerlendirilme­si, Seminer 22 Aralık 2012 Kadir Has Üniversitesi, Seçkin Yayıncılık, Ankara 2013.Kitabımızın dizgi ve sayfa düzenlemelerini, büyük bir titizlik ve özve­riyle gerçekleştiren Saym Emre Kızmaz ile Seçkin Yayıncılık ve Ticaret AŞ.'nin değerli yöneticisi Koray Seçkin başta olmak üzere, kitabın baskı hizmetinde emeği geçen tüm çalışanlara, ayrı ayrı teşekkür borçluyuz.

Okuyucusuyla buluşturmaktan mutluluk duyduğumuz, bundan sonraki bilimsel tartışmalara ve uygulamaya ışık tutacak düzeyde temel bir referans kitabı niteliğindeki bu seminer kitabımızın ilgili tüm okurlara ve hukuk dün­yasına yararlı olacağı inancını taşıyoruz.

Prof. Dr. Ali GÜZEL

Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı


İçindekiler

Sunuş.......................................................................................................... 5

Prof. Dr. Ali GÜZEL Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı

OTURUM

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa AYDIN'ın Açılış Konuşması............ 13

Prof. Dr. Mustafa AYDIN Kadir Has Üniversitesi Rektörü

Moderatör Prof. Dr. Süheyl DONAY'ın Takdim Konuşması............................................. 17

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Kararlarına Göre Tutuklama..................................... 19

Doç. Dr. Ali Rıza ÇINAR Yargıtay 2. Ceza Dairesi Üyesi

Hukukumuzda Tutuklama Koşulları ve Adli Kontrol........................................................ 73

Doç. Dr. ibrahim ŞAHBAZ Yargıtay 4. Ceza Dairesi Üyesi

Yargıtay Kararları Işığında Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması Kurumu ve
Uygulamadaki Bazı Sorunlar............................................................................................... 117

Dr. Birsen KARAKAŞ Yargıtay 7. Ceza Dairesi Üyesi

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi İçtihatları Işığında "Adil Yargılanma Hakkı"......... 141

Dr. Selamı DEMİRKOL Danıştay 15. Ceza Dairesi Üyesi


OTURUM

Açılış Konuşması

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa AYDIN

Takdim Konuşması

Moderatör Prof. Dr. Süheyl DON AY

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ KARARLARINA GÖRE TUTUKLAMA Doç. Dr. Ali Rıza ÇINAR

HUKUKUMUZDA TUTUKLAMA KOŞULLARI VE ADLİ KONTROL

Doç. Dr. ibrahim ŞAHBAZ

YARGITAY KARARLARI IŞIĞINDA HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI KURUMU VE UYGULAMADAKİ BAZI SORUNLAR

Dr. Birsen KARAKAŞ

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİ İÇTİHATLARI IŞIĞINDA "ADİL YARGILANMA HAKKI" Dr. Selamı DEMİRKOL