Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Mayıs (38)      Nisan (73)      Mart (139)      Şubat (116)

Cep Telefonuna Yönelik Suçlar

Cep Telefonuna Yönelik Suçlar



Sayfa Sayısı
:  
215
Kitap Ölçüleri
:  
16x23 cm
Basım Yılı
:  
2009
ISBN NO
:  
9786054144303

33,00 TL

Bu ürün şu anda stoklarımızda yok!
Yazarın diğer ürünlerine gözatmanızı tavsiye ederiz...









ÖNSÖZ


Bu araştırmanın özü İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsünde 2006 yılında tamamladığım yüksek lisans tezime dayanmaktadır.

Çalışmalarımı yönlendiren ve çalışmanın her safhasında yakın ilgisini gördüğüm danışman hocam Yrd. Doç. Dr. Jale BAFRA ya teşekkürlerimi sunarım.

Eserden cep telefonuyla ilgisi olan çeşitli kurum ve kuruluşların, soruşturma ve kovuşturma makamlarının ve akademisyenlerin yararlanacağını umuyoruz.

Uzunca zamanda tamamlanabilen çalışma sürecinde bana gösterdikleri anlayış ve destekten dolayı başta eşime ve arkadaşlarıma teşekkür ederim.

Eserin kitap haline getirilmesi için ısrarlarını kıramadığım Nazif Kaçak a, Yargıtay kararlarıyla özverili desteğini gördüğüm Yargıtay Tetkik Hakimi Mustafa Artuç a, kitabın hazırlanmasında emeği geçen Adalet Yayınevine teşekkürlerimi sunarım.


Üsküdar, Ocak-2009 Akif ÖZGÜN


BİRİNCİ BOLUM
GİRİŞ VE AMAÇ

1. GİRİŞ


Son yıllarda dünyada olduğu gibi ülkemizde de cep telefonu kullanımı hızla yaygınlaşmaktadır. Türkiye\\\′deki son verilere göre cep telefonu hat sayısı ülke nüfusunun yarısını aşmış durumdadır. Cep telefonu kullanımına duyulan ihtiyaç onu günlük hayatın vazgeçilmez parçası olduğunu göstermektedir. Sürekli hareket halindeki insanların üzerlerinde taşıdığı bu küçük cihazın kaybolması veya çalınması diğer eşyalara nispeten daha kolay görünmektedir. Cep telefonu kullanımı yaygınlaşmasıyla birlikte hırsızlık olaylarının da arttığı bu yöndeki şikâyetlerden anlaşılmaktadır.

Büyük şehirlerinde kapkaç ve yankesicilik olaylarının %80\\\′inde cep telefonu çalındığını ileri sürenler bulunmaktadır. Cep telefonu hırsızlı-ğıyla ilgili soruşturmalar bir yandan takipsizlikle sonuçlanırken diğer yandan hırsızlık suçlarından açılan davaların %30\\\′unun cep telefonuyla ilgili olduğundan, yağma suçlarının %48\\\′inin ise cep telefonu yağması şeklinde gerçekleştiğinden bahsedilmektedir.1 Ancak bu konularda yapılmış bilimsel araştırmalara rastlanmamaktadır.

Konusu cep telefonu olan suçların arttığı, bu suçlara ilişkin soruşturmaların etkin olarak yürütülemediği, davaların çoğunlukla beraatla sonuçlandığı gözlenmektedir. Sonuç alınamayan bu soruşturma ve kovuşturmalar sebebiyle harcanan zaman, işgücü ve kaynak israfı da işin başka bir yönüdür.2

1 UĞUR, Fatih., 18.4.2005, Cepte \\\′örgütcell\\\′ kaçak, Aksiyon,
Web: http://www.aksiyon.com. tr/detay.php?id=20908
2 GÖKKOYUN Uğur, 2005, Konusu Cep Telefonu Olan Suçlarda Soruşturma Usulü Hak
kında Uygulama Önerisi, Adalet Bakanlığına gönderilmiş, yayınlanmamış makale.

Cep telefonu hırsızlıklarına ilişkin soruşturma ve kovuşturmalar adliyelerin fazla olan iş yüklerini oldukça artırmış bulunmaktadır. Çalıntı cep telefonuna bir şekilde SİM kartını takanlar cep telefonu hırsızlığıyla suçlanabilmektedir. Ancak, cep telefonu hırsızlığı suçundan dolayı açılan kamu davaları büyük oranda beraatla sonuçlanırken sırf bu sebeple yüz binlerce kişinin ifadesine başvurulduğu düşünülmektedir.

Cep telefonu hırsızlığındaki artışlar, cihazın kolay el değiştirmesi, olayların aydınlatılması için soruşturmalarda tek ve önemli delilin cihazın IMEI numarası olması, bu numaradan hareketle araştırma yapılması, bu arada şebekelerden yoğun olarak HTS (Historical Traffic Search) raporları istenmesi, tüm çabalara rağmen davaların çok az sayıda mahkûmiyetle sonuçlanması incelemeye değer birer vakıa olarak görünmektedir. Çalışmamızda cep telefonu hırsızlığına ilişkin yürütülen soruşturma ve kovuşturmalarda mevcut durum ortaya konularak olayların sebep ve sonuçları ile atılması gereken adımlar ve çözüm önerileri ele alınmaktadır.

Genel bilgiler bölümünde cep telefonlarıyla ilgili genel ve teknik bilgilerle cep telefonu hırsızlıklarına uygulanabilecek kanun maddeleri, hırsızlık suçunun konusunu oluşturan taşınabilir malın mülkiyetine ilişkin konular ele alınmaktadır. Çalışmada kullanılan verilerin toplanma şekli materyal ve metot bölümünde, elde edilen veriler ise bulgular bölümünde ele alınmaktadır. Son bölümde ise ispat sorunu ve karşılaşılan sorunlar tartışılarak sonuç çıkartılmaya çalışılmaktadır.

2. AMAÇ


Türkiye\\\′de cep telefonuna yönelik suçlarla ilgili soruşturma ve kovuşturmada evrakın tamamını incelemek mümkün görünmemektedir. Çalışmadan sağlıklı sonuçlar almak için ortalama büyüklükte bir adliye seçilmiştir. 2000 yılı genel nüfus sayımı kesin sonucuna göre Türkiye\\\′nin toplam nüfusu 67.803.927 olup, son on yılda 81 ilden 66\\\′sında nüfus artarken Kırşehir\\\′in de aralarında olduğu 15 ilin nüfusu ise azalma göstermiştir.3 2000 yılı Türkiye genel nüfusu 1990 yılındaki nüfus sayımına oranla % 26.98 oranında artış gerçekleşmiştir. Kırşehir, nüfus hareketleri yoğun olmayan İç Anadolu bölgesinde bulunup köylerde azalan nüfus

3 2000 Genel Nüfus Sayımı Kesin Sonuçları, 2006, TÜIK,
Web: http://www.die.gov.tr/nufus_sayimi/2000Nufus_Kesinl.htm

şehir merkezine doğru kayma eğilimindedir. 1990 yılında toplam nüfusu 256.684 olan Kırşehir\\\′in 2000 yılı nüfus sayım sonucu 253.239 olarak belirlenmiş, İl geneli toplam nüfusunda sadece % -1.35 oranında azalma olmuştur. Kırşehir\\\′in merkez nüfusu ise 88.105\\\′tir.4 Oldukça az nüfus değişikliği olan Kırşehir\\\′in bu yapısıyla, araştırmadan genel duruma uygun sonuçlar çıkarılması beklenmektedir.

Çalınan eşyalar içinde cep telefonu da olması şeklinde gerçekleşen olaylar konumuzdan ayrık tutulmuştur. Nitekim bu şekilde işlenen suç-lann konusu sadece cep telefonu değildir. Yalnızca cep telefonunun çalındığı hırsızlık olaylarında hedef özellikle cep telefonudur.5 Cep telefonu hırsızlığına ilişkin araştırma ve soruşturmalar genellikle, cihazın IMEI numarasından yararlanarak cihazı kullananları takip edip faili bulmaya yönelik çabalardan oluşmaktadır.

Hırsızlık, hırsızlık malı satın almak ve kullanmak, buluntu eşyayı sahiplenmek gibi benzer suç tipleri ile eylemleri birbirinden ayırt etmeye elverişli delilleri ortaya koyabilmek ve bu suçları unsurlarıyla ispatlayabilmekte bazı güçlüklerin olduğu bilinmektedir. Keza malın verilirken mağdurun rızasının olması durumunda emniyeti suiistimal, malın cebir ve tehdit kullanılarak mağdurdan almmış olması durumda ise yağma suçlan oluşmaktadır.

Cep telefonlarıyla ilgili soruşturmalarda cihazın IMEI numarasına güvenilmekte ise de, bu numarayı değiştirmeye yarayan bilgisayar yazılımları bulunmakta, bazı eski cihazların IMEI numaraları çok basitçe değiştirilebilmektedir. Günlük hayatta birkaç SİM kart kullananlar, bu kartları cihaza takıp çıkartma zahmetinden kurtulmak için kartlardaki verileri bir kartta birleştirerek tek SİM kart kullandıkları görülmektedir. Keza, bazı cihazların IMEI numarası değiştirildiği gibi abonelerdeki SİM kartların kopyalanması da mümkündür.

Teknolojik boyutu olan suçların hukuki yaptırımlarla önlenemeyeceğini, bu gibi suçlarla mücadelede başarılı olabilmek için öncelikle suçu önlemek için elverişli teknolojik vasıta ve yöntemlerin kullanılmasına ihtiyaç bulunduğunu varsayım olarak kabul etmekteyiz.

4 TBMM Tutanak Dergisi, 29.12.2005, Cilt:107,
Web: http://www.tbmm.gov.tr/tutanak/donem22/yil4/bas/b046m.htin
5 HARRINGTON Victoria, MAYHEYV Pat., 2001, Mobile Phone Theft, s. 33

Cep telefonu hırsızlıklarıyla ilgili bu çalışma adli dosyalar üzerinde yapılan ilk çalışmadır. Türkiye\\\′de cep telefonu hırsızlıklarıyla ilgili benzer bir çalışma bulunmamaktadır. Cep telefonu hırsızlıklarıyla ilgili İngiltere\\\′de yapılmış olan bir araştırma bulunmaktadır. İngiltere İçişleri Bakanlığı tarafından yaptırılan bu araştırma, anket metoduyla toplanan verilerle birlikte bazı polis birimlerinden elde edilen kayıtlara dayanmaktadır.

Bu çalışma resmi evraka dayanmakta, soruşturmadan kovuşturmanın sonuçlanmasına kadar adli dosyalar incelenmektedir. Çalışmamızda, adli dosyalardan elde edilen bulgular değerlendirilerek sonuçları ortaya koyulmakta, konuyla ilgisi ölçüsünde örnek olaylara yer verilmekte, teknik sorunlar ile failinin bulunmasına yönelik yürütülen soruşturmaların başarılı ve başarısız yönleri ele alınmaktadır. Davalarının beraatla sonuçlanmasına etki eden sebepler, cep telefonu hırsızlığının artmasına etki eden sebepler ile sorunun çözümüne yönelik neler yapılabileceğinin mesele olarak ortaya koyulması amaçlanmaktadır.

Bu arada, 5392 Sayılı Telsiz Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hükümleriyle ilgili T.K.\\\′nun uygulama süreci ve bazı beklentiler ele alınmaktadır.


İÇİNDEKİLER


BİRİNCİ BÖLÜM

GİRİŞ VE AMAÇ-1


1. -GİRİŞ-1
2. -AMAÇ-2


İKİNCİ BÖLÜM
GENEL BİLGİLER-5


1. -CEP TELEFONU HAKKINDA GENEL BİLGİLER-5
1. 1. -Cep Telefonunun Tarihçesi-5
1. 2. -Cep Telefonu Tanımı-6
1. 3. -Dünyada Cep Telefonu Kullanımı-6
1. 4. -Türkiyede Cep Telefonu Kullanımı-7
1. 5. -Cep Telefonunun Yurda Girişi-8
1. 6. -Avrupa Ülkelerinde Cep Telefonu Hırsızlığı-10
1. 7. -Türkiyede Cep Telefonu Kaçakçılığı-11
1. 8. -Türkiyede Cep Telefonu Hırsızlıkları veÇözüm Arayışları-11
2. -TEKNİK TERİMLER VE YASAL DÜZENLEMELER-15
2. 1. -GSM Nedir?-15
2. 2. -Telsiz Kanunundaki Terimler-16
2. 2. 1. -Genel Olarak-16
2. 2. 2. -EIR -Cihaz Kod Kaydedicisi--16
2. 2. 3. -CEIR -Merkezi Cihaz Kod Kaydedicisi--17
2. 2. 4. -IMEI Numarası Tanımı ve Özellikleri-17
2. 2. 5. -IMEI ve IMEISV Numaralarının Sıralanış Biçimleri-20
2. 2. 6. -Eski ve Yeni IMEI Standartları-21
2. 2. 7. -IMSI -Uluslararası Mobil Abone Kod- Numarası-21
2. 3. -Telsiz Kanundaki Düzenlemeler-22
2. 3. 1. -Cihazlar ve SIM Kartların Denetimi-22
2. 3. 2. -Abonelikler ile Yazılımların Kontrolü-23
2. 3. 3. -GSM İşletmelerine Getirilen Yükümlülükler-23
2. 3. 4. -Telekomünikasyon Kurumunun Etkinliği-24
2. 3. 5. -Yeni Suç Tipleri ve Cezalar-24
2. 4. -Telekomünikasyon Kurumunun Uygulamaları-26
3. -HIRSIZLIK SUÇU VE MÜLKİYETE İLİŞKİN BİLGİLER-28
3. 1. -Genel Olarak-28
3. 2. -Cep Telefonu Hırsızlığına Uygulanabilen Ceza Hükümleri-28
3. 2. 1. -Basit Hırsızlık-28
3. 2. 2. -Nitelikli Hırsızlık-29
3. 2. 3. -Kullanma Hırsızlığı-30
3. 3. -Cep Telefonu Hırsızlığına Yakınlığı Bulunan Suçlar-30
3. 4. -Cezaya Etki Eden Sebepler-31
3. 4. 1. -Suç Eşyasının İadesi-31
3. 4. 2. -Malın Değerinin Azlığı-31
3. 4. 3. -Suçun Gece Vakti İşlenmesi-31
3. 4. 4. -Zorunluluk Hali-31
3. 4. 5. -Daha Az Cezayı Gerektiren Haller-32
3. 5. -Mülkiyet ve Zilyetliğe İlişkin Medeni Kanundaki Hükümler-32


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
MATERYAL VE METOD-35



DÖRDÜNCÜ BÖLÜM

BULGULAR-37


1. -SORUŞTURMA-37
1. 1. -Evraka İlişkin Bulgular-37
1. 1. 1. -Yıllara Göre Evrak Sayısı-38
1. 1. 2. -Yetkisizlik Kararları-39
1. 1. 3. -Görevsizlik Kararları-39
1. 1. 4. -Birleştirme Kararları-39
1. 1. 5. -Faili Meçhul Olay Sayısı-40
1. 1. 6. -Takipsizlik Kararları-41
1. 1. 7. -İddianameler-41
1. 1. 8. -Başka Savcılıkların Gönderdiği Talimat İşlemleri-41
1. 2. -Soruşturma, Mağdur ve Olaya İlişkin Bulgular-42
1. 2. 1. -Soruşturmanın Başlama Şekli-42
1. 2. 2. -Şikayetin Yapıldığı Makamlar-42
1. 2. 3. -Şikayetin İçeriği-44
1. 2. 4. -Adliyeye Yansıyan İlk Cep Telefonu Hırsızlığı-45
1. 2. 5. -Olayla Şikayet Tarihi Arasında Geçen Süre-46
1. 2. 6. -Soruşturmaya Ayrılan Süre-46
1. 2. 7. -Şikayet Biçimine Göre Soruşturmaya Ayrılan Süre-47
1. 2. 8. -Mağdurların Yaşı-48
1. 2. 9. -Mağdurların Cinsiyeti-52
1. 2. 10. -Mağdur ile Fail Arasındaki İlişki-53
1. 2. 11. -Olayın Meydana Geldiği Mekanlar-54
1. 2. 12. -Şikayetten Vazgeçme ve Sebepleri-54
1. 3. -Cihaza İlişkin Bulgular-56
1. 3. 1. -Genel Olarak-56
1. 3. 2. -Mülkiyetin Belgelendirilmesi-57
1. 3. 3. -Cihaz Kimliğinin Saptanması-58
1. 3. 4. -Mağdurların Cihaz Edinme Şekli-58
1. 3. 5. -Mağdurun Kullandığı Cihazlar Kime Aittir-60
1. 3. 6. -Mağdurlarda Kayıtlı Cihaz Kullanımı-61
1. 3. 7. -Cihaz Sayısının Tek veya Çokluğu-61
1. 3. 8. -Cihazların Marka ve Modelleri-61
1. 3. 9. -Belgeyle İkinci El Cihaz Satın Alma Durumu-63
1. 3. 10. -Cihazın Değeri-63
1. 3. 11. -Cihazlar Kimlerde Ele Geçti-64
1. 3. 12. -Cihazların Kurumdan Sorgulanması-64
1. 3. 13. -Cihazların Uluslararası Numaralandırma Planından Sorgulanması-65
1. 4. -Şebekeler, Abonelik ve Diğer Bulgular-66
1. 4. 1. -Şebekelerden Bilgi Almaya Yönelik Yazışmalar-66
1. 4. 2. -GSM Şirketlerinden Bilgi Alma Süresi-68
1. 4. 3. -İletişim Kayıtlarına Göre Şikayet ve Kararların Niteliği-68
1. 4. 4. -Şüphelinin Bizzat Kendi SIM Kartını Kullanma Durumu-69
1. 4. 5. -Cihaza El Koyma ve İade-70
1. 4. 6. -Cihaz İçindeki SIM Kartın Akıbeti-71
1. 4. 7. -Abone Hattını Kullanan Kişiye Ulaşılması-72
1. 4. 8. -Olay Sırasında Failin Bulunduğu Yerin Saptanması-73
1. 4. 9. -El Koyulan Cihazların Mağdura İadesi-73
1. 4. 10. -İfadesine Başvurulan Kişi Sayısı-74
1. 4. 11. -Başka Savcılıklara Gönderilen Talimatlar-75
1. 4. 12. -Cihazlara Takılan SIM Kart Sayısı-76
1. 4. 13. -Takipsizlik Sebepleri-76
1. 4. 14. -Takipsizlik Kararlarına İtiraz-77
2. -KOVUŞTURMA-77
2. 1. -Genel Olarak-77
2. 2. -Suç Türleri-78
2. 3. -Sanıkların Mahkemelere Göre Dağılımı -78
2. 4. -Sanıkların Yaşı-78
2. 4. 1. -Hırsızlık Suçunda-80
2. 4. 2. -Hırsızlık Malı Almak Kullanmak Suçunda-80
2. 5. -Sanıkların Cinsiyeti-81
2. 6. -Sanıkların İş veya Mesleği-82
2. 7. -Sanıkların Sabıkalı Olup Olmadıkları-83
2. 8. -Sanıkların Tabiiyeti-84
2. 9. -Sanıkların Suçlandığı Ceza Maddeleri-84
2. 10. -Suça İştirak ve Teşebbüs-84
2. 11. -Kovuşturmaya Ayrılan Süre-85
2. 12. -Yargılamada Görevli Mahkemenin Değişmesi-87
2. 13. -Dinlenen Tanık ve Mahkumiyet Durumu-88
2. 14. -Dinlenen Tanık Sayısı-88
2. 15. -Sanıklara Müdafii ve Vekil Atanması-89
2. 16. -Davaya Müdahale-89
2. 17. -Sanıkların Savunma Biçimleri-90
2. 18. -Kovuşturmayı Sonuçlandıran Kararlar-91
2. 19. -Mahkumiyet Kararların Niteliği-92
2. 20. -Yargılama Masrafları-93


BEŞİNCİ BÖLÜM

TARTIŞMA, SONUÇ VE ÖNERİLER-95


1. -TARTIŞMA-95
1. 1. -Delil Tespiti ve İspat Sorunu-95
1. 2. -Sım Kartlarla İlgili Bazı Teknik Konular-103
1. 3. -Imeı Numarası ve Son Rakamın Özelliği-105
1. 4. -Suçun Tespitindeki Delillere Yabancılık-106
1. 5. -Bilirkişi İhtiyaçları-107
1. 6. -Eylem Sonrası Mağdur ve Failin Davranışları-107
1. 7. -Cep Telefonlarının Çalışma Şekli, Yer Saptama ve İzleme-107
1. 8. -Cep Telefonu Hırsızlığında Artış Sebebi-109
1. 9. -Altyapının Soruşturmalara Etkisi-110
1. 10. -Aboneliklerde Sahte Belge Kullanımı-115
1. 11. -Cep Telefonu Hırsızlığı Zirveye Ulaştı mı?-115
1. 12. -Bulguların Sokaktaki Hırsızlık AçısındanDeğerlendirilmesi-117
1. 13. -Genel Tartışma-119
2. -SONUÇ-132
3. -ÖNERİLER-134
4. -MESAJ KAYNAĞININ -SENDER ID- TESPİTİ-137

KAYNAKLAR-141

EKLER-149


OLAY İNCELEMESİ-149

1. -İletişim Kayıtlarının Uygun Zamanda İstenmesi-149
2. -Telefon Cihazının İadesi-150
3. -Cihazın Yurt İçinde Kullanılmama İhtimali-150
4. -Mağdurun Anlatımı ve Delillerin Tartışılması-151
5. -Mağdur ve Sanığın Anlaşması ve Soruşturmaya Etkisi-152
6. -Eski Olaylarda IMEI Numarasının Bilinmediği-152
7. -Şikayetten Vazgeçme Nedeniyle Takipsizlik-153
8. -İthaline İzin Verilmeyen Cihaz-153
9. -Hırsızlığın Tanıkla Doğrulanması-153
10. -Suçun Nitelendirilmesi-153
11. -Cihazı Elinden Alınanın Durumu-154
12. -Buldum Şeklindeki Savunmaların Aksini İspatlama Güçlüğü-154
13. -Soruşturmada Delil Taktiri -155
14. -İletişimin Tespitindeki Gecikmenin Soruşturmaya Etkisi-155
15. -Kovuşturmada Delil Taktiri ve Ölçüsü-155
16. -Davalara Gösterilen İlgi-156
17. -Emniyeti Suiistimal Suçunun Oluşması-157
18. -Resen Yapılmış Soruşturma ve Olayın Kaçakçılık Boyutu-157
19. -Cihazın Şikayetçiye İadesinin Sakıncalı Olması-158
20. -Cihazın IMEI Numarasının Değiştirilmiş Olması-159

ÖRNEK OLAYLAR-160

YARGITAY KARARLARI-167

TELSİZ KANUNU-189



TABLOLAR LİSTESİ

Tablo 1-Avrupada Cep Telefonu Hırsızlığı Sayısı-10
Tablo 2-IMEI Numarası Bileşenleri ve Açılımı-18
Tablo 3-IMEI Numarası Onay Kodunun Hesaplanması-19
Tablo 4-Üretici Kodları-20
Tablo 5-IMEI Numarası Bileşenleri-20
Tablo 6-2003 Yılı Öncesi IMEI Numarası Biçimi-21
Tablo 7-1. 1. 2003-1. 4. 2004 Tarihler Arasındaki IMEI Biçimi-21
Tablo 8 -1. 4. 2004 Tarihinden Sonra IMEI Numarası Biçimi-21
Tablo 9-Uluslararası Abone Kodu -IMSI- Biçimi-22
Tablo 10-Evrak Sayısındaki Artış-38
Tablo 11-Faili Meçhul Suç Dosyaları-40
Tablo 12-Başvuru Makamları-43
Tablo 13-Şikayet İçeriğinin Dağılımı-44
Tablo 14-Şikayetin Yapılma Süresi-46
Tablo 15-Soruşturmaya Ayrılan Süre-47
Tablo 16-Şikayete Göre Ortalama Soruşturma Süresi-47
Tablo 17-Mağdurların Yaş Grafiği-48
Tablo 18-Mağdur Yaşlarının Dağılımı-49
Tablo 19-Yıllara Göre Mağdur Yaşları-50
Tablo 20-Yaş Gruplarına Göre Çalınma Kaybolma Oranı-51
Tablo 21-Olay Mekanları-54
Tablo 22-Şikayetten Vazgeçme Sebepleri ve Oranları-55
Tablo 23-Cihaz Numarasının Belirlenme Durumu-58
Tablo 24-Mağdurun Cihazı Temin Etme Şekli-59
Tablo 25-Cihazın Kime Ait Olduğu-60
Tablo 26-Cihaz Markalarının Dağılımı-62
Tablo 27-Cihaz Modellerinin Dağılımı-62
Tablo 28-Cihazların Kimde Ele Geçtiği-64
Tablo 29-Cihazların Kurumdan Sorgulanması Sonuçları-64
Tablo 30-Şebekelerle Yazışma Durumu-66
Tablo 31-Şebekelerden Cihazla İlgili Tespit Durumu-67
Tablo 32-3 GSM Şebekesinden Alınan Bilgi Durumu-67
Tablo 33-Şüphelinin SIM Kartını Bizzat Kullanma Durumu-69
Tablo 34-Cihazla Birlikte SIM Kartın da Götürülüp Götürülmediği-71
Tablo 35-Şikayet İçeriğine Göre Cihazların İadesi-74
Tablo 36-İfade Sayıları-74
Tablo 37-Şikayete Göre Alınan İfade Durumu-75
Tablo 38-Takipsizlik Sebeplerinin Dağılımı-76
Tablo 39-Suçların Sanık Yaşlarına Göre Dağılımı-79
Tablo 40-2003 Yılı Ülke Geneli Hırsızlık Davalarında Sanık Yaşları-79
Tablo 41-Hırsızlık Suçunda Sanıkların Yaş Dağılımı-80
Tablo 42-Hırsızlık Malı Almak Suçunda Sanıkların Yaş Dağılımı-80
Tablo 43-2003 Yılı Hırsızlık Davalarında Yaş-Cinsiyet Dağılımı-82
Tablo 44-Sanıkların İş veya Meslek Durumu-83
Tablo 45-Sanıkların Suçlandığı Ceza Maddeleri-84
Tablo 46-Kovuşturmaya Ayrılan Süre-86
Tablo 47-Tanık Miktarı - Mahkumiyet Durumu-88
Tablo 48-Tanık Sayısının Mahkemelere Göre Dağılımı-89
Tablo 49-Sanıkların Savunma Biçimleri-90
Tablo 50-Suçlara Göre Karar Dağılımı ve Oranları-91
Tablo 51-Kararların Dağılımı ve Oranları-92
Tablo 52-Mahkumiyet Kararları ve Cezalar-92



RESİMLER LİSTESİ

Resim 1 İlk Cep Telefonu ve Mucidi-5
Resim 2 Piyasadaki İlk Cep Telefonu-5
Resim 3 İştirak -Hazırlık Aşaması--85
Resim 4 İştirak -Uygulama Aşaması--85


ŞEKİLLER LİSTESİ

Şekil 1 Önerilen Model-135