Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (50)      Mart (140)      Şubat (116)      Ocak (138)

Bilişim Suçları ve Bilişim Yoluyla İşlenen Suçlar

Bilişim Suçları ve Bilişim Yoluyla İşlenen Suçlar



Sayfa Sayısı
:  
479
Kitap Ölçüleri
:  
16x24
Basım Yılı
:  
2015
ISBN NO
:  
9786051466323

75,00 TL

Bu ürün şu anda stoklarımızda yok!
Yazarın diğer ürünlerine gözatmanızı tavsiye ederiz...









 

-Soruşturma ve Kovuşturma Yöntemleri-

Uygulamada Karşılaşılan olay Tipleri
Olayların Hukuki Nitelemesi
Soruşturma Usulü 
- Hangi Delillerin Toplanması Gerektiği
- Nereye Müzekkere Yazılacağı Hususu
Müzekkere, Takipsizlik, İddianame ve Gerekçeli Karar Örnekleri
Yargıtay Kararları

Uygulamada gerek savcılık, gerekse ceza mahkemeleri açısından bilişim suçları alanında, suçun nitelendirilmesi ve toplanacak delillerin neler olduğu hususunda büyük bir boşluk bulunmaktadır. Özellikle yer yer bilgisayar teknolojisine ilişkin teknik bilgiyi gerektiren bu alanda, Cumhuriyet savcılarımıza ve ceza hâkimlerimize yol gösterici nitelikte bir eser bulunmamaktadır. Uygulamadaki eserler incelendiğinde konu anlatımı ve Yargıtay kararlarından ibaret oldukları anlaşılmaktadır. Ancak uygulamacı konumunda olan Cumhuriyet savcıları ve hâkimler açısından uygulamada hangi tip olayların geldiği, hangi olayların hangi suça vücut verdiği, hangi olaylarda hangi delillerin toplanması gerektiği ve nerelere hangi yazışmaların yapılması gerektiği hususunda rehber niteliğinde bir eser bulunmadığından, elinizdeki eserin yazılması ihtiyacı hasıl olmuştur. 
Bu eserde, bilişim alanındaki suçlar mevzuatı, konu anlatımı ve Yargıtay içtihatları ile birlikte ele alındıktan sonra, uygulamada olayların ne şekilde savcılığa intikal ettiği, bu olaylar üzerine hangi delillerin toplanması gerektiği ve hangi yazışmaların yapılması gerektiği sırasıyla anlatılmıştır. 
Yazışma kısmı da tamamlandıktan sonra konuya ilişkin iddianame ve gerekçeli mahkeme kararı örnekleri verilmiştir. 
Büyük bir emek ve zaman harcanarak ortaya çıkan bu eserin tüm okuyuculara faydalı olmasını dileriz.

  • BİRİNCİ BÖLÜM
  •  
  • TÜRK CEZA KUNUNU’NDA
  • DÜZENLENEN BİLİŞİM SUÇLARI
  •  
  • BİRİNCİ KISIM
  • BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME
  • (TCK m. 243)
  •  
  • I -MEVZUAT-3
  • II -SUÇUN KONUSU-3
  • III -SUÇLA KORUNMASI AMAÇLANAN HUKUKSAL YARAR-4
  • IV -SUÇUN UNSURLARI-4
  • A) -SUÇUN MADDİ UNSURU-4
  • B) -SUÇUN MANEVİ UNSURU-5
  • V -SUÇUN FAİLİ ve MAĞDURU-5
  • VI -SUÇA İŞTİRAK, TEŞEBBÜS ve İÇTİMA-5
  • VII -SUÇLA İLGİLİ DİĞER HUSUSLAR-6
  • A) -GÖREVLİ ve YETKİLİ MAHKEME-6
  • B) -SUÇUN YAPTIRIMI-6
  • C) -SUÇUN SORUŞTURULMASI ve KOVUŞTURULMASI-6
  • VIII YARGITAY KARARLARI-6
  • --İnternet yoluyla şirket hesabına izinsiz girilmesi -6
  • --Bilişim sistemine girme -6
  • --Bilişim sistemine girme-Eksik araştırma-7
  • --Bilişim sistemine izinsiz girme-Mahkumiyete sevk -8
  • --İnternet yoluyla şirket hesabına izinsiz girilmesi -9
  • IX -BİLİŞİM SİSTEMİNE GİRME SUÇUNDA SORUŞTURMA ve KOVUŞTURMA USULÜ-9
  • A)-OLAY ÜZERİNDEN SORUŞTURMA AŞAMASINDA DİKAT EDİLECEK HUSUSLAR-9
  • 1. -Örnek Olay -9
  • 2. -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-10
  • 3. -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-10
  • 4. -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-11
  • B) -MÜZEKKERE ÖRNEKLERİ-13
  • 1. -Başkasına Ait MSN Adresinin Hacklenmesi Suretiyle 3. Kişilerden Kontür Talebinde Bulunan Kişinin Tespiti-13
  • 2. -Bilişim sistemine hukuka aykırı şekilde giren kişinin kim olduğunun tespit edilmesi-13
  • 3. -Mynet şirketinden IP nosu kullanıcı açık kimlik ve adresinin sorulması-14
  • 4. -TR Alan Adları Yönetiminin Tespitine İlişkin Müzekkere-14
  • C) -İDDİANAME ÖRNEĞİ-15
  • D) -GEREKÇELİ MAHKEME KARARI ÖRNEĞİ-16
  •  
  • İKİNCİ KISIM
  • SİSTEMİ ENGELLEME, BOZMA,
  • VERİLERİ YOK ETME VEYA DEĞİŞTİRME
  • (TCK m. 244)
  •  
  • I -MEVZUAT-19
  • II -SUÇUN KONUSU-19
  • III -SUÇLA KORUNMASI AMAÇLANAN HUKUKSAL YARAR-19
  • IV -SUÇUN UNSURLARI-20
  • A) -SUÇUN MADDİ UNSURU-20
  • B) -SUÇUN MANEVİ UNSURU-20
  • V -SUÇUN NİTELİKLİ HALİ-21
  • VI -SUÇUN FAİLİ ve MAĞDURU-21
  • VII -SUÇA İŞTİRAK, TEŞEBBÜS ve İÇTİMA-21
  • VIII SUÇLA İLGİLİ DİĞER HUSUSLAR-21
  • A) -GÖREVLİ ve YETKİLİ MAHKEME-21
  • B) -SUÇUN YAPTIRIMI-21
  • C) -SUÇUN SORUŞTURULMASI ve KOVUŞTURULMASI-21
  • IX -YARGITAY KARARLARI-21
  • --Bilişim Sistemine Girildikten Sonra, Banka Üzerindeki Hesapta Bulunan ve Parayı Temsil Eden Verileri Önceden Açılan Hesaba Göndermek -21
  • --Siteye kendi yazdığı metni koymak-TCK 244/1 olur-36
  • --E-posta ve facebook hesabını ele geçirmek, yazışmalar yapmak-TCK 244/2-37
  • --E-posta hesabına girip şifre değiştirmek-244/2 -37
  • --Facebook şifresini değiştirme-37
  • --Şirkete ait web sitesindeki veri tabanınındaki ilanlara erişip izinsiz olarak kendisine ait internet sitesine gönderip kullanarak üzerine atılı bilişim sistemindeki verileri başka yere göndermek ve kullanmak-244/2-37
  • --Şirkete ait verileri kendi bilgisayarına ve Cd’ye kopyalamak-TCK 244/2 Olur-38
  • --Mail adresinin şifresini değiştirip maili kullanmak-244/2-39
  • --Mail adresinin şifresini değiştirmek-39
  • --Katılanın bilgisayarındaki programdan başkasına kontör yollamak-TCK 244/1-2 ve 4. Maddelerinde Belirtilen Suç Oluşmaz-40
  • --ATM cihazına kart bilgilerini kopyalamak için sistem kurmak-40
  • --Akaryakıt istasyonunda pompa ile otomasyon sistemi arasındaki bağlantıyı devre dışı bırakarak değişik zamanlarda harici satış yapmak-40
  • --Başka Suçtan da Ceza Verilmesi Gerekir-40
  • --Eksik araştırma ile ilgili kararlar-42
  • --Şikayetçinin kredi kartı bilgilerini mail order yoluyla kullanıp bedel ödemek- TCK244/4 olmaz-44
  • --Emniyetin sitesine girip işleyişini bozma-TCK 244/1, 3 Olur-45
  • --İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün internet sitesine girip onun adına tercihler yapmak-TCK 244/2, 3 Olur-45
  • --SGK’nun bilişim sistemi-244/3-45
  • --Sistemden notlarını yükseltmek-46-
  • --Eczane şifresiyle SGK sistemindeki reçete bilgilerini silme -46
  • --Katılanın şifresiyle ÖSYM sisteminden tercih yapmak-46
  • --Emniyetin sistemindeki haciz şerhini kaldırmak-46
  • --Liman Başkanlığındaki veri sistemine girerek denetim yapılmış gibi giriş yapmak-46
  • --Ders Notlarının Bilgisayar Ortamında Değiştirilmesi-47
  • --Mail Order Yöntemiyle Alışveriş Yapılması-765 Sayılı TCK-47
  • --Dolandırıcılık Suçu ve Bilişim Suçu-48
  • --E-Posta Yoluyla Virüs Gönderilmesi ve Bilgisayar Sistemine Zarar Verilmesi-49
  • X -SUÇUN SORUŞTURULMASI ve KOVUŞTURULMASI USULÜ-52
  • A) -OLAY ÜZERİNDEN SORUŞTURMA AŞAMASINDA DİKAT EDİLECEK HUSUSLAR-52
  • 1. -Örnek Olay -52
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-52
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-52-
  • c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-53
  • 2. -Örnek Olay-54
  • Facebook Adresi Kullanılarak Sistemi Engelleme ve Bozma-54
  • 3. -Örnek Olay -55
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-55
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-55
  • c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon-56
  • 4. -Örnek Olay-57
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-57-
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-57
  • c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-58
  • 5. -Örnek Olay-59
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-59
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-60
  • c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-60
  • 6. -Örnek Olay-62
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-63
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-63
  • c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-63
  • 7. -Örnek Olay -65
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-65
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-65
  • c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-65
  • 8. -Örnek Olay-66
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-66
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-66
  • c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-67
  • 9. -Örnek Olay-68
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-68
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-69
  • c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-69
  • 10. -Örnek Olay-70
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-70
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-71-
  • c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-71
  • B) -MÜZEKERE ÖRNEKLERİ-73
  • 1. -Genel Müzekkere Şablonları-73
  • 2. -Şifre Kırılmasına İlişkin Müzekkere Örneği-81
  • 3. -MSN Adresini Kırma Müzekkeresi-82
  • 4. -My Nett şirketinden IP nosu kullanıcı açık kimlik ve adresinin sorulması-83
  • 5. -Bir bilişim sisteminin işleyişini engelleyen kişinin tespiti-84
  • 6. -TR alan adları yönetiminin tespitine ilişkin müzekere-84
  • C) -TAKİPSİZLİK KARARI ÖRNEKLERİ-85
  • Örnek 1: -85
  • Örnek 2: -86
  • D) -İDDİANAME ÖRNEKLERİ-86
  • Örnek 1: -86
  • Örnek 2: -87
  • E) -GEREKÇELİ KARAR ÖRNEKLERİ-88
  • Örnek 1: -88
  • Örnek 2: -90
  •  
  • ÜÇÜNCÜ KISIM
  • BANKA veya KREDİ
  • KARTLARININ KÖTÜYE KULLANILMASI
  • (TCK m. 245)
  •  
  • I -MEVZUAT-93
  • II -SUÇUN KONUSU-94
  • III -SUÇLA KORUNMASI AMAÇLANAN HUKUKSAL YARAR-94
  • IV -SUÇUN UNSURLARI-94
  • A) -SUÇUN MADDİ UNSURU-94
  • B) -SUÇUN MANEVİ UNSURU-95
  • V -SUÇUN FAİLİ ve MAĞDURU-95
  • VI -SUÇLA İLGİLİ DİĞER HUSUSLAR-96
  • A) -GÖREVLİ ve YETKİLİ MAHKEME-96
  • B) -SUÇUN YAPTIRIMI-96
  • C) -SUÇUN SORUŞTURULMASI ve KOVUŞTURULMASI-96
  • VII -YARGITAY KARARLARI-96
  • --Ölen annenin SSK maaşının bankadan alınması-nitelikli dolandırıcılık -96
  • --Annesinin ölümünden sonra annesine ait emekli maaşını bankamatik kartı ile ATM'den çekme şeklindeki eylem-96
  • --ATM''den kredi kartı çalmak kartın ATM'ye sıkışması hırsızlık suçu-97
  • --Tek suç -TCK 245/1 olur -98
  • --Katılanın sanıktan yardım talebi ile katılana ait banka kartından çekilen paranın çalınması-99
  • --Sahte sürücü belgesi ile kredi kartı sözleşmesi imzalamak-100
  • --Birden fazla kredi kartının ele geçirilmesi-101
  • --Kredi kartının birden fazla kullanımı-101
  • --Mükerrer cezalandırma-102
  • --Sahte kimlikle yapılan kredi kartı başvurusu-103
  • --Sahte isimle kredi kartı sözleşmesi imzalanmasına teşebbüs-103
  • --Hırsızlık- bileşik suç malın değerinin azlığı banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması-103
  • --Birden fazla bankaya ait olduğu tespit olunan sahte kredi kartları-116
  • --Kopyalanmış banka veya kredi kartı -kartın kullanılıp kullanılmadığı-117
  • --Sanığın haksız bir şekilde ele geçirdiği katılana ait kimlik kartı bilgileri ile düzenlediği sahte nüfus cüzdanını kullanarak değişik zamanlarda iki banka şubesinde vadesiz hesap açtırıp bu bankalardan hesap cüzdanı alması- Resmi evrakta sahtecilik-117
  • --Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması-dolandırıcılık-evrakta sahtecilik-117
  • --Bir kişiye ait birden fazla kredi kartının kullanılması-banka ve kredi kartının kötüye kullanılması suçunun kart sayısınca oluşacağı-120
  • --Kredi kartının kötüye kullanılması bağımsız suç-121
  • --Manyetik şerit bilgileri ve şifrelerinin hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi-121
  • --Kartın hukuka aykırı olarak ele geçirilmesi-122
  • --Mail/Order yöntemi-122
  • --Bankanın temyiz talebinin reddi-123
  • --Bankanın katılan sıfatı- Uygulama hataları-123
  • --TCK 168 Uygulamaları-123
  • --Başka suç olur-125
  • --TCK 43 Uygulamaları-125
  • --Eksik araştırma ile ilgili kararlar-125
  • --Telefona kontör yüklenmesi-135
  • --Pos cihazı-135
  • --Rızaya dayalı kullanılıp kullanılmadığı-136
  • --TCK 245/2 Olur-136
  • --5464 sayılı Yasa-136
  • VIII SUÇUN SORUŞTURULMASI ve KOVUŞTURULMASI USULÜ-137
  • A) -OLAY ÜZERİNDEN SORUŞTURMA AŞAMASINDA DİKAT EDİLECEK HUSUSLAR-137
  • 1. -Örnek Olay -137
  • -Başkasına ait nüfus cüzdanı ile bankadan kredi kartı talebinde bulunma eylemi-137
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-137
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-137
  • c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-138
  • 2. -Örnek Olaylar-139
  • -Unutulan bankamatik kartından para çekme -139
  • Olay 1: -139
  • Olay 2: -139
  • a) Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-140
  • b) Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-140
  • c) Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-141
  • 3. -Örnek Olaylar-141
  • Olay 1: -141
  • Olay 2: -141
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-142
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-142
  • c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-143
  • 4. -Örnek Olay-144
  • -Kredi kartının sahte nüfus cüzdanı ile alınıp kullanılması resmi evrakta sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık-144
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-145
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-145
  • d) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-146
  • 5. -Örnek Olay-148
  • -Başkasına ait kredi kartının izinsiz olarak İnternet üzerinden kullanılması -148
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-148
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-149
  • d)-Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-149
  • 6. -Örnek Olaylar-152
  • Olay 1-152
  • Banka kartının özel düzenek sayesinde ele geçirilmesi-152
  • Olay 2-152
  • ATM'den mağdurun kartını sıkıştırıp almaya çalışmak -152
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-152
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-152
  • c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-154
  • 7. -Örnek Olay-156
  • -Son kullanma tarihi ve güvenlik numarası bilgilerini mail order sistemiyle kullanarak bir mağazadan alışveriş yapmak-156
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-156
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-156
  • c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-157
  • C) -BANKA VEYA KREDİ KARTLARININ KÖTÜYE KULLANILMASI SUÇUNA İLİŞKİN MÜZEKERE ÖRNEKLERİ -157
  • 1. -Sahte Kredi Kartı İle İlgili Müzekkere Örneği-157
  • 2. -Kredi Kartının İzinsiz Alışverişte Kullanılmasına İlişkin Müzekkere-158
  • 3. -Sahte Olarak Çıkartılan Kredi Kartı Soruşturmasına İlişkin Müzekkere-158
  • 4. -Banka veya Kredi Kartı Harcama Bilgileri-159
  • 5. -Kredi Kartı Bilgilerinin İstenmesine İlişkin Müzekkere-159
  • 6. -Nick. tr Yönetiminin Tespitine İlişkin Müzekkere-160
  • 7. -IP Kullanıcısının Tespitine İlişkin Müzekkere-160
  • 8. -Başkasına Ait Kimlik Bilgileri İle Yapılan Kredi Kartı Müracaatı Müzekkere Örneği-161
  • 9. -İnternet Üzerinden Kredi Kartı Dolandırıcılığı Şablonu-162
  • 10. Kopyalanmış Kredi Kartının Kullanılması İle İlgili Müzekkere -162
  • 11. -Kredi Kartı Bilgileri İle İnternet Üzerinden Alışveriş İle İlgili Müzekkere Örneği-163
  • 12. -Kredi Kartı Kopyalama Yöntemi İle Dolandırıcılık İle İlgili Müzekkere Örneği-164
  • 13. -Kredi Kartından Harcama Yapılması Müzekkere Örneği-165
  • 14. -Mail Order Yöntemi İle Dolandırıcılık İle İlgili Müzekkere Örneği-165
  • 15. -Mail Order Yöntemi İle Kredi Kartının Kötüye Kullanılması İle İlgili Müzekkere Örneği-166
  • 16. -Nitelikli İnteraktif Dolandırıcılık İle İlgili Müzekkere Örneği-167
  • 17. -Sahte Kimlikle Kredi Kartı Müracaatı İle İlgili Müzekkere Örneği-168
  • 18. -Başkasına Ait Bankamatik Kartıyla Bankamatikten Para Çeken Kişinin Tespiti-169
  • 19. -Başkasına Ait Kredi Kartı Bilgileri İle İnternet Üzerinden Sipariş Verilmek Suretiyle Alış Veriş Yapmak-170
  • 20. -Başkasına Ait Kredi Kartı Bilgileri İle İnternet Üzerinden Alış Veriş Yapılması -170
  • Başkasına Ait Kredi Kartı Bilgileri İle İnternet Üzerinden Alış Veriş Yapılması-171
  • Başkasına Ait Kredi Kartı Bilgileri İle İnternet Üzerinden Alış Veriş Yapılması-172
  • 21. -Başkasına Ait Kredi Kartı Bilgileriyle İnternet Üzerinden Kontör Alan Kişinin Tespiti -173
  • 22. -Google Şirketinden IP Nosu Kullanıcı Açık Kimlik ve Adresinin Sorulması-174
  • 23. -Ip Nosunun Tespiti-175
  • 24. -Ip Nosunun Tespiti-175
  • 25. -Ip Nosunun Tespiti-176
  • 26. Kredi Kartının Kötüye Kullanılması-176
  • 27. Pos Cihazından Sahte Kimlikle Alışveriş Yapan Kişinin Tespit Edilmesi-177
  • 28. Genel Müzekkere Şablonları-178
  • D) -TAKİPSİZLİK KARARI ÖRNEKLERİ-184
  • İnternet Cafe İşleticisi-184
  • E) -İDDİANAME ÖRNEKLERİ-184
  • Örnek 1: (245/1)-184
  • Örnek 2: (245/2)-185
  • F) -GEREKÇELİ KARAR ÖRNEKLERİ-186
  • Örnek 1: -186
  • Örnek 2: -187
  •  
  •  
  • İKİNCİ BÖLÜM
  •  
  • BİLİŞİM YOLUYLA İŞLENEN SUÇLAR
  •  
  • BİRİNCİ KISIM
  • HAKARET
  • (TCK m. 125 vd. )
  •  
  • I -MEVZUAT -191
  • II -YARGITAY KARARLARI-192
  • III -BİLİŞİM YOLUYLA İŞLENEN HAKARET SUÇLARINDA SORUŞTURMA ve KOVUŞTURMA USULÜ-194
  • A) -OLAY ÜZERİNDEN SORUŞTURMA AŞAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-194
  • 1. -Olaylar-194
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-195
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-195
  • c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-196
  • 2. -Olay-198
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-198
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-199
  • c) -Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-200
  • B) -BİLİŞİM YOLUYLA HAKARETE İLİŞKİN MÜZEKERE ÖRNEKLERİ-201
  • 1. -Genel Müzekkere -201
  • 2. -İçerisinde Suç Unsuru Bulunan E-Maillerin Göndericisinin Tespiti-202
  • 3. -Ip nosunun Tespiti-202
  • 4. -Yayın Üzerinden Hakaret -203
  • İKİNCİ KISIM
  • HABERLEŞMENİN GİZLİLİĞİNİ İHLAL
  • (TCK m. 132)
  •  
  • I -MEVZUAT-205
  • II -YARGITAY KARARLARI-206
  • --Kişinin hukuka aykırı elde edilen fotoğrafları ile ses kaydının mahkemede delil olarak gösterilmesi -206
  • --Telsizinin frekansının, emniyet tarafından asayiş için kullanılan frekansa ayarlanması -208
  • III -BİLİŞİM YOLUYLA İŞLENEN HABERLEŞMENİN GİZLİLİĞİNİ İHAL SUÇLARINDA SORUŞTURMA ve KOVUŞTURMA USULÜ-211
  • A) -OLAY ÜZERİNDEN SORUŞTURMA AŞAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-211
  • 1. -Olay-211
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-211
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-211
  • c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-212
  • 2. -Olay-212
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-213
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-213
  • c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-214
  • B) -BİLİŞİM YOLUYLA HABERLEŞMENİN GİZLİLİĞİNİN İHLAL SUÇUNA İLİŞKİN MÜZEKERE ÖRNEKLERİ-215
  •  
  • ÜÇÜNCÜ KISIM
  • KİŞİLER ARASINDAKİ KONUŞMALARIN
  • DİNLENMESİ ve KAYDA ALINMASI
  • (TCK m. 133)
  •  
  • I -MEVZUAT-221
  • II -YARGITAY KARARLARI-222
  • --İkili görüşmenin, kişilerin bilgi ve rızası olmadan ses kaydı yapan bir cihazla kayda alınıp internet sitesinde yayınlanması-222
  • III -BİLİŞİM YOLUYLA KİŞİLER ARASINDAKİ KONUŞMALARIN DİNLENMESİ ve KAYDEDİLMESİ SUÇLARINDA SORUŞTURMA ve KOVUŞTURMA USULÜ-224
  • A) -OLAY ÜZERİNDEN SORUŞTURMA AŞAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-224
  • 1. -Olay-224
  • 2. -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-225
  • 3. -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-225
  • 4. -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-226
  • B) -MÜZEKKERE ÖRNEKLERİ-228
  • DÖRDÜNCÜ KISIM
  • ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİNİ İHLAL
  • (TCK m. 134)
  •  
  • I -MEVZUAT-233
  • II -YARGITAY KARARLARI-233
  • --Kişinin bilgisi ve rızası dışında, facebook adlı sosyal paylaşım sitesinde üyelik işlemleri yaparak, oluşturulan profilde, kişinin özel yaşam alanı kapsamındaki fotoğraflarına yer vermesi-233
  • III -BİLİŞİM YOLUYLA İŞLENEN ÖZEL HAYATIN GİZLİLİĞİNİ İHLAL SUÇLARINDA SORUŞTURMA ve KOVUŞTURMA USULÜ-236
  • A) -OLAY ÜZERİNDEN SORUŞTURMA AŞAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-236
  • 1. -Olaylar-236
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-237
  • c) -Suçun nitelendirilmesinde Dikkat edilecek hususlar-237
  • c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-237
  • 2. -Olay -240
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-240
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-240
  • c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-241
  • B) -MÜZEKKERE ÖRNEKLERİ-244
  • C) -TAKİPSİZLİK KARARI ÖRNEKLERİ-248
  •  
  • BEŞİNCİ KISIM
  • KİŞİSEL VERİLERİN KAYDEDİLMESİ
  • (TCK m. 135)
  •  
  • I -MEVZUAT-249
  • II -YARGITAY KARARLARI-250
  • --İnternet ortamından bulunan uygunsuz vaziyetteki görüntü ve fotoğrafları ele geçirilip delil olarak kulanılması-250
  • --Kişiye ait fotoğrafı dergi, gazetede ve internet sitesinde hukuka aykırı olarak yayınlaması-253
  • III -BİLİŞİM YOLUYLA İŞLENEN KİŞİSEL VERİLERİN KAYDEDİLMESİ SUÇLARINDA SORUŞTURMA ve KOVUŞTURMA USULÜ-255
  • A) -OLAY ÜZERİNDEN SORUŞTURMA AŞAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-255
  • 1. -Olaylar-255
  • 2. -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-255
  • 3. -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-255
  • 4 -Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-256
  • B) -MÜZEKKERE ÖRNEKLERİ-259
  • ALTINCI KISIM
  • VERİLERİ HUKUKA AYKIRI
  • OLARAK VERME VEYA ELE GEÇİRME
  • (TCK m. 136)
  •  
  • I -MEVZUAT-263
  • II -YARGITAY KARARLARI-263
  • --Kişinin rızası olmadan fotoğrafının arkadaşlık sitesine konulması -263
  • --Başkası adına üyelik işlemleri yaparak, elektronik posta adresi oluşturulan sitede uygunsuz fotağraflar paylaşmak-266
  • --Başkasına ait birtakım mali bilgiler ve programlar ile kredi kartının ön ve arka yüzünün kaydedilmiş olması-266
  • --Başkasına ait cep telefonu ve evde kurulu telefon numaraları ile msn adresini yazıp, üçüncü kişilere, tanışma ve görüşme isteğini içerir elektronik posta göndermek-267
  • III -BİLİŞİM YOLUYLA İŞLENEN VERİLERİ HUKUKA AYKIRI OLARAK VERME VEYA ELE GEÇİRME SUÇLARINDA SORUŞTURMA ve KOVUŞTURMA USULÜ-270
  • A) -OLAY ÜZERİNDEN SORUŞTURMA AŞAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-270
  • 1. -Olaylar-270
  • a) -Olay 1-270
  • aa) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-270
  • bb)-Suçun nitelendirilmesinde Dikkat edilecek hususlar-270
  • cc)-Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-272
  • b) -Olay 2-274
  • aa) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-275
  • bb)-Suçun nitelendirilmesinde dikkat edilecek hususlar-275
  • cc)-Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-276
  • c) -Olay 3-280
  • aa) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-280
  • bb)-Suçun nitelendirilmesinde Dikkat edilecek hususlar-281
  • cc)-Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-282
  • B) -MÜZEKKERE ÖRNEĞİ-285
  •  
  • YEDİNCİ KISIM
  • HIRSIZLIK
  • (TCK m. 142/2-e)
  •  
  • I -MEVZUAT-291
  • II -YARGITAY KARARLARI-291
  • --Başkasına Ait Banka İnternet Hesabındaki Parayı Başka Hesaba Aktarmak -291
  • --Bilgisayar programının şifresini ele geçirerek internet üzerinden başkasının hesabından kontur yüklemek-312
  • --Bankamatikten para çekenkişiye yardım etmek bahanesiyle çekilen parayı hileli hareketler ile almak -313
  • III -BİLİŞİM YOLUYLA İŞLENEN HIRSIZLIK SUÇLARINDA SORUŞTURMA ve KOVUŞTURMA USULÜ-326
  • A) -OLAY ÜZERİNDEN SORUŞTURMA AŞAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-326
  • 1. -Olaylar-326
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-327
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-328
  • c) -Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-330
  • 2. -Olay-333
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-333
  • b) -Suçun nitelendirilmesinde dikkat edilecek hususlar-334
  • c)-Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-334
  • 3. -Olay -336
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-336
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde dikkat Edilecek Hususlar-336
  • c) -Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-337
  • 4. -Olay-339
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-339
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-340
  • c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-340
  • 6. -Olaylar-341
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-342
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-342
  • c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği-345
  • B) -MÜZEKKERE ÖRNEKLERİ-345
  • --ATM’den para çekme-352
  • --Mail order yöntemiyle para havale eden kişinin kim olduğunun tespit edilmesi-353
  • --Cep bank yöntemiyle para havale eden kişinin kim olduğunun tespit edilmesi-353
  • --İnternet üzerinden bir hesaptan diğer hesaba para aktarılması. -354
  • --İnternet üzerinden bir hesaptan diğer hesaba para aktarılması. -355
  • --Banka veya kredi kartı harcama bilgileri-356
  •  
  • SEKİZİNCİ KISIM
  • DOLANDIRICILIK
  • (TCK m. 158/1-f)
  •  
  • I -MEVZUAT-361
  • II -YARGITAY KARARLARI-261
  • --İnternet aracılığıyla e-mail posta adreslerini hukuka aykırı ele geçirilmesinden sonra kendini beşkası olarak tanıtıp kontör isteme-362
  • --Sahte olarak düzenlenen maaş bordosu ile tüketici finansman kuruluşlarından kredi çekmek-362
  • --İnternet aracılığıyla e-mail posta adreslerini hukuka aykırı ele geçirilmesinden sonra kendini beşkası olarak tanıtıp hesap bilgilerini isteme-368
  • --Bankadan pos cihazı alınmasından sonra işyerinde kullanılan kredi kart bilgilerini ele geçirilmesi ve kart sahiplerinin izni olmadan bu kartlar ile alışveriş yapılmış -371
  • --Kredi kartı bilgilerinin öğrenilmesinden sonra internet sitesine girerek elektronik ortamda -mail order- yoluyla mal siparişi yapmak-372
  • --Bilişim yoluyla dorandırıcılık-hata sonucu elle geçirilmiş eşya üzerinde tasaruf suçu -373
  • --Banka hesabına internet bankacılığı yoluyla girildikten sonra bu hesaptaki paranın başka hesaba transfer edilmesi -378
  • --Başkasına ait manyetik kart bilgileri ile birlikte kart şifrelerini ele geçirilmesinden sonra bu manyetik bilgilerin beyaz kart denilen boş kartlara yazarak kartların ikizini üretmek suretiyle bu kartlarla alış veriş yapmak-379
  • --Atm makinasının kart yuvasına kağıt sıkıştırıp, bankamatik kartının cihazda sıkışmasını sağlamak-379
  • --İnternet sitesinden satılık ilanı verilip kaporanın alınmasından sonra ortadan kaybolmak-381
  • --İnternet sitesinde emsallerine göre fiyatını da ucuz göstererek telefonla arayan kişiden kapora almak-381
  • --Ölümünün SGK'YA bildirmeyerek yakının adına banka hesabına yatırılan maaşını banka kartı ile atm'den çekmek-409
  • --Bankamatik kartının atm'nin yuttuğunu söyleyerek parayı hileli hareketler ile çekmek-410
  • --Atm cihazına ortası boş lastik düzeneği yerleştirerek bu sayede, bankamatik kartlarının atm cihazında sıkışıp kalmasını sağladıktan sonra para çekmek -412
  • --İnternet ortamında başkasına ait elektronik posta şifresini bir şekilde elde edip yakını gibi görüştükten sonra kontör istemek-414
  • III -BİLİŞİM YOLUYLA İŞLENEN DOLANDIRICILIK SUÇLARINDA SORUŞTURMA ve KOVUŞTURMA USULÜ-423
  • A) -OLAY ÜZERİNDEN SORUŞTURMA AŞAMASINDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR-423
  • 1. -Olay-423
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-423
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-424
  • c) -Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-426
  • 2. -Olay-429
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-429
  • b) -Suçun nitelendirilmesinde Dikkat edilecek hususlar-430
  • c) -Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-431
  • 3. -Olay-434
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-434
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-434
  • c) -Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-435
  • 4. -Olay-435
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-436
  • b) -Suçun nitelendirilmesinde Dikkat edilecek hususlar-436
  • c) -Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-438
  • 5. -Olay-439
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-439
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-439
  • c) -Toplanması Gereken Delillere İlişkin Şablon Örneği -441
  • 6. -Olay-441
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-441
  • b) -Suçun nitelendirilmesinde Dikkat edilecek hususlar-442
  • c) -Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-443
  • 7. -Olay-445
  • a) -Suç Vasfının Tayini Amacıyla Araştırılacak Hususlar-446
  • b) -Suçun Nitelendirilmesinde Dikkat Edilecek Hususlar-446
  • c) -Toplanması gereken delillere ilişkin şablon örneği-448
  • B) -MÜZEKKERE ÖRNEKLERİ-449
  • --İnternet Üzerinden Kredi Kartı Dolandırıcılığı Şablonu-453
  • --Nitelikli İnteraktif Dolandırıcılık Br Amirliği İle İlgili Müzekere Örneği-454
  • --Sahte kimlikle kredi kartı müracaatı ile ilgili müzekere örneği-455
  • --Kredi kartı kopyalama yöntemi ile dolandırcılık ile ilgili müzekere örneği-456
  • --Bilişim yoluyla satımın yapıldığına ilişkin kaporanın alınması süretiyle dolandırıcılık-457
  • --Banka Atm Şübesinden Para Çekme-458
  • --Cep bank yöntemiyle para havale eden kişinin kim olduğunun tespit edilmesi-459
  • --İnternet üzerinden bir hesaptan diğer hesaba para aktarılması-460
  • --İnternet üzerinden bir hesaptan diğer hesaba para aktarılması-460
  • --Banka veya kredi kartı harcama bilgileri-462
  • C) -TAKİPSİZLİK KARARI ÖRNEKLERİ-472
  • Örnek 1: -472
  • Örnek 2: -472
  •  
  • KAYNAKÇA-475
  • BİLİŞİM KAVRAMLARI-477
  • KAVRAM İNDEKSİ-48