Vedat Kitapçılık
Kargo Gönderim Saatleri;
Hafta İçi Saat 16:00 'ya kadar
Cumartesi Saat 11:00 'e kadar
Kartlarına Taksit
Seçeneklerimiz Vardır!
Banka Hesap Bilgilerimiz
Destek
HATTI
0212
240 12 54
240 12 58
Favori
Listenizde
Ürün Yok!
Sepetinizde
Ürün Yok!
Yeni Çıkan Yayınlar:      Nisan (50)      Mart (140)      Åžubat (116)      Ocak (138)

Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu - EYLEM BAŞ

Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu - EYLEM BAŞ



Sayfa Sayısı
:  
366
Kitap Ölçüleri
:  
16*24
Basım Yılı
:  
2015
ISBN NO
:  
9789754649710

300,00 TL











Çalışma üç bölümden oluÅŸmuÅŸtur: Birinci bölümde, suçun biliÅŸim alanında suçlar içinde düzenlenmesi nedeniyle biliÅŸim alanında suçlara iliÅŸkin genel açıklamalar yapılmıştır. Ardından suçun; TCK m. 245’teki kanuni düzenleniÅŸ ÅŸekline, gerekçesine, yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten günümüze deÄŸin geçirdiÄŸi deÄŸiÅŸikliklere ve eTCK’daki karşılığına yer verilerek eTCK 525b/2; hukuki konusu, maddi konusu, faili ve maÄŸduru incelenmiÅŸtir.

 


Ä°kinci bölüm suçun unsurlarına, üçüncü bölüm ise suçun ortaya çıkış biçimlerine, yaptırımına, soruÅŸturulmasına, kovuÅŸturulmasına ve benzer suçlarla olan karşılaÅŸtırılmasına ayrılmıştır. Çalışmada inceleme konusu hükümle ilgili olarak doktrinde yer alan görüÅŸlere, internet aracılığıyla ulaşılan veri tabanlarına, Yargıtay kararlarına olabildiÄŸince ve sistematik bir ÅŸekilde yer verilmiÅŸtir.


oplumsal yaÅŸamın bünyesinde, özellikle de biliÅŸim alanında, zamanla meydana gelen deÄŸiÅŸimler, geliÅŸimler ve yenilikler saÄŸladıkları faydaların yanı sıra, beraberinde korunması gereken yeni hukuki varlık ya da menfaatleri getirir.[1] Ä°lkel dönemlerde dahi örneÄŸin maÄŸarada yaÅŸayan (A)’nın, bir baÅŸka maÄŸarada yaÅŸayan (B)’nin kullandığı basit araç gereçleri (B)’nin rızası olmaksızın almasında olduÄŸu gibi, yalın ve basit olsa da, suçlarla karşı karşıya kalınmaktaydı. Günümüzde uygarlığın ve teknolojinin geliÅŸmesiyle birlikte artık suçların türleri ve iÅŸleniÅŸ biçimlerinde önemli artışlar ortaya çıkmıştır.[2] Teknoloji alanındaki geliÅŸmelerle birlikte örneÄŸin para gibi pek çok ÅŸey ulusal sınırları aÅŸarak uluslararası sınırdan rahatça ve saniyeler içinde geçebilir hale gelmiÅŸtir. Bu hukuki varlık ve menfaatlere yönelik ihlallerle karşı karşıya kalınması, yeni koruma alanlarının ve suçların düzenlenmesini zorunlu kılar.[3] BiliÅŸim suçları da bu geliÅŸimin ceza hukukundaki görünümünün bir bölümünü oluÅŸturur.


YaÅŸanan geliÅŸmeler bankacılık sektörünü de etkilemiÅŸtir. Kullanımı giderek yaygınlaÅŸan, para gibi diÄŸer ödeme araçları kapsamında deÄŸerlendirilen banka veya kredi kartlarının kullanımıyla, artık piyasada nakit kullanımı azalmıştır. Böylece alım satımın kolaylıkla vergilendirilebilmesi ve kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınabilmesi saÄŸlanabilir hale gelmiÅŸtir.[4] Özellikle bu kartlarla zamana ve mekâna baÄŸlı olmaksızın bankacılık hizmetlerinden yararlanılmakta ve bu kartlar alış veriÅŸlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Artık örneÄŸin kredi kartı bilgilerinin girilmesi suretiyle internetten ya da telefonla yahut postayla alış veriÅŸ yapılabilmesi mümkündür. Tüm bunlar biliÅŸim alanındaki geliÅŸmelerle paralel olarak ortaya çıkmıştır.


Çalışmada 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK) m. 245’te yer alan “Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu” incelenmiÅŸtir. “Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması Suçu”, TCK’nın Ä°kinci Kitabının, “Topluma Karşı Suçlar” baÅŸlıklı Üçüncü Kısmının, “BiliÅŸim Alanında Suçlar” baÅŸlıklı Onuncu Bölümünde, 245. maddede düzenlenmiÅŸtir. Bu suç biliÅŸim alanında iÅŸlenen suçlardan biridir ve suçun iÅŸlenmesiyle toplumun biliÅŸim sistemlerine duyduÄŸu güvenle birlikte bir yandan kiÅŸilerin malvarlığına iliÅŸkin menfaatleri bir yandan da banka veya kredi kartlarında yapılan sahteciliklerle toplumun kamu güvenine iliÅŸkin menfaatleri ihlal edilir. Bu suç diÄŸer suç tipleri ile iliÅŸkili olsa da, suçun iÅŸlenmesinde biliÅŸim alanının kullanılması ve kendine özgü niteliÄŸi, ayrıca düzenlenmesini gerekli kılmıştır. Suçun söz konusu etkileri, yapısındaki karmaşıklıklar ve sorunlar, suçla uygulamada sık sık karşı karşıya kalınması, suçu üzerinde durulmaya ve yakından incelemeye deÄŸer önemli bir konu haline getirmiÅŸtir.


765 sayılı TCK (ETCK) döneminde hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, belgelerde sahtecilik gibi klasik suç tiplerinin, “banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması” ÅŸeklinde gerçekleÅŸen ihlalleri cezalandırmak bakımından kanunilik ilkesi gereÄŸince uygulama alanı bulamaması üzerine, ETCK’ya 1991 yılında m. 525b/2 eklenmiÅŸtir. TCK m. 245 ile “banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması”na yönelik fiiller, ilk kez bağımsız bir suç tipi olarak düzenlenmiÅŸtir.


“BiliÅŸim Alanında Suçlar” arasında düzenlenen “Banka veya Kredi Kartlarının Kötüye Kullanılması” suçu; banka veya kredi kartlarının, hamiline saÄŸlamış olduÄŸu faydalarının yanı sıra, bünyelerinde barındırdıkları güvenlik açıkları nedeniyle saldırılara açık bir alan oluÅŸturmasından dolayı suç haline getirilmiÅŸtir. Zira banka veya kredi kartlarının kullanımının hızla artmasıyla birlikte, bu kartlara yönelik gerçekleÅŸtirilen hukuka aykırı eylemler giderek artmaktadır. Özellikle ATM ve POS cihazından yapılan iÅŸlemlerin kolaylığı ve hızlılığı, bu makineler etrafında yoÄŸunlaÅŸan suçların ortaya çıkmasına neden olmuÅŸtur. Bu kartların ya da kart üzerindeki bilgilerin, kart hamili dışındaki üçüncü bir kiÅŸinin eline geçmesi durumunda, bu kartlardan hukuka aykırı olarak yararlanılması imkânı oldukça fazladır. Ancak bu hukuka aykırı kullanımları gerçekleÅŸtirenlerin tespit edilmeleri kolay deÄŸildir. Söz konusu tehlikelerin ortaya çıkmasını önlemek için kanun koyucunun, doÄŸması muhtemel ihtiyaçlara cevap verecek ÅŸekilde düzenlemeler ve deÄŸiÅŸen toplumsal ÅŸartları gözeterek deÄŸiÅŸime uygun çözümler üretebilmesi gerekir. Bu kartların kötüye kullanımına yönelik davranışlara karşı hem özel hukuk hem de ceza hukuku alanında bazı düzenlemelere yer verilmiÅŸtir. Bu hukuka aykırı fiillerin önlenmesi için alınan hukuki tedbirlerin yanında; banka veya kredi kartı çıkarma yetkisini haiz kurumlar tarafından da kartların kötüye kullanılmasına yönelik tedbirlerin alınması gereklidir. ÖrneÄŸin bu kartların kullanımında, kartlara iliÅŸkin ÅŸifreler gibi güvenlik tedbirlerinin yanında, kart hamillerinin biometrik özellikleri de tanımlama için kullanılmalıdır.


Çalışma üç bölümden oluÅŸmuÅŸtur: Birinci bölümde, suçun biliÅŸim alanında suçlar içinde düzenlenmesi nedeniyle biliÅŸim alanında suçlara iliÅŸkin genel açıklamalar yapılmıştır. Ardından suçun; TCK m. 245’teki kanuni düzenleniÅŸ ÅŸekline, gerekçesine, yürürlüÄŸe girdiÄŸi tarihten günümüze deÄŸin geçirdiÄŸi deÄŸiÅŸikliklere ve ETCK’daki karşılığına yer verilerek; hukuki konusu, maddi konusu, faili ve maÄŸduru incelenmiÅŸtir.


Ä°kinci bölüm suçun unsurlarına, üçüncü bölüm ise suçun ortaya çıkış biçimlerine, yaptırımına, soruÅŸturulmasına, kovuÅŸturulmasına ve benzer suçlarla olan karşılaÅŸtırılmasına ayrılmıştır. Çalışmada inceleme konusu hükümle ilgili olarak doktrinde yer alan görüÅŸlere, internet aracılığıyla ulaşılan veri tabanlarına, Yargıtay kararlarına olabildiÄŸince ve sistematik bir ÅŸekilde yer verilmiÅŸtir.